Itse näen kotilatauksen seuraavasti:
1. Jos pihassa on sähköauto ja niin on jatkossakin, ehdottomasti 3-vaihelatauslaite eikä suko-laturi sähköjen/kiinteistön näin mahdollistaessa. Akku tulee joutuisammin täyteen eli 3-v tuo joustavuutta ja helpompaa hintaoptimointia.
2. Alibaba/temu laitteita kannattaa välttää, koska laitteen sisäisistä suojista ei ota selvää eikä myyjä vastuuta. Hyvä ymmärtää, että latauslaitteen kautta liikkuu enemmän ja pidempään isoja tehoja kuin minkään muun sähkölaitteen.
3. Jos voimavirta on valmiina, säästää siinä luonnollisesti asentajakäynnin eli satasia. Tosin vv-rasia ja syöttö vikureineen kannattaa tarkistaa ja jos on tarve asentaa kuormanohjaus muuten kuin HAN-portin avulla, sähkäri on joka tapauksessa tarpeen.
4. Oikeastaan mikään latausasema ei maksa yli tonnia. Lisähintaa tulee kuormanhallinnasta, pitkästä johdosta ja asennuksesta. Halvimmillaan voimavirtalaturilla ja HAN-porttiin laitettavalla kuormanhallinnalla päästään alle tonnin hintaan, kunhan vv-rasia ja sopiva sähkömittari löytyy valmiina sekä tietoliikenteen kanssa ei tule ongelmia.
5. Osassa kiinteistöjä kuormanhallinta on tarpeen, osassa ei ja osassa homma voidaan hoitaa sulakkeita suurentamalla. Tosin jälkimmäisessä tapauksessa usein tarvinnee (sähkärin) tarkistaa asioita keskuksella ja ennen kaikkea verkkoyhtiön kk-maksu nousee, jolloin kuormanhallinta voikin tulla edullisemmaksi.
Minusta kannattaa ajatella niin, että sähköautot ovat tulleet jäädäkseen ja latausratkaisu kannattaa miettiä pitkäkestoisesti.