Suomi - kuituyhteyksien kehitysmaa

Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
7 794
Nytpä kävi sitten juuri näin kun pelkäsin. Pitkään oli hiljaista ja luulin, ettei kumpaakaan kuitua meille rakenneta, mutta nyt tuli peräkkäisinä päivinä rakentamispäätös molemmilta operaattoreilta, Valoolta ja Valokuituselta. :swtf: Ilmeisesti järkevintä on nyt jättää Valokuitunen "kylmäksi" ja maksella Valoolle kaksi vuotta määräaikaista liittymää? Sen jälkeen voipi sitten päättää, kummalla jatkaa. Eli ylimääräisiä kustannuksia ei sinänsä tule, mutta harmittaahan tämä kun Valokuituselle joutuu maksamaan 990e nyt turhaan kun Valoolta saa saman ilmaiseksi.
Valoolta saa nyt liittymän vuodeksi vain määräaikaisella.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
7 100
Btw, onko noissa operaattorinateissa upnp päällä?

Ainakin mulle olisi oikeastaan ihan sama vaikka olisikin natin takana, jos saisin avattua halutessani kuitenkin portin sisään.
 
Liittynyt
29.01.2017
Viestejä
1 825
Ok, jos reittimestä IPv6 pois, ja seleinpohjaiset IPv6 testit näyttää tuen puutetta, niin tuon varmaan voi ohittaa.
Joo, ei ole testien mukaan kuin IPv4, tosin Macissä jos menee tuo Applen "VPN" päällä (suojattu lähetys) katsomaan niin silloin repii jostain myös IPv6 osoitteen tuonne mutta lienee tuon "VPN" virityksen ominaisuuksia.

Nimipalvelin tulee seuraavaksi mieleen, se varmaan operaattorin, tai joku näistä suurista tyyliin Google . Tosin nimipalvelin ei tee yhteyttä palvelimeen tee hitaaksi. Joskus ehkä saatto olla sitä että nimipalvelin tarjosi palvelinta jossain hevon kuusessa.
Sen verran katsoin, että saman IP:n antoi minulle lataukseen kuin tuossa aiemmin joku postaili ja jolla latausnopeus oli kunnollinen sieltä.

Sori Malaga Espania.
OK, no oli se minun ensimmäinen oletus sitten ihan oikein mutta en keksinyt sille asiayhteyttä niin luulin tarkoittavan jotain ihan muuta. :)

Riippuu testiympäristöstä ja testi asetuksista.
Jos vetää "multi" testiä, niin pingin kasvaminen testin aikana ei ole epänormaalia, vaikka yhteyden ainoa laite testinaikan. Mutta valokuituyhteydet ja kelporeititin noistakin yleensä selviää varsin hyvin, mobiilissa tyypillisempi että "täyden multi" kuorman aikaan pingit viivästyy. riippuu toki alustastakkin.

Eli valokuituyhteys, suht kuosisissa oleva reititin, oli sitten PC tai moderni puhelin/tabletti, niin Esopoo/Helsinkin Speedtest.net palveluihin siirron aikana pingit pysyy kuosissa, usein alle 100ms.
Multitestiä on tullut näköjään tehtyä, kun on oletuksena päällä. Kokeilin singleä ja pingi oli siinä detailissa heikoimmillaan vähemmän heikko, joku about 40ms oli parissa testissä mutta siirrot jäi sitten yleensä reilusti alle 200Mbps, upissa jopa puoleen tuosta.

Operaattorinkuitumuunnin ilmeisesti ihan muunnin/kytkin.
Joo, tuossa yksi ethernetti, josta antaa ulkoverkon IP:n. On siis passiivikuitu tyyppiä XGSPON, eli ei oikeaa P2P:tä.

Kotimaan yhteydet paukkuu rajoittimeen, Siis nämä uudenmaan Elisa, Telia, DNA, Valoo, mitä siellä HKI/Espoo solmupisteiden luona on. Jos niistä kaikki jää ns vajaaksi, jos testin aikana kotiverkossa ei oikeasti ole mitään muuta (tsekkaa rinnalla reittimen näyttämää).
Ei jää vajaaksi siirtonopeudessa multitestissä näihin.

Ilmeisesti testaat tietokoneella piuhalla ja meni ohi oletko testannut muilla laitteilla, esim puhlimen Speedtest sovelluksella WiFillä.
Olen testannut 2 eri Windows 11 koneella ethernetin kautta ja 1 x MacBook Pro 14" koneella myös ethernetillä. Sitten on toki puhelinta ja iPadia tms. langattomalla mutta niillä ei oikein tuota geekbench latausta voi kokeilla mutta speedtest antaa samat kuin PC:t kaapelilla mistä tahansa huoneesta kokeillessa.

Kerroit että saa vain yhden IPn, jos reittimessä on mahdollisuus vapauttaa IP, niin silla saisit IPn vapaaksi, mutta reitiin voi toki olla tukko, jos siellä jotain hässäkkää mitä ei ole huomannut.
En huomannut tuossa Asuksessa kohtaa mistä sen voisi vapauttaa mutta en kyllä millään jaksa uskoa, että se tuosta johtuisi. Siinä ei ole NATin lisäksi mitään "tiepalveluja" käytössä, ei edes QOS ole tullut otettua käyttöön vielä. Ei se tietenkään mahdotonta ole, että tuo on kelvoton mutta eipä jotakuinkin samat vehkeet verkossa tuo aiempi ADSL + 4G jollain operaattorin vuosikausia sitten toimittamalla Sagemcomin reitittimellä yskinyt koskaan.

