Teräksiset paistinpannut (ruostumaton, hiiliteräs, valurauta)

No nyt on kovaa mutua... Oliiviöljy on ensinnäkin kuumentamiseen paras, koska rasvahappokoostumus poikkeaa rypsiöljystä eikä muodosta epäterveellisiä yhdisteitä rypsiöljyn tavoin. Lisäksi neitsytoliiviöljyn antioksidantit antavat paistamiseen vielä lisää suojaa, mutta en paistais sillä ihan vaan siitä syystä että menettää arominsa. Sen pahempaa lopputulosta ei oliiviöljylläkään saa ja paistan sillä tyyliin kaiken.

Kun asiaa googlaa, niin toki tulee tuloksia puoleen jos toiseen, voiko sillä paistaa vai ei. Eikä kumpikaan osapuoli välttämättä väärässä ole, onhan makunystyröitä erilaisia. Ei liene kovin hankalaa kokeilla erilaisella öljyllä.
 
No nyt on kovaa mutua... Oliiviöljy on ensinnäkin kuumentamiseen paras, koska rasvahappokoostumus poikkeaa rypsiöljystä eikä muodosta epäterveellisiä yhdisteitä rypsiöljyn tavoin. Lisäksi neitsytoliiviöljyn antioksidantit antavat paistamiseen vielä lisää suojaa, mutta en paistais sillä ihan vaan siitä syystä että menettää arominsa. Sen pahempaa lopputulosta ei oliiviöljylläkään saa ja paistan sillä tyyliin kaiken.

Veikkaan että @Jumi ongelma on se, että pannussa on jotain paskan makuista varastorasvaa tai vahaa ja pesisin pannun nyy ensialkuun huolellisesti saippuavedellä että vanhat paskat varmasti lähtee, sit huolellinen kuivaus, sipasu rypsi tai oliiviöljyä paperilla niin että pannu näyttää rasvasta kostealta mutta irtorasvaa ei ole ja törkkää 200 asteiseen uuniin tunniksi ja sit uuni pois ja antaa jäähtyä. Tolla saa saippuapestyyn pannuun sen verran rasvapolttoa ettei ota ruostetta. Sen jälkeen vaan kovaa ajoa alkuun isommalla rasvamäärällä.
Oliiviöljyä en kyllä muuhun käytä kuin sipulin, paprikan tms kasvisten tai kalan paistamiseen. Se vaan katoaa pannulta kovemmissa lämpötiloissa.
 
Sinkkupäivinä tää oli 23,90 €, ostin silloin. Ei kyllä huono ostos tuohon kolmeenkymppiinkään, osoittautunut parhaimmaksi hiiliteräspannuksi mitä omasta karusellista löytyy. Hyvä etenkin wokkihommissa ja sopii aika moneen muuhunkin hommaan. Ongelmana vaan se, että kaapissa on niitä muitakin pannuja jo ihan joka ikiseen hommaan. :D
 
Uusi 4mm paksu Darto n30 pannu on ennakkotilattavissa. Ison pannun paino on noin 3 kg ja paisto-ala noin 25 cm. En tiedä olisiko minulla tarvetta tälläisellekin kun omistan jo n27 pannun joka sekin noin 1,5 cm liian iso hellalleni. Mutta 4mm paksuus varmaan takaisi että noin 3,5 cm liian isoa n30 pannuakin voisi käyttää liedelläni. Enemmän mietin jos sukulainen toisi Solidteknics (26 cm "quenched" olisi minulle noin 85€ - https://www.amazon.com/gp/aw/d/B0894382C4) pannun USA:sta tullessa mukanaan vai olisiko taas uusi Darto houkuttelevampi kun ennakkotilatessa saisi alennusta tulevasta normihinnasta + ilmaisella kuljetuksella..60 dollarin loppuhinta olisi toki aika houkutteleva mutta olisiko tälle käyttöä? Molempia pannuja en ainakaan aio hankkia tai...?
 
Viimeksi muokattu:
Kiitti Darton ennakkotilausvinkistä. Ärsyttävän pitkä toi toimitusaika, syyskuun lopussa vasta lupaillaan toimitusta. Jos tilauksen nyt tekee, niin senhän ehtii jo hyvin unohtaa. :D
 
Lidl:ssä 12,99€ jopa 32 cm hiiliteräspannuja! Lisää kuvia pannusta: r/carbonsteel - The unexpected journey of this random CS pan I found at supermarket (see photos for details).
IMG_20220512_232340.jpg


Edit: Eihän tämä paella pannu varmasti Darto n30 voita mutta ehkä joku on kiinnostunut noin puolta kevyemmästä pannusta (2mm vs 4 mm).
 
Viimeksi muokattu:
Lidl:ssä 12,99€ jopa 32 cm hiiliteräspannuja!
Kiitti vinkistä! En kuvasta edes huomannut, mutta tänään kun kävin vilkaisemassa vieläkö pannuja lähi-Lidlissä olisi, niin yllätyin iloisesti kun keskimmäinen koko olikin rei'itetty. Just tuollaista kaivannut hiiliteräksisenä täytettyjen herkkusienien grillailuun, ja tuolla hintaa ei pahemmin tarvinnu jäädä arpomaan vaikka tiedänkin että käyttöä tulee olemaan vähän harvakseltaan.
 
Vuosi hiiliterästä takana ja vasta nyt on alkanut tajuamaan, että se tarttumaton pinnoitus ei ole edes asiantuntijoilla läheskään yhtä huolettoman tarttumaton kuin teflon. Pannu pitää uskaltaa puhdistaa kunnolla, jos ja kun siihen jotain tarttuu ja lämpötilojen kanssa pitää olla tarkkana. Pinnoitus itsessään ei tee ihmeitä, vaan käyttäjältä vaaditaan kokemusta käsittelyssä. Alun jälkeen nimenomaan tärkeämpää puhdistaa kunnolla, eikä se pannu oikeasti tarvitse aina uutta pinnoittamista vaikka väriä vähän pesussa lähteekin.
 
Vuosi hiiliterästä takana ja vasta nyt on alkanut tajuamaan, että se tarttumaton pinnoitus ei ole edes asiantuntijoilla läheskään yhtä huolettoman tarttumaton kuin teflon. Pannu pitää uskaltaa puhdistaa kunnolla, jos ja kun siihen jotain tarttuu ja lämpötilojen kanssa pitää olla tarkkana. Pinnoitus itsessään ei tee ihmeitä, vaan käyttäjältä vaaditaan kokemusta käsittelyssä. Alun jälkeen nimenomaan tärkeämpää puhdistaa kunnolla, eikä se pannu oikeasti tarvitse aina uutta pinnoittamista vaikka väriä vähän pesussa lähteekin.

Alussa oppimista mutta kun oppii niin parempaa ei ole!
 
Käytän kaikkia sekaisin. Rosteri tomaatti/sitruuna yms. seteille jotka saattaa vahingoittaa muita kahta. Valurauta pihveille tai jos käytän pannua uunissa. Pari kertaa paistanut hiiliteräksellä tai valuraudalla 6kk päivittäisen käytön jälkeen jonkun kaupan valmiin lime tms. kanan ja heti näkyy että pinnoite irtoaa. Pitäisi varmaan olla joku 5 vuoden päivittäin käyttö että se kestäisi tuollaista. En enää itse lähde edes kokeilemaan vaikka moni sanoo että voi paistaa jos ei jätä seisomaan pannuun.

Rosterin ja hiiliteräksen kun hommasi niin huomasi hyvin että lämpöä pitää olla reilusti. Yllätykekseni rosteri on eniten non-stick jos saa lämmön juuri oikein. Teflonia kun on käyttänyt koko elämän niin aika varovainen on tullut oltua lämmön kanssa. Valuraudalla lämpöä tulee herkästi liikaakin kun se varastoi sitä niin pirusti.

Ainoa mikä itseä vähän ärsyttää on että induktiollakaan pohjaa ei saa tasaisesti lämpenemään. Rosterisen saan sillä siinä on joku triple layer pohja joka levittää lämmön hyvin. Hiiliteräksellä tuossa on ihan selkeästi rinkula missä induktion vastukset ovat. Myöskään lämpö ei leviä reunoille joten ne ovat ihan karmean näköiset. Ei haittaa paistamista mutta pannu ei ole mitenkään kaunis kun reunat ovat laikkuja täynnä. Kerran jaksoin hieroa ne pois mutta pian ne tuli uusiksi.
 
Nyt on tollanen Lidlin joku Ernesto tms. rosteri ollut ehkä 1,5 vuotta käytössä ja sen verran tyytyväinen olen ollut, että varmaan joskus tulee panostettua johonkin vielä parempaan. Sinänsä ummikkona ja muita rostereita kokeilemattomana ei ehkä tiedä paremmasta.

Varmaan eniten opettelua on vaatinut esimerkiksi erilaisten mausteiden tai kastikkeiden käyttäytyminen kuumassa. Jos siis vaikka olen laittanut kanan marinadiin ja paistan niihin pinnan ennen uuniin pistämistä, on jotkut ainesosat marinadissa saattanut olla herkempiä kuin toiset.

Se on ollut ihan kiva yllätys, että joku kananmunan paisto onnistuu tolla, vaikka etukäteen tuntui että siitä netissä varoiteltiin. Ei se nyt samalla tavalla huoletonta ole kuin teflonilla, mutta eipä se haittaa.

Sellanen juttu tossa Lidlin pannussa kyllä askarruttaa, että siinä on joitain hienohkoja naarmuja tullut pintaan. Onko se merkki markettilaadusta vai käykö sitä laadukkaammissa malleissa? Luulisi että se vaikuttaa paistamiseen, mutten mitään merkittävää muutosta ole huomannut.
 
Päälle vuosi hiiliterästä täällä. Ei ole lähellekään yhtä tarttumaton kuin teflon, mutta on sitä enemmän tai vähemmän saanu tavarat irti ehjänä. Olen alkanut enemmän laittamaan kevyet öljyt pesun jälkeen, kun on vielä liesi ja pannu lämpimiä, tieten katson miltä se pinta näyttää. Olen paistellut kananmunia ja kokkeliakin tehnyt tällä. Myös kastikepohjaisia ruokia. On se toiminut hyvin.

Lämpötilan kanssa on tietysti ollut opettelua, kun lämpiää aika nopeasti. Omalla 1-6 (sähkö)hellalla 5 on ollut aika maksimi, jolla olen lämmittelly. 3 ja 4 on ollut sellaisia hyviä miedon lämmön asetuksia. 1 ja 2 on haudutteluun.

Ehkä omat suosikkini tällä paistaa ovat olleet pyttipannu, porsaanliha, broileri ja lätyt. Lätyissä etenkin vihdoinkin onnistuin harjoittelun jälkeen, että lätyt ensimmäisestä lähtien onnistuivat. Piti lämmittää reilusti 5 kuumaksi, eka paistaa sillä ja sitten alensin 4:ään.
 
Nyt on tollanen Lidlin joku Ernesto tms. rosteri ollut ehkä 1,5 vuotta käytössä ja sen verran tyytyväinen olen ollut, että varmaan joskus tulee panostettua johonkin vielä parempaan. Sinänsä ummikkona ja muita rostereita kokeilemattomana ei ehkä tiedä paremmasta.

Varmaan eniten opettelua on vaatinut esimerkiksi erilaisten mausteiden tai kastikkeiden käyttäytyminen kuumassa. Jos siis vaikka olen laittanut kanan marinadiin ja paistan niihin pinnan ennen uuniin pistämistä, on jotkut ainesosat marinadissa saattanut olla herkempiä kuin toiset.

Se on ollut ihan kiva yllätys, että joku kananmunan paisto onnistuu tolla, vaikka etukäteen tuntui että siitä netissä varoiteltiin. Ei se nyt samalla tavalla huoletonta ole kuin teflonilla, mutta eipä se haittaa.

Sellanen juttu tossa Lidlin pannussa kyllä askarruttaa, että siinä on joitain hienohkoja naarmuja tullut pintaan. Onko se merkki markettilaadusta vai käykö sitä laadukkaammissa malleissa? Luulisi että se vaikuttaa paistamiseen, mutten mitään merkittävää muutosta ole huomannut.
Kyllähän kaikki rosteri ajan myötä vähän naarmuuntuu ja samenee, tiskipöydät ja -altaatkin. On tuossa omassakin rosteri-Ernestossa pientä naarmua pinnassa käytön myötä, näyttää vähän siltä kuin olisi hiekkapaperilla sudittu. Mutta ei tosiaan tunnu paisto-ominaisuuksissa millään tavalla. On tuo hintalaatu-suhteeltaan ihan ykköspannu, oliko se nyt jotain 15 euroa tjsp. 28-senttisenä silloin jokunen vuosi sitten, pelittää edelleen kuin uusi ja jakaa lämmön ihan eri tavalla tasaisesti induktiollakin toisin kuin hiiliteräspannut.
 
Kiva video Opa Heavy Metal pannusta. Saa aika reilusti skippailla ja etenkin rasvapolton osalta valohoitoa, mutta itse pannu vaikuttaa pätevältä.


Vaikuttaa yllättävän helppokäyttöiseltä hiiliteräspannuksi.
 
Kiva video Opa Heavy Metal pannusta. Saa aika reilusti skippailla ja etenkin rasvapolton osalta valohoitoa, mutta itse pannu vaikuttaa pätevältä.


Vaikuttaa yllättävän helppokäyttöiseltä hiiliteräspannuksi.

Näitä saa nyt -25% alennuksella aamuun asti Tokmannin verkkokaupasta, jos on klubijäsen. ~38 euroa taisi olla lähtöhinta. Tarjoussivu.

1654196926991.png
 
Kiva video Opa Heavy Metal pannusta. Saa aika reilusti skippailla ja etenkin rasvapolton osalta valohoitoa, mutta itse pannu vaikuttaa pätevältä.


Vaikuttaa yllättävän helppokäyttöiseltä hiiliteräspannuksi.

Toi äijä on kyllä aika kuutamolla, mutta vaikuttaa laadukkaalta pannulta. Ei tuosta rasvapoltosta mitään uskontoa tarvitse tehdä. Mielestäni pieni määrä öljyä kuumennettuna lähes savuavaksi uuden puhdistetun tai räjäytetyn pannun polttoon riittää käyttöönottoon.

Mitä enemmän yrittää niitä öljyjä poltella kiinni pannuun, sitä enemmän se on räjäytyksen tarpeessa ja pahimmaan ne karstat irtoilee kokattavaan ruokaan.
 
Toi äijä on kyllä aika kuutamolla, mutta vaikuttaa laadukkaalta pannulta. Ei tuosta rasvapoltosta mitään uskontoa tarvitse tehdä. Mielestäni pieni määrä öljyä kuumennettuna lähes savuavaksi uuden puhdistetun tai räjäytetyn pannun polttoon riittää käyttöönottoon.

Mitä enemmän yrittää niitä öljyjä poltella kiinni pannuun, sitä enemmän se on räjäytyksen tarpeessa ja pahimmaan ne karstat irtoilee kokattavaan ruokaan.
Ei ainakaan täällä kestänyt vaan pohja meni aika nopeasti kuperaksi, jonka jälkeen rasvan kanssa paisto ei onnistu kun reunoilla puoli senttiä rasvaa ja keskusta käryää kuivana. Ainevahvuus on melko ohut ja pannu kevyt kun vertaa de Buyerin pannuun. En tiedä johtuuko sitten siitä? Kai noiden pitäisi tavallisella levyllä kuumennusta kestää.
 
Ei ainakaan täällä kestänyt vaan pohja meni aika nopeasti kuperaksi, jonka jälkeen rasvan kanssa paisto ei onnistu kun reunoilla puoli senttiä rasvaa ja keskusta käryää kuivana. Ainevahvuus on melko ohut ja pannu kevyt kun vertaa de Buyerin pannuun. En tiedä johtuuko sitten siitä? Kai noiden pitäisi tavallisella levyllä kuumennusta kestää.
Pistä se reunoilta puukalikoiden päälle, laita pyyhe väliin ja anna lekaa keskelle pohjaa? Enemmähän noissa yleensä on kiinni siitä miten nopeasti kuumentaa ja jäähdyttää.
 
  • Tykkää
Reactions: jkm
Pistä se reunoilta puukalikoiden päälle, laita pyyhe väliin ja anna lekaa keskelle pohjaa? Enemmähän noissa yleensä on kiinni siitä miten nopeasti kuumentaa ja jäähdyttää.
Joo, liian kuumalla oot vetäny tai liian kova lämmönvaihtelu itseasiasssa... mutta leka auttaa ja sit on taas uudenveroinen. Kaikista vaikein on oppia toi lämmönkäyttö.

EDIT: ei missään nimessä roskikseen.
 
Pistä se reunoilta puukalikoiden päälle, laita pyyhe väliin ja anna lekaa keskelle pohjaa? Enemmähän noissa yleensä on kiinni siitä miten nopeasti kuumentaa ja jäähdyttää.
Saatoin kuumentaa liikaa vaikka ihan perusliesi vaan mökillä. De Buyeria kun polttelin niin saattoi käydä yli 340C. Mutta suomalainen ”laatutyö” lensi roskiin. Jos ei 28 cm teräslättyä saa pysymään suorassa niin parempi antaa vaan olla :)

Edit: aika ohut ainevahvuus tuossa Heavy Metal -pannussa jos vain 2 mm. Ostin pienempikokoisen de Buyerin, mutta se oli painavampi kuin Opan pannu. De Buyerissa on pohja pysynyt ihan mallikkaasti suorassa ja pannu toimii hyvin.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: jkm
Saatoin kuumentaa liikaa vaikka ihan perusliesi vaan mökillä. De Buyeria kun polttelin niin saattoi käydä yli 340C. Mutta suomalainen ”laatutyö” lensi roskiin. Jos ei 28 cm teräslättyä saa pysymään suorassa niin parempi antaa vaan olla :)

Edit: aika ohut ainevahvuus tuossa Heavy Metal -pannussa jos vain 2 mm. Ostin pienempikokoisen de Buyerin, mutta se oli painavampi kuin Opan pannu. De Buyerissa on pohja pysynyt ihan mallikkaasti suorassa ja pannu toimii hyvin.
Mulla on De Buyerin 28-senttinen blue steel maalaispannu ja Lacorin 28-senttinen peruspannu. Molemmat 2-millisiä pohjistaan (blue steel on ohuempi ku perus DeBu), eikä oo deformaatioiden kanssa ollu ongelmia. Ja etenkin tolle DeBukalle annan kyllä niin paljon kuin 2000 wattisesta induktiotasosta lähtee, kun käytän sitä lähinnä wokkaamiseen. Mutta lämmitän aina alkuun itse pannua ja öljyä puoliteholla ja sitten kun öljy alkaa vähän savuamaan pistän vasta täydet tehot tulille ja heitän romut pannulle.

Lacor on kyllä tosi huono induktiolla muutenkin, alkaa induktiotason ylikuumenemisvarotus piipittää ja katkoa sähköjä, vaikka romut pannulla tuntuu lähinnä vasta keittyvän. Ilmeisesti jotenkin paskat magneettisuusominaisuudet niiden käyttämässä teräksessä. Tulee sitten lähinnä käytettyä sitä valurautaliedellä (ei juuri ikinä). Enpä oo saanu sitäkään kyllä jouselle.

Mut joo, en näe mitään järkeä poltella noita älyttömissä lämmöissä. Tosiaan vähän reilummin öljyä vaan pannulle ja pyörittelee sitä öljyä siinä hetken savuamislämpösenä niin se riittää. Niin ne noissa aasialaisissa wokkailuun keskittyvissä keittiöissäkin noi poltto-/huoltohommat yleensä hoitaa ja pannu kyllä pysyy riittävän liukkaana. Ei tietty ala kertymään sitä tummaa karsinogeenia pintaan, minkä hyödyllisyydestä tarttumattomuuden suhteen en oo kokenut mitään hyötyä omassa käytössä. Lähinnä vaan raivotusta sitten kun se alkaa taas kerran hilseilemään irti.
 
Toi äijä on kyllä aika kuutamolla, mutta vaikuttaa laadukkaalta pannulta. Ei tuosta rasvapoltosta mitään uskontoa tarvitse tehdä. Mielestäni pieni määrä öljyä kuumennettuna lähes savuavaksi uuden puhdistetun tai räjäytetyn pannun polttoon riittää käyttöönottoon.
Yllättävän hyvä rasvapoltto Darton pannuun tuli kahdella poltolla kaasugrillissä. Polttoon öljyä pitää laittaa todella ohut sipaisu.
 
Näemmä välillä kannattaisi käydä katselemassa noita Lidlin poistohyllyjä, onneksi nyt tuli jostain mieleen. Enhän mä tätä olisi tarvinnut, kun on jo saman kokoinen Mineral B Pro kaapissa, mutta kun halvalla sain...

1655371976424.png
 
Sitten loppuikin saman tien ymmärrys tämän Lidlin pannun kanssa. :D Kaapissa on siis jo ennestään kolme hiiliteräspannua ja tapaan aina ensiksi pestä uuden pannun sienellä astianpesuaineen kanssa, sitten kiehauttaa siinä pelkkää vettä ja pestä sen jälkeen uusiksi, jotta kaikki mahdolliset varastorasvat varmasti lähtee kiitämään ennen kuin alan läträämään öljyillä.

Tämä pannu sitten näyttääkin tuon pelkän veden keittämisen jälkeen tältä. Mitkään muut pannuni eivät moista värinvaihtoa ole vettä keittäessä tehneet. Mikähän fysikaalinen ilmiö tässä tapahtui?

1655475228597.png
 
Sitten loppuikin saman tien ymmärrys tämän Lidlin pannun kanssa. :D Kaapissa on siis jo ennestään kolme hiiliteräspannua ja tapaan aina ensiksi pestä uuden pannun sienellä astianpesuaineen kanssa, sitten kiehauttaa siinä pelkkää vettä ja pestä sen jälkeen uusiksi, jotta kaikki mahdolliset varastorasvat varmasti lähtee kiitämään ennen kuin alan läträämään öljyillä.

Tämä pannu sitten näyttääkin tuon pelkän veden keittämisen jälkeen tältä. Mitkään muut pannuni eivät moista värinvaihtoa ole vettä keittäessä tehneet. Mikähän fysikaalinen ilmiö tässä tapahtui?

1655475228597.png
Oisko iha vaa jotain oksidoitumosta. Pyyhi hankaavalla sienellä ja rasvapolta.
 
Tämä pannu sitten näyttääkin tuon pelkän veden keittämisen jälkeen tältä. Mitkään muut pannuni eivät moista värinvaihtoa ole vettä keittäessä tehneet. Mikähän fysikaalinen ilmiö tässä tapahtui?
Tuo on varmaan joku sitkeämpi varastorasva, joka ei ole lähtenyt tiskiaineella kunnolla liikkeelle. Kovempia aineita ja enemmän voimaa: IPAa, asetonia, tehopesu tiskikoneessa, kidesoodaa... Lähteekö karhunkielellä?
 
Oisko iha vaa jotain oksidoitumosta. Pyyhi hankaavalla sienellä ja rasvapolta.
Tuo on varmaan joku sitkeämpi varastorasva, joka ei ole lähtenyt tiskiaineella kunnolla liikkeelle. Kovempia aineita ja enemmän voimaa: IPAa, asetonia, tehopesu tiskikoneessa, kidesoodaa... Lähteekö karhunkielellä?
Ei lähtenyt millään sienellä tai karhunkielellä mihinkään eikä tuntunut myöskään sormella pintaa hivellessä millään tavalla. Eli ihan itse teräksen jonkinlaista värjäytymistä tuo on. Pesin kyllä hyvin huolellisesti hinkaten rasvat pois, kuivasin ja tarkistin vielä sormin hipelöimällä, ettei pinnassa tunnu enää mitään rasvoja ennen kuin alotin vedenkeittohommat. Nuo jäljet ovat lähinnä tulleet kiehumisesta pohjaan syntyneistä kuplista ja reunoille niistä kuplien ylös kiehumisista.

Eihän tuo nyt varmaan millään tavalla pilalla ole ja kuumentelin siinä jo öljyä ja paiskasin sen jälkeen kunnolla kuivattuna kaappiin, mutta vähän tuo nyt hämmentää. Tuolta se nyt näyttää öljyn kanssa läträämisen jälkeen, eli samalta, mutta vähän kullitetummalta:

1655495847709.png
 
Minäkin sanoisin että pieni jäljellä oleva varastorasva Lidlin pannulla ikään kuin hitsaantui kiinni pannuun siinä vaiheessa kun vesi kiehui. Parempi tapa olisi ollut lämmittää pannua noin 150 asteisessa uunissa (ilman lisättyä öljyä) noin 45-60 minuuttia ja sitten kaataa varastorasva pois ja pestä pannu vielä kerran karhunkielellä ja sitten vasta rasvapolttaa, tarkempia ohjeita allaolevalta videolta jos joku haluaa kokeilla uudella ei vielä rasvapoltetulla pannulla.

Mutta eiköhän tuo 5€ (!) pannu nytkin jo aja asiaansa. Itsekin olisin ostanut tuolla hinnalla reikäpannun, mutta viime torstaina oli vielä Mäntsälän Lidlissä viimeinen kpl 10€ ja lähi-Lidlissänikin loppu.
 
Viimeksi muokattu:
Minäkin sanoisin että pieni jäljellä oleva varastorasva Lidlin pannulla ikään kuin hitsaantui kiinni pannuun siinä vaiheessa kun vesi kiehui. Parempi tapa olisi ollut lämmittää pannua noin 150 asteisessa uunissa (ilman lisättyä öljyä) noin 45-60 minuuttia ja sitten kaataa varastorasva pois ja pestä pannu vielä kerran karhunkielellä ja sitten vasta rasvapolttaa, tarkempia ohjeita allaolevalta videolta jos joku haluaa kokeilla uudella ei vielä rasvapoltetulla pannulla.
Tuota värjäytymää ei pysty hankaamaan pois edes saippuavillalla, kuten hitsautuneen rasvan voisi. Eikä se voi mennä niin, että sitä tulikuumalla vedellä ja fairylla sienen ja karhunkielen kanssa hyvin pois pestyä varastorasvaa olisi jäänyt jäljelle tasan tarkkaan vain vesirajaan asti eikä yhtään ylemmäs ja ettei se tunnu sormeakaan vasten millään tavalla. Ihan samalla tavalla olen ottanut käyttöön mm. Mineral B:n, jossa sitä mehiläisvahaa on. Ja pannu toimii ihan hyvin miedolla lämmöllä tehdyn munanpaiston perusteella, näyttää vaan kummalliselta.
 
Oon ite tarvittaessa ihan hiomapaperilla hionut metallipinnalle pannun ja rasvapolttanut siitä. Toimii hyvin myös sen puolesta, että rasvapoltto tarttuu paremmin, kun on sellasilla mikronaarmuilla/mattana se pannun metallipinta.
 
Ostin joku viikko sitten Ruotsin puolelta tälläisen valurautaisen ohukaispannun. Muistaakseni jotaki ICAn (kaupan) brändiä ja noin 30 euroa maksoi. Painava kuin mikä, selkä vääränä sai pyöräillä takaisin :D Oli niillä jotaki muutaki valurautapannua siellä, muistaakseni parilapannukin.

Nyt pari kertaa kokeillut ihan ohukaisia tehdä. Vielä on opettelemista, miten tämä pannu toimii. 3-4 taitaa olla paras lämpötila. Pikkusen liian iso minun levyille, mutta en huomannut paistotuloksessa merkittävää eroa. Tarttumisessa on ainakin lättytaikinan kanssa ongelmaa. Olen lämmittäessä pistänyt tosi ohuen kerroksen öljyä koloihin ja sitten itse paistorasvan, jonka jälkeen taikinaa. Palettilasta on toistaiseksi ollut paras vaihtoehto kääntämiseen. Toisaalta lättytaikina on aina sellaista mustaa magiaa, että aina pitää säätää XD

Mutta siitä on aikaa... En edes muista koska olisin tuoreita ja rapsakoita ohukaisia syönyt. Kun ajattelee ohukaisia, tulee mieleen Atrian pinaattiohukaiset. Kai niissä oli joskus rapea reuna, mutta lötköjä kuin mitkä. Ei niitä ole mukava syödä....

1658037271289.png1658037694772.png
 
Mutta siitä on aikaa... En edes muista koska olisin tuoreita ja rapsakoita ohukaisia syönyt. Kun ajattelee ohukaisia, tulee mieleen Atrian pinaattiohukaiset. Kai niissä oli joskus rapea reuna, mutta lötköjä kuin mitkä. Ei niitä ole mukava syödä....

1658037271289.png1658037694772.png
No nyt on pannu.
Tuolla tulee veriohukaisistakin rapeaa herkkua. Pannulle voita ja lisukkeeksi puolukkaa. Tai tulisi, jos jostain saisi veriohukaisjauhetta. Haaparannalta?
 
No nyt on pannu.
Tuolla tulee veriohukaisistakin rapeaa herkkua. Pannulle voita ja lisukkeeksi puolukkaa. Tai tulisi, jos jostain saisi veriohukaisjauhetta. Haaparannalta?

Ite käytin kirkastettua voita tässä tapauksessa. Ruotsin puolella kyllä on enemmän verituotteita, pitääpä joskus katsella löytyykö. Mutta toisaalta kaupan pakasteista saa ainakin näin pohjoisessa naudan, joskus poron verta.
 
Nyt liityin teräspannu kerhoon. Paikallisessa Tokmannissa oli remonttiale ja sieltä nappasin hurjaan -70% alennuksella Heirolin Steely Classic Pro 24 cm. Eli 13 euroa ja risat maksoin. Kevyeltä tuntuu ja kahva on tosi kiva pitää kädessä. Nyt löytyy repertuaarista hiiliterästä, valurautaa, terästä ja tarttumatonta.

Mitäköhän tällä kokeilisi paistaa ensimmäisenä? Onko ihmiset tykännyt jotain erityisesti tämän tyyppisellä pannulla paistella?
1658337959838.png
 
Nyt liityin teräspannu kerhoon. Paikallisessa Tokmannissa oli remonttiale ja sieltä nappasin hurjaan -70% alennuksella Heirolin Steely Classic Pro 24 cm. Eli 13 euroa ja risat maksoin. Kevyeltä tuntuu ja kahva on tosi kiva pitää kädessä. Nyt löytyy repertuaarista hiiliterästä, valurautaa, terästä ja tarttumatonta.

Mitäköhän tällä kokeilisi paistaa ensimmäisenä? Onko ihmiset tykännyt jotain erityisesti tämän tyyppisellä pannulla paistella?
1658337959838.png
Rehuja tulee ehkä enimmäkseen paistettua ja kastikkeisiinhan toi nyt on myös aika ylivoimainen valinta kaapista, kun ei tarvii pelätä happoja tai kunnon kiehuttamista.
 
Tytär muuttaa opiskelukämppään niin laitan tämmöisen pannun mukaan, on ollut aivan paras. Tosin nyt tilasin itselle heti tuon isoimman, sillä onnistuu nimittäin ihan kaikki.
 
Nyt liityin teräspannu kerhoon. Paikallisessa Tokmannissa oli remonttiale ja sieltä nappasin hurjaan -70% alennuksella Heirolin Steely Classic Pro 24 cm. Eli 13 euroa ja risat maksoin. Kevyeltä tuntuu ja kahva on tosi kiva pitää kädessä. Nyt löytyy repertuaarista hiiliterästä, valurautaa, terästä ja tarttumatonta.

Mitäköhän tällä kokeilisi paistaa ensimmäisenä? Onko ihmiset tykännyt jotain erityisesti tämän tyyppisellä pannulla paistella?
1658337959838.png

Korkkasin jauhelihakastikkeella, suoraan pannulle tehtynä. Lämpesi kivan nopeasti, hieman erilaisemmalta tuntui se lämpö, verrattuna hiiliteräkseen. Jauheliha ei tarttunut läheskään yhtä pahasti pannuun (öljyä käytin lisänä) ja ruskistui myös hyvää tahtia. Jauhot kun lisäsin, hyvin hoitui niidenkin ruskistaminen. Nesteet, jotta sain kastikkeen, hyvin toimi. Reunat myös passelin korkeat, niin ei rasvat pärski pahasti ympäriinsä. Positiivinen ensimmäinen kokemus, tuleekohan tästä yleispannu? Sopiva kansi olisi myös mukava olla.
 
Mitäköhän tällä kokeilisi paistaa ensimmäisenä? Onko ihmiset tykännyt jotain erityisesti tämän tyyppisellä pannulla paistella?
1658337959838.png
Spagettikastike on oma suosikkini isoimmalla rst-pannullani. Paljon pilkottua tomaattia ja antaa kiehua vähintään puoli tuntia..

Toinen on aasialaistyyliset ruuat jotka sisältävät paljon hapokkaita ainesosia - vaikka niiden valmistus olisi nopeaa (eikä kuluta heti patinaa) on rst-pannun pidempiaikainen huolto tälläisessä käytössä huomattavasti kätevämpää kuin valurauta tai varsinkaan hiiliteräspannun.

Heinz yms tomaattikastikkeessa olevat pavut ovat parasta valmistaa pienimmässä rst-pannussani.

Pihvien/lihan/kanan paistaminen jos haluan tehdä kastikkeen käyttäen pannuun pinttyneitä proteinin rippeitä. Tämä ns fondi-pohjainen kastike antaa loistavan pohjan erilaisille kastikkeille ja kotitekoisena helposti maistuu paremmalta kuin mikään kaupan valmis kastike. Mieleen tulee myös karjalanpaisti..

Periaatteessa kaikki kastikkeet kannattaa tehdä rst-pannussa varsinkin jos laiskottaa eikä ole tarkoitus pestä pannua kuin vasta seuraavana päivänä.

Melkein kaikkeen muuhun paistamiseen käytänkin sitten nykyään lähes aina hiiliteräspannujani.
 
Viimeksi muokattu:
Nyt on oikeasti viimenen yritys tälle debuyerille tai lähtee kiertoon. Tällä kertaa hioin porakoneen teräslaikalla kiiltäväksi ja kaasugrillissä puoltoista tuntia lämpöä, kolmesti sudin talouspaperilla rypsiöljyä seitinohuen kerroksen.

Mitä helppoja ruokia tällä lähtisi paistamaan jotka ei tartu helposti? Viimeksi pari vuotta sitten taisin ensimmäisenä ruokana yrittää paistaa nakkeja öljyssä jotka jämähtivät kiinni kuin tauti.
 

Liitteet

  • 16588614256286475964612857141761.jpg
    16588614256286475964612857141761.jpg
    3 MB · Luettu: 150
Nyt on oikeasti viimenen yritys tälle debuyerille tai lähtee kiertoon. Tällä kertaa hioin porakoneen teräslaikalla kiiltäväksi ja kaasugrillissä puoltoista tuntia lämpöä, kolmesti sudin talouspaperilla rypsiöljyä seitinohuen kerroksen.

Mitä helppoja ruokia tällä lähtisi paistamaan jotka ei tartu helposti? Viimeksi pari vuotta sitten taisin ensimmäisenä ruokana yrittää paistaa nakkeja öljyssä jotka jämähtivät kiinni kuin tauti.
Noi lammikot eivät näytä siltä, että olisivat syntyneet ihan seitinohuesta öljykerroksesta. Se öljy ensin levitetään öljyyn kostutetulla talouspaperilla ja sitten pyyhitään kuivalla talouspaperilla pois. Ja pannu ehdottomasti ylösalaisin polton ajaksi, ettei tollasia rokonarpia sinne öljystä kerry.

Suosittelisin melkein, että poltat nuo pois ja yrität ihan normaalia kokkaamista alkuun vähän isommalla öljymäärällä, jos et halua taas kerran pettyä.
 
  • Tykkää
Reactions: jkm
Noi lammikot eivät näytä siltä, että olisivat syntyneet ihan seitinohuesta öljykerroksesta. Se öljy ensin levitetään öljyyn kostutetulla talouspaperilla ja sitten pyyhitään kuivalla talouspaperilla pois. Ja pannu ehdottomasti ylösalaisin polton ajaksi, ettei tollasia rokonarpia sinne öljystä kerry.

Suosittelisin melkein, että poltat nuo pois ja yrität ihan normaalia kokkaamista alkuun vähän isommalla öljymäärällä, jos et halua taas kerran pettyä.

Arvausleikki ei nyt valitettavasti osunu kohdalleen. Pannu oli ekan polton ajan ylösalaisin ja seuraavat kaksi oikein päin siten että kahva oli vaaterissa (pannun pohja vinossa). Öljyä meni pannulle pienen pieni loraus jonka levitin "kuivaksi" talouspaperilla, kahdella jälkimmäisellä kerralla sudin pannun pintaa vaan tuolla samalla öljyisellä talouspaperilla enkä lisännyt enää öljyä missään vaiheessa.

Nuo jäljet ei erotu kynnellä mitenkään.
 
Nyt on oikeasti viimenen yritys tälle debuyerille tai lähtee kiertoon. Tällä kertaa hioin porakoneen teräslaikalla kiiltäväksi ja kaasugrillissä puoltoista tuntia lämpöä, kolmesti sudin talouspaperilla rypsiöljyä seitinohuen kerroksen.

Mitä helppoja ruokia tällä lähtisi paistamaan jotka ei tartu helposti? Viimeksi pari vuotta sitten taisin ensimmäisenä ruokana yrittää paistaa nakkeja öljyssä jotka jämähtivät kiinni kuin tauti.
Jotkut sanoisivat kasviksia ensialkuun. Itse käytän ensiksi pekonia mutta siinäkin mahdollisuus tarttua pannuun. Toinen voisi olla vatkattu munakokkeli. Alussa kannattaa käyttää reippaasti öljyä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 399
Viestejä
4 489 786
Jäsenet
74 154
Uusin jäsen
Almedin

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom