https://www.kauppalehti.fi/uutiset/...samaan-verkkoyhteydet-moneen-kertaan/y5NBVtDW
Kuituaktivisti: "5g on tyhjä lupaus - kuluttaja joutuu maksamaan verkkoyhteydet moneen kertaan"
29.11.2017 13:27
"Reilusti yli miljoona kotitaloutta tarvitsee valokuituyhteyden lähivuosina", sanoo Netplazan toimitusjohtaja Tommi Linna.
Valokuitua ilman ovat erityisesti asuinalueet, joissa on pääasiassa vanhoja omakotitaloja. Linnan mukaan ongelmia on niin haja-asutusalueilla kuin Helsingin keskustassakin.
"On murheellista, että ihmisille luodaan mielikuva siitä, että 5g ratkaisisi kotien verkko-ongelmat. Pelkään, että 5g on operaattoreilta tyhjä lupaus. Alkuvaiheessa mobiiliverkot toimivat, mutta kun käyttö lisääntyy räjähdysmäisesti ne menevät lopulta aina tukkoon", Linna sanoo.
Netplaza on operaattori, joka myy muiden muassa palveluita valokuituverkkoihin.
Linnan mukaan valokuitu on ainoa toimiin verkkoyhteyksiin pysyvä ratkaisu.
"5g on tekohengitystä, jossa aina välillä käy nokka pinnalla."
”Valokuitu on nopeudeltaan ja laadultaan parempi kuin 5g. Sitä ei voi missään nimessä kiistää. Meillä on kuitenkin vahva näkemys siitä, että erittäin suurelle osalle kotitalouksia 5g on riittävän hyvä pitkälle tulevaisuuteen. Moni varmasti preferoi sitä verrattuna tuhansien eurojen kuituinvestontiin”, totesi DNA:n kuluttajaliiketoiminnanjohtaja Pekka Väisänen Kauppalehdessä keskiviikkona.
Linna ei niele operaattorien puhetta 5g:n "riittävästä toimivuudesta" vaan pitää sitä operaattorien keinona pitää asiakkaista kiinni ja vältellä miljardi-investointeja valokuituverkkoon.
Linnan mukaan toimiva 5g vaatii jokaiseen kotiin tukiaseman lisäksi joka tapauksessa valokuituyhteyden.
"Suomi ei eroa muusta maailmasta siinä mitenkään, myös valokuitu tarvitaan kaikkiin koteihin. Tulevaisuudessa 5g ja kodin langaton verkko yhdistyvät toisiinsa. Ne eivät ole joko-tai vaan molemmat tarvitaan. 5g käyttää korkeita taajuuksia, joten sen kantama on pahimmillaan vain kymmeniä metrejä."
Linnan mielestä kovat 4g- ja 5g-odotukset ovat johtaneet siihen, että kuluttaja joutuu maksamaan yhteyksien parantamisesta moneen kertaan.
"Lopulta lasku on paljon kalliimpi kuin se, että rakentaisi kerralla kunnollisen ja kestävän ratkaisun eli valokuituyhteyden", hän sanoo.
Finnet-liiton valokuidun globaaliksi mallimaaksi julistaman Ruotsin strategia on rakennuttaa gigan yhteydet kaikille vuoteen 2025 mennessä.
"San Franciscon kaupunki rakennuttaa valokuituyhteyden jokaiseen kotiin. Jos Piilaaksossa ei 5g toimi, en usko sen toimivan täälläkään", Linna sanoo.
Kuluvan vuoden aikana on syntynyt kymmeniä uusia valokuituosuuskuntia. Linnan mukaan nyt myös sähköyhtiöt selvittävät mahdollisuuksia osallistua valokuituhankkeisiin.
"Valokuidun rakentaminen lain edellyttämien sähköverkkojen rakentamisen yhteydessä ei maksa paljon mitään."
Operaattorit toivovat mikrosahaustekniikan nopeuttavan valokuidun vetämistä, kun katuja ei tarvitse aukoa kokonaan. Telia pilotoi kaivuutöiden kuluja leikkaavaa tekniikkaa parhaillaan Helsingin Pakilassa.