Tulinen ruoka ja vielä tulisemmat kastikkeet

Mistä kannattaa tilata chilin siemenet ja mitä lajikkeita kannattaa testata kun ensikertaa ajattelin kasvattaa (tulisuus ja hedelmäisyys prioritaatti listassa ykkösenä)?
 
Täältä tilailin vasta siemeniä itse Fatalii Seeds

Hyvin kuvattu eri lajikkeet sivuilla, listattu tulisuus, makuprofiilia ja kasvatuksen helppous yms. Siemenet tulee kirjepostissa ripeästi, Suomesta tulevat vaikka sivut englanninkielellä.
 
Täältä varmasti löytyy mielipide mikä olisi nyt lähimpänä tätä "legendaarista" kukkokastiketta? Vähän junasta myöhässä ja vasta hiljattain tutustuin näihin chilisoosseihin.

En ole koskaan siis maistanu tätä kukkokastiketta, ensimmäinen soossi oli joku poppamiehen tekele ja nyt on menossa Lidlistä ostettu. Molemmista tykkään, ehkä hieman enemmän Lidlin tuotteesta (v-sipulin ystävä ja mielestäni tuossa sitä on hyvin).

Danke schön :tup:
 
Poppamiehen Sriracha on maultaan hyvää - oiskohan käynyt ekalla kertaa mielessä, että on erilaista kuin se alkuperäinen. Nyt on käytössä itsellä Go Tan Sriracha, jota saa melkein joka kaupasta. Maku on Go Tan -versiossa ihan ok.
 
Täältä tilailin vasta siemeniä itse Fatalii Seeds

Hyvin kuvattu eri lajikkeet sivuilla, listattu tulisuus, makuprofiilia ja kasvatuksen helppous yms. Siemenet tulee kirjepostissa ripeästi, Suomesta tulevat vaikka sivut englanninkielellä.
Fataliille toinen ääni täältä. Ovat kansainvälisesti tunnettuja alallaan.
 
Täältä varmasti löytyy mielipide mikä olisi nyt lähimpänä tätä "legendaarista" kukkokastiketta? Vähän junasta myöhässä ja vasta hiljattain tutustuin näihin chilisoosseihin.

En ole koskaan siis maistanu tätä kukkokastiketta, ensimmäinen soossi oli joku poppamiehen tekele ja nyt on menossa Lidlistä ostettu. Molemmista tykkään, ehkä hieman enemmän Lidlin tuotteesta (v-sipulin ystävä ja mielestäni tuossa sitä on hyvin).

Danke schön :tup:
Testaa sellaista kuin Tabasco sriracha. Omaan suuhun tämä on kaikista lähimpänä tuota alkuperäistä, mm tuo poppamiehen tekele häviää tälle minun mielestä. Ja tämä etu on että löytyy jokaisesta kaupasta, eikä maksa paljoa.

5AA7CE89-BCFF-44E3-8C6F-18693BC28A03.jpeg
 
Mistä kannattaa tilata chilin siemenet ja mitä lajikkeita kannattaa testata kun ensikertaa ajattelin kasvattaa (tulisuus ja hedelmäisyys prioritaatti listassa ykkösenä)?
Fataliille täältäkin kehut, helpoin päästä alkuun niiden siemenillä. Iso valikoima, nopea toimitus ja viimeksi kun kasvatin, idätysprosentti oli todella hyvä.
 
Suositelkaas fataliilta chilin siemeniä. Tulisi joululahjaksi äidilleni joka kasvattaa omassa kasvihuoneessaan kurkkua ja minitomaatteja. Ei mitään liian tulisia lajikkeita saisi olla. Myös saman firman tomaattilajikkeita saa suositella.
 
Suositelkaas fataliilta chilin siemeniä. Tulisi joululahjaksi äidilleni joka kasvattaa omassa kasvihuoneessaan kurkkua ja minitomaatteja. Ei mitään liian tulisia lajikkeita saisi olla. Myös saman firman tomaattilajikkeita saa suositella.
En valitettavasti osaa sanoa tomaateista (vielä) mitään - äidille ollaan tekemässä myöhemmin tänä vuonna tomaatinsiementilausta tuolta myös. Se tosin päättää itse tilaamistaan siemenistä, joten ei ole joululahjasta kyse meidän tapauksessa. On mielenkiintoista nähdä, mitä lajikkeita äiti kahteen(!) kasvihuoneeseensa valitsee, intohimoinen kasvattaja kun on. :)

Chileistä ehdottaisin ainakin Aji Fantasya. Oikeasti maukas, mieto chili!

Edit.
Mielessä minulla oli siis tuo alkuperäinen, keltainen versio. Niillä näkyy olevan kahta muutakin tällä hetkellä (oranssi ja valkoinen) - niistä minulla ei ole kokemusta.

Edit 2.
Jos äitisi pitää ruoanlaitosta, niin esim. joku miedompi jalapeno voisi olla myös kiva kasvatettava. Niistä tulee helposti jalapeno popperseja, jotka ovat tosi hyviä naposteluherkkuja esim. saunailloille/illanistujaisiin. Väänsin niitä itse tässä kesällä ja 70+ vanhempani pitivät niistä myös.
 
Viimeksi muokattu:
Suositelkaas fataliilta chilin siemeniä. Tulisi joululahjaksi äidilleni joka kasvattaa omassa kasvihuoneessaan kurkkua ja minitomaatteja. Ei mitään liian tulisia lajikkeita saisi olla. Myös saman firman tomaattilajikkeita saa suositella.
Blended lemon, starfish, pequante ja goliath jalapeno on ainakin ihan toimivia kasvihuonelajikkeita. Ja kaipa sinne voisi jonkun tulettoman ramironkin sekaan heittää.
 
Miten teillä vatsa kestää näitä kastikkeita? Itsellä nyt hyllyssä vaikka mitä kastikkeita ja Poppamiehen Naga, Ahjo ja Lidlin bring the pain tulisimmat ja tänään tuli taas Ahjoa ruuan kanssa vedettyä. Tykkään tuon kastikkeen mausta ja tulisuudesta mutta näillä vahvemmilla kastikkeilla pakki ei tykkää yhtään. Saa vessassa ravata jatkuvasti muutama tunti syömisen jälkeen ja se kipu on kaukana mukavasta

Toki sanonta menee että hyvä chili polttaa kahdesti mutta omalla kohdalla hyvä chili polttaa 10-15 kertaa.
 
Miten teillä vatsa kestää näitä kastikkeita? Itsellä nyt hyllyssä vaikka mitä kastikkeita ja Poppamiehen Naga, Ahjo ja Lidlin bring the pain tulisimmat ja tänään tuli taas Ahjoa ruuan kanssa vedettyä. Tykkään tuon kastikkeen mausta ja tulisuudesta mutta näillä vahvemmilla kastikkeilla pakki ei tykkää yhtään. Saa vessassa ravata jatkuvasti muutama tunti syömisen jälkeen ja se kipu on kaukana mukavasta

Toki sanonta menee että hyvä chili polttaa kahdesti mutta omalla kohdalla hyvä chili polttaa 10-15 kertaa.
Pitää harjoitella syömällä jonkin aikaa pelkkää raakaa nagaa, skorpparia tmv. maustepaprikaa. Kyllä se vatsa oppii siitä sitten olemaan tekemättä voltteja jokaisen tabascotipan takia.
 
Viimeisen postauksen jälkeen on suosikiksi valittu tuo Lidlistä ostettu Go-tan -kastike, jota saa myös muualta. Testattu nyt tuo hanhen kuvalla varustettu ja tabascon -soossi. Tabasco liian etikkainen omaan sekä pojan makuun ja hanhi ei tarpeeksi tulinen(tästä otin tosin v-sipulin kun muute ei ollut).

Menekki aika kova, jos joku ihmettelee, kun teini tykästyi heti noihin ja käyttäny dippinä sipsien kera.
 
No tahnaa sieltä pussista tulee. Itse maustaisin lihasuikaleita tuolla, kanaa tai nautaa.

E: Kävin puristeleen pusseja, melko juoksevaa silti tuntuu olevan.
 
Viimeksi muokattu:
Tuon yllä olevan linkin takana sanoo seuraavaa:
"Aito pohjoisafrikkalaisen keittiön käyttövalmis harissakastike. Lisää kastikkeeseen 350 g kasviproteiinia, kalaa, äyriäisiä tai lihaa ja lisäksi halutessasi 400 g kasviksia. Kastike sopii myös couscousruokien maustajaksi. Kastiketta voi jatkaa esim. tomaattikastikkeella."

Edit.
Ja pari reseptiäkin siellä on.
 
Tuon Spice Up!:n "200ml Tulinen chilikastike" on loistavaa, täytyy myöntää että en ole käyttänyt tuota varmaan 5-6:een vuoteen kun en ole löytänyt kaupoista, mutta ilmeisesti sitä löytyy koska tuon finefoodsin sivuilta löytyy.
Maku on neutraali kuten kukkosricachassa (ellei osta miedompaa valkosipuli-versiota) ja tulisuutta on sopivasti että sitä voi annostella suht reippaalla kädellä eikä millään tippa-mitoilla.
Sopii ruokaan kun ruokaan, ja pitää pistää tutkat päälle kun seuraavaksi tilaa ruokatavaroita kotiin.

Edit: 100ml korjattu -> 200ml
 
Viimeksi muokattu:
1639024554351.png

Piian herkun mansikka-nagaglögi. Ei ole vain näytetty kepin päässä nagaa tälle tuotteelle vaan on ihan sitä itseään tässä glögissä. 5/5 tuote.
 
barbados.png


Mitä tykkäätte Poppamiehen Barbados -kastikkeesta? Oon nyt kuukauden syöny tuota ja siitä on tullut uusi suosikki. Hampurilaiseen ku laittaa 4-6 tippaa niin tulee mukavasti lisää makua, eikä alkuperäiset maut jää tulisuuden alle. Erityisen hyvin tuntuis toimivan Scanburgerin Superburgerin välissä, mäkkärin juustoburgereihin ei tuo yhtä hyvää makua, mutta paremmalta nekin maistuu tuon kanssa kuin ilman.
 
Mitä tykkäätte Poppamiehen Barbados -kastikkeesta? Oon nyt kuukauden syöny tuota ja siitä on tullut uusi suosikki. Hampurilaiseen ku laittaa 4-6 tippaa niin tulee mukavasti lisää makua, eikä alkuperäiset maut jää tulisuuden alle. Erityisen hyvin tuntuis toimivan Scanburgerin Superburgerin välissä, mäkkärin juustoburgereihin ei tuo yhtä hyvää makua, mutta paremmalta nekin maistuu tuon kanssa kuin ilman.
Juu, mullekin maistuu. Ei liian tulista niin annostelukin on vielä helppoa kun ei haittaa jos tulee tippa tai kaksi enemmän ruokaan kun oli ajatellut.
 
Ajattelin pistää tänne suosituksen Thai Sweet Chili -kastikkeen osalta, jos joukossa on vaikka muita omat chilikastikkeensa tekeviä.

En itse perusta kaupan sweet chili -kastikkeista, koska ne ovat minusta mauttomia sokerivesikastikkeita - ja nimenomaan haluan kastikkeeseen myös sitä chilin poltetta. Sweet chili -kastikkeen teko itse on kuitenkin tosi helppoa ja tämä resepti on kokeiltu ja hyväksi todettu. Tein juuri annoksen tätä tänä aamuna, 2½ pientä lasipurkkia tuli. Käytin pari Thai Dragon -chiliä siihen, ja vain puolet reseptin valkosipulimäärästä, kun äidin kasvattamat valkosipulit = rakettipolttoainetta. Makeaksi paprikaksi pistin ihan vain perus punaisen paprikan, ja tapioka-tärkkelyksen korvasin perunajauholla. Toimii oikein hyvin. Etikkana minulla oli valkoviinietikka.

Todella hyvä ja helppotekoinen kastike, jos esim. kevätkääryleitä tykkää syödä. Itse käytän ihan vain salaatinkastikkeenakin.




Ja sama resepti kirjoitettuna versiona:
 
Harissakastiketta kannattaa kokeilla jos tulisuutta haluaa:


Voipi olla että joutuu kermatilkalla laimentamaan..

Tuli kokeiltua kyseistä soossia kanan ja wok-vihannesten kera.
Kerrassaan mainio kastike. Tulisuutta on sopivasti, mutta se ei dominoi liikaa ja muutkin mausteet maistuu. :tup:

Spice Upilla on muitakin hyviä kastikkeita mitkä on meidän taloudessa viikottaisessa käytössä.
Szechuan on kanssa aika tulinen ja maistuva kastike. Tuota vielä pari vuotta sitten joutui laimentamaan kookoskermalla, mutta nyt menee ihan tuollaisenaan. :hungry:
 
En muista yhtään mitä Spice Up! -kastiketta koitin (joku "keskitulinen" Aasialainen), mutta paras valmiskastike se on ollu wokkivihanneksille tähän mennessä.
 
Miten teillä vatsa kestää näitä kastikkeita? Itsellä nyt hyllyssä vaikka mitä kastikkeita ja Poppamiehen Naga, Ahjo ja Lidlin bring the pain tulisimmat ja tänään tuli taas Ahjoa ruuan kanssa vedettyä. Tykkään tuon kastikkeen mausta ja tulisuudesta mutta näillä vahvemmilla kastikkeilla pakki ei tykkää yhtään. Saa vessassa ravata jatkuvasti muutama tunti syömisen jälkeen ja se kipu on kaukana mukavasta

Toki sanonta menee että hyvä chili polttaa kahdesti mutta omalla kohdalla hyvä chili polttaa 10-15 kertaa.
Pitää harjoitella syömällä jonkin aikaa pelkkää raakaa nagaa, skorpparia tmv. maustepaprikaa. Kyllä se vatsa oppii siitä sitten olemaan tekemättä voltteja jokaisen tabascotipan takia.
Minulla ei chili polta kuin kerran. Se mikä vaivaa, niin närästää. Mitä enemmän toleranssi on kasvanut, sitä mukaa myös närästys. Meni hetki aikaa tajuta, että se johtuu chilistä. Kaikki mahalääkkeet, piimät ja muut helpottavat eliksiirit kokeiltu eikä mikään auta siihen. Kaljaa jos erehtyy ottamaan tulisen ruoan kanssa, niin voi olla varma, että yöllä saattaa laatta lentää närästyksen takia. Huomasin sitten ylläolevan vinkin ja ajattelin, että ei se ota jos ei annakkaan. Vetäisin tuoreen habaneron huiviin ja kärvistelin. Yö oli suorastaan hirveä. Varmasti top 3:een pahimpaan yöhön meni. Ei ollut muuta auttavaa kuin pepsiä, joka vähän edes helpotti. Mikä ihmeellisintä, niin se auttoi. Habaneron jälkeisenä päivänä vähän koski mahaan, mutta sen jälkeen ei piru vieköön ole chili närästänyt!! Kiitoksia vain suunnattoman paljon vinkistä!! Kokeilin tulisia siipiä, joiden marinadissa oli 4rkl smoky reaperia ja vielä otin kaljaa oikein huolella. Ei närästänyt ei sitten yhtään. Kaksi seuraavaa päivää tosin oli maha vähän kipeä.
 
Mulla ilmoittaa kyllä lähtiessäkin, jos on tarpeeksi hottia shittiä tullut syötyä. Närästystä ei yleensä chilistä tule, se tulee jostain muusta. Liika kuohujuoma nyt ainakin sitä mulle aiheuttaa. Sen sijaan nyt on ollut puolisen vuotta jotain ihme vastanväänteitä ajoittain. Oon hiukan hillinnyt chiliä jo ennen totakin, nyt on tarkkailussa, sopiiko chili mun ruuansulatukselle enää ollenkaan, vai mistä toi johtuu. Ei se tuskallista ole, mutta hyvin epämukavaa.
 
Saako tuota Sriranchaa, nimenomaan aitoa ostaa ulkomailta itelle vai onko se ihan laitonta jopa?
 
Mitä tykkäätte Poppamiehen Barbados -kastikkeesta? Oon nyt kuukauden syöny tuota ja siitä on tullut uusi suosikki. Hampurilaiseen ku laittaa 4-6 tippaa niin tulee mukavasti lisää makua, eikä alkuperäiset maut jää tulisuuden alle. Erityisen hyvin tuntuis toimivan Scanburgerin Superburgerin välissä, mäkkärin juustoburgereihin ei tuo yhtä hyvää makua, mutta paremmalta nekin maistuu tuon kanssa kuin ilman.

Barbados ollut omia suosikkejani jo monta vuotta. Myös Poppamiehen Caribbean, Scotch Bonnet ja perus Habanero kuuluvat niihin kastikkeisiin mitä omasta jääkaapistani löytyy aina.

Poppamiehellä oli myös joku "Mexmex"-chilikastike mistä tykkäsin paljon, mutta sitä ei enää valmisteta.

uusi Rocoto-kastike oli taas pienoinen pettymys. Ihan syötävää, mutta ei kauheasti rocoto maistu.

Tämä kiinnostaisi kyllä testata. Oliko tuossa makumaailma pettymys vai itse tulisuus?
 
Barbados ollut omia suosikkejani jo monta vuotta. Myös Poppamiehen Caribbean, Scotch Bonnet ja perus Habanero kuuluvat niihin kastikkeisiin mitä omasta jääkaapistani löytyy aina.

Nämä kaikki on hyviä suoraan annokseen, hampurilaisiin, leipiin ja paljaaltaan maisteltavaksi kun haluaa nauttia mausta. Trinidad Scorpion, Fire Demon ja Smoky Reaper on ainakin omaan makuun hieman liian tulisia paljaaltaan syötäväksi, mutta niillä saa nopeasti tulisuutta isompaan satsiin.
 
Testaa sellaista kuin Tabasco sriracha. Omaan suuhun tämä on kaikista lähimpänä tuota alkuperäistä, mm tuo poppamiehen tekele häviää tälle minun mielestä. Ja tämä etu on että löytyy jokaisesta kaupasta, eikä maksa paljoa.

5AA7CE89-BCFF-44E3-8C6F-18693BC28A03.jpeg

Ostin tämän viestin innoittamana ja ainakin omaan makuun vaikuttaa ihan hyvältä. Maistuu hyvältä ja poltettakin löytyy jonkin verran. Ehkä aavistuksen vähemmän tulista kuin aiemmat ostamani srirachat. Pitää kommentoida lisää tunnelmista, kunhan olen testannut useampien ruokien kanssa. Kilohinnaltaan on kyllä aika kallista ja taidetaan vähän ratsastaa tuotemerkillä.
 
Kokeilin myös srirachan korvikkeita ja täytyy sanoa, ettei ole alkuperäisen voittanutta. Tabasco-sriracha oli pliisua ja vähemmän yllättäen etikkaista. Poppamiehen versio ihan ok mutta se savuaromi oli liian tunkkainen.

Täytyy siis jatkossa etsiä ulkomaisista verkkokaupoista aitoa kukkoa.
 
Onko tietoa miksi tuota kukko scirachaa ei saa Suomesta vai jopa Euroopasta? Joku kielletty aine?
 
Onko tietoa miksi tuota kukko scirachaa ei saa Suomesta vai jopa Euroopasta? Joku kielletty aine?
Sulfiittien takia. Mutta tietääkseni sitä silti löytyy ainakin joistain aasialaisruokien kaupoista. Muistaakseni Helsingin Kalliossa ainakin oli.
 
Viime kesänä ei ainakaan löytynyt enää yhdestäkään.
On tuo ainakin Vii-Voanin listoilla molempina kokovaihtoehtoina:


 
Piti sitten oikein etsiä lisää asiaa tuosta kukko-scirachasta. Säilönäaineena käytettävät sulfiitit ovat syy kieltoon, niitä ei ilemisesti saa käyttää tiettyjen mausteiden yhteydessä koska voivat allergisoida. Ko. kastikkeen valmistaja ei edes ole Aasiasta vaan Yhdysvaltoista, perustaja on tosin vietnamilainen. Toiset sanoo että tämä on sitä aitoa, mutta eihän se voi mitenkään olla mahdollista kun kastike keksitty Thaimaassa jo aikoja sitten. No ehkä isommassa mittakaavassa se ensimmäinen muttei ainoa oikea ja aito.

Tässä Ylen uutinen.

Ja tässä lyhyt pätkä historiaa Wikipediasta.
 
Viimeksi muokattu:
Piti sitten oikein etsiä lisää asiaa tuosta kukko-scirachasta. Säilönäaineena käytettävät sulfiitit ovat syy kieltoon, niitä ei ilemisesti saa käyttää tiettyjen mausteiden yhteydessä koska voivat allergisoida. Ko. kastikkeen valmistaja ei edes ole Aasiasta vaan Yhdysvaltoista, perustaja on tosin vietnamilainen. Toiset sanoo että tämä on sitä aitoa, mutta eihän se voi mitenkään olla mahdollista kun kastike keksitty Thaimaassa jo aikoja sitten. No ehkä isommassa mittakaavassa se ensimmäinen muttei ainoa oikea ja aito.

Tässä Ylen uutinen.

Ja tässä lyhyt pätkä historiaa Wikipediasta.
No aitoa ja aitoa. Onhan Kikkomanin soijakin "aitoa Kikkoman-soijaa", vaikka soijaa on ollut monissa muodoissaan tuhansia vuosia ennen Kikkomania ja keksittykin ihan toisessa maassa. Kukko-srirachan konkreettinen ero muihin nähden mikä tekee siitä omalla tavallaan aitoa kukko-srirachaa ja antaa oman makunsa on siihen käytetty chili, eli punaiseksi asti kypsytetty jalapeno. Sehän on perinteinen Amerikkalainen chili eikä sitä ymmärtääkseni ole idässä tavattu. Tabasco taitaa olla ainoa valmistaja, joka myös käyttää srirachassaan jalapenoja, muut valmistajat sitten niitä mitä sattuu halvempia ja pistävämpiä thaikkuchilejä.
 
Oikeassa olet, on eri asia sanoa "aitoa scirachaa" ja "aitoa Kukko-scirachaa " :). En ajatellut asiaa noin. Jos siinä on käytetty jalapenoa niin se on jo sitten aika eri makuista kuin aasialaiset chilit.

Kikkoman ei ole kovin hyvää soijakastiketta, mieluummin käytän "aitoa K-Menun kiinalaista".
 
Tämä on kyllä meillä pitänyt pintansa. Tulee aina hankittua töihinkin pari pulloa ja on kelvannut. Kuuluu myös paikallisen Itämaisen kaupan valikoimaan ( myy lähinnä originaaleja Aasia juttuja ). Nimenomaan punaisella korkilla, vihreä on kyllä todella maukasta mutta enempi ketsuppia.
 
Tämä on kyllä meillä pitänyt pintansa. Tulee aina hankittua töihinkin pari pulloa ja on kelvannut. Kuuluu myös paikallisen Itämaisen kaupan valikoimaan ( myy lähinnä originaaleja Aasia juttuja ). Nimenomaan punaisella korkilla, vihreä on kyllä todella maukasta mutta enempi ketsuppia.
Hauskoja nuo noiden käyttämät google-käännökset. Kokovaihtoehdot kunnossa! :D

1644229954687.png
 
On tuo ainakin Vii-Voanin listoilla molempina kokovaihtoehtoina:



Ei tuolta löytynyt mistään mistä tilata?
 
Ei tuolta löytynyt mistään mistä tilata?
Ei ne sitä myy. Hanhi on ainoa saatavilla oleva valmiste.

Kunhan omat jämät loppuu, niin täältä voisi kokeilla:

 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 600
Viestejä
4 501 816
Jäsenet
74 234
Uusin jäsen
Theun

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom