Teräksiset paistinpannut (ruostumaton, hiiliteräs, valurauta)

Lidukan Ernesto Teräspaistinpannu olis tänään saatavilla, onko tietoa että oisko sen 20€ hinnan arvoinen(sis. loskapasksssa kävelyä pikkusen yli pari kilsaa)?
 
Lidukan Ernesto Teräspaistinpannu olis tänään saatavilla, onko tietoa että oisko sen 20€ hinnan arvoinen(sis. loskapasksssa kävelyä pikkusen yli pari kilsaa)?
Otin mukaan kun jäi 14,99€ hintaa ja oli 25€ kuponki käyttämättä. Kahva 5/5, pinta tuntui kivalta. Ohkasen oloinen reunasta mutta testailua odotellessa. Kohtuullisen kevyt.
 
Lidukan Ernesto Teräspaistinpannu olis tänään saatavilla, onko tietoa että oisko sen 20€ hinnan arvoinen(sis. loskapasksssa kävelyä pikkusen yli pari kilsaa)?

Tosi hyvä pannu. Lämmönsiirto tehokas ja varaa itseensä paljon lämpöä. Tuolla pystyi paistamaan kilon jauhelihaa perinteisellä sähköliedellä kerrallaan. Siis silleen, että lihaan paistui kova pinta ja liha ei päästänyt nesteitä pihalle.

Hackmanin teflonilla ei pysty samalla liedellä kuin puolen kilon paistamiseen.
 
Pitääkö tuollaista teräspannua käsitellä jotenkin ennen käyttöön ottoa? Ollut pinnattuja aina ennen, mutta tuo kiinnostaisi.
 
Entä minkälaiset mitat tuossa Ernestossa on?

24 sentin pannu toi ainakin ennen oli.

Eli vähän turhan pieni tavanomaiseen yleiskokkailuun. Kyllä sillä 400 gramman jauhelihan paistaa. Toi kilon jauheliha pikkupannulla mediumiksi, mutta samalla paistopinnaltaan täysin mustaksi, oli vaan testi kuinka se kykenee jakaamaan lämpöä.
 
Ohkasen oloinen reunasta mutta testailua odotellessa. Kohtuullisen kevyt.

Joo, kaasuliedellä tuo ohut reuna ei hyvä, mutta muilla liesillä ei mitään väliä.
Ja miksi?
No siksi kun liekki nousee reunoja, niin se kuumentaa tuon ohuen reunan paljon pohjaa kuumemmaksi.
 
Käytin vaahtoavaa saippuvavillatyynyä, hankasin sillä siihen kohtaan, missä on nuo jäljet. En muualta oikein hangannut. Sen jälkeen rasvapoltin liedellä hella vitosella. Välillä vähän lisäsin oliiviöljyä, koska pannu näytti kuivuvan niin nopeasti rasvasta siinä kovassa lämmössä. Olisiko pitänyt olla lisäämättä rasvaa välillä? Nyt pannun pinta tuntuu "stickymäiseltä" eli tarttuvalta ja vähän kuin joltain liimalta joistain kohtaa. Uskaltaako tällä nyt silti tehdä ruokaa silti, vai pitäisikö kokeilla uudelleen hankausta+rasvapolttoa?

edit: Nyt rasvapoltin uudelleen, ja nyt ruoka liukuu pannulla kuin.. rasvattu! Paremmin kuin koskaan aiemmin jopa. :o Ohjevideona käytin tätä, ainoana erona se, että käytin rypsiöljyn sijaan extra virgin oliiviöljyä, kun muuta ei ollut saatavilla.

Ainut juttu on, että pannussa on vielä jotain näkyvää jälkeä pannussa, joskin vähemmän kuin aiemmin. Mutta ehkä huomenna voisi rasvapolttaa uudelleen vielä, tai vaan jatkaa käyttöä? Ainakaan ruokaan ei näyttänyt mitään tarttuvan, ja liukui tosiaan hämmästyttävän hyvin pannulla.
BibKoOM.jpg

DEDHoVR.jpg



 
Viimeksi muokattu:
Nyt vaan teet ruokaa pannulla. Valurauta on aina epätasaisen näköinen valoa vasten. Pannu ei vaadi muuta huolenpitoa kuin pesun. Jos pinta on ihan matta jonkun kastikkeen ja pesun jäljiltä niin talouspaperiin öljyä jokunen tippa ja sillä öljyää pannut. Älä laita öljyä pannulle koska yleensä sitä tulee liikaa ja alkaa tahmaamaan hapettuessaan säilytyksessä. Muista, enemmän ruuanlaittoa ja vähemmän kikkailua.
 
En jaksanut katsoa mitään, mutta kyllä minulla piisaa komeasti että laitain pannulle hiukan ruokaölyä, ja pyyhin paperilla jotta se vaan hiukan kiiltää, sitten kuumenna kunnes hiukan savuaa, ja sitten annan jäähtyä. Tämän jälkeen voisikin jo paistaa, tai toistaa...
Kannattaa opetella mahdollisimman helppo, suoraviinanen ja sujuva, ruuantekoonohjautuva metodi. Uusin pannu jonka sain, oli liian karkea joten hioin sen santapaperilla, ja tein kertaalleen oliiviöljtyllä hoidon ja ihan hyvin toimi. Veikkaan kyä että olisi toiminut jopa ilman sitäkään. Täytyykin koittaa, saittitermein: "testata" se seuraavan hionnan jälkeen.
--Miksi hioa toimivaa pannua?
No siksi, kun siihen ulkopuolelle meillä tuppaa kertymään semmoista rasvasmäidää, ja vedän sen välilä poralla pois, samalla tulee ehostettua yläpuolenkin habitusta kauniimmaksi, ja silloin ollaan taas nollatilanteessa.
 
Maailman ensimmäinen hiiliteräs-alumiini-ruostumaton teräs pannu on valmistumassa: Products | Strata Pan

Itse annoin 1 dollarin ennakkokiinnostuksestani jonka saanee takaisinkin jos he ei pystyisikään toimittaa USAn ulkopuolelle.

Varsinkin isommassa 12" koossa jossa noin 24 cm paistopinta-ala voisi olla järkevää saada noin puolet normi-hiiliteräspannun painosta (noin 2,5 kg) pois jos nämä onnistuisivat niin pannuista voisi tulla ihan maailmanlaajuinenkin menestys.
 
Luulen että painon vähentäminen rautapannuissa on lähinnä miinusta, kun pannu jäähtyy herkemmin. Kaikenlaisia markkinointilupauksiahan löytyy että kannattaa suhtautua varauksella.
 
Luulen että painon vähentäminen rautapannuissa on lähinnä miinusta, kun pannu jäähtyy herkemmin. Kaikenlaisia markkinointilupauksiahan löytyy että kannattaa suhtautua varauksella.
Riippuu tietty aika paljon lämmönlähteestä. Jos on valurautaliesi, joka muutenkin varaa paljon tasaisesti leviävää lämpöä ja reagoi hitaasti, voi keveä ja nopeammin reagoiva rautapannu olla varsin hyvä. Sitten taas jollain induktiolla, joka tekee helposti hotspottidonitseja ja pahimmassa tapauksessa pulssittaa lämpöä niin kuin keraaminenkin liesi, niin materiaalin massalla ja lämmönvarauskyvyllä alkaa olla etunsa.

Mut joo, kieltämättä vähän käärmeöljyltä vaikuttaa.
 
Tuo Stratan hiiliteräs clad pannu on ihan mielenkiintoinen mun mielestä ja oon ihmetellyt, et miksi kestänyt näin kauan että joku sellaisen tekee.

Tuollainen vois olla ihan mukava johkin kevyempiin hommiin kuten kananmunien ja kasvisten paisteluun esim, mutta en sitä pihvipannuksi valitsisi. Vaikka tuo kiinnostaakin ihan periaatteen vuoksikin, kun sen verran uniikki tapaus, niin taitaa jäädä itseltä varaamatta/tilaamatta kuitenkin, mun hiiliteräspannut toimii nykyisellä induktioliedellä ihan komeasti ja en tykkää tuosta että tehty Kiinassa.

Periaatteessa tuon pitäisi kuitenkin vähän tasaisemmalta tuntua lämmön puolesta induktiollakin, kuin samankokoinen 2-3mm hiiliteräs, koska alumiini johtaa paremmin lämpöä. Mun mielestä tälläset peruspaksuuden alu-clad ja perus hiiliteräspannut on jokseenkin samassa kastissa lämmönjakautumisen kanssa kuitenkin. Koska kun esim tuo Strata varaa vähemmän lämpöä, niin se myös päästää ne esilämmitetyt lämmöt nopeammin pois. Eli vaikka sen Stratan saiskin esilämmitettyä suht tasaiseksi paremmin ja nopeammin kun de Buyerin, niin kyllä sekin vielä hotspottaa tai jättää kylmemmät reuna-alueet joka tapauksessa, jos ei oo sopivan kokoinen, sitten kun siinä on se paketillinen Kariniemen suikaleita.

