Minua suoraan sanottuna hämmästyttää, miksi osa koulutetuistakaan ihmisistä ei tajua millainen vaara Twitterin, Facebookin, Googlen yms käyttäytymisessä on. Kuinka voi olla näin?
Kyseessä on vyyhti, missä mm. on rakastuttu näiden tahojen palveluihin, niistä ollaan työssä ja kotonakin riippuvaisia. Kuvitellaan ehkä niin, jos jokin palvelu hylätään, ettei toista tule tilalle tai ettei vaihtoehtoa jo ole. Toinen seikka on kiinnostus. Oma elämä ja siinä menestyminen on yhteistä hyvää tärkeämpää ja tällainen ajattelutapa on Suomessakin lisääntynyt 2010-luvulla raakasti. Se ainoastaan hahmotetaan, miten oma työ on kivempaa ja helpompaa kyseisiä hallitsevia palveluita käyttämällä, muttei sitä mihin yksinvaltius johtaa. Ihminen tarttuu lähes poikkeuksetta helpoimpaan korteen, jos sillä saa palkkansa ja elämä jatkuu kivasti.
Lisäksi voisi sellaisen mainita somesta, että kun ihminen on saatu mielessään painimaan täysin keinotekoisten ongelmien parissa millaisista somessa keskustellaan, ei hänellä enää riitä kapasiteettia huolehtia oleellisesta, eli somen haittapuolien eliminoimisesta, mikä onnistuu somen sulkemalla tai käyttämällä sitä vain asiallisesti osallistumatta typeriin väittelyihin sun muihin hullutuksiin. Ei esim. kannata seurata "somemedioita", jotka siellä tykittävät täysin moderoimatonta uutisointiaan. Ihminen on siis saatu loukkuun, missä hän kuvittelee oppivansa uutta, tietävänsä ja näin vaikuttavansa, vaikka hänen mielestään on vain tehty entistä sekaisempi. Hänen tyhmyyttään on käytetty hyväksi, mistä voi syyttää sitten ketä?
Somet kiinni, ei voi muuta sanoa, sekä kannattaa miettiä jos ei suurta vaivaa asiasta koidu, mitä palveluita käyttää milläkin alustalla. Esim. onko Google Maps se ainoa oikea vai onko muitakin hyviä karttapalveluita olemassa? Mitä on tapahtunut kilpailun ihannoinnille? Minä ainakin haluan antaa
mahdollisuuden tulokkaalle tai pienelle tekijälle. Voi olla liikaa vaadittu käsittää tämä, mutta maailmasta tulee ruma jos kaikki puhuvat yhtä kieltä ja vain yksi firma rautakourallaan dominoi alaansa.
Nykyinen polarisoitunut kehitys on helppo kääntää jos on vain hieman itsehillintää. Länsimaisen yhteiskunnan toimiminen suorastaan vaatii yksilöllistä vastuuntuntoa ja pohdiskelua, koska mikään isäntä ei tule kertomaan mistä on todella kyse sananvapauden viidakossa.
PS.
Ylen uutisissa (07:16) someaihetta pyöriteltiin perjantaina.