Suomi - kuituyhteyksien kehitysmaa

Liittynyt
21.08.2017
Viestejä
6 851
Ei mitään gigan liittymiä tule myydä jos rungossa ei jerkku riitä. On ihan selvä asia että silloin tulee myydä vaikka 100/100 liittymiä jos käyttäjiä on lukuisia mutta runko vain giga.

Ja tuohon toiseen viestiin viitaten,
Kyllä täällä normaalisti tulee normi verkkokortin läpi se n. 940/940, tosin joulun-uudenvuoden aikoina kyykkäsi aika reilusti, mikä kuulemma yllätti ISP:n, ja runkokaistaa yms ollaan lisäämässä.
Kyllä se vaan riittää.

Eihän tuossa Espoon Tornissa ollut pitkään 1/1Gbit/s ostettu kaista ja nythän ne vissiin nostivat 2/2Gbit/s (10Gbit/s runko), toista sataa käyttäjää ja silti keskikulutus parhaimmillaan muutama sata Mbit/s. Eli kyllä se kaista tasantaatusti riittää.
Ja eihän tuonne assembly-tapahtumaan ole kuin tuotu takavuosina 10Gbit/s yhteyttä ja sielläkään ei ole liikkunut kuin kuin jossain 7-9Gbit/s vaikka ollut 4000 käyttäjää verkossa kiinni. Tuolla sentään liikkuu eri tavalla tietoa.
Etkä voi tietää, onko operaattorin päässä jaettu useampi kytkin yhden runkoyhteyden perään.

Tornitalo hankki oman kuidun: nopeus nousi, hinnat romahtivat

SuomiComin toimittama laajakaistayhteys yltää nykyisellään yhden gigabitin sekuntisiirtonopeuteen sekä tietoa ladattaessa että lähetettäessä. Tässä se eroaa kuluttajaliittymistä, jotka ovat lähes aina epäsymmetrisiä, eli lähetyskaista on selvästi latauskaistaa kapeampi.

Kapasiteettia on helppo nostaa tarvittaessa, sillä teknisesti yhteys tarjoaa jopa kymmenen gigabitin nopeuden suuntaansa ilman laitteistomuutoksia. Volotinen kertoo, että toistaiseksi gigabitin yhteys on riittänyt ruhtinaallisesti. Kaikkien aikojen ruuhkapiikki yhtiössä nosti latauskaistan liikenteen noin 500 megabittiin sekunnissa, eli puoleen maksimivauhdista. Kasvunvaraa liikenteelle on siis vielä reilusti, ennen kuin nopeusluokan kasvattamista tarvitsee miettiä.

Liittymän toteutusta helpotti kiinteistölle valmiiksi vedetyn valokuidun ohella se, että vuonna 2009 rakennetussa talossa oli valmis ethernet-verkkokaapelointi kaikkiin asuntoihin ja yleisiin tiloihin. Niiden ansiosta myös esimerkiksi taloyhtiön kerhohuoneessa on nyt oma langaton verkko vapaassa käytössä.
"Vaikka yhteyden siirtokaista on jaettu kaikkien asuntojen kesken, käytännössä yksittäiselle käyttäjälle on yhtiössämme tarjolla niin paljon siirtokaistaa kuin hänen laitteensa todennäköisesti pystyvät käyttämään", Volotinen kertoo. Kiinteistöjen jaettuja liittymiä saatetaan karsastaa juuri jaetun kaistan teoriassa aiheuttaman ruuhkautumismahdollisuuden takia, mutta se ei ole ongelma, kunhan kaistanleveys mitoitetaan oikein.
 
Liittynyt
31.07.2019
Viestejä
1 505
Juu, ja olen tuostakin kyseisestä tapauksesta kommentoinut ja korjaillut, kun puhuvat että 2gbps liittymä maksaa 10euroa. Ei maksa, vaan 2gbps liittymä on jaettu melkoiselle määrälle käyttäjiä.

Olen kysellyt joskus tiedustellut ko. projektin vetäjältä, että mitä nopeuksia te sitten myytte asiakkaille? Vastausta en muista tähän hätään, joten ei siitä enempää.

Jos oikeasti myydään esim 1gbps liittymä, niin jo traficomin määräykset sanoo että nopeudesta tulee toteutua vähintään 50%.

Muistaakseni Oulussa netplaza toteutti johonki kerrostaloon asukkaille 1gbps liittymät, runko on kuulemma 10gbps. Tätä voinee jo kutsua 1gbps liittymien myynniksi jos käyttäjiä on enemmän kuin kourallinen.
 
Viimeksi muokattu:

Zefram Cochrane

The Engineer
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
1 844
Näin on. Gigabitin yhteydelle ei ihan oikeasti ole tarvetta. Oikeampi vertaus: miksi ihmiset ajavat Corollaa, kun rahalla saa Bentleyn? No sen takia, kun Toyotalla pääsee ihan samalla tavalla paikasta A paikkaan B ja jopa samassa ajassa kun kaupungissa ollaan.
Itseasiassa tarvittaisiin Teraluokan yhteyksiä. 8K (16K) videoyhteydet olisivat paremmin toimivia.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 070
No, se on huijausta, mikäli nimellisnopeudesta ei toteudu vähintään 50%.
Jos toteutuu, niin homma kunnossa.
Hyvin harva käyttäjä oikeasti kaistaa käyttää kovinkaan paljon vaikka nopeutta olisi. Muutama tera kuukaudessa on keskimääräisesti jotakin 5Mbps luokassa. Kaistankäyttö kasvaa iltaisin jonkin verran mutta esimerkiksi sadalle asunnolle kaistankäyttö olisi perusiltana enintään 100-200Mbps keskiarvossa. Toki piikkejä voi olla jopa 400Mbps asti kun ladataan X-tiedosto tai puskuroidaan video. Sen jälkeen kaista on vapaata.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
828
On se kyllä minunkin mielestäni huijausta. Esim DNA:lla gigan liittymä jos toimii 400mb, niin ok. Osta pihaan 20t sepeliä, jaa mutta tulikin vaan 8t, homma kuitenkin ok, kun kuormaajia on erilaisia ja vaihtelua tulee. Samoin nuo 4g:n nopeudet. Myydään liittymän teoreettista maksiminopeutta. 200mb 4g:llä latailin 2mb/s. Ihan jees.
 
Liittynyt
03.05.2018
Viestejä
3 164
Meillä on sellanen 50Mbps keskikulutus liittymällä kun koko talo on kotosalla. Tämä tarkoittaa sitä, että 100Mbps liittymä on juuri ja juuri sopiva meidän tarpeeseen, koska ajoittaiset piikit vielä mahtuvat tuohon liittymään. Kun keskikulutus nousee 70Mbps luokkaan on jo kiire tilata nopeudennosto, jos haluaa vielä käyttää liittymää yhtä sujuvasti kuin aiemminkin. 100Mbps linkki on 85Mbps keskikulutuksen jälkeen tukossa koska purskeinen data varaa lopun luontaisesti itselleen.

Edit: elikkä asian ytimenä = 100% linkin kuormitus on absurdi ajatus joka on jo vikatilanne eikä mitenkään toimiva tilanne. Tässä tullaan "kuitu vs 4G/5G" asian ytimeen, jos kuidussa voit päästä oman kulutuksen osalta hallittuun nopeusvakioon. Toisin kuin langattomassa yhteydesä, jossa voit ostaa lähtökohtaisesti enemmän jaettua kaistaa saaden vähemmän vakiona - muiden käyttäjien käytön vaihtelun mukaan.
Toki operaaattori voi pistää kitsaalla ryhmäjakamon uplinkillä tämän kuitutoteutuksen paskaksi, mutta se näkyy sitten bisneksessä jos asiakastoteutuma jää alle odotusarvon.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 866
ei ole mitenkään taloudellisesti mitään järkeä mitoittaa verkon kapasiteettia piikkikuormitusten mukaisesti. Niin kauan kun pakettikytkentäistä dataa on käytetty on asiakasyhteyksien määrä suhteessa rungon kapasiteettiin yliprovisioitu. voidaan toki myydä vain esim maks 800 megan liittymiä, mutta täälläkin jotkut jo kitisevät miksei jossain myyty täysiä 1G liittymiä kun siellä on kuitenkin se giganen portti operaattorin laitteessa.

Ja se access laitteesta seuraavakin solmu metroverkkoon päin on tehty niin että kaikki siinä kiinni olevat yhteydet eivät voisi liikennöidä yhtä aikaa maksiminopeudella koska tälläinen tilanne on normaalisti erittäin epätodennäköinen.

Toki voitaisiinhan sitä taataa asiakkaille aina täysi nopeus operaattorin verkon rajalle saakka mutta silloin saisitte unohtaa kaksinumeroiset kuukausimaksut.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
828
  • Mitäs ihmeen paskanjauhantaa taas. Kyse on ensisijaisesti myynnistä ja osittain kuluttajien kusetuksesta. Minun 200mb kaapelinettini toimii aina 200 megaisena. 1gb liittymä toimikin sitten ~500. Hintaeroa kuitenkin 25€. On mielestäni vastuutonta myydä gigan liittymiä, jotka toimivat ehkä 40%+ nopeudella luvatusta. Tähän ei jää yhtään selittelyn varaa. Jos niitä gigan liittymiä ei saada toimimaan jollain alueella kuin 600 megaisena, niin sitten myydään sitä helvetin 600 megaa eikä gigan liittymiä. Ei se sen hankalampaa ole. Jos ei pystytä siihenkään, niin sitten myydään pienempää nopeutta. Kyllä operattorit tässä yrittävät myynnin edistämiseksi kaunistella ja vääristellä asioita, harhaanjohtamisesta puhuisin jo. Lisäksi puhutaan "valokuidusta", vaikka yhteys tuodaan pahimmassa tapauksessa kuparilla asuntoon. Joo, muuttuuhan se jossain kohtaa runkoverkkoa kuiduksi. Nyt valot päälle. Itseä ei siis vituta se, että en saa sinällään "gigan yhteyttä" tänne, vaan se, että sitä yritetään kaikesta huolimatta myydä gigaisena.
  • Paljon totuudenmukaisempaa olisi myydä nopeinta liittymää niin, että mainostetaan 400mb+ liittymää, jonka maksiminopeus on kuitenkin rajattu 1000 megaan. Toki tässäkin vaihteluvälin pitäisi olla vähän järkevämpi nykyiseen haarukkaan verrattuna.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 142
Kyllä operattorit tässä yrittävät myynnin edistämiseksi kaunistella ja vääristellä asioita, harhaanjohtamisesta puhuisin jo.
Se on sitä mielikuvamarkkinointia ja tämäkin vain siksi, että lainsäädäntö sallii tällaisen toiminnan kunhan vain ilmoitetaan arvioitu vaihteluväli.

Tietysti se on helvetin vaikea kokonaisuus hallita kun muuttujia on paljon, mutta kyllä esim. elisalla 1000M kuituyhteyden vaihteluväliksi sallitaan 500-1000 normaalin ollessa 900M, tuntuu tuo 50% luvatusta todella vähältä.

Mobiilin tilanne tietysti vielä karmeampi.

EDIT: tai no 500M on sen ~55,5% luvatusta kun tuolle 1000M luvataan normaalinopeudeksi 900M.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
16 125
1000 megan valokuitu liittymä kiinnostaa, mutta sitten vasta, kun sieltä saa yli 950 megaa ulos. Nykyisestä Elisan kuidusta ei saa kuin korkeintaan 500-750 megaa, normaalinopeus 675 megaa.:(
Testasin kaverin luona joulun aikana. Oma tietokoneeni oli siellä mukana. Hänellä on Elisan 1000 megan kuituliittymä. Eteiseen tulee RJ45 liittimet. Siellä on laadukas HPE:n kytkin, jolla yhteys on jaettu eri huoneisiin. Vain yhdessä on tietokone liitettynä.
Itselläni on kotona saman tyyppinen nettiliittymä. Nyt on 250/50 kuituliittymä. Olen harkinnut 1000 megan kuituliittymää. Joulun ajan kokemuksen mukaan en taida ottaa 1000 megan kuituliittymää.
Oliko se kaverin 1000 megan kuituliittymä, 1000/1000, vai jotain muuta ? Kaverilla ei ollut reititintä ? vaan pelkkä kuitumuunnin + kytkin, testi jonnekkin millä elisalle vapaata kaistaa reilusti. ?
Ja siitä kaverin liittymästä riippumatta, niin onko Elisa sinulle tarjonnut 1000/1000 liittymää ?


Sori tämä voi kuullostaa päänaukomiselta, mutta niin trollaamiselta tuoksuu, vaikka

Kullakkin omat tarpeet, mutta jos nyt 50 megaa ulos joka ehkä ahdistaisi, ja vaihtoehtona olisi ns 1000 meganen ulos, vaihteluvälillä 500-750 Mbit/s , niin olishan tuo ~650mbit/s sen verran surkea että antaa , kyllä sen minimi pitää olla 950Mbit/s.
 
Liittynyt
17.05.2017
Viestejä
652
Juu, ja olen tuostakin kyseisestä tapauksesta kommentoinut ja korjaillut, kun puhuvat että 2gbps liittymä maksaa 10euroa. Ei maksa, vaan 2gbps liittymä on jaettu melkoiselle määrälle käyttäjiä.

Olen kysellyt joskus tiedustellut ko. projektin vetäjältä, että mitä nopeuksia te sitten myytte asiakkaille? Vastausta en muista tähän hätään, joten ei siitä enempää.

Jos oikeasti myydään esim 1gbps liittymä, niin jo traficomin määräykset sanoo että nopeudesta tulee toteutua vähintään 50%.

Muistaakseni Oulussa netplaza toteutti johonki kerrostaloon asukkaille 1gbps liittymät, runko on kuulemma 10gbps. Tätä voinee jo kutsua 1gbps liittymien myynniksi jos käyttäjiä on enemmän kuin kourallinen.
Hei,

Onkohan näissä jutuissa nyt realismi aika paljon hukassa? Kuten joku mainitsi, niin yleensä taloyhtiöiden runkolaitteet on vaan 1Gbit/s, näin elisalla esimerkiksi 90 asunnon talossa.

10G runko ja 2Gbit/s taatun kaistan liittymä, niin se on 99% caseissa nopeampi, kuin mikään mitä saat ostettua kuluttajaispiltäsi.

Lisäksi täyttyy mainita, että ficoran säännöt koskevat vaan kuluttajaliittymiä, eivät yrityskaistaa. Mittauksen perustella meillä on sitä kapasiteettia ollut noin 1900Mbit/s vapaana lähes millä tahansa ajanhetkellä.

Eero
 
Liittynyt
31.07.2019
Viestejä
1 505
Hei,

Onkohan näissä jutuissa nyt realismi aika paljon hukassa? Kuten joku mainitsi, niin yleensä taloyhtiöiden runkolaitteet on vaan 1Gbit/s, näin elisalla esimerkiksi 90 asunnon talossa.

10G runko ja 2Gbit/s taatun kaistan liittymä, niin se on 99% caseissa nopeampi, kuin mikään mitä saat ostettua kuluttajaispiltäsi.

Lisäksi täyttyy mainita, että ficoran säännöt koskevat vaan kuluttajaliittymiä, eivät yrityskaistaa. Mittauksen perustella meillä on sitä kapasiteettia ollut noin 1900Mbit/s vapaana lähes millä tahansa ajanhetkellä.

Eero
Realismi riippuu täysin siitä, mitä nopeutta asiakkaille myydään, ja paljonko siitä toteutuu myös ruuhkahuippuina.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 070
Realismi riippuu täysin siitä, mitä nopeutta asiakkaille myydään, ja paljonko siitä toteutuu myös ruuhkahuippuina.
Operaattori oikeastaan voi taata nopeuden vain omassa verkossa mitä hallitsee. Usein sattumalta liikenne kulkeutuu usein toisen operaattorin verkkoon minne nopeutta ei voi oikein taata.

Mutta vaikka tälläistä jakosuhdetta omassa verkossa jo tehdään en ole kuullut sen aiheuttavan ongelmia. Harva edes huomaa kun kapasiteettia on riittävästi verkossa pääsääntöisesti. Mikäli loppuu voi aina operaattori päivittää mutta ei sitä valmiina ylimääräisenä ole.
 
Liittynyt
17.05.2017
Viestejä
652
Realismi riippuu täysin siitä, mitä nopeutta asiakkaille myydään, ja paljonko siitä toteutuu myös ruuhkahuippuina.
1500MBit/s / 1500Mbit/s on toteutuma 5min keskiarvolaskennalla. Teleoperaattorithan käyttävät näissä yleensä 8 tunnin keskiarvolaskentaan ja omaan verkkoonsa.

Eero
 
Liittynyt
17.05.2017
Viestejä
652
Operaattori oikeastaan voi taata nopeuden vain omassa verkossa mitä hallitsee. Usein sattumalta liikenne kulkeutuu usein toisen operaattorin verkkoon minne nopeutta ei voi oikein taata.

Mutta vaikka tälläistä jakosuhdetta omassa verkossa jo tehdään en ole kuullut sen aiheuttavan ongelmia. Harva edes huomaa kun kapasiteettia on riittävästi verkossa pääsääntöisesti. Mikäli loppuu voi aina operaattori päivittää mutta ei sitä valmiina ylimääräisenä ole.
Rungossa taitaa ficixissä maksimissaan kulkea se 50Gbit/s max, niin siitä voi arpoa millainen jakosuhde oikeasti on noissa kaistoissa.

:::FICIX:::

Eero
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 070
Rungossa taitaa ficixissä maksimissaan kulkea se 50Gbit/s max, niin siitä voi arpoa millainen jakosuhde oikeasti on noissa kaistoissa.

:::FICIX:::

Eero
Noh luulen Ficix olevan aika pieni kun se välittää Suomen sisäistä liikennettä. Isoimmilla operaattoreilla kun on keskenään yhteydet. Lisäksi tietysti verkoissa löytyy Youtube, Netflix, Akamai cache-palvelimet. Ficix merkitys on pienemmille operaattoreille suurempi.

Tuolta kai voi vilkaista millaista Elisalla on: ElisaIP
 

xana

ICT Pro
Tukijäsen
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
887
Oliko se kaverin 1000 megan kuituliittymä, 1000/1000, vai jotain muuta ? Kaverilla ei ollut reititintä ? vaan pelkkä kuitumuunnin + kytkin, testi jonnekkin millä elisalle vapaata kaistaa reilusti. ?
Ja siitä kaverin liittymästä riippumatta, niin onko Elisa sinulle tarjonnut 1000/1000 liittymää ?


Sori tämä voi kuullostaa päänaukomiselta, mutta niin trollaamiselta tuoksuu, vaikka

Kullakkin omat tarpeet, mutta jos nyt 50 megaa ulos joka ehkä ahdistaisi, ja vaihtoehtona olisi ns 1000 meganen ulos, vaihteluvälillä 500-750 Mbit/s , niin olishan tuo ~650mbit/s sen verran surkea että antaa , kyllä sen minimi pitää olla 950Mbit/s.
Kaverilla on samalainen nettiliittymä niin kuin minulla; vain eri nopeus. Täällä pohjanmaalla Elisa ei tarjoa kuin 1000/100 kuituliittymää. Muunlaista ei ole mahdollista saada. Asuntoon ei tule kuitua sisälle, mutta talon tekniseen tilaan kylläkin tulee. Siellä on Elisan hallinnoima kytkin, josta jaetaan asuntoihin netti tilatun nopeuden mukaan. Kyseessä on siis taloyhtiö, jossa on 20 asuntoa. Eteisessä netti tulee RJ45 paneeliin(ristikytkentä), johon asukas voi hankkia kytkimen, jolla voi jakaa netin vaikka viiteen RJ45 pistorasiaan. Tällöin kaikille on oma IP-osoite. Erillisellä reitittimellä NAT:in taakse saa sitten useamman tietokoneen yhteen RJ45 pistorasiaan. Mainittakoon, että kaveri asuu toisella puolella samaa kaupunkia kuin minä; niin ikään taloyhtiössä.

Elisan ylimielinen suhtautuminen asiakkaisiin v******a. Netin vasteajat on mitä sattuu. On kuulemma normaalia, että vasteajat kotimaassa on jopa 50 ms. Kaikki korjaukset Elisa on täällä pohjanmaalla ulkoistanut Voimatel nimiselle firmalle. Parempi olisi, jos Elisa itse tekisi korjauksetkin. Aikoinaan, kun Anvia oli vielä olemassa(ennen kuin Elisa yrityskaappasi sen) onnistuivat korjaukset nopeasti.

Trollaaminen on aika vahva syytös minun kirjoituksista. Sitä ne eivät todellakaan ole.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 866
Vasteajastahan ei taida missään määräyksessä olla kuluttaja liittymien osalta määritelty mitään rajoja. Yritysliittymissä näitä voisi periaatteessa sopiakkin mutta halpaa se ei kuitenkaan tulisi olemaan.
 
Liittynyt
17.05.2017
Viestejä
652
Vasteajastahan ei taida missään määräyksessä olla kuluttaja liittymien osalta määritelty mitään rajoja. Yritysliittymissä näitä voisi periaatteessa sopiakkin mutta halpaa se ei kuitenkaan tulisi olemaan.
Kymppejä maksavan kuluttajaliittymän vertaaminen yrityskaistaan on hieman sama kuin vertaisi halvinta ladaa teslaan.

Yrityskaistat on symmetrisia ja on sovittu metriikoista ja muista arvoista jotka pitää täyttyä tai tulee sanktiota. Tärkein arvo on kummiskin
monesti sla ja korjausajat jotka kuluttajatunkeissa ovat määrittelemättömiä. Kuluttajaliittymä saa olla toimimatta 3pv. Yrityskaistassa itselläni
arvo on sla 4h tunnin korjausaika.

Itselläni tulee nykyisin symmetrinen 10G olohuoneeseen asti.

Eero
 
Liittynyt
17.05.2017
Viestejä
652
Kaverilla on samalainen nettiliittymä niin kuin minulla; vain eri nopeus. Täällä pohjanmaalla Elisa ei tarjoa kuin 1000/100 kuituliittymää. Muunlaista ei ole mahdollista saada. Asuntoon ei tule kuitua sisälle, mutta talon tekniseen tilaan kylläkin tulee. Siellä on Elisan hallinnoima kytkin, josta jaetaan asuntoihin netti tilatun nopeuden mukaan. Kyseessä on siis taloyhtiö, jossa on 20 asuntoa. Eteisessä netti tulee RJ45 paneeliin(ristikytkentä), johon asukas voi hankkia kytkimen, jolla voi jakaa netin vaikka viiteen RJ45 pistorasiaan. Tällöin kaikille on oma IP-osoite. Erillisellä reitittimellä NAT:in taakse saa sitten useamman tietokoneen yhteen RJ45 pistorasiaan. Mainittakoon, että kaveri asuu toisella puolella samaa kaupunkia kuin minä; niin ikään taloyhtiössä.

Elisan ylimielinen suhtautuminen asiakkaisiin v******a. Netin vasteajat on mitä sattuu. On kuulemma normaalia, että vasteajat kotimaassa on jopa 50 ms. Kaikki korjaukset Elisa on täällä pohjanmaalla ulkoistanut Voimatel nimiselle firmalle. Parempi olisi, jos Elisa itse tekisi korjauksetkin. Aikoinaan, kun Anvia oli vielä olemassa(ennen kuin Elisa yrityskaappasi sen) onnistuivat korjaukset nopeasti.

Trollaaminen on aika vahva syytös minun kirjoituksista. Sitä ne eivät todellakaan ole.
Kokemukseni mukaan kuluttajakaistoissa maksimoidaan asiakkaan kurjuus.

Eero
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
16 125
Kaverilla on samalainen nettiliittymä niin kuin minulla; vain eri nopeus. Täällä pohjanmaalla Elisa ei tarjoa kuin 1000/100 kuituliittymää.
Jos sitä uppia haluaa, niin joidenkin operaattorien tuotteistus on sellainen että pitää ottaa jotain gigabitn liittymiä että saa lähemmäksi satamagesta paluun. Hinta juttuja, joillain operaattoreilla on symmetrisempiä (joillain tiettyyn rajaan asti, joillain pidemmälle)

Mutta en silti tajua tilitystäsi, luvataan satamegeaa, touteutuu n 600 megaa, mutta ei kelpaa koska pitää olla minimissään 950 megaa, mutta sitten pärjätään mielummin viidenkymmenen megan ulopäin liittymällä.

Sori että olen vähän ärsyttävän kuuloinen, yritän ymmärtää mitä rivien välissä yrität kertoa.

Tulkitsen ehkä väärin, mutta kysyn, haikailetko Elisaa edeltävää aikaa, kun paikallinen operaattori itsenäisesti hoiti asioita.

>950 minimi uppi ei nyt se juttu ja tiedostat ettei jokin edukas rivari taloyhtiö liittymä sellaista tarjoile.
 

xana

ICT Pro
Tukijäsen
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
887
Jos sitä uppia haluaa, niin joidenkin operaattorien tuotteistus on sellainen että pitää ottaa jotain gigabitn liittymiä että saa lähemmäksi satamagesta paluun. Hinta juttuja, joillain operaattoreilla on symmetrisempiä (joillain tiettyyn rajaan asti, joillain pidemmälle)

Mutta en silti tajua tilitystäsi, luvataan satamegeaa, touteutuu n 600 megaa, mutta ei kelpaa koska pitää olla minimissään 950 megaa, mutta sitten pärjätään mielummin viidenkymmenen megan ulopäin liittymällä.

Sori että olen vähän ärsyttävän kuuloinen, yritän ymmärtää mitä rivien välissä yrität kertoa.

Tulkitsen ehkä väärin, mutta kysyn, haikailetko Elisaa edeltävää aikaa, kun paikallinen operaattori itsenäisesti hoiti asioita.

>950 minimi uppi ei nyt se juttu ja tiedostat ettei jokin edukas rivari taloyhtiö liittymä sellaista tarjoile.
Anvian aikana moni asia toimi paremmin.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 013
Niin anvia kuin elisa aikana FTTH toiminu loistavasti. Ei mitään valitettavaa mutta hinnat nousee niin nettiliittymässä kuin kaapeli-tv:ssä. ISP:n oma kuitu on siinä mielessä huono kun ei pysty kilpailuttaan.
 
Liittynyt
17.05.2017
Viestejä
652
Niin anvia kuin elisa aikana FTTH toiminu loistavasti. Ei mitään valitettavaa mutta hinnat nousee niin nettiliittymässä kuin kaapeli-tv:ssä. ISP:n oma kuitu on siinä mielessä huono kun ei pysty kilpailuttaan.
Jos on HVM aluetta, niin ei sitä omaa kuitua oikein kannata vetää..

Vuokrakuidut on kohtuuhintaisia tuotteita. Toki käyttäjämäärä pitää olla enemmän kuin yksi..

Eero
 
Liittynyt
02.11.2019
Viestejä
5
1000 megan valokuitu liittymä kiinnostaa, mutta sitten vasta, kun sieltä saa yli 950 megaa ulos. Nykyisestä Elisan kuidusta ei saa kuin korkeintaan 500-750 megaa, normaalinopeus 675 megaa.:(
Sun vaatimukset nopeudesta ja sen vaihteluvälistä ovat epärealistisiä, jos puhutaan kuluttajaliittymästä, joka kuitenkin jaetaan myös kiinteän (kuidun) puolella monen käyttäjän kesken. Sitä kuinka monen en tiedä (on operaattorien liike- salaisuuksia), mutta kaveri (Eero Volotinen) joka teki Leppävaaran torninaloon toteutuksen, jossa 1Gbit/s- yritysliittymä jaettiin 109- käyttäjän kesken. Hänen mittauksista pystyi toteuttamaan, että peruskäytössä 109- käyttäjän kuorma ei koskaan ylitäänyt 600Mbit/s. Tästä voidaan arvioida, että 1Gbit/s- yhteys jaetaan operaattorien kuluttajapuolella. Helposti satojen (ellei yli 1000:n) käyttäjän kesken. Kuluttajaliittymissä on myös usein kuristimet, joiden takia 1Gbit/s liittymästä saa usein ulos vain sen 600-700Mbit/s (vaikka enemmän olisikin tarjolla).

100Mbit/s- liittymästä kuidussa (kuluttajapuolella) taa saa hyvin varmasti ulos sen 100Mbit/s (usein jopa vähän yli).

T: Tuokki
 
Liittynyt
02.11.2019
Viestejä
5
Ihan kiva lukea.

Tuo on ihan hyvä syy, ja vaikka moni pitää "ei nettiä" ihmisiä vähän tiukkiksina, niin jokut miettii vähän laajemmin ja jos mahdollisuus tulee niin kuidunottavat kiinteistön arvo mielessä. Se taasen voi olla etu vaikka ei olisi myynti mielessä, no joku voi arvonousu vaikutuksen pitää haittanakin.
Ikävä kyllä hyvä tietoliikenne yhteydet (kuidusta puhumattakaan) eivä yleisesti vaikuta asunnon hintaan / haluttavuuteen. Tämä johtuu yksinkertaisesti tiedon puutteesta. Tämä näkyy sekä kiinteistövälittäjien, että asunnon vuokraajien/ostajien keskuudessa. Tietoliikenne aletaan poikkeuksetta ihmitellä, vasta kun asuntoon on muutettu. Tai aletaan ihmitellä, jos yhteys on niin huono, että Youtube/Netflix alkaa tökkimään. Tämä ilmiö näkyy varsinkin sellaisen porukan keskuudessa, jossa muutetaan kaupungin keskustan kerrostalosta maalle tai kaupunkien laitamien omakotitaloon.

Operaattorit, kiinteistövälittäjät ja myyjät eivät edes halua, että netin laatu tulee mittariksi, joka vaikuttaa asunnon arvoon. Koska kuten yleisesti tunnetaan asia ei ole tasaisesti hyvässä kunnossa jos koko Suomi ja alueelliset erot otetaan huomioon.

Myös tietämättömyys kiinteän yhteyden (varsinkin kuidun FTTH/FTTB) ja mobiilin yhteyden alleviivaa sitä tosiasiaa, että porukka ei ole valmis kuidusta mitään maksamaan. Mobiili toimi miten sattuu. Kuvitellaan, että mobiili = (paras mahdollinen) netti ja netti siis toimii miten sattuu. Jos mobiilin (sen parhaan yhteyden) saa 20-30€ kk, niin harva on halukas ottamaan kuitua, jos sen tuominen (=rakentaminen) maksaa 1500-2500€ ja sitten vielä kk- maksu netistä juoksemaan.

Miksi mobiili sitten mielletään siksi parhaaksi yhteydeksi, johtuu osaltaa operaattorien markkinoinnista. Mikäs sen parempi bussines (opeaattoreille), kun myydä ilmaa ?!

T: Tuokki
 
Liittynyt
17.05.2017
Viestejä
652
Sun vaatimukset nopeudesta ja sen vaihteluvälistä ovat epärealistisiä, jos puhutaan kuluttajaliittymästä, joka kuitenkin jaetaan myös kiinteän (kuidun) puolella monen käyttäjän kesken. Sitä kuinka monen en tiedä (on operaattorien liike- salaisuuksia), mutta kaveri (Eero Volotinen) joka teki Leppävaaran torninaloon toteutuksen, jossa 1Gbit/s- yritysliittymä jaettiin 109- käyttäjän kesken. Hänen mittauksista pystyi toteuttamaan, että peruskäytössä 109- käyttäjän kuorma ei koskaan ylitäänyt 600Mbit/s. Tästä voidaan arvioida, että 1Gbit/s- yhteys jaetaan operaattorien kuluttajapuolella. Helposti satojen (ellei yli 1000:n) käyttäjän kesken. Kuluttajaliittymissä on myös usein kuristimet, joiden takia 1Gbit/s liittymästä saa usein ulos vain sen 600-700Mbit/s (vaikka enemmän olisikin tarjolla).

100Mbit/s- liittymästä kuidussa (kuluttajapuolella) taa saa hyvin varmasti ulos sen 100Mbit/s (usein jopa vähän yli).

T: Tuokki
115 asunnon, 200 käyttäjän.

Tälläkään määrällä mittattua kaistankäyttöä ei koskaan ollut yli downloadissa 500Mbit/s. Nythän liittymä on 2Gbit/s ja mitattua kaistakäyttöä ei koskaan ole ollut yli 500Mbit/s.

Vaikka monet täälläkin on haukkuneet toteutusta huijaukseksi, niin kuluttajapuolella ei vastaavia käytännössä ole.

Toinen kohde, 90 asuntoa, 130 käyttäjää. Gigainen linja. Maksimikäyttö 500Mbit/s

Eero
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
143
115 asunnon, 200 käyttäjän.

Tälläkään määrällä mittattua kaistankäyttöä ei koskaan ollut yli downloadissa 500Mbit/s. Nythän liittymä on 2Gbit/s ja mitattua kaistakäyttöä ei koskaan ole ollut yli 500Mbit/s.

Vaikka monet täälläkin on haukkuneet toteutusta huijaukseksi, niin kuluttajapuolella ei vastaavia käytännössä ole.

Toinen kohde, 90 asuntoa, 130 käyttäjää. Gigainen linja. Maksimikäyttö 500Mbit/s

Eero
millä aikavälillä?
Kyllä monesta paikkaa tulee ns tuutintäydeltä.
 
Liittynyt
17.05.2017
Viestejä
652
Liittynyt
17.05.2017
Viestejä
652
Ikävä kyllä hyvä tietoliikenne yhteydet (kuidusta puhumattakaan) eivä yleisesti vaikuta asunnon hintaan / haluttavuuteen. Tämä johtuu yksinkertaisesti tiedon puutteesta. Tämä näkyy sekä kiinteistövälittäjien, että asunnon vuokraajien/ostajien keskuudessa. Tietoliikenne aletaan poikkeuksetta ihmitellä, vasta kun asuntoon on muutettu. Tai aletaan ihmitellä, jos yhteys on niin huono, että Youtube/Netflix alkaa tökkimään. Tämä ilmiö näkyy varsinkin sellaisen porukan keskuudessa, jossa muutetaan kaupungin keskustan kerrostalosta maalle tai kaupunkien laitamien omakotitaloon.

Operaattorit, kiinteistövälittäjät ja myyjät eivät edes halua, että netin laatu tulee mittariksi, joka vaikuttaa asunnon arvoon. Koska kuten yleisesti tunnetaan asia ei ole tasaisesti hyvässä kunnossa jos koko Suomi ja alueelliset erot otetaan huomioon.

Myös tietämättömyys kiinteän yhteyden (varsinkin kuidun FTTH/FTTB) ja mobiilin yhteyden alleviivaa sitä tosiasiaa, että porukka ei ole valmis kuidusta mitään maksamaan. Mobiili toimi miten sattuu. Kuvitellaan, että mobiili = (paras mahdollinen) netti ja netti siis toimii miten sattuu. Jos mobiilin (sen parhaan yhteyden) saa 20-30€ kk, niin harva on halukas ottamaan kuitua, jos sen tuominen (=rakentaminen) maksaa 1500-2500€ ja sitten vielä kk- maksu netistä juoksemaan.

Miksi mobiili sitten mielletään siksi parhaaksi yhteydeksi, johtuu osaltaa operaattorien markkinoinnista. Mikäs sen parempi bussines (opeaattoreille), kun myydä ilmaa ?!

T: Tuokki
On näitä muutkin nyt ruvenneet askartelee harrastuksina (ja hyvä niin)

Ulvilantie 29 – SuomiCom
Asunto-osakeyhtiö Oulun Loiste on Pohjois-Suomen nopein taloyhtiö - Netplaza

ja mallia pitää vähän itse taas näyttää niille, jotka ei usko:
Taloyhtiö hankki oman valokuidun ja kaikille laajakaistan − joka asuntoon supernopea nettiyhteys alle 10 euroa/kk

Eero


Eero
 
Liittynyt
01.02.2019
Viestejä
365
Osaisiko joku valaista miksi Telian Avoimessa kuidussa ei saa symmetrisiä liittymiä 100/100:n jälkeen? Otetaan mikä tahansa kuitumuunnin 1/10/25/40/jne gigaa, se on symmetrinen. Onko syynä se että uppikaista on operaattorille (potentiaalisesti?) maksullista ja sen takia sitä halutaan säännöstellä vai onko runkoverkossa jotain teknisiä rajoitteita? Omat kokemukset 50+ käyttäjän generoimasta liikenteestä ovat Eikkaan kuvien kanssa liki identtiset, eli käytännössä uppia tulee aika tarkkaan 10 % down-liikenteestä, mutta miksi rajoitteet?
 
Liittynyt
17.05.2017
Viestejä
652
Osaisiko joku valaista miksi Telian Avoimessa kuidussa ei saa symmetrisiä liittymiä 100/100:n jälkeen? Otetaan mikä tahansa kuitumuunnin 1/10/25/40/jne gigaa, se on symmetrinen. Onko syynä se että uppikaista on operaattorille (potentiaalisesti?) maksullista ja sen takia sitä halutaan säännöstellä vai onko runkoverkossa jotain teknisiä rajoitteita? Omat kokemukset 50+ käyttäjän generoimasta liikenteestä ovat Eikkaan kuvien kanssa liki identtiset, eli käytännössä uppia tulee aika tarkkaan 10 % down-liikenteestä, mutta miksi rajoitteet?
Operaattorilla on halua säästää kallista ulkomaankaistaa ja samalla ehkä tehdä hieman eroa kuluttaja ja yritysliittymiin. Niin kauan kun tuollaiset kuristetut liittymät käy kaupaksi, niin parempaa ei ole tarjolla.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
7 044
5min average mittaustulos.

Siinä ei kait nuo ihan pienet piikit näy, kuten esimerkiksi speedtest.netit, sillä se on niin nopeeta käyttöä.

Käyrät on netissä, lue itse: Tornikaista (@tornikaista) | Twitter

Kyllä minäkin läppärillä sen 2Gbit/s kellotin: Speedtest by Ookla - The Global Broadband Speed Test





Eero
Niin, jos tuo 2G kaista on jaettu 115 asunnon kesken ja sä saat silti tuollaisen lukeman speedtestillä, niin kertoohan se vähän siitä miten se kaista käytännössä jakautuu.
 
Liittynyt
03.05.2018
Viestejä
3 164
millä aikavälillä?
Kyllä monesta paikkaa tulee ns tuutintäydeltä.
Tämä on erittäin oleelinen kysymys. RRDtool tallentaa muistaakseni 5 min keskiarvoja tms mediaania, jolloin purskeet eivät näy graafeissa. Tämä taas johtuu siitä että SNMP lukudataa pitäisi hakea laitteilta reaaliajassa - miettikääpä sitä kuormitusta joka siitä syntyy...

Edit: 5 minuuttia on 300 sekuntia. Speedtest ottaa noin 10 sekuntia mitatakseen sisääntulevaa kaistaa ja 10sekuntia mitatakseen uloslähtevää kaistaa. Eli se nostaa graafia vain 10/300 ajan suuntaan tai toisen. 3.3% mittavälistä siis.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.05.2017
Viestejä
652
Tämä on erittäin oleelinen kysymys. RRDtool tallentaa muistaakseni 5 min keskiarvoja tms mediaania, jolloin purskeet eivät näy graafeissa. Tämä taas johtuu siitä että SNMP lukudataa pitäisi hakea laitteilta reaaliajassa - miettikääpä sitä kuormitusta joka siitä syntyy...

Edit: 5 minuuttia on 300 sekuntia. Speedtest ottaa noin 10 sekuntia mitatakseen sisääntulevaa kaistaa ja 10sekuntia mitatakseen uloslähtevää kaistaa. Eli se nostaa graafia vain 10/300 ajan suuntaan tai toisen. 3.3% mittavälistä siis.
Oikeastihan meitä kiinnostaa juuri nämä käyrät mitä tämä piirtää. Sitten kun käyrä esimerkiksi ylittää jatkuvasti 80 pinnaa ostetusta kaistasta, niin sitä voi lisätä.

10s mittauksia on vähä hankala saada ulos, kuten juuri totesit.

Eli käytännössähän alkaa näkyä se, kun käyttäjä luukuttaa torrenttia täysillä yli 5min.

Eero
 
Liittynyt
17.05.2017
Viestejä
652
Niin, jos tuo 2G kaista on jaettu 115 asunnon kesken ja sä saat silti tuollaisen lukeman speedtestillä, niin kertoohan se vähän siitä miten se kaista käytännössä jakautuu.
(peak) Nopeusmittauksillahan on tarkoitus mitata, että verkosta saadaan se mikä on luvattu ja että omien laitteiden performance riittää.

Eero
 
Liittynyt
03.05.2018
Viestejä
3 164
Jes, tämä sama tulokulma molemmilla siis tiedossa :tup:
Pidän tätä juuri tärkeänä että osataan tunnistaa oikea tulkinta mittadatasta jota luetaan.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
7 044
(peak) Nopeusmittauksillahan on tarkoitus mitata, että verkosta saadaan se mikä on luvattu ja että omien laitteiden performance riittää.

Eero
Joo, tietysti, mutta samalla se tarkoittaa että siellä on 114 asunnon sen hetkinen kaistantarve n. 50M
 
Liittynyt
17.05.2017
Viestejä
652
Joo, tietysti, mutta samalla se tarkoittaa että siellä on 114 asunnon sen hetkinen kaistantarve n. 50M
Olemme siis molemmat sitä mieltä, että kaistaa on riittävästi tässä hetkessä? tulevaisuudessa 4K streamit toki tulevat nostamaan kaistantarvetta.

Eero
 
Liittynyt
17.05.2017
Viestejä
652
Jes, tämä sama tulokulma molemmilla siis tiedossa :tup:
Pidän tätä juuri tärkeänä että osataan tunnistaa oikea tulkinta mittadatasta jota luetaan.
Joo, tärkeää on, että kapasiteetin lasketa ei perustu musta tuntuu tietoon eli esimerkiksi 2000Mbit/s/115 jakolaskuun.

Eero
 
Liittynyt
13.02.2017
Viestejä
1 674
Alle 4vk tilauksesta ja kerä odottaa jo talon nurkalla. Ja välissä joulun ja uudenvuoden pyhät eikä välipäivinäkään joka päivä oltu hommissa. Ripeää toimintaa ainakin kaivuuporukalta. Nyt odotellaan koska kuituporukka tulee hoitamaan homman maaliin.

25C84EC5-A943-4877-9E67-0C21C3AAD99E.jpeg

liite kääntyy näköjään jostain syystä vaakaan vaikka kuva on pystyssä otettu...
 
Liittynyt
03.08.2019
Viestejä
220
Alle 4vk tilauksesta ja kerä odottaa jo talon nurkalla. Ja välissä joulun ja uudenvuoden pyhät eikä välipäivinäkään joka päivä oltu hommissa. Ripeää toimintaa ainakin kaiivuporukalta. Nyt odotellaan koska kuituporukka tulee hoitamaan homman maaliin.



liite kääntyy näköjään jostain syystä vaakaan vaikka kuva on pystyssä otettu...
Kunpa oltaisiin täälläkin ripeitä, kuitu kyllä kaivettu jo marraskuussa, mutta kun se asennus, sitä odotellaan.
 
Liittynyt
17.05.2017
Viestejä
652
Alle 4vk tilauksesta ja kerä odottaa jo talon nurkalla. Ja välissä joulun ja uudenvuoden pyhät eikä välipäivinäkään joka päivä oltu hommissa. Ripeää toimintaa ainakin kaivuuporukalta. Nyt odotellaan koska kuituporukka tulee hoitamaan homman maaliin.



liite kääntyy näköjään jostain syystä vaakaan vaikka kuva on pystyssä otettu...
Eihän tuo ole edes pitkä aika. Valokuidun vetäminen taloyhtiöön meillä tais kestää noin 6 kuukautta. :)

Eero
 
Liittynyt
31.07.2019
Viestejä
1 505
Vai oikein muutama viikko :D

Kannattaa varsinkin suurempien verkkojen rakentamisessa varautua siihen, että suunnitelmat muuttuu, ja alkuperäisien lupauksien toteutuminen voi venyä jopa parilla vuodella. Niin kävi täälläkin tietyillä alueilla.
 
Liittynyt
07.07.2019
Viestejä
1 395
Täähän nyt on puoliksi mainostason juttua, mutta liittyy hyvin tähän lankaan. Eli ei se FTTH ole aina välttämätöntä ja tietyillä ratkaisuilla voidaan säästää rahaa.

Mäkin tuossa vähän aikaa sitten tilasin kuidun, mutta se ei ollut mun päätös. Mä olisin mennyt G.fastilla, koska se olisi ollut huomattavasti halvempi vaihtoehto.

Nopeat verkkoyhteydet kiinteistöihin olemassa olevaa kupariverkkoa käyttäen – Uusin G.Fast -teknologia säästää kalliilta valokuituremonteilta | Ite wiki
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
4 205
Täähän nyt on puoliksi mainostason juttua, mutta liittyy hyvin tähän lankaan. Eli ei se FTTH ole aina välttämätöntä ja tietyillä ratkaisuilla voidaan säästää rahaa.

Mäkin tuossa vähän aikaa sitten tilasin kuidun, mutta se ei ollut mun päätös. Mä olisin mennyt G.fastilla, koska se olisi ollut huomattavasti halvempi vaihtoehto.

Nopeat verkkoyhteydet kiinteistöihin olemassa olevaa kupariverkkoa käyttäen – Uusin G.Fast -teknologia säästää kalliilta valokuituremonteilta | Ite wiki
G.mgfast on huomattavasti kiinnostavampi, Broadcom myy jo G.mgfast-piirejä.
 
Liittynyt
07.07.2019
Viestejä
1 395
G.mgfast on huomattavasti kiinnostavampi
Toki. Mutta riippuen laitteiden hinnoista jne, niin laitteiden vaihtaminen päihin sitten kun tulee ajankohtaiseksi on helppoa ja suhteellisen halpaa.

TDSL on myös tulossa joka on Terabit DSL. Olennaista on se, että ainakaan lyhyellä tähtäimellä kuidun hankkiminen ei ole olennaista. Ja muuttuvassa maailmassa ei välttämättä kannata panostaa turhan pitkälle tulevaisuuteen. Tarpeet muuttuu ja uusimmasta teknologiasta joutuu aina maksamaan ison preemion, jos ei pääse sitten mukaan johonkin testiprojektiin tms.

Kuulin tuossa juuri kaverilta joka on nyt eläkkeellä, että jo 20 vuotta sitten, saivat ilmaisen kuidun kun olivat Ericssonin tuotekehitys projekteissa mukana pk-seudulla. Silloin se varmaan maksoi mansikoita verrattuna siihen, mitä se maksaa nyt.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 308
Viestejä
4 156 943
Jäsenet
70 407
Uusin jäsen
Eppupelaa

Hinta.fi

Ylös Bottom