Gys Gysmi 160P tuli hankittua ja testattua. Kevyt ja pieni ainakin on.
Esabin 2 millin puikolla kokeilin. Kyllä se hitsas kunhan ensin sai syttymään, koitin ensin raapaista mutta sitten bongasin netistä naputtelu taktiikan. Hankalaa kyllä oli, piti jokaisen pienenkin vedon jälkeen puhdistaa puikon pää viilalla että syttys uudestaan. Ja aina ei syttynyt siltikään ilmeisesti kohde oli liian kuonassa.
En ole ennen puikolla hitsannut. Vähän pitkiä olivat omaan makuun. Tuli vasta nyt mieleen että voiko itse puikosta pitää kiinni kun hitsaa vai onko siinä sähköiskun vaara? En omista virallista hitsauskäsinettä, joku vanha nahkakinnas löytyi.
Sellainen ero vielä migiin että puikkoa pitää koko ajan liikuttaa lähemmäs kappaletta. Sekin tuntus haastavalta. En ymmärrä miten noita puikkokoneita käytetään telakallakin laivan rakentamiseen. Vaatii kyllä harjoittelua.
Verdict: en suosittele or is it just me?
Ilmeisesti huonolaatuinen kone tai liian alhainen sytytysvirta, niin puikon sytytys on hankalaa.
Kunnon koneella/virralla riittää että kopauttaa puikkoa kerran tai kaksi.
Itselläni oli samanlaisia ongelmia, kun heikolla aggregaatilla ei pystynyt pitämään kuin 70A virtaa.
Puikosta voi kyllä pitää kiinni, jos tuntuu vatkaavan muuten liikaa.
Tokihan puikko lyhenee, kun ainetta siirtyy hitsattavaan kappaleeseen, oikea käden liike tulee kyllä kokemuksen myötä.
Puikkoa ei käytetä laivanrakennuksessa kuin enää viimeistelytöissä ja kiinassa, jossa sata ukkoa puikkoineen tekee sen mitä täällä yksi ukko jauhekaaren kanssa.
Isot levykentät hitsataan telakalla jauhekaarella ja hankalammat rakenteet pääosin mig:illä ( tai oikeastaan mag:illa, kun suojakaasussa on hiilidioksidia ).
Tig juuri + puikko yhdistelmällä hitsataan kyllä vielä melko paljon höyry- ja paineputkia energiateollisuudessa, kun kaikkia kuumalujia lisäaineita ei valmisteta / ole helposti saatavilla mig lankoina ja välillä olosuhteet ovat sellaiset, että puikko on ainut mahdollinen menetelmä.
Muuten puikko on vähän menneisyyden menetelmä, jolle on oma paikkansa tietyissa tarpeissa, kuten hankalissa olosuhteissa ( sateessa, tuulessa, veden alla ) tai helposti siirrettävänä kevyenä laitteistona.
Tokihan puikolla on näppärä näpätä jotain teräsrakenteita kasaan raksalla tai ulkona, jos hitsattavaa ei ole metritolkulla.
Itse hitsaan puikkoni tuollaisellla
Kempin 150 Minarcilla taikka vanhalla Kemppi Master 2500:sella, joka on pääosin tig koneena hitsauspöydän vieressa.