Turhat maatalouden tuet

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja 10YG, 25.03.2017.

 1. 10YG

  10YG

  Viestejä:
  304
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Miksi maksamme täysin turhia kansallisia maataloustukia?

  Esko Rantanen kirjoittaa (Talouselämä 7/2013), että Suomi ei vaatinut EU-budjettineuvotteluissa maksualennuksia ja maksoi vuonna 2011 maatalouden kansallista tukea absoluuttisina euroina toiseksi eniten Ranskan jälkeen. Koska maat ovat erikokoisia, on aiheellista tarkastella myös maataloustukien suhteellista suuruutta.
  Eurostatin tilastokirjan Agriculture and fishery statistics:n mukaan Suomessa vuonna 2010 maataloustuotannon arvosta oli tukia noin 59 prosenttia. Norjassa tuki oli 37 prosenttia, Irlannissa 31, Sveitsissä 29, Ruotsissa 21 ja EU:ssa keskimäärin 16 prosenttia tuotannon arvosta. OECD:n julkaisusta Agricultural Policies in OECD Countries (2010) ilmenee, että muissa korkean maataloustuen maissa, Japanissa, Etelä-Koreassa ja Islannissa, tukitasot ovat myös selvästi alhaisemmat kuin Suomessa.
  Suomessa on maailman korkeimmat maataloustuet


  Maaseutuvirasto on julkistanut viime vuoden suurimmat maataloustukien saajat. EU-tuen määrä oli 900 miljoonaa ja kansalliset tuet 1,1 miljardia,
  Maataloustukien isoin potti Valiolle ja Närpiön Vihannekselle
   
 2. ratkakapu

  ratkakapu

  Viestejä:
  928
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Systeemissä on jotain pahasti vialla, kun maatalous ei miljardituista huolimatta ole kannattavaa.

  Toki kohta joku tulee öyhöttämään helvetin kalliista traktoireista ja isoista taloista, mutta harva maanviljeliä niitä on omalla työllään ansainnut, vaan kyllä ne vauraat tilat on pääasiassa perittyjä ja sillä omalla työllä sitten voidaan saada muutama tonni vuodessa lisäarvoa itselle.
   
 3. turboahdin

  turboahdin

  Viestejä:
  3 184
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Siksi, että maanviljelijät saisivat edes joskus ostettua voita leivällensä ja Suomessa riittäisi töitä.
   
  Edeus, CalEpitan, Mattersstrom ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 4. oestrus taurus

  oestrus taurus

  Viestejä:
  1 683
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ehkä he ovat nähneet, että on kannattavampaa saada EU kuluista omansa tällä tavoin pois. On ehkä kannatavampaa pitää se maaseutu hengissä mm. viennille tärkeälle "puu- ja malmiteollisuudelle", kun rakennella tuilla satunnaisia putkia Tallinnaan, kivoja moottoriteitä ja muuten niin mainioita pendoliinon reittejä.

  Uskoisinpa siis, että maatalous itsessään on vain eräänlainen "peiteprojekti", jolla järjestelmää pyöritetään elintärkeälle liiketoiminnalle. Nimittäin "infran" ylläpitäminen.
  Eihän ole kannattavaa korjata tai jopa rakentaa tietä satunnaiseen tukkirekan tarpeita varten, vaan ylläpitää sen käyttöaste. Tämä infra ja alkuaineiden tarpeet ovat realiteetti ja koska kaupunkieläminen koostuu pitkälle materiaalista (ja ravinnosta), minä en usko että koskaan kaupungillistuminen on lähelläkään 100%. On siksi mielestäni järkevää pitää se lande hengissä, jotta se tyydyttää tuon materian tarpeet.
   
  Seppo77, Unna, konevelho ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 5. zepi

  zepi

  Viestejä:
  1 818
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eli takassa kannattaa polttaa mielummin seteleitä, kuin ostaa niillä puita, sillä tällä tavalla tuetaan kivasti paperiteollisuutta ja ylläpidetään sellun keiton, sekä paperi- ja painokoneiden käyttöastetta?
   