En nyt tsekannut TUF Gaming AX6000 ominaisuuksia, mutta oletan että QoS optimointi juttuja on, hyvät seurannut jne. ne kuvittelisi kuituliittymässä ihan oletuksella olevan sen verran toimivia että selitä ilmiötä, jotain muutamaa pingiäkään tuskin priorisoi alas .
Joo QOS on mahdollista laittaa päälle, ei ole oletuksena (enkä olet ottanut käyttöön). Tosiaan tässä yleensä pahimmillaan 2 käyttäjää yhtä aikaa ja ei yleensä useampaa laitetta aja kumpikaan kerralla.

Mutta tarinassa on kovasti sellaisia piirteitä että operaattorille palautetta, kysymystä miksi tahmaa ja mukaan pari esimerkki palvelinta mistä valuu todella hiljaa ja kerro että samoilta palvelimilta tulee mobiilidatalla moninkertaista vauhtia.

Syys voi olla että heillä on jotain conffi häikkää, minkä saavat korjattua, tai heidän hankkimissa palveluissa on pullonkauloja mistä voivat laittaa palautetta, pienelleoperaattorille myös tärkeää että tuota hyvä.
Itseä kiinnostaisi kovasti, jos joku tietää, että minkälainen "nettiyhteys" operaattoreilla jotka kuluttajille liittymiään kauppaavat on siellä. Eli onko niillä rajaton kaista runkokuitujen maksimisiirtojen rajoissa vai ostaako ne erikseen dataa joko gigatavuittain vai että onko jokin tietty maksiminopeus käytössään?

Sen verran nyt tullut testattua tätä Geekbenchin latausta, että tosiaan sillä 600Kt/s vauhdilla tulee niin 2 eri PC:lle kuin yhdelle MBP:lle (kaikki ethernetissä) kokonaislatausajan 288Mt paketille ollessa n. 8 minuuttia. Mutta jos laitan MBP:ssä Applen "VPN" (suojattu lähetys) päälle, on latausnopeus heti luokkaa reilu 21Mt/s ja kokonaislatausaika tuolle 288Mt paketille reilu kymmenisen sekuntia. Eli ymmärtääkseni tuossa tämä "VPN" on ulkomaanyhteytenä ja minä siihen maan sisällä, eli VPN tekee työn paketin latauksessa välillä ulkomaa-Suomi. Tulkitsen että tuolloin operaattorin rajallinen kaista tuonne ei ole jarruna ja nopeus normaali. Mielestäni tämä viittaa kyllä siihen, että operaattorin suunnalla ongelma on, mutta onko se vika vai ominaisuus (eli minkälainen "nettiyhteys" heillä on mitä asiakkailleen jakavat)? Vähän itselle tuo, että maksiminopeus Speedtestissä jää aina vähän alle 200Mbps nimellisnopeuden kertoo minulle, että kaistaa taitaa olla naftisti, kun vertaa mitä yleensä isoilla operaattoreilla on, että tulee reilusti yli nimellisnopeuden.

Tarkemmin ajatellen, ehkä tämäkin liittyy huonoon nettiyhteyteen? Olen huomannut, että kotiverkossa olevat Applen HomeKit serverinä toimivat HomePodit on kuidun kanssa antaneet aika usein sitä virheilmoitusta, että "jokin tuntuu nyt kestävän, hmmmm" ja pyynnöt ei mene läpi silloin. Tuolla aiemmalla ADSL + 4G jutulla toimi paljon paremmin. Tuohan on käsittääkseni lähes täysin riippuvainen nettiyhteydestä Applen servereihin, jos katkoo tai hidastelee niin taitanee ilmetä juurikin noin.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
25.08.2020
Viestejä
467
Nyt olisi kaksi liittymää tarjolla. Valokuitunen on kuulemma tehnyt alueelle rakentamispäätöksen ja olenkin tilannut heiltä liittymän. Nyt sitten Lounea väittää myös tehneensä alueelle rakentamispäätöksen ja tyrkyttää (halvempaa) liittymäänsä. Lounean myyntitykin mielestä niin moni naapuri on vaihtanut heille ettei Valokuitunen luultavasti edes alueelle rakenna. Kuinka tämä homma pitäisi pelata että saisi edukkaasti tasan yhden valokuituliittymän? En siis halua joutua tilanteeseen jossa minulla on 0 tai 2 valokuituliittymää. Toisaalta jos pidän Valokuitusen voimassa siitä pitää maksaa "vain" 594 € viidessä vuodessa. Nyt mainostetaan hurjia alennuksia, ilmeisesti ennakkomyynnin jälkeen hinnat nousevat - vai nousevatko?
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
16 158
Nyt olisi kaksi liittymää tarjolla. Valokuitunen on kuulemma tehnyt alueelle rakentamispäätöksen ja olenkin tilannut heiltä liittymän. Nyt sitten Lounea väittää myös tehneensä alueelle rakentamispäätöksen ja tyrkyttää (halvempaa) liittymäänsä. Lounean myyntitykin mielestä niin moni naapuri on vaihtanut heille ettei Valokuitunen luultavasti edes alueelle rakenna. Kuinka tämä homma pitäisi pelata että saisi edukkaasti tasan yhden valokuituliittymän? En siis halua joutua tilanteeseen jossa minulla on 0 tai 2 valokuituliittymää. Toisaalta jos pidän Valokuitusen voimassa siitä pitää maksaa "vain" 594 € viidessä vuodessa. Nyt mainostetaan hurjia alennuksia, ilmeisesti ennakkomyynnin jälkeen hinnat nousevat - vai nousevatko?
Eli sinulla on valokuitusenkanssa voimassaoleva sopimus ? Valokuitunen tehnyt kuuelma rakentamispäätöksen, mutta ei ilmoittanut, eli vain huhu juttuja.

