Meillä on:
- Ydinvoimaa noin 4800 MW silloin kun yksikään voimala ei ole huollossa
- Kaupunkien CHP-tuotantoa tällä hetkellä max. 2200 MW kovimmilla pakkasilla (luku laskee satoja megawatteja joka vuosi). Suuri osa tästä pystyy lauhduttamaan vain kaukolämpöverkkoon, joten se ei pysty tuottamaan enempää kuin lämmön tarve määrää
- Teollisuuden CHP-tuotantoa noin 1000 MW
- Vesivoimaa max. 2500 MW - kuivana kautena vähemmän. Kovilla pakkasilla ei yleensä päästä maksimiin.
Tuo (yhteensä 10500 MW) + tuonti on se mitä voi varmasti saada linjalle kovimmilla pakkasilla, jolloin kulutus voi ylittää 15000 MW. Tuulivoiman ja auringon varaan ei voi laskea mitään.
Tiputin omasta luvusta tuon kaupunkien CHP:n, kerta jatkuvasti valitetaan, että se on katoamassa. Lisäksi teollisuuden CHP:ta on about 1500 MW, ei 1000 MW.
Tuulivoiman lisärakentaminen ei tässä tilanteessa paranna meidän sähkötasetta mitenkään. Se vain kiihdyttää sääriippumattoman tuotannon alasajoa, jolloin hintaheilahtelut kasvavat ennestään ja suoranaisen sähköpulan riski kasvaa koko ajan tietyissä tilanteissa. Mitään uusia teollisuusinvestointeja ei myöskään pystytä rakentamaan, jollei tuulettoman ajan sähköntuotanto-ongelmaa ratkaista.
Tällä hetkellä tuon tuulettoman ajan sähköntuotantovajeen voi nopeasti ratkaista vain rakentamalla 1000-2000 MW kaasuturbiineja. Uuden 24/7 ajettavan teollisuustuotannon sähköntarve pitäisi ensisijaisesti ratkaista uudella ydinvoimalla.
Jos se vaje on sellainen, että niitä kaasuturbiineja tarvittaisiin, niin sitten niitä rakennettaisiin. Tällä hetkellä tosin tilanne on sellainen, että se "vaje" voidaan kattaa muilla tavoilla, joten niitä ei rakenneta. Siis ainakaan mitään kaupallisessa toiminnassa olevia, toki toinen juttu on se, että pitäiskö meillä olla sitä varavoimaa about 1000 MW lisää, joka olisi järkevää kun otetaan huomioon, että pelkästään OL3 tiputtaa sen 1600 MW tuotantoa pois hajotessaan.
Taaskin tuo mantra siitä, miten se uuden teollisuuden sähköntarve pitäisi ratkaista ensisijaisesti ydinvoimalla sisältää catch-22:n.
Ydinvoima on liian kallis tapa tuottaa sähköä tuolle teollisuudelle. Tai jos se olisi riittävän halpa, niin sitten se teollisuus kyllä voi itse rakentaa sen tarvitsemansa ydinvoiman. Mutta kerta noin ei ole tapahtumassa, niin se on aika vahva indikaattori siitä, että se on liian kallista. Eli sitä uutta sähköntarvetta ei voida ratkaista ydinvoimalla, koska jos sitä aletaan ratkaisemaan ydinvoimalla, niin sitä uutta sähköntarvetta ei synny.
Uuden teollisuuden sähköntarve pitää ratkaista sellaisella tuotantotavalla, että se on riittävän halpa sille uudelle teollisuudelle. Koska jos se ei ole riittävän halpa, niin sitä uutta teollisuutta ei tule. Kerta tällä hetkellä ydinvoima näyttäisi liian kalliilta niille, niin se sähkötarve pitää ratkaista ensisijaisesti jollain muulla kuin ydinvoimalla. Esimerkiksi yhdistelmällä tuulivoimaa, tuontikapasiteetin lisäystä, energian varastointia ja jos nuo eivät riitä, niin sitten varmaan viimekädessä niitä kaasuturbiineja.