Vieläkö tuollaisia mahtaa olla? Luulisi, että netistä olisi joko tieto korjannut luulot ja muistikuvat tai sitten on nielaistu koko paketti samalla.
En tiedä, tuleeko tästä kovin orientoitunut vastaus, mutta edes jonkinlainen pohdinta aihepiiristä. Pahoittelen monisanaisuuttani.
On niitä. Siis ihmisiä, joilla on jostain yksittäisestä tai muutamista asioista jonkin salaliittoteorian mukainen tai muuten outo näkemys, ovat kuitenkin selväjärkisiä normaaliin elämään orientoituneita, eivätkä harrasta pakonomaista salaliittolukemista ja -keskustelua netin likakaivoissa.
Tällaisiahan olivat mm. kaikki Estonian asekuljetuksiin "uskovat" kunnes ylin virallinen totuus myönsi salaliittoteorian totuudeksi. Enkä nyt vielä viittaa pidemmälle meneviin foliohattuteorioihin, jollaisiin moni on uskonut ja uskoo totuutena tuonkin tapauksen osalta.
Tänä päivänä samaan hörhöksi tuomittujen mutta ihan tervepäisten ryhmään voi kuulua joku, joka pitää todennäköisenä, että Estonian hylyn peittämismania ei ollutkaan hautarauhaa varten vaan asemateriaalin kätkemiseksi.
Vieläpä on niitä oikeasti sakeita yksittäisiä salaliittoteorioita varmuudella faktana pitäviä. Joku voi olla varsin varma, että amerikkalainen torpedo upotti Estonian koska siellä salakuljetettiin ruotsalaisille biologisia aseita. Sama tyyppi voi silti olla ihan normaali ihminen, jolla on hyvä koulutus, normaali työ, tavallisia sosiaalisia suhteita, kenties perhe ja erilaisia harrastuksia, joihin ei kuulu Alex Jonesin kanavan töllääminen ja epärationaalisen salaliittopaskan oksentaminen tuntikausia erilaisille palstoille joka päivä ja yö.
Apollo hoax taisi muuten olla hyvä huono esimerkki, koska sehän on ehkä kattavimmin ja selkeimmin rautalankaa vääntäen kumottu hörhöteoria - ehkä tarkemmin sanoen parhaiten debunkattavissa oleva, dokumentaatiota kun on niin perkeleesti ja toisistaan riippumattomia todisteita vaikka kuinka. Monet huijaukseen uskoneet ja uskovat eivät vaan tiedä asiasta(siis virheellisistä väitteistä sen kummemmin kuin koko Apollo-ohjelmastakaan) kovin paljon. Ehkäpä näkemys siitä, että "ei käyty kuussa, jossain hallissa kuvasivat, todistettu juttu" tai "se olis kummiski niin kallista, ettei ne olis oikeesti" on vuosikymmenten tai ainakin vuosien takainen jäänne takaraivossa, eikä siitä voi kovin helposti perääntyä. Oikeaan tietoon(siis perusteineen) taas ei törmää, ellei erikseen ota asiaksi lukea aiheesta, eikä muutenkaan harrasta aihepiiriä, ja miksi niin tekisi kun jo "tietää". Ensin pitäisi vähän lukea perusteitakin, jotta edes ymmärtäisi, mistä puhutaan, ja siinä on vaivaa. Eihän ihminen halua myöntää olleensa väärässä. Vastaava sitkeä väärän käsityksen jatkaminen on tavallista muussakin kuin salaliittoteorioissa, vaikkapa politiikassa tai jopa yleistietoon kuuluvissa muuten riidattomissa asioissa. On noloa erehtyä, joten viimeiseen asti pidetään kiinni aiemmasta käsityksestä. Tätäkin kautta ihan normaaleilla ja terveillä ihmisillä voi olla yksittäisiä hyvinkin merkillisiä ja järjettömiä käsityksiä tai mielipiteitä.
Samaan aikaan kulttuurissamme alkaa heikko yleissivistys olla lähinnä normi, siinä missä laajaa sivistystä pidetään nörttimäisenä. Luonnontieteellinen tai tekninen ymmärrys on suorastaan noloa. Monilla aikuisilla ihmisillä ei ole mitään käsitystä Ohmin laista, he eivät osaa laskea automatkan keskinopeutta, ja Miss Suomi(vai oliko vain finalisti) veikkaa Suomen itsenäistymisvuotta kysyttäessä "olisko 1952". Siinä joukossa ei vaan yksinkertaisesti herätä kovin suurta huomiota jos yksi vahapää uskoo vakaasti, että Oswald lavastettiin ja virasto X murhasi JFK:n perustuen todisteisiin m, n ja o. Ja miten se tulisi edes puheeksi. Eihän tässä dystopiassa keskivertoihmisen yleissivistykseen kuulu joku JFK:n murha. Oliko se joku rap-artisti?
Sen sijaan kaikkiin mahdollisiin salaliittoteorioihin uskovat ainakin median kuvaamana äärioikeistoon nivotut avohoitopotilaiden some-kokoontumisajot kyllä herättävät huomion. Niitä näyttää olevan helvetisti ja ainakin Amerikassa varmaan oikeasti onkin varsin paljon myös absoluuttisena määränä.
Jos mietin omaa kokemuspiiriäni ja tuntemiani, tapaamiani ja jututtamiani ihmisiä, niin heihin kuuluu paljonkin ensimmäisenä kuvailtuja tapauksia. Itse asiassa kukapa utelias ja älykäs ihminen ei antaisi tai olisi joskus antanut mahdollisuutta vaihtoehtoiselle selitykselle edes jossakin tunnetussa tapauksessa?
Jälkimmäistä kategoriaa varsinaisesti edustavia taas en heti keksi kuin jonkun hyvin etäisesti tutun kaverin kaverin kaverin. Netissä kyllä näen, että näitä yleisfolioituja qanoneita on laumoittain. Jos jotain vähän sinne päin viittaavia tapauksia olenkin useampia jututtanut, niin eivät ne ihan tuota kaliberia ole olleet. Enemmän se on ollut lievää elämänkoululaisuutta ja/tai yleistä epäuskoa ja yhteiskunnallista pettymystä vähän kaikkeen tiedon väheksynnällä höystettynä. Hippimäiset taiteilijatyypit vielä erikseen tähän liittyvänä joukkona. Eivät kuitenkaan ole näitä varsinaisia laajalla spektrillä salaliittoteorioihin hurahtavia.
Selittyisikö tämä ilmiö sillä, että Internetiä käyttävät todella ihan kaikenlaiset, ja etenkin ne, joiden ei aavistaisi käyttävän, ehtivät tehdä sitä kaiket päivät vieläpä täysin päättömiin asioihin keskittyen? Siis ne kansankerrokset, joista olen joskus ennenkin pakinoinut. Ne, joita moni kohtaa peruskoulussa ja asepalveluksessa, koska elämä vie sellaiseen työhön, jossa nämä eivät möngi lähietäisyydelle edes työmaalla eivätkä varsinkaan jää osaksi tuttavapiiriä. Jos taas ryhtyy sossun tädiksi, vakuutustarkastajaksi tai vaikka Gigantin myyjäksi tai taksikuskiksi, näitä kyllä saa vaihtelevissa määrin ihastella työikäisenäkin. Järjestyspoliisina varmaankin yleensä ihan päivittäin.