Itseasiassa näkyy satelliittikanavia, kun Canalin, Viasatin yms... napataan satelliitista
Itse pidän ktv verkon palveluja kuolevana tekniikkana. Tarjotaan kun on pakko. Mieluiten kaikki vaan suoraan ip-verkkoihin.
Eero
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Itseasiassa näkyy satelliittikanavia, kun Canalin, Viasatin yms... napataan satelliitista
Asiahan ei mulle omakotitalossa asuvana kuulu mitenkään, mutta onko tosiaan niin ettei töllöistä löydy mitään standardia iptv:lle? Ainoat iptv-toteutukset mitä olen nähnyt ovat olleen niin että toista kuitua on tuotu netti ja toista sitten tv ip->antenniverkko -muuntoboxille. Näinkö ne kaikkialla menee? DVB-T -kanavanipun koko oli 27 Mbps ja DVB-T2 -nipun ilmeisesti vähän enemmän (<40 megaa?). Eli Digita-kanavien osalta puhutaan muutamasta sadasta megasta. 10Gb-kuidulla kaikki taloyhtiöön sisään, mutta päätelaitteistako tämä jää kiinni ettei katselu onnistu ilman antenniverkon kautta kierrättämistä?IP-TV kyllä ehdottomasti vaatisi jonkun yleisen standartin suoraan televisioihin, ilman että tarvitsisi mitään erillisiä bokseja. Eli niin että TV tarvitsisi vain sähkö ja verkkojohdon/Wlan.
Se ktv kuitu ei ole ip pohjainen ratkaisu vaan käytännössä se rf ktv signaali siirretään vaan optisesti kuidun yli ja muutetaan sitten takaisin sähköiseksi. Eli sen kanavanipun koodaus ei muutu ja signaali on identtinen kuparissa jaettavan ktv signaalin kanssa.Asiahan ei mulle omakotitalossa asuvana kuulu mitenkään, mutta onko tosiaan niin ettei töllöistä löydy mitään standardia iptv:lle? Ainoat iptv-toteutukset mitä olen nähnyt ovat olleen niin että toista kuitua on tuotu netti ja toista sitten tv ip->antenniverkko -muuntoboxille. Näinkö ne kaikkialla menee? DVB-T -kanavanipun koko oli 27 Mbps ja DVB-T2 -nipun ilmeisesti vähän enemmän (<40 megaa?). Eli Digita-kanavien osalta puhutaan muutamasta sadasta megasta. 10Gb-kuidulla kaikki taloyhtiöön sisään, mutta päätelaitteistako tämä jää kiinni ettei katselu onnistu ilman antenniverkon kautta kierrättämistä?
Saako teillä Iso-Britannian BBC:een kaikki kanavat näkymään KTV-verkossa? Tai Astra 19.2e, HotBird 13.0E, Astra 28.2E kanavaniput?
Kumpaan kategoriaan tasan 25 huoneistoa menee?Jos taloyhtiön satelliittiantenniverkon koko ylittää 25 huoneistoa
...
Alle 25 asunnon huoneiston taloyhtiön osalta mitään ongelma ei sen sijaan ole
25 tai alle -> ei maksua. Tulee ilmeisesti oikeuskäytännöstä: KKO:1998:155 - Korkeimman oikeuden ennakkopäätökset - FINLEX ® .Kumpaan kategoriaan tasan 25 huoneistoa menee?
Jatkuvaa?
No, meillä maksetaan onneksi vain nykyisin ktv verkosta 1e/as/kk. Silti väitän, että antenniverkko olisi merkittävästi halvempi. ktv verkossa tosin tarjonta on parempi.
Eero
Ei varmaan myöskään saa suurimmassa osaa tavan talonyhtiössä jotka ei ktv verkossa ole. Tuntuu ettei yhteis sateliittiantennit ole talonyhtiöissä enää kovin yleisiä. Joskus 90 luvullahan noita oli mutta tuntuu että digiin siirtymisen yhteydessä ne usein purettiin pois.
Jatkuva päivitys on siis ollut sen täysanalogisen systeemin päivittyminen ensin satelliitissa DVB-S muotoon, ditten sisäverkon muuttuminen DVB-T muotoon, sitten satelliitin muuttuminen DVB-S2, sisäverkko DVB-T2, satelliitti DVB-S2x... No tietysti kaikkia noita laitteistomuutoksia ei ole ollut pakko tehdä periaatteessa vanha DVB-S->Analoginen TV toimii vieläkin useimmilla, mutta lisäksi noita ilmaiseksi satelliitista jaettavia kanavia saatetaan yhtäkkiä lopettaaa kokonaan, tai siirtää jollekin toiselle taajuudelle, tai satelliittiin, joka edellyttää aina jotain säätöä.
Totta, Isompaan taloyhtiöön kaapelitv soparrilla voi olla kustannustehojas ratkaisu. Se tv pitää kuitekin tarjota.Ei tuo välttämättä taloyhtiölle ole. Se operaattorin hinta voi olla hyvinkin kohtuullinen, ja antennijärjestelmä vastaavasti taas kalliimpi kuin omakotitaloon, ja vaatii asentajan "jatkuvaa" säätöä.
Ei noita sat kanavia juurikaan välitaajuudella jaeta taloyhtiöiden antenniverkoissa, se on jo hyvin poikkeuksellista, vaikka se siirtäisikin ne tekniset päivitykset jokaisen asukkaan harteille. Toisaalta nykyään on paljon telkkareita joissa on sisäisenä myös sat viritin, joten sen puolesta tuolle järjestelmälle voisi olla enemmän kysyntää. Käytännössä tuo tietysti on mahdollista vain taloyhtiöissä joissa on kunnollinen tähtiverkko.Joillakin tv-kanavilla ne lähetystaajuudet ja parametrit muuttuvat jopa useamman kerran vuodessa. Sitten taas joku Saksan RTL on pukannut samalla taajuudella samalla modulaatiolla kanavaansa varmaan jo 20 vuotta yhtä mittaan.
Sinällään nuo modulaatiot yms. eivät ole ongelma jos sateliittikanavat jaetaan välitaajuudella (1000-2000 Mhz) sellaisenaan taloyhtiössä. Siinä tulee ongelmitta läpi niin analogiset PAL lähetykset (joita ei tosin ole enää vuosiin ollut edes satelliiteissa Euroopassa) ja uusimmat DVB-S2X modulaatiot.
Taitaa olla aihe jo aika tavalla sivussa ketjun aiheesta eli kuituyhteyksissä. Jos jotain kiinnostaa yhteisantenni-, kaapelitelevisio- ja satelliitti- ja antennivastaanotosta keskustella niin laittakoot uuden ketjun aiheesta pystyyn.
Ei noita sat kanavia juurikaan välitaajuudella jaeta taloyhtiöiden antenniverkoissa, se on jo hyvin poikkeuksellista, vaikka se siirtäisikin ne tekniset päivitykset jokaisen asukkaan harteille. Toisaalta nykyään on paljon telkkareita joissa on sisäisenä myös sat viritin, joten sen puolesta tuolle järjestelmälle voisi olla enemmän kysyntää. Käytännössä tuo tietysti on mahdollista vain taloyhtiöissä joissa on kunnollinen tähtiverkko.
Tuon sat sinkunhan voisi jakaa kyllä kuidullakin, ja valokuitua käytetään satelliitti antennin ja virittimen välillä silloin kun lautanen on jouduttu viemään johonkin pidemmälle. Teknisesti tuo sat sinkku siirtyy käsittääkseni kuidussa ihan samalla tavalla kuin ktv signaali, mutta niin paljon en tekniikkaa tunne että osaisin sanoa voisiko samaan kuituun tuutata yhtäaikaa ktv ja sat sinkut.. Jos voi, niin se antaisi ainakin periaatteessa mahdollisuuden lisätä kanavatarjontaa melko reippaasti.
Jos vedetään mikropäältä koko setti jakeluun, niin vähän suunnasta riippuen voi olla lisenssien osalta lähes tekemätön paikka, tai sitten vain tehdä vähän omin luvin osittain tai kokonaan. Tiedä sitten kuka päättäjistä haluaa ottaa riskin niskaansa.Isompi ongelma on se 25 asunnon raja, jonka jälkeen Teosto- ja Gramex-mafia astuu kuvioihin mukaan.
Nyky kysynnän perusteella voi olla jo ihan oma ongelma saada halukkaita moista määrää. Tosin jos parikin halukasta niin heillä voi olla halu niin iso että haluavat jos vain luvan saavat, jos nyt pääsevät yhteisymmärrykseen että mitä suuntia otetaan alas, no kimppa voi kannattaa vaikka kumpikin ottaisi omansa.Rajan kanssa voi muistaakseni kikkailla sillä tavalla, että vaikka 30 asunnon taloyhtiössä sat-antennisignaali jaetaan vain 25 asuntoon. Siinä onkin sitten oma hommansa että miten ne kustannukset silloin jaetaan ja miten miten valitaan ketkä saavat siihen osallistua mukaan ja miten vuoroja vaihdetaan jos joku haluaakin mukaan vaikka asunnon omistajan vaihduttua.
Tämä kai riski, jos siis myöhemmin halukkuus lisäänty ja joukolla halukkaita, siinä voisi toimi hinta miina, jos se 26 tulee mukaan niin hinta pomsahtaa sitten isoihin kk maksuihin,miten miten valitaan ketkä saavat siihen osallistua mukaan ja miten vuoroja vaihdetaan jos joku haluaakin mukaan vaikka asunnon omistajan vaihduttua.
Tuo 25 asunnon rajoitus on kyllä aivan perseestä ottaen huomioon nykyiset talonyhtiökoot. Mutta joo, tunnetustihan teostomafian ahneus ei tunne rajoja.Tuossa on linkki satelliittiantennin mikropäähän, jossa optisella valokaapeliulostulolla saa ulos kaikki kyseisen satelliitin kanavat ja ne siirrettyä valokuituun:
Satelliittisignaalin välitaajuusjakelu on suosittua kerrostaloissa ja taloyhtiöissä ainakin Keski-Euroopassa esimerkiksi Saksassa. Saksassakin puolet saksalaisista katsoo televisiota satelliitin kautta ja toinen puolisko kaapelitelevision kautta suunnilleen ja harava-antenniverkon osuus katsojakunnasta on noin 5 prosenttia. Sveitsissä muistaakseni vasta lakkautettiin koko maanpäällinen harava-antenniverkko ja televisiota voivat katsoa vain satelliitin, kaapelin tai netin yli.
Eihän tuo satelliittikanavien jakelu taloyhtiön verkossa välitaajuudella kovin kallis investointi ole. Jos hatusta vetäisi niin 200 euroa per asunto kustantaisi kun jonkun 8 satelliitin kaikki kanavat jaettaisiin taloyhtiön antenniverkkoon. Edellyttäen hinta että taloyhtiön antenniverkko on nykyaikainen tähtiverkko.
Hinta on sitten kalliimpi jos haluaa myös se Iso-Britannian tv-kanavat jakeluun taloyhtiössä kun tahtoo maksaa omansa sellainen 5 metrin lautastantenni varsinkin uutena.
Isompi ongelma on se 25 asunnon raja, jonka jälkeen Teosto- ja Gramex-mafia astuu kuvioihin mukaan.
Rajan kanssa voi muistaakseni kikkailla sillä tavalla, että vaikka 30 asunnon taloyhtiössä sat-antennisignaali jaetaan vain 25 asuntoon. Siinä onkin sitten oma hommansa että miten ne kustannukset silloin jaetaan ja miten miten valitaan ketkä saavat siihen osallistua mukaan ja miten vuoroja vaihdetaan jos joku haluaakin mukaan vaikka asunnon omistajan vaihduttua.
Itse tekemällä pääsee varmaan joo halvemmalla. Jos ajatellaan vaikka 25 asukkaan taloyhtiötä jolle operaattori tuo kuidun talojakamoon ja sieltä jokainen saa TV-antennin kautta kaapeli-tv:n ja netin perusnopeudella 100Mbs hintaan vajaa 9e/asunto/kk (ja asuntokohtaisesti lisää maksamalla nopeampaa yhteyttä) niin paljonko säästäisi jos hankkisi vastaavat itse?
Nopeasti katsoin 1Gbps yritysvalokuidun hinnan S1networksin sivulta, niin 439e/kk joka olisi jo reilu 17 euroa per asunto ja siihen sit päälle televisioantennit ja omien laitteiden hankinta.
Ei sillä ole oikeastaan merkitystä mitä tai mistä satelliitistä sinkkua tulee, vaan se että sat sinkku on niin se on tuo teostogramexmafia joille siitä pitää maksaa, se joka sinkkua satelliitista lähettää on tarkoittanut sen vastaanotettavaksi ihan vapaasti, ja jos lähettävä osapuoli on halunnut jakelua jotenkin rajoittaa se on tehnyt sen salaamalla lähetyksen ja käyttämällä maksukorttia.Jos vedetään mikropäältä koko setti jakeluun, niin vähän suunnasta riippuen voi olla lisenssien osalta lähes tekemätön paikka, tai sitten vain tehdä vähän omin luvin osittain tai kokonaan. Tiedä sitten kuka päättäjistä haluaa ottaa riskin niskaansa.
Oliko molemmat hinnat ALVilla vai ilman?Itse tekemällä pääsee varmaan joo halvemmalla. Jos ajatellaan vaikka 25 asukkaan taloyhtiötä jolle operaattori tuo kuidun talojakamoon ja sieltä jokainen saa TV-antennin kautta kaapeli-tv:n ja netin perusnopeudella 100Mbs hintaan vajaa 9e/asunto/kk (ja asuntokohtaisesti lisää maksamalla nopeampaa yhteyttä) niin paljonko säästäisi jos hankkisi vastaavat itse?
Nopeasti katsoin 1Gbps yritysvalokuidun hinnan S1networksin sivulta, niin 439e/kk joka olisi jo reilu 17 euroa per asunto ja siihen sit päälle televisioantennit ja omien laitteiden hankinta.
No isommassa taloyhtiössä tulis sit ne tv-kanavien välitysmaksujen riemut. Mutta siis tuohan oli vain pelkkä kaikille yhteinen gigan yhteys, paljonko mahtaa maksaa esim. laitteistot? Vaihtoehdot lienee että vedetään verkkokaapelointi kaikkiin asuntoihin (n euroa) tai että välitetään esim. antenniverkon kautta. Halvempi vaihtoehto lienee se sama CMTS antenniverkkoon, joka maksanee pari tonnia? Eli joo vaikkapa 5 vuoden maksuajalla niin eihän tuosta nyt tule kuin reilu euro lisää hintaan. Se TV-puoli ei vielä oo hinnassa mukana.Tuo 17€/per asunto on halpa hinta siitä, jos se on vielä 1/1Gbit/s verrattuna isojen operaattoreiden hintaan. Mutta mitä enemmän asuntoja, sen halvempi hinta per asunto.
S1 networksin sivuilla ei mainita, mutta arvaan että se on alv0 koska yritysasiakkaille. Tuosta 9e / kk / asunto en myöskään ole varma (voin myöhemmin tarkistaa) mutta olipa noissa nyt sitten ALV mukana tai ei niin ei se maata merelle vie.Oliko molemmat hinnat ALVilla vai ilman?
Ei sillä ole oikeastaan merkitystä mitä tai mistä satelliitistä sinkkua tulee, vaan se että sat sinkku on niin se on tuo teostogramexmafia joille siitä pitää maksaa, se joka sinkkua satelliitista lähettää on tarkoittanut sen vastaanotettavaksi ihan vapaasti, ja jos lähettävä osapuoli on halunnut jakelua jotenkin rajoittaa se on tehnyt sen salaamalla lähetyksen ja käyttämällä maksukorttia.
Onkohan tämä (TV) sateliittikeskustelu enää ajankohtaista, netti on ajanut tekniikan ohi.
Mullakin puut on kasvanut antennin eteen, myös kaikki naapurit on luopuneet.
Enään ehkä ulkomaalaiset suosivat sateliittia, PK seudun parvekkeilla näkyy paljon lautasia.
Tietysti olis kiva katsoa RTL formulat ja joskus kansainväliset uutiset.
Jos jaat pari nippua tai vain muutaman kanavan on se tekijänoikeuslupien kannalta selkeästi kevyempää, kun se että vedät koko yhden suunnan koko tarjonnan jakeluun.Ei sillä ole oikeastaan merkitystä mitä tai mistä satelliitistä sinkkua tulee, vaan se että sat sinkku on niin se on tuo teostogramexmafia joille siitä pitää maksaa, se joka sinkkua satelliitista lähettää on tarkoittanut sen vastaanotettavaksi ihan vapaasti, ja jos lähettävä osapuoli on halunnut jakelua jotenkin rajoittaa se on tehnyt sen salaamalla lähetyksen ja käyttämällä maksukorttia.
Oma lukunsa sitten varmistaminen että edelleen lähetys on ok / sopiminen lähettäjän kanssa , niiden teostomaksujen ihmettelyjen lisäksi. maanpäällisessä TV antennijakelussakaan ei enään ole siirtovelvoitteen piirissa kuin muutama hassukanava.se joka sinkkua satelliitista lähettää on tarkoittanut sen vastaanotettavaksi ihan vapaasti,
Vanha markkinointiperuste oli että ei ole tarkoitus katsoa kaikkia kanavia, vaan se että on valinnanvaraa silloin kun katsoo, tai kun etsii jotain.Kuinka paljon niitä satoja/tuhansia kanavia kerkeää katselemaan kun ainakin itsellä tuntuu että hyvä jos ilta uutiset on aikaa katsoa. Tuntuukin joskus että koko tv:n täytyy olla työttömiä tai sairaita varten kun ei meinaa aika riittää sen katseluun.
Kyllähän se Iso-Britannian Sky maksuteeveeoperaattori ja erityisesti 28E satelliitissa maksuttomana Iso-Britannian BBC:n, ITV:n, Channel 4:n lähettävät televisioyhtiöt tekevät kaikkensa ettei niiden satelliittilähetyksiä voisi ottaa vastaan muualla kuin Brittein saarilla.
Em. kanavat ovat ympäri Eurooppaakin haluttua katseltavaa kun niillä tulee maksuttu hyviä elokuvia, tv-sarjoja ja muuta katsottavaa englannin kielisellä ääniraidalla.
Em. syystä SES-satelliittifirma on varustanut 28E suunnan Astra satelliittit sellaisilla UK Spot Beam-lähettimillä joiden keila on suunnattu mahdollisimman tiukasti Iso-Britanniaan ja yritetty minimoida muualla Euroopassa. Sen seurauksena niiden kautta tulevat tv-kanavat näkyvät Iso-Britanniassa suunnilleen millä tahansa 30 senttisellä kattilankannellakin. Itäisessä Saksassa vaativat jo yli 2 metristä lautasantennia ja täällä Suomessa luokkaa 5 metrin lautasantennin. Saattaisi vaatia pohjoisimmassa Lapissa jo 7 metrisen lautasantennin että olisi kelivaraakin sateen varalta.
Jos jaat pari nippua tai vain muutaman kanavan on se tekijänoikeuslupien kannalta selkeästi kevyempää, kun se että vedät koko yhden suunnan koko tarjonnan jakeluun.
Oma lukunsa sitten varmistaminen että edelleen lähetys on ok / sopiminen lähettäjän kanssa , niiden teostomaksujen ihmettelyjen lisäksi. maanpäällisessä TV antennijakelussakaan ei enään ole siirtovelvoitteen piirissa kuin muutama hassukanava.
Vaihtoehtoisesti sitten yhtiönhallitus joka ei ota paineita moisista. Isossa taloyhtiössä ymmärettävästi isännöinti, hallitus ym ei halua ylimääräisiä haasteita.
Riippuu tietysti aika paljon taloyhtiön koosta ja siitä, onko satelliittijakelu vetovoimatekijä. Jonkin Burj Khalifan kohdalla esimerkiksi aletaan puhua jo pienestä kylästä.Tietenkin kanavien edelleen lähettäminen jossain julkisessa jakeluverkossa on asia erikseen, mutta ei taloyhtiön sisäverkko ole julkinen lähetysverkko kuin suomalaisen teostomafian mielestä.
Mafian hinnoittelu voi tietysti olla mitä sattuu, mutta ei se lähettävä taho siitä mitään halua ylimääräistä.
Tiettävästi osa kanavista suhtautuu julkisesti ihan positiivisesti jos heidän sisältö edelleen lähetetään ja eivät puutu mitenkään kohdamaan tekijänoikes soppareihin. Jos kanava on valmiiksi hinnoiteltu Teosto/Gramex hinnastossa, niin siltäkin osin sieltä helpommasta päästä.Tietenkin kanavien edelleen lähettäminen jossain julkisessa jakeluverkossa on asia erikseen, mutta ei taloyhtiön sisäverkko ole julkinen lähetysverkko kuin suomalaisen teostomafian mielestä.
niin sen kuvanlaatu oli jopa DNA myyjän mukaan parempi kuin IPTV HD lähetyksillä.
S1 networksin sivuilla ei mainita, mutta arvaan että se on alv0 koska yritysasiakkaille. Tuosta 9e / kk / asunto en myöskään ole varma (voin myöhemmin tarkistaa) mutta olipa noissa nyt sitten ALV mukana tai ei niin ei se maata merelle vie.
Kummista perushinnoista nyt siis puhutaan? Kuluttajaoperaattorilla perushintaan sisältyy 5 julkista vaihtuvaa IP:tä per asunto ja kiinteitä IP:eitä ei ole saatavilla, joten niitä ei oikein voi tulla päälle. Siksi otin S1 networksiltakin hinnan ilman kiinteitä IP:eitä. Kiinteät IP:t päälle heillä sitten 2e/kk/kpl. En tosin tiedä saako sieltä sitten mitään IP:eitä ilman noita kiinteitä, joten ehkä vertailukelpoinen hinta S1:n osalta olisi ollut 439+250 eli 689 e/kk.Perushinnat monesti hämää. Päälle iipparia ja muuta.
Eero
Kummista perushinnoista nyt siis puhutaan? Kuluttajaoperaattorilla perushintaan sisältyy 5 julkista vaihtuvaa IP:tä per asunto ja kiinteitä IP:eitä ei ole saatavilla, joten niitä ei oikein voi tulla päälle. Siksi otin S1 networksiltakin hinnan ilman kiinteitä IP:eitä. Kiinteät IP:t päälle heillä sitten 2e/kk/kpl. En tosin tiedä saako sieltä sitten mitään IP:eitä ilman noita kiinteitä, joten ehkä vertailukelpoinen hinta S1:n osalta olisi ollut 439+250 eli 689 e/kk.
Kummista perushinnoista nyt siis puhutaan? Kuluttajaoperaattorilla perushintaan sisältyy 5 julkista vaihtuvaa IP:tä per asunto ja kiinteitä IP:eitä ei ole saatavilla, joten niitä ei oikein voi tulla päälle. Siksi otin S1 networksiltakin hinnan ilman kiinteitä IP:eitä. Kiinteät IP:t päälle heillä sitten 2e/kk/kpl. En tosin tiedä saako sieltä sitten mitään IP:eitä ilman noita kiinteitä, joten ehkä vertailukelpoinen hinta S1:n osalta olisi ollut 439+250 eli 689 e/kk.
Yritysliittymissä monesti iipparit maksavat erikseen ja harvalla on tarjolla tuote dynaaminen ip
Paljos se maksaa teille? Montako asuntoa jakamassa?Mutta meillä on suomicommilta tuollainen 2Gbit/s liittymä.
Periaatteessa keskimääräisessä taloyhtiössä riittäis varmaan 1 IP koko höskälle ja asukkaat sitten NATin takana. Ne muutamat jotka haluaisivat julkisen olisivat varmaan iloisia jos 2/e/kk saisi kiinteän julkisen.
Mutta siis, kommenttisi viittaa vaan entistä enemmän siihen että taloyhtiön "itse tekemällä" ei välttämättä saa halvemalla (tai edes yhtä halvalla) kuin kuluttajaoperaattorilta suoraan.
Kukaan ei oikeasti varmaan halua tuollaista nat viritelmää käyttöönsä.
Hinta lienee suhteellista. 1Gbit/s symmetristä esimerkiksi ei myydä edes kuluttajapuolella. Taitaa 1Gbit/s kuluttajaliittymien kk hinnat liikkua hintaluokassa 25-79e/kk/as.
Eero
Ei kai tavan tallaajaa kiinnosta yhtään missä muodossa se netti tulee sieltä töpselistä, täällä foorumilla saattaa vähän vääristyä normaalin kuluttajan tietämys ja toiveet.
KSVV tarjosi juuri 1Gbit/s symmetristä hintaan 59,90€/kk, otin luokkaa alemman 500/100 liittymän ja päivitän tarvittaessa gigaseen. Tämä siis vielä täällä Keski-Suomen korvessa.
Nyt oli tullut viereiseen liittymään 1 iso ja 2 pientä kuitukelaa, jokohan sitä pääsisi kuun lopussa kuituun kiinni...
Mun kokemuksen mukaan kuluttajaa kiinnostaa lähinnä se hinta.
Meillä käyttäjät saavat sen symmetrisen liittymän edulliseen hintaan, jos se olisi muualta ostettu, niin kait se parikyt ekee kalliimpi olisi kuussa..
Eero
Eli ei se NATtikaan sitä kuluttajaa kyllä kiinnosta, vähän asioista perilla oleva saattaä repiä sen takia pelihousunsa. Jokainen maksaa sen mukaan mitä haluaa maksaa, raha on vanha keksintö, sitä on kaikilla.
Eli ei se NATtikaan sitä kuluttajaa kyllä kiinnosta, vähän asioista perilla oleva saattaä repiä sen takia pelihousunsa. Jokainen maksaa sen mukaan mitä haluaa maksaa, raha on vanha keksintö, sitä on kaikilla.
No, se kiinnostaa sen takia kun se särkee connectivityä.
Niille peruskäyttäjille jotka katsoo netin kautta TV:tä/YouTubea, selaa nettiä, maksaa laskuja verkkopankissa yms. normitouhua ei sillä NATilla ole mitään vaikutusta.
Kukaan ei oikeasti varmaan halua tuollaista nat viritelmää käyttöönsä.
Hinta lienee suhteellista. 1Gbit/s symmetristä esimerkiksi ei myydä edes kuluttajapuolella. Taitaa 1Gbit/s kuluttajaliittymien kk hinnat liikkua hintaluokassa 25-79e/kk/as.
Eero
Kyllä on 1Gbit (symetrisiä) liittymiä saatavilla ympäri suomea, uusien verkkojen tarjonnassa. Nuo sonerat eiku teliat ja deeännaat ja elisat on vähän jämähtäneet menneeseen.
Osa uusista taitaa jo tarjota symmetristä 2G.
Sanotaanko, että parhaimmat tarjoo 10Gbit/s jo.
Kyllä on 1Gbit (symetrisiä) liittymiä saatavilla ympäri suomea, uusien verkkojen tarjonnassa. Nuo sonerat eiku teliat ja deeännaat ja elisat on vähän jämähtäneet menneeseen.
Osa uusista taitaa jo tarjota symmetristä 2G.
Käytännössä niin pitkään kun isot eivät sitä tarjoa, niin saatavuus on huono..
Eero
Käytännössä isot pelaavat ihan itse itsensä ulos kiinteiden liittymien markkinoilta.
Käytännössä isot pelaavat ihan itse itsensä ulos kiinteiden liittymien markkinoilta.