Tässä artikkelissa on aika hyvin kerätty yhteen tuota olemassaolevaa tutkimustietoa toimittajien kannoista eikä noiden perusteella kyllä voi oikein tehdä tuota johtopäätöstä että "suuri osa" tai varsinkaan "lähes koko toimittajakunta" olisi punavihreitä vaikka se joidenkin kovasti puskema narratiivi onkin:
Toukokuussa sosiaalisessa mediassa on levitetty pylväsdiagrammia toimittajien puoluekannoista. Kuva on noussut esiin jälleen nyt, kun keskustelu suomalaisen median puolueettomuudesta ja Yleisradion rahoituksesta on ollut runsasta.
faktabaari.fi
Tuosta ilmenee että pelkille opiskelijoille tehdyissä kyselyissä on ollut enemmän vasemmistolaista kantaa, mutta varsinaisten toimittajien osalta ylin johto on usein enemmän oikealle kallellaan eikä kokonaisuuttakaan katsottaessa noissa tutkimuksissa ole mitään valtavaa vasemmalle painottumista havaittu. Pelkistä opiskelijoista tehdyt tutkimukset eivät tietenkään edusta koko ammattikuntaa hyvin koska 1. toimittajissa on paljon väkeä jotka eivät tule minkään journalistikoulutuksen kautta alalle ja 2. siirtymä poliittisesti oikeammalle ihmisten ikääntyessä on ihan todellinen ilmiö. Mitään oikein kattavaa ja hyvää kuvaa ei kuitenkaan toimittajien puoluekannoista tuonkaan mukaan ole saatavilla koska asiaa ei ole tutkittu tarpeeksi.
Sinänsä itsekin olen samaa mieltä siitä, että olennaisempaa kuin henkilön puoluekantojen kaivelu on niiden työn tulosten katselu, esimerkiksi tässä jutussa käsitelty Journalisti-lehden selvitys kertoo että nimekkäät politiikan toimittajat kritisoivat Marinin hallitusta eniten ja Sipilä pääsi vähemmällä. Kritiikissä puolueita kohtaankaan ei näy mitään järkyttävää taipumusta vain oikeiston mätkimiseen:
Ohjelmassa vieraana olevat toimittajat muistuttavat, että heidän tehtävänsä on kirjoittaa vallasta.
yle.fi