Täyskuitu-brändin toimitusjohtaja sanoo, ettei tarjouksessa ole ”pientä printtiä”. Kilpailija kehottaa lukemaan sopimukset tarkkaan.
www.satakunnankansa.fi
Tommonen tuli vastaan. Jos jollain on tilaus ja viittisi tsekata että onko siellä mitään mielenkiintoista.
Täyskuitu-nimellä toimiva Adola-yritys on lähestynyt touko–kesäkuun vaihteessa laajasti pientaloasukkaita Porin alueella kirjeellä, joka myy valokuidulla toteutettavaa nopeaa nettiliittymää ilman liittymiskustannuksia.
Kampanja tarjoaa liittymän urakointia ja asennusta kesäkuun loppuun saakka ilmaiseksi, kunhan asiakas sitoutuu kahden vuoden määräaikaiseen sopimukseen kuukausihinnalla.
Mistä on kyse, toimitusjohtaja Tommi Linna?
”Meidän käsityksen mukaan Porin seudulla pitäisi olla kysyntää, sillä valokuituverkkoja on vielä vähän”, Tommi Linna aloittaa vastauksensa.
Hän kertoo, että he ovat lähestyneet omakotitaloissa asuvia laajasti Porissa, Ulvilassa ja Luvialla.
Täyskuitu on brändinimi, jonka takana oleva yhtiö on Adola Oy. Yhtiö kertoo investoivansa sadoilla miljoonilla euroilla valokuituverkkojen rakentamiseen lähivuosina ja tavoitteena olevan valokuituverkkojen markkinajohtajuus.
Miten tämä on mahdollista?
Linna kertoo, että jotkut muut toimijat saattavat tehdä kadunpätkää kerrallaan, mutta Täyskuitu rakentaa mieluummin kerralla mahdollisimman monelle, jolloin saadaan myös kustannusetua. Kohteena ovat nimenomaan olemassa olevat, vanhat omakotialueet, joille valokuitua ei ole vielä tuotu.
”Teemme mieluummin laajoja alueita.”
Valokuitu ilman avauskustannuksia kuulostaa kuitenkin kuluttajan kannalta vähän liian hyvältä ollakseen totta.
Onko tarjoukseen jokin koira haudattuna?
”Ei tässä ole mitään koukkua tai pientä printtiä”, Linna vakuuttaa puhelinhaastattelussa.
Kaikissa sopimuksissa on tietenkin ehdot, joihin osapuolet sitoutuvat. Toimitusehdot löytyvät yrityksen verkkosivulta.
SATAKUNNAN KANSA vertaili Täyskuidun tarjousta kilpailijan, Telia-taustaisen Valokuitusen sopimuksiin. Kilpailijalla kuluttaja saa esimerkiksi itse valita valokuidun nettioperaattorin. Alkukustannukset ovat kuitenkin kovat verrattuna Täyskuituun.
Linna vastaa Satakunnan Kansan lisäkysymykseen operaattoriin sitoutumisesta tekstiviestillä.
”Tämä on hyvä tarkennus. Täyskuidun verkko on avoin kaikille toimijoille ja tulevaisuudessa verkossa on myös muita toimijoita. Toimintamme on vielä käynnistysvaiheessa ja tämän takia tarjolla on vasta yksi operaattori.”
Täyskuidun valokuituverkon operaattori on Suomen valtion enemmistöomistama ict-yritys Cinia Oy, joka on myös Adolan omistaja noin 20 prosentin osuudella. Adolan pääomistaja on Hollannissa pääpaikkaansa pitävä kansainvälinen infrastruktuurisijoittaja DIF Capital Partners noin 80 prosentin osuudella.
Linnan mukaan omistajilla on rahaa ja tahtoa rakentaa valokuitua Suomeen isossa skaalassa.
Paljonko sopimuksia pitää olla, että valokuitua kannattaa alkaa vetää?
”Noin neljännes alueelta, sitten rakentamispäätös tehdään”, Linna sanoo.
Linna sanoo, että hanke voisi käynnistyä syksyllä, jos asiat etenisivät suotuisasti, ja rakentaminen voisi alkaa ensi vuonna.
Sopimusehtojen mukaan asiakkaalla on oikeus peruuttaa tilaus, jos Täyskuitu ei ole aloittanut valokuituverkon rakentamista kahden vuoden kuluessa tilauksesta.
Satakunnan Kansa puhui myös kilpailijan Valokuitusen toimitusjohtajan Heikki Kauniston kanssa.
Hän haluaa korostaa kuluttajien valinnanvapautta ja kehottaa perehtymään vaihtoehtoihin.
”Meidän viesti kuluttajille on, että älkää katsoko ensimmäisenä hintaa, vaan katsokaa, mitä sopimukset pitävät sisällään. Mihin kuluttaja sitoutuu?” Kaunisto sanoo.
Verkon avoimuudesta Kaunisto sanoo, että kuitu on avoin, jos siellä on useita palveluntarjoajia vapaasti valittavissa.
TÄYSKUITU on alkanut tänä keväänä rakentaa valokuituverkkoja muun muassa Kotkassa, Lappeenrannassa ja Haukiputaalla. Yhtiö markkinoi tällä hetkellä voimakkaasti esimerkiksi Pirkanmaalla.
Toukokuussa yritys on kertonut rakentamispäätöksestä esimerkiksi Kouvolassa ja Torniossa, mutta myös valokuituhankkeen tyssäämisestä Karkkilassa, Seinäjoella ja Jyväskylässä.
”Emme valitettavasti saaneet alueilla riittävästi tilauksia rakentamishankkeiden toteuttamiseen”, yhtiön tiedote kertoo.
Näissä tapauksissa Täyskuidun kanssa tehneiden talouksien sopimus on yksinkertaisesti rauennut.
”Olemme halunneet olla rehellisiä ja avoimia kuluttajille. Tiesimme, että kilpailija on alkanut rakentaa niillä alueilla, joille teimme päätöksen olla rakentamatta. Sitten olemme herrasmiesmäisesti todenneet, että okei, toinen tekee tällä alueella, turha meidän on lähteä lyömään päätä seinään ja kilpailla heitä vastaan”, Linna kertoo.