Teräksiset paistinpannut (ruostumaton, hiiliteräs, valurauta)

No on mulla kumminkin 25 vuoden kokemus ammattikeittiön ja kotikeittiön lämmönlähteistä ja pannuista, niin on tässä jonkinnäköinen takapuolituntuma tullut siitä millasia lämpöjä mitkäkin pinnoitteet vaatii/kaipaa/tarvii ruskistamiseen. Mitä Maillard-reaktioon tulee, niin mitä korkeampi lämpötila sitä nopeampi reaktio on. 150 asteella saat kuivattaa pihvin aika lailla kengänpohjaksi ennen kuin sillä on lähempänä kullanruskeaa kuin harmaata väriä muistuttava pinta.
En epäile kokemustasi, mutta sillä ei nyt ole merkitystä. Lihan ruskistuminen edellyttää, että lihan pinta on kuiva ja liha pannaan pannuun vasta kun pannu ja paistorasva on "kuuma". Eli ei keitetä lihaa. Näillä edellytyksillä ruskistuminen tapahtuu nopeasti. Ja Maillard-reaktiolle siis riittää 150 astetta hyvin, katso vaikka netistä. Toki on totta, että mitä kuumempi pannu, sitä nopeampi rusketus. Youtube on kuitenkin täynnä videoita, joissa paistetaan täydellisiä pihvejä pinnoitetulla pannulla, ja itsekin olen sellaisessa joskus onnistunut.
 
Pihvinhän saa aikaiseksi pannulla kuin pannulla melkeimpä. Sen voi myös laittaa pannulta uuniin, uunilta pannulle, sous videstä pannulle jne. Topikin ideasta menee ehkä toi vääntö ohi
 
En epäile kokemustasi, mutta sillä ei nyt ole merkitystä. Lihan ruskistuminen edellyttää, että lihan pinta on kuiva ja liha pannaan pannuun vasta kun pannu ja paistorasva on "kuuma". Eli ei keitetä lihaa. Näillä edellytyksillä ruskistuminen tapahtuu nopeasti. Ja Maillard-reaktiolle siis riittää 150 astetta hyvin, katso vaikka netistä. Toki on totta, että mitä kuumempi pannu, sitä nopeampi rusketus. Youtube on kuitenkin täynnä videoita, joissa paistetaan täydellisiä pihvejä pinnoitetulla pannulla, ja itsekin olen sellaisessa joskus onnistunut.
Ei noi ammattilaisten pihvinpaistovideot yleensä turhaan suosittele savuavan kuumaa pannua pihveille, katso vaikka youtubesta. :D Mitä kuumempi pannu on aloittaessa, sen enemmän jää pelivaraa, kuten bunville aiemmin mainitsi ja sitä tasaisempaan paistoasteeseen on mahdollista pyrkiä riippumatta siitä mihin paistoasteeseen pyritään ja ilman, että pintaa tarvitsee jättää harmaaksi. Noilla savuamislämpötiloilla alkaa sitten pinnotteet pannuissa jo olla sietokykynsä rajoilla ja pinnoitteen elinikä lyhetä aika dramaattisesti.

Sitähän kukaan ei tainnut väittää, etteikö pinnoitetulla pannulla hyvää pihviä saisi paistettua. Totta kai saa, mutta se on tosiaan raskasta huvia pinnoitteelle, eikä käryävä teflon/ilag/whatevefluorieteeni ole aromeista se paras mahdollinen pihville, jos vähän lipsahtaa pannun alkulämmittely yliminuutin puolelle.

Youtube ja kokkiohjelmatkin on tosiaan täynnä videoita, joissa ammattikokit käyttävät teflonpannuja pihvien paistoon. Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei se välineistö ole kaupallisen yhteistyön takia usein kokin itsensä valitsemaa ja että niitä pannuja usein käytetään vain sen yhden kerran niissä kuvauksissa suoraan pakasta vedettyinä. Pari kertaa kun katsoo vaikka miten Aihisen Kari niitä teflonpannuja metallivälineillä käsittelee maikkarin makuja-osastolle tuotetuissa videoissa, niin on aika selvää, ettei siinä olla omia lapsia kouluikäisiksi kasvattamassa...
 
Noni, Opa Muurikan musta hiiliteräspannu korkattu.

Firman silava tuubilla kokeilin rasvapolton. Mustahan tämä oli jo valmiiksi, kait se pinta muuttu pikkasen. Ensimmäinen paistokokeilu oli 10% naudan jauheliha. 24cm ja 400 grammaa jauhelihaa (joka otettu aamulla pöydälle sulamaan) keitty aika lahjakkaasti, kun en vissin niin kuumaksi kehannu alkaa pannua kuumentamaan. Sitten kun nesteet oli hävnny, niin alkoi se siitä keveysti paistumaan. Olihan se aika hyvä pinta, kun vähärasvainen jauheliha on aika herkkää tavaraa tarttumaan jopa pinnoitetullakin pannulla.

Mutta aika seksikäs pannu, kivan sileä pinta. Kahva on mitä on, kun tottunu muovipalikoihin. Pitääpä testata enempikin, täällä kotipuolessa on keraaminen liesi 1-12 nupeilla, että mikä olisi sopiva asetus kuumentamiseen. Kuumentuu aika nopeasti, sen huomasin.
 
En tiedä mitä tarkoitat kuumentamisella mutta hyvä paistamislämpötila lihalle löytyy kun pannu vähän savuttaa vanhaa öljyä ja siitä puolinupikallista kuumemmaksi. Sillä pinnat ja alemmalla lämpötilalla kypsentelee jos on tarvetta
 
Meinaan vain, ettei hellaa ihan täysille pistä. Kuulemma ei saanu tätä hiiliterästä kauhian nopeasti lämmittää.

Pitääpä Tornioon palatessa ostaa jokin piffi testiksi. Että tuleeko siitä pinnasta hyvä. Kerran paistoin Hard Facella pihvin, pistin kuvaa, yksi kehui että onpa hyvän näkönen, paistoikko valuraudalla :rofl:
 
Hiiliterästä ei parane vetää induktiolla täydelle teholle kylmänä, muilla liesityypeillä (poislukien ehkä kaasu, ei välttämättä sekään) ei ole tollasta ongelmaa, koska pannu kuumenee hitaammin.
 
Nonni, pikkusen testaillu, lähinnä palviläskin ja makkaran kanssa toistaiseksi.

Läski paistui aamupalalla nopeammin kuin Hard Facella. Jopa meni hieman rapsakaksi paikoitellen. Kananmunan laitoin läskirasvaan, hieman otti kiinni, mutta lähti helposti kuitenkin, keltuainen levisi tosin, mutta ei niin traagista ollut.

Makkara, pienellä voilla. Suorastaan liukui pannnulla kun liikutti, joka oli hauskaa. Kananmuna osa kaksi, makkararasvassa. Otti kiinni pikkusen, mutta tällä kertaa keltuainen pysyi ehjänä.

Milläköhän piffillä sitä testaisi sitten, kun aika tulee :hmm: Hieman harmitti kun ei valinnut 26 senttistä, mutta turha sitä tässä vaiheessa murehtia.
 
Hiiliterästä ei parane vetää induktiolla täydelle teholle kylmänä, muilla liesityypeillä (poislukien ehkä kaasu, ei välttämättä sekään) ei ole tollasta ongelmaa, koska pannu kuumenee hitaammin.
Riippuu täysin pohjan paksuudesta. Oma ei ole moksiskaan mutta en sitä hehkuta täysillä kuin vain siihen asti, että voi alkaa sulaa.
 

Liitteet

  • 16097029771030.jpg
    16097029771030.jpg
    132,2 KB · Luettu: 282
Miten hiiliteräspannuun saa tommosen hyvän paistopinnan aikaiseksi? Omat pannut ollut 5 vuotta kaapissa käyttämättöminä, ku ostaessa en saanut semmoista pintaa millä vois ruokaa tehä.
 
Miten noihin hiiliteräspannuun saa tommosen hyvän paistopinnan aikaiseksi. Omat pannut ollut 5 vuotta kaapissa käyttämättöminä, ku ostaessa en saanut semmoista pintaa millä vois ruokaa tehä.
Käyttämällä, paljon. Käytön jälkeen vesipesu ja kevyt öljy talouspaperilla pintaan.
 
Käyttämällä, paljon. Käytön jälkeen vesipesu ja kevyt öljy talouspaperilla pintaan.
Noin juuri. Mutta öljyä ei tartte pintaan laittaa vesipesun jälkeen, kunhan pyyhkii pannun kuivaksi, ettei ruostu. Myöskään mitään tomaattikastikkeita tai happamia sooseja ei kannata siinä tehdä, koska ne irrottaa pinnan.
 
Viimeksi muokattu:
Täällä joku laittoi kuvan omasta hiiliteräspannustaan niin pannaan myös omasta. Tästä uusin rasvapolton vasta kuukausi takaperin, oon vähän turhan ronskisti käyttänyt metallista paistolastaa myös, joten pikku naarmuja rasvapoltossa, mutta noi katoaa kun paistopinta paranee. Kananmunan voi tällasella pinnalla paistaa.
IMG_20210104_122219.jpg
 
Kävin Lidlistä hakemassa sen 24 cm rosteripannun, kun viimeinenkin teflonpannu sanoi itsensä irti. Ja enpä ole paistinpannujen osalta muuta ikinä käyttänytkään kuin teflonia, koska.. mene ja tiedä.

Miten tarkkaan tota pannun omaa ohjetta kannattaa noudattaa, kun siinä sanotaan ettei pannua saisi kuumentaa tyhjänä, mutta joissain videoissa ym. öljy kuitenkin lisätään heti kättelyssä pannun kanssa kuumenemaan? Ihan tällaisia vasta-alkajan kysymyksiä, siis.
 
Kävin Lidlistä hakemassa sen 24 cm rosteripannun, kun viimeinenkin teflonpannu sanoi itsensä irti. Ja enpä ole paistinpannujen osalta muuta ikinä käyttänytkään kuin teflonia, koska.. mene ja tiedä.

Miten tarkkaan tota pannun omaa ohjetta kannattaa noudattaa, kun siinä sanotaan ettei pannua saisi kuumentaa tyhjänä, mutta joissain videoissa ym. öljy kuitenkin lisätään heti kättelyssä pannun kanssa kuumenemaan? Ihan tällaisia vasta-alkajan kysymyksiä, siis.
Rosterin kanssa ei tarvi stressata tollasista, varmaan jettu käyttöohje sen teflonin kanssa. Paistorasvan lisääminen kuumennusvaiheessa ei tosin ole mitenkään haitallista
 
Itse huomannut ainakin edullisen Whirlpoolin induktiotason ongelmaksi sen, että vaikka periaatteessa tehokas ja nopea, ei se jaksa pitää koko hiiliteräspannua tarpeeksi kuumana, eli pohja ei vaan siirrä lämpöä tarpeeksi nopeasti ja tasaisesti. Joko reunasta liian kylmä ja käämin kohdalta sopiva tai sitten reunasta sopiva ja käämin kohdalta palaa ruoka kiinni. Lyhyessä paistamisessa riittää kunnon esikuumennus jos ruokaa on vähän mutta helposti ongelmia tulee silti, esim viileä jauheliha.

Samaa mieltä siitä että valurautaliesi on parempi paistamisessa, muuten surkea ja kaasu ylivoimaisesti paras koska lämmittää isommalta alueelta ja reunoja myöten. Lähes kaasun veroinen on puuhella, koska lämpenee niin laajalta alueelta ja levyssä reservissä lämpöä lähes loputtomasti. Hankala säädettävä ja hidas aloitus.

Hiiliteräs toimii tosi hyvin ja vähällä rasvalla kun vaan on tehoa tarpeeksi ja tasainen lämpö. Itsellä pyöreäpohjainen wokki 1,0mm paksu ja 12kw kaasupoltin niin saa paistettua kaiken just hyvin ilman kiinnijäämisiä ja keittämisilmiöitä. Wokki pitää lämmittää niin että öljy alkaa savuamaan, muuten jää kiinni. Ja koska polttimessa on riittävästi tehoa niin sitä lämpöä ei tarvitse varastoida rautaan, kunhan vaan alkuasetelma on tarpeeksi kuuma.

Jatkuva rasvanpolttaminen on minusta ihan turha toimenpide, pinta tulee ruokaa tehdessä, ja välillä sitä irtoaakin. Kuitenkin palautuu aina takaisin ellei jatkuvasti hapokkaita ruokia tee. Ennen vanhaan valuraudalle rasvapoltto tehtiin ainoastaan sen jälkeen kun saunan kiukaan pesässä hiilloksella poltettiin kerääntyneet karstat pois ja jäljellä puhdas harmaa pinta, joka ruostui hetkessä ilman rasvapolttoa.

P.S. induktiolieden P toiminto on vain veden keittämiseen. Mikään pannu ei sitä loputtomasti ehjänä kestä, koska teho tulee niin pienelle alueelle.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: jkm
Itse huomannut ainakin edullisen Whirlpoolin induktiotason ongelmaksi sen, että vaikka periaatteessa tehokas ja nopea, ei se jaksa pitää koko hiiliteräspannua tarpeeksi kuumana, eli pohja ei vaan siirrä lämpöä tarpeeksi nopeasti ja tasaisesti. Joko reunasta liian kylmä ja käämin kohdalta sopiva tai sitten reunasta sopiva ja käämin kohdalta palaa ruoka kiinni. Lyhyessä paistamisessa riittää kunnon esikuumennus jos ruokaa on vähän mutta helposti ongelmia tulee silti, esim viileä jauheliha.

Samaa mieltä siitä että valurautaliesi on parempi paistamisessa, muuten surkea ja kaasu ylivoimaisesti paras koska lämmittää isommalta alueelta ja reunoja myöten. Lähes kaasun veroinen on puuhella, koska lämpenee niin laajalta alueelta ja levyssä reservissä lämpöä lähes loputtomasti. Hankala säädettävä ja hidas aloitus.

Hiiliteräs toimii tosi hyvin ja vähällä rasvalla kun vaan on tehoa tarpeeksi ja tasainen lämpö. Itsellä pyöreäpohjainen wokki 1,0mm paksu ja 12kw kaasupoltin niin saa paistettua kaiken just hyvin ilman kiinnijäämisiä ja keittämisilmiöitä. Wokki pitää lämmittää niin että öljy alkaa savuamaan, muuten jää kiinni. Ja koska polttimessa on riittävästi tehoa niin sitä lämpöä ei tarvitse varastoida rautaan, kunhan vaan alkuasetelma on tarpeeksi kuuma.

Jatkuva rasvanpolttaminen on minusta ihan turha toimenpide, pinta tulee ruokaa tehdessä, ja välillä sitä irtoaakin. Kuitenkin palautuu aina takaisin ellei jatkuvasti hapokkaita ruokia tee. Ennen vanhaan valuraudalle rasvapoltto tehtiin ainoastaan sen jälkeen kun saunan kiukaan pesässä hiilloksella poltettiin kerääntyneet karstat pois ja jäljellä puhdas harmaa pinta, joka ruostui hetkessä ilman rasvapolttoa.

P.S. induktiolieden P toiminto on vain veden keittämiseen. Mikään pannu ei sitä loputtomasti ehjänä kestä, koska teho tulee niin pienelle alueelle.

Jaa, mikäs siitä valurautaliedestä surkean tekee? Hidashan se on mutta muuten en ole suurempia vikoja havainnut.
 
Se hitaus, sekä lämpenemisen että säätämisen. Ehkä oli vähän turhan voimakas ilmaus minulta, pahoittelen.

Jotain hyvääkin: pienillä tehoilla ei pulssitus haittaa koska valurautalevy tasaa lämmön. Induktiolla kirjaimellisesti näkee haudutettavasta ruuasta milloin teho päällä ja milloin pois, ns. 2 sekunnin sykleissä kuplii ja ei kupli.
 
Viimeksi muokattu:
Päälle viikon käyttänyt hiiliterästä sähköllä toimivalla valurautaliedellä.

Tuntuu lämpiävän nopeammin pannu. Mutta myös jäähtyvän, kun sopivaa lämpöä etsin lättyjä paistaessa. Pannu itsessään suoritui siitä tehtävästä hyvin.

En tiä johtuuko liedestä vai paistotyylistä, mutta pintaa on muodostunut enemmän pannun reunoille, kuin keskelle. Kyllä sitä keskelläkin on kun tarkemmin katsoo.

Ilmeisesti vaatii vielä treeniä käyttö. Ja tyräyttää se lämpötila kunnolla, kun pihviä paistaa. Eka kokeilu ei tuottanut niin hyvää lopputulosta kuin toivoin.

Hiiliteräs_viikko_plus.jpg
Sormella tunnustelin pintaa ennen kuvaa sitten. Jännän tuntuinen.
 
Olen huomannut että mustaa pintaa kertyy hitaammin tai ei ollenkaan sinne missä pannu ei lämpiä niin hyvin. Itsellä 24cm on kauttaaltaan musta mutta 28cm reunoilta harmaa. Johtuu siitä ettei oma liesi lämmitä kunnolla 28cm pannua koko alueelta. Ja taas 20cm munakaspannu ei omassa käytössä mustu ollenkaan koska munakkaat paistetaan matalammassa lämmössä. Ei vaikuta kuitenkaan tarttumattomuuteen.

Jos pinnassa tuntuu epätasaisuutta on se todennäköisesti likaa, ja jos taas tahmainen on öljyä säilytystä varten pesun jälkeen käytetty liikaa. Tuo rasvapoltettu musta pinta ei itsessään tunnu miltään, ehkä liukkaalta.

Minusta pannusi pinta on ihan hyvä näin valokuvasta ihmeteltynä.
 
Eiköhän tuo ole ihan oletettavaa valurautalevyllä. Siinähän on keskellä kuoppa joten metalli-metalli kosketusta ei ole.

Induktiolla oli kyllä hankala saada tarpeeksi tasaista pintaa. Tiedä mistä löytäisi oikeasti hyvän erilisen levyn, useimmat ovat onnettoman pienellä alueella lämmittäviä.
 
Eiköhän tuo ole ihan oletettavaa valurautalevyllä. Siinähän on keskellä kuoppa joten metalli-metalli kosketusta ei ole.

Induktiolla oli kyllä hankala saada tarpeeksi tasaista pintaa. Tiedä mistä löytäisi oikeasti hyvän erilisen levyn, useimmat ovat onnettoman pienellä alueella lämmittäviä.
Mites jos hyppäisi suoraan tällaiseen? Olisi riittävän tehokan, lämmittäisi tasaisesti ja pääsisi edullisesti testaamaan kaasua, mutta vaatii kaasupullon. Varoetäisyyksistä en tiedä millaisia ovat.

Tai sitten retkikeitin, joka toimii butaanipullolla ja teho kyllä puolittui edellisestä. Tuollaisilla valmistivat ruokaa suoraan pöydässä Etelä-Koreassa: tarjoilija toi raa'at lihat ja soosin pöytään ja valmisteli polttimen ja ei muuta kuin menoksi. Noita Korea BBQ-ravintoloita oli joka kadunnnurkassa, ettei ollut mikään yhden paikan keksintö.

En tiedä onko noissa järkeä, tulipahan vaan mieleen.
 
Myös miett
Tai sitten retkikeitin, joka toimii butaanipullolla ja teho kyllä puolittui edellisestä. Tuollaisilla valmistivat ruokaa suoraan pöydässä Etelä-Koreassa: tarjoilija toi raa'at lihat ja soosin pöytään ja valmisteli polttimen ja ei muuta kuin menoksi. Noita Korea BBQ-ravintoloita oli joka kadunnnurkassa, ettei ollut mikään yhden paikan keksintö.

Miettinyt tuollaista. Vastaavavilla puloilla toimiva kaasugrilli on jo sekä töhö. Tosin ei vielä innosta alkaa vuokrakämpässä sisällä noiden kanssa lekikimään, töhö vielä jotenkin menee vaikka sekin laukaisee palohälytimen välillä. Tuollahan voisi myös oikeasti opetella wokkaamista. Muistaa vaan tarpeeksi pienet aines määrät.
 
Alko kyllä mietityttämään, miksi valurautalevyssä on syvennys keskellä....

Itse en kyllä koskaan ollut oikein kaasulieden ystävä, kun kokkailua opiskelin. Johtukohan kenties siitä kun ei koskaan ollut käyttänyt. Onhan siinäkin tieten etunsa, mutta en itse harrasta wokkailua esimerkiksi, niin eipä sitten siinä.
 
Alko kyllä mietityttämään, miksi valurautalevyssä on syvennys keskellä....

Itse en kyllä koskaan ollut oikein kaasulieden ystävä, kun kokkailua opiskelin. Johtukohan kenties siitä kun ei koskaan ollut käyttänyt. Onhan siinäkin tieten etunsa, mutta en itse harrasta wokkailua esimerkiksi, niin eipä sitten siinä.
Haluaisitko avata tuota kaasuliesikokemusta, olisin kiinnostunut kun nimenomaan hiiliteräspannujen kaveriksi sellaista haluaisin induktion sijaan. Wokkiin minulla on valurautainen rengaspoltin omilla jaloilla ja kiinteällä wok-renkaalla, yhtä puuta, ja se ei oikein ole verrattavissa käytön helppoudella normaaliin kaasulieteen (pitää sytyttää tulitikuilla ja epätarkka 3:n hanan säätö 3:lle kehälle). Toimii kuitenkin todella hyvin wokin kanssa.
 
Haluaisitko avata tuota kaasuliesikokemusta, olisin kiinnostunut kun nimenomaan hiiliteräspannujen kaveriksi sellaista haluaisin induktion sijaan. Wokkiin minulla on valurautainen rengaspoltin omilla jaloilla ja kiinteällä wok-renkaalla, yhtä puuta, ja se ei oikein ole verrattavissa käytön helppoudella normaaliin kaasulieteen (pitää sytyttää tulitikuilla ja epätarkka 3:n hanan säätö 3:lle kehälle). Toimii kuitenkin todella hyvin wokin kanssa.
Huoku lämpöä ympäristöön aika paljon. Puhdistaminen oli ärsyttävää puuhaa, kun ne rautakehikot oli raskaita nostaa tai jos niitä ei saanu pois, niin yritäppä lentäneitä tähteitä noukkia poies (etenkin kun ne pannunheiluttlijat ei itse vaivautunu puhdistamaan). Lämmönsäätö oli ärsyttävää, kun pienimmässä liekissäkin saattoi olla liikaa puhtia johonkin puuron hauduttamissen. Ja sitten jotenkin itseä ahdistaa se liekki. Ja näin jälkeenpäin ajateltuna, en tainut itse koskaan tehdä sellaista ruokaa, josta kaasuhellasta olisi ollut iloa (vaikka wokki tai nopeasti ottaa liekki johonkin juttuun). En osaa kyllä sanoa siitä lämmöntasaisuudesta, kun ei tullu testatttua ja tästä on jo tovi aikaa kun opiskelin tai edes ammattikeittiössä ollut.

Ulkokäytössä ymmärrän kaasun ilot, kun ei tarvi töpseliä ja ilmanvaihtoki toimii :lol: Mutta koko elämän käyttäny valurauta tai keraamista liettä, niin kait sitä tottunu.
 

Tällainen poltin löytyy keittiöstä (kaverina 5kg nestekaasupullo). Yleensä tämän parina de buyer In 32 cm maalaispannu, toimii hyvin wokeille, pad thaille, paistetulle riisille, jne. De Buyer Mineral B Paysanne Maalaispannu 32 cm 99,00 €

Pintaa tähän ei juuri pääse tulemaan, kun kastikkeet näissä on yleensä aika happamia. Eipä kuitenkaan menoa haittaa, kun paistamisessa on aina öljyä mukana.

Tavallisemmat paistamiset hoituu paremmin induktiolla. Hyvä induktio ei todellakaan pätki tehoa huomattavasti.
 
Tavallisemmat paistamiset hoituu paremmin induktiolla. Hyvä induktio ei todellakaan pätki tehoa huomattavasti.
Tutkin viikonloppuna noita uusia induktioliesiä ja vaikuttaisi siltä että nämä zoneless-liedet ainakin lämmittää hyvinkin tasaisesti koko pannun.
 
Onko Ikean Sensuell -rosteripannu pätevä ostos vielä absurdien postien jälkeen ~50e hintaluokassa, vai löytyykö helpommin parempaa samaan hintaan?

Mistä kaikesta paljon täälläkin puhuttu rosteripannujen vaikeus koostuu? Ajattelin sillä korvata dokatut tefalit ja keraamiset wokit, kun vaimoke "ei uskalla" käyttää hiiliteräspannuani. Pinnan heppoisuus ja paino on varmaan osa tätä, joten jos tarpeeksi lämpöä ja öljyä riittää rosterin käyttöön, niin lienee hyvä.
 
Onko Ikean Sensuell -rosteripannu pätevä ostos vielä absurdien postien jälkeen ~50e hintaluokassa, vai löytyykö helpommin parempaa samaan hintaan?

Mistä kaikesta paljon täälläkin puhuttu rosteripannujen vaikeus koostuu? Ajattelin sillä korvata dokatut tefalit ja keraamiset wokit, kun vaimoke "ei uskalla" käyttää hiiliteräspannuani. Pinnan heppoisuus ja paino on varmaan osa tätä, joten jos tarpeeksi lämpöä ja öljyä riittää rosterin käyttöön, niin lienee hyvä.
Teräspannut | Chez Marius
Tuossa linkissä hyvä yhteenveto rosteripannusta. Meillä on tuo Ikean Sensuell ollut jo n. viisi vuotta. Olen tykännyt.
 
On hyvä ostos. Itsehän ostin ton 28cm aikoinaan hiiliteräspannun kaveriksi, mutta luovuin siitä kun mutsin Opa kevytvalurautapannun pohja ei tykännyt pysyä tasaisena, niin annoin sen sitten sille. Tilalle ostin Sensuellin 3Litran paistokasarin poistotuotteena kahdellakymmenellä eurolla. (ok, saattaa olla että tungin sen Sensuellin paistinpannun mutsille, koska halusin ton paistokasarin, eikä mulla juuri silloin ollut mitään hyvää moraalista syytä ostaa sitä kasaria koska se pannu suoriutui myös ihan hyvin kaikista mitä sillä halusin tehdä. Lisäksi se mutsin Opa arki kevyt paska oli niin susi että ei sillä voinut edes kananmuniapaistaa.)

Toi ikean sensuell paistinpannu on siitäkin hyvä ettei se ole mitään ohutta peltiä pelkästään, vaan on paksu kun siinä on alumiinivaippa ruostumattomanteräksen sisällä. Miinuksena siinä tosin on paino, mutta sen kanssa on nyt vaan elettävä jos haluaa PAISTINpannun.
Toinen aika merkittävä miinus on sensuellissa että joku killisilmänen suunittelija on keksinyt tunkea pannunkahvaan silikoonia, mikä rajoittaa sen uuninkäyttöä.
Hinta/laatu-suhteeltaan sanoisin sen olevan hyvä pannu.

Ruostumattomalle teräksellekin voi tehdä rasvapolton, ja se toimii. Vielä paremmin toimii se kun paistaa siinä samalla sipulit karelle syömäkelvottomaksi, toimii niin kauan kuin on pesemättä sitä pannua muulla kuin vedellä.
 
Ikean Oumbärlig-rosteripaistokasari ei ole yhtään hassumpi vaihtoehto sekään alle 20 euron hinnalla. 24-senttinen pystyreunainen paistokasari vastaa pohja-alaltaan aika lähelle 28-senttistä paistinpannua.
 
Toinen aika merkittävä miinus on sensuellissa että joku killisilmänen suunittelija on keksinyt tunkea pannunkahvaan silikoonia, mikä rajoittaa sen uuninkäyttöä.
Hinta/laatu-suhteeltaan sanoisin sen olevan hyvä pannu.
Eikös silikooni juuri ole uunin kestävä?
 
Ei kestä korkeita lämpötiloja.
Ok. Ikea ei suoraan näytä ilmoittavan lämpötiloja, mutta esim. Silikonivuoka kestää tyypillisesti 280° lämpöä.
Mutta itsekkin suosin nykyään pääasiassa vain täysmetallisia pannuja ja kattiloita.
 
Ikean Oumbärlig-rosteripaistokasari ei ole yhtään hassumpi vaihtoehto sekään alle 20 euron hinnalla. 24-senttinen pystyreunainen paistokasari vastaa pohja-alaltaan aika lähelle 28-senttistä paistinpannua.
Mulla on ton sarjan 5l kattila, siihen on tullut pohjaan ihmeellisiä pienen pieniä mustia pisteitä. Ei lähe pois edes etikassa liottamalla, tai sitruunahappoliemellä.
En tiiä, mutta alan epäilee että sanota 'köyhän ei kannata halpaa ostaa' pitää paikkansa.

PS: Asun muuten ikea naapurissa siksi mulla on noita rompeita sieltä. Muuten en kannata lapsityövoiman käyttöä tai muita epäeettisiä tuotanto malleja.
 
Mulla on ton sarjan 5l kattila, siihen on tullut pohjaan ihmeellisiä pienen pieniä mustia pisteitä. Ei lähe pois edes etikassa liottamalla, tai sitruunahappoliemellä.
En tiiä, mutta alan epäilee että sanota 'köyhän ei kannata halpaa ostaa' pitää paikkansa.

PS: Asun muuten ikea naapurissa siksi mulla on noita rompeita sieltä. Muuten en kannata lapsityövoiman käyttöä tai muita epäeettisiä tuotanto malleja.


Noilla lähtee.
 
Ei välttämättä lähde eikä välttämättä lähde saippuavillallakaan. Noita pilkkuja tulee valmistajasta ja keittiöhärpäkkeen hintatasosta riippumatta joihinkin teräskattiloihin ja kasareihin. Ilmeisesti jokin kemiallinen reaktio/hapettuminen paikalliseen epäpuhtauteen metallissa tms. Mutta itse en olisi niistä huolissani. Jos ne ei saippuavillalla raapimalla lähde niin ei ne kyllä mihinkään ruokaankaan silloin liukene. Joskus oon jopa dremelöinyt tollasia pois kattilan pohjasta, mutta aika tollon hommaahan se on lopulta ollut.
 
Ei välttämättä lähde eikä välttämättä lähde saippuavillallakaan. Noita pilkkuja tulee valmistajasta ja keittiöhärpäkkeen hintatasosta riippumatta joihinkin teräskattiloihin ja kasareihin. Ilmeisesti jokin kemiallinen reaktio/hapettuminen paikalliseen epäpuhtauteen metallissa tms. Mutta itse en olisi niistä huolissani. Jos ne ei saippuavillalla raapimalla lähde niin ei ne kyllä mihinkään ruokaankaan silloin liukene. Joskus oon jopa dremelöinyt tollasia pois kattilan pohjasta, mutta aika tollon hommaahan se on lopulta ollut.

Kyllä ne 3Mllä lähtee. Se on hiukan eri luokan tuote kuin normaalit täysin turhat karhunkielet.
 
Joo patapadat ym. hinkkaus jutut on kokeiltu. Oletan että on aikalailla samaa sarjaa myös toi 3M tuote kuin ne millä oon hinkannut.
Sitruunahappo tuotti ehkäpä parhaimman tuloksen. Paha sanoo.
Epämiellyttäviä ne on joka tapauksessa ainakin ajatuksentasolla.
 
Joo patapadat ym. hinkkaus jutut on kokeiltu. Oletan että on aikalailla samaa sarjaa myös toi 3M tuote kuin ne millä oon hinkannut.
Sitruunahappo tuotti ehkäpä parhaimman tuloksen. Paha sanoo.
Epämiellyttäviä ne on joka tapauksessa ainakin ajatuksentasolla.

No en voi muuta tehdä kuin kehottaa kokeilemaan.

3Mmää (vihreää) vastaavaa tuotetta ei ole. Ei pata pata kotirouvapelleilyt, ei toiset karhunkielet. Metallitussut tehokkaampia isojen kuivuneiden ruoantähteiden poistossa.

Puhtaasti erittäin pinttyneeseen likaan/metalliin itseensä tulleisiin värivammoihin ei kilpailijaa ole. Ero vastaa ensimmäistä kokemusta terävän veitsen käytösta vuosien tylsyyden jälkeen.
 
Onkohan tästä mihinkään verrattuna tuohon kehuttuun Ikeaan Kärkkäisen vaihtoehdolla selviäisi ilman postikuluja. Mutta toki jos on huono valinta niin parempi jättää välistä :)


Tai tämä:
 
Toinen aika merkittävä miinus on sensuellissa että joku killisilmänen suunittelija on keksinyt tunkea pannunkahvaan silikoonia, mikä rajoittaa sen uuninkäyttöä.
Hinta/laatu-suhteeltaan sanoisin sen olevan hyvä pannu.

Ruostumattomalle teräksellekin voi tehdä rasvapolton, ja se toimii. Vielä paremmin toimii se kun paistaa siinä samalla sipulit karelle syömäkelvottomaksi, toimii niin kauan kuin on pesemättä sitä pannua muulla kuin vedellä. [/I]
Ei tossa meidän Sensuellissa oo kyllä silikonia missään. Tuo rasvapoltto täytys melkein kokeilla tehdä. Nyt oon paistellut kanat ja munat teflon pannulla.
 
Onkohan tästä mihinkään verrattuna tuohon kehuttuun Ikeaan Kärkkäisen vaihtoehdolla selviäisi ilman postikuluja. Mutta toki jos on huono valinta niin parempi jättää välistä :)


Tai tämä:

Nappasin sittenkin tuon Heirolin kauppareissulla matkaan, Ikeasta tilaamisen sijaan. Muihin rostereihin en osaa verrata, mutta parin päivän käyttökokemuksella taitaa DeByeri mennä varastointirasvoihin.
 
Ei tossa meidän Sensuellissa oo kyllä silikonia missään. Tuo rasvapoltto täytys melkein kokeilla tehdä. Nyt oon paistellut kanat ja munat teflon pannulla.
Kananmuna saattaa olla vähän haastava mutta omeletin teko pitäis onnistua voin kanssa. Tai näin ainakin muistelen kun testailin, siitäkin on ainakin pari vuotta aikaa.
Siitä ei sitten tule hyvin hoidetun (de buyer)hiiliteräspannun veroista tai vielä vähemmän juuri pakasta vedetyn teflonpanun kaltaistakaan. Eli pidetään ne oletusarvot kuitenkin realistisena, kun kyseessä on kuitenkin teräspannu.

Itsehän ostin tossa syssyllä de buyerin omelettipannun kananmunille, omeleteille ja lätyille. Muuten toimii hyvin, mut mulla on hellassa levyn säätönappulat 1-6, ja lättyjen kanssa joutuu peleilee 3-4 tehojen välillä. Toki toi on hellan vika eikä pannun, sama virsi kun oli alumiiniteflonpannun kanssakin.

Kyllä Ikean myymässä Sensuellissa on kahvan alapinnalla silikonipehmuste. Joka kestää hyvin ainakin kotiuunin lämpötilat. Pizzauuniin en pistäisi.
Saattaa kestääkin kotiuunin mutta mulla kiristää folio päätä sen verran etten viitti tunkee sinne. Pitihän tefloninkin olla parasta terveydelle mitä maailma voi ruuanteossa tarjota, mutta myrkyksihän se sitten paljastu.
Saatan vaikuttaa muiden silmissä hysteeriseltä idiootilta, sen mä kyl kestän, mutta kun mua on jo kerran kusetettu ihmeaine teflonilla niin jos nyt paljastuisi jotain vastaavaa esim. silikonista, niin mähän alkaisin itekkin itteäni idioottina, ja sitä mä en kestäis.
Sit on kaiken maailman mikromuovit jne. Sovitaan että oon semiekohippi tai jotain, niin ei tarvi tätä keskustelua käydä.
 
Kananmuna saattaa olla vähän haastava mutta omeletin teko pitäis onnistua voin kanssa. Tai näin ainakin muistelen kun testailin, siitäkin on ainakin pari vuotta aikaa.
Siitä ei sitten tule hyvin hoidetun (de buyer)hiiliteräspannun veroista tai vielä vähemmän juuri pakasta vedetyn teflonpanun kaltaistakaan. Eli pidetään ne oletusarvot kuitenkin realistisena, kun kyseessä on kuitenkin teräspannu.

Itsehän ostin tossa syssyllä de buyerin omelettipannun kananmunille, omeleteille ja lätyille. Muuten toimii hyvin, mut mulla on hellassa levyn säätönappulat 1-6, ja lättyjen kanssa joutuu peleilee 3-4 tehojen välillä. Toki toi on hellan vika eikä pannun, sama virsi kun oli alumiiniteflonpannun kanssakin.


Saattaa kestääkin kotiuunin mutta mulla kiristää folio päätä sen verran etten viitti tunkee sinne. Pitihän tefloninkin olla parasta terveydelle mitä maailma voi ruuanteossa tarjota, mutta myrkyksihän se sitten paljastu.
Saatan vaikuttaa muiden silmissä hysteeriseltä idiootilta, sen mä kyl kestän, mutta kun mua on jo kerran kusetettu ihmeaine teflonilla niin jos nyt paljastuisi jotain vastaavaa esim. silikonista, niin mähän alkaisin itekkin itteäni idioottina, ja sitä mä en kestäis.
Sit on kaiken maailman mikromuovit jne. Sovitaan että oon semiekohippi tai jotain, niin ei tarvi tätä keskustelua käydä.
Onhan sitä silikonisia monta kertaa käytettäviä leivinpaperinkorvikkeitakin uuniin niin mitäs se pannun kahvassa haittaa.
 
Ainakin Opa-Muurikan hiiliteräksen kanssa on aika paljon pitäny läträtä rasvan kanssa, ettei kananmuna tartu. Mutta toisaalta tulee rapsakampi paistettu kananmuna sillä, että melkein sen takia mielummin sitä käyttää kuin teflonia :lol:
 
Onhan sitä silikonisia monta kertaa käytettäviä leivinpaperinkorvikkeitakin uuniin niin mitäs se pannun kahvassa haittaa.
No itseasiassa ihan vaan leivinpaperitkin on silikonisoitu moleminpuolin ja käyttösuosituksena on 250°C lämpöraja, ainakin kotimaisissa tuotteissa. Se silikoni siinä kahvassa on turhake ja luo sille pannulle turhia rajoituksia, jos vaikka esim. haluais tehä sillä grillissä pannupizza. Ja sit se hippeily.

Käytän muuten aina uunipellin päällä leivinpaperia koska onhan se ihan helvetin kätevä, ja kyllähän mullakin jossain kulkee hippeilyn raja.

Ainakin Opa-Muurikan hiiliteräksen kanssa on aika paljon pitäny läträtä rasvan kanssa, ettei kananmuna tartu. Mutta toisaalta tulee rapsakampi paistettu kananmuna sillä, että melkein sen takia mielummin sitä käyttää kuin teflonia :lol:
Mä en ees jaksanut tehä teflonilla kananmunia tai omeletteja ku oli jotenkin niin hankalaa verrattuna makuelämykseen. Nyt kun on olut muutamia kuukausia toi siihen tarkoitettu pannu niin on ihan välipalaksi tai iltapalaksi paistanut munan tai pari.
Toi rasvan läträys on vähän siinä ja siinä että mikä lasketaan läträykseksi. Rasvaahan siihen tarvii, juu. Itse käytän voita munien kanssa sellaisen maltillisen kokosen nokareen verran paistamiseen. Auringonkukkaöljyllä oon pari kertaa sen rasvapolttanut alun jälkeen joutessani


Tuossa videossa on ihan jees selitykset egun paistamiseen. De buyer suosittelee n. 140°C pannun lämpöä munalle, ja nyt kun tohon oon saannut värit tohon pannuun sen verran että pystyn sen infrapunamittarilla lukemaan, niin aikalailla ton videon voi-niksi on herra celsiuksen kanssa samoilla linjoilla.
Tos videolla sillä on käytössä kaasuliesi, josta oon snadisti kade. Ite vetelen tollaselle valurautasähköhelalla, olis meinaan paljon helpompaa tehä rasvapolttoja kaasulla kun sen liekit nuolisi ihan pannunreunoja myöden. Vaik ei sillä etteikö se tuollakin suht siedettävästi onnistu.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
258 146
Viestejä
4 487 996
Jäsenet
74 159
Uusin jäsen
kahvirommi

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom