Teräksiset paistinpannut (ruostumaton, hiiliteräs, valurauta)

Verkkiksessä ois ihan hyvään hintaan Tefalin 28-senttinen virtuoso rosteripannua kaipaavalle.


Tuohon hintaan juu! Itse tosin arvostan saumatonta ja paksureunaista, ja ne usein löytyy samasta yksilöstä.
 
Minkäslaiset vehkeet wokki vaatii kotiin? Ilmeisesti joku sellanen kaasupoltin?
Tämän pitäisi olla hyvä keraamisella liedellä. Syy kuitenkin miksi hankin valurauta wokin enkä hiiliterästä on että valurauta ei yhtä helposti väänny kuin hiiliteräs.

Eri tehtaasta, mutta vaikuttaa että samalla tavalla nämä ZhenSanHuan valurautawokit on tehty, tosiaan muotti aikalailla käsityönä tehty:

Minulla on kaasupolttimeen kesäkäyttöön pyöreäpohjaiset wokit.

Lisäksi tuli kokemusta Rönneby Bruk kevytvalurauta wokista joka taisi olla ensimmäinen pannu jonka hankin kun muutin vanhempien luota. Kevytvalu ei oikein vakuuta minua, vaan mielummin luotan tuohon hyvin vanhaan kiinalaiseen tapaan tehdä wokkeja. Mutta täytyy myöntää että että en kauheasti arvosteluja ZhenSanHuan valurauta wokille ole löytänyt, hiiliteräs kun on huomattavasti suositumpi wokeissa. Aito ZhenSanHuan hiiliteräswokki maksaakin sitten lähemmäs 300€.
 
Viimeksi muokattu:
Onko suositella ruostumaton teräspannua? Ilmeisesti olisi (ainakin tiktokin) perusteella vähän helppokäyttöisempi kun hiiliteräs.

Tuollaiset ruostumaton teräs pannut eivät vissiin tarvitse mitään rasvapolttoja, eivätkä edes kerää ajan kanssa non-stick pintaa itseensä vai olenko ihan hakoteillä?

Eli heti käyttöön ja kovaa ajoa millä tahansa paistinrasvalla aivan kuten teflonillakin? Ja putsaus ihan normaalia astianpesuainetta ja harjaa käyttäen?
 
Onko suositella ruostumaton teräspannua? Ilmeisesti olisi (ainakin tiktokin) perusteella vähän helppokäyttöisempi kun hiiliteräs.

Tuollaiset ruostumaton teräs pannut eivät vissiin tarvitse mitään rasvapolttoja, eivätkä edes kerää ajan kanssa non-stick pintaa itseensä vai olenko ihan hakoteillä?

Eli heti käyttöön ja kovaa ajoa millä tahansa paistinrasvalla aivan kuten teflonillakin? Ja putsaus ihan normaalia astianpesuainetta ja harjaa käyttäen?
Noin se karkeesti menee, mut käytännössä se hiiliteräs(tai valurauta) on tiettyihin juttuihin reilusti helpompi, esim kananmunat, letut, kalan paistaminen. Rasvapoltetun pannun kanssa myös esim reverse sear pihvien ruskistus tai normi ruskistus ja uuniin siirtäminen on helppoa pannun puhdistuksen osalta ja lopulta sen rasvapoltetun pannun käyttö on vaikeaa lähinä aloitteleville käyttäjille, jotka sitä rasvapolttelee erikseen.

Rosterissa helppoa on se, että jos joku tarttuu, niin sen voi rauhassa pestä voimalla pois, heittää tiskikoneeseen yms ja lihat yms ei rauhassa paistellen ees tartu ja monessa asiassa halutaan tehdä joku kastike tms, jolloin pannuun tarttuneet räippeet irtoaa kastikkeeseen ja sellanen niin kutsuttu fondi eli pohjaan tarttuva ruskistuva kama lisää makunautintoa kastikkeissa.

Rosteriin ei kerry rasvapolttoa.

Hintalaatusuhteeltaan erinomainen rosterivärkki on ikean rosterinen paistokasari eli suoraseinäinen kannellinen pannu, joka maksaa pari kymppiä. En oo muita edes vaivautunut hiiliteräksen ja valuraudan lisäks ostamaan.
 
Onko tämä oikeasti totta? Eli se rasvapoltto ei siis olekaan hyväksi?
Rasvapoltto on hyväksi, mut yleensä tossa tuppaa käymään niin, et kun polttaa sen pinnan jonku tubeohjeen perusteella uunissa, nyt vaikkapa esimerkiksi niin se ei silti oo yleensä mitenkään erityisen non stick ja jopa paremmallakin rasvapoltolla joku liha tms kyl tuppaa vähän tarttumaan ennen ku saa lämpöä.

Sit alkaa ne vaikeudet alottelijoilla, putsataan, rasvapoltetaan yms ja koetaan vaikeaksi, kun paras tapa on tehä ehkä yks rasvapoltto uunissa, et pannu saa suojaa jokapuolelta ja sen jälkeen vaan käyttöä ja pannu rasvapolttuu käytössä.

Muistan itekin opetteluvaiheen, nykyään tiskaan hiiliteräksenkin fairyllä ronskisti ja ennen käyttöä kuumentaa pannun kunnolla, niin rasvapoltto vahvistuu.
 
Onko tämä oikeasti totta? Eli se rasvapoltto ei siis olekaan hyväksi?
Ilmeisesti tässä viitataan siihen että ruostumaton teräspannu on helpompi koska sille ei tarvitse tehdä rasvapolttoja.

Esimerkkinä voisin taas kertoa isäni jolle annoin yhden ruostumatoman teräspannun -ei kertaakaan pystynyt käyttää pannua koska ei viitsi opetella miten pannun saa pysymään "tarttumattona oikealla lämmöllä". Eli kyllä hiiliteräs on helpompi "aloittelijalle".
 
Ilmeisesti tässä viitataan siihen että ruostumaton teräspannu on helpompi koska sille ei tarvitse tehdä rasvapolttoja.

Esimerkkinä voisin taas kertoa isäni jolle annoin yhden ruostumatoman teräspannun -ei kertaakaan pystynyt käyttää pannua koska ei viitsi opetella miten pannun saa pysymään "tarttumattona oikealla lämmöllä". Eli kyllä hiiliteräs on helpompi "aloittelijalle".
Joo jep ruostumattoman kanssa ei tarvi stressata tarttumista, kun aina siihen vähän tarttuu.
 
@Leterface @jonesky12345

Pitääpäs illalla kaivaa taas hiiliteräskin naftaliinista ja kokeilla ihan ajan kanssa kuumentaa se ja vasta pisaratestin läpäistyä heittää munat pannulle. Aloittaa vähän kuin alusta elämä sen kanssa mutta ottaa lähestymistapa erilaiseksi.

Eli unohtaa rasvapoltot ja yrittää lämpötilan kautta hakea sitä pintaa liukkaammaksi. Viimeiset vinkit otetaan vielä vastaan jos on antaa.
 
Eli kyllä hiiliteräs on helpompi "aloittelijalle".
Tästä oon jokseenkin eri mieltä. Hiiliteräksiä on erilaisia ja jotkut niistä pääsevät toisinaan vieläkin yllättämään ja tuntemaan aloittelijaksi plus että alkuun niiden kanssa tappeleminen vasta raivostuttavaa olikin. Täälläkin on nähty useammaltakin nimimerkiltä "heitän vesilintua" -viesti asiaan liittyen. Rosterin kanssa ei ole koskaan ollut mitään ongelmia, kunhan on sisäistänyt, että jonkin verran ne asiat nyt tarttuvat joka tapauksessa, mutta saa toisaalta helposti irti eikä tarvitse pelätä kiehutteluja, haudutteluja eikä happoja pätkääkään.
 
  • Tykkää
Reactions: jkm
Lidlin rosteri on ollut itsellä jo hetken aikaa go to -pannu helpon hoidon takia. Munat paistan tosin pienessä valuraudassa...
 
@Leterface @jonesky12345

Pitääpäs illalla kaivaa taas hiiliteräskin naftaliinista ja kokeilla ihan ajan kanssa kuumentaa se ja vasta pisaratestin läpäistyä heittää munat pannulle. Aloittaa vähän kuin alusta elämä sen kanssa mutta ottaa lähestymistapa erilaiseksi.

Eli unohtaa rasvapoltot ja yrittää lämpötilan kautta hakea sitä pintaa liukkaammaksi. Viimeiset vinkit otetaan vielä vastaan jos on antaa.
Oma yleinen kikka on sellanen, että jos pannun rasvapolton kunto näyttää heikolta, vähän sellanen matta, esim tehty joku kastike pannussa tms, niin lorautan tilkan öljyä ja kuumentelen savuamispisteeseen asti tai hyvin lähelle sitä, pyöräytän pannussa ja kaadan öljytilkan sit roskikseen esim talouspaperipalan päälle, ihan joku ruokalusikallinen riittää.

Sit vaan uudet öljyt pannulle ja paistamaan.

Hiiliteräksellä näkee öljystä, kun se alkaa olla valmis, se sillai hakeutuu reunoille pannun keskeltä. Mulla on keraaminen liesi eli ei johdu mistään induktion paikallisesta kuumenemisesta. Oon kyl raskaiden pannujen kanssa ollu oikeestaan tyytyväisempi keraamiseen lieteen vaikka vesi kiehuukin hitaammin.
 
Toi on ihan huippua, mut melkein mahdoton toteuttaa kotona koska savun määrä on kova ja poltin vaatii tehoa 20kw ja enemmänkin. Pääsen 12kw polttimella ja pienemmällä wokilla suht samaan mut ei vaan viitti tehdä sisällä usein kun tulee käryä älyttömästi. Ruokahan on hyvää ja makua vaikea jäljitellä muulla tavalla. Ja kumma juttu mutta pannuun ei paljon asiat jää kiinni kun on tehoa polttimessa joka lisäksi lämmittää tasaisesti.
 
Tuo kyseinen wokki olisi ollut noin 142€ suomeen posteineen: https://www.amazon.de/WANGYUANJI-Handmade-Wooden-Uncoated-without/dp/B0BNWPPJ6P/

Pari euroa enemmän maksoin ZhenSanHuan wokista (toivottavasti sisältää tullit) ja ainakin parempi siinä on että apukahvassa ei ole puuta mitä ei saa irrotettua jos haluaa polttaa pannun uunissa tai viimeistellä ruuan uunissa tms:
 
Viimeksi muokattu:
Rosteri oli alkuun vaikea kaltaiselleni aloittelijalle, mutta kun sitä oppi käyttämään niin siitä on tullut suosikkipannu. Monikäyttöinen ja helppo putsata.
 
Tuo kyseinen wokki olisi ollut noin 142€ suomeen posteineen: https://www.amazon.de/WANGYUANJI-Handmade-Wooden-Uncoated-without/dp/B0BNWPPJ6P/

Pari euroa enemmän maksoin ZhenSanHuan wokista (toivottavasti sisältää tullit) ja ainakin parempi siinä on että apukahvassa ei ole puuta mitä ei saa irrotettua jos haluaa polttaa pannun uunissa tai viimeistellä ruuan uunissa tms:
Täytyykin sitten miettiä wokkia uudelleen - ZhenSanHuan ilmoitti että ei onnistunut löytämään toimittajaa kiinasta joka olisi voinut wokin toimittaa suomeen useista eri yrityksistään huolimattaan :hmm:.
 
Täytyykin sitten miettiä wokkia uudelleen - ZhenSanHuan ilmoitti että ei onnistunut löytämään toimittajaa kiinasta joka olisi voinut wokin toimittaa suomeen useista eri yrityksistään huolimattaan :hmm:.
Tuon ehkä ymmärtäisi, jos se olisi akkukäyttöinen...
 
Rosteri oli alkuun vaikea kaltaiselleni aloittelijalle, mutta kun sitä oppi käyttämään niin siitä on tullut suosikkipannu. Monikäyttöinen ja helppo putsata.
Ainoastaan Demeyere Proline rosterin sivujen putsaus tuotti harmaita hiuksia minulla kun paistoi kovalla lämmöllä pihviä. Kaikkien muiden rostereiden käyttö, jopa ison wokin käyttö ulkona tehokkaan wok-polttimen kanssa ei tuottanut mitään ongelmia.
 
Täytyykin sitten miettiä wokkia uudelleen - ZhenSanHuan ilmoitti että ei onnistunut löytämään toimittajaa kiinasta joka olisi voinut wokin toimittaa suomeen useista eri yrityksistään huolimattaan :hmm:.
Hassua -10% koodia pystyi myös käyttämään 32 cm wok pannuun. Päädyin nyt siihen kun WangYuanJi wok pannu oli redditissäkin tuntemattoman oloinen merkki ja lisäksi tässä ZhenSanHuan valurauta wokissa on 15 cm pohja kuin jo tilausliipaisimessa olleella WangYuanJi wokilla oli yhtä suuri pohja mutta vasta suuremmassa koossa. En kyllä varma olisiko sittenkin kannattanut hankkia WangYuanJi wokki joko 34 tai 36 cm koossa. Mutta mun keittiön pieni levy on sopivasti 15 cm kuten ZhenSanHuan 32 cm. Lisäksi WangYuanJi wokissa mietitytti paino josta en löytänyt tarkkaa tietoa. ZhenSanHuan 32 cm valurautawokki pitäisikin sitten painaa vain noin 1,6 kg mikä tarkoittaisi että se olisi 400 grammaa kevyempi kun mun feikki pyöreäpohjainen ZhenSanHuan hiiliteräspannu :tongue:. Saa nähdä saavatko tälläkertaa toimitettua suomeen asti kun amazonistakin saa tätä kokoa suomeen mutta jonkun 15€ kalliimmalla hinnalla :rofl:
 
Viimeksi muokattu:
Verkkiksellä näyttäsi olevan Monart Chaude-merkkiset, sekä hiili- ja valurautapannut noin 20e tarjouksessa (norm. 35e). Onko noista kellään kokemuksia? Voisi ruostumattoman pannun kaveriksi hommata.
 
Itsellä on 18,5cm pattihella ja siinä keikkunu teflonien jälkeen Opan 30cm muurikka pro hiiliteräs, oli hyvään hintaan alessa niin ostin samantien, mutta siinä tosiaan on keskellä pannua toi syvennys mikä on aika vittumainen jos ei kaasuhellalla, grillissä tai avotulessa käytä. Aika nopeasti se sitten keikkui jo pelkästään pienellä osalla sitä perkeleen syvennystä.

Noh, ajattelin, että homma korjaantuu sillä kun vaihtaa tasapohjaiseen eli tuohon Opan 28cm "heavy metal" pannuun ja siis, tossahan onki jo ihan paperia pohja vaikka "suora" onkin. Varmasti on paistelijassakin vikaa kun jo eka kerralla lonksu ja poksu edestakas pohja kun nosteli ja laski sitä tossa patilla. Lonksumisen suhteen se on rauhottunu, mutta keikkuu eli nyt on kaks keikkuvaa Opan hiiliterästä keittiössä.. kyllä noilla molemmilla edelleen siitä huolimatta ruokaa saa tehtyä pienen vitutuksen kanssa.

Älkää ostako noita.

Meni siinä usko noihin hiiliteräksiin ja tilasin tän Monart Chaude-valurautapannu, 30 cm 19,99 jota en oo vielä käyny hakemassa, mutta mitäs luulette, onko tolla 18cm patilla mitään järkeä lähteä ton kanssa edes heilumaan? Pohjan mittoja ei ollu mainittu, mutta aika leveältä näyttäs.

Sitten lueskelin tätä kanavaa useita tunteja naama jäykkänä ja oon nyt tullut siihen tulokseen, että paras varmaan tässä kohtaa omalla budjetilla,

-Kananmunapannuksi tämä Valurautapannu 17 cm | Clas Ohlson
-Paistella nykyisillä hiiliteräksillä lihat siihen asti että joku 28-30cm De Buyer tulee alennukseen (onko noissa odotettavissa ihmeempiä alennuksia?)
Esim, De Buyer Carbone Plus -paistinpannu, hiiliteräs, 28 cm 59,99 tai De Buyer Carbone Plus -paistinpannu, hiiliteräs, 32 cm 69,99
-Kastikkeille yms. IKEA 365+ paistokasari, ruostumaton teräs, 24 cm - IKEA

Paistelen lähinnä jauhelihaa, pihvejä, kananmunia ja välillä kanaa.
 
Viimeksi muokattu:
Itsellä on 18,5cm pattihella ja siinä keikkunu teflonien jälkeen Opan 30cm muurikka pro hiiliteräs, oli hyvään hintaan alessa niin ostin samantien, mutta siinä tosiaan on keskellä pannua toi syvennys mikä on aika vittumainen jos ei kaasuhellalla, grillissä tai avotulessa käytä. Aika nopeasti se sitten keikkui jo pelkästään pienellä osalla sitä perkeleen syvennystä.

Noh, ajattelin, että korjaantuu homma korjaantuu sillä kun hommaa tasapohjasen pannun eli tuon Opan 28cm "heavy metal" pannun ja siis, tossahan on jo ihan paperia toi pohja. Varmasti on paistelijassakin vikaa kun jo ekalla kerralla lonksu ja poksu edestakas toi pohja kun nosti ja laski sitä tossa patilla. Mutta joo, keikkuu toikin rääpäle eli nyt on kaks keikkuvaa Opan hiiliterästä keittiössä, mutta kyllä noilla molemmilla edelleen siitä huolimatta ruokaa saa tehtyä.

Älkää ostako noita.

Meni siinä usko noihin hiiliteräksiin ja tilasin tän Monart Chaude-valurautapannu, 30 cm 19,99 jota en oo vielä käyny hakemassa, mutta mitäs luulette, onko tolla 18cm patilla mitään järkeä lähteä ton kanssa edes heilumaan? Pohjan mittoja ei ollu mainittu, mutta aika leveältä näyttäs.

Sitten lueskelin tätä kanavaa useita tunteja naama jäykkänä ja oon nyt tullut siihen tulokseen, että paras varmaan tässä kohtaa omalla budjetilla,

-Kananmunapannuksi tämä Valurautapannu 17 cm | Clas Ohlson
-Paistella nykyisillä hiiliteräksillä lihat siihen asti että joku 28-30cm De Buyer tulee alennukseen (onko noissa odotettavissa ihmeempiä alennuksia?)
Esim, De Buyer Carbone Plus -paistinpannu, hiiliteräs, 28 cm 59,99 tai De Buyer Carbone Plus -paistinpannu, hiiliteräs, 32 cm 69,99
-Kastikkeille yms. IKEA 365+ paistokasari, ruostumaton teräs, 24 cm - IKEA

Paistelen lähinnä jauhelihaa, pihvejä, kananmunia ja välillä kanaa.
De Buyerista: Osta sitten se Carbone plus etkä Mineral B:tä niin ne on järkevämmän hintaisia ja sama pannu kyseessä. Kummoisia alennuksia en ole nähnyt ainakaan Eiringillä ja vuosien saatossa on hinta kiivennyt jonkin verran. Jostain muualta saattaisi saada halvemmalla.
 
De Buyerista: Osta sitten se Carbone plus etkä Mineral B:tä niin ne on järkevämmän hintaisia ja sama pannu kyseessä. Kummoisia alennuksia en ole nähnyt ainakaan Eiringillä ja vuosien saatossa on hinta kiivennyt jonkin verran. Jostain muualta saattaisi saada halvemmalla.

Juu näin ymmärsin, että siinä on vaan kahvan uuninkeston kanssa eroja ja ei ongelmia ole ton Carbonen kahvallakaan ollut ihmisillä.

Itellä ei kyl muuta tarvetta uuniin noita laittaa kun se että rasvapoltosta tulee parempi ainakin noiden käyrien Opan pannujen kanssa:shifty:
 
Sitten lueskelin tätä kanavaa useita tunteja naama jäykkänä ja oon nyt tullut siihen tulokseen, että paras varmaan tässä kohtaa omalla budjetilla,

-Kananmunapannuksi tämä Valurautapannu 17 cm | Clas Ohlson
Tää on tosiaan ihan suht ok munapannu. Pakko silti myöntää, että ikean Lidlin 3,99 € maksanut pinnoitettu 14-senttinen alumiinirieska on siitä huolimatta useammin käytössä, kun on kokonsa, nopeutensa, tarttumattomuutensa ja matalareunaisen profiilinsa puolesta vielä pykälää Clasun pannua parempi käytössä sen pattihellan kanssa.

Toki se ei pelaa induktiolla kuten tuo Clasun valurauta, mutta ainakin omalla induktiotasolla Clasun pannu jättää aika paljon toivomisen varaa keskustan lämpenemisen osalta. Rikotun munan keltuainen on reunoilta jo ihan vaaleakeltaiseksi kypsynyt, kun keskusta on vielä pelkkää hyytelöä. Mut se tuskin pattihellan kanssa kiinnostaa. Mutta en oo silti ihan varma kannattaako kaikkia pannuja kaikkiin tarkoituksiin vaihtaa väkisin pinnoittamattomiin.

Edit: Ikea -> Lidl
 
Viimeksi muokattu:
Tää on tosiaan ihan suht ok munapannu. Pakko silti myöntää, että ikean 3,99 € maksanut pinnoitettu 14-senttinen alumiinirieska on siitä huolimatta useammin käytössä, kun on kokonsa, nopeutensa, tarttumattomuutensa ja matalareunaisen profiilinsa puolesta vielä pykälää Clasun pannua parempi käytössä sen pattihellan kanssa.

Toki se ei pelaa induktiolla kuten tuo Clasun valurauta, mutta ainakin omalla induktiotasolla Clasun pannu jättää aika paljon toivomisen varaa keskustan lämpenemisen osalta. Rikotun munan keltuainen on reunoilta jo ihan vaaleakeltaiseksi kypsynyt, kun keskusta on vielä pelkkää hyytelöä. Mut se tuskin pattihellan kanssa kiinnostaa. Mutta en oo silti ihan varma kannattaako kaikkia pannuja kaikkiin tarkoituksiin vaihtaa väkisin pinnoittamattomiin.
Monien valurautapannujen ongelma tosiaan on tuo jyrkkäreunaisuus. De Buyer toimii hyvin ollen loivempi, mutta siitä saa maksaa enemmän kuin noista halvoista pinnoitetuista tai valurautaisista. Ainakin De Buyerin 20cm lämpenee tosi tasaisesti induktiolla kun on riittävän pieni pannu, mutta monessa kohtaa pinnoitettu ajaisi asiansa etenkin kananmunan paistossa.
 
Monien valurautapannujen ongelma tosiaan on tuo jyrkkäreunaisuus. De Buyer toimii hyvin ollen loivempi, mutta siitä saa maksaa enemmän kuin noista halvoista pinnoitetuista tai valurautaisista. Ainakin De Buyerin 20cm lämpenee tosi tasaisesti induktiolla kun on riittävän pieni pannu, mutta monessa kohtaa pinnoitettu ajaisi asiansa etenkin kananmunan paistossa.
No tokihan sellainenkin on pitänyt tähän talouteen hankkia pro-versiona. :whistling:

De Buyerin 20-senttinen tosiaan lämpenee induktiolla tasaisemmin, vaikka on pohjaltaan ohuempi kuin tuo Clasun valurauta. Lisäksi reunan profiili on sen verran loivempi, että pohjan halkaisijassa ei ihan hirveästi eroa enää ole tuohon Clasun 17-senttiseen. Mut onhan tuo jo kooltaan aika möhkö noihin kahteen muuhun verrattuna, vaikka olevinaan on pieni pannu.

Tuota De Buyeria tulee pidettyä lähinnä pihvipannuna, mutta tulee sillä silloin tällöin munaakin paisteltua. Mutta tuo 14-senttinen on silti omaan makuun parhaan kokoinen, jos tarkoitus on paistaa yksi muna leivän päälle. Halkaistuna juuri sopivan mittainen ja paksuinen kahdelle ruispalalle tmv. leivälle ja kokonaisena sopiva isolle paahtoleivälle, paistopisteen ruisneliölle tai vähän reissaria isommalle pyöreälle leivälle. Etenkin De Buyerilla yhdestä munasta tulee jo turhan leveä ja ohut lituska L-kokoisestakin egusta.

1711548711117.png
 
No tokihan sellainenkin on pitänyt tähän talouteen hankkia pro-versiona. :whistling:

De Buyerin 20-senttinen tosiaan lämpenee induktiolla tasaisemmin, vaikka on pohjaltaan ohuempi kuin tuo Clasun valurauta. Lisäksi reunan profiili on sen verran loivempi, että pohjan halkaisijassa ei ihan hirveästi eroa enää ole tuohon Clasun 17-senttiseen. Mut onhan tuo jo kooltaan aika möhkö noihin kahteen muuhun verrattuna, vaikka olevinaan on pieni pannu.

Tuota De Buyeria tulee pidettyä lähinnä pihvipannuna, mutta tulee sillä silloin tällöin munaakin paisteltua. Mutta tuo 14-senttinen on silti omaan makuun parhaan kokoinen, jos tarkoitus on paistaa yksi muna leivän päälle. Halkaistuna juuri sopivan mittainen ja paksuinen kahdelle ruispalalle tmv. leivälle ja kokonaisena sopiva isolle paahtoleivälle, paistopisteen ruisneliölle tai vähän reissaria isommalle pyöreälle leivälle. Etenkin De Buyerilla yhdestä munasta tulee jo turhan leveä ja ohut lituska L-kokoisestakin egusta.

1711548711117.png
No joo 20cm pannu on yhdelle munalle vähän turhan suuri, mutta täydellinen kahden munan munakkaalle. Harvoin tulee paistettua yhtä munaa erikseen, ja onnistuuhan sekin mutta ei tule kauniin pyöreää muotoa. Tähän lisäkaneettina että pikkulettupannu (4 lettua) taas on pesien osalta liian pieni joten joutuu rikkomaan munien rakenteen esim. lasissa ja kaatamaan 4. letun pannuun kolmen munan ainekset.
 
Itsellä on 18,5cm pattihella ja siinä keikkunu teflonien jälkeen Opan 30cm muurikka pro hiiliteräs, oli hyvään hintaan alessa niin ostin samantien, mutta siinä tosiaan on keskellä pannua toi syvennys mikä on aika vittumainen jos ei kaasuhellalla, grillissä tai avotulessa käytä. Aika nopeasti se sitten keikkui jo pelkästään pienellä osalla sitä perkeleen syvennystä.

Noh, ajattelin, että homma korjaantuu sillä kun vaihtaa tasapohjaiseen eli tuohon Opan 28cm "heavy metal" pannuun ja siis, tossahan onki jo ihan paperia pohja vaikka "suora" onkin. Varmasti on paistelijassakin vikaa kun jo eka kerralla lonksu ja poksu edestakas pohja kun nosteli ja laski sitä tossa patilla. Lonksumisen suhteen se on rauhottunu, mutta keikkuu eli nyt on kaks keikkuvaa Opan hiiliterästä keittiössä.. kyllä noilla molemmilla edelleen siitä huolimatta ruokaa saa tehtyä pienen vitutuksen kanssa.

Älkää ostako noita.

Meni siinä usko noihin hiiliteräksiin ja tilasin tän Monart Chaude-valurautapannu, 30 cm 19,99 jota en oo vielä käyny hakemassa, mutta mitäs luulette, onko tolla 18cm patilla mitään järkeä lähteä ton kanssa edes heilumaan? Pohjan mittoja ei ollu mainittu, mutta aika leveältä näyttäs.

Sitten lueskelin tätä kanavaa useita tunteja naama jäykkänä ja oon nyt tullut siihen tulokseen, että paras varmaan tässä kohtaa omalla budjetilla,

-Kananmunapannuksi tämä Valurautapannu 17 cm | Clas Ohlson
-Paistella nykyisillä hiiliteräksillä lihat siihen asti että joku 28-30cm De Buyer tulee alennukseen (onko noissa odotettavissa ihmeempiä alennuksia?)
Esim, De Buyer Carbone Plus -paistinpannu, hiiliteräs, 28 cm 59,99 tai De Buyer Carbone Plus -paistinpannu, hiiliteräs, 32 cm 69,99
-Kastikkeille yms. IKEA 365+ paistokasari, ruostumaton teräs, 24 cm - IKEA

Paistelen lähinnä jauhelihaa, pihvejä, kananmunia ja välillä kanaa.
Lyöt vaan käyrän pohjan vasaralla suoraksi.

Itsellä on debuyerin mineral B muita ei silloin saanut ja ainakin noissa kestää kahva uunia.
 
Tähän lisäkaneettina että pikkulettupannu (4 lettua) taas on pesien osalta liian pieni joten joutuu rikkomaan munien rakenteen esim. lasissa ja kaatamaan 4. letun pannuun kolmen munan ainekset.
Itselläni on tämä pannu, ja oon ollu tyytyväinen: De Buyer Mineral B Element Triblinis -blinipannu, hiiliteräs, 3x10 cm 49,99 . Useimmiten tuossa tulee paistettua kananmunia, ja ovat mielestäni juuri sopivan kokoisia leipien ja lihapiirakoiden ym. väliin. Ja jostain syystä tuohon ei paistaessa kananmunat jää sitten millään kiinni, en tiedä mikä taika siinä on kun en yhtä hyvin toisten pinnoittamattomien pannujen kans onnistu.
 
Itselläni on tämä pannu, ja oon ollu tyytyväinen: De Buyer Mineral B Element Triblinis -blinipannu, hiiliteräs, 3x10 cm 49,99 . Useimmiten tuossa tulee paistettua kananmunia, ja ovat mielestäni juuri sopivan kokoisia leipien ja lihapiirakoiden ym. väliin. Ja jostain syystä tuohon ei paistaessa kananmunat jää sitten millään kiinni, en tiedä mikä taika siinä on kun en yhtä hyvin toisten pinnoittamattomien pannujen kans onnistu.
Varmaan hieman isompi kuin lettupannu, koska on blinipannu, ja silloin just sopiva kananmunalle. Minulla on joku tosi vanha valurautainen ruotsalainen lettupannu, jossa kahva ja pannun reunat pesien ulkopuolelta ovat emaloitu siniseksi. Tähän pannuun ei kananmuna ihan mahdu.

Hyvä jos on löytynyt pannu joka toimii eikä tartu. Osasyynä varmaan se että tuolla ei paistella muuta koun kananmunia. Meilläkin De Buyerin 20cm pannu on pelkässä kananmunan paistossa, eikä siihenkään jää kiinni, ellei sitten päätä paistaa pihviä, jonka jälkeen seuraavat kananmunat on tuomittu tarttumaan riippumatta kuinka hyvin pannun pesee ja öljyää.
 
Itselläni on tämä pannu, ja oon ollu tyytyväinen: De Buyer Mineral B Element Triblinis -blinipannu, hiiliteräs, 3x10 cm 49,99 . Useimmiten tuossa tulee paistettua kananmunia, ja ovat mielestäni juuri sopivan kokoisia leipien ja lihapiirakoiden ym. väliin. Ja jostain syystä tuohon ei paistaessa kananmunat jää sitten millään kiinni, en tiedä mikä taika siinä on kun en yhtä hyvin toisten pinnoittamattomien pannujen kans onnistu.
Varmaan näppärä. Täällä on käytössä tämä... Mahtuu höystettäkin kananmunan päälle. Aivan loisto kapistus.
 
Varmaan näppärä. Täällä on käytössä tämä... Mahtuu höystettäkin kananmunan päälle. Aivan loisto kapistus.
Paljonko tuossa on halkaisija kulmasta kulmaan? Taitaa olla normaalille 18-senttiselle valurautalevylle jo vähän turhankin iso?
 
[...]Täällä on käytössä tämä... Mahtuu höystettäkin kananmunan päälle. Aivan loisto kapistus.
Carl Victor valuraudasta on tullut mun ehkä eniten käytetty pannu. Matalareunaisen lettupannun käsin hiomisen jälkeen on myös rasvapolttokin kivasti pysynyt ja lähes aina tulee paremmaksi käytön jälkeen. Jos haluaisi sopivan vaikka yhden kananmunaan paisto-alan voisi hankkia ja pannuun asettaa teräksisen muotin kuten piparkakuilla.
 
Riippuu toki miten monta haluaa kerralla tehdä.

Kerron vielä monennen kerran, että itsellä se Elsaformin noin 12,5cm paistopinta-alan halkaisijaltaan oleva rautaminipannu munapannuna. Tulee helposti kaksi munaa samalla paistolla ja koko on valmistuttua hieman isompi, kuin Reissumies.

Tein köykäsen rasvapolton uunissa ja sen jälkeen vain pelkkää käyttöä; ei jää kiinni ja puhdistus on helppoa.

Hieman huolestuttaa noi aiemmat kommentit, että mitä lie paskaa siellä raudan sisällä on, koska luultavasti Kiinasta tullut, mutta eipä tuossa nyt älyttömät lämmöt ole käytössä, joten jos se helpottaisi.

Koon puolesta tuo on kyllä aivan loistava.
 
Hassua -10% koodia pystyi myös käyttämään 32 cm wok pannuun. Päädyin nyt siihen kun WangYuanJi wok pannu oli redditissäkin tuntemattoman oloinen merkki ja lisäksi tässä ZhenSanHuan valurauta wokissa on 15 cm pohja kuin jo tilausliipaisimessa olleella WangYuanJi wokilla oli yhtä suuri pohja mutta vasta suuremmassa koossa. En kyllä varma olisiko sittenkin kannattanut hankkia WangYuanJi wokki joko 34 tai 36 cm koossa. Mutta mun keittiön pieni levy on sopivasti 15 cm kuten ZhenSanHuan 32 cm. Lisäksi WangYuanJi wokissa mietitytti paino josta en löytänyt tarkkaa tietoa. ZhenSanHuan 32 cm valurautawokki pitäisikin sitten painaa vain noin 1,6 kg mikä tarkoittaisi että se olisi 400 grammaa kevyempi kun mun feikki pyöreäpohjainen ZhenSanHuan hiiliteräspannu :tongue:. Saa nähdä saavatko tälläkertaa toimitettua suomeen asti kun amazonistakin saa tätä kokoa suomeen mutta jonkun 15€ kalliimmalla hinnalla :rofl:
Jippii tulihan ZhenSanHuan tänne suomeen saakka ja yllättävän nopeasti ja jopa paketin seuranta oli ensiluokkaista. On kyllä hyvin kevyt 32,5 cm wokiksi - varmasti vain noin 1,6kg niin kuin mainostivatkin (tarkkuusvaakamme on tosin rikki ei pääse grammoja punnitsemaan). :p

Tänään pesin wokin huolellisesti teräspallolla (mikä sen nimi nyt onkaan) ja sitten hienolla teräsvillalla, kuumalla vedellä ja runsaalla saippualla. Sitten noin tunnin rasvapoltin luomu auringonkukkaöljyllä noin 270°c uunissa. Annoin pannun jäädä uuniin vielä 1,5h sen jälkeen kun suljin lämmön. Nyt tuli otettua pois uunista ja öljysin niin saa wokki rauhassa kylpeä öljyssä huomen iltaan saakka, sitten teen vielä muutaman rasvapolton liedellä.

IMG_20240403_001939_edit_165476070652352.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Jippii tulihan ZhenSanHuan tänne suomeen saakka ja yllättävän nopeasti ja jopa paketin seuranta oli ensiluokkaista. On kyllä hyvin kevyt 32,5 cm wokiksi - varmasti vain noin 1,6kg niin kuin mainostivatkin (tarkkuusvaakamme on tosin rikki ei pääse grammoja punnitsemaan). :p

Tänään pesin wokin huolellisesti teräspallolla (mikä sen nimi nyt onkaan) ja sitten hienolla teräsvillalla, kuumalla vedellä ja runsaalla saippualla. Sitten noin tunnin rasvapoltin luomu auringonkukkaöljyllä noin 270°c uunissa. Annoin pannun jäädä uuniin vielä 1,5h sen jälkeen kun suljin lämmön. Nyt tuli otettua pois uunista ja öljysin niin saa wokki rauhassa kylpeä öljyssä huomen iltaan saakka, sitten teen vielä muutaman rasvapolton liedellä.

IMG_20240403_001939_edit_165476070652352.jpg
Kai otit puukahvan irti ennen kuin laitoit uuniin :)

En ehkä jättäisi öljyyn rasvanpolton jälkeen, kun saattaa hapettuessaan alkaa tahmaamaan. Sanoisin että tuo on valmis jo käyttöön.
 
Kai otit puukahvan irti ennen kuin laitoit uuniin :)

En ehkä jättäisi öljyyn rasvanpolton jälkeen, kun saattaa hapettuessaan alkaa tahmaamaan. Sanoisin että tuo on valmis jo käyttöön.
Jep puukahva oli irti paketissa ja pitää itse ruuvata kiinni (hyvin helppoa).

Ylensä aina teen rasvapolttoja ainakin siihen saakka kunnes talouspaperilla pyyhkiessä ei enää näy epämääräisyyksiä ainakaan pannun sisältä. Tämä kiinalainen pannu lienee olevan yksi puhtaimmista pannuistani pajalta tullessa, poislukien sen makeaa hajua joka ilmeisesti on peräisin valmistajan ruostesuojana käyttämästä mineraaliöljystä (en osaa sanoa onko ihan terveellistä syötäväksi).

Mutta tein siis eilisen yhden uunipolton lisäksi vielä pesujen jälkeen kaksi rasvapolttoa/pesua. Ensin länsimaalaisittain karkealla merisuolalla ja viiden ison perunan kuorilla ja lopuksi kiinalaisittain inkiväärillä, kevätsipulilla, sipulilla ja valkosipulilla. Kuumalla vedellä huuhtomisen jälkeen wokista ei enää juuri lähde paperilla pyyhittäessä mitään näkyvää.

Alla vielä kuva valmiin wokini pohjasta, wokki siis tehty kiinalaisella vanhalla perinteisellä tavalla valmistaa valurauta wokkeja -ne erottaa uuden tyyppisistä kiinalaisista (tai muun maallisista) wok pannuista niiden "kilpikonnan panssarimaisesta pinnasta" joka on kuitenkin tuntui sormella sileänä:
IMG_20240404_010317.jpg


Teinpä toissapäivänä wokista vielä "unboxing" videon ulkona, haha ei mikään kovin laadukas video tosin:
 
Viimeksi muokattu:
Esimerkkinä voisin taas kertoa isäni jolle annoin yhden ruostumatoman teräspannun -ei kertaakaan pystynyt käyttää pannua koska ei viitsi opetella miten pannun saa pysymään "tarttumattona oikealla lämmöllä". Eli kyllä hiiliteräs on helpompi "aloittelijalle".
Tarttumattomuuteen vielä se, että eihän se ole valurauta/hiiliteräs/rst-pannuilla ollenkaan niin kriittistä kuin pinnoitetulla pannulla. Oleellista on käyttää paistamisessa työkaluja, joilla tarttumat saa irti: ohut (rst-)teräslasta on varmaan paras. [lue: vanha Fiskars]

Arkoja muovilastoja ei pääsääntöisesti kannata käyttää ollenkaan, ainakaan ilman kokemusta. Puulasta voi olla toimiva.
 
Tarttumattomuuteen vielä se, että eihän se ole valurauta/hiiliteräs/rst-pannuilla ollenkaan niin kriittistä kuin pinnoitetulla pannulla. Oleellista on käyttää paistamisessa työkaluja, joilla tarttumat saa irti: ohut (rst-)teräslasta on varmaan paras. [lue: vanha Fiskars]

Arkoja muovilastoja ei pääsääntöisesti kannata käyttää ollenkaan, ainakaan ilman kokemusta. Puulasta voi olla toimiva.
Repesin tälle "vanha Fiskars" -vertaukselle koska on niin totta. Tuollaisia todella taipuisia rosterilastoja ei saa enää mistään. Olen etsinyt puukahvaista turhaan katkenneen (muovikahvaisen) tilalle jo vuosia.
 
Minä tuhosin myös pari muovilastaa omien pannujen kans, minkä jälkeen aloin etsimään itselleni teräslastaa. Prismasta löytyi loppujen lopuksi. En tiedä tekeekö sillä mitään vanhaan Fiskarsiin verrattuna, mutta oma kokemus on ollut äärimmäisen positiivinen muovi- ja puulastoihin verrattuna.

Prisman nettisivujen kautta en ko. lastaa enää löytänyt, mutta Kärkkäisen valikoimassa näkyy olevan: GastroMax Bio 29 cm paistinlasta | Karkkainen.com verkkokauppa .
 
Minä tuhosin myös pari muovilastaa omien pannujen kans, minkä jälkeen aloin etsimään itselleni teräslastaa. Prismasta löytyi loppujen lopuksi. En tiedä tekeekö sillä mitään vanhaan Fiskarsiin verrattuna, mutta oma kokemus on ollut äärimmäisen positiivinen muovi- ja puulastoihin verrattuna.

Prisman nettisivujen kautta en ko. lastaa enää löytänyt, mutta Kärkkäisen valikoimassa näkyy olevan: GastroMax Bio 29 cm paistinlasta | Karkkainen.com verkkokauppa .
Tuota olen hypistellyt itekkin ja on lähimmäksi, mutta kun oma muovikahvainen Fiskars alkoi hilseilemään halusin niitatun puukahvaisen joka porukoilla oli minun lapsuudessa. No lopputuloksena ei ole kuin Heirolin teräksinen joka ei jousta kunnolla, on reunoista todella terävä uutena ja kahva hajonnut jo kahdesti.

Nyt kaivoin kellarista taas wokkipolttimen ja kiinalaisen 1mm paksuisen hiiliteräswokin, samoja joita ravintolat käyttää, ja siinä ei ohutta lastaa tarvi vaan enempi sellainen lapio :)
 
Tuota olen hypistellyt itekkin ja on lähimmäksi, mutta kun oma muovikahvainen Fiskars alkoi hilseilemään halusin niitatun puukahvaisen joka porukoilla oli minun lapsuudessa. No lopputuloksena ei ole kuin Heirolin teräksinen joka ei jousta kunnolla, on reunoista todella terävä uutena ja kahva hajonnut jo kahdesti.

Nyt kaivoin kellarista taas wokkipolttimen ja kiinalaisen 1mm paksuisen hiiliteräswokin, samoja joita ravintolat käyttää, ja siinä ei ohutta lastaa tarvi vaan enempi sellainen lapio :)
Mulla on Heirolin puukahvallinen "fish spatula". Siinä en huomannut että olisi teräväreunainen. Mutta joustavuutta ehkä saisi olla enemmän, juuri joustavuuden takia sen hankin mutta on kyllä kestävämmän oloinen kun ei ole ihan ohutta terästä.
 
Mulla on Heirolin puukahvallinen "fish spatula". Siinä en huomannut että olisi teräväreunainen. Mutta joustavuutta ehkä saisi olla enemmän, juuri joustavuuden takia sen hankin mutta on kyllä kestävämmän oloinen kun ei ole ihan ohutta terästä.
Ikeasta saa tosi joustavia teräslastoja niitatulla muovikahvalla. Ostin pari kappaletta ja on erinomaisia. Jos lastassa on sen stämppäyksen jälkeen terävä reuna niin oon vaan hiomalla pyöristänyt sitä vähän.
 
Mulla on Heirolin puukahvallinen "fish spatula". Siinä en huomannut että olisi teräväreunainen. Mutta joustavuutta ehkä saisi olla enemmän, juuri joustavuuden takia sen hankin mutta on kyllä kestävämmän oloinen kun ei ole ihan ohutta terästä.
Juu, noi kalalastat taitaa olla joustavampia. Pitääkin tarkistaa millaisia ovat.

Ikeasta saa tosi joustavia teräslastoja niitatulla muovikahvalla. Ostin pari kappaletta ja on erinomaisia. Jos lastassa on sen stämppäyksen jälkeen terävä reuna niin oon vaan hiomalla pyöristänyt sitä vähän.
Noissa Heirolin lastoissa oli just tuo sama ongelma ja piti hioa. Ennen tuota oli niin terävä että "juuttui" kiinni pannuun ja meinaasi lähteä se tummentunut pinta De Buyerista.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 257
Viestejä
4 486 906
Jäsenet
74 127
Uusin jäsen
rkj

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom