Lyhyt vastaus on se, että tämän on tarkoitus olla poikkeus jota sovelletaan vain tietyissä tilanteissa ja rajattuun joukkoon työntekijöitä. Mikäli tätä alettaisiin soveltaa laajemmin niin veikkaan ettei kestäis kauaa että työnantajat alkaaa luistelemaan työajanseurantavelvoitteesta sen perusteella että kaikki työntekijät ovatkin jotain spesialisteja joiden työaikaa ei seurata.
Pitää myös ajatella sitä mitä esim. myyntiedustajalla tarkoitetaan. Olen itsekin ollut töissä myyntiorganisaatiossa, jossa on ollut liikkuvia myyjiä jotka reissaavat jatkuvasti ympäri maan asiakkaiden luona. Toisaalta taas yritys ohjeisti työntekijät työskentelemään toimistolla ma-pe 8-16 niinä aikoina kun eivät ole reissussa. Näin ollen työntekijöillä on määritelty ja seurattava työaika, ei työaika-autonomiaa, vaikka reissun päällä ollessaan vastaavatkin oman työnsä järjestelyistä itse. Näin ollen työnantajalla katsottiin olevan velvollisuus järjesteää työajanseuranta lain vaatimalla tavalla.
Tuossa linkkaamassani kalvosarjassa mainittiin työntekijöistä esimerkkeinä "
myyntiedustajat, kiinteistövälittäjät ja muut vastaavat liikkuvat työntekijät". Myyntiedustajalla tarkoitetaan tässä yhteydessä todennäköisesti vähän erilaista edustajaa kuin osan viikkoa asiakkaissa ja osan viikkoa toimistolla notkuvaa myyjää joiden kanssa itsekin työskentelin. Sellainen "oikea" myyntiedustaja on enemmänkin yrittäjän kaltainen henkilö jolla on budjetointi- ja tulosvastuu sekä yleensä vahvasti tulokseen sidottu palkkaus. Näin ollen työnteko silloin kun asiakkaat ovat saatavilla kuuluu tällaisen henkilön intresseihin, koska ilman asiakkaita ei tule tulosta. Sitten taas toisena esimerkkinä mainittu kiinteistövälittäjä joutuu työskentelemään pitkälti iltaisin ja viikonloppuisin, koska aika harva asunnonostaja pääsee näytölle arkisin 8-16 välillä ja puhelimet soi aamusta iltamyöhään. Tälläkin samaten yleensä vahvasti tuloksiin sidottu palkkaus, jolloin henkilön oma intressi on työskennellä silloin kun asiakkaat ovat saatavilla. Näillä molemmilla esimerkkitapauksilla voi olla työaika-autonomia ja vapaus päättää itsenäisesti oman työnsä järjestelyistä.
Perusteet poikkeuksille löytyy suoraan
laista:
Vaikka työnantaja päättäisikin olla seuraamatta työntekijän tulemisia ja menemisiä, niin 37,5h viikkotyöaikaa kuukausipalkalla tekevän toimistotyöntekijän (tai etätyöntekijän) joka suorittaa työnantajan antamia tehtäviä työnantajan määrittelemässä aikataulussa ei oikein voi katsoa tipahtavan mihinkään noista poikkeuksista.
Mutta joo, eiköhän tämä asia ala olla pikkuhiljaa kaluttu läpi.
Summa summarum: On mahdollista joissain tapauksissa, vaatii perusteet miksi näin on, pelkästään työnantajan halu olla ottamatta työajanseurantajärjestelmää käyttöön ei riitä syyksi, autonomian pitää olla ihan oikea autonomia jossa kaikki vastuu ja oikeus työaikajärjestelyistä jää työntekijälle ja työnantajalla ei silloin ole siihen mitään sanottavaa milloin töitä tehdään.