Teräksiset paistinpannut (ruostumaton, hiiliteräs, valurauta)

No se kaasuliesi oletuksena on yksi asia joka hiertää jenkki ruokatubettajissa, monen muun asian lisäksi. En itse ainakaan usko että meillä koto Suomessa olisi yleinen kotitalouksissa.

Mutta tarkennetaan kananmunan paisto kokemuksia. Kyllä, kananmuna jää kiinni pannuun, mutta sen kuitenkin saa irti asiallisesti. Rasvan määrää testaillu je eri rasvojakin, rypsiöljyä, voita ja (Jokipojan) gheetä. Jotenkin gheehen rakastanu, kun ostin kokeeksi :rofl: Ei nääs ole tullu voita käytettyä paistamiseen kuin muutaman kerran sen jälkeen, kun gheetä kokeilin.

Mutta kuitenkin, kyllä sitä rasvaa saa hieman reilummin omasta kokemuksesta laittaa pannulle, jos hiiliteräksellä tekee kananmunia. Kokkelia en vielä uskaltautunut kokeilemaan.
 
OKT asujat Suomessa, voi helposti kaasulla rasvapolttaa pannunnsa. Grillissä on usein kaasuliesi, jossa ainakin omissa tapauksissa on riittänyt matalin teho heittämällä rasvapolttoon. Toinen hyvä vaihtoehto on rengaspoltin/muurikka. Itse usein käyttänyt näitä. Liesi sisällä mallia keraaminen.
 
Hiiliteräspannulla varmaan munatkin paistaa, mutta RST pannulla en oo lähteny kokeilemaan. Ostin sitä varten teflon pannun.
 
Täällä uusin tulokas parin viikon takaa on motonetista 20cm Lodge valurautapannu. Aika karkea pinta ja haastavampi munakaspannuna kuin hiiliteräs. Vaatii aikaa että alkaa toimimaan kunnolla, mut parempi paistaa esim kanaa. Öljyä kuluu enemmän kuin hiiliteräksellä. Vanhempi Lodgen 26cm on tasoittunut sileämmäksi vuosien varrella, joten ehkä tämäkin.
 
Täällä uusin tulokas parin viikon takaa on motonetista 20cm Lodge valurautapannu. Aika karkea pinta ja haastavampi munakaspannuna kuin hiiliteräs. Vaatii aikaa että alkaa toimimaan kunnolla, mut parempi paistaa esim kanaa. Öljyä kuluu enemmän kuin hiiliteräksellä. Vanhempi Lodgen 26cm on tasoittunut sileämmäksi vuosien varrella, joten ehkä tämäkin.
Suosiolla epakesko- tai kolmiohiomakonetta niin ei tarvii odottaa kymmentä vuotta. Tein omalle uudelle Ronnebylle muutamien kiroilujen jälkeen ja pannu parani arviolta noin 486%.
 
Suosiolla epakesko- tai kolmiohiomakonetta niin ei tarvii odottaa kymmentä vuotta. Tein omalle uudelle Ronnebylle muutamien kiroilujen jälkeen ja pannu parani arviolta noin 486%.
Noi 50-80 luvun pannut on ollut kyllä paremmin viimeisteltyjä jo uutena. Mullakin yksi Upon pannu jonka pohja koneistettu ulkopuolelta ja sisäpuoli ollut jo uutena sileä. Ja totta tää hiomalaikan nopeuttava vaikutus pohjan toimivuuteen, ei vaan viitsi kun työkalut puuttuu. Rälläkkä vähän raju tuohon hommaan.
 
Noi 50-80 luvun pannut on ollut kyllä paremmin viimeisteltyjä jo uutena. Mullakin yksi Upon pannu jonka pohja koneistettu ulkopuolelta ja sisäpuoli ollut jo uutena sileä. Ja totta tää hiomalaikan nopeuttava vaikutus pohjan toimivuuteen, ei vaan viitsi kun työkalut puuttuu. Rälläkkä vähän raju tuohon hommaan.
Niinhän se on. "Perintö-Upo" on itselläkin ja on kyllä loistava peli. Nykyaikaiset pannut tehdään jonkilaisessa hiekkamuotissa, jonka takia etenkin sisäpinta jää todella karheaksi. Luulisi kyllä, että sentään pohja koneistettaisiin suoraksi ja sileäksi tehtaalla kuin tehtaalla. Itse kävin ostamassa hiomakoneen ihan siitä vatutuksesta, kun muutaman kerran hinkkasin Ronnebyn Pro-pannua teräsvillalla puhtaaksi. Eipä se kone maksanut kuin 15 euroa ja sen jälkeen on pannu ollut ihan erilainen käyttää ja huoltaa, vaikka en sitä 60-grittistä tasaisemmaksi hionutkaan. Suosittelen varauksetta, kun hermoja ja aikaa siinä säästää tulevaisuudessa ja nuo pannut on usein paljon tuollasta hiomavärkkiä hinnakkaampia.
 
Juu, itselläkin vissin Clas Ohlsonilta se pieni valurautapannu, karhea pinta. Ei ole läheskään yhtä hauska hipelöidä kuin hiiliterästä :lol:
 
Pannu De Buyerin mineral B Pro. Rasvapoltot Prisman elintarvikepuolen kylmäpuristetulla Elixin pellavansiemenöljyllä, todella ohuet kerrokset. 6x30min +250:ssa uunissa, polttojen välillä 10-15min. jäähdytys. Kiiltävän liukas pinta, josta ei irtoa pyyhdittäessä mitään paperiin. Helppoa, nopeaa ja ilmeisen toimivaa.
Tarkemmat ohjeet löytyvät tuolta Valuraudan ja hiiliteräksen rasvapoltto

Jos haluaa kikkailla ruostumattomuuden kanssa niin tuolla on lämpökäsittelyohje. Ite tein tuon käsittelyn isolla rengaspolttimella, joka vaati pannun kääntelyä useamman kerran että sais edes jotenkin tasaisen lämmön pannulle. Blini/lettupannulla se meni heittämällä, koska pannu on paljon pienempi.
Pannu.jpg
 
Mun de buyeri on saanut vuosien varrella enemmänkin rakkautta, mutta oma kokemus on se, että ylläolevan kaltainen rasvapoltto on jotenkin mullkain alunperin pannua ostaessa sellanen mikä sattui tulemaan eikä kestänyt millään hyvänä. Nykyään pannu on jo elämää nähnyt, mm kertaalleen vasaralla oiottu ja käytän tossa metallilastaa yhtenään niin reunustoilla naarmua rasvapoltossa kun ei sinne niin hyvin tartu, mutta rasvapoltto siis tehty kertaalleen oliiviöljyllä ja sitten vaan ahkerasti paistettu .
IMG_20210409_121356.jpg
 
Mun de buyeri on saanut vuosien varrella enemmänkin rakkautta, mutta oma kokemus on se, että ylläolevan kaltainen rasvapoltto on jotenkin mullkain alunperin pannua ostaessa sellanen mikä sattui tulemaan eikä kestänyt millään hyvänä. Nykyään pannu on jo elämää nähnyt, mm kertaalleen vasaralla oiottu ja käytän tossa metallilastaa yhtenään niin reunustoilla naarmua rasvapoltossa kun ei sinne niin hyvin tartu, mutta rasvapoltto siis tehty kertaalleen oliiviöljyllä ja sitten vaan ahkerasti paistettu .
IMG_20210409_121356.jpg

Vuoden ollut omakin pannu käytössä. Alkuun tein rasvanpolton auringonkukkaöljyllä, joka oli ihan ok. Itse polton tein silloin induktioliedellä, ja siinä meni aikaa ja savua ihan eri lailla vs. tuolla uunisysteemillä. Eikä lopputuloskaan ollut ihan niin hyvä, mitä tuolla pellavaöljyllä sai aikaiseksi?
 
Vuoden ollut omakin pannu käytössä. Alkuun tein rasvanpolton auringonkukkaöljyllä, joka oli ihan ok. Itse polton tein silloin induktioliedellä, ja siinä meni aikaa ja savua ihan eri lailla vs. tuolla uunisysteemillä. Eikä lopputuloskaan ollut ihan niin hyvä, mitä tuolla pellavaöljyllä sai aikaiseksi?
Sulla siis Mineral B pannu jossa joku epoksipinnoitteinen kahva? En ole itse kokeillut kun en ko. pannua omista mutta luin että se kahvan pinnoite alkaa pehmenemään uunissa, mutta ilmeisesti palautuu jäähtyessään. Ihan huomiona vaan jos näin oikeasti sattuu käymään. Itsellä niitä samoja pannuja mutta mustalla polttomaalatulla kahvalla (ehkä Carbon sarja) joihin ei lämpö vaikuta.
 
