Postaa kokkauskuvia

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja DonX
  • Aloitettu Aloitettu
Joo, olisin saanut anteeksi, varsinkin kun on ensi kerta, muilta mutten itseltäni.
Leipä oletuksena 200 astetta 30min, tarvittin 45min.
Liha sen jälkeen oletuksena tunti 130 astetta, taisi pitää paikkansa.
Perunat uunissa tunti 200 astetta, se ei rittänyt, piti nostaa lämpöä,
samaan aikaan sipulien ajasta ei käsitystä, piti ottaa paljon aikaisemmin pois
ja koittaa pitää lämpimänä. Kermakastiketta tehnyt viimeksi ehkä 5 vuotta sitten, ei mitn käsitystä voiko tehdä hyvissäajoin. Kyllä pysyi kannen alla hyvissä voimissa, mutta töppäsin kun vaihdoin pienempään pöytäänkannettavaan kattilaan -se olisi pitänyt lämmittää, ja ymärtää laittaa sipulit takaisin uuniin vartiksi.
-ajattelin liikaa lihaa. Se oli aika helppo, siis uunissa kunnes lämpömittari näyttää 50 ja sitten lepäämään, ja kun on "kohtasyömään" niin sitten liha panulle ja pinnat kovalla lämmöllä. -Mutta: olisin voinut tehdä sen aikaisemmin, koska moista lihaa syödään kaikissa lämmöissä, kastikeella sen saa lämpimäksi lautasellaan, jos sitä preferoi, ja jos kastike olisi ollut kunnolla kuumaa.
Lisäksi lautaset olisi voinut lämmittää... mutta: kun seuraava kerta mahd. tulee, en muista näistä opetuksista mitään ;-9

-joka tapauksessa kaikki oli erinomaisen hyvää.
Tuon lihan ja kastikkeen voi tehdä hyvissä ajoin, samoin leivän. Se ei haittaa ettei ne suoraan uunista tule pöytään. Varsinkin lihan on hyvän hetki levätä. Kastikkeen lämmittää nopeasti uudelleen, jos se ehtii jäähtymään.
Ennemmin kannattaa hieman miettiä että missä järjestyksessä ne on helpoin tehdä. Eikä pidä mitään kiirettä siellä keittiössä.
 
Jauhelihakeittoa taas :giggle:

IMG_20230513_211451_lmc_8.4.jpg
 
Näin muutaman päivän myöhässä äitienpäivän brunssilta kuvia:

ruokaa (2).jpgruokaa (6).jpg
Pinaattivohvelit, pikkelöityä punasipulia, coleslaw, tomaattisalsa härpäke, avokadoa, baby pinaattia, smetanaa, crème fraîchea, muikun mätiä, kylmäsavulohta, savustettua lohta, savulohi tahna.
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/pinaattivohvelit

ruokaa (3).jpg
Manchego kroketit
Manchego Croquetas {street food monday] | The Sugar Hit

ruokaa (1).jpg
Frittata
https://www.apetina.com/fi/reseptit/kreikkalainen-frittata/

ruokaa (4).jpg
Keitetty parsa, (oli voisulaa, sormisuolaa ja parmesania)

ruokaa (5).jpg
Perunasalaatti (parsa vaihdettu lehtikaaliin)
https://www.valio.fi/reseptit/ruokaisa-peruna-parsasalaatti/

ruokaa (7).jpg
Puolukka-pavlova
Kinuskiset puolukkapavlovat

Lisäksi oli vielä pirun hyvä fenkolikeitto ja pataleipä. Joskaan niistä ei tullut napsaistua kuvaa laisinkaan.
Fenkolikeitto
 
1684929820644.png
Pretzel sämpylät

Kattelin viime viikonloppuna yhtä syömishaastevideota, jossa oli erilaisia hampurilaisia. Yksi kiinnitti huomioni: Pretzel sämpylä. Tutkiskelin, onko ne kuinka samanlaisia tehdä kuin "normi" pretzelit. Olihan ne, eri muodossa. Eikä välttis tarvitse lipeällä (englanniksi lye ilmeisesti) leikkiä! Lisäksi teki mieli kokeilla hampurilaisessa, kun kaupan sämpylät ei ole oikein vakuuttanut ja briossi on liika pullamainen omaan makuun.

Reseptiksi valikoitui tämä kotimainen, joten ainekset valmiiksi ja tekoon!

Prosessi ei ollut kummoinen. Sekoitin kuivat keskenään, sitten nesteet (vesi ja voi minun tapauksessa). Sekoitin ja vaivasin, kunnes arvelin taikinan olevan passeli. Laitoin päälle kelmua ja laitoin kylmään uuniin kohoamaan pariksi tunniksi. Sen jälkeen jaoin taikinan noin 120 gramman paloiksi ja pyörittelin pellille.

Laitoin uunin lämpiämään 220-225 asteiseksi. Mittasin kattilaan litran vettä ja 3 rkl ruokasoodaa ja hella päälle, kunnes kiehui. Dippasin jokaisen sämpylän vedessä, noin 30 sekuntia per puoli. Kun kaikki oli käyny vedessä, vetelin jonkinlaiset viillot päälle ja ripottelin merisuolaa päälle. Uunissa sämpylät viihtyivät 19 minuuttia.

Lopputulos? Tosi komeat! Tuo ruskea väri on kyllä kiva. Resepti ei sanonut, että voidella sulalla voilla kun uunista tulee, kun joissain resepteissä nähnyt. Söin yhden kokeeksi voin kanssa ja voi että kun oli hyvää!

Saa nähdä miten sitten toimii hampurilaisen kanssa, se on sitten viikonloppuna!
 
Niinjuu, tuli perjantaina tehtyä Pasta Zozzona.

Oikein kivasti onnistui teko, vaikka hieman poikkesinkin reseptistä.
Pari asiaa: jäi ottamatta valmiista kuva
ja maku oli aika muuta mitä odotin, odotin etä tämä maistuisi "bolognesehtava varmaankin"
muta ei, ei oikeastaan ollut mitenkään tuttu maku, mikä kummastutti hierman.
Aivan järistyttävän hyvää oli, sekin oli suuri yllätys, odotin siitäkin jotain tuttua tasoa.

katso liitettä 1104927 katso liitettä 1104928
katso liitettä 1104929 katso liitettä 1104930
katso liitettä 1104931
Paljon maksoi guanciale-pala?
 
IMG20230530185453.jpg


IMG20230530185405.jpgIMG20230530184711.jpgIMG20230530180406.jpg

Kokeilu....savustettu kesäkurpitsapuolikas täytettynä savuporo sulatejuustolla ja pulled porkilla. Päälle vähän emmenthali raastetta ja pekonia. Voin suositella! Oli muuten hyvää. Perunat viikonlopun vsipulikermajuustoperunat.
 
Viimeksi muokattu:
Tuli leipomispäivä. Tein kerralla vuoren molempia vaikka kuvassa vaan muutama.

Rouhesämpylöitä valmiista sämpyläjauhosta:
sämpylät.jpg

Lepuskoita eli perunarieskoja. Gluteeniton versio, jauhona perunajauho+perunakuitu.
lepuska.jpg
 
Ei ihan kokkailua mutta suklaakakkua grillissä
Olen nähnyt kyllä paremman näköisiäkin mutta hei eka yritys tehdä grillissä
Hyvää tuli
IMG_2460.jpeg

IMG_2461.jpeg

Ja ihan viimeiseksi kuorrutus

IMG_2463.jpeg
 
IMG20230611172215.jpg


Meinas unohtua kuva....tässä sentään vielä yksi savustettu possun sisäfile käärittynä pekoniin. Lisukkeina oli vielä lohkoperunoita airfryerista mutta ne meni jo....
 
IMG20230611172215.jpg


Meinas unohtua kuva....tässä sentään vielä yksi savustettu possun sisäfile käärittynä pekoniin. Lisukkeina oli vielä lohkoperunoita airfryerista mutta ne meni jo....
Tosta tulee mieleen runebergin torttu. Tosin pekonilla. Ilman että se on pahaa. Tuli nälkä.
 
  • Tykkää
Reactions: Six
Ribbsit päräytin ohimennen...
tuo cherrycola-kastike valikoitui sitten grillaukseen.
Mausteliemessä tuntikolkyt keitellen ja pinnat gillissä.
Päälle paahdettua sipulia,korianteria,kevätsipulia ja mietoa chiliä.
Griilikasviksia lisukkeeksi.. ja olutta.
 

Liitteet

  • ribbs1.jpg
    ribbs1.jpg
    277,3 KB · Luettu: 139
  • ribbs2.jpg
    ribbs2.jpg
    238,7 KB · Luettu: 141
Aurinkoinen sää suosi grillaamista. Weberin kattilassa tuli grillattua kasleria. Puolentoista kilon pala pituussuunnassa halki, päälle sinappihuntu ja kuivamausteseos. Liha sai pyöriä grillissä reilu 3,5 tuntia. Lisukkeina kaalisalaattia, uusia perunoita ja grillattua kesäsipulia.IMG_20230618_132148.jpg
IMG_20230618_153738.jpg
IMG_20230618_150114.jpg
 
Verigreippi posset

1687187442265.png 1687187473631.png

Joskus sitä löytää mielenkiintoisia uutuuksia, kun erehtyy katsomaan tai lukemaan asiaa ruoanlaiton tieteellisestä puolesta. Näin kävi, kun näin America's Test Kitchenin videon hapoista (omenahappo, sitruunahappo esimerkiksi) ja miten niitä voidaan käyttää ruoanlaitossa. Luin myös artikkelin asiasta ja myöhemmin myös suomeksi. Tiivistettynä sitruunamehun pH arvo on matala, joten se hajoittaa kerman rasvoja, hyydyttäen sitä. Kerman pitää olla tosi rasvaista, eli kuohukerma tässä tapauksessa Jotta muilla sitrushedelmien mehulla voitaisiin tehdä sama, niiden pH arvoa pitää alentaa. Tämä onnistuu sitruunahapolla, joka tekee sen pH arvon alentamisen.

Kolme kertaa yritimme. Ensiksi sitruunalla. Se hyytyi, vaikka ei annettu olla tarpeeksi kauaa. Aika tujua. Toisella kerralla yritimme vegaanisella kermalla ja appelsiini- ja sitruunamehun yhdistelmällä, mutta ei hyytynyt (kuulemma mahdollista joillain vege kermoilla, voisi olla tosi hyvä jälkiruoka vaihtoehto). Kolmas kerta oli sitten verigreipin ja sitruunahapon yhdistelmällä, tätä reseptiä mukaillen

Eli mittasin kuohukermaa (5 dl) ja sokeria (3/4 dl) kattilaan. Vaihtoehtoisesti teelusikallinen vaniljasokeria. Kiehautin hellan keskilämmöllä sekoittaen koko ajan, viitisen minuuttia. Noin desi verigreippimehua tuli puristettua. Kuorta olisin yrittänyt raastaa kerma-sokeri seokseen, mutta ei suostunut se yhteistyöhön iänvanhan raastimen kanssa, joten jäi. Verigreippimehuun lisättiin sitruunahappoa, sekoitettuna veteen, noin teelusikallinen. Tässä vaiheessa olisi hyvä mitata pH arvo, jos pystyy. Makutestin perusteella sai mehu saman kiprakkuuden kuin sitruunassa.

Kun kerma oli kiehunut viisi minuuttia, otin pois levyltä ja lisäsin verigreippimehun. Annoin jäähtyä jonkin aikaa, ennen kuin laitoin noihin annosvuokiin. Peitin kelmulla ja jääkaappiin yöksi.

Aamupäivällä tuli syötyä lounaaksi ja tämä oli paras tähän mennessä. Erittäin raikas ja kermainen. Murennettuja kauralastuja ja pakasteesta sulatettuja mustikoita kaveriksi.

Pitääpä kokeilla enempi. Pitäisi olla mahdollista tehdä puolukoilla tai tyrnillä esimerkiksi. Raparperi olisi myös aika muikea. Tieten näiden kanssa leikkiä sitruunahapon kanssa. Pitääpä pH testiliuskoja ostella.
 
Eli mittasin kuohukermaa (5 dl) ja sokeria (3/4 dl) kattilaan. Vaihtoehtoisesti teelusikallinen vaniljasokeria. Kiehautin hellan keskilämmöllä sekoittaen koko ajan, viitisen minuuttia. Noin desi verigreippimehua tuli puristettua. Kuorta olisin yrittänyt raastaa kerma-sokeri seokseen, mutta ei suostunut se yhteistyöhön iänvanhan raastimen kanssa, joten jäi.

Raastinvinkki: leikkaa leivinpaperista pala raastimen sivuun joka näyttää siltä kuin olisi naulalla lyöty reikiä läpi ja paina paperi siihen kiinni. Raasta sitrus tota vasten ja leivinpaperin irrottamalla saat 95% raastetusta kuoresta helposti käyttöön.
 
Juu, ite omistan hienomman raastimen. Kotipuolessa piti käyttää perinteistä kartion muotoista raastinta, sama jota käytettiin mitä olin kläppi. Sitruuna raastui ja appelsiini myös sillä jotenkuten, mutta verigreippi ei ottanut onnistuakseen.
 
Verigreippi posset

1687187442265.png 1687187473631.png

Joskus sitä löytää mielenkiintoisia uutuuksia, kun erehtyy katsomaan tai lukemaan asiaa ruoanlaiton tieteellisestä puolesta. Näin kävi, kun näin America's Test Kitchenin videon hapoista (omenahappo, sitruunahappo esimerkiksi) ja miten niitä voidaan käyttää ruoanlaitossa. Luin myös artikkelin asiasta ja myöhemmin myös suomeksi. Tiivistettynä sitruunamehun pH arvo on matala, joten se hajoittaa kerman rasvoja, hyydyttäen sitä. Kerman pitää olla tosi rasvaista, eli kuohukerma tässä tapauksessa Jotta muilla sitrushedelmien mehulla voitaisiin tehdä sama, niiden pH arvoa pitää alentaa. Tämä onnistuu sitruunahapolla, joka tekee sen pH arvon alentamisen.

Kolme kertaa yritimme. Ensiksi sitruunalla. Se hyytyi, vaikka ei annettu olla tarpeeksi kauaa. Aika tujua. Toisella kerralla yritimme vegaanisella kermalla ja appelsiini- ja sitruunamehun yhdistelmällä, mutta ei hyytynyt (kuulemma mahdollista joillain vege kermoilla, voisi olla tosi hyvä jälkiruoka vaihtoehto). Kolmas kerta oli sitten verigreipin ja sitruunahapon yhdistelmällä, tätä reseptiä mukaillen

Eli mittasin kuohukermaa (5 dl) ja sokeria (3/4 dl) kattilaan. Vaihtoehtoisesti teelusikallinen vaniljasokeria. Kiehautin hellan keskilämmöllä sekoittaen koko ajan, viitisen minuuttia. Noin desi verigreippimehua tuli puristettua. Kuorta olisin yrittänyt raastaa kerma-sokeri seokseen, mutta ei suostunut se yhteistyöhön iänvanhan raastimen kanssa, joten jäi. Verigreippimehuun lisättiin sitruunahappoa, sekoitettuna veteen, noin teelusikallinen. Tässä vaiheessa olisi hyvä mitata pH arvo, jos pystyy. Makutestin perusteella sai mehu saman kiprakkuuden kuin sitruunassa.

Kun kerma oli kiehunut viisi minuuttia, otin pois levyltä ja lisäsin verigreippimehun. Annoin jäähtyä jonkin aikaa, ennen kuin laitoin noihin annosvuokiin. Peitin kelmulla ja jääkaappiin yöksi.

Aamupäivällä tuli syötyä lounaaksi ja tämä oli paras tähän mennessä. Erittäin raikas ja kermainen. Murennettuja kauralastuja ja pakasteesta sulatettuja mustikoita kaveriksi.

Pitääpä kokeilla enempi. Pitäisi olla mahdollista tehdä puolukoilla tai tyrnillä esimerkiksi. Raparperi olisi myös aika muikea. Tieten näiden kanssa leikkiä sitruunahapon kanssa. Pitääpä pH testiliuskoja ostella.
Passion hedelmää kannattaa myös kokeilla, on sen verran hapokasta, että toimii hyvin.

Cittarissa on muuten pätevä raastin tarjouksessa tällä hetkellä, ostin kaks samantien, ei ainakaan hinnalla ole pilattu, Raastin
 

Statistiikka

Viestiketjuista
289 080
Viestejä
4 957 113
Jäsenet
79 570
Uusin jäsen
Eluwien

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom