Eiks tämä 10 megaset nyt yleensä ole jotain kiinteistökohteiden perusnopeuksia, eli perustaso joka sisältyy vastikkeeseen. Asiakas sitten tilaa nopeampaa jos tarvitsee, tekniikasta riippuen gigaan saakka.
En tiedä mitä hän tarkoitti, mutta ei luulisi olevan termi ongelma jos kuituyhteydestä hankkii kymppimegasen palvelun.
Jotta kritiikissä olisi jotain järkeä, niin oletettavasti piikki oli suunnattu markkinointiin jossa myydään kuituliittymiä, mutta kuitu ei tule tilaajalle, vaan ne viimeiset metri on on paha pullonkaula, palvelussa voi olla jopa 10 megan rajoituksia.
Tuo on markkinointina hyvin
harhaanjohtavaa ja voi kysyä että missä nettiyhteydessä ei olisi kuitua välissä.
Se on toki semantiikkaa että mikä on kuitua ja mikä ei, onko se kuitua jos taloyhtiön kellariin tulee kuitu ja se vedetään VDSL:nä asuntoihin kun ei muutakaan verkkoa ole käytössä? Onko se kuitu jos se tuodaan Ethernetiä pitkin? Onko se kuitu vasta jos se tulee kuituna asuntoon saakka?
Jos kuitu ei tule tilaajalle ja se yhteys tuodaan tekniikalla joka oleellisesti huonontaa palvelu niin on sillä väliä.
J
os sinulle myydään kuitu ja saat DSLn niin kyllä kuitua ostanut on ihan oikeutettu pettymään.
Taloyhtiö voi tilata ja tehdä sopimuksia joissa kuitutuodaan taloyhtiöön, ja siitä sitten mennään asuntoihin sillä infaralla mitä on tarjolla. Ei siinä mitään ja voi olla järkevää, oleellista sitten miten se myydään osakkaille ja asukkaille.
niin fakta on että edelleen tässä maassa on ihan perkeleesti porukkaa jolle 10M nettiliittymä riittää ihan vallan mainiosti eikä ne enemmästä ole valmiita maksamaan.
On, monia , ja vielä enemmän on käyttökohteista jossa riittää murto-osa tuosta. Mutta myydäänkö ne sellaisilla termeille että asiakas luule saavansa jotain parempaa.
Eipä kuidulla tuominen asuntoon asti kauheasti hyötyä tuo paitsi lisäkustannusksia päätelaitteeseen. Ethernetillä voi vetää isompiakin linkkejä kuin gigaisia..
Esim kuidulla.
Markkinoinnissa ethernetillä yleensä tarkoitetaan sitä kotiverkoissa vallalla olevaa toteutusta, 100bit tai 1Gbit kupari versiota, taloyhtiöissä jos riittävän laadukas kupari löytyy ja teknisesti mahdollista toteutaa niin suurella osalle asukkaita haluttu vaihtoehto. (tuon kustannuksen/vähän rautaa kootiin takia) Seuraa se että vaikka olisi myyty kuituliittymää, niin kuparista johtuvia pettymyksiä vähän, jos tuote muuten se mitä toivottu.
Palaan vielä tähän
niin fakta on että edelleen tässä maassa on ihan perkeleesti porukkaa jolle 10M nettiliittymä riittää ihan vallan mainiosti eikä ne enemmästä ole valmiita maksamaan.
Tuote voidaan pilata vaikka kuitu tulisi tilaajalle asti, jos siellä on jotain 10M/bit rajoituksia, joita ei ole markkinoinnissa tuotu selkeästi esille, niin onhan se monelle iso pettymys. Eikä siinä lohduta jos joku on kymppimegaseen kuituun tyytyväinen.
Kuituliittymä / kuitunetti luo mielikuvina mm.
- Nopeus, symmetrinen nopeus.
- Viiveettömyys
- Luotettavuus
- Turvallisuus
- monipuolisuus
Jos toteutus on xDSL, niin ei siinä toteudu mikään noista(Joissain DSL versiossa symmetrinen mahdollista). . Kupariethernet vain osa, mutta yleensä vain taloyhtiötuotteissa, joten monesti riittää siinä ympäristössä.
5G, toistaiseksi niin epävakaa että tökkää siihen
Kuitunetti mieikuvia
Kiinteässä oletus että ihan oikea nettiyhteys, jossa ei karsitu(estetty) mitään muuta kuin ns pakolliset, Kuluttajilla dynaaminen IP ok , koska 5 IPtä ollut pitkään liki vakio, niin vähempi voi olla pettymys.
Pienet viiveet, pieni viiveen vaihtelu, paketit menee virheettä läpi.
Symmetristä nopeutta teknisesti voisi moni olettaa, vaikka kuluttaja palveluna harvinen, niin tuo pettymyksiä kuitutilaajalle.
mutta jos ei edes satadanmegan nimellistä paluuta saa , niin mikä kuitunetti se sellainen on.