Mielenkiintoinen journalismitutkimus joka vahvistaa niitä oletuksia mitä melkein kaikilla on nykyään journalismista
On mielenkiintoinen, mutta unohdit linkata tutkimukseen (tarkasti ottaen suomalaiseen raporttiin):
https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle...JYU_Reports_17_jyx.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Sekä juttuun, mistä otit lainauksen:
Tutkimus: Uusi toimittajasukupolvi haluaa neutraalin sivustakatsomisen sijaan ajaa yhteiskunnallista muutosta – Suomen lehdistö
Esität myös aika jänniä väitteitä, tutkimusta sivuten, asteikolla 1-10, miten arvioisit kirjoituksesi älyllistä epärehellisyyttä? Miten arvelet vääristelysi vaikuttavan oletuksiin mitä ihmisillä on oikeistolaisista?
Kaikista journalisteista 60% myönsi olevansa vasemmistolaisia
No ei, keskiarvo oli 4.17. "WJS-tutkimuksessa selvitettiin Suomessa ensimmäistä kertaa, miten toimittajat asemoivat poliittisen kantansa oikeisto-vasemmisto-akselilla asteikolla 0–10. Kyselyyn vastanneista toimittajista 60 prosenttia sijoitti itsensä keskustasta vasemmalle."
Kaikkien vastaajien keskiarvo asteikolla 0–10 (0=vasemmisto,
10=oikeisto) oli 4,17, ja 60 % vastaajista sijoitti itsensä keskustasta vasem-
malle.
Noh, ehkä yllättävän moni sitten 'myönsi olevansa oikeistolainen'? Oikeastihan noista luvuista voitaneen arvioida, että suurin osa noista kuudestakymmenestä prosentista on vastannut 4 tai 3 (ja sitä suurempi osa 4, jos vastanneiden joukossa on oikeasti lähempänä nollaa olevia).
Naisjournalistit kokee journalismissa tärkeimmäksi tehtäväksi "tasa-arvon" ajamisen, sosiaalisten asioiden pakottamisen, yhteiskunnallisen muutoksen yms.
"Yllättävä" valhe. Heitän liitteeksi kuvan tutkimuksesta, missä yli 50% Hyvin/erittäin tärkeää vastauksia. Näin tarkennuksena, 31% naisista oli muuten laittanut tuollaiseksi sen yhteiskunnallisen muutoksen ajamisen. Alla lainaus tuosta artikkelista, josta onnistuit vääntämään väitteesi.
Naisille miehiä tärkeämpiä ovat yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen liittyvät tavoitteet: rauhan ja suvaitsevaisuuden edistäminen, ratkaisujen osoittaminen ongelmiin, yleisön tunteiden koskettaminen tarinoilla, vinkkien tarjoaminen arkeen sekä puhuminen yhteiskunnallisen muutoksen ja vähemmistöjen puolesta.
Toi tärkeimmäksi noussut onkin relevantti tähänkin keskusteluun.
Suomalaisjournalistien roolikäsityksissä korostuvat ensinnäkin pyrkimykset puolueetto-
maan ja neutraaliin tiedonvälitykseen, kriittisyyteen ja analyyttisyyteen (ks.
myös Koljonen 2013; Reunanen & Koljonen 2014, 47–92). Tällaisia arvoja on
tutkimuksessa luonnehdittu tyypillisiksi länsimaisen journalismin periaatteiksi
(ks. Hanitzsch 2011). Niiden suosiota Suomessa korostaa entisestään listalla
tärkeimmäksi ammattirooliksi arvioitu ”toiminta disinformaatiota vastaan”.
Miehet taas vallan vahtikoirana olemisen ja pyrkimyksen objektiivisuuteen.
Tuota objektiivisuutta käsitellään ihan kivasti tuossa tutkimuksessa. Kannattaa lukea se. Tarkennetaan tuota lainausta vielä vähän, että miehet uskovat (hieman) naisia enemmän, että on mahdollista esittää objektiivinen todellisuus raportoinnissa. Vähän hupaisasti miehet myös uskovat naisia enemmän, että journalistien pitäisi luottaa vaistoihinsa toden ja valheen erottelussa. (Joskin aika pieni osa noita ylipäätään on.)