Teräksiset paistinpannut (ruostumaton, hiiliteräs, valurauta)

Tossa uunipolttelussa vaan helposti koko kämppä haisee palaneelle öljylle seuraavat kaksi vuorokautta. Itse oon nykyään polttamisen sijaan "keittänyt" rasvaa ekan kerran hiotulla pannulla. Eli laittanut puolisen senttiä...sentin öljyä pannulle ja lämmittänyt sitä hitaasti savuamispisteeseen valurautalieden takalevyllä liesituulettimen alla. Heti kun öljy alkaa savuamaan niin lämmöt pois ja teräskansi päälle. Antaa sitten levyn, pannun ja öljyn jäähtyä hiljakseen parikyt minuuttia ja kaataa öljyt sen jälkeen pois. Noin saa savuhaitat minimoitua, mutta toimii mielestäni ihan hyvin, vaikka ei näkyvää mustaa pintaa synnykään. Pari ekaa käyttöä sitten vähän reilummalla rasvalla, niin ihan hyvin on pelittänyt.

En tiedä miten hyvin tuo vaan toimii keraamisella, kun se ei oikein sitä jälkilämpöä pidä. Mutta voi kai sitä silti kokeilla. Tai vaikka sitä, että toistaa saman savuamispisteeseen lämmön nostamisen hetken päästä uudelleen. Öljynä oon käyttänyt aika randomisti rypsi-oliiviöljysekoitusta tohon hommaan.
 
Viime sivuilla on paljon puhetta hiiliteräspannujen rasvapoltosta. Itselläni on ollut 6-7 vuotta De Buyerin hiiliteräspannu, ja alussa tuntui olevan vaikeaa saada hyvä tarttumaton pinta. Sen vuoksi käytin pannua useamman vuoden satunnaisesti lähinnä rasvaisempien ruokien tekoon, jolloin tarttuminen ei niin haitannut. Ehkä vuosi sitten tuli kokeiltua pitkästä aikaa kananmunan paistoa (ensimmäinen kerta muutaman kuukauden vanhalla pannulla oli katastrofi). Lopputulos: Ei mitään ongelmaa, muna ei tarttunut yhtään kiinni hyvin kevyesti öljyttyyn pannuun. Nykyisin tulee tehtyä hiiliteräksellä esim. munakkaita, kananmunia ja kalaa. Kyseistä pannusta on tullut yksi lempipannuistani.
 
Sama täällä, 20cm De Buyer on päivittäisessä kananmunan paistossa ja yleensä sitä ei sen jälkeen edes pestä vaan pyyhitään vain paperilla. Ja koska kananmuna tehdään aika miedolla lämmöllä ei pannu koskaan ole saavuttanut kovin tummaa pintaa. Minulla on 3 De Buyeria enkä ole niille ikinä tehnyt rasvanpolttoja. Se tasainen tumma pinta on enemmän show case kuin tae toimivasta pannusta tai edes minkäänlainen tavoiteltava asia. Käytössä olevassa pannussa on laikkukkaampi pinta kun erilaiset ruoka-aineet sitä saattavat kuluttaa paikoitellen ja yleensä reunoja kohti pinta vaalenee. Lisäksi erilaiset lastat saattavat tummaan pintaan raapia jälkiä, tämäkin on normaalia. Ja ei, sitä rasvanpolttoa ei tarvitse uusia säännöllisesti, mutta joskus jos on vähän hapokkaampaa ollut pannulla niin pesun jälkeen olen pyyhkäissyt öljyn pintaan kun sitä ei paiston jäljiltä ole happojen takia (esim limemehua lihaan mausteeksi).

Toistan sen minkä aiemminkin täällä sanonut että rasvanpoltto liittyy pääasiassa valurautaan jolle se tehdään aina sen jälkeen kun karstat on poltettu pois esim. saunankiukaan pesässä hiilloksella. Pinta jää ihan harmaaksi ja ruostuu hetkessä. Hiiliteräs ei vaadi tuollaisia eikä siitä karstoja edes pois polteta jolloin rasvanpoltolle ei ole tarvetta.

Edit: kirjoitusvirheet pois.
 
Viimeksi muokattu:
Sama täällä, 20cm De Buyer on päivittäisessä kananmunan paistossa ja yleensä sitä ei sen jälkeen edes pestä vaan pyyhitään vain paperilla. Ja koska kananmuna tehdään aika miedolla lämmöllä ei pannu koskaan ole saavuttanut kovin tummaa pintaa. Minulla on 3 De Buyeria enkä ole niille ikinä tehnyt rasvanpolttoja. Se tasainen tumma pinta on enemmän show case kuin tae toimivasta pannusta tai edes minkäänlainen tavoiteltava asia. Käytössä olevassa pannussa on laikkukkaampi pinta kun erilaiset ruokaaineet sitä saattavat kuluttaa paikoitelleen ja yleensä reunoja kohti pinta vaalenee. Lisäksi erilaiset lastat saattavat tummaan pintaan raapia jälkiä, tämäkin on normaalia. Ja ei, sitä rasvanpolttoa ei tarvitse uusia säännöllisesti, mutta joskus jos on vähän hapokkaampaa ollut pannulla niin pesun jälkeen olen pyyhkäissyt öljyn pintaan kun sitä ei paiston jäljiltä ole happojen takia ()esim limemehua lihaan mausteeksi).