 6. oestrus taurus

  oestrus taurus

  Viestejä:
  1 683
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Sanoo vaikka näin. Aika hyvältä tuo kuulostaa. Logiikkahan tuossa on että voidakseen tehdä voittoja, on jonkun hävittävä jotta syntyy sitä materiaalia.

  Jos joku 100% kaupunki joskus on mahdollinen, niin siellä on kierrätettvä silloin jokainen hiukkanen, iän kaikkisesti. Myös ravinto. Ulosteesta on tehtävä uutta ruokaa ja valmistaaksen uuden tuotteen, on siihen purettava niitä tavaroita, joissa alkuaineet on. Yhtään hiukkasta ei saa päästää pois, vaan se on varastoitava.

  Tällainen olisi 100% urbaani-ihminen. Kaikki maaseudussa liikkuu nimenomaan materiaalista ja siitä, ettei tuollaista kierrätystä ole vielä olemassa.
   
 7. Stanley H. Tweedle

  Stanley H. Tweedle

  Viestejä:
  1 119
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Eikös tuo EU-tukikin mene suoraan suomalaisten pussista, korkeintaan kiertää näennäisesti EU:n kautta.
   
  Kaiser Soze tykkää tästä.
 8. Willema

  Willema

  Viestejä:
  145
  Rekisteröitynyt:
  13.02.2017
  Koko Eu-talous on lähes pääosin maataloustukia. EUn budjetista n. 40 % on maataloustukiin liittyvää. EU-tukia summasta oli vajaat 900 miljoonaa ja kansallisia tukia yli 1,1 miljardia euroa viime vuonna Suomessa. Oikeastaan voisi puhua kolhoositaloudesta maatalouden osalta. Silti Suomessa on EUn kalleimmat elintarvikkeet!
   
 9. joooseppi

  joooseppi

  Viestejä:
  23
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Ruuan kalliiseen hintaan on syynä kauppa ja teollisuus, Suomessa on euroopan alhaisimmat tuottajahinnat sianlihasta ja viljasta. Noita maataloustukiahan suomessa maksetaan sen takia että ruoka olisi kaupassa halvempaa mutta jostain syystä se ei meillä toimi.
   
  Seppo77 tykkää tästä.
 10. 10YG

  10YG

  Viestejä:
  304
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Maatalous työllistää Suomessa vain 79 000 ihmistä. Kansallisia tukia maksetaan 1,1 miljardia ja siihen EU-tuet päälle. Luulisi tuolla saavan aika paljon voita leivän päälle.
  EU-tuet, jotka ovat siis myös meidän muiden suomalaisten maksamia, kannattaa tietysti ottaa. Kansalliset tuet olisi lopetettava mahdollisimman pian.
   
  Unna ja Zefram Cochrane tykkäävät tästä.
 11. turboahdin

  turboahdin

  Viestejä:
  3 184
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Huoh. Maatalous työllistää ohessa myös satoja tuhansia muita, jotka hyödyntää maataloustuotteita tai tekevät palveluita. Ei maanviljelijät rahjassa kylve, kuin ne harvat, joilla on megatilat wahlroosin tapaan. Kyllä se on hyvin pitkälti velkaa velan päälle valtaosalla.
   
  Seppo77 ja MiiCkA tykkäävät tästä.
 12. 10YG

  10YG

  Viestejä:
  304
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Varmaan työllistää. Tarkoitatko esimerkiksi elintarviketeollisuutta? Elintarviketeollisuus käyttää tälläkin hetkellä runsaasti tuontiraaka-aineita. Haluatko lisää tukea maatalouteen, jotta kaikki voisi olla suomalaista alkuperää? Mikä on kansallisen tuen yläraja mielestäsi?

  Pitäisikö meidän tukea esimerkiksi Nokiaa 2 miljardilla per vuosi, jotta se tekisi edelleen puhelimia, jotta insinööreillä olisi töitä? Varmasti miljardiluokan tuilla saadaan työpaikkoja aikaiseksi alalle kuin alalle, mutta se ei ole järkevää toimintaa.
   
  Unna ja Zefram Cochrane tykkäävät tästä.
 13. turboahdin

  turboahdin

  Viestejä:
  3 184
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Elintarviketeollisuus, rautakaupat ja koneliikkeet yms. Lista on loputon. Ilman maataloutta olisi Suomi vieläkin ankeampi, köyhä ja tyhjä maa.

  Kaikkia isoja firmoja tuetaan mitä ihmeellisimmillä tuilla. Puhelimien ja monen muun hyödykkeen valmistus ei aina ole järkevää, jos se muualla tehdään paljon tehokkaammin, eikä puhelimet lisää omavaraisuutta kriisiaikana.
   
  Seppo77 tykkää tästä.
 14. 10YG

  10YG

  Viestejä:
  304
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei maatalous Suomessa lopu, jos kansalliset maataloustuet lopetetaan. Vääristelet tosiasioita.

  Kerrotko vielä ne muut alat, joita tuetaan yli kahdella miljardilla vuosittain?
  Kerrotko vielä oman käsityksesi kansallisen maataloustuen ylärajasta? Onko se nykyinen vai pitäisikö se olla vaikka kolme miljardia vuosittain?
   
  Unna ja Zefram Cochrane tykkäävät tästä.
 15. turboahdin

  turboahdin

  Viestejä:
  3 184
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Jos jo nyt eletään kädestä suuhun, ja tiloja pannaan pakettiin ennätystahtiin, niin kyllä siinä konkurssiaalto tulee, jos tuet vähenee.

  Telakkateollisuus ja helvetin monet muut alat, saa kaikenlaisia tukia.

  Maataloustuen pitää olla riittävä, että maatalous kannattaa. Nykyisellään se ei kannata.
   
 16. 10YG

  10YG

  Viestejä:
  304
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Et siis osannut tai halunnut vastata kysymyksiini.

  Kansallisen maataloustuen lopettaminen jättäisi jäljelle sen terveen osaan maataloudesta. Ei siinä ole mitään mieltä, että Lappeenranta - Tampere - Pori linjan pohjoispuolella oleville maksetaan ylimääräistä tukea. Jos homma ei luonnostaan toimi, niin sille pitäisi tulla stoppi.
   
  Unna tykkää tästä.
 17. turboahdin

  turboahdin

  Viestejä:
  3 184
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Homma toimii luonnostaan, kun erotaan eu:sta ja asetetaan tuontiruoalle kunnon tuontitullit. Selvähän se on, että jos muualta tuodaan ruokaa tänne pilkkahintaan, niin jossain alkaa sakkaamaan.
   
  Seppo77 ja 80286 tykkäävät tästä.
 18. ei naarata

  ei naarata

  Viestejä:
  478
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Siinä ei ole mitään järkeä että nuo maataloustuet valuu käytännössä ruokakaupan duopolin voittoihin.
   
  Gastbaan, Macu, Unna ja 6 muuta tykkäävät tästä.
 19. JCSH

  JCSH Premium-jäsen

  Viestejä:
  1 138
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Joo mutta telakkateollisuutta pidetään muutenkin kilpailukykyisenä. Jokaista telakkaa ei pidetä tekohengityksessä vaan kannattamattomat suljetaan ja paukut keskitetään niihin jotka voivat pärjätä hyvin. Sitten annetaan sen verta tukia että pyritään nollaamaan muiden maiden omille telakoilleen antamat tuet.

  Tuota taaskin ei tehdä maatalouden kohdalla vaan annetaan kaikkien mahdollisten pikkutilojen kitua hengissä vain ja ainostaan tukien varassa. Kun about 50% maatalouden tuloista tulee erilaisista maataloustuista niin kyllä se kertoo aika helvetin epäterveestä järjestelmästä.
   
  Unna ja Zefram Cochrane tykkäävät tästä.
 20. Resetor

  Resetor

  Viestejä:
  627
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Tuo ei tietenkään pidä paikkaansa. Maatilat ovat jo vuosia joutuneet keskittämään toimintansa viljelyyn tai karjaan, jolloin peltoalat tai eläinten pääluku on kasvanut reilusti ja kasvaa kokoajan. Toiminta ei vain muuten yksinkertaisesti kannata tuista huolimatta.

  Tukien suuruus siis riippuu viljelyalasta ja eläinten pääluvusta jne, jonka vuoksi pienet tilat ei vain voi kannattaa.

  Tuossa käsitelläänkin asiaa Tutkimus: Suomesta katoaa muutamassa vuodessa 10 000 maatilaa
   
  Seppo77 ja mirinen tykkäävät tästä.
 21. deac

  deac

  Viestejä:
  219
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Tuo nyt ei kerro vielä mitään. Ruoan tuottaminen voi muualla olla ihan hyvin niin paljon tuottavampaa, että tukia tarvitaan paljon. Maataloudesta taas ei missään tapauksessa kannata luopua, sillä se on ruoka on perustarpeena hiukan eri asemassa mitä laivat tai puhelimet. Ja aika huonosti maatiloilla menee, joten kituvia kyllä poistuu hyvällä tahdilla tälläkin hetkellä.
   
 22. ei naarata

  ei naarata

  Viestejä:
  478
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ruokakaupoilla sen sijaan menee hyvin kun esimerkiksi maitolitran hinnasta parhaimmillaan 70% jää kauppaketjun käteen. Jotenkin tuntuu siltä ettei maataloustuet kohdistu ihan oikeaan paikkaan ainakaan maidontuotannon tapauksessa.
   
 23. Resetor

  Resetor

  Viestejä:
  627
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Nämä on tosi vaikeita asioita, miksi tuottajan asuus jää niin pieneksi... Jos vaikka mennään tuohon maidontuotantoon, niin ensinnäkin täytyy ymmärtää että Valio on maidontuottajien osuuskuntien omistama, jolloin se maksaa osinkoja tuotosta.
  Sen lisäksi pitää huomioida, että eläimet eivät välttämättä ole maatilan omaisuutta, ne voivat olla teurastamon, jolloin yrittäjä hoitaa vain eläinten kasvattamisen. Käsittääkseni tämä käytäntö on varsin yleinen.
  Näistä syistä on hiukan kapeakatseista arvioida tuottajan osuuksia myydystä tuotteesta, koska jos esimerkiksi yrittäjä (tuottaja) vain kasvattaa teurastomon omistamat eläimet, niin hänen osuutensa toki kuuluukin olla pienempi.
  Ennemmin lähtisin tuota maatalouden kannattavuutta arviomaan sen maatalousyrittäjän tuloista, josta päästäänkin siihen että minkä verran maatalousyrittäjän kuuluu tienata? Enemmän kuin Sari sairaanhoitajan?
   
  Yleinen Faktoidi tykkää tästä.
 24. 10YG

  10YG

  Viestejä:
  304
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Miten niin "homma toimii luonnostaan"? Eihän se toimi luonnostaan, jos laitetaan isot tuontitullit.

  Haluatko isot tuontitullit pelkästään maataloustuotteille vai kaikelle tuontitavaralle?
  Oletko aivan varma, että tuollainen impivaaralainen ajattelu on parasta suomalaisten tulevaisuudelle?
   
 25. Cid

  Cid Penaalin tylsin kynä

  Viestejä:
  158
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Taas kerran, maatiloille maksettavat kansalliset tuet eivät ole 1.1 miljardia, vaan n.300miljoonaa.

  Kansalliset maataloustuet
  Talousarvioesitys 2017
   
 26. SloBo

  SloBo

  Viestejä:
  218
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Maataloustukien todellinen määrä on n. neljä miljardia euroa, ei kaksi: 1000+Me Suomen maksamia maataloustukia, 750Me EU-tukia, 250Me luopumistukia, 100+Me kehittämistukia. Nämä taisivat olla tuossa 2Ge:ssä.

  Lisäksi tulevat maatalouseläkkeet (750Me), lomitukset (200Me), maataloustuotteiden hintatuki (noin miljardi siihen, että ei tule Suomeen halvemmilla hinnoilla kilpailevia tuotteita).

  Luvuista puuttuvat maatalouden ympäristöhaitat, jotka ovat valtavia. Luvut eivät ole ihan ajantasaisia. Lähteitä näille tiedoille on useita.

  En nyt sano, että eläkkeitä tulisi lopettaa, mutta reilusti yli puolet koko tukipotista joutaa mennä. Omat tuet ja maataloustuotteiden hintatuki pitää lopettaa.

  Vaikka maataloustuki epäsuorasti tukee myös Suomen elintarviketeollisuutta ja muuta landepaukkuilua, vinouttaa se elinkeinorakennetta pahasti ja ohjaa rahat se kansakunnan panoksen epäoptimaalisesti. Siksi luopuminen tuista pitää tehdä pikku hiljaa eikä yhdessä rysäyksessä.

  Tukea pitää kuitenkin jakaa sen verran, että sen avulla pystytään tuottamaan jonkinlainen kriisiruokavarasto.
   
  konari tykkää tästä.
 27. Mikkos

  Mikkos

  Viestejä:
  1 163
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Asumistukia maksettiin 1,7 miljardia. Eli suoraa tulonsiirtoa sijoittajille ja muille porvareille.
   
  Macu tykkää tästä.
 28. SloBo

  SloBo

  Viestejä:
  218
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Erillisen asumistuenkin maksaminen tulee valtion taholta lopettaa, mutta tämä ketju käsittelee maataloustukia.

  Asumistuen tukisumma tulee kuitenkin siirtää osittain muihin sosiaalitukiin, mutta vakiomääräisenä. Kunnat maksakoon itse oman kaavoitus- ja rakennuspolitiikkansa seurauksista. Nyt esim. Helsingissä saa huomattavasti suurempia asumistukia kuin muualla, mikä on yksiselitteisesti väärin.
   
  Viilunki ja Macu tykkäävät tästä.
 29. turboahdin

  turboahdin

  Viestejä:
  3 184
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Omaa tuotantoa täytyy tottakai suojella tullimaksuilla, kuten kaikissa järkevissä maissa toimitaan. Maataloustukia maksetaan joka maailmankolkassa, eikä niitä sittenkään voida lopettaa tai muuten maitolitra maksaa kympin ja leipälimppu samaten.

  Vaikka tavaran vapaa liikkuvuus onkin kuluttajana kivaa, niin kansantalouden kannalta se on perseestä.
   
  MiiCkA tykkää tästä.
 30. SloBo

  SloBo

  Viestejä:
  218
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eikä pidä suojella tullilla. Näitä valtioiden omahyvyyskokeita on ollut ennenkin ja kaikki on menneet ihan päin persettä. Tällä hetkellä voitte seurata yhtä itänaapurissa.

  Parasta on hankkia halvalla tuotetta sieltä, missä kriteerit täyttäviä vaihtoehtoja on halvinta valmistaa, ja keskittää omat panokset omille vahvuusalueille. Näin varmistetaan kansakunnalle maksimaalinen hyvinvointi.
   
 31. turboahdin

  turboahdin

  Viestejä:
  3 184
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ryssissähän on maatalous kerrankin alkanut kannattaa näiden sanktioiden seurauksena.

  Ruoassa on se jännä juttu, jota sinäkään et selvästi ymmärrä, että jos se jostain loppuu, niin sitä ei niin vain sormia napsauttamlla tyhjästä taiotakaan. Kyllä omavaraisuutta täytyy ylläpitää, vaikka se ei taloudellisesti aina järkevää olisikaan.
   
 32. opelman

  opelman

  Viestejä:
  1 507
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Suomessa tällä hetkellä kuolee pienet tilat pois. Ollaan aika hyvässä tilanteessa. Tietysti joku jyväjemmari masentuu ja tappaa ihtensä. Mutta sitähän kansa suorastaan vaatii eikä ymmärtämystä riitä maajussien ahdinkoon.
   
 33. 10YG

  10YG

  Viestejä:
  304
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Suomessa on suhteellisesti ottaen isoimmat maataloustuet, mutta silti maatalous ei kannata, jos uskomme sinua, Kepua, Maaseudun Tulevaisuutta ja MTK:ta. Useimmissa EU-maissa ei makseta ollenkaan kansallisia tukia. Vastaatko vielä, että mikä olisi sinun mielestäsi sopiva kansallisen maataloustuen määrä.

  Tuontitulleilla suojattu talous on pidemmän päälle tuhoisaa.
   
  Unna tykkää tästä.
 34. 10YG

  10YG

  Viestejä:
  304
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Suomi ei ole omavarainen. Tämän varmasti tiedät, mutta on kiva johtaa keskustelua sivupoluille.
   
 35. virtuaali

  virtuaali

  Viestejä:
  1 166
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Niin siinähän ihmettelette miksi brasiliassa myydään mädäntynyttä lihaa ja muualla maailmalla täynnä salmonella paskaa mutta suomessa ei. Laatu ei ole niin halpaa aina pitää yllä.
   
  Gastbaan, Shades ja Gize tykkäävät tästä.
 36. turboahdin

  turboahdin

  Viestejä:
  3 184
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Suomi on erikoislaatuinen paikka, jossa sato ei pärjää etelämpänä viljeleville, eikä täältä saada satoa, kuin kerran vuodessa, kun etelämpänä sitä saadaan kaksi tai jopa kolme kertaa. Muualla myös tilat on suurempia, kun taas täällä olosuhteiden pakosta on tilat pienempiä. Ruotsissa tukien määrää leikattiin ja se oli katastrofi maatiloille ja moni onkin ajautunut sen takia konkurssiin.

  Eikä se tuen määrä pienille ja keskisuurille tiloille ole, kuin muutamasta tonnista pariin kymppitonniin jolla ei tosiaan juhlita. Moinen summa palaa jo polttoaineissa.
   
 37. turboahdin

  turboahdin

  Viestejä:
  3 184
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kyllä suomessa tuotetulla ruoalla pärjäillään jokunen vuosi aivan mainiosti. Ilman omaa tuotantoa puhutaan kuukausista.
   
 38. 10YG

  10YG

  Viestejä:
  304
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos tulisi sellainen kriisi, että kaikki tuonti, myös öljyn tuonti, Suomeen loppuisi, niin miten ajattelit jakaa sitä suomalaista ruokaa pitkin Suomea? Häkäpönttöautoilla?
   
 39. turboahdin

  turboahdin

  Viestejä:
  3 184
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kyllä täällä biodieseliä ja etanolia osataan valmistaa ym. Hevosellakin pääsee ja tarvittaessa vaikka jalan. Kyllä nälkä ajaa ihmisen liikkeelle.
   
 40. 10YG

  10YG

  Viestejä:
  304
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kysyn kolmannen kerran: kuinka iso kansallisen maataloustuen pitäisi mielestäsi olla, jotta se olisi riittävä?
   
 41. SloBo

  SloBo

  Viestejä:
  218
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Lihataloutta ei varsinkaan tulisi tukea. 80% viljelyalasta on kuitenkin sitä varten, samoin iso osa elintarviketeollisuudesta pyörii sen ympärillä. Omavaraisuus saavutetaan merkittävästi pienemmillä resursseilla, kun syödään monipuolisesti kasviksia ja siihen päälle esim. riistaa ja tukemattomia eläimiä. Ei kukaan pakota syömään brasilialaista lihaa, vaikka lihatalouden tukeminen Suomesta lakkautettaisiin. Pöljä on se, joka näkee nämä jotenkin kahtena ainoana vaihtoehtona.
   
  Strutter, Thantos ja ratkakapu tykkäävät tästä.
 42. turboahdin

  turboahdin

  Viestejä:
  3 184
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Sinä kuvittelet, että moisen luvun voi heittää stetsonista pöytään ihan tuosta vaan :facepalm:
   
 43. turboahdin

  turboahdin

  Viestejä:
  3 184
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Suomalainen liha lukeutuu maailman puhtaimpiin, eikä ole antibiooteilla sun muilla kasvuhormoneilla kyllästettyä ja täällä elukoiden olot on keskivertoa paremmat, kuin monissa maissa.

  Mitähän riistaa meinasit metsästää koko kansan tarpeiksi? :rofl:

  Lihan kysyntä maailmalla jokatapauksessa kasvaa kokoajan ja hinta nousee sitä mukaa. Isoissa lihayksiköissä myös taudit jyllää ja sitten vedetään uuniin koko karja, kun joku pahempi tauti iskee.
   
 44. 10YG

  10YG

  Viestejä:
  304
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kai sinulla joku käsitys asiasta on, koska annoit ymmärtää, että nykyinen tuki on niin pieni, että se menee polttoaineiden maksamiseen.
   
 45. turboahdin

  turboahdin

  Viestejä:
  3 184
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  No pane vaikka tuplaten, niin alkaa sillä jo vähän merkitystä olemaan.
   
 46. SloBo

  SloBo

  Viestejä:
  218
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En kyllä väittänyt, että pelkällä riistalla tulisi pärjätä. Sen sijaan on fakta, että ihmiset eivät tarvitse lihaa ollenkaan, joten riistasta sitä riittää ihan kaikille ja helposti. Riistaahan ovat sitten myös mm. kalat.

  Lihan kysyntä saa kasvaa, mutta ei ole mitään perusteita tukea lihan tuotantoa. Jos on lihan himo, sitä voi tyydyttää maksamalla enemmän tuotteesta, jota ei ole tuettu verovaroin. Uskon, että sellaisellekin lihalle olisi paljonkin kysyntää, juuri mainitsemistasi syistä: ihmiset pitävät siitä. Mutta se ei ole syy tukea sen tuotantoa, varsinkaan näin massiivisesti ja haitallisesti.

  Edit:
  Niin, siis jos suomalainen liha on ylivertaista, senhän on oltava suorastaan menestystuote. Se menestyy varmasti ilman tukiakin, eikö vain?
   
  Strutter tykkää tästä.
 47. turboahdin

  turboahdin

  Viestejä:
  3 184
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Jos lihan tuotantoa ei tueta ja hinta nousee, niin silloinhan sitä vain tuodaan lisää näistä paskamaista?
   
 48. SloBo

  SloBo

  Viestejä:
  218
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Siirränpä tämän Editin tähän:

  Niin, siis jos suomalainen liha on ylivertaista, senhän on oltava suorastaan menestystuote. Se menestyy varmasti ilman tukiakin, eikö vain?
   
 49. SloBo

  SloBo

  Viestejä:
  218
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ja kai niitä on muitakin maita kuin paskamaita, vaikkapa EU:ssa. Miksi taas väännetään keskustelua malliin, että olisi vain kaksi vaihtoehtoa.

  Miten olis Ruotsi tai Norja?
   
 50. 10YG

  10YG

  Viestejä:
  304
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Miten tämä asia liittyy tähän keskusteluun?
  Haluatko sanoa että, jos maksetaan asumistukia, pitää maksaa myös miljardikaupalla maataloustukia?
   
  Viimeksi muokattu: 26.03.2017