Vuoden 2017 alun jälkeen käynnistyvissä linjasaneerauskohteissa kiinteistöjen vanhat puhelinverkot tulee uudistaa nykyaikaisiksi laajakaistaverkoiksi. Tästä vaatimuksesta voidaan poiketa, mikäli kiinteistön olemassa oleva verkko kykenee välittämään kaikkiin huoneistoihin samanaikaisesti vähintään 30 Mbit/s tiedonsiirtonopeuden.
Viestintäviraston määräys 65 B/2016 kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista astui voimaan 1.7.2016. Monet tietoyhteiskuntakaari-lakiin perustuvan määräyksen velvoitteista astuvat voimaan puolen vuoden siirtymäajan jälkeen 1.1.2017. Määräystä sovelletaan vakinaiseen asuinkäyttöön tarkoitettujen asuinkiinteistöjen, toimitilakiinteistöjen sekä julkisten kiinteistöjen sisäverkkoihin.
Määräys täsmentää uudiskohteiden verkkojen rakentamisvaatimuksia sekä olemassa olevien verkkojen uudistamisvaatimuksia merkittävien, kaapeloinnin rakentamisen mahdollistavien peruskorjausten yhteydessä.
Olemassa olevan verkon nopeuden selvittäminen
Määräyksessä sisäverkon riittäväksi nopeudeksi katsotaan EU:n direktiivin (2014/61) mukaisesti vähintään 30 Mbit/s tiedonsiirtonopeus downlink-suunnassa. Jos olemassa olevan sisäverkon suorituskyky täyttää tämän nopeusehdon, ei sisäverkkoa ole välttämätöntä uudistaa peruskorjauksen yhteydessä. Asia tulee varmistaa ammattilaisen suorittamalla arvioinnilla. Mikäli arvioinnissa herää epäilyksiä verkon suorituskyvyn riittävyydestä, voidaan arviointia täydentää teknisillä mittauksilla.
Vanha puhelinverkko ei riitä läheskään aina vaatimustason täyttämiseen, mutta mikäli kiinteistöön on saatavissa operaattorin kaapelimodeemiliittymä, riittää antenniverkon hyväkuntoinen koaksiaalikaapelointi yleensä hyvin nopeiden tiedonsiirtoyhteyksien välittämiseen ja täten myös nopeusvaatimuksen täyttymiseen.
Määräys koskee myös toimitilakiinteistöjen ja julkisten kiinteistöjen saneerauksia, mutta näissä kohteissa sisäverkkojen uudistukset on erittäin perusteltua suunnitella ja toteuttaa tapauskohtaisesti kiinteistön loppukäyttäjien tarpeiden mukaan ennakoitavissa olevat laajennustarpeet huomioon ottaen.
Uudiskohteissa kupari säilyy kuitujen rinnalla
Määräys 65 B edellyttää, että kiinteistön tietoliikenneverkkoa uudistettaessa tai uutta verkkoa rakennettaessa tulee käyttää sekä optista kaapelointia että kategorian 6 parikaapelointia.
Saneerauskohteiden nousukaapeloinnissa voidaan kuitenkin käyttää pelkästään kuituja, mikäli vanha puhelinsisäverkko on hyvässä kunnossa ja jokaiseen asuinhuoneistoon on olemassa toimiva yhden johdinparin yhteys ja kiinteistöön on saatavissa operaattorin FTTH-/kuitu kotiin -liittymä. Myös tässä tapauksessa huoneiston kotijakamosta tulee asentaa vähintään yhteen asuinhuoneeseen vähintään kaksi kategorian 6 parikaapelia tietoliikennerasiaan päätettynä.
Uudiskohteisiin, joiden rakennuslupa on myönnetty viimeistään 31.12.2016, ei ole pakko rakentaa minkäänlaista antenni- tai yleiskaapelointijärjestelmää. Sen sijaan uudiskohteissa, joiden rakennuslupa myönnetään 1.1.2017 jälkeen, tulee sisäverkko rakentaa aina määräyksen 65 B mukaisesti. Uusissa asuinkiinteistöissä talojakamosta huoneistoihin lähtevä nousukaapelointi on suunniteltava ja rakennettava siten, että jokaisen asuinhuoneiston kotijakamoon asennetaan vähintään yksi kategorian 6 parikaapeli sekä neljä optista yksimuotokuitua. Kaikki kuidut tulee myös päättää valmiiksi käyttökuntoon.
Keskeisin teletila kiinteistössä on talojakamotila, johon sisäverkon runkokaapeloinnit on päätetty. Vanhoissa kiinteistöissä talojakamotila ei aina ole pinta-alaltaan ja olosuhteiltaan riittävä tämän päivän vaatimuksille. Hankesuunnitteluvaiheessa onkin syytä kartoittaa lisätilaa olemassa olevan talojakamotilan läheisyydestä.
Määräys 65 ei esitä tarkkoja vaatimuksia johtoteille, niiden mitoille tai laajennusvaroille. Hyvän asennustavan mukaisesti putki- sekä lista-asennusten tulisi kuitenkin mahdollistaa jälkiasennukset 50 % laajennusvaralla. Kaapelireittien on vastattava kaapeleiden asennusympäristöä eli niiden tulee tarjota suoja kaapeleille niin mekaanisia kuin ilmastollisiakin rasituksia vastaan.
Sisäverkkojen rakentamisessa ja kunnostamisessa kustannukset ja tulevaisuuden tarpeet huomioivan optimaalisen toteutustavan löytäminen edellyttää tiivistä yhteistyötä tilaajien, suunnittelijoiden sekä urakoitsijoiden välillä. Tilaajien ja suunnittelijoiden kannattaakin kääntyä osaavien teleurakoitsijoiden puoleen aina jo kohteiden suunnitteluvaiheessa.
Ville Reinikainen ja Mikko Arvinen, teksti