Toistan sen minkä aiemminkin täällä sanonut että rasvanpoltto liittyy pääasiassa valurautaan jolle se tehdään aina sen jälkeen kun karstat on poltettu pois esim. saunankiukaan pesässä hiilloksella. Pinta jää ihan harmaaksi ja ruostuu hetkessä. Hiiliteräs ei vaadi tuollaisia eikä siitä karstoja edes pois polteta jolloin rasvanpoltolle ei ole tarvetta.

Järki puhetta, kyse on lähinnä lämmön hallinasta esim. kananmunien kanssa.
 
Eli tollasen De Buyerin tai vastaavan voi ostaa ja suoraan alkaa käyttää ilman mitään rasvanpolttoja? Tuntuu välillä, e se rasvanpoltto on melkein ainoa asia, josta noiden kohdalla puhutaan.
 
Itse pesin sen kuumalla vedellä ja öljytyllä talouspaperilla pyyhkäisin ja ei kun käyttöön. Ihan alussa saattaa vähän takkuilla koska uusi pannu vaatii oman opettelunsa ja lämmön säädön. Helpointa on paistaa jotain rasvaista kuten vaikkapa grillimakkaraa paloina, siitä irtoaa hyvin rasvaa itsessäänkin eikä tartu helposti kiinni. Kana ja kananmuna on haastavampia niin en niillä ensimmäisenä kokeilisi.

P.S. Yhden saksalaisen videon näin missä otti pannun käyttöön perunankuoria paistamalla runsaassa öljyssä.

Edit: Tässä video, alkaa hohdasta 3:05. Tekee se suolalla tai jollain ryyneillä puhdistuksen perään kun näytti palavan vähän kiinni. Tuossa ei vaan kerrota onko tuota pannua mitenkään käsitelty valmistuksen jälkeen joten voi liittyä siihenkin miksi hinkkaa pannua. On muuten ihan hauska video kun siinä näytetään ensin miten tuollainen taottu pannu tehdään ja sitten vertaillaan paistotulosta teflon-pannuun.
 
Viimeksi muokattu:
Eli tollasen De Buyerin tai vastaavan voi ostaa ja suoraan alkaa käyttää ilman mitään rasvanpolttoja? Tuntuu välillä, e se rasvanpoltto on melkein ainoa asia, josta noiden kohdalla puhutaan.
Käytännössä juurikin näin, mutta tekisin tuolle ehkä rasvapolton vaikkapa uunissa pari kertaa ihan vaan siitä syystä, että saa ne ei niin helposti kuumenevat reunaosat ja ulkokuoren myös pinnoitettua, niin ei lähde sitten mistään ruostumaan. Loppu hoituu itsestään.
 
No eihän se nyt lähde ruostumaan kun rasvalla ruokaa paistetaan. Ja jos niitä hapokkaita tekee niin sitten öljyää todella ohuelti pannun pesun jälkeen. Normaalisti pelkkä kuivaus riittää. Hiiliteräspannu ei ime myöskään itseensä rasvaa joten riittää kunhan pinta on öljyinen. Ja yleensä se on.

Rusotuminen on uhka ainoastaan jos pannua ei pestä ja kuivata heti ruuanlaiton jälkeen tai siinä säilytetään ruokaa vaikkapa tunnin. Tällöin pannuun saattaa jäädä oranssinvärisiä rantuja jotka kyllä öljyämisen ja uudelleenkäytön jälkeen häviävät. Ja tuohon ei auta se pohjalla oleva tumma pintakaan kun se kuoriutuu pois. Suurimmillaan tämä uhka on hapokkailla ruuilla.

Ja vielä sellainen huomio että ainakin omat pannut on ulkopuolelta niin rasvassa että niitä pitää pestä sieltäkin, ei tartte öljytä kun ei ruokaa ulkopinnalla tehdä.
 
Viimeksi muokattu:
Eli tollasen De Buyerin tai vastaavan voi ostaa ja suoraan alkaa käyttää ilman mitään rasvanpolttoja? Tuntuu välillä, e se rasvanpoltto on melkein ainoa asia, josta noiden kohdalla puhutaan.
Kyllä voi, mutta itse tosiaan suosittelisin, että yhden kerran kuumentaa vähän reilumman määrän öljyä siinä savuamispisteeseen asti ja heittää sitten öljyt menemään. Rasvapoltto uunissa aiheuttaa helvetillisen käryn eikä ole mielestäni sen arvoinen lopputuloksen kannalta. Se poltettu kerros kun tosiaan liukenee helposti ruoan sekaan, jos pannulle laittaa jotain vähän hapokkaampaa. Tuskin on siinä kohtaa hirveesti vähemmän karsinogeenista kuin teflonin syöminen.

Ostan pari kertaa vuodessa paketin normaalia täysrasvaista meetvurstia, jota paistan sitten aamiaisleiville pannulla. Menee nuo metukan rasvat silloin enimmäkseen jonnekin muualle kuin sepelvaltimoihin ja pitää pannut hyvässä kunnossa. Meetvursti on paistettuna yllättävän hyvä korvike pekonille, silti joka kerta järkyttää miten paljon niistä sitä rasvaa paistettuna irtoaa.
 
