UK:lla on tässä nyt vielä sellainen etu, että voivat itse korjata kädetykset aivan omatoimisesti. Voivat myös antaa aika vapaasti erilaisia etuja, jos sattuu olemaan jostain osaamisesta pulaa.
Ei tarvitse kysyä Brysselistä neuvoa eikä lupaa.
Tässä on nyt sellainen aivan perustavanlaatuinen ajatusvirhe josssa Brysseli on väännetty jonkinlaiseksi byrokratiaksi jota vastaan joku vapaus taistelee kun asia on täysin päinvastoin.
Brysseli on vapaus mutta joka ei kuitenkaan jonkun porukan mielestä olekaan hyvä juttu ja he haluasivat että asia korjataan byrokratialla jonka sinäkin tässä tunnustat sanoessasi "Jos sattuu olemaan jostakin osaamisesta pulaa".
EUssa on markkinatalouteen pohjaava vapaus jonka pohjalta työmarkkinat toimii. Firmoilla on vapaus palkata työvoimaa mistä haluavat ja työntekijöilllä on vapaus mennä töihin minne haluavat. EU ei rajoita eikä pakota mihinkään.
No tämä ei jollekkin porukalle sopinut ja he halusivat ruveta määräilemään asioita lisätyn byrokratian avulla. Nyt ongelmana vain on että on tusinoittain aloja joissa on työvoimapulaa. Esimerkiksi elintarviketeollisuudessa vaikkapa teurastajat ja tuotantolinjalla lihaa pakettiin laittava työvoima. Ja pari tusinaa muuta alaa niitten lisäksi jotka on olleet kovasti uutisissa. Ongelma ei ole vain kuorma-auton kuljettajista. Tullivirkailijoita pitäisi vielä palkata 50000 kappaletta ajaen työvoimaongelman vielä ahtaammalle.
Vaihtoehtoina on että talous supistuu työvoiman rajoittamalle tasolle eli pudotusta useita kymmeniä prosentteja ja jotkut alat häviävät kokonaan. Ehkäpä elintarviketeollisuus.
Tai sitten tämä sinun ajamasi "Voivat myös antaa aika vapaasti erilaisia etuja, jos sattuu olemaan jostain osaamisesta pulaa."
Tämä on hyvin vaikea ongelma hoidettavaksi. Siinä pitäisi valtion ylläpitää mielipidettä satojen ellei tuhansien erilaisten työntekijäryhmien tilanteesta kuinka paljon niitä tarvitaan ja kuinka paljon on saatavilla ja mistä valtioista niitä aiotaan hankkia ja sitten pitää huolta ettei ne valu sellaisille aloille joihin työntekijät haluaisi mutta ei työnantajat. Ongelmana on vielä että poliitikot ei edes ehkä toimi edes näin vaan he yrittävät milellyttää asiaan kuulumattomia polittisesti aktiivisia kansalaisia ja heidän luulojaan asoista tabloidien kohuotsikoiden ja facebookin pohjalta.
Eli EU on markkinatalouteen pohjaava vapaus joka toimii ja brexit-UK on mikromanageeraava valtiobyrokratia jota on hyvin vaikea saada toimimaan kuten nähdään siitä mitä siellä on nytkin menossa koko ajan. Melkein voisi sanoa että ongelmat on ihan samanlaiset kuin miksi sosialismi ei toimi missään.
Viimeksi muokattu: