Kyllä Jokkeri tietää se on jämpti niin
Kaikki ei oo takkispesialisteja: Mikä tankki tuossa kuvassa on kyseessä?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Hyvää joulua!
Osallistu io-techin piparikakkutalokilpailuun 2024 Linkki osallistumisketjuun >>>
SER-huutokaupat hyväntekeväisyyteen käynnissä! Linkki huutokauppaan >>>
Kyllä Jokkeri tietää se on jämpti niin
Suomen Leopard 2A4 tai 2A6, en osaa sanoa kuvasta että kumpi, mutta olenkin vasta Ukrainan sodan aikana kiinnostunut myös kalustosta jossain määrin.Kaikki ei oo takkispesialisteja: Mikä tankki tuossa kuvassa on kyseessä?
Suomen Leopard 2A4 tai 2A6, en osaa sanoa kuvasta että kumpi, mutta olenkin vasta Ukrainan sodan aikana kiinnostunut myös kalustosta jossain määrin.
Haulla olisi selvinnyt helposti että A6-versiossa on pidempi putki ja muutenkin erilainen torni joka on paremmin suojattu.Suomen Leopard 2A4 tai 2A6, en osaa sanoa kuvasta että kumpi, mutta olenkin vasta Ukrainan sodan aikana kiinnostunut myös kalustosta jossain määrin.
Haulla olisi selvinnyt helposti että A6-versiossa on pidempi putki ja muutenkin erilainen torni joka on paremmin suojattu.
Anteeksi näsäviisastelu.
Jotta jotain tulee asiaa niin tässä mielenkiinnolla lukenut kuinka PV tehnyt pienempiä varusteostoja, lieneekö NATO-jäsenyys avannut hanoja. Täyttä spekulaatiota mutta silti.
Ei ollut tarkoitus vittuilla. Sunnuntai aamuyö.Näsäviisatelua? Toi on kyllä vittuilua.
Ja hienosti puuttu lähteet sun "näsäviisatelun" jälkeen. Veikkaan, että et ymmärrä mitä tarkoitan, niin väännän rautakankea: "Jotta jotain tulee asiaa niin tässä mielenkiinnolla lukenut kuinka PV tehnyt pienempiä varusteostoja, lieneekö NATO-jäsenyys avannut hanoja. Täyttä spekulaatiota mutta silti."
Pienet veneet tosin ei pystyy tehdä montaa asiaa ja osittain ei kaikkia asioita ollenkaan. Jäissä ajo? Miinojen pudotus? Sukellusveneiden torjunta? Ilmatorjunta? Laivojen torjunta? Kustannustehokkaampi, ei oikeastaan. Koska käyttötarkoitus aivan eri.Jos esimerkiksi nyt työn alla olevat 4kpl isoja botskeja maksaa sen 1,3+ miljardia, niin siitä voi laskea montako pientä venettä sillä saataisiin. Jos pienen veneen hinta varusteluineen on esim 100000e/kpl, niin niitä saataisiin 13000kpl ja hyvän veneenhän saa massavalmistuksena murto-osalla vielä tuostakin. Väittäisin että suuri määrä pieniä veneitä olisi huomattavan paljon kustannustehokkaampi tapa kuin muutama iso. Vrt pienet Iranin FIAC alukset. Valmiita, melko kalliita kaupallisiakin ratkaisuja (esim Hammerhead USV-T) saa alle 100000e/kpl.
Pienet veneet tosin ei pystyy tehdä montaa asiaa ja osittain ei kaikkia asioita ollenkaan. Jäissä ajo? Miinojen pudotus? Sukellusveneiden torjunta? Ilmatorjunta? Laivojen torjunta? Kustannustehokkaampi, ei oikeastaan. Koska käyttötarkoitus aivan eri.
Esimerkiksi juuri jotakin tuollaista ajattelin.Nuita käyttötarkoituksia ja tehtävien tavoitteita on kuitenkin tietenkin hyvä miettiä ja analysoida. Droonilla tai ohjuksella on paljon rajoitetummat käyttötarkoitukset, mutta tietyt jutut ne kyllä hoitavat halvemmalla ja pienemmällä riskillä. Jos joku väylä pitää esimerkiksi miinoittaa, niin merimiina on todennäköisesti halvempi kuin drooni, mutta se laiva jolla ne miinat lasketaan on taas kallis. Voisiko miinoituksen korvata piilossa lurkkaavilla meridrooneilla? Toki se sitten taas vaatisi aktiivista tiedustelua ja ihmisiä valvomaan antureita ja tulkitsemaan että mitä päästetään läpi ja mitä tuhotaan.
Pointti olikin aiheuttaa keskustelua aiheesta. Jääkeleille voidaan ajatella samalla idealla ilmatyynyaluksia tms. Syvyyspommin tai torpedon voi laukaista pienemmästäkin paatista ja ylöpäinkin voi ampua jne. Edelleenkin puhutaan vähintään kymmentuhatkertaisesta määrästä mahdollisia pieniä halpoja aluksia/tykkiasemia maissa/vesidroneja vrt 4kpl isoja botskeja.
Torpedovene ei varsinaisesti ole uusi idea vaan vanha. Siitä on vaan luovuttu. Jos idea toimisi, jenkkien botskit palaisi pitkin arabimaiden rantoja. Mutta kun ei tuollainen vene pääse lähellekään tutkilla varustettuja laivoja joilla on helikoptereita ja lentokoneita. Ja luonnollisesti ohjuksia. Sotatilanteessa 4 laivaa saattaa palaa suht nopeasti jos paska tsägä käy, mutta ei jollain busterilla suojella laivaväyliä joilla tulee sotakalustoa/ruokaa ymPointti olikin aiheuttaa keskustelua aiheesta. Jääkeleille voidaan ajatella samalla idealla ilmatyynyaluksia tms. Syvyyspommin tai torpedon voi laukaista pienemmästäkin paatista ja ylöpäinkin voi ampua jne. Edelleenkin puhutaan vähintään kymmentuhatkertaisesta määrästä mahdollisia pieniä halpoja aluksia/tykkiasemia maissa/vesidroneja vrt 4kpl isoja botskeja.
En tiedä kuinka hyvin luit noita edellisiä viestejä, tai ylipäätänsä olet asiaan perehtynyt, mutta tarkoitan vieläkin pienempiä veneitä kuin varsinaiset moottoritorpedoveneet. Jenkitkin ihan avoimesti myöntävät, että erittäin haastavia torjuttavia tuollaiset swarm attack hyökkäykset vieläpä melko pienilläkin parvilla, kun yksiköt on pieniä, nopeita ja ketteriä ja jo yksikin läpi päässyt riittää upottamaan ison aluksen. Siinä on hyötysuhde aika kova jos vaikkapa muutamalla kymmenellä FIAC:illa tai USV:llä upotetaan hävittäjä tms isompi. Jos aloitusviestini lukuja lainataan, niin 4 isoa vastaan 13000 pientä yksikköä, niin kyllä ne pienemmät vie aika selvin lukemin.Torpedovene ei varsinaisesti ole uusi idea vaan vanha. Siitä on vaan luovuttu. Jos idea toimisi, jenkkien botskit palaisi pitkin arabimaiden rantoja. Mutta kun ei tuollainen vene pääse lähellekään tutkilla varustettuja laivoja joilla on helikoptereita ja lentokoneita. Ja luonnollisesti ohjuksia. Sotatilanteessa 4 laivaa saattaa palaa suht nopeasti jos paska tsägä käy, mutta ei jollain busterilla suojella laivaväyliä joilla tulee sotakalustoa/ruokaa ym
Moottoritorpedovene – Wikipedia
fi.m.wikipedia.org
Pointti olikin aiheuttaa keskustelua aiheesta. Jääkeleille voidaan ajatella samalla idealla ilmatyynyaluksia tms. Syvyyspommin tai torpedon voi laukaista pienemmästäkin paatista ja ylöpäinkin voi ampua jne. Edelleenkin puhutaan vähintään kymmentuhatkertaisesta määrästä mahdollisia pieniä halpoja aluksia/tykkiasemia maissa/vesidroneja vrt 4kpl isoja botskeja.
Esimerkiksi juuri jotakin tuollaista ajattelin.
Sen lisäksi sen miinoituksen nyt laskee millä tahansa botskilla, ei siihen satojen miljoonien tai miljardin alusta tarvita. Noiden uusien alusten hinta on jotakin niin jäätävää, että helposti hämärtyy mittasuhteet sille, mitä muuta sillä voitaisiin saada.
Ja entäs sitten jos sota syttyykin lokakuussa? Odotellaan kevättä, että meri sulaa ja toivotaan, että Ruotsi puolustaa Suomen merireittejä ja jos ei, ollaan norjan/ruotsin rajan ja maakuljetusten varassa? Onhan Ukraina meridrooneillaan saanut voittoja aikaan, mutta tuo meri on Ukrainalle aika tarpeeton verrattuna Suomeen. Meillä ei ole ihan älyttömiä maarajoja ja rautateita Keski-Euroopasta. Meidän meret on puolet vuodesta jäässä. Meridroonit maksaa myös aika helvetisti maadrooneihin verrattuna. Ja Ukrainalla ainakin suurin osa niistä hukkuu matkalle. Eikä ne myöskään tee muuta kuin yrittää tuhota laivan x. Ei niillä voi puolustaa Helsinkiä hävittäjäjiltä, upottaa sukellusveneitä, saattaa rahtilaivoja, tai ylipäätään löytää niitä laivoja. Siihen tarvitaan tutkia. Ellei sitten ulkoisteta laivojen etsimistä muille maille. Lisä, tai isompien laivojen työkalu mutta aika yksipuolisia ne yksinään on.Jos aloitusviestini lukuja lainataan, niin 4 isoa vastaan 13000 pientä yksikköä, niin kyllä ne pienemmät vie aika selvin lukemin.
Jaappanissahan noita on.. mut nyt lienee kyse drone veneistäMistäs näille pikkupaateille saadaan miehistöt? Saa nimittäin olla aika itsemurhahakuista porukkaa ruorissa. Jaossa on reippaasti yhdensuuntaisia lippuja
Ainahan sinne eturiviin joku laitetaan maallakin. Näitähän sitäpaitsi ohjaa jonnet etänä ja kohta voi ohjata jo AI tms.Mistäs näille pikkupaateille saadaan miehistöt? Saa nimittäin olla aika itsemurhahakuista porukkaa ruorissa. Jaossa on reippaasti yhdensuuntaisia lippuja
Kyllä, itsemurhadrooneja veteen ja veden alle sekä ilmaan. Pieniä nopeita veneitä missä kk ja raskaampaa aseistusta, it-tykkejä tms rannikolle, mitä tahansa pieniä yksikköjä paljon hajautetusti. Määrä on avainasemassa. Kyllä se droneparvi voi myös sitä meriliikennettä suojella, mahdollisesti paremminkin. Voittaja on monesti se joka ajattelee laatikon ulkopuolelta, eikä ole kaivanut omaa asennepoteroaan liian syväksi menneisyyteen perustuen.Tässähän käytännössä visioidaan itsemurhadroonia, jolloin voidaan kysyä mitä hyötyä tuollaisesta saadaan meritorjuntaohjukseen verrattuna. Mitään muuta tehtäviä se ei sitten hoidakaan, esim. meriliikenteen suojaaminen, sukellusvenetorjunta jne. Mitään muuta varustelua sataan tonniin on ihan turha kuvitella saavansa kun esim. kevyidenkin torpedoiden hinnoissa on vähintään kuusi numeroa.
En täysin tyrmää tätä ajatusta, mutta pääosin suhtaudun teoriaan hyvin nuivasti. Kustannustehokkuus sulaa äkkiä siihen, että hankintahinta ei suinkaan edusta käyttöajan koko kulua. Huolto, korjaaminen, aikaisempi uushankinnan tarve, miehistötarve ja koulutus menevät yleensä isompien vehkeiden eduksi. Samoin näin voi käydä verrattaessa kehittyneempää kalustoa halpisvaihtoehtoon.Jos esimerkiksi nyt työn alla olevat 4kpl isoja botskeja maksaa sen 1,3+ miljardia, niin siitä voi laskea montako pientä venettä sillä saataisiin. Jos pienen veneen hinta varusteluineen on esim 100000e/kpl, niin niitä saataisiin 13000kpl ja hyvän veneenhän saa massavalmistuksena murto-osalla vielä tuostakin. Väittäisin että suuri määrä pieniä veneitä olisi huomattavan paljon kustannustehokkaampi tapa kuin muutama iso. Vrt pienet Iranin FIAC alukset. Valmiita, melko kalliita kaupallisiakin ratkaisuja (esim Hammerhead USV-T) saa alle 100000e/kpl.
Yksi hyvin karkea vertailukohta on ajatus, että Suomen olisi kannattanut säästää neukkutankit Leopardien rinnalla, koska "enemmän on enemmän" ja nehän olivat jo olemassa eli "ilmaisia". Argumentteja tätä vastaan on tietysti monia muitakin, mutta koko idean ampuu alas se, että huonojen vaunujen pitäminen valmiudessa on suunnilleen yhtä kallista kuin hyvien. Jos volyymia halutaan lisää, kannattaa(olisi kannattanut ennen sotatarvikkeiden uutta arvostusta halpamarkkinoita hyödyntäen) mieluummin hankkia vähän lisää niitä hyviä.
Mä näen tässä vähän samaan kuin miehistön määrässä. Monessa maassa panostetaan pieneen ja tehokkaaseen ja huippuvarusteltuun eliittijoukkoon. Todellisuus on kuitenkin se, että myös määrällä on väliä. Pieni eliittijoukko pärjää pienessä kahinassa, mutta kun vastustajalla on mahdollisuus työntää kymmen- tai satakertaisia määriä kentälle, vaikkakin ehkä huonommissa varusteissa, niin mitäs sitten tehdään?En täysin tyrmää tätä ajatusta, mutta pääosin suhtaudun teoriaan hyvin nuivasti. Kustannustehokkuus sulaa äkkiä siihen, että hankintahinta ei suinkaan edusta käyttöajan koko kulua. Huolto, korjaaminen, aikaisempi uushankinnan tarve, miehistötarve ja koulutus menevät yleensä isompien vehkeiden eduksi. Samoin näin voi käydä verrattaessa kehittyneempää kalustoa halpisvaihtoehtoon.
kamikazedronepaattien pitäisi olla joko jään alla sukeltavia tai ilmatyynyaluksia. Minulla ei äkkiseltään riitä perstuntuma arvioimaan onko kumpikaan konseptina realistinen siihen käyttötarkoitukseen.
Tai sitten ilmassa kulkevia. Tulevaisuus on ihan kohta täällä, näitä pitäisi oikeasti miettiä, toivottavasti jossakin mietitäänkin. Se yksittäinen lentävä drone voi olla vaikka "pieni" 10kg (tai vielä paljon pienempikin) josta vaikkapa puolet on hyötykuormaa. Yksinään tuo ei pärjää yhdellekään isommalle kohteelle, mutta kun noita laitetaan iso parvi, satoja tai tuhansia kerrallaan, on siinä vastustajan tutkat/omasuojat/it melko hyvin saturoitu ja suuri osa pääsee lävitse väistämättä, sekä maa-, että merikohteissa. Näkisin tuollaiselle parvelle käyttöä myös ilmakohteissa, riittävän iso parvi voidaan vain ajaa päin vastaantulijaa taivaalla. Tuollainen erittäin pieni drone on ehkä noin 2000e bulkkitavarana armeijalisällä hinnoiteltuna. Ohjausjärjestelmät alkavat tällä hetkellä olla sitä tasoa, että yksi tai muutama ohjastaja voi tuollaista hyvinkin isoa puoliautonomista parvea käskyttää.
Ei, vaan jo perustason säilytys on yllättävän kallista ja se sama raha kannattaa käyttää muuhun. Tietysti me voidaan leikkiä suurvaltaa tai banaanivaltiota ja ajaa ne paskat pellolle riviin ruostumaan. Koska meillä ei ole tätä varten sopivaa Nevadaa, joudumme käyttämään samaa siperiankonstia kuin ryssät. Ei tule hyvää tavaraa kun ne ovat vuorotellen märässä heinässä ja lumen peitossa. Se, että epätoivoinen kehitysmaa onnistuu tuotannon ollessa 404 kunnostamaan romuraudasta edes kourallisen puolitoimivaa antiikkia, ei tarkoita että siitä pitäisi ottaa mallia.Nehän olisikin kannattanut pitää tallessa, samoin kaikki muukin vanhentunut. Vrt vaikka naapuri idässä, jonka kalustolle lännessä nauretaan, sielläkin kaivetaan kentälle ties kuinka vanhaa tavaraa varikoilta. Siellä on älytty, että ei toimivaa kannata pois heittää, vaan laitetaan se johonkin varikolle huilaamaan ja odottamaan mahdollista tarvetta. Ensin on tietenkin mukavaa leikkiä uudella tavaralla, mutta kun se uusi käy vähiin, olisi ihan mukava sieltä varastosta hakea vähän vanhempaa murkulaa ammuttavaksi jos niitä siellä jemmassa on. Ihan sama vaikka niistä olisi isokin osa suutareita tms, iso osa silti edelleen sanoo poks kun osuu vastustajaan. Sama koskee niitä tankkeja. Ei ne siellä varikolla huilatessaan enää mitään maksa, eikä niitä tarvitse pitää missään paraatikunnossa valmiudessa. Varaosiakin on aina ollut hyvin varastossa, siihen asti kun ne poistuneen kaluston mukana myydään tai romutetaan ja väki on jo niille koulutettu. Tarpeen tullen sieltä naftaliinista kuintenkin saataisiin elvytettyä vähintäänkin välttävästi toimivia tankkeja kentälle paremman puutteessa, se on vastustajan kannalta ihan sama tuleeko se murkula syliin uudesta vai vanhasta putkesta lähetettynä. Ihan täyttä idiotismia on vanha kalusto myydä pilkkahinnalla johonkin (jossa se edelleen menee käyttöön) tai laittaa romuksi.
Kyllä, ja tässähän asiassa Suomi edustaa vähän tarkastelupisteestä riippuen joko keskitietä tai vanhanaikaista kulutussotaa, vaikka jälkimmäinen virallisesti kiistetään. Meillä ei ole tehty eliittijoukkovirhettä.Mä näen tässä vähän samaan kuin miehistön määrässä. Monessa maassa panostetaan pieneen ja tehokkaaseen ja huippuvarusteltuun eliittijoukkoon. Todellisuus on kuitenkin se, että myös määrällä on väliä. Pieni eliittijoukko pärjää pienessä kahinassa, mutta kun vastustajalla on mahdollisuus työntää kymmen- tai satakertaisia määriä kentälle, vaikkakin ehkä huonommissa varusteissa, niin mitäs sitten tehdään?
Lennokkeihin tietysti kannattaa panostaa vielä enemmän kuin näyttäisi tapahtuvan. Edellä kuvaillut ja hahmotellut asejärjestelmät eivät vaan ole mitään sukua niille. Jos lennokista tehdään niin iso että se voisi korvata miehittämättömän veneen vaikutuskyvyn, emme ole edenneet mihinkään vaan keksineet vain risteilyohjuksen uudelleen.Tai sitten ilmassa kulkevia. Tulevaisuus on ihan kohta täällä, näitä pitäisi oikeasti miettiä, toivottavasti jossakin mietitäänkin. Se yksittäinen lentävä drone voi olla vaikka "pieni" 10kg (tai vielä paljon pienempikin) josta vaikkapa puolet on hyötykuormaa. Yksinään tuo ei pärjää yhdellekään isommalle kohteelle, mutta kun noita laitetaan iso parvi, satoja tai tuhansia kerrallaan, on siinä vastustajan tutkat/omasuojat/it melko hyvin saturoitu ja suuri osa pääsee lävitse väistämättä, sekä maa-, että merikohteissa. Näkisin tuollaiselle parvelle käyttöä myös ilmakohteissa, riittävän iso parvi voidaan vain ajaa päin vastaantulijaa taivaalla. Tuollainen erittäin pieni drone on ehkä noin 2000e bulkkitavarana armeijalisällä hinnoiteltuna. Ohjausjärjestelmät alkavat tällä hetkellä olla sitä tasoa, että yksi tai muutama ohjastaja voi tuollaista hyvinkin isoa puoliautonomista parvea käskyttää.
Ei sillä kauas ole välttämättä tarkoituskaan vaikuttaa. Esimerkiksi puolikin tuntia ilmassa riittää jo varsin pitkälle, jos panoskuormaa pienennetään myös kantamaa saa lisää. Näkisin myös että on käyttöä sekä kertakäyttöisille, että isommille/kalliimmille uudestikäytettäville.Ihan kaunis ajatus, mutta mietippä vielä miten kauas uskoisit että tuollasella 10kg dronella pystyy lähtöpaikastaan vaikuttamaan ja kauanko tuollainen drone pysyisi ilmassa ennenkuin vaatii tankkausta/latausta jne?
Nämä on jo sitten jo pieniä yksityiskohtia. Vaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon. Niistä droneista voidaan vaikka rakentaa sopivia kasetteja, joko kertakäyttöisiä tai uudelleen käytettäviä joissa vehkeet on parkissa ja latauksessa. Tuollaiset kasetit sitten ladataan minkä tahansa ajoneuvon katolle ja kuljetetaan lähemmäksi missä niitä tarvitaan, tai pudotetaan mistä tahansa lentokoneesta. Jos varastot on viisaasti sijoitettu ja hajautettu, on lähimmät "dronejoukot" aina lähellä. Ne asemat voi myös olla täysin miehittämättömiä. Eri vaihtoehdoilla on kiva leikkiä, mitä jos jokaisen kerrostalon katolla olisi pakollinen droneparvi lataustelakassaan, vähän niin kuin on se väestönsuoja siellä klitsussa?Suomella on maarajaa aika pitkästi ja siihen meri päälle, minkälaisella mekanismilla meinaat roudata tuollaista tuhansien dronejen joukkoa sinne missä niitä tarvitaan?
En mä suunnitellut että näillä kaikki kalusto korvattaisiin tietenkään. Mutta valtava potentiaali tässä on olemassa jota ei tällä hetkellä käytetä. Ihan kohtuullisesti dronet ilmassa pysyy myös sateessa ja tuulessa jos ei nyt just siihen pahimpaan myrskyn silmään mennä.Miten hyvin luulet tuollaisten lentävän myrskykelissä, kun maata pitäisi pystyä puolustamaan myös silloin kun tuulee?
Ei pidä hyvää tarinaa pilata tosiasioilla Tuleehan niitä koneita alas jo yksittäisten lintujen tai lintuparvenkin voimalla. Vaihtoehtoisesti, miten se helikopteri puolustautuu kun joka suunnasta tulee päälle lentäviä drone miinoja? Tai hävittäjä jos sen eteen lentää tuhat tai useampi murkulaa? Isolla parvella saa tehtyä valtavan kokoisen "verkon" taivaalle esteeksi johon törmää väistämättä. Tuhansien parven ohjaaminen on ollut jo pitkään mahdollista, esimJa miten tarkalleen ottaen tuo tapahtuisikaan että droneparvella tiputetaan taivaalta hävittäjä/rynnäkkökone/helikopteri, muutenkuin saduissa?
OnneksiKyllä, ja tässähän asiassa Suomi edustaa vähän tarkastelupisteestä riippuen joko keskitietä tai vanhanaikaista kulutussotaa, vaikka jälkimmäinen virallisesti kiistetään. Meillä ei ole tehty eliittijoukkovirhettä.
Tää on vähän kun nälkäkuolemaa poteva ei haluaisi syödä muuta kuin vähintään neljän tähden Micheliniä. Se puolitoimiva antiikki on ihan jees siinä vaiheessa kun ei parempaakaan ole.Se, että epätoivoinen kehitysmaa onnistuu tuotannon ollessa 404 kunnostamaan romuraudasta edes kourallisen puolitoimivaa antiikkia, ei tarkoita että siitä pitäisi ottaa mallia.
Mielestäni tuollaiseen spurguratkaisuun ei kannata sijoittaa pennin jeniä vaan käyttää nekin rahat johonkin parempaan, jolla on mahdollista välttyä joutumasta tilanteeseen, jossa kannibalisoidaan vaunuja pellolta tai märästä navetasta, jotta voidaan jatkaa katkerasti vielä viikko.Tää on vähän kun nälkäkuolemaa poteva ei haluaisi syödä muuta kuin vähintään neljän tähden Micheliniä. Se puolitoimiva antiikki on ihan jees siinä vaiheessa kun ei parempaakaan ole.
Uusi ja epäkonventionaalinen kuten droneaseet ovatkin minusta kiinnostavia eivätkä olleet villiä utopiaa ennen tätä sotaa. Nämä nykyiset Ukrainassa nähdyt toteutukset ovat olleet aivan realistisia ainakin viime vuosikymmenen ajan, ja tätähän on pitkään pidetty uhkakuvana terroristien ryhtyessä vastaavaan. Nyt näkivät toki käyttöä yllättävän äkillisesti, laajasti ja onnistuneesti, vieläpä yllättävän tyyppisessä sodassa.Laukallahan nämä jutut on, mutta ainahan kaikki epäkonventionaalinen ja uusi kuulostaa villiltä utopialta konservatiivin korvaan siihen asti kunnes se ei enää ole fiktiota ja visioista tuleekin todellisuutta.
ASETEOLLISUUS
USA:n hävittäjän 4500 laukausta minuutissa ampuva automaattinen 20 mm Vulcan-konetykki tuhosi vihollisen risteilyohjuksen viime hetkillä
Huthien ilma-alusten tuhoaminen on Yhdysvaltain asevoimille jo rutiinia, mutta nyt kyseessä on ilmeisesti ensimmäinen kerta, kun käytössä oli CIWS-järjestelmä.
Ampu tulee.
CIWS-järjestelmä ampuu maihinnousutukialus USS Makin Islandilta Tyynellämerellä järjestetyssä harjoituksessa huhtikuussa 2022.
KUVA: PETTY OFFICER 2ND CLASS KRISTOPHER HALEY
Lukuaika noin 1 min
Tallenna
2.2.202412:53Päivitetty2.2.202413:04
Mikko Pulliainen
Jemenin huthikapinallisten ohjusisku on päässyt aiempaa lähemmäs Yhdysvaltain laivaston alusta, kertoo CNN.
Neljän viranomaislähteen mukaan huthien laukaisema risteilyohjus tuli tiistaina Punaisellamerellä noin mailin (n. 1,6 km) päähän Arleigh Burke -luokan ohjushävittäjä USS Gravelya, kunnes se ammuttiin alas. Aiemmin laivaston alukset ovat osuneet huthiohjuksiin vähintään kahdeksan mailin etäisyydeltä.
Tilaa tästä T&T:n maksuton uutiskirje - Kokoamme kiinnostavimmat artikkelit sähköpostiisi joka päivä.
Nyt torjunnan suoritti autonominen Phalanx CIWS -konetykki (Close-In Weapon System), joka on yksi taistelualusten viimeisistä puolustuslinjoista.
Tilanteen yksityiskohdat eivät ole tiedossa. CNN:n haastattelema ajatushautomo CSIS:n (Center for Strategic and International Studies) Missile Defense Project -hankkeen johtaja Tom Karako pitää kuitenkin huolestuttavana, että huthiohjus pääsi näinkin lähelle yhdysvaltalaista sota-alusta.
”Jos ohjuksella on vauhtia, yksi maili ei ole ajassa kovinkaan paljoa”, Karako luonnehtii.
Vertailun vuoksi: jos ohjus lentäisi suhteellisesti ottaen pienellä 500 km/h nopeudella, se kulkisi noin 139 metriä sekunnissa.
Alus.
USS Gravely (DDG 107) kuvattuna Grönlannin rannikon edustalla elokuussa 2019.
Alun perin General Dynamicisin valmistama, nyt Raytheonin liiketoimintaan kuuluva Mark 15 Phalanx Close-In Weapon System on 20 millimetrin M61 Vulcan -konetykillä varustettu asejärjestelmä, joka ampuu volframikärkisiä ammuksia 4 500 laukauksen minuuttinopeudella.
CIWS tukeutuu tutkaan sekä elektro-optiseen ja infrapunasensoriin, ja se on tarkoitettu paitsi ohjusten, myös droonien ja pinta-alusten torjuntaan.
Kyseessä on ensimmäinen julkisuuteen noussut tapaus, jossa huthien laukaisemia ilmamaaleja on torjuttu CIWS:llä. Lokakuusta 2023 alkaen Yhdysvaltain taistelualukset ja -koneet ovat muilla keinoin ampuneet alas yhteensä 68 huthien droonia ja 19 risteilyohjusta.
Alkuperäinen Leo 1 on suunniteltu liikkuvaan sodankäyntiin siihen aikaan kun vallalla oli ajatus että on turhaa pistää liikaa panssarointia, koska siitä ammutaan kuitenkin läpi = panostetaan hyvään liikkuvuuteen, omasuojauksen kustannuksella.
No avaruudessa voi tehdä tuhoa, mutta se kostetaan ja kohta siellä kiertoradalla on vain romua. Se kun alkaa kertautumaan aika pahasti, jos noita aletaan tuhoamaan. Hajonneet satelliitit tuhoaa toisia satelliitteja ja niin on homma valmiina.
Ei? Mutta kuitenkin pari vuotta tuhoa. Ja tuo oli se mitä hain. Ei ne siellä ikuisuuksia ole, mutta kyllä se LEOlla olevien ehjien satelliittien määrä on sen jälkeen erittäin alhainen ja uutta kamaa on hankala viedä.Kesslerin syndrooma ei olisi läheskään niin paha kuin mitä monet kuvittelisivat sen olevan. Toki LEO:lla voisi tulla isoa tuhoa parin vuoden ajan, mutta pari vuotta lisää niin romu alkaa olemaan pudonnut alas ja tilanne on ohi. Ja koko sen Kesslerin syndrooman tapahtumisajankin voitaisiin edelleen laukoa sateliitteja korkeammille radoilla, lähinnä olisi pieni riski, että sen raketin noustessa matalan kiertoradan korkeuden ohi joku kolahtaa siihen.
Ei? Mutta kuitenkin pari vuotta tuhoa. Ja tuo oli se mitä hain. Ei ne siellä ikuisuuksia ole, mutta kyllä se LEOlla olevien ehjien satelliittien määrä on sen jälkeen erittäin alhainen ja uutta kamaa on hankala viedä.
Joo ei tietenkään vaikuta GPS:ään jne. Ja kukaan ei osu 20tkm korkealle radalle.LEOlla olevat satelliitit ovat muutenkin keskimäärin selvästi pienempiä, halvempia ja lyhytikäisempiä kuin korkeammalla olevat satelliitit.
Kesslerin syndrooma ei käytännössä haittaisi GPSää.
Kesslerin syndrooma ei käytännössä haittaisi perinteistä sateliitti-TVtä
Kesslerin syndrooma haittaisi sateliittipuhelinjärjestelmiä, tiedustelusateliitteja ja sääsateliitteja yms.
Ja esim. Starlink-sateliitit on muutenkin suunniteltu vain n. 5 vuoden eliniälle, Kesslerin syndrooma lähinnä vain luokkaa puolittaisi niiden eliniän.
Ja siinä "uuden kaman viemisessä" ei ole mitään oikeasti hankalaa. Lauotaan satelliitti kiertoradalle raketilla aivan kuten nytkin.
Lähinnä se suuri avaruusromun määrä voi hiukan vähentää sen kannattavuutta, että käytetään laukaisuun kalliita uudelleenkäytettäviä kakkosvaiheita kuten Starshipiä, ja motivoida käyttämään halpoja kertakäyttöisiä kakkosvaiheita (esim. Rocket labs Neutron), koska se, että Neutronin hyvin halpa muutenkin romuksi menevä kakkosvaihe osuu avaruusromuun ei aiheuta mitään tappioita, kun taas se, että kymmeniä miljoonia maksava Starship osuu avaruusromuun kiertäessään maapalloa odottaessaan saapumista laskeutumispaikan päälle tarkoittaisi tappioita. Mutta sen Starshipinkin todennäköisyys osua romuun sen n. 12 tunnin aikana mitä sen tarvii maata kiertää on hyvin pieni.
Kyllä ne siellä ihan tuhoakin voi tehdä. Eikä kaikki kappaleet välttis tipahda, vaa sinkoavat eri radoille. e: mut kyllähä tuolla tilaa on silti, ei ne staelliitit nyt törmäilemään rupea siellä. Mut pienempää romua riittää.Ei, vaan hajonneet sateliitit putoavat melko nopeasti alas kun niiden moottorit eivät tee ratakorjauksia.
As of October 2016, a total of 3,438 pieces of debris had been detected, with 571 decayed and 2,867 still in orbit nine years after the incident.
Mulla ei ole mitään käsitystä siitä pystyvätkö ryssät hyökkäämään Starlink satelliitteja vastaan mutta jos sellainen kyky olisi niin ihan hyvä silloin että ryssätkin sitä Starlinkkiä käyttävät niin eivät ala niin herkästi sitä tuhoamaan. Olen antanut itseni peloitella siitä että ihan kauheasti noita satelliitteja tarvitse tuhota jotta syntyisi kiertoradalle ketjureaktio missä romusta paskoontuvat satelliitit tuottavat sen verran lisää romua että se tuhoaa enemman kuin yhden toisen satelliitin. Ja tilanteen korjaantuminen vaatisi sitten 200 vuotta odottelua.
Onneksi ne on kuitenkin sen verran matalalla geostabiililla kiertoradalla, että romut vaan putoisi ja palaisi ilmakehässä. Ei siis mitään vuosisatojen hysteeriaa odotettavissa.
Kyllä ne siellä ihan tuhoakin voi tehdä. Eikä kaikki kappaleet välttis tipahda, vaa sinkoavat eri radoille.
e: mut kyllähä tuolla tilaa on silti, ei ne staelliitit nyt törmäilemään rupea siellä. Mut pienempää romua riittää.
Kiinalaisten touhut, romua jäi radoille ja sitä on siellä edelleen
2007 Chinese anti-satellite missile test - Wikipedia
en.wikipedia.org
Intialaiset kans kokeillu, vissii tostaki romua edelleen radoilla. Avaruusasemallekkin tuli vaaratilanne.
Mission Shakti - Wikipedia
en.wikipedia.org
Miten muuten toi vänäjän raaka-aine talous menee noin kaikkein halvimman tankin panssaroinnin suhteen (ja kenties parempiekin)? Eli löytyykö heiltä suoraan itseltään raaka-aineita valmistaa panssarointia niihin halvimpiin (tai parempiikin) tankkeihin, vai joutuuko ne tuomaan jonkun osan siittä? Rautaa ja titaania ryslandiasta käsittääkseni löytyy, mutta käisittääkseni ne ei riitä tankin panssariin...
[edit] Aktiivipanssarit + muut vastaavat poisluettuna. Pelkkä panssari siis on mielessä.
Raaka-aineitahan kyllä on saatavilla mutta kuinka paljon on sitten osaamista komposiittirakenteiden tuottamiseksi on sitten toinen juttu.
Terästeollisuushan siellä on ollut ihan pätevää ja uusissa vaunuissa on komposiittirakenne mutta luultavasti sen tehokkuus on merkittävästi heikompi kuin länsimaisten vastineidensa. Pidempään ovat luottaneet noihin reaktiivisiin paneeleihin, joiden suurin ongelma on ollut melko suuret raot paneeleiden väleissä vaikka ovatkin niitä saaneet pienennettyä.
Alkaa pellot kuivumaan Ukrainassa. Olen jo aiemminkin miettinyt, että voisi noista droneista tiputettavista kranaateista tehdä vielä hieman keljumpia vastaanottajille, jos pistäisi jonkin pienen pussukan jotain palavaa nestettä mukaan. Voisi sytyttää vaatteita palamaan / mahdollisesti joitain tarvikkeita tms.
Juuh, redditissäki yks päivä törmäsin videoon, jossa venäläinen kirjaimellisesti paistu elävältä poterossansa..Videoiden perusteella on tehty jo, käyttävät myös enemmän painekranaatteja ja nyt on tullut FPV droneihin airburstit eli ne lentää vain lähelle kohdetta ja räjäyttää ne ilmassa.
Olisiko johtunut vaikka siitä, että valtiot ww1 ja ww2 välillä varmaankin on priorisoinut sotatuotantoa. Nyt kitistään kun pitäisi 2% laittaa armeijaan.Tuota mie ihmettelen miten tykistöammusten valmistaminen voi olla niin hankalaa nykypäivänä. Viimeksi uutisissa kerrottiin, että puutetta on ajopanoksen ruutiin tarvittavasta puuvillasta Kiinasta. Miten ihmeessä Suomi Jatkosodassa kykeni valmistamaan tarpeeksi ammuksia omalle tykistölle. Tali-Ihantalassa ei ollut pulaa ammuksista vaan tykit saivat ampua putket punaisina.