Paistoteräs ensimmäisen rasvapolton jälkeen. Teen vielä 1-2 kerrosta ennen käyttöönottoa. Tulee pitkälti pelkälle pizzanpaistolle....jos ei sitten vielä innostu leipää ja piirakoita suhertamaan? levy1.jpeglevy2.jpeg
 
Onko paljonkin painoa? Mitenkähän hyvin uunin kannattimet ja suhteellisen heppoinen runko tuota jaksaa kannatella. Lähinnä mietin että jos paksuutta on paljonkin niin äkkiä ollaan aika korkeissa painoluokissa. Varmasti tuo pitsaan ja piirakoihin kaivattua lisäpontta kun puskuroi lämpöä itseensä.
 
Jotain 10kg. Ei nuo kannattimet oo ainakaan vielä alas tulleet, eikä systeemi notku tms:hmm: Samaa painoluokkaa myydään näköjään kaupallisestikin netin jne. kautta.
 
Käytännössä juurikin näin, mutta tekisin tuolle ehkä rasvapolton vaikkapa uunissa pari kertaa ihan vaan siitä syystä, että saa ne ei niin helposti kuumenevat reunaosat ja ulkokuoren myös pinnoitettua, niin ei lähde sitten mistään ruostumaan. Loppu hoituu itsestään.
Ei ne mihinkään lähde ruostumaan, vaikka ei olisi pinnoitettu, ellei pannu ole koko ajan kostea. Samasta syystä pannun öljyäminen pesun jälkeen on turhaa, jos pyyhkii kuivaksi ja varastoi kuivassa kaapissa yms.
 
Tuli taas muistutettua itseä miksi nuo moninkertaiset uunirasvapolttelut ovat hölmöläisten hipsterihommaa ja hiiliteräspannut muutenkin ihan yliarvostettuja muihin pinnoittamattomiin verrattuna: ostin 2 kg jauhelihaa tarkoituksena paistaa ne pienemmiksi vakumoiduiksi annoksiksi pakkaseen. Kaapista kaivoin tätä hommaa varten hienolla uunipolttopatinalla varustetun 28-senttisen Lacorin, joka on viimeiset kuukaudet vain lojunut odottelemassa sopivaa käytöttarkoitusta, koska niin herkkä ja hankala lähes kaikessa käytössä verrattuna valurautaan ja rosteriin, joita käytän päivittäin.

Ajattelin, että no pelkkä jauhelihan paistaminen nyt ainakin menee ihan kivasti. Juuei. Eipä tarvittu edes niitä happoja, vaan pannulla oli pelkkää jauhelihaa, jossa kevyt suolaus ja maggin nestearomia vähän päälle ripsuteltuna, niin johan siitä taas liukeni vuoden patinat jauhelihan sekaan mustiksi paskan makuisiksi karsinogeenipalloiksi. Ei näistä patinarakennetuista hiiliteräspannuista vain ole kunnon työkaluiksi, kuten rosteri- ja valurautavehkeistä ihan ilman mitään pinnoitteiden rakenteluja.

Paskaa se on eikä patinaa, sano vanha kansa.

1618936253197.png
 
Kyllä hiiliteräs toimii siinä missä muutkin pannut, mutta tuo patinan rakentelu ei ole järkevää. Käyttää pannua ihan normaalisti niin toimii hyvin, toki ei ole optimaalinen kaikkeen kuten ei mikään materiaali. Minusta valurauta toimii paremmin monesti Suomessa kun ei ole kaasua juuri käytössä, jolloin tarvii sitä lämmön varastointia pannuun. Toki valurautakin on parhaimmillaan puuhellalla jossa on sitä lämpökapasiteettia riittävästi, ja tulee vielä vanhan liiton fiilis samalla kun sillä paistelee ja välillä lisää puita. Toimii siinä hiiliteräspannukin paremmin, oikeastaan yhtä hyvin.

Mulla on yksi 1,5mm paksuinen pyöreäpohjainen hiiliteräswokki ja se on kyllä tasaisen musta, mutta sitä käytetäänkin tehokkaalla wok-kaasupolttimella jolloin lämpö tulee suoraan siitä polttimesta, eikä sitä tarvitse varastoida pannuun. Tällä ruuan tekeminen on yhtä juhlaa mutta on kyllä kämppä savussakin, se on sen käyttöpatinankin hinta.

Mutta 2kg jauhelihaa vaatii aika monta paistokertaa jos meinaa paistella eikä keitellä. Sanoisin että induktiolla 24cm pannu ja paistettava 250g erissä jos meinaa kunnolla onnistua paistamisessa. Vähänkin malttamaton (kylmä pannu tai liikaa jauhelihaa) niin menee keittämiseksi ja silloin juuri tuo ns. "rakennettu patina" lähtee irti, todellinen paistamalla tehty patina taas on niin ohut ettei sen lähtemistä edes huomaa, pannu vaan on taas metallinvärinen :)
 
***Clip***

Mutta 2kg jauhelihaa vaatii aika monta paistokertaa jos meinaa paistella eikä keitellä. Sanoisin että induktiolla 24cm pannu ja paistettava 250g erissä jos meinaa kunnolla onnistua paistamisessa. Vähänkin malttamaton (kylmä pannu tai liikaa jauhelihaa) niin menee keittämiseksi ja silloin juuri tuo ns. "rakennettu patina" lähtee irti, todellinen paistamalla tehty patina taas on niin ohut ettei sen lähtemistä edes huomaa, pannu vaan on taas metallinvärinen :)

Nonni, onko nyt hyvä mieli kun toinen ei saa enää nukuttua... läksin selvittämään miten paksu pohja noissa hiiliteräksissä on, kun ainakin omalla ~25cm valuraudalla (vanha, painava ja paksu pohja) ja induktiolla liedellä, 1-2h huoneen lämmössä ollut 400g möykky jauhelihaa menee heittämällä...
noh tuota hiilarin pohjaa setviessä törmäsin tähän jumalan pilkkaan:

opan "valurauta"
Arki Kevyt valurautapannu 28 cm - Opa & Muurikka

Siis mitä persettä? minkä hiton takia pannusta pitäisi tehdä kevyt, ja miksi tuossa epäsikiössä on erillinen kahva... onko tää joku "otetaan toimiva tuote ja tehdään siitä mahdollisimman paska" kilpailun voittaja?¿ ja minkälainen liimanhaistelija maksaa 46e kevyestä "valurauta" pannusta johon on lisätty hajoava osa, kun FB torilta saa ehtaa "isältä pojalle" tavaraa 5-10e...

Ei ollu tuollasia kun nuorena hiihdettiin 50km kouluun neljän siskoksen kanssa, yhdellä suksella ja heinäkuussa...

/rant
 
Kyllä hiiliteräs toimii siinä missä muutkin pannut, mutta tuo patinan rakentelu ei ole järkevää. Käyttää pannua ihan normaalisti niin toimii hyvin, toki ei ole optimaalinen kaikkeen kuten ei mikään materiaali. Minusta valurauta toimii paremmin monesti Suomessa kun ei ole kaasua juuri käytössä, jolloin tarvii sitä lämmön varastointia pannuun. Toki valurautakin on parhaimmillaan puuhellalla jossa on sitä lämpökapasiteettia riittävästi, ja tulee vielä vanhan liiton fiilis samalla kun sillä paistelee ja välillä lisää puita. Toimii siinä hiiliteräspannukin paremmin, oikeastaan yhtä hyvin.

Mulla on yksi 1,5mm paksuinen pyöreäpohjainen hiiliteräswokki ja se on kyllä tasaisen musta, mutta sitä käytetäänkin tehokkaalla wok-kaasupolttimella jolloin lämpö tulee suoraan siitä polttimesta, eikä sitä tarvitse varastoida pannuun. Tällä ruuan tekeminen on yhtä juhlaa mutta on kyllä kämppä savussakin, se on sen käyttöpatinankin hinta.

Mutta 2kg jauhelihaa vaatii aika monta paistokertaa jos meinaa paistella eikä keitellä. Sanoisin että induktiolla 24cm pannu ja paistettava 250g erissä jos meinaa kunnolla onnistua paistamisessa. Vähänkin malttamaton (kylmä pannu tai liikaa jauhelihaa) niin menee keittämiseksi ja silloin juuri tuo ns. "rakennettu patina" lähtee irti, todellinen paistamalla tehty patina taas on niin ohut ettei sen lähtemistä edes huomaa, pannu vaan on taas metallinvärinen :)
Joo toimiihan se tavallaan siinä missä muutkin, mutta tää patinatouhottelu mihin itsekin alkuun retkahdin on minusta vähän outo ilmiö eikä tee mielestäni pannusta oikein millään tavalla jumalaisempaa, mutta monin tavoin huonomman/herkemmän kyllä.

Päätin itse asiassa tehdä 800 grammasta neljä burgeripihviä, joten lopulta 1,2 kiloa jäi paistohommia varten. Paistoin ne kyllä vain kahdessa erässä, mutta mulla on tapana heittää tollanen lihatiskijauheliha lähes savuavan kuumalle pannulle pallona, käännellä sitä palloa pikku hiljaa ja puolittaa se ensimmäistä kertaa vasta minuuttien päästä sen verran hitaalla prosessilla, ettei liha ehdi jäähdyttää pannua keittolämpöiseksi. Isompikin määrä kerralla onnistuu, kunhan pitää huolen, että pannua vasten on vain vähän kylmää pintaa kerrallaan, eikä liikuta sitä lihaa yhtään enempää kuin on minuutin tai parin välein pakko.

Veikkaan kuitenkin, että tuo kuukausien käyttämättömyys ei ainakaan auttanut tässä yhteydessä patinan kiinni pysymistä.
 
Valuraudassa sitä massaa taitaa aina olla ja se painaa. Mikähän vehje toi Opa on, kevytvalurauta ??!?!? Kyllä 400g menee valurautapannulla kun jauheliha on huoneenlämpöistä. Yritin viestiä tilannetta kylmällä jauhelihalla ja 24cm hiiliteräspannulla, ei toimikaan ihan niin hyvin.

Edit: hiiliteräs ja induktio ovat aika haastava yhdistelmä jos kuumana pitää pannun pysyä, helposti keskellä rengas jossa ruoka palaa kiinni tai sitten pannu on reunoista kylmä. Vanhan liiton valurautalevyinen hella toimii itse asiassa paremmin. Valurauta antaa anteeksi induktiolle enemmän.
 
Kevytvalurauta = "Keksittiin loistava bisnesidea tän vanhan valuraudan kanssa. Säästettiin materiaalikustannuksissa ja tehtiin pannumuotista tämmönen ohutpohjanen, josta saa ulos käyttöominaisuuksiltaan huonompia pannuja, jotka saa helpommin halki, kun niitä osaamaton huudattaa induktiolla. Laitettiin kuitenkin tuplasti hintaa vaikka otettiin puolet matskusta pois, koska me keksittiin tälle muodikkaita mainossanoja. Siitä pohjan paksuudesta me ei kuitenkaan haluta puhua missään, joten älkää kysykö. Mut hei on tosi kevyt ja näppärä. Ja moderni!"
 
