Taloyhtiö haluaa korjata (30 vuotiaan rakennuksen) kellarissa sijaitsevan ainakin lattian osalta alkuperäiskuntoisen erillisen kodinhoitohuoneen peruslaattaan upotetun sähköisen lattialämmityksen asentamalla uuden ”mukavuuslattialämmityksen” vanhojen laattojen päälle (plus tietenkin uudet laatat). Lattia nousisi jonkun 15 milliä mikä ei ole ideaali, mutta sen kanssa voinee elää. Tilassa on lämminvesivaraaja ja lattiakaivo, mutta ei tuolla tilassa vedellä käytännössä läträtä ollenkaan. Olen ymmärtänyt, että oikea (nykyisten ohjeiden, eli ”hyvän rakennustavan” mukainen?) korjaus lattiakaivolliseen tilaan olisi ottaa vanhat laatat pois ja lisätä (tai varmistaa että on) kaadot ja lisätä vedeneristys (ja nostaa se 10cm seinille), ehkä myös uusia jotain kaivon osia, jos on korotusrengas tms. Olenko ymmärtänyt oikein? Ja voiko tuosta seurata jotain myöhemmin, jos ei korjata nykyisten ohjeiden mukaisesti, esim ongelmia vakuutusyhtiön kanssa jos vaikka varaaja laskee vedet ja aiheuttaa kosteusvaurion jos ei aikanaan ole korjattu kunnolla? Entä seuraako tuollaisen ainakin jonkin verran varaavan lattilämmityksen korvaamaamisesta mukavuuslattialämmityksellä mitään negatiivista taloteknisesti asiaa ajatellen?
Ei tuo tosiaan mikään ideaali ratkaisu kyllä ole. Mahdollisia ongelmiahan tuossa on monia:
- vanhojen laattojen mahdollinen irtoaminen lattiasta jolloin vesieristys ja uusi lattia rikkoutuu
- turha lattian korotus.
- lattian alusrakenteiden nykytilannetta ei näe laattojen päältä.
- lattian pohjarakenne olisi myös syytä tarkistaa jotta voidaan olla varmoja ettei laatan alta puutu kapillaarikatko jolloin lattiaan voi nousta kosteutta joka jäisi uuden vesieristeen alle jumiin.
- asbesti jota voi olla vanhojen laattojen kiinnityslaastissa ja saumausaineissa. On vastuutonta jättää asbestit purkamatta jolloin ne saattavat tulla vastaan tulevaisuuden remonteissa.
Oikeaoppisesti tuossa pitäisi toimia suunnilleen näin:
1 tarkistetaan rakennekuvista lattian rakenne ja pohditaan millainen pinnoite lattiaan voidaan laittaa ja onko vesieriste ylipäätään järkävä ratkaisu vanhoihin kellaritiloihin.
2 puretaan lattia betonille asti.
3 katsotaan kaadot ja korjataan jos niissä on vikaa
4 jos lattiaan halutaan lisätä mukavuuslämmitys niin se laitetaan kaatojen korjauksen yhteydessä tasoitekerrokseen (vesieristeen alle).
5. mahdollinen vesieristys tulee tasoitekerroksien päälle
6. uudet laatat laatoitetaan heti vesieristeen päälle.
Tuollaiset korjaukset menee taloyhtiöissä niin että korjausehdotus menee isännöitsijän kautta. Ensin suunnittelutoimisto laatii oikeaoppiset korjausohjeet joiden perusteella urakka sitten hyväksytetään yhtiökokouksessa ja lopuksi tekijä kilpailutetaan.