Nykyaikaiset pannut tehdään jonkilaisessa hiekkamuotissa, jonka takia etenkin sisäpinta jää todella karheaksi.
Eikö se valurauta aina tehdä hiekkamuotissa, ero vain että nykyään ei viitsitä viimeistellä sisäpintaa ja koneistaa ulkopintaa.
 
Sulla siis Mineral B pannu jossa joku epoksipinnoitteinen kahva? En ole itse kokeillut kun en ko. pannua omista mutta luin että se kahvan pinnoite alkaa pehmenemään uunissa, mutta ilmeisesti palautuu jäähtyessään. Ihan huomiona vaan jos näin oikeasti sattuu käymään. Itsellä niitä samoja pannuja mutta mustalla polttomaalatulla kahvalla (ehkä Carbon sarja) joihin ei lämpö vaikuta.

Tuo on se Pro-malli rosteri kahvalla. Pitäs kestää uunia ihan hyvin, eikäpähän tuo ole itteensä ottanutkaan.
 
OKT asujat Suomessa, voi helposti kaasulla rasvapolttaa pannunnsa. Grillissä on usein kaasuliesi, jossa ainakin omissa tapauksissa on riittänyt matalin teho heittämällä rasvapolttoon. Toinen hyvä vaihtoehto on rengaspoltin/muurikka. Itse usein käyttänyt näitä. Liesi sisällä mallia keraaminen.
Itse mieluummin grillaan hiiligrillissä (sama idea kuin käytän valurautaa teflon pannun sijasta). Jos joku grillaustapa pitää valita, niin sitten hiili. Varmaan jos olis ylimääräistä rahaa ja tilaa, niin vois tuon kaasugrillin ostaa koristeeksi terassille. Tollanen muurikka sillä isolla valurauta pannulla olis kyllä hyvä wokki kokkailuihin lämpimällä päivällä.
 
Nykyään pannu on jo elämää nähnyt, mm kertaalleen vasaralla oiottu ja käytän tossa metallilastaa yhtenään niin reunustoilla naarmua rasvapoltossa kun ei sinne niin hyvin tartu, mutta rasvapoltto siis tehty kertaalleen oliiviöljyllä ja sitten vaan ahkerasti paistettu .
Itse vähän epäilen, että ahkera (rst-)teräslastan käyttö on tärkeää teräspannun kanssa. Se on kovempaa kuin itse pannu, joten se höylää käytettäessä pinnan epätasaisuuksia. Teräslastalla pannun pinnta näin tiivistyy vähitellen .
 
Itse vähän epäilen, että ahkera (rst-)teräslastan käyttö on tärkeää teräspannun kanssa. Se on kovempaa kuin itse pannu, joten se höylää käytettäessä pinnan epätasaisuuksia. Teräslastalla pannun pinnta näin tiivistyy vähitellen .
Oma kokemus on päinvastainen. Itsekin alkuun ajattelin, että teräslasta hioisi pintaa sileämmäksi ja parantaisi sitä kautta tarttumattomuutta etenkin valurautapannun kanssa, mutta todellisuudessa se tuntuu hiovan lähinnä sitä patinaa pois. Kun aloin käyttää puu- ja muovikepukoita teräs- ja rautapannujen kanssa niin niiden pinnat ovat sen jälkeen pysyneet pari astetta tarttumattomampina.
 
Ostin tuommoisen De Buyer Carbone Plus hiiliteräspannun. Onko teillä näissä De Buyer pannuissa pohja ihan tasainen vai onko se kovera eli keskeltä pannun pohja on ainakin kylmänä korkeammalla kuin reunat.
Ei tullu heti alkuun pohjaa tarkistettua ja kun tolla paisteli pari kertaa (varovastikkin lämmittäen) niin kahvan vastakkainen puoli on hieman irti tasosta eli tuntui että vääntyi heti hieman kahvan painosta johtuen? Häiritsee kun tuntuu ihan snadi keikunta Ja eikai tuo niin tasaisesti voi lämmetäkkään jos osa pannusta ei kosketa levyä.
 
Ite käytän kanssa muovi- ja puuvälineitä. Sen oon huomannu, että hiiliteräksellä riittää lämmöksi esim. kanapihville 6-6 1/2, kun teflonipannu vaatii n.8 (asteikko liedellä 1-10). Toinen on että pihvin jne on huoneenlämpöinen, antaa pannun lämmetä kunnolla ennen paistamista. Eikä mene liikuttelemaan lihaa, kalaa jne ihan heti pannulle laiton jälkeen, vaan antaa sen paistua rauhassa niin ei jää kiinni.
 
Ostin tuommoisen De Buyer Carbone Plus hiiliteräspannun. Onko teillä näissä De Buyer pannuissa pohja ihan tasainen vai onko se kovera eli keskeltä pannun pohja on ainakin kylmänä korkeammalla kuin reunat.
Ei tullu heti alkuun pohjaa tarkistettua ja kun tolla paisteli pari kertaa (varovastikkin lämmittäen) niin kahvan vastakkainen puoli on hieman irti tasosta eli tuntui että vääntyi heti hieman kahvan painosta johtuen? Häiritsee kun tuntuu ihan snadi keikunta Ja eikai tuo niin tasaisesti voi lämmetäkkään jos osa pannusta ei kosketa levyä.
Kyllä oma De Buyer on "ihan tasaisella pohjalla" (EDIT, eli hieman kovera), jopa niin tasaisella, että vähän "tarttuu" valurautalieden vähän käytettyyn takalevyyn hieman kiinni, vaikka olisi vain osittain tuon levyn päällä.

Oma rasvanpoltto on ollut aika mietoa, tosin pesen pannun nykyään aina heti käytön jälkeen ja öljyän noin joka toinen kerta. Käytännössä uusin siis rasvanpolton melkein joka käyttökertaa ennen, eikä tuo ainakaan kovin huonoksi ole mennyt. Alkuaikoina tuohon jäi hetkeksi ruoat muutaman kerran, niin "patina" on nyt sellainen epätasaisen värinen. Ei toki haittaa käyttöä.

Tähän mennessä olen käyttänyt vain puulastaa pannun kanssa, lusikat ja muut välineet on olleet kaikki terästä, eipä tuohon mitään jälkiä saa jos ei käytä teräviä välineitä.
 
Viimeksi muokattu:
Tässä näkyy asia kuvina. Eli pannu on kovera ainakin kylmänä ja kahvan vastakkainen puoli hieman irti levystä tasolla.E85B8C1E-4F86-427F-8001-FC3FE021C205.jpeg3A63F888-5347-4011-A02B-3CD596C20FDA.jpeg7FE12DB6-6347-475C-88BD-69825BF4D060.jpeg8C038774-4035-4C3C-9230-282F8D0AFEE8.jpeg
 
Tässä näkyy asia kuvina. Eli pannu on kovera ainakin kylmänä ja kahvan vastakkainen puoli hieman irti levystä tasolla.E85B8C1E-4F86-427F-8001-FC3FE021C205.jpeg3A63F888-5347-4011-A02B-3CD596C20FDA.jpeg7FE12DB6-6347-475C-88BD-69825BF4D060.jpeg8C038774-4035-4C3C-9230-282F8D0AFEE8.jpeg
Anna vähä vasaraa ni saat suoran tosta mut käytä jotain puuklapia välissä, muuten tulee vasarajälkiä pannuun niinku mulla, tosin niistäkään ei oo mitään haittaa
 
Kyllä oma De Buyer on ihan tasaisella pohjalla, jopa niin tasaisella, että vähän "tarttuu" valurautalieden vähän käytettyyn takalevyyn hieman kiinni, vaikka olisi vain osittain tuon levyn päällä.

Oma rasvanpoltto on ollut aika mietoa, tosin pesen pannun nykyään aina heti käytön jälkeen ja öljyän noin joka toinen kerta. Käytännössä uusin siis rasvanpolton melkein joka käyttökertaa ennen, eikä tuo ainakaan kovin huonoksi ole mennyt. Alkuaikoina tuohon jäi hetkeksi ruoat muutaman kerran, niin "patina" on nyt sellainen epätasaisen värinen. Ei toki haittaa käyttöä.

Tähän mennessä olen käyttänyt vain puulastaa pannun kanssa, lusikat ja muut välineet on olleet kaikki terästä, eipä tuohon mitään jälkiä saa jos ei käytä teräviä välineitä.

Jos siis laitat jonkun suoran esineen keskelle pannun pohjaa vasten samalla tavalla kuin kuvassani niin sulla pohja on tasaisesti koko matkalta kiinni eikä keskeltä irti ?

Käsittääkseni kuitenkin osa paistinpannuista valmistetaan tuolla tapaa ettei ne mene kuperaksi lämmetessä niin siksi mietin onko tuo näiden De Buyer pannujen kanssa normaalia.
 
Jos siis laitat jonkun suoran esineen keskelle pannun pohjaa vasten samalla tavalla kuin kuvassani niin sulla pohja on tasaisesti koko matkalta kiinni eikä keskeltä irti ?

Käsittääkseni kuitenkin osa paistinpannuista valmistetaan tuolla tapaa ettei ne mene kuperaksi lämmetessä niin siksi mietin onko tuo näiden De Buyer pannujen kanssa normaalia.
Testasin tuon kun aloin itseäni epäilemään ja on omakin keskeltä kovera, mutta vähemmän kuin tuo kuvasi näyttää, sanoisin, että noin millin sisällä keskeltä. Testasin samalla, että levy täysilla tuo meni melkein suoraksi parissa minuutissa (koveruudesta häviää noin puolet). ei ole nyt tässä kaikkia mittavehkeitä, niin en ala tarkkaan mittaamaan.
 
Hiiliteräspannun kanssa hyvä muistaa että sekään ei kestä induktiotasolla paahtaa P-teholla. Yhden 32cm pannun pohjan sain muuttamaan muotoa tuon hölmöilyn takia. Vasara korjasi tilanteen mutta tuli lommo :)

Jos pohja pysyy kuperana lämmitettäessä en näe ongelmaa.
 
Viimeksi muokattu:
Ite käytän kanssa muovi- ja puuvälineitä. Sen oon huomannu, että hiiliteräksellä riittää lämmöksi esim. kanapihville 6-6 1/2, kun teflonipannu vaatii n.8 (asteikko liedellä 1-10). Toinen on että pihvin jne on huoneenlämpöinen, antaa pannun lämmetä kunnolla ennen paistamista. Eikä mene liikuttelemaan lihaa, kalaa jne ihan heti pannulle laiton jälkeen, vaan antaa sen paistua rauhassa niin ei jää kiinni.
Itsellä valurautapannulla saa pudottaa hiiliteräspannusta vielä pykälän kun käy jotenkin kuumempana.

Muovilastoja en käytä kun menevät helposti kärjestä huonoon kuntoon pinnan kuumuuden takia. Ja parasta kunnon pannuissa on nimenomaan se teräsvälineiden käyttö eikä haittaa sekään vaikka nojailee pannun kuumaan reunaan. Puulastaa tai -haarukkaa käytän valurautapadan kanssa tarvittaessa.

Nää on näitä fiilisjuttuja.
 
Piti itekin tarkistaa. Omakin pannu on kylmänä kovera keskeltä, tosin paistaessa en ole huomannut mitään ongelmia kunhan vain antaa rauhassa pannun kuumentua? Pitää ensi kerralla tarkistaa tilanne myös kuumana, ja vasaroi sitten jos näyttää jäävän edelleen koveraksi. Kiitti Lyijy13 vinkistä:thumbsup:
 
Otin tuosta omasta nyt millin tai pari tuota koveruutta pois siten, että sitä jäi vielä pari milliä keskelle jäljelle kun tarkastellaan jäähtynyttä pannua. Tuota ihan pientä epäsuoruuden lähdettä en löytänyt vaikka kuinka koitin mittailla ja hakata. Täytynee vain elää sen kanssa. Kyse ei siis ole sellaisesta kieroudesta että sillä olisi mitään väliä vaan lähinnä kun tietää sen nii hieman perfektionistinä haittaa.
Jos tuota koveruuden määrää alatte toimivista pannuistanne kokeilemaan niin kannattaa lämmittää se silloin kunnolla lämpimäksi. Oma tulkinta on, että jos menee hieman lämpöisen / normi lämpöisen pannun hakkaamaan ihan tasaiseksi niin silloin siitä tulee kupera siinä kohtaa ku se lämmitetäänkin todella kuumaksi. Epäilen siis ettei näidenkään pannujen kuulu olla täysin tasaisia pohjastaan kylmänä, mutta suoria kuitenkin.

Tuli ainakin samalla tehtyä rasvapolttoa grillissä. Siinä saikin aika kivan pinnan kun pystyi antaa rauhassa savuta. 1DDF2927-2D4D-4E4E-95BB-CF7D79D6B818.jpeg
 
Viimeksi muokattu:
Vasaraa piti näyttää omallekin pannulle, jäi edelleen milli-pari kun ei viiti koko taloyhtiötä suuttuttaa kauheella paukuttamisella:x3: Tänäänhän tuon näkee mihin suuntaan meni, kanapihvipäivä. Ei tuo tosin oo huono ollut tähänkään saakka?
 
Siis onko teillä pannut jotenkin selkeästi keikkaavia kuumana? Jos De Buyer niin ootteko antanut liikaa kuumaa induktiolla? Mulla on 28 De Buyer pysynyt muodossaan mutta en ole käyttänyt koskaa 9 tai P asetuksilla
 
Ei oo keikkunut koskaan, enkä oo ennen edes huomannut katsoa koko asiaa. Hyvin toimi nyttenkin, pihveihin tuli tasainen paistopinta (ja niin on tullut lettuihinkin), ja niin on kyllä tullut aina ennenkin. En tiedä onko tuolla käytännössä mitään merkitystä, eli kuperuutta eli ei?
 
Vanhemmille hankittu Opa-Muurikan hiiliteräs kyllä keikkuu, mutta huomaako sen enempi, kun keraamista liettä käyttää? Itsellä sama pannu ja valurautaliedellä en ole samaa huomannut.
 
Siis onko teillä pannut jotenkin selkeästi keikkaavia kuumana? Jos De Buyer niin ootteko antanut liikaa kuumaa induktiolla? Mulla on 28 De Buyer pysynyt muodossaan mutta en ole käyttänyt koskaa 9 tai P asetuksilla

Ei ole keikkaavia vaan koveria ja jos pannu on kovera et sitä näe millään normi käytössä.
Tarkoittaa siis sitä vain että pannu ottaa reunoiltansa levyyn kiinni mutta ei keskeltä. Tätä ei tietenkään edes näe koska reunat ottaa tasaisesti kiinni levyyn jolloin keskelle ei voi nähdä.

Jos pannu menee kuperaksi on ongelmia heti tiedossa koska silloin se kupera kohta on ainuita pisteitä josta pannu koskettaa levyä ja loppu pannu saattaa pyöriä ilmassa tämän pisteen ympärillä.

Jotkut pannut on siis jo tehtaalta tullessaan symmetrisesti koveria mutta samaan aikaan suoria jolla on haettu sitä että kun pannu lämpiää se pyrkii kuperan suuntaiseksi eli päätyy tasaiseksi koska oli lähtötilanteessa hieman kovera.
 
Vaikka ideana yksinkertainen, niin itse en ole ikuna saanut tuota rasvanpolttoa toimimaan kunnolla keraamisen hellan levyllä. Joko liian kuuma tai kylmä tai liikaa silavaa vaikka pyyhkii liiat pois alussa. Mustasta kerroksesta tulee josain vaiheessa jostain kohdin paksumpi ja ruokaa tehdessä se lohkeilee pois. Videoilla rasvapolton lopputulos hipoo aina täydellisyyttä ja itse 10 kertaa kerroksia poltelleena ei tuo tulos mitenkään "teflonimaista" ole.
 
Itellä De Buyerin Mineral B Pro on kylmänä hieman kovera (keskeltä ehkä max. 2 mm ero reunoihin). Jos liian kovalla lämmöllä lämmittää niin on jonkin aikaa kupera ja keikkuu levyllä, mutta kunhan lämpö siitä tasaantuu niin asettuu taas oikein tukevasti levyä vasten. Oletan että tuo koveruus on ihan suunniteltu juttu, ettei vedä lämmitettäessä niin pahasti kuperaksi tuota.
 
Mulla on 20-senttinen Mineraali-Poro ihan aavistuksen kupera jo kylmänä ja sen pro-kahva painaa pieneen pannuosaan verrattuna niin paljon, että pannu on jatkuvasti "kantapäillään" kahvan vastainen puoli vähän ilmassa. Mutta koska induktio niin ei käytännössä haittaa lämmönsiirtymishommissa, joten en ole jaksanut asiasta repiä ressiä, vaikka vähän karusellia pyöriskin.
 