Nyt sinua askarruttaa Lounen myyntitykin puheet. Valokuitunen 594€ viidessävuodessa tuo mieleen kk maksullisen liittymän, ei kertamaksullinen. Et avannut Lounean tarjous, onko se kuitekin niin huono ettei kiinnosta ottaa tuon Valokuitusen kaveriksi. Jos kyse on niistä määräaikaisista kytkyistä, jossa kohtuuhintainsen nettinhinnalla saa liittymän kaupanpäälle. (*

Jos tarjoukset on sellaisia että rahaa menee, ja mielimmun laittaisi vain yhteen, vaikka vähentää pitkässä juoksussa kilpailua. Niin Valokuitusen osalta selvitä ensin mitä sopimuksesta irtautuminen maksaa, eli onko se edes kustannus järkevä vaihtoehtoa.

Jos molempi halvempi, niin nauti siitä, se kumpi kaivaa antsin niin yritä saada oma putki kaivantoon


Nyt mainostetaan hurjia alennuksia, ilmeisesti ennakkomyynnin jälkeen hinnat nousevat - vai nousevatko?
Viimeaikoina tarjouksia ollut ihan kaivuun aloittamiseen asti, joillain siihen asti kun omankiinteistön nurkilla, jotkut saaneet vielä senkin jälkeen, kun kaivuuporukka alueella.

Myös kannattaa harkita "valmiutta", jos saisi kilpailevan putken tai narun tontinnurkalle, tai jopa seinustalle. Siis jos niistä naruista ei ole muuta haittaa seuravaan 50v.
(*
Jos jokatapauksessa netin otat jostain, niin parhamillaan vaihtoehto kustannukseen verrattuna ero varsin pieni, kk tasolla euroja, nopeudesta riippuen voi olla jopa edullisempi. Usein kyse enemmänkin siitä että vaivasta ja "rasitteesta"
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
7 100
Joo, mäkin lähtisin kyllä selvittämään saisiko pelkän valmiuden ja millä rahalla.
 
Liittynyt
03.12.2017
Viestejä
553
Tilauksesi on vahvistettu

Ennakkomyynti on käynnissä

Suunnittelu- ja luvitustyöt ovat käynnissä

Rakennuspäätös on tehty ja suunnittelu on käynnissä
Hienoa, meillä on riittävästi tilauksia valokuituverkon rakentamiseen! Aloitamme rakennustyöt vuoden sisällä rakentamispäätöksen päivämäärästä.

Helsinki 00940, mitä lie sitten tarkoittaakaan, Valokuitunen vielä suunittelu vaiheessa...
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
16 158
Tilauksesi on vahvistettu

Ennakkomyynti on käynnissä

Suunnittelu- ja luvitustyöt ovat käynnissä

Rakennuspäätös on tehty ja suunnittelu on käynnissä
Hienoa, meillä on riittävästi tilauksia valokuituverkon rakentamiseen! Aloitamme rakennustyöt vuoden sisällä rakentamispäätöksen päivämäärästä.

Helsinki 00940, mitä lie sitten tarkoittaakaan, Valokuitunen vielä suunittelu vaiheessa...
Oliko tuo operaattorin sivuilta kun katsoit tilannetta ?

Todennäköisesti aika leimat puuttuu, eli ovat ajallisesti ylähäällä ensimmäinen jne.

Ensimmäinen rivi tarkoittaa että tilauksesi on vahvistettu, eli soparri käsitelty, todennäköisesti ennakkotilaus, missä sinä sitoudut, operaattori ei.

Seuraava rivi kertoo että ennakkomyyntikäynnissä, sen jälkeen suunnittelu ja luvituskäynnissä, jonka perään tehtyrakentamispäätös ja suunnittelu jatkuu.

Viimeinen sitten yleisempää kertomista ja yrittävät aloittaa vuoden sisään rakentamispäätöksestä, tosin jos rakentamispäätöksessä ei ole päivämäärää, niin et tiedä onko se tehty eilen, vai heti sopparisi tekemisen jälkeen..

Mikä operaattori kyseessä?
Valokuitunen vielä suunittelu vaiheessa...
Tarkoitatko ettei ole rakentamispäätöstä ?
Rakentamispäätös on monessa mielessä ratkaiseva, ilman päätös on epävarmaan toteutuuko hanke lainkaan, kun päätös tehty niin silloin päätetty että rakennetaan, kyse lähinnä odottelusta koska valmistuu.

Tosin tuohon päätökseen liittyy toinenkin, jos on tehnyt sitovat tilauksen mutta määräaikaan mennessä ei ole tehtyrakentamispäätöstä niin sen tilauksen voi tyypillisesti(* peruuttaa kuluitta. Jos toinen tilaamasi tehnyt päätöksen, niin toisen sopparin ehdot kannattaa katsoa, mitä peruminen kustantaa, jos siis haluat toisesta eroon.
(*
Ymmärtääkseni nyky sääntöohjeiden mukaan näissä ajankohtaisissa hankkeissa enintään vuosi.
 
Liittynyt
22.12.2019
Viestejä
21
Valokuitusella on omien sivujen leiska muuttunut. Rakennuspäätös tili ihan vasta, mutta sivulla näyttää tältä... Kuitua ei kyllä ole eikä ole kukaan käynytt katselemassa että miten edes vedetään. Onko tää muutoksen myötä kaikilla vastaava vai täällä joku virhe?
1701588440785.png
 
Liittynyt
24.10.2019
Viestejä
40
Valokuitusella on omien sivujen leiska muuttunut. Rakennuspäätös tili ihan vasta, mutta sivulla näyttää tältä... Kuitua ei kyllä ole eikä ole kukaan käynytt katselemassa että miten edes vedetään. Onko tää muutoksen myötä kaikilla vastaava vai täällä joku virhe?
Täällä ollut kuitu parisen viikkoa käytössä, mutta tuon palkin mukaan ollaan vielä kytkentävaiheessa.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
16 158
Valokuitusella on omien sivujen leiska muuttunut. Rakennuspäätös tili ihan vasta, mutta sivulla näyttää tältä... Kuitua ei kyllä ole eikä ole kukaan käynytt katselemassa että miten edes vedetään. Onko tää muutoksen myötä kaikilla vastaava vai täällä joku virhe?
Oliskohan sivuilla eri kohteesta kuin se mistä olet saanut rakentamispäätöksen. (siis virhe jos näyttää juuri tilauksesi osalta noin)

Oletan siis että kotinurkilla ei ole kaiveltu, ja oma haara jäänyt kaivamatta.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
999
Taas toimii "hienosti" tämä Lounean 1Gb yhteys. Ei 5G:ssä ollut tällaisia ongelmia:

lounea.jpg
 
Liittynyt
27.01.2019
Viestejä
48
Harvinaisen pitkähkö ennakoimaton huoltokatko. Varmasti sen verran tulee rekkulaa, jotta tästä tilaajat saa jotain hyvitystä...
 
Liittynyt
07.02.2017
Viestejä
588
No ei varmana vakiintuneet toimijat hyvitä mitään ehtojensa mukaan vaikka veisi kuluttajariitalautakuntaan :D
Itselläni ensimmäinen häiriö kuituaikanani. Kokoajan netti kuitenkin toiminut hitaammalla nopeudella. Kokonaan poikki ei ole ollut tänään ollenkaan. Tänään ollut niin kuin ennen 4G/5G verkossa, joskus tulee yleensä ei :)
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 061
Toisilla on monen päivän sähkökatkojakin talvella... mutta kyllä netin pitää toimia! :hmm:
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
16 158
No ei varmana vakiintuneet toimijat hyvitä mitään ehtojensa mukaan vaikka veisi kuluttajariitalautakuntaan :D
Taitaa olla vielä epäselvää koska palaa normaaliksi.

Vakiokorvaus taisi olla 20€ alkavaltaviikolta, mutta ei koske satunnaisia ja lyhytaikaisia käyttökatkosia jotka operaattori korjaa nopeasti. Tässä ei katkosta, mutta alentunut palvelutaso. Tiedä sitten mikä on se raja.

24h on katkos raja jos etukäteen ilmoitettujen kunnossapitotoidentakia katkos. Nimiellisnopeuksista, yms. miniminopeus ei taida toteutua vianaikana.

Syytäkään ei ole kerrottu, onko ylivoimaineneste, mutta jos bitti jotenkin liikkuu, niin ei varmaan monellekkaan ylivoimainen harmi, näitä sattuu silloin tällöin.
 
Liittynyt
08.12.2018
Viestejä
1 509
Elisan asennus (01450) viittä vaille valmis. Piti olla jo marraskuussa mutta menkööt. Purkit paikoillaan ja yhteyttä enää vailla. Tulevalla viikolla pitäis toteutua.
 
Liittynyt
08.12.2020
Viestejä
29
10ms ei paha,
Joku ketjussa aiemminkyseli pingejä Oulusta Ouluun Avoimenkuidun operaattoreilla, saatko sellaista testattua, uteliasitsekkin.
Oulusta LocalNet + Valokuitunen, ping pysyy "idle" nettikäytöllä pingloggerilla tarkasteltuna 14-16ms haarukassa tosi hyvin kohteeseen www.google.fi. Täyskuormitetulla verkolla tulee muutama ms hajontaa ja jokunen satunnainen piikki 24..28ms asti 5min aikana mutta siinä voi olla myös winkkarin nykimistä.

Muutama traceroute alla (ei kuormaa):
Tracing route to www.google.fi [2a00:1450:400f:801::2003]
over a maximum of 30 hops:

1 <1 ms <1 ms <1 ms 2a0b:5c81:xxxx:xxxx::1
2 9 ms 9 ms 9 ms 2a0b:5c81:xxxx::1
3 9 ms 9 ms 9 ms 2a0b:5c80::1
4 9 ms 9 ms 9 ms 2a06:ecc0:8000::1
5 9 ms 9 ms 9 ms 2a0a:a042:101:26::
6 14 ms 14 ms 14 ms 2a0a:a042:100:5c::
7 14 ms 14 ms 14 ms SESTO1096-RC5.ip-only.net [2a0a:a042:100:14::1]
8 14 ms 14 ms 14 ms 2a0a:a042:104:2::1
9 * * * Request timed out.
10 15 ms 14 ms 14 ms 2a00:1450:8110::1
11 16 ms 15 ms 15 ms 2001:4860:0:1::5922
12 15 ms 14 ms 14 ms 2001:4860:0:1::4ba9
13 15 ms 15 ms 15 ms arn09s22-in-x03.1e100.net [2a00:1450:400f:801::2003]

Trace complete.

Sitten 8.8.8.8:
C:\Windows\system32>tracert 8.8.8.8

Tracing route to dns.google [8.8.8.8]
over a maximum of 30 hops:

1 <1 ms <1 ms <1 ms ASUS.XXXXX [192.168.1.1]
2 9 ms 9 ms 9 ms 185-185-xxx-xxx.localnetip.fi [185.185.xxx.xxx]
3 9 ms 9 ms 9 ms 185-185-xxx-xxx.localnetip.fi [185.185.xxx.xxx]
4 9 ms 9 ms 9 ms 185.134.103.197
5 9 ms 9 ms 9 ms 146.247.200.244
6 * 14 ms 14 ms 146.247.202.230
7 * * 14 ms SESTO1096-RC5.ip-only.net [146.247.200.39]
8 14 ms 14 ms 14 ms 146.247.202.157
9 15 ms 15 ms 15 ms 212.112.170.203
10 16 ms 16 ms 15 ms 142.250.213.179
11 15 ms 15 ms 15 ms 172.253.72.119
12 15 ms 15 ms 15 ms dns.google [8.8.8.8]

Trace complete.

Ja vielä Ouluun jotakin, kaupungin weppipalvelin taitaakin olla Espoossa:
C:\Windows\system32>tracert www.ouka.fi

Tracing route to r3zetrcfxraiy.edge.platform.sh [151.101.2.216]
over a maximum of 30 hops:

1 <1 ms <1 ms <1 ms ASUS.XXXXX [192.168.1.1]
2 9 ms 9 ms 9 ms 185-185-xxx-xxx.localnetip.fi [185.185.xxx.xxx]
3 9 ms 9 ms 9 ms 185-185-xxx-xxx.localnetip.fi [185.185.xxx.xxx]
4 9 ms 9 ms 9 ms 185.134.103.197
5 9 ms 9 ms 9 ms 146.247.200.244
6 9 ms 9 ms 9 ms FIHEL0002-RC3.ip-only.net [146.247.200.44]
7 29 ms 10 ms 12 ms 146.247.200.191
8 9 ms 9 ms 9 ms fastly.ficix2.ficix.fi [193.110.224.97]
9 9 ms 9 ms 9 ms 151.101.2.216

Trace complete.

Yliopistolle, taitaa kiertää Helsingin ja Kajaanin kautta:
C:\Windows\system32>tracert www.oulu.fi

Tracing route to www.oulu.fi [2001:708:520:31::10]
over a maximum of 30 hops:

1 <1 ms <1 ms <1 ms 2a0b:5c81xxxx:xxxx::1
2 9 ms 9 ms 9 ms 2a0b:5c81:xxxx::1
3 9 ms 9 ms 9 ms 2a0b:5c80::1
4 10 ms 9 ms 9 ms 2001:998:12:c5::1
5 9 ms 9 ms 9 ms funet.ficix1.ficix.fi [2001:7f8:7:a::1741:1]
6 22 ms 21 ms 22 ms kajaani1.ip.funet.fi [2001:708:0:bad:c0de:ffff:ffff:bf]
7 21 ms 21 ms 21 ms oulu2.ip.funet.fi [2001:708:0:bad:c0de:ffff:ffff:8c]
8 21 ms 21 ms 21 ms r2.oulu.kampus.funet.fi [2001:708:0:f003:0:fd84:1:3]
9 21 ms 21 ms 21 ms oulu-oy-gw.ipv6.oulu.fi [2001:708:520:802::2]
10 * * * Request timed out.
11 * * * Request timed out.
...... jne... ei mennyt läpi asti (estetty?).
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
999
Nyt on Lounean sivun mukaan vika korjattu. Mutta GW pingit ovat nyt 9ms aiemman 4,8ms sijaan. Taisi tulla joku lisämutka yhteyteen. Ja traceroutessa näkyy packet lossia.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
115
Nyt on Lounean sivun mukaan vika korjattu. Mutta GW pingit ovat nyt 9ms aiemman 4,8ms sijaan. Taisi tulla joku lisämutka yhteyteen. Ja traceroutessa näkyy packet lossia.
Juu eipä tuo vielä kunnossa ole. Täälläkin pingi 14ms vs normi 6ms ja upload-kaista tuntuu tökkivän (Speedtestistä 1020/90). Packet lossia tulee myös.
 
Liittynyt
24.10.2019
Viestejä
40
Telian 8/1 ADSL:llä pingit oli yleisimpiin web-palvelimiin noin 5ms pienemmät kuin Valokuitusen verkossa operoivalla Kaisanetillä.

Kuidussa pingi on kuitenkin tasaisempi. Esim. World Of Tanksissa pingi heilui ADSL:llä välillä 25-55ms kun Kaisanetilla on aika vakaa 55-65ms. Käytännössä yhteyden laatu eroaa ADSL:stä siinä, että tankit ei hyppää yhtäkkiä eri paikkaan, eikä tule ghost shellejä. Mutta tommonen 60ms pingi serverille alkaa kuitenkin olemaan turhan korkea, kun siihen lyödään päälle kaikki muukin latenssi.

Oletettavasti Telian liittymällä saisi parhaat pingit.
 
Liittynyt
21.06.2017
Viestejä
7 011
Harvinaisen pitkähkö ennakoimaton huoltokatko. Varmasti sen verran tulee rekkulaa, jotta tästä tilaajat saa jotain hyvitystä...
Ei sulla natsat piisaa mihinkään hyvityksiin.

On vähän eri hinnat niissä liittymissä joissa aletaan pienten katkojen takia hyvityksiä maksamaan
 
Liittynyt
24.12.2016
Viestejä
578
Ei sulla natsat piisaa mihinkään hyvityksiin.

On vähän eri hinnat niissä liittymissä joissa aletaan pienten katkojen takia hyvityksiä maksamaan
Aikoinaan Elisalla oli ilmainen kuukausi jos katko kesti riittävän pitkään, ehkä vuorokausi. Mitkä mahtaa olla sanktiot operaattorille jos ei pysy luvatussa vaihteluvälissä?
 
Liittynyt
21.06.2017
Viestejä
7 011
Aikoinaan Elisalla oli ilmainen kuukausi jos katko kesti riittävän pitkään, ehkä vuorokausi. Mitkä mahtaa olla sanktiot operaattorille jos ei pysy luvatussa vaihteluvälissä?
Milloin on moinen ollut? Ittekin ollu elisan asiakas ja en kyllä koskaan mitään hyvityksiä saanut vaikka silloin ADSL aikaan oli joskus useammankin päivän bitti poikittain johdossa.
 

MrB

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 214
Aikoinaan Elisalla oli ilmainen kuukausi jos katko kesti riittävän pitkään, ehkä vuorokausi. Mitkä mahtaa olla sanktiot operaattorille jos ei pysy luvatussa vaihteluvälissä?
Muinaisina adsl-aikoina Soneraltakin sai aika hyvin ilmaiskuukauden jos jaksoi soitella aspaan ja valittaa yhteyden pätkimisestä.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
718
Tracing route to www.oulu.fi [2001:708:520:31::10]
over a maximum of 30 hops:

1 <1 ms <1 ms <1 ms 2a0b:5c81xxxx:xxxx::1
2 9 ms 9 ms 9 ms 2a0b:5c81:xxxx::1
3 9 ms 9 ms 9 ms 2a0b:5c80::1
4 10 ms 9 ms 9 ms 2001:998:12:c5::1
5 9 ms 9 ms 9 ms funet.ficix1.ficix.fi [2001:7f8:7:a::1741:1]
6 22 ms 21 ms 22 ms kajaani1.ip.funet.fi [2001:708:0:bad:c0de:ffff:ffff:bf]
7 21 ms 21 ms 21 ms oulu2.ip.funet.fi [2001:708:0:bad:c0de:ffff:ffff:8c]
8 21 ms 21 ms 21 ms r2.oulu.kampus.funet.fi [2001:708:0:f003:0:fd84:1:3]
9 21 ms 21 ms 21 ms oulu-oy-gw.ipv6.oulu.fi [2001:708:520:802::2]
10 * * * Request timed out.
11 * * * Request timed out.
...... jne... ei mennyt läpi asti (estetty?).
Melkoinen osa gateway tölkeistä ei vastaa pingiin kun sitä ei ole konfittu päälle. Tuo oli melkein sääntö internetin alkuaikoina, järeät gateway purkit kun routtasi pakettia ja ping+muut hallinnat hoiti joku hikinen apumikro. Sama on joidenkin valmistajien tölkeissä edelleen. Joten tracert voi listata noita Reguest time outteja montakin sinne välille. Toinen on sitten sen arduinon esi-isää edustavan apuprossun nopeus, eli sen pingi voi olla iso kun ei se ehdi ja jaksa.

Luotettavan pingn saa noista isoista toimijoista, peliserveristä koskien sitä peliä ja nopeustestisaiteilta.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
16 158
Aikoinaan Elisalla oli ilmainen kuukausi jos katko kesti riittävän pitkään, ehkä vuorokausi. Mitkä mahtaa olla sanktiot operaattorille jos ei pysy luvatussa vaihteluvälissä?
Sanktio operaattorille ? se kai koskee tapauksia joissa operaattori ei ole reagoinut ja toiminta ollut niin pitkäaikaista että siihen "viranomaiset" puuttuu, jonka jälkeen sitten operaattori lupaa korjata, ja sen jälkeen jne.

Vakiokorvauksista mainittu että alkavalta viikolta 20€ hyvitys. mutta eilen en nopeasti löytänyt mistä se alkaa. viat mitkä korjaa noeasti, ylivoimaiset esteet ei sitä laukaise, ennalta ilmoitetuissa huoltokatkoissa vasta yli 24 katkos.

Lisäksi tässä Lounean ongelmassa netti ei ollut poikki, mutta yhden tai kahden neljän tunnin perioidin ilmeisesti jäi alle vaihteluvälin, mutta onko sekään nyt vielä vakiokorvauksen laukaiseva, kun syytäkään ei ole ketjuun postattu.

Jos tuosta on ollut harmia, niin he varmaan tehneet reklamaatiota ja jos joku hyvitystä pyytänyt, niin jatkoa ajatellen tuskin haittaa, vaikka ei saisi, onhan järjestelmässä ylhäällä jos tämäntyyliset ongelmat toistuu.
 
Liittynyt
15.12.2016
Viestejä
903
Operaattorilta saa vain yhden ip:n kerrallaan, joten eipä tuosta nopeaa testaa konetta suoraan kuitumuuntimeen, kun se päivittyy muutaman tunnin välein. Kävin tuossa yhdelle tutulle samalla kylällä vaihtamassa reititintä ja siinä tuo kävi ilmi, että sai tuntikausia odotella, että uusi reititin saa IP:n.
Anteeksi myöhäinen vastaus, mutta tässä on jotain mitä en oikein ymmärrä.
Normaalisti IP-osoite tulee kuitumuuntimeen ja se ei muutu miksikään ennen kuin siitä katkaisee virrat jos sittenkään.
Toki jos sen muuntimesta saa sillattuna reitittimeen, niin sen saa poikki reititintä vaihdattessa? Käsittääkseni ei ole suositeltu / yleinen käytäntö.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
239
Anteeksi myöhäinen vastaus, mutta tässä on jotain mitä en oikein ymmärrä.
Normaalisti IP-osoite tulee kuitumuuntimeen ja se ei muutu miksikään ennen kuin siitä katkaisee virrat jos sittenkään.
Toki jos sen muuntimesta saa sillattuna reitittimeen, niin sen saa poikki reititintä vaihdattessa? Käsittääkseni ei ole suositeltu / yleinen käytäntö.
Ei kuitumuuntimet omaa IP:tä, jos on niin silloin kyseessä on yhdistetty kuitumuunnin + reititin/kytkin.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
16 158
Anteeksi myöhäinen vastaus, mutta tässä on jotain mitä en oikein ymmärrä.
Normaalisti IP-osoite tulee kuitumuuntimeen ja se ei muutu miksikään ennen kuin siitä katkaisee virrat jos sittenkään.
Toki jos sen muuntimesta saa sillattuna reitittimeen, niin sen saa poikki reititintä vaihdattessa? Käsittääkseni ei ole suositeltu / yleinen käytäntö.
Monilla operaattoreilla kyse on ihan kuitumuuntimesta, kuitukytkimestä, asiakas rajapinta on sen kupariportissa. Jotta nettineuraliteetti toteutuu, niin nimenomaan tuosta kupariportista pitäisi saada se esteetön nettiyhteys julkisella IPllä.
Jos operaattorilta saa vain yhden julkisen IPn niin siitä voi sitten olla kuvaillun kaltaista harmia, vaikka muuten yksi riittäisi. (pitää ennen laiteen vaihtoa vapauttaa se ip). Tilanne ei välttämättä se parempi vaikka olisi operaattori NAT (en ihan varma, mutta kuullut palautetta)

Markkinoilla on myös operaattoreita joilla se asiakasrajapinta on jonkin reittimen perässä, ja se julkinen IP on fyysisestä lähellä, mutta ei kuitenkaan siinä asiakasportissa, vaan operaattorin reittimessä.

Jos operaattorin kuitumuunninkytkin on operaattorin hallittava, niin sillä toki voi olla oma IP, mutta asiakkaan sitten erikseen. Operaattorin kytkimen hallinta ei välttämättä mene julkisen netin kautta.
 
Liittynyt
15.12.2016
Viestejä
903
No ei varmana vakiintuneet toimijat hyvitä mitään ehtojensa mukaan vaikka veisi kuluttajariitalautakuntaan :D
Minä valitin Elisan laskutukseen, kun eivät olleet mitään hyvittäneet reilu 50h katkosta.
Sanoivat, että ei kuulu laskutukselle, vaan asia olisi pitänyt hoitaa vikapalvelun kautta.
Hyvittivät kuitenkin viikon.
Ei kuitumuuntimet omaa IP:tä, jos on niin silloin kyseessä on yhdistetty kuitumuunnin + reititin/kytkin.
Ai.
Muutaman kerran on DKT:n perään laitteita tökkinyt ja IP ei ole vaihtunut jos muuntimessa on virrat pysynyt.
Voihan se sitten olla, että pitää sählätä pitempään kaapeleiden kanssa, jotta sen IP:n saa vaihtumaan.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
21.06.2017
Viestejä
7 011
Minä valitin Elisan laskutukseen, kun eivät olleet mitään hyvittäneet reilu 50h katkosta.
Sanoivat, että ei kuulu laskutukselle, vaan asia olisi pitänyt hoitaa vikapalvelun kautta.
Hyvittivät kuitenkin viikon.

Ai.
Muutaman kerran on DKT:n perään laitteita tökkinyt ja IP ei ole vaihtunut jos muuntimessa on virrat pysynyt.
Voihan se sitten olla, että pitää sählätä pitempään kaapeleiden kanssa, jotta sen IP:n saa vaihtumaan.
Ei se virrattomana käyttäminen takaa että IP vaihtuisi. DHCP palvelimet pitää kirjaa MAC osoitteista ja mikä IP on millekin MAC:lle tarjottu aiemmin. Eli se säilyy palvelimen cachessa vaikka se laina olisi jo vanhentunut varsinkin jos operaattorilla on osoitteita ihan reilusti jolloin ei ole tarvetta olla heti jakamassa sitä osoitetta jonnekin muualle.
 
Liittynyt
17.12.2016
Viestejä
46
Telian 8/1 ADSL:llä pingit oli yleisimpiin web-palvelimiin noin 5ms pienemmät kuin Valokuitusen verkossa operoivalla Kaisanetillä.

Kuidussa pingi on kuitenkin tasaisempi. Esim. World Of Tanksissa pingi heilui ADSL:llä välillä 25-55ms kun Kaisanetilla on aika vakaa 55-65ms. Käytännössä yhteyden laatu eroaa ADSL:stä siinä, että tankit ei hyppää yhtäkkiä eri paikkaan, eikä tule ghost shellejä. Mutta tommonen 60ms pingi serverille alkaa kuitenkin olemaan turhan korkea, kun siihen lyödään päälle kaikki muukin latenssi.

Oletettavasti Telian liittymällä saisi parhaat pingit.
Noista kannattaa kyllä antaa palautetta, tuo alkaa olemaan jo liian iso viive valokuidussa ja uskon että tuolle kyllä pystyy tekemään parannuksia.
 
Liittynyt
16.03.2018
Viestejä
1 585
i.
Muutaman kerran on DKT:n perään laitteita tökkinyt ja IP ei ole vaihtunut jos muuntimessa on virrat pysynyt.
Voihan se sitten olla, että pitää sählätä pitempään kaapeleiden kanssa, jotta sen IP:n saa vaihtumaan.
Myös operaattorin ARP taulukossa voi olla vikaa.
Aikoinaan sfnet:ssä joku testaili adsl modeemeja 5 onnistui kuudes oli liikaa kunnes operaattori korjasi taulukon.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
16 158
Ai.
Muutaman kerran on DKT:n perään laitteita tökkinyt ja IP ei ole vaihtunut jos muuntimessa on virrat pysynyt.
Voihan se sitten olla, että pitää sählätä pitempään kaapeleiden kanssa, jotta sen IP:n saa vaihtumaan.
Minkä laitteen IP ei ole vaihtunut ? ja mikä tuo DKT on, puhdas mediamuunnin, kytkin , vai kuitenkin reititin?

Jos se on puhdasmediamuunnin, niin mielenkiintoista jos sen virtakatkoista seuraa seuraavan laitteen IPn vaihtuminen, jos siis katkot on lyhyitä. ja taasen IP ei vaihdu jos seuraavan laitteen verkkoyhteyden katkoo kaapeli irtikytkemisellä.

Tulee mieleen että se mediamuunnin on vähän jotain muutakin, vaikka sen läpi asiakkaalle tulisikin julkinen IP.

Jos tarkoitat että mediamuuntimen julkinen IP ei vaihdu, jos asiakasta nykii irti, niin se kuuluukin mennä, jos se vaihtuu sähkökatkosta, niin no sitten vaihtuu, usein kyllä sitä IPtä pidetään varattuna jonkinaikaa ja lyhyenkatkon jälkeen saa saman, mutta voi siinä olla joku ideakin että agressiivisesti vaihtuu.
 
Liittynyt
07.04.2022
Viestejä
65
Selvinneiskö jos laittais koneen suoraan kuitupurkkiin kiinni ja kattoo mikä IP tulee gatewayksi sekä koneelle - jos reititin on hallinnassa ja sillä erillinen IP niin yleensä se on +-1 siitä IP osoitteesta minkä kone saapi.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 896
Ja taas myytiin verovaroin rakennettu kuituverkko pääomasijoittajille

Valoo sitoutuu entistä vahvemmin Perämeren kaaren kehitykseen ja ostaa Kemin kaupungin valokuituverkon | Kemi

Valoo sitoutuu entistä vahvemmin Perämeren kaaren kehitykseen ja ostaa Kemin kaupungin valokuituverkon

Valokuituyhtiö Valoo (Adola Oy) ja Kemin kaupunki ovat tänään allekirjoittaneet sopimuksen, jolla Kemin tiedonsiirron runkoverkko siirtyy Valoon omistukseen. Verkko kattaa reilut parituhatta kotitaloutta ja se liitetään osaksi Valoon valokuituverkkoa, jota rakennetaan parhaillaan Kemin ja koko Suomen alueelle. Kaupan myötä Kemin kaupunki sekä sen konserniyhtiöt siirtyvät Valoon asiakkaiksi.
Varmaan meni halvalla kuten yleensä.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
16 158
Selvinneiskö jos laittais koneen suoraan kuitupurkkiin kiinni ja kattoo mikä IP tulee gatewayksi sekä koneelle - jos reititin on hallinnassa ja sillä erillinen IP niin yleensä se on +-1 siitä IP osoitteesta minkä kone saapi.
Varmaan erilaisia toteutuksia, mutta jos se hallinta on samassa verkossa ja on ollut pitkään päällä, niin voi se IP olla ihan jotain muutakin. Siis pohjaan tämän siihen että jos on operaattori miltä saa useamman julkisen IPn niin ei ne välttämättä vierekkäisiä ole varsinnkaan jos kytketty verkkoon hyvinkin eriaikaan.

Ymmärtääkseni jollain operaattorilla hallinta voi olla eri VLANissa. Ei tieto, mutta joku joskus antanut ymmärtää.

Joillain operaattoreilla siihen operaattorin kuitupurkkiin on asiakkaalla pääsy, ja voi jopa nähdä jonkin satus sivun, mistä selviää purkin IPt.

Ja taas myytiin verovaroin rakennettu kuituverkko pääomasijoittajille

Valoo sitoutuu entistä vahvemmin Perämeren kaaren kehitykseen ja ostaa Kemin kaupungin valokuituverkon | Kemi

Varmaan meni halvalla kuten yleensä.
Valoo/Adola on ostellut noita vaikeuksissa olleita kuituyhtiöitä, asiakkaille toki hyvä, liittymisrahat ei pala ja osoitus toki siitä että jos edes jonkinlainen toimintamahdollisuus, niin kyllä joku tulee sitä kuitubusinesta pyörittään jos pöytä on tarpeeksi putasattu.

Osassa ollut sitä poliittistarasitetta, joten noissa päästään myös siitä eroon.
 

Juusto

Tukijäsen
Liittynyt
05.07.2017
Viestejä
85
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
16 158
Kuten yleensä? Onko nämä valmiit verkot koskaan menneet halvalla? Käsittääkseni aina on maksettu useamman tuhat euroa per liittymä, joka nyt ei missään mielessä ole halpa hinta verkosta, jossa saattaa olla korjausvelkaa.
Hintaa ei tuossa kerrottu, mutta ilmeisesti on kyse kunnan verkosta joka ollut vajaakäytöllä ja soten myötä entistä vähemmällä käytöllä.

Kuluttajaliittymien seutuverkoista jotain omistaja vaihdoksia ollut, niissä osassa ollut kyse siitä kuinka paljon velkavastusta siirtyy uudelle omistajalle , se mikä on sitten halpaliittymä hinta, jos nyky investointeja katsoo niin laskeehan ne että 4-5 tonnia kannattaa investoida, joten joku seutuverkko voi olla kiinnostava, jos siellä ei ole kilpailua, niin hinnoittelu varaa paljon reilummin kuin taajamissa. Jos Adola noita napsii, niin se vain tarkoittaa sitä että maksaa niistä parhaiten. Tukirahat ei mene hukkaan, ei se niistä sellaisia summia maksaisi mitä niiden rakentaminen on maksanut.
 
Liittynyt
31.07.2019
Viestejä
1 531
Ja taas myytiin verovaroin rakennettu kuituverkko pääomasijoittajille

Valoo sitoutuu entistä vahvemmin Perämeren kaaren kehitykseen ja ostaa Kemin kaupungin valokuituverkon | Kemi

Varmaan meni halvalla kuten yleensä.
Loistava uutinen, pian alkavat kuluttajatkin saamaan kuituliittymiä Kemin seudulla.
Ja kyllä ne verkon omistajat siitä aina omansa ottavat, myydessäänkin.

Ilmeisen vajaakäytössä ollutkin tuo verkko, mahdollisuuksiin nähden.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
239 192
Viestejä
4 186 782
Jäsenet
70 710
Uusin jäsen
kartzza

Hinta.fi

Ylös Bottom