Tämä on aika kunnioitettava määrä pelkästään leivinuuniin lämmityskauden aikana. Jos lasketaan lämmityskauden olevan vaikkapa 4kk, se tekee noin 6,5 pesällistä päivässä. (1 irtokuutio noin 250kg, 15 irtokuutiota n 3750kg, kuiva 33cm klapi keskimäärin noin 600g, normipesällinen noin 4,8kg, yht noin 780 pesällistä). Vaihtelee tietysti tulisijan ja lämmittäjän mukaan, mutta tuolla määrällä puuta pitäisi kyllä saada leivinuunin lisäksi myös kaikki lämmin vesi ja kaikki ruuanvalmistus kevyesti hoidettua. Pelkästään leivinuunissa tuo määrä puuta poltettuna menee aika paljon harakoille.
Kaikki ei asu Helsingissä, joten lämmityskausi on kyllä ~7kk itsellä riippuen nyt keleistä (syyskuun alussa joutui jo aloittamaan). Eikä kaikkien leivinuunit ole fiilistely uuneja, jossa poltellaan pari risua kun tuo kivaa tunnelmaa. ~20kg-40kg per lämmitys (riippuen miten paljon lämmitetään) menee tuossa uunissa, niin siitä voi laskella paljonko sitä menee. Kyseessä on siis on iso muurattu leivinuuni ~3500kg + muurattu piippu. Eli ei kyllä mene luuloistasi huolimatta harakoille kun sillä lämmitetään taloa.
Ruuanlaitosta on erittäin helppo osaavan säästää. Muutama esimerkki: Uunin käytön lopetus, valmistaa isompia eriä kerrallaan ja harvemmin, painekattila, hidas ja pitkä haudutus. Välttää ylimääräistä tiskiä, käsitiskaus.
Niin ja kun ruoka on tehty jo valmiiksi järkevästi ei siitä voi säästää enää merkittävästi. Muutenkin suorasähköllä olevassa talossa ruuanlaitossa säästämisessä ei ole mitään hyötyä kun se hukkalämpö lämmittää taloa. Toki jos ei fysiikkaa ymmärrä, niin voi olla vaikea käsittää.
En tiedä minkälainen tehomörssäri sulla on, mutta perusjärkevä pc ei vie mahdottomia vaikka olisi päällä 24/7
ja usein sen ei tarvitse olla päällä 24/7. Kaikki muut sähkövehkeet voi myös jättää käyttämättä tai laskea minimiin pakon edessä, ei niitä elämiseen pitäisi kenenkään tarvita pakosti kun pihistellään.
Jos sulla on joku miniläppäri, niin ei vie, kannattaa katsoa mitä tehokkaampi kone vie. Jos tarkoitus on päästä johonkin 500kWh/kk, niin vie kyllä melko paljon. Jos sitä konetta käytetään töihin, niin siitä ei voi säästää tai jää työt tekemättä.
Tämäkin on pakon edessä erittäin helppoa. Suihkuvesi ämpäriin ja retkisuihku, käsitiskaus, ei hanasta tarvitse lämmintä vettä oikein mihinkään laskea.
Tämä on taas näitä ihan järjettömiä ehdotuksia. Käsitiskaus lisää sähkön kulutusta.
Totta, ilmanvaihtoa on pakko lisätä myös samalla ja osa lämmöstä katoaa siinä mukana.
Eli on pakko lisätä lämmitystä, jos ei halua ihan nollaan kämpän lämpöjä laskea.
Niin, seinästä saa rahaa kun käy hakemassa. Isossa kuvassa aika harva on niin onnellisessa asemassa, että yhtäkkinen sanotaan nyt vaikka 6-12000e yhtäkkinen lisä muutamien kuukausien ajalta ei tunnu missään. Tulevista hinnoista ei tiedä mitään, mahdollisesti ensi talvena sama juttu. Lainaa lainan päälle, se on hyvä ratkaisu aina.
Töitä tekemällä sitä rahaa saa ja ei tuollainen 6-12k€ nyt mikään ihmeellinen ole perheelle maksaa muutomassa vuodessa. Paljon järkevämpi kuin homehduttaa talo. Toki jos on perseaukinen, niin ei varmaan kannata asua edes OKT:ssa. Tuollainen raha kun menee jo kevyesti kattoremppaan eikä edes välttämättä riitä. Ensi talveksi kannattaa sitten miettiä onko ko. taloon varaa.
Siitähän tässä nimenomaan on pohjimmiltaan kysymys. Iltapäivälehtien pelottelu on osunut moneen aika syvälle ja lisäksi monella fysiikan ymmärrys ja tietämys talotekniikasta ei ole hirveän vahva. Mukavuuksista (kuten lämpimät pitkät suihkut ja sähkövempeleet elämisen edellytyksenä) ei olla valmiita tinkimään, ei ainakaan kovin mielellään kovin paljoa.
Ei ole, kun puhut, että kulutusta voisi tiputtaa 80% lämmityskaudella. Mukavuudesta tinkimällä varmaan joku 30-50% voi säästää, mutta tuo 80% on utopiaa ellei sitten lämmityksessä siirry puuhun tms. Niin ei tosiaan kaikilla tunnu olevan mitään fysiikan ymmärrystä kun näitä säästöesityksiään täällä laukovat.Alussahan piti siihen päästä pelkästään lämpöjä vähän laskemalla, nyt alkoikin sitten se maalitolppien siirtely.
Sä et vaan osaa pihistää siitä sähköstä. Tuollainen n 500kwh kuussa kyllä riittää varsin hyvin pakon edestä useammankin hengen taloudessa talvikuukautena kun mukavuudesta on halua tinkiä. Vähemmälläkin pääsee erittäin helposti jos puuta käyttää.
Höpöhöpö, tuollainen 500kWh menee monilla perheillä normaalisti jo kesällä eikä välttämättä edes riitä. Kuten useampi on sanonut, niin tuon alle ei kyllä talvella ainakaan pääse mitenkään helposti. Se, että sinulla onnistui siinä 40-luvun talossa ei tarkoita, että kaikilla muillakin onnistuu.