Suuri ja harvaan asuttu maa, niin ei se kuitu voi kaikkia heti tavoittaa ainakaan järjellisellä hinnalla. Paljon panostetaan juuri siitä syystä langattomiinkin. Gigaisen ihannointi ja vaatimus taas monelle normiperheelle ei hintansa väärti, vaan vähempikin riittää paremmin kuin hyvin. Ei meillä olosuhteisiin nähden asiat mitenkään erityisen huonosti ole.
Jos kysyntää olisi niin tämä olisi kuiduttu aikapäiviä sitten.
Nyt kysyntää on nostannut tiheillä helpoilla alueilla että useampi operaattori investoinnut agressiiviesti ja syntynyt rajua hintakilpailua. Harvaanasuttuja alueita se ei auta.
Internetissä liikenne kasvaa noin Mooren lakia noudattaen eli kaksinkertaistuu 18 kuukauden välein. Jos laskisi että se kaksinkertaistuu kahden vuoden välein, niin se noin 30 kertaistuu kymmenessä vuodessa. Eli se nykyinen gigainen letku vastaa kymmenen vuoden päästä samaa kuin nykyään 30 megainen letku.
Tilaajayhteyksin liittymänopeudet elää omaa elämää, liikennemäärän kasvut tuntuu enemmän niissä jaetuissa yhteyksissä, joita sitten kasvatetaan kysynnän mukaan.
Jos kuluttaja saa halvalla nopeita tilaajayhteyksiä, niin enään niitä ei ole päivitetty niinkään liikennemäärän kasvun takia, vaan kohtuu rahalla saatu pienempiä viiveitä palveluiden käyttämiseen.
Jos vuosituhannen vaihteessa puolimeganen liittymä oli pullonkaula (jos palvelin kykeni), tänäpäivänä se giganen liittymä samalla kotikäyttäjällä on se väljinkohta. Kokemuksessa suurin juttu ei ole liikenemäärän kasvu, vaan se nopeampi vasteaika, jos haluan katsoa leffan, niin aloitan tiedonsiirron sitten kun aloitan katsellun, jos haluan asentaa ohjelman, aloitan ohjelman lataamiseen, silloin aloitan asentamisen. Tiedostopalvelimet ei tarvi paikallisia kopioita jne.
Valokuitusen tyyppi sanoi, että taloyhtiössä pitää olla vähintään Cat3-kaapelointi, että suostuvat myymään taloyhtiölaajakaistan.
Kiitos tiedosta. Kertoiko millä tekniikalla se asukas yhteys tehdään.
Voisi kuvitella että jos ei ole ethernet kyvykästä verkkoa, niin hinta pomsahtaa tai liittyjä minimiäärä kasvaa
Ilmeisesti Telian taloyhtiö juttuja, joten Telia on aiammin toimittanut DSL palikoitakin, nyt kai kiinnostaa onko G.Fast
Cat3 on perinteinen puhelinkaapelointi. Monessako taloyhtiössä ei ole edes puhelinkaapelointia? Sen puolesta outo lausunto.
Termiä kai käytetään kuvaamaan vanhoja televerkkoja yleisesti, mutta operaattori varmaan käyttää sitä kuvaamaan Cat3 täyttävää oikeasti.
Tuossa kuitenkin jonkinlaiset vaatimukset, vs kaapelointi joka lähinnä puhekaistaan normitettu.
Joskus jotain vanhoja prujuja silmäillyt jossa mittailtu cat3 vanhempia asennuksia, niin silloin kai osassa ihan potenttiaalia, mutta niiden jälkeen vaatimukset koventuneet, ja on iso ero mikä se suorituskyky on riippuen millä tekniikalla yritetään yli bittejä siirtää.
Historian aikana asennus, kytkentä, ylläpito tavatkin kehittyneet.
Operaattori ei kovin innokkaasti halua jotain alle 10 asunnon pummia tuen kiusaksi.
Vähintään cat5 vaatimus olisi siten looginen että operaattorin tarvitsemat laitteet ovat huomattavasti edullisemmat kuin puhelinverkossa, johon pitää dslam asentaa.
Samaa mieltä, jos nyt kyse toimijasta joka markkinoi sitä kuituaasuntoon asti, niin vähän yllätti että laskisi riman noin alas, mutta tyhmää toki jättää myymättä jos ostohalukkuutta.