Koskahan joku tekis jonkun noin 1,5mm runkoisen hiiliteräspannun ja laittais siihen alumiinilevyn (ja induktioyhteensopivan pohjakerroksen) jakamaan lämpö pohjaan. Tuskin koskaan.

21cm pyöreälle induktiolle aika optimikokoinen on de buyerin 24cm, siinä on riittävän pieni pohja (n 17,5cm), jottei ne kylmät reunat niin pääse vaivaamaan. Mulla on 2x21cm ja 1x28cm pyöreät elementit induktiotasossa, niin de Buyerin 32cm ja 24cm on molemmat hyvän kokoisia. Muutamia kertoja kokeiltuna 28cm de Buyer tuntuu toimivan isommalla levyllä myös hyvinkin, vaikka on sen verran pienipohjainen, ettei pystykkään sitä ihan täysin vielä hyödyntään, mutta reuna-alueetkin on ollu hyvällä malilla kun kokeillut. Ei sitä 28sia vaan tule enää juuri käytettyä sitten tällä setupilla enää, ja vanhalla jossa isoin levy oli 21cm, niin se ei koskaan toiminu ihan niinku ois toivonu..

Arvelisin, että tuo Stratan 10 tuumainen tuntuis varmaankin käytössä kuitenkin vähän paremmin suorittavalta lämmönjaon puolesta, kuin de Buyerin 11 tuumainen perus ~21cm induktiollakin, taitaa olla suunnilleen sama pohjan koko.
 
Itse olisin toivonut isoa pannua Stratalta (tai muulta taholta kun paino joskus tulee vastaan) koska isot 28 cm - 32 cm hiiliteräspannut usein painavia. Mutta hyviä pointteja @Pertti3 että pienempi Strata saattaakin olla se fiksumpi. Tämä näkemys puoltaa valmistaltakin kuulemaani että heillä pienempi koko prioriteettina mietitty. Ehkä jos (heidän) edes pieni pannu menestyisi voisi joskus tulevaisuudessa näkyä juuri sellaisia paksummalla alumiinilla valmistettuja pannuja.
 
2
Aika vaikea keksiä mitä hyötyä tuosta on, paitsi monimutkainen rakenne joka on kallis valmistaa.
Noh vaikka kiinassa valmistettuna niin 75 dollaria ei nyt ensihinnaksi kovin paha. Hintaa voi vertailla vaikka Iittalan rst-pannuun jonka muuten näin ensimmästä kertaa luonnossa. Black Friday hinta oli joku 200€ kun ovh joku 300€ ehkä kiinassa tai toisessa aasian maassa tehdystä tästä maailmalla tunnetusta suomalaisbrändin pannusta:
 
2
Noh vaikka kiinassa valmistettuna niin 75 dollaria ei nyt ensihinnaksi kovin paha. Hintaa voi vertailla vaikka Iittalan rst-pannuun jonka muuten näin ensimmästä kertaa luonnossa. Black Friday hinta oli joku 200€ kun ovh joku 300€ ehkä kiinassa tai toisessa aasian maassa tehdystä tästä maailmalla tunnetusta suomalaisbrändin pannusta:

Niin, Ranskassa valmistettu hiiliteräspannu maksaa 45e tai Yhdysvalloissa valmistettu valurautapannu alle tuon.
 
Millä aineella näitä rosteripannuja voi puhdistaa, että lähtee kokonaan puhtaaksi pannu? Kokeiltu jo ruokasooda ja vesi sekoitus ja se ei toiminut ainakaan. On paistotaso vähän kallellaan näköjään toiseen suuntaan, niin öljy vähän karkasi ruuan alta pois.

Muuten tuntuu tuo lidlin pannu ihan hyvälle.
 
Millä aineella näitä rosteripannuja voi puhdistaa, että lähtee kokonaan puhtaaksi pannu? Kokeiltu jo ruokasooda ja vesi sekoitus ja se ei toiminut ainakaan. On paistotaso vähän kallellaan näköjään toiseen suuntaan, niin öljy vähän karkasi ruuan alta pois.

Muuten tuntuu tuo lidlin pannu ihan hyvälle.
Eikö astianpesukoneessakaan lähde? Rosterin saa kiiltäväksi peittaamalla (happokäsittely) hitsauksen jälkeen, mutta siihen ei varmaan nyt haluta lähdeä :)
 
Jossei kuumalla vedellä liottamalla ja normisti pesemällä lähde, sitten seuraava pykälä voisi olla kone-asianpesuainetta siihen mukaan. (ennenvanhaan omo oli se mitä hiukan sekaan ja kyllä irtosi kaikki) Ja jossei vieläkään pehminnyt harjalla hangattavaksi, niin sitten voi koittaa niitä tiskaussieniä. Myös sama millä esim uunilasi lähtee puhtaaksi: sokeripala, se toimii, mutta vaatii jo zeniläistä kärsivällisyysmieltä.
 
Tätä oon käyttänyt joskus pesusienen kanssa, jos on oikein palanut kiinni rasvaa ja halunnut puhtaaksi, saman tapainen kuin bar keepers friend/BKF, mitä varsinkin Jenkkilässä käyttävät. Tässäkin on vähän hiovia aineosia sitten, niin ei kannata välttis peilikiiltopinnoille, koska samenenvat kyllä siitä sitten. Jos taas esim puurot palaa pohjaan, niin irtoaa mun kokemuksen mukaan aika hyvin kun keittelee veden seassa sitrunahappoa ja toimii tuo sitruunahappo jokseenkin pieneen vesimäärään liotettunakin sienen kanssa muita pinttymiä vastaan, varmaan etikkakin toimis suunnilleen samoin.

1701342972831.png


Mutta myynnissähän on toki erikseenkin myös ei-hiovia aineosia sisältäviä aineita, mulla ei oo niistä vielä kokemusta, mutta sattumalta on tulossa Ellokselta nyt pari sellaista juuri, kun sieltä perjantaina tilasin tavaraa.

1701343390658.png
 
Valurauta ja teräskään ei varsinaisesti välitä naarmista, mutta kannattaa pitää mielessä että syy miksi hiotaan ennen maalaamista, sama pätee tässäkin: mitä enemmän naarmuja, sitä paremmin se rasva tarttuu sitten myöhemmin...noila jaheita sisältävillä mömmöillä, kuten kuuluisa Wim, niillä on pilattu lukemattomia emalipintaisia liesiä ja wc-kaluja.
 
Heirol on saanut perus valurautapannunsa takaisin valikoimiin PAISTINPANNU 26cm Big Ear Pro, valurauta - HEIROL

oli vuosia "sold out". Itsellä n. 15 vuotta vanha Fiskars vielä käytössä joka toimii kyllä hyvin, mutta on mennyt ihan pikkaisen mutkalle varmaan kun avotulella usein käytetty ja tekisi siksi mieli uusia. Pannun keikkuminen induktioliedellä aina hieman hirvittää. Kaipa sen saisi moskallakin naputettua suoraksi mutta toisaalta tekisi mieli ottaa Fiskarsin valurauta eräpannuksi ja Heirolin kotikeittiöpannuksi.
 
Valurauta ja teräskään ei varsinaisesti välitä naarmista, mutta kannattaa pitää mielessä että syy miksi hiotaan ennen maalaamista, sama pätee tässäkin: mitä enemmän naarmuja, sitä paremmin se rasva tarttuu sitten myöhemmin...noila jaheita sisältävillä mömmöillä, kuten kuuluisa Wim, niillä on pilattu lukemattomia emalipintaisia liesiä ja wc-kaluja.
Näin on, ja siksi hiiliteräs on parempi paistamiseen, koska siinä mikronaarmut peittyy sen mustuvan pinnan alle tehden sileämmän pinnan. Rosteri tykkää pukata sen irti. Miksi sen pannun edes pitää olla ihan kiiltävän värinen?

Kyllä rosterikin ajastaan värjäytyy. Meillä on 60 vuotta vanhoja Hackmanin aterimia ja alkavat pikkuhiljaa mustumaan. Ehkä ko. aikaan käytetty seos ei pitkässä juoksussa tykkää astianpesukoneesta, aterimet eivät ole tasalaatuisia tai sitten vaan aika on tehnyt tehtävänsä.
 
Viimeksi muokattu:
Olen paremman puutteen tiedossa hangannut rosterin joka käytön jälkeen hankaussienellä puhtaaksi. Pinta on pienellä naarmulla, kuten on jokaisessa vanhassa kattilassa. En ole ajatellut että siitä olisi jotain haittaa, mutta täytyypä harkita uudelleen.
 
Näin on, ja siksi hiiliteräs on parempi paistamiseen, koska siinä mikronaarmut peittyy sen mustuvan pinnan alle tehden sileämmän pinnan. Rosteri tykkää pukata sen irti. Miksi sen pannun edes pitää olla ihan kiiltävän värinen?

Kyllä rosterikin ajastaan värjäytyy. Meillä on 60 vuotta vanhoja Hackmanin aterimia ja alkavat pikkuhiljaa mustumaan. Ehkä ko. aikaan käytetty seos ei pitkässä juoksussa tykkää astianpesukoneesta, aterimet eivät ole tasalaatuisia tai sitten vaan aika on tehnyt tehtävänsä.

Harvemmin tulee tosiaan putsattua, jotain pieniä värjäymiä mitä tulee usein, en putsaa koskaan. Lähinnä oon putsannut kun tullut päästettyä oikein kuumalla pannulla pihviä varten ja öljyroiskeet on palanut isosti kiinni seinämiin, en toki silloinkaan aina.
 
Meilläkin on aterissa mustia syöpymiä, muta kyllä itseni ikäiset teräskalut on ihan kiiltäviä teräksisiä muuten vielä. Jos ajatellaan teräksiä muuten, niin en tiedä nykypannujen teräksistä mitään, muta esim tyiskipöydät, kyllä nykyiset on paljon pehmeämpää terästä kuin vaikka 1960-luvulla myydyt. Uusi liesi, vaikka kuinka pehmeällä pläästisit, nin valossa näkee heti naarmuja pinnassa. Kehitystä on ollut, mutta ei ole ollut samansuuntaista kuin moottoripyöräkypärien plekseissä tai kellonlaseissa...laskettelupleksit onkin ihmenaarmukamaa, ne saa pilattua pumpulillakin ;-D

Mutta niin tai näin: elämässä on muutakin kuin hoitaa paistinpannuaan;
ostaa vaikka uuden jos alkaa siltä tuntua ;-)
 
@pertti kerro mielellään kokemuksia tuosta Demeyere puhdistusaineesta kun pääset testaamaan sitä.

@tkauttaja amerikassa rosteripannuja usein puhdistetaan bar keepers friend jauheella johon sekoitetaan tilkka vettä. Vaikka amazonista sitä saa tilattua suomeenkin.
 
En tiedä oliko järkeä kun mun BK 26 cm hiiliteräs "lettupannu" toimii vaikka on vääntynyt, mutta kuitenkin tuli Ellokselta tilattua 23 cm Carl Victor valurautapannu. Tämän pannun pohjan ei ainakaan pitäisi vääntyä. Tekisi kyllä mieli hioa pannun paistopinta sileäksi jos viitsisi ihan hiomapaperilla. Jos paino tosiaan 2 kg pitää paikkansa on kyllä paksu kokoisekseen varsinkin kun reunaa ei juuri ole. Mutta jotenkin on kivaa kokata kun ei tarvii varoa reunoja kun paistaa sellaista mikä ei roiski.
1701885007203.png
 
Viimeksi muokattu:
Karkealla paperilla ei varsinaisesti tarvitse puhua vitsimisestä,
ei nuo mitään timanttia ole. Homma lie valmis kahdessa minuutissa.
 
Karkealla paperilla ei varsinaisesti tarvitse puhua vitsimisestä,
ei nuo mitään timanttia ole. Homma lie valmis kahdessa minuutissa.
Vanhan Uponi paistopintaa sain kyllä muistaakseni alle tunnin hionnalla melko hyväksi mutta kun en halunnut riskeerata pannun ruostumista en jatkanut enää sivujen viimeistelyn kanssa. Saisi varmaan jostain hiontakonettakin joillakin kympeillä, ehkä joskus sellaisen hankkisin jos laitteelle olisi muutakin käyttöä kuin pyöriä nurkissa.

Toinen asia tietty on se että saako tuon Carl Victor pannun puukahvan irrotettua että voisi helposti rasvapolttaa uunissa? Silloin voisi miettiä laajempaakin hiomista. Carl Victorin sivustolla näin vain maininnan että puukahvalla varustettuja pannuja ei tulisi rasvapolttaa uunissa vaan ainoastaan liedellä.
 
Viimeksi muokattu:
@pertti kerro mielellään kokemuksia tuosta Demeyere puhdistusaineesta kun pääset testaamaan sitä.

IMG20231207174250.jpg


IMG20231207180230.jpg


Tässä oli tuollaista tiukasti kiinni palanutta rasvaa, niin lähti kolmella neljällä kierroksella ihan Viledan teflonille tarkoitetun sienen ja tuon Demeyeren litkun avulla. Sai kyllä siis hinkata, mutta oikeastaan vähän yllätyin, että irtos edes tuolla. Ja lähti paistopinta samalla täysin puhtaaksi, eli kiiltelee taas kuin uusi.

