ETS:
Suomessa on perinteisesti vannottu elintarvikkeiden omavaraisuuden nimeen. On hyväksytty, että tupakka ja banaanit tuodaan ulkomailta, mutta muutoin korkea kotimainen omavaraisuus on nähty hyvänä niin maatalouden, elintarviketeollisuuden, huoltovarmuuden kuin kaupankin kannalta. Tänään voidaan perustellusti kysyä, mitä omavaraisuus elintarvikkeissa oikein tarkoittaa ja miten sitä voi mitata?
Suomalaisen lehmän maito on kyllä suomalaista, vaikka sen matkassa ruokapöytään on monta tuontilainaa. Maitoa on herutettu ulkomailta tulleilla rehukomponenteilla, lehmä on syönyt tuontikomponentteja sisältävällä typpilannoitteella kasvatettua viherrehua, jota on korjattu ulkomaisella traktorilla, joka on saanut käyttövoimansa ulkomaisesta polttoaineesta.
Lehmän terveyttä on vaalittu ulkomaisilla lääkkeillä, maitoa on pidetty kylmänä ulkomaisella uraanilla tuotetulla sähköllä ja maito on siirretty meijeriin ulkomaisella kuorma-autolla, joka on käyttänyt ulkomaista polttoainetta. Maitotoimituksia ohjataan ulkomaisilla tietokoneilla ja maidon prosessointia ulkomaisilla tuotannonohjausjärjestelmillä ulkomaisiin maitopakkauksiin.
Tätä tarinaa voi jatkaa aina kodin ruokapöytään asti, eikä ketjusta löydy juuri kohtaa, joka olisi hermeettisesti kotimainen.
Kehittyvä Elintarvike - Koko elintarvikealan kattava ammattilehti: 30 Elintarvikkeiden omavaraisuus on monitahoinen asia