Rupesin miettimään, et jos haluan sijoittaa jonkin maan (vaik USA:n) valtion lainoihin, niin miten tämä käytännössä tapahtuu? Itselläni on käytössä Nordnet ja Nordea:n palvelut. Onnistuisiko jotenkin niillä?
Mietin myös, et miten se menee, et maksetaanko korko jonain päivänä vuosittain, (kuten periaatteessa on, kun "lainaan" rahaa pankille lepuuttamalla sitä tilillä) vai kertyykö se takaisin maksettavaan pääomaan? Haluaisin sijoittaa mahdollisimman lähellä alkuperää, niin tavallaan, jos vois vaik ostaa obligaatioita jotenkin, niin olisin kiinnostunut. Hätätapauksessa jokin rahastokin kai menis, mut niissä IMO erkaantuu hieman todellisuudesta.
Tähän lainaskeneen haluisin siis jotenkin mukaan. Mistähän porukka katselee niiden arvostuksia edes?
Tuo on hyvä palvelu bondien jne. etsimiseen:
https://cbonds.com
Sieltä irtosi ennen hyvin tietoa ilman tilausta, mutta nykyään valitettavan huonosti.
USA:n valtionlainoista irtoaa kuitenkin ilmaiseksikin aika hyvä lista:
Domestic and international bond search
Sieltä voidaan bongata joku lappu, vaikka:
USA, Bonds 6% 15feb2026, USD (US912810EW46)
Tuo on siis 15.2.2026 erääntyvä lappu jolle saa kuponkikorkoa 6%. Yhteensä niitä on liikkeellä reilun 12 miljardin USD:n verran. Sivulta ilmenee lapun "face value" eli se rahasumma, minkä siitä saa sen erääntyessä. Tässä tapauksessa 100 USD/lappu.
Em. sivulta ilmenee lapun ISIN-koodi: US912810EW46. Ota se talteen ja mene välittäjäsi sivulle ja etsi lappu ISIN-koodilla.
Esim. IBKR kertoo lapulle seuraavan näköistä hintaa tällä hetkellä ja buy- ja sell-napit ovat tarjolla (hintahistoria näyttää puuttuvan, ehkä edellyttää jotain tilausta tai pitäisi etsiä muualta):
Jos ei onnistu oman välittäjän kautta niin etsi sellainen jonka kautta onnistuu.
Muita tapoja etsiä tietoa tuon cbonds.com -palvelun lisäksi:
- Velkakirjojen liikkeeseenlaskijoiden webisivuilta löytyy niistä yleensä hyvin tietoa. Esim. jos haluaisit ostaa Suomen valtion lainaa suoraan liikkeeseenlaskijalta etkä jälkimarkkinoilta, niin seuraavalta sivustolta löydät tarpeelliset tiedot: Central government debt management – Frontpage . Samoin sieltä löytyy tiedot markkinoilla olevista lapuista, niiden juoksuajoista, kuponkikoroista, jne. Muilla mailla on varmaan vastaavat, osannet googlettaa.
- Hyvällä välittäjällä voi olla erityisiä työkaluja velkakirjojen etsimiseen. Esim. IBKR:n sivustolla tällainen löytyy kohdasta Research → Bond Scanner.
Itse en sijoita suoraan bondeihin, vaikka aiheesta jotain perusasioita tiedänkin. Minulla on jonkin verran bond-ETF:iä, mutta rahastomuotoon paketoituna pitää ymmärtää, että bondirahaston arvo käyttäytyy eri tavalla kuin yksittäisen bondin. Bondista saat takuuvarmasti juuri tietyn hinnan jos pidät sen loppuun asti ja pitoajalta kuponkikorkoa (jos kyseessä on sellainen bondi joka sitä maksaa). Rahastossa on korkoriski jota suoraan bondia holdaamalla ei ole, joka seuraa siitä, että rahaston pitää koko ajan kierrättää hallussaan olevia bondeja. Tämän ymmärtäminen on oleellista ennen korkorahastoihin sijoittamista. Duraatio on tärkein indikaattori, joka kertoo suoraan korkoriskin suuruden. Näitä asioita on käsitelty tässä ketjussa aiemminkin, esim. seuraavalla kohtaa:
Säästäminen ja sijoittaminen (osakkeet, rahastot, ETF:t...)
Edit, lisäys: Kaupankäynti bondeilla on yleensä hankalampaa ja kalliimpaa kuin osakkeilla, koska näiden vaihdanta tapahtuu yleensä pörssin sijaan OTC-markkinoilla. Liikkeeseenlaskijat tyypillisesti myyvät sen kokoisissa erissä näitä, että harvalla yksityishenkilöllä olisi minimierään tarpeeksi rahaa, joten jälkimarkkinat voivat olla käytännössä ainoa mahdollinen tapa ostaa näitä.