Mulla De Buyerin 20cm carbon sarjaa oleva istuu kyllä nätisti. Kokeilin painaa kahvasta ja on kyllä niin etupainoinen (pannupainoinen?) ettei mitenkään voisi seistä kannallaan. Onkohan tossa Mineral Prossa jotain eroa muutenkin kuin kahvan materiaali.
 
Mulla De Buyerin 20cm carbon sarjaa oleva istuu kyllä nätisti. Kokeilin painaa kahvasta ja on kyllä niin etupainoinen (pannupainoinen?) ettei mitenkään voisi seistä kannallaan. Onkohan tossa Mineral Prossa jotain eroa muutenkin kuin kahvan materiaali.
Kyllä se silloin voi, kun se pohja on kupera siihen suuntaan, että se keikkuu kahvaa ylös avittamalla ja alas päästämällä, mutta ei sivusuunnassa. Kahvaa painamalla ei siis tapahdu mitään, koska se jo istuu sillä kahvan puoleisella kannalla levyä vasten. Lisäksi mineral b pro:ssa on lattarautakahvan sijaan neljältä sivulta umpinainen teräskahva, eli matskua/painoa kahvalla on varmaan about tuplat siihen lattarautakahvaan verrattuna, ainakin jos vertaan tohon lattarautakahvalliseen Lacoriin. De Buyeria mulla ei sellasella kahvalla ole verrattavaksi, mutta ei se varmaan kovin paljoa kummoisempi voi olla siinäkään.
 
Onko kukaan kokeillut kuparipannuja? Sellaista haluaisin mutta suolainen hinta panee miettimään.
 
Onko kukaan kokeillut kuparipannuja? Sellaista haluaisin mutta suolainen hinta panee miettimään.
Minkälaisella lämmönlähteellä? Yleensä noi kuparipannut ovat enemmän tai vähemmän kusetusta: teräspannu sandwich-rakenteella, johon on tehty joku kupariemalointi tmv. pintaan, joka näyttää kauheen söpöltä, mutta ei vaikuta pannun/kattilan suorituskykyyn just mitenkään. Ja sitten hintaan kivasti satanen extraa. Täyskuparipannut taas ei oo erikoisen hyviä muulla kuin liekillä. Keraamisen termarilieden kanssa lämpötilanvaihtelut ovat liian nopeita/suuria ja induktiolla ei toimi ollenkaan.
 
Minkälaisella lämmönlähteellä? Yleensä noi kuparipannut ovat enemmän tai vähemmän kusetusta: teräspannu sandwich-rakenteella, johon on tehty joku kupariemalointi tmv. pintaan, joka näyttää kauheen söpöltä, mutta ei vaikuta pannun/kattilan suorituskykyyn just mitenkään. Ja sitten hintaan kivasti satanen extraa. Täyskuparipannut taas ei oo erikoisen hyviä muulla kuin liekillä. Keraamisen termarilieden kanssa lämpötilanvaihtelut ovat liian nopeita/suuria ja induktiolla ei toimi ollenkaan.

Induktio ja ois tossa puuliesikin käytössä.
 
Induktio ja ois tossa puuliesikin käytössä.
Noille lämmönlähteille kyllä ihan turha viritys. Jos se toimii induktiolla niin se on tavallinen teräspannu kuparipinnotteella ja puulieden lämmönvaihtelu on niin hidasta, ettei oikean kuparipannun nopeasta lämmönjohto-/vaihtokyvystä oo mitään iloa.
 
Ja puuhellassa on löylyä niin että pannu on kahvasta alkaen aina pannun yläreunaan asti kuuma oli sitten mitä materiaalia tahansa. Ja kuten yllä sanottu niin säätö tapahtuu minuuteissa, ei sekunneissa.

Mutta olen antanut itseni ymmärtää että kuparikattila helpottaa maitopohjaisten tuotteiden keittämistä kun lämpö jakautuu todella tasaisesti eikä pala helposti pohjaan. Ongelmana ettei ne toimi induktiolla. Eiköhän ne ole kaasua varten tehty aikanaan.
 
Viimeksi muokattu:
Ja puuhellassa on löylyä niin että pannu on kahvasta alkaen aina pannun yläreunaan asti kuuma oli sitten mitä materiaalia tahansa. Ja kuten yllä sanottu niin säätö tapahtuu minuuteissa, ei sekunneissa.