En kyl haluais tätä ulkopuolta tuolla lähteä kuitenkaan ees yrittään :D. Tosin en sitä aio putsata muutenkaan, kun etenis kohti samaa lookkia nopeasti.

IMG20231207182514.jpg


Eli pikaisen testauksen jälkeen, ei yhtä tehokas kuin BKF tai Sampo, mutta kaippa siis hellävaraisempi samalla kun ei ole hiovia aineosia. Et jollekkin kiiltopinta RST:lle varmaan aikas hyvä, ja miksei tuo vois olla ihan ok välillä käyttää vaan perus pesuaineen sijaan, jos haluaa pitää puhtaamman näköisenä. Ei ollu niin pahan hintaista tarjouksesta 750ml pulloksi.
 
hyviä vinkkejä! Onneksi en tarvitse nyt lisärojua, muuten vos alkaa ostokengät kiillottua!
Varsinkin tuo suuri paistokasari! Tosin ollaan oltu tyytyväisiä omaan pinnoitettuun vastaavaan, on aika letkeä väsätä pastat siinä valmiiksi ja koko riittää -melkein simpukkapastallekin kuudelle. Mutta ostasin jollei olisi vastaava köökissä.

Että ehkä on myönnettävä että hiukan on "kovanaamat" kirouksenani ;-)
Mutta spämmätään sen verran että veikkaan että pastanteko on letkeämpää pinnoila kuin teräksellä, varsinkin kaasulla, joka myös kuumentaa astian pystypintoja.
malliksi esim.

 
Viimeksi muokattu:
En tiedä oliko järkeä kun mun BK 26 cm hiiliteräs "lettupannu" toimii vaikka on vääntynyt, mutta kuitenkin tuli Ellokselta tilattua 23 cm Carl Victor valurautapannu.[...]
Tämä lähtee palautettavaksi kun näin fiksumman oloisen intialaisen Vinod 4mm paksun rst Tawa 25 cm pannun kohtuuhyvään noin 81€ posteineen ja toivottavasti sisältäen vielä suomen VAT niinkun ebayn sivulla annettiin ymmärtää.

Intialainen esittelyvideo:


IMG_20231213_014630.jpg
 
Tämä palautuskulttuuri on kyllä erikoinen. Sen vielä jotenkin ymmärtää että aviomiehiä pistetään takaisin kotiin kasvamaan mutta kaikki omat ostospäätökset on aina huonoja...
 
Tämä lähtee palautettavaksi kun näin fiksumman oloisen intialaisen Vinod 4mm paksun rst Tawa 25 cm pannun kohtuuhyvään noin 81€ posteineen ja toivottavasti sisältäen vielä suomen VAT niinkun ebayn sivulla annettiin ymmärtää.

Intialainen esittelyvideo:


IMG_20231213_014630.jpg


Tuohan näyttää ihan induktioadapterilta
Tämä lähtee palautettavaksi kun näin fiksumman oloisen intialaisen Vinod 4mm paksun rst Tawa 25 cm pannun kohtuuhyvään noin 81€ posteineen ja toivottavasti sisältäen vielä suomen VAT niinkun ebayn sivulla annettiin ymmärtää.

Intialainen esittelyvideo:


IMG_20231213_014630.jpg


Itellä on kaksi tälläistä induktiodapteria, pitäsköhän ottaa tää paksumpi noin 5mm Kinghoff uuteen käyttöön :). Käytin näitä välillä aiemmalla pienempi elementtisellä induktioliedellä mun Skeppshult valupannujen alla, lähinnä lettuja tai kalafileitä paistaessa. Toimi siihen tarkoitukseen aika hyvin tasaamaan lämmön, et tuli tasaisesti kypsynyttä. Ei oikeestaan lisännyt ees juuri esilämmitysaikaa, kun vähän isommalla lämmöllä lämmitti pannut päällä.

IMG20231213090805.jpg


 
Tämä palautuskulttuuri on kyllä erikoinen. Sen vielä jotenkin ymmärtää että aviomiehiä pistetään takaisin kotiin kasvamaan mutta kaikki omat ostospäätökset on aina huonoja...
Omia ostopäätöksiä en muista ikinä palauttaneeni ellei ole ongelmaa tuotteessa (en osta vaatteita itselleni netistä). Mutta tämä Carl Victor on kyllä niin hienon oloinen pannu että täytynee yrittää säilyttää se kuitenkin. Kahva on hyvin miellyttävä käteen, lakkaamattomassa pinnassa selvästi parempi grippi kuin minun Rönneby Bruk kirpputorilöydössä (jossa muuten vastaava ruotsalainen kahva).. Pannun painokin vaikuttaa täydelliseltä. Hassua vaan että valurautapannun pohja on aivan hiottu ja myös reunatkin jokseenkin hiottuja, mutta itse paisto-ala on tyypillisen uuden valuraudan karhea
IMG_20231213_203314_edit_78629521236438.jpg


Edit: Pannu hiottu kolmella hiomapaperisienellä (36,60 / 60,100 / 180,180), oli huomattavasti mukavampaa sienillä kuin pelkällä paperilla hioa, vaikka operaatiossa menikin 2-3 tuntia. Pannu alkoi välittömästi ruostua niin oli pakko yömyöhään vielä polttaa pannua, tein varmuuden vuoksi useita kertoja liedellä kun pannusta lähti vielä kauan mustaa ehkä hiomajätettä.

Vaimo kokeili aamulla sileää valurautapannua kolmella paahtoleivällä mitkä tuohon BK hiiliteräkseen mahtuivat helposti (jopa 4 siihen mahtui) mutta eihän pannun 21,5 cm ihan siihen riitä, mutta on juuri saman kokoinen kuin hellan levy niin on järkevä pinta-ala meille.
Carl Victor CI pan sanded -first cook
 
Viimeksi muokattu:
Itellä on kaksi tälläistä induktiodapteria, pitäsköhän ottaa tää paksumpi noin 5mm Kinghoff uuteen käyttöön

Joku tuollainen olisi ollut ehdoton mullekin BK hiiliteräspannun kanssa että ei pannu olisi vääntynyt. Eihän noi adapterit olekkaan niin kalliita kuin kuvittelin kun tarkemmin niitä vasta katselin.
 
Viimeksi muokattu:
Mikä on tässä valurautapannun pinnalla vikana? Käytössä ollut 5kk. Yhdessä vaiheessa oli varmaan 1.5kk ajan vaihe, että en rasvannut pannua käytön jälkeen. (En tiedä miksi näin tein, idiootti minä) Noin kuukausi sitten huomasin, että pinnalla on joku outo karhea kohta, joka ei lähde tiskiharjalla ainakaan. Se oli suunnilleen tuossa kohtaa, missä nyt on nuo jäljet pinnalla. En koskaan tiskiainetta käyttänyt, tai mitään tomaattiruokia paistanut pannulla. Mielestäni nuo keskellä olevat jäljet ei vielä eilen ollut noin selviä. Eilen illalla kun puristin sitruunasta sitruunamehua ruokaani, niin vahingossa ruipsahti jokunen pisara pannuun. Pyyhin heti kostealla paperilla pois kohdan, johon mielestäni se / ne pisarat osui. Osumakohta ei ollut tuo, missä nyt on nuo erikoiset jäljet pinnalla, vaan ehkä joku 4 cm alempana. En nähnyt muualla pannun alueella kosteita pisaranjälkiä, niin en alkanut koko pannua pesemään. Onko tällä nyt vaarallista kokata ruokaa, irtoaako jotain paskaa ruokaan tästä nyt? Ja olen pitänyt esim. jauhelihaa paistaessa pannun jonkin aikaa hella vitosella (asteikko 1-6), onko se liian kuuma?

Lodgen pannu.
Y0ZEUSo.jpg


]

Valurautapannussa on vieläkin tällaisia jälkiä, ja välillä nään ruoan seassa salakavalasti todella pieniä mustia hippuja jotka takertuu ruokaan kiinni. Olen 2-3 kertaa käyttänyt PataPataa nyt (saippuavillatyyny), ja aina sen jälkeen tehnyt rasvapolton. Mutta en ole aivan varma, että miten kovaa pitää hangata sillä Patapadalla, kuinka kauan? Viimeksi hankasin jo vähän pidemmän aikaa ja semi-kovaa, mutta pinnassa on vieläkin tällaista karheutta/pinnan halkeilua joissakin kohtaa, varmaan sitä kiinni palanutta kerrosta joka lohkeilee. Onko jossain jotain videota, mitä tällaisessa tilanteessa tehdään, tai jotain patapata-videota? En löytänyt englanninkielisiä videoita tai suomalaisia.
 
Valurautapannussa on vieläkin tällaisia jälkiä, ja välillä nään ruoan seassa salakavalasti todella pieniä mustia hippuja jotka takertuu ruokaan kiinni. Olen 2-3 kertaa käyttänyt PataPataa nyt (saippuavillatyyny), ja aina sen jälkeen tehnyt rasvapolton. Mutta en ole aivan varma, että miten kovaa pitää hangata sillä Patapadalla, kuinka kauan? Viimeksi hankasin jo vähän pidemmän aikaa ja semi-kovaa, mutta pinnassa on vieläkin tällaista karheutta/pinnan halkeilua joissakin kohtaa, varmaan sitä kiinni palanutta kerrosta joka lohkeilee. Onko jossain jotain videota, mitä tällaisessa tilanteessa tehdään, tai jotain patapata-videota? En löytänyt englanninkielisiä videoita tai suomalaisia.
Keitä mietoa astianpesuainevettä pannussa vaikka 5 min (yksi tippa ainetta riittää), hinkkaa, huutele ja kuivaa pannu ja laita kuva tänne. Sen jälkeen kevyesti öljyisellä paperilla käsittelet pannun ettei ala ruostumaan. Pohditaan sitten lisää mitä pitäisi tehdä.
 
Keitä mietoa astianpesuainevettä pannussa vaikka 5 min (yksi tippa ainetta riittää), hinkkaa, huutele ja kuivaa pannu ja laita kuva tänne. Sen jälkeen kevyesti öljyisellä paperilla käsittelet pannun ettei ala ruostumaan. Pohditaan sitten lisää mitä pitäisi tehdä.
Hinkkaanko sillä PataPadalla sen keittämisen jälkeen ja pesenkö vedellä astianpesuveden pois ennen hinkkausta?
 
Hinkkaanko sillä PataPadalla sen keittämisen jälkeen ja pesenkö vedellä astianpesuveden pois ennen hinkkausta?
No jos sillä lähtee jotain niin voit hinkata, mutta kyllä varmaan ihan tiskiharja riittää. Veden keittäminen pannussa yleensä irrottaa aika paljon kaikenlaista rupulia ja tahnaa joten sen jälkeen pitäisi olla melko siisti, mutta esim hiiliteräspannusta se ei irrota sitä kovaa mustaa ohutta kerrosta, vaan siihen vaaditaan esim etikkaa. Valurautapannussa ei sellaista kerrosta kovin helposti tule joten kyllä tuolla pitäisi päästä aika hyvään tulokseen. Katsotaan se valokuva ensin ja mietitään sitten lisää.
 
Valurautapannussa on vieläkin tällaisia jälkiä, ja välillä nään ruoan seassa salakavalasti todella pieniä mustia hippuja jotka takertuu ruokaan kiinni. Olen 2-3 kertaa käyttänyt PataPataa nyt (saippuavillatyyny), ja aina sen jälkeen tehnyt rasvapolton. Mutta en ole aivan varma, että miten kovaa pitää hangata sillä Patapadalla, kuinka kauan? Viimeksi hankasin jo vähän pidemmän aikaa ja semi-kovaa, mutta pinnassa on vieläkin tällaista karheutta/pinnan halkeilua joissakin kohtaa, varmaan sitä kiinni palanutta kerrosta joka lohkeilee. Onko jossain jotain videota, mitä tällaisessa tilanteessa tehdään, tai jotain patapata-videota? En löytänyt englanninkielisiä videoita tai suomalaisia.

Näyttää sille kuin sulla olisi kerrostunut kova "polymeroitinut" rasvakerros valuraudan päälle ja pannu alkaa ruostumaan sieltä kerroksen alta irrotellen tuota rasvakerrosta. Juurisyynä lienee se, että olet pessyt pannun huonosti jolloin siihen on alkanut kertyä kaikkea roskaa ja tuollainen kerros. Rasvailut sitten vaan pahentanut asiaa

Ratkaisu on poistaa tuo kerros. Hio hiomapaperilla, merisuolalla tai teräsvillalla, hiekkapuhalla, tai vaikka laita pannu saunanuuniin tunniksi jotta se palaa pois kuten joku täällä teki. Tyyli on vapaa, mutta puhdas, jopa kiiltävä, metallipinta on se mitä tarvitset. Siihen vaan yksinkertainen rasvapoltto vaikkka silavalla ja se että käytössä muistaa pestä ja käyttää pannua kuumana. Valurauta tykkää kun se käy sinertävänä savuavan kuumana ihan käytön ohessa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 378
Viestejä
4 493 486
Jäsenet
74 122
Uusin jäsen
Elmeri Hannukainen

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom