Vuosisadan vitsi. Suomessa on noin 50.000 tilaa ja siinä on noin 45.000 liikaa.
Kuten jo edellä sanoin, tilojen määrä on vähenemään päin. Pakkomielteesi viidestä tuhannesta tilasta on vain yhden alasta mitään tietämättömän ihmisen umpimähkäinen heitto. Et voi mitenkään tietää, onko tilamäärän laskeminen noin alas jo huomattavan haitallista tuottavuudelle. En minäkään tiedä, mikä olisi optimaalinen tilakoko Suomessa, joten sinulla tuskin voi olla edes arvauksia. Siinä määrin ulkona olet tässä keskustelussa osoittanut olevasi alan perusteista.
Sen verran myös yleisesti yhteiskunnasta, yrityksistä ja liiketoiminnasta ymmärrän, että tilakoon kasvattaminen ei ole mikään loputtomiin tuottavuutta lisäävä mekanismi. Ei tämän pitäisi olla mitenkään vaikea asia. Ei suurilla(sinusta nekin ilmeisesti pieniä) tiloilla nytkään tehdä kaikkea itse tai omalla kalustolla. Siinä missä on olemassa pienin teoriassa kannattava tilakoko kulloisessakin tilanteessa, on myös suurin tilakoko, jonka kannattavuus enää kasvulla paranee.
Suurin osa sukupolvenvaihdoksista pitäisi lopettaa heti, niin ei tule maksuvaikeuksia tulevaisuussa.
Niinhän homma oikeastaan toimiikin, vaikka tuo olikin taas lähinnä uhoa. Liian harvalle tilalle enää löytyy jatkajaa.
Tämähän ei ole pelkästään maatalouden ongelma vaan suomalaisten pienyritysten kiusa laajemminkin. Tietenkin maatalouden osalta tätä kehitystä tehostaa se, minkä me kaikki tähän keskusteluun osallistuvat varmaankin tiedämme, eli jo tapahtunut ja käynnissä oleva pienimmän kannattavan tilakoon kasvu.
"Tässä esitetään syysuhteeseen perustuva yhteys, jolle ei ole perusteluja."
Tuskin normaaleja sanoja tarvitsee tietoteknisellä foorumilla yrittää kömpelösti vääntää selkosuomeksi. Oletan, että kaikki joiden tällaiseen keskusteluun tarvitsee osallistua, ymmärtävät normaalia kieltä.
Sanoisin, että tämä lause on pelkkää bull shittiä. Tottakai suuret/kannttavammat tilat ovat järkeviä.
Ei ollut ja tietenkin ovat. Tästä tietyin reunaehdoin todesta väitteestä ei voida päätellä, että juuri Suomessa tilakoon kannattavuusraja olisi korkeampi kuin mainitsemissasi muissa Euroopan maissa. Esitit angstisesti, että Suomessa tilakoon pitäisi olla paljon suurempi kuin muissa maissa, jotta kannattavuus voisi päästä edes lähelle. Tämä väitteesi, jos sitä voi edes väitteeksi kutsua, on hölmö ja perustelematon.
Kummasti kelpaa muuallakin kuin Suomessa kasvatettu ruoka. En usko, että Saksalaisetkaan mitää roskaa hyväksyvät.
Ei se mikään uskon asia ole, että elintarvikkeiden puhtauden kriteerit ovat lähes kautta maailman todella väljät ja eroavat täysin siitä, mitä suomalaisilta tuottajilta vaaditaan ja toisaalta mihin suomalaisten moraali edes antaisi myöden. Maailmalla lähinnä välittömästi vaarallisiin tuotteisiin puututaan, jos jotain huomataan. Jotkut pikku antibioottijäämäthän vain vahvistavat jne. Hyväksytään tuotantotapoja, joiden ansiosta normaalisti raakana syötävät ruoat on pakko kypsentää tai jopa kemiallisesti käsitellä heti raakana, tai muuten joku kuolee.
Kyllähän Suomessakin kelpaa myytäväksi melkein mikä tahansa riskinalainen paska kunhan se on tuontitavaraa, mutta toisin kuin sinä yrität esittää, tämä ei ole hyvä asia.
Kotimaisille raaka-aineille ja niiden tuotannolle asetetaan aivan eri kriteerit, ikään kuin rangaistuksena ainakin tähänkin keskusteluun osallistuvien kokoomusnuorten näkökulmasta. Minusta nämä kriteerit ovat aivan ymmärrettäviä ja törkeillen valmistettujen raaka-aineiden käyttäjät ja valmiiden jalosteiden tuojat saisivat kärsiä. Tämähän ei tietenkään käy, koska olemme yhtä iloista maailmanperhettä, jolle kaikki on yhteistä silloin kun se sopii eli vahingoittaa Suomea.