Isännöitsijät ovat muuttuneet myyjiksi, arvioivat HS:n haastattelemat taloyhtiöiden vastuuhenkilöt ja isännöitsijät.
www.hs.fi
Maksumuurin takana, mutta vähemmän yllättävästi Retta eli entinen Realia Management artikkelissa hyvin edustettu.
Uudellamaalla toimivat suuret isännöintitoimistot saivat negatiivisen asiakastyytyväisyysluvun. Heikoimmalla yrityksellä luku oli -73. Suomalaisyritysten keskiarvo on 50:n paikkeilla.
Tämän kyselyn teki vuonna 2023 Kiinteistöliitto Uusimaan isännöintityöryhmä ja kun tulokset tulivat, niitä ei kuulemma haluttu sen enempää käsitellä. Kun työryhmän puheenjohtaja ehdotti toimenpiteitä, jolla tilannetta saataisiin parannettu, ehdotettiin koko isännöintityöryhmän lakkauttamista. Eli näyttää vähän siltä, että Kiinteistöliitollakaan ei ole puhtaat jauhot pussissa.
Meille tulee noin parin vuoden päästä eteen isännöitsijän vaihto, kun nykyinen isännöitsijä eläköityy mutta jos se on itsestäni kiinni, niin lähtökohta on, että uusi isännöitsijä ei tule ainakaan mistään isännöintikartelliin osallistuneista yhtiöstä. Muistin virkistyksenä, näitä markkinaoikeudessa kartellista tuomion saaneita olivat siis Retta (entinen Realia), Colliers, Reim Group, Kiinteistötahkola/Oulun kiinteistötieto, Suomen kiinteistöhallinta, Isännöinti Ilkka Saarinen ja OP-Koti Kainuu.
Hyllytetyn kyselytutkimuksen mukaan noin puolet taloyhtiöistä oli antanut isännöitsijälle rajattoman vallan tehdä tilauksia ja maksaa laskuja.
Meillä isännöitsijä oli alkuvaiheessa aika ajoin hyvinkin passiivinen tai välinpitämätön sen suhteen, mihin kysyi mielipidettä tai lupaa hallitukselta tai miten tiedotti hallitusta, mutta muutti käyttäytymistään, kun huomasi että tässä taloyhtiössä on näköjään sellainen hallitus, jota ei saa sumutettua ja siitä eteenpäin on mennytkin ihan hyvin. Samaten epäilen, että monien sopimusten kilpailutus olisi jäänyt tekemättä, jos emme olisi alusta alkaen lähteneet niistä kyselemään.
Eräässä taloyhtiössä katon maalaukseen pyydettiin hinta-arvio, joka oli 30000–37000 euroa isännöintiyhtiön kautta hankittuna. Taloyhtiön hallitus päätti pyytää itse tarjouksen ulkopuoliselta yhtiöltä ja sai hinnan puolitettua.
Meillä käydään kilpailutettavien hankintojen kohdalla pääsääntöisesti hallituksen kokouksissa läpi, miltä toimijoilta isännöitsijä pyytää tarjoukset, joita on lähtökohtaisesti oltava vähintään kolme ja saadut tarjoukset käydään läpi niin että hallitus saa tietoonsa nuo tarjoukset. Emme todellakaan hanki mitään epämääräisesti "isännöintiyhtiön kautta". Toki tilannetta hankaloittaa, jos kaikki tarjoajaehdokkaat sattuvat olemaan isännöitsijän lempilapsia ja isännöitsijä on esim. ennakolta sopinut urakoitsijoiden kanssa, että pyrkii jakamaan eri taloyhtöiden hankinnat tasaisesti ja pyytää sitten tarjoukset sen mukaisesti, että kulloinkin vuorossa oleva "voittaa".
Kun taloyhtiö irtisanoo sopimuksen, voi isännöintiyritys tehdä kiusaa ja toimittaa taloyhtiön asiakirjat paperisina. Tulosteista laskutetaan. Yksi hallituksen jäsen kertoo kuljettaneensa papereita kottikärryllä uuteen isännöintiyritykseen. Toinen käytti Ikea-kassia. Papereiden järjestämistä vaikeutti se, että vanha isännöitsijä oli poistanut mapeista nimikoivat selkälaput ja välilehdet.
Tämä onkin itse asiassa hyvä painaa mieleen ja kirjauttaa aikanaan seuraavaan isännöintisopimukseen, että isännöitsijän vaihdoksessa on väistyvän isännöitsijän kaikin tavoin myötävaikutuksellaan helpotettava vaihtoa, ja mikäli huomataan että tapahtuu päinvastaista, lankeaa väistyvälle isännöitsijälle maksettavaksi täysimääräisenä kulut, jotka aiheutuvat tällaisen kiusanteon korjaamisesta.
Kun Helsingin Eirassa sijaitsevan taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja kuoli, katse kääntyi isännöitsijään. Paljastui omavaltaisia päätöksiä, luvatonta laskutusta ja epäselvyyksiä remonttivalvonnassa. Erillisveloituksilla rahastaminen on alalla yleinen ongelma.
www.hs.fi
Tässä tapauksessa taloyhtiön hallitus ja pitkäaikainen puheenjohtaja olivat luottanee isännöintitoimistoon liikaa ja vuosien varrella olin hintoja korotettu hallitukselle ilmoittamatta. Kun pitkäaikainen puheenjohtaja sitten joutui sairautensa takia väistymään ja kuoli pian, alkoi tämän jälkeen löytyä monenlaista hämärää Rettan jäljiltä kuten:
Yhtiön vastineen erikoisin kohta oli väite siitä, että isännöitsijä kävi keskusteluita taloyhtiön hallituksen edellisen puheenjohtajan kanssa remontista kesällä 2022. Todellisuudessa puheenjohtaja oli saattohoidossa ja kuoli kesäkuun viimeisellä viikolla.
”Väitettiin, että edesmennyt hallituksen puheenjohtaja olisi ollut mukana päättämässä asioista, vaikka hän oli jo kuollut. Se kertoo jotain tämän prosessin tasosta”, Bardy sanoo.
Tässä tapauksessa isännöitsijä oli siis ominpäin tilannut linjasaneerauksen arkkitehtisuunnittelun, vaikka yhtiökokous oli antanut luvan tilata vasta nykyisten dokumenttien digitoinnin. Isännöitsijä oli myös aiemmin pitänyt omin päin julkisivuremontin vastaanottotarkastuksen, vaikka nimenomaan oli sovittu, että taloyhtiötä edustaa isännöitsijä ja hallituksen nimeämä henkilö. Tässä yhteydessä olivat isännöitsijä ja urakoitsija sopineet, että julkisivun koriste-elementti, jonka maalaus kuului urakkasopimukseen, olikin päätetty vain puhdistaa laserilla ja tästä "lisätyöstä" oli laskutettu taloyhtiötä.
Tarmon isännöitsijä peitteli omatoimista tilaustaan viimeiseen asti. Taloyhtiön hallitus kokoontui päättämään lvi-saneerauksen suunnittelutöiden tilaamisesta alkuvuonna 2023.
Isännöitsijä peitteli vielä omavaltaista tilaustaan sillä, että esitteli taloyhtiön arkkitehtisuunnittelusta saamiaan tarjouksia excelissä ilmeisesti näyttämättä hallitukselle alkuperäisiä tarjouksia. Hallitus luotti isännöitsijään ja tilasi työn kyseiseltä tekijältä. Myöhemmin paljastui että hankintaa ei oltu kilpailutettu. Taloyhtiö reklamoi tästä Rettalle, joka vastineessaan väitti itsepintaisesti, että tilauksen oli tehnyt peruskorjaushankkeeseen tilattu valvoja. Rettan lakiasiainjohtaja oli kuulemma pitänyt pitkän hiljaisen hetken, kun taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja oli näyttänyt hänelle suunnittelusopimuksen, jossa oli isännöitsijän allekirjoitus. Tämän jälkeen hän oli todennut, että vastine oli tehty heidän työntekijänsä antamien tietojen perusteella. Eli isännöitsijä ilmeisesti luuli, ettei hallituksen uusi puheenjohtaja saa kyseistä sopimusta mistään käsiinsä.
Alkuvuonna 2023 Tarmon isännöitsijä esitti ylimääräisen yhtiövastikkeen keräämistä taloyhtiön heikon kassatilanteen vuoksi. Asian teki erikoiseksi se, että isännöitsijän laatima talousarvio oli hyväksytty vain vähän aiemmin.
Vanhan taloyhtiön kohdalla, jossa on tehty ja tulossa kaikenlaista remonttia, talousarvion seuranta on hallitukselle uutta taloyhtiötä vaikeampaa, mutta jos olette uuden tai uudehkon taloyhtiön hallituksessa, jossa riittää vuotuinen kevyt kunnossapito ja suuret remontit siintävät vasta tulevaisuudessa, kannattaa aina verrata tilinpäätöksiä ja talousarvoita menneisiin vuosiin. Hälytyskellojen pitää alkaa soida heti, jos isännöitsijä esittää esim. vastikkeen korotusta tai ylimääräistä vastiketta, mutta ei pysty melko aukottomasti selittämään mihin rahaa tarvitaan. Mikään "yleinen kustannustason nousu" ei riitä syyksi, vaan tarkemmin on kyettävä erittelemään. Jos ei muu auta, niin pyydätte isännöitsijältä koko pääkirjan ja kerrotte, että varautuu selittämään kaikki rivit, jotka herättävät kysymyksiä. Pääkirja on siis käytännössä "tiliote", josta löytyy riveittäin ihan kaikki tulot ja menot, joita taloyhtiöllä on.
Isännöintiliitto korostaa, että valtaosa taloyhtiöistä on tyytyväisiä isännöintiin.
www.hs.fi
”Vanha auktorisointijärjestelmä oli läpinäkymätön ja tuntematon. Me revimme auktorisoinnin auki ja rakennamme se uusiksi. Me teemme siitä työkalun, joka oikeasti kertoo, kuka tekee työnsä hyvin ja kuka ei”, Koro-Kanerva sanoo.
Toivoa sopii.
Itselleni hallituksen puheenjohtajana tuli taannoin postissa mainos Retalta. Jos olisi viitseliäs ja haluaisi kiusata myyntimiestä, niin ottaisin yhteyttä ja tenttaisin siitä männävuosien isännöintikartellista ja näiden artikkelien pohjalta, että onko varma, ettei tällaista kähmintää tapahdu ja kysyisin myös, onko Retta valmis allekirjoittamaan sopimuksen, jossa raskaasti sanktioidaan isännöitsijän tuottamukselliset ja tahalliset väärinkäytökset ja kirjattaisiin esimerkinomaisesti näiden artikkelien pohjalta auki, mitkä tällaisia tilanteita olisivat. Todennäköisesti myyntimiesmäisesti vastauksena olisi jotain epämääräistä kakomista että ei me kyllä oikein tällaista voida allekirjoittaa.
Kiinteistötahkolakin joskus viime vuonnä lähestyi samasta asiasta, mutta en reagoinut mitenkään. Ainakin Tahkolalla on ollut sitä käytäntöä, että kaupparekisteriin ilmoitetaan isännöitsijäksi aivan toinen henkilö, kuin tosiasiallinen isännöitsijä. Tällaiseen ei pidä suostua missään tapauksessa, vaan vaatia isännöintisopimukseen, että se, joka kaupparekisteriin on isännöitsijäksi kirjattu, on myös se joka isännöinnin oikeasti hoitaa. Helpottaa varsinkin epäselvyyksien selvittelyssä paljon, ettei papereissa lue aivan toisen henkilön nimeä, kuin kenellä nimenkirjoitusoikeus oikeasti on.
Se mikä itseäni ihmetyttää, on että kun käsittääksen isännöintialalla on pulaa tekijöistä, niin näissä suurissa isännöintitoimistoissa työskentelevien olisi helppo äänestää jaloillaan ja vaihtaa työnantaja vähän paremmalla moraalilla varustettuun, jollei omaa firmaa halua perustaa. Vaan onko tässä sama ongelma, kuin monella muullakin alalla nykyään. Työntekijä on vain "töissä", eikä työteko kiinnosta kuin sen verran, ettei työnantaja anna potkuja?