MINISTERILLE alkoi tippua viestejä heti, kun uutinen tuli julki. Kannustuksia, muistutuksia ja vaatimuksia: nyt ei saa antaa periksi!
Kyse on rahasta. Keskiviikkona Euroopan komissio
julkaisi esityksensäEuroopan unionin budjetiksi vuosille 2021–2027.
Suomen maatalousministeriä
Jari Leppää (kesk) kosketti erityisesti luku, joka kertoi, mitä EU esittää tekevänsä maatalouden tukien suhteen. Komissio paljasti, että tukiin olisi tiedossa noin viiden prosenttiyksikön leikkaus.
Ensimmäisten arvioiden mukaan Suomen saamista suorista maataloustuista lähtisi muutama prosentti, mikä tarkoittaisi
seitsemän vuoden aikavälillä noin 20–25 miljoonaa euroa vähemmän rahaa.
Nyt Suomi saa maa- ja metsätalousministeriön mukaan EU:sta maataloustukea vuosittain noin 870 miljoonaa euroa. Kaikkiaan maatalouden saama tuki nousi noin kahteen miljardiin euroon.
LEPÄN mielipide tulee nopeasti selväksi: maatalouden tuista ei saa leikata euroakaan.
”Kun ottaa huomioon, miten vaikea tilanne suomalaisilla maanviljelijöillä on, leikkauksia ei voi millään hyväksyä. Ei vaan voi”, Leppä sanoo.
”Tähän tehtävään olen hyvin motivoitunut. Pidämme puolemme”, Leppä ilmoittaa.
Sitten seuraa sujuva ja tunteisiinkin vetoava puhe, jonka voi tiivistää lauseeseen: maanviljelijät ovat nyt poikkeuksellisen ahtaalla.
TÄSSÄ Leppä taitaa olla ainakin osin oikeassa.
Luonnonvarakeskuksen kannattavuuskirjanpidon tutkimuspäällikkö
Arto Latukka kertoo, että maatalousyrittäjille vuosi 2016 oli vuosikymmenen kehnoin, ja viime vuonna alan kannattavuus heikkeni ennusteiden mukaan entisestään.
Latukan mukaan tulosten heikkenemisen taustalla ovat sekä maataloustuotteiden halventuneet hinnat että nousseet tuotantokustannukset.
JARI LEPPÄ on itsekin viljelijä. Vaimonsa
Katriinan kanssa hän pitää Etelä-Savossa Pertunmaalla
Antinmäen tilaa, jossa on metsää, lypsylehmiä ja karjaa. Lisätuloja perhe hankkii vuokraamalla mökkejä.
Lepän suku on viljellyt tilalla jo vuodesta 1539. Pertunmaalle tekisi nytkin mieli, sillä keväisin tekemistä riittää.
Eduskunnassa Leppä on ollut usein ns. maanviljelijöiden tukikuningas. Vuonna 2017 Lepän osuus tukirahoista oli 116 000 euroa.
EU-tukia arvioitaessa hänen tilansa
lasketaan kuuluvan Pohjois-Suomeen, eli silloin tilalle voidaan maksaa pohjoista tukea. Etelä- ja Pohjois-Suomen raja kulkee juuri Pertunmaalla, keskeltä Lepän kotikylää.
Lauantaivieras: EU:n suunnittelemia leikkauksia Suomen maataloustukiin ”ei voi millään hyväksyä”, sanoo ministeri Jari Leppä