Itsekin katoin tuota "kevyttä valurautaa" joululahjaksi vanhemmille. Tulimma sitten sellaiseen tulokseen, kun on niin kupera, että paistopinta jää pieneksi, vaikka olis kuinka iso pannu. Otettiin sitten musta hiiliteräs lahjaksi.
 
Mulla ei kyllä oo hiiliteräspannun kanssa ollut mitään ongelmia. Toki jotkut ruuat kuluttaa sitä siistinnäköistä kiiltävää pinnoittunutta kerrosta pois, mutta huolellinen lämmitys ennen paistamista on kyllä toiminut ihan hyvin. Käytän hiiliterästä ehkä vähän enemmän sellaseen kovaan paistamiseen ja valurautaa sit pikkasen monipuolisemmin jos tulee jotain kastiketta sit lopputulokseksi ja tefloni on sit sellaseen kevyeeseen käyttöön. Rosteri pitäis hommata vielä kastikepannuksi.
 
Tuli taas muistutettua itseä miksi nuo moninkertaiset uunirasvapolttelut ovat hölmöläisten hipsterihommaa ja hiiliteräspannut muutenkin ihan yliarvostettuja muihin pinnoittamattomiin verrattuna: ostin 2 kg jauhelihaa tarkoituksena paistaa ne pienemmiksi vakumoiduiksi annoksiksi pakkaseen. Kaapista kaivoin tätä hommaa varten hienolla uunipolttopatinalla varustetun 28-senttisen Lacorin, joka on viimeiset kuukaudet vain lojunut odottelemassa sopivaa käytöttarkoitusta, koska niin herkkä ja hankala lähes kaikessa käytössä verrattuna valurautaan ja rosteriin, joita käytän päivittäin.

Ajattelin, että no pelkkä jauhelihan paistaminen nyt ainakin menee ihan kivasti. Juuei. Eipä tarvittu edes niitä happoja, vaan pannulla oli pelkkää jauhelihaa, jossa kevyt suolaus ja maggin nestearomia vähän päälle ripsuteltuna, niin johan siitä taas liukeni vuoden patinat jauhelihan sekaan mustiksi paskan makuisiksi karsinogeenipalloiksi. Ei näistä patinarakennetuista hiiliteräspannuista vain ole kunnon työkaluiksi, kuten rosteri- ja valurautavehkeistä ihan ilman mitään pinnoitteiden rakenteluja.

Paskaa se on eikä patinaa, sano vanha kansa.

1618936253197.png


Olisipa ollut kiva nähdä kuva siitä hienosta uunipolttopatinasta ennen paistamista. Paiston jälkeen tuo siun pannu näyttää enemmänkin siltä, että pannu on pienessä pintaruosteessa ja vähän paksumpaa karstaa on palanut pintaan.

Alla olevassa kuvassa oma debuyerin hiiliteräs jälleen yhden kanapalojen paistokerran jälkeen vedellä ja tiskiharjalla pyyhkäistynä. Tomaattipohjaiset kastikkeet tahtoo nykyään lähinnä kuivattaa pinnan, mutta mitään "karsinogeenipalloja" ei siitä irtoa. Jos pinta kuivahtaa, niin ennen seuraaavan ruoan laittamista sitten aivan ohut öljykuulto poltetaan pintaan pannun lämmityksen yhteydessä ja taas mennään. Tuollaisen teräspinnan näkyviin saamiseksi ei enää karhunkielellä hankaaminenkaan riitä. Tuon ohuen öljykalvon polttamisen tosin teen lähes jokaisella kerralla ihan tottumuksesta. Siinä se itsekseen lämmitessään hoituu samalla kun availee lihapakettia.

Ensimmäisien käyttökuukausien aikana oli ehkä samanlaista ongelmaa itsellänikin, mutta nyt yli 3v paistettu kolmella eri hiiliteräspannulla ruokaa hyvinkin helpolla ylläpidolla.
IMG_20210423_022218.jpg
 
Olisipa ollut kiva nähdä kuva siitä hienosta uunipolttopatinasta ennen paistamista. Paiston jälkeen tuo siun pannu näyttää enemmänkin siltä, että pannu on pienessä pintaruosteessa ja vähän paksumpaa karstaa on palanut pintaan.

Alla olevassa kuvassa oma debuyerin hiiliteräs jälleen yhden kanapalojen paistokerran jälkeen vedellä ja tiskiharjalla pyyhkäistynä. Tomaattipohjaiset kastikkeet tahtoo nykyään lähinnä kuivattaa pinnan, mutta mitään "karsinogeenipalloja" ei siitä irtoa. Jos pinta kuivahtaa, niin ennen seuraaavan ruoan laittamista sitten aivan ohut öljykuulto poltetaan pintaan pannun lämmityksen yhteydessä ja taas mennään. Tuollaisen teräspinnan näkyviin saamiseksi ei enää karhunkielellä hankaaminenkaan riitä. Tuon ohuen öljykalvon polttamisen tosin teen lähes jokaisella kerralla ihan tottumuksesta. Siinä se itsekseen lämmitessään hoituu samalla kun availee lihapakettia.

Ensimmäisien käyttökuukausien aikana oli ehkä samanlaista ongelmaa itsellänikin, mutta nyt yli 3v paistettu kolmella eri hiiliteräspannulla ruokaa hyvinkin helpolla ylläpidolla.
IMG_20210423_022218.jpg
Pohjasta ja kahvasta voinee jotain vielä päätellä. Ei se ruostetta ole.
 

Liitteet

  • IMG_20210423_095738.jpg
    IMG_20210423_095738.jpg
    2,4 MB · Luettu: 133
Jo on merkillistä "valua" jos tämä muka on valurautaa:
1619183270638.png


Tuommosen mainonnan pitäisi olla rikollista kuluttajan tarkoitushakuista harhauttamista.
 
Jo on merkillistä "valua" jos tämä muka on valurautaa:

Tuommosen mainonnan pitäisi olla rikollista kuluttajan tarkoitushakuista harhauttamista.
Voihan se periaatteessa olla, jos se on vaan koneistettu jotenkin? Ite kyllä toivoisin, että noin ohut tavara ois taottua eikä valettua. Toihan on heti sen induktion kanssa halki, jos se on valua.
 
Rohkenen väittää että tuota ei ole valamalla valmistettu. Noin ohut valu on todella hankala tehdä, ja reuna näyttää myös hämmästyttävän tasalaatuiselta. Luultavasti jotain prässättyä/syvävedettyä/vastaavaa ohutlevyä mitä myydään "valurautana".
 
Rohkenen väittää että tuota ei ole valamalla valmistettu. Noin ohut valu on todella hankala tehdä, ja reuna näyttää myös hämmästyttävän tasalaatuiselta. Luultavasti jotain prässättyä/syvävedettyä/vastaavaa ohutlevyä mitä myydään "valurautana".
Siltähän se kyllä enemmän näyttää. Mutta joka tapauksessa tuolla paksuudella tuo olisi valuna aika hyödytöntä kuraa. Mutta no, ihmiset ovat keskimäärin aika tyhmyjä eikä pysähdy ajattelemaan asioita.
 
Minä kun luulin että nykyään ei saisi myydä mitä hyvänsä paskaa väittämällä sitä muuksi. Eikö sen pitänyt loppua niihin samoihin aikoihin kun Voimariini muuttui Oivariiniksi? Samaa sarjaa niiden laudasta tehtyjen pihavajojen ym. paskahuussien kanssa mitä myytiin joku kesä takaperin Prismojen pihoilla "hirsirakennuksina".

Ihan jo tekisi mieli kysyä tuolta Opa:lta että mikä kohta tarkalleen tuossa on valua, ja millä valimolla se on tehty? :think:
Totuus lienee se että kinukki painaa noita 100 pannua tunnissa joista veloitetaan tukkuria 3€ kappaleelta.
 
Laitoin chattiin kysymystä niin tosiaan kuulemma tehty kiinassa, on valurautaa jossa pohjan paksuus 4mm ja reunat hiottu "eri malliseksi". Kahva on irtonainen kun se on noin kevyempi ja pannun painoksi sanotaan n.30% normaalia valupannua vähemmän. Eli kyllä tässä nyt täytyy myöntää olleensa väärässä :) Mutta ei tuo kyllä valupinnalta kuvassa näytä, ja nyt siihen löytyi se syykin. Kokeilemallahan se selviäisi mihin tuo kykenee, mutta minulla on itselläni jo perinteinen valupannu sekä Wärtsilän rautarouva pata grillikansineen niin ei ole tarvis tuollaisille.

Hirsimökin määritelmä on vielä selvittämättä :think:
 
Viimeksi muokattu:
Ei kyllä oikein vakuuta nämä De Buyerin pannut. Laitoin kuitenkin tuon edellisen lopulta Verkkokauppa.com takuuseen/huoltoon ja sain uuden pannun tilalle niin ihan samanlainen pieni keikkuminen on tuossa täysin käyttämättömässäkin pannussa.
Kuvissa pannu suoralla induktiotasolla ja päivä paistaa alta niinkuin edellisessäkin vaikka pannua ei kertaakaan ole edes käytetty vielä.
Tossa yhdessä kuvassa on nyt sitten tuo kuinka koveria nuo kuuluu ilmeisesti uutena olla.
photo_2021-04-23_18-44-43.jpgphoto_2021-04-23_18-44-45.jpgphoto_2021-04-23_18-44-39.jpg
 
Eihän valurauta itseasiassa materiaali terminä tarkoita kuin että materiaalissa on yli 2.11% hiiltä. Hiiliteräksessä taas tätä vähemmän.

Pitäisi käsitellä omatkin hiiliteräkset uudestaan kun taas valurautainen hella, mutta tuosta tietää tulevan sellaisen käryn että ei viitsi omassa keittiössä.
 
Tuli taas muistutettua itseä miksi nuo moninkertaiset uunirasvapolttelut ovat hölmöläisten hipsterihommaa ja hiiliteräspannut muutenkin ihan yliarvostettuja muihin pinnoittamattomiin verrattuna: ostin 2 kg jauhelihaa tarkoituksena paistaa ne pienemmiksi vakumoiduiksi annoksiksi pakkaseen. Kaapista kaivoin tätä hommaa varten hienolla uunipolttopatinalla varustetun 28-senttisen Lacorin, joka on viimeiset kuukaudet vain lojunut odottelemassa sopivaa käytöttarkoitusta, koska niin herkkä ja hankala lähes kaikessa käytössä verrattuna valurautaan ja rosteriin, joita käytän päivittäin.
Samasta syystä itselläni lähti aikanaan hiiliteräspannu myyntiin, kun risotosta tuli karsinogeeni soppa. Voi olla että oma induktio liesi on huono tai sitten ei. Siinä ekoilla rasvapoltoilla tuli poltot vain tietyille kehille (epätasainen induktio). Koskaan ei tullut kokeiltua uunissa rasvapolttoa, koska se deByersin varsi.
Taas valurauta toimii kuin unelma. Voi heittää vaikka hiiligrilliin ja ei ole moksiskaan. Mulla muuta Lodgen pannuja, jotka ovat halvimmasta päästä eivätkä edes ole parhaimpia valurautapannuja (riippuen mitä ominaisuuksia kukin arvostaa), mutta näillä mennään.
 
Samasta syystä itselläni lähti aikanaan hiiliteräspannu myyntiin, kun risotosta tuli karsinogeeni soppa. Voi olla että oma induktio liesi on huono tai sitten ei. Siinä ekoilla rasvapoltoilla tuli poltot vain tietyille kehille (epätasainen induktio). Koskaan ei tullut kokeiltua uunissa rasvapolttoa, koska se deByersin varsi.
Se uunissa rasvapolttaminen tekee öljyn höyrystyessä uuniin samanlaisen pinnoitteen kuin mitä tuossa ylle laittamassani kuvassa on pannussa kahvassa ja pohjassa. Nättihän se pannussa on tuollanen kuparinruskea pinta, mutta uunin lasissa ei enää ihan yhtä toivottu pinnoitus... Älytön homma hinkata uuni puhtaaksi tollasen jälkeen.
 
Kuulostaa sen verta hankalalta tää homma että taidan jatkaa tyytyväisenä pinnoitettujen pannujen käyttöä :D Ei tosin tota kaappitilaakaan ole liikaa niin ei mielellään jokaiseen eri käyttötarkoitukseen jaksa omaa pannua ostaa..
 
Kuulostaa sen verta hankalalta tää homma että taidan jatkaa tyytyväisenä pinnoitettujen pannujen käyttöä :D Ei tosin tota kaappitilaakaan ole liikaa niin ei mielellään jokaiseen eri käyttötarkoitukseen jaksa omaa pannua ostaa..

Eikä mitä. Tässähän nyt vaan hiukan ylianalysoidaan.

Muutaman ekan kerran paistaa vähän runsaammalla rasvalla kovalla lämmollä, pesee kuumalla vedellä niin sillä se hoituu. Pesun jälkeen pyyhkäisen talouspaperilla kuivaksi, aina on pannuun jäänyt rasvakerros.

Jos jotain happamempaa teen tai haudutan pitempään niin sitten käytän teräskasaria tai isompaa kattilaa.
 
No siis on miulla 3 ja 5l teräskattila. Pinnoitettu 28 pannu. Pinnoitettu 5l kattila ja sitten oisko tuo 30 pinnoitettu parila. Plus parit uunivuoat ja sitten yksi isompi lasinen vuoka. Ennyt tuon tilavuutta muista mutta iso.

Pointti oli siis juuri että ei tässä nyt ainakaan tällä kaappitilalla viitsi ostaa yhtään ylimääräistä pannua joka ei sovellu kaikelle tavaralle :)

edit. Ja sori ot, poistan itseni ketjusta.
 
No siis on miulla 3 ja 5l teräskattila. Pinnoitettu 28 pannu. Pinnoitettu 5l kattila ja sitten oisko tuo 30 pinnoitettu parila. Plus parit uunivuoat ja sitten yksi isompi lasinen vuoka. Ennyt tuon tilavuutta muista mutta iso.

Pointti oli siis juuri että ei tässä nyt ainakaan tällä kaappitilalla viitsi ostaa yhtään ylimääräistä pannua joka ei sovellu kaikelle tavaralle :)

edit. Ja sori ot, poistan itseni ketjusta.
Jos paistat mitä tahansa mistä tehdään kastike esim kanan fileesuikaleet niin rst pannu palvelee hyvin. Jos paistat ruskistettavaa kamaa esim pihviä niin valurauta tai hiiliteräs palvelee hyvin. Jos paistat kananmunaa tai muuta herkää proteiinipitoista niin tefloni on hyvä. Kolmella pannulla hoitaa kaiken. Ei paha ja sitten se teflonikin kestää vuosia sen puolen vuoden sijaan. Ne joilla ainoona pannuna tefloni pysyy tarttumattomana vuosia keittävät ruuan.
 
Jos paistat mitä tahansa mistä tehdään kastike esim kanan fileesuikaleet niin rst pannu palvelee hyvin. Jos paistat ruskistettavaa kamaa esim pihviä niin valurauta tai hiiliteräs palvelee hyvin. Jos paistat kananmunaa tai muuta herkää proteiinipitoista niin tefloni on hyvä. Kolmella pannulla hoitaa kaiken. Ei paha ja sitten se teflonikin kestää vuosia sen puolen vuoden sijaan. Ne joilla ainoona pannuna tefloni pysyy tarttumattomana vuosia keittävät ruuan.
Kyllä minä paistan pihvitkin RST:llä. Kaksi pannua riittää hyvin...
 
Jeps, täällä menee aamiaismunat valuraudalla. RST:llä hoitaa kaiken muun.
 
De Buyer toimii itelläni ongelmitta, mutta joku tuommonen rst-pannu kiinnostaisi, hiiliteräksen ja Ikean teflonin rinnalle? Voisi opetella paistamisen lisäksi tekemään tuossa vaikka focacciaa, pannupizzaa jne.
 
Jos paistat mitä tahansa mistä tehdään kastike esim kanan fileesuikaleet niin rst pannu palvelee hyvin. Jos paistat ruskistettavaa kamaa esim pihviä niin valurauta tai hiiliteräs palvelee hyvin. Jos paistat kananmunaa tai muuta herkää proteiinipitoista niin tefloni on hyvä. Kolmella pannulla hoitaa kaiken. Ei paha ja sitten se teflonikin kestää vuosia sen puolen vuoden sijaan. Ne joilla ainoona pannuna tefloni pysyy tarttumattomana vuosia keittävät ruuan.
No mulla ainakin saattaa yhtäaikaa olla jo käytössä tuo 3-4 pannua. Esim. viikolla paistoin yhdellä perunat, yhdellä lohen ja yhdessä oli kasviksia. Kaikki kolme oli eri kokoisia valurautapannuja. Ei haittais vaikka olis enemmänkin tuota yhtä kokoa. Kananmunan minä myös paistan valuraudalla, tosin sellaisessa pienessä pannussa.
 
Jos paistat mitä tahansa mistä tehdään kastike esim kanan fileesuikaleet niin rst pannu palvelee hyvin. Jos paistat ruskistettavaa kamaa esim pihviä niin valurauta tai hiiliteräs palvelee hyvin.

Jotenkin tästä saa sen käsityksen että jätät pihvin paistamisesta jäävän herkun, eli fondin, pannun pohjalle kun erottelit kastikkeen tekemisen ja pihvin paistamisen eri pannuihin. Sen takia paistan pihvinikin rosterissa, voi tehdä ihan millaisen pannukastikkeen kuin lystää ilman että tarvii murehtia pannun liukenemista mukaan.
 
Mutta eihän pihvin kanssa aina tehdä kastiketta joten ei sitä paistonestettä ja muuta tarvitse välttämättä pannun pohjasta irroittaa kuin vasta pesuvaiheessa. Se on totta että siitä saa hyvän rungon kastikkeeseen jos sellaisen meinaa tehdä. Itse nautaa tehdessä usein laitan kermaa sekaan ja mausteita ja saan näin hyvinkin helposti pippurikermakastikkeen pihvin kaveriksi. Tämä tapahtuu valutautapannulla ja hyvin onnistuu, kokemusta myös hiiliteräspannusta eikä ongelmia silloinkaan.
 
Joo, ei mulla kyllä pannukastikkeen pyöräytys mikään ongelma ole vaikka sen hiiliteräkselläkin tekisi, mutta läheskään aina en sellasia harrasta ja mun mielestä silloin tollanen suht tarttumaton hiiliteräs tai valuarauta on helpompi putsata kun rosteri. Kukin tyylillän, lähinä ajattelin nostaa tossa esiin sen, että monenlaiselle pannulle voi olla keittiössä käyttöä ja että kun käyttää noita ei-teflonpannuja mahdollisuuksien mukaan niin kestää ne teflonpannut sitten ihan toisella tavalla, kun käyttö on kevyempää eikä niin kovilla lämpötiloilla.
 
Se on kyllä ihan totta että teflon kestää paremmin kun käyttää noissa miedomman lämmön kokkailuissa ja jättää kovat paistot muille materiaaleille. Oma kommenttini oli tarkoitettu Rouvixille tuon kastikkeen osalta. Olisi pitänyt lainata niin ei olisi jäänyt epäselvyyttä.
 
Wokki pannua etsimässä. Onko 10cm pohjan halkaisijaltaan olevat wok pannut sopivia induktio- ja normaali liedelle? Kuullut juttua et noi käy parhaiten kaasuliedelle.

Esim: De Buyer Mineral B Element -wokkipannu, hiiliteräs, 28 cm 44,90
Kaasulla ehdottomasti omiaan. Induktiolla voi jotenkin vielä toimia, mutta normaalille liedelle tuo pohjan halkaisija on yksinkertaisesti vaan tosi pieni, että se siirtäisi lämpöenergiaa riittävästi, ettei lämmöt kyykähtäisi heti kun kyytiin heittää vähänkään enemmän rehuja.

Mulla oli joskus profiililtaan tuon tyylinen wokkipannu pinnoitettuna ja pelkkä valurautalevy millä sitä käyttää. Vähän niin kuin worst of all worlds. Ei siitä ollut iloa oikein muuna kuin kastikepannuna.
 
Kaasulla ehdottomasti omiaan. Induktiolla voi jotenkin vielä toimia, mutta normaalille liedelle tuo pohjan halkaisija on yksinkertaisesti vaan tosi pieni, että se siirtäisi lämpöenergiaa riittävästi, ettei lämmöt kyykähtäisi heti kun kyytiin heittää vähänkään enemmän rehuja.

Mulla oli joskus profiililtaan tuon tyylinen wokkipannu pinnoitettuna ja pelkkä valurautalevy millä sitä käyttää. Vähän niin kuin worst of all worlds. Ei siitä ollut iloa oikein muuna kuin kastikepannuna.

Kiitän. Kattelen sit 15cm tai 19 cm pohjahalkaisijaltaan wok pannua.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 125
Viestejä
4 487 393
Jäsenet
74 158
Uusin jäsen
kharim

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom