UUTISETPÄÄKIRJOITUS
Pääkirjoitus: Suorituskyvyn on ratkaistava hävittäjävalinta – ei haihattelun europuolustuksesta tai Ruotsi-liitosta
Jos F-35 tai Super Hornet on paras taistelukone, Suomen on ostettava niitä. Eurofighter tai Gripen voidaan valita vain, jos ne ovat aidosti amerikkalaiskoneita parempia, kirjoittaa Lauri Nurmi.
Ruotsalainen Gripen on ehdolla Suomen seuraavaksi hävittäjäksi. Saab on esitellyt uutuuskonettaan suomalaisille Linköpingissä. LAURI NURMI
Lauri Nurmi
lauri.nurmi@iltalehti.fi
Tänään klo 17:59
Suomen hävittäjävalinnassa on koittanut ratkaisun hetki.
Puolustusvoimat arvioi kesän ja syksyn aikana viiden hävittäjävalmistajan tarjouspakettien suorituskyvyt.
Sen jälkeen HX-hankkeen ohjelmajohtaja ja ilmavoimien entinen komentaja
Lauri Puranen kertoo puolustusministeri
Antti Kaikkoselle (kesk), minkä hävittäjän sotilaat haluaisivat Suomen itsenäisyyden turvaajaksi aina 2060-luvulle asti.
Kaikkonen kertoo puolustusvoimien esityksen muulle valtionjohdolle, käytännössä pääministeri
Sanna Marinille (sd) ja tasavallan presidentti
Sauli Niinistölle.
Kriittisimmät keskustelut valittavasta hävittäjästä käydään TP-Utvassa eli presidentin ja valtioneuvoston yhteisessä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa.
Kisassa on loppukiihdytykseen saakka virallisesti mukana viisi konetta: amerikkalaiset Boeing F/A-18 Super Hornet ja Lockheed Martin F-35, ranskalainen Dassault Rafale, brittiläinen Eurofighter Typhoon ja ruotsalainen Saab Gripen.
Super Hornetia lukuun ottamatta kaikki hävittäjäkandidaatit nähdään perjantai-iltana Helsingin taivaalla Kaivopuiston lentonäytöksessä. Vaikka lopulliset tarjoukset on jätetty jo huhtikuussa, asevalmistajat ja niiden kotimaiden hallitukset yrittävät muokata julkista ilmapiiriä itselleen edulliseksi.
Keskustassa, vasemmistoliitossa ja SDP:ssä on useita tunnettuja poliitikkoja, jotka ovat viime vuosina puhuneet lämpimästi ruotsalaishävittäjästä. Gripen-intoa on lisännyt tietoisuus siitä, että Saabin omistava Wallenbergien sukudynastia on painottanut valmiuttaan investoida Suomen teollisuuteen – kunhan suomalaiset vain ymmärtävät valita oikein.
Hornet-hankinnasta 1990-luvulla päättänyt ja legendaksikin Popedan laulussa riimitelty
Elisabeth Rehn (r) kertoo muistelmissaan, että mahtisuvun silloinen patriarkka
Peter Wallenberg uhkasi vetää sukunsa miljardisijoitukset pois Suomesta.
Kun Suomi ei 1990-luvulla valinnut Gripeniä, valtiosuhteisiin tuli vuosiksi särö.
Iltalehti kysyi vuonna 2019 suvun nykyiseltä edusmieheltä ja Saabin hallituksen puheenjohtajalta
Marcus Wallenbergilta, reagoisiko hän setänsä tavoin, jos Suomi sanoisi ”nej tack” Gripenille.
Wallenberg hymyili ja tiedusteli, pitäisikö kysyjä siitä, jos hänen suosikkijoukkueensa häviäisi jalkapallossa paikallispelin.
Ajat ovat silti toiset, ainakin osittain. Saab on investoinut paljon Tampereen-yksikköönsä ja tukee rahallisesti Aalto-yliopistoa. Wallenbergit eivät hylkää Suomea, vaikka suomalaiset ostaisivat jälleen amerikkalaiskoneita.
Puolustusministeriö on julkistanut hävittäjävalinnan kriteerit.
Ykkösenä on suorituskyky: ”Järjestelmän kyky voittaa taistelut elinkaarensa aikana.”
Listalta löytyvät myös kustannukset, huoltovarmuus, kotimaisen teollisuuden osallistuminen ja valinnan vaikutukset Suomen turvallisuus- ja puolustusyhteistyöhön.
”Hävittäjävalinnassa tärkein päätöksentekoalue on suorituskyky, mutta kaikilla muillakin on keskeinen merkityksensä”, ministeriö kertoo.
Häivehävittäjä F-35:ttä on epäilty liian kalliiksi Suomelle. Sen valmistaja Lockheed Martin painotti toukokuussa IL:lle, että amerikkalaiset ovat valmiita myymään HX-hankkeen budjettiraamissa Suomelle nykyisen Hornet-määrän verran uutuuskoneita. ”Tarjoamme todella viidennen sukupolven suorituskyvyn neljännen sukupolven hävittäjän hinnalla”, yhtiön edustaja vakuutti.
Venäjän naapurimaalle Suomelle hävittäjävalinta on pelkistetysti elämän ja kuoleman kysymys. Silloin suorituskyvyn on oltava likipitäen ainoa valintakriteeri.
Jos F-35 tai Super Hornet on paras taistelukone, Suomen on ostettava niitä.
Mikäli Eurofighter, Gripen tai Rafale on taistelussa aidosti amerikkalaistarjokkaita kyvykkäämpi, Suomi voi ostaa niitä, kunhan puolustusyhteistyön jatkuminen Yhdysvaltojen kanssa turvataan.
Sitova puolustusliitto Ruotsin kanssa ja yhteiseurooppalainen puolustus eivät ole realismia, vaikka jotkut suomalaispoliitikot niitä kuinka haluaisivat edistää valitsemalla eurooppalaishävittäjän.
Jos F-35 tai Super Hornet on paras taistelukone, Suomen on ostettava niitä. Eurofighter tai Gripen voidaan valita vain, jos ne ovat aidosti amerikkalaiskoneita parempia, kirjoittaa Lauri Nurmi.
www.iltalehti.fi