Mutta olen antanut itseni ymmärtää että kuparikattila helpottaa maitopohjaisten tuotteiden keittämistä kun lämpö jakautuu todella tasaisesti eikä pala helposti pohjaan. Ongelmana ettei ne toimi induktiolla. Eiköhän ne ole kaasua varten tehty aikanaan.
Kyllä mikä tahansa pinnoitettu alumiinikattila on parempi maitopohjaisten asioiden keittämiseen kuin pinnoittamaton kuparikattila. Vaikka itsekin preferoin enimmäkseen pinnoittamattomia keittoastioita, niin johonkin se suhteellisuudentajun raja on näissä hommissa vedettävä. Niin kauan kun on keittohommista eikä 150+ asteen paistamisista kyse, niin pinnoitettu keittoastia on yllättävän järkevä.
 
Kyllähän alumiini on hyvä tuohon käyttöön. Lähinnä vertasin kuparin lämmönjohtavuutta mielessäni rosteriin jota kattilat usein on. Unohdin kokonaan nämä pinnoitetut teflontyyppiset kattilat jotka ovat kyllä hyviä tietyissä jutuissa. Ja eikös kuparinen kattila ole tavallaan myös pinnoitettu koska eihän se paljas kupari ole kosketuksissa ruokaan vaan sisäpinnalla on oltava joku reagoimaton pinnoite. Pannuissa oltava sama juttu?

Tuo kuparikattila ja -pannu taitaa olla vähän markkinajuttu ilman todellista hyötyä. Hintaa niillä tuntuu olevan ja kaikenlaista kuparinväristä rosteripannuakin liikkeellä hyödyntämässä legendaa.
 
Noin neljä kuukautta käytetty tätä Opa-Muurikan hiiliterästä. Kuva otettu ilman pesun jälkeistä öljyämistä, vaikka olen tehny sen melkein aina.

Nyt on alkanu kananmunan paistokin onnistumaan, että saa kohtuullisen asiallisesti pois pannulta. Tuo muodustunut pinta on aika epätasainen, keskeltä näyttää "tyhjältä" mutta en ole noteerannut että olisi mikään sen erikoisemmin tarttunut. En ole myöskään heilumista huomannut tällä perinteisellä sähkölevyllä.

Olen kyllä tykännyt paljon tästä pannusta. Jos jokin kaduttaa, niin olisi voinu ottaa 26 senttisen 24 senttisen sijaan. Joskus tuntuu tila loppuvan kesken ihan jos vaikka 200 grammaa jauhelihaa paistaa.

En ole kyllä super kuumaksi uskaltanut koskaan lämmittää...

IMG_20210411_084056_1.jpg
 
Vaikka ideana yksinkertainen, niin itse en ole ikuna saanut tuota rasvanpolttoa toimimaan kunnolla keraamisen hellan levyllä. Joko liian kuuma tai kylmä tai liikaa silavaa vaikka pyyhkii liiat pois alussa. Mustasta kerroksesta tulee josain vaiheessa jostain kohdin paksumpi ja ruokaa tehdessä se lohkeilee pois. Videoilla rasvapolton lopputulos hipoo aina täydellisyyttä ja itse 10 kertaa kerroksia poltelleena ei tuo tulos mitenkään "teflonimaista" ole.

Kokeileppa tehdä uunnissa. Pannun hionta reilusti puhtaalle pinnalle jollain teräsvillalla tms. Uuni +250 astetta ja pannulle pellavansiemenöljyä (esim. Prismoissa 5,48€). Todella mitätön kerros öljyä, pidä uunissa n.30min. Jäähdyttele vaikka varttitunti ja takas uuniin. Noita tekee lopulta aika nopeaan 6-10 kerrosta, ja ainakin itselleni tuli parempi lopputulos vs induktioliesi ja auringonkukkaöljy? Tuolla öljyllä on tosi matala savuamispiste, niin ei tarvia tuntitolkulla hehkuttaa uunissa ja on samalla monityydyttämätön öljy, jonka pitäisi olla vain eduksi rasvanpoltossa. Oman kokemuksen mukaan toimii erittäin hyvin.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 146
Viestejä
4 487 996
Jäsenet
74 159
Uusin jäsen
kahvirommi

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom