Postaa kokkauskuvia

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja DonX
  • Aloitettu Aloitettu
4. viikko menossa etten ole ostanut kaupasta leipää. En ole ikinä ennen leiponut leipää, mutta nyt alkaa jo tulla ihan maukkaitakin tuotoksia. Tänään paistoin vaalean hapanleivän, on kyllä pirun hyvää siihen nähden ettei siinä ole mitään muuta kuin vehnäjauhoja, suolaa ja vettä:
IMG_20200224_210640928.jpg

Juuren aloitin itse 2 viikkoa sitten jättämällä ruisvelliä avoimeen astiaan huoneenlämpöön kolmeksi päivää.
 
Leivänteko on kyllä sellaista viisautta, että sitä kannattaa vaalia. Näppituntuma kun kehittyy niin saa juuri sellaista leipää, mistä itse pitää.
Tein muutama viikko sitten todella hyvää tummaa sekaleipää sellaisen reilun neljän kilon taikinan edestä. Tuoreena pakastettuna säilyttää koostumuksensa erittäin hyvin. Paikallisen myllyn jauhojen lisäksi laitoin sekaan ruisleseitä ja samaisen myllyn höyryttämättömiä kaurahiutaleita ja sämpyläjauhoja kun ruisjauhot loppui kesken.

Muoks: ja noin vuoden kierrossa ollut juuri pakastimesta, viikon verran herättelin tarjoamalla päivittäin vähän lämmintä vettä ja ruisjauhoja. Mielestäni tuon oman juuren eli villihiivojen kanssa voi käyttää vähän reilumpaa lämpöä kuin teollisen hiivan kanssa, pätee niin raskin tekoon kuin taikinan ja leipien nostatukseenkin.
 
Viimeksi muokattu:
4. viikko menossa etten ole ostanut kaupasta leipää. En ole ikinä ennen leiponut leipää, mutta nyt alkaa jo tulla ihan maukkaitakin tuotoksia. Tänään paistoin vaalean hapanleivän, on kyllä pirun hyvää siihen nähden ettei siinä ole mitään muuta kuin vehnäjauhoja, suolaa ja vettä:
IMG_20200224_210640928.jpg

Juuren aloitin itse 2 viikkoa sitten jättämällä ruisvelliä avoimeen astiaan huoneenlämpöön kolmeksi päivää.

Näyttää kyllä herkulta !
 
Alkaa ne vähitellen juurileivätkin onnistumaan. Vuoden alussa tein juuren vehnäjauhoilla, sitten leiponut sen pari leipää viikkoon. Nykyinen lemppari Vehnä70%/Speltti30%, joskus lisänä ruista 5% vehnäm tilalle. Padassa se parhaiten paistuu, liian aggressiivinen höyrynpoisto nykyisessä uunissa, joten ei löylytkää pysy sisällä ja tahtoo leipä kuivahtaa. Harjoitukset jatkuu.
 

Liitteet

  • IMG_20200219_162317.jpg
    IMG_20200219_162317.jpg
    1,5 MB · Luettu: 109
  • IMG_20200130_181015.jpg
    IMG_20200130_181015.jpg
    2,9 MB · Luettu: 115
  • IMG_20200226_155652.jpg
    IMG_20200226_155652.jpg
    1,8 MB · Luettu: 99
  • IMG_20200208_200448.jpg
    IMG_20200208_200448.jpg
    2,9 MB · Luettu: 100
  • IMG_20200221_114631.jpg
    IMG_20200221_114631.jpg
    2,5 MB · Luettu: 96
Vois oppia pitämään suunsa kiinni. Menin viime viikonloppuna juovuksissani lupaamaan kaverille, että vois tehä hällekin ruisleipää kuhan tuo tarpeeks suuren astian ja jauhoja et saa tehtyy samal kun tekee itelle. Eiköhä se ilmestyny ämpärin ja jauhopussin kans oven taakse täl viikol sitten.

No eilen illalla sitten homma käyntiin:
IMG_20200229_194900263.jpg

IMG_20200229_195124990.jpg


Aamulla näytti tältä:
IMG_20200301_132729938.jpg

IMG_20200301_132755713.jpg


Jauhot, suola ja lisää vettä sekaan:
IMG_20200301_133123016.jpg
 
IMG_20200301_133143091.jpg

Sekoittelua:
IMG_20200301_133559046.jpg


Ihan kivasti nousi:
IMG_20200301_161710156.jpg


Sitten vaan limppuja muotoilemaan (en kovin hyvin osaa tota hommaa, hirveen märkä taikina ni tuppaa lässähtämään ja tulee aika lättäniä leipiä uunista ulos lopuksi):
IMG_20200301_165948073.jpg

IMG_20200301_171711426.jpg


Tunnin päästä ekat uuniin, saa nähä miten onnistuu. Maku varmaan hyvä, mut aika lättäniä tulevat oleen. Lisäksi yksi vaalea hapanleipä tulossa. Paistan kaverilta lainassa olevalla pitsakivellä nämä.

Vaihteeksi vähän amatöörikokkailua ketjuun, ettei liian hifiksi mene. :smile:
 
Oijoi, pitääpä joskus itsekin innostua leivän tekoon.
Oma innostukseni lähti siitä, että keleistä johtuen tänä talvena ei ole ollut oikein mitään tekemistä ja illat on tullut vietettyä aika pitkälti YouTubea katselemalla ja tarvitsi jotain tekemistä. Tähän lisäksi se, ettei kaupasta saa illemmalla enää tuoretta leipää ja hyvä leipä on muutenkin yllättävän kallista. Ei siinä sitten ole muu auttanut, kuin alkaa itse opetella leipien tekemistä.
 
Tunnin päästä ekat uuniin, saa nähä miten onnistuu. Maku varmaan hyvä, mut aika lättäniä tulevat oleen. Lisäksi yksi vaalea hapanleipä tulossa. Paistan kaverilta lainassa olevalla pitsakivellä nämä.

Kannattaa kokeilla kohottaa leivotut limput uunissa, taisin viimeksi pistää 50C lämmöksi ja ne oli uunissa varmaan pari tuntia. Ennen sitä kohotin taikinaa samalla tavalla. Ne villihiivat vaan tuntuu kaipaavan vähän enemmän lämpöä kuin teollinen. Taikina pysyy tietysti muodossaan paremmin, kun käyttää enemmän jauhoja, mutta ruisleivästä tulee helposti aika tiivistä tavaraa niin sitä yrittää minimoida jauhot.
 
Nuo varmaan joutas jo uuniin:
IMG_20200301_183337752.jpg

Korvakuulolla kuplii taikina kivasti. Vähän haastavaa vaan siirtää ne kivelle tuosta.
 
Nuo näyttää just siltä kuin pitääkin, ei varmaan juurikaan enempää halkeile enää uunissa :thumbsup:
Mulla on itselläni keraaminen kivi, mutta en ole yrittänyt saada leipää nostettua sen päälle. Täytyy varmaan kokeilla ensi kerralla.
 
Pitää varmaan laittaa enempi jauhoja taikinaan, kun oli ihan lättyjä viimeisenä uuniin menneet "limput".

Vaalea hapanjuurileipä lässähti myös täysin muotista poistamisen yhteydessä (ei tarpeeksi sitkoa? Stretch and foldia käytin edellisiltana, yön yli jääkaapissa):
IMG_20200301_210013076.jpg

IMG_20200301_213806730.jpg
 
Pitää varmaan laittaa enempi jauhoja taikinaan, kun oli ihan lättyjä viimeisenä uuniin menneet "limput".

Vaalea hapanjuurileipä lässähti myös täysin muotista poistamisen yhteydessä (ei tarpeeksi sitkoa? Stretch and foldia käytin edellisiltana, yön yli jääkaapissa):
Ei kait sitä leivottua leipää enää jääkaappiin tarvitse laittaa? Siitä juurestahan häviää se nostatus kyky.

Hyvältä tuo muuten kyllä näyttää, vaikka ei sisälle näekkään.
 
Hapanjuurileivän rakenteeseen vaikuttaa todella paljon taittelut ja muotoilu, lässähtäminen voi johtua että sille ei ole kunnon sitkoa muodostunut tai sitten että kosteusprosentti on liikaa (>70% on monille jauhoille jo sellainen) . Itse teen omat leipäni monesti jääkaapin kautta päivästä kolmeen eikä se ole vaikuttanut nostatukseen. Päin vastoin, leipä saa paremman maun kun se ehtii hiljalleen "kypsyä".
 
  • Tykkää
Reactions: aop
Itellä yleensä autolyysi 45min-1h, ensikohotus muovilaatikossa taitteluineen 4h (n. puolen tunnin välein taittelu), sitten esimuotoilu, n. 30min tasolepo, varsinainen muotoilu ja koreihin kohoamaan. Pöydällä antaa kohota n. 1h ja jääkaappiin kylmälepoon yön tai kahden yli muovipussin sisällä. Sitten kylmänä viiltelyt pintaan partahöylän terällä ja heti uuniin. Pitää malttaa myös uunin jälkeen antaa olla pöydällä ilman liinaa vähintään tunti ennen leikkaamista.

Yleensä edeltävän päivän aamuna juuri jääkaapista ja ruokin 1:2,5:2,5, illalla uusi ruokinta 1:2:2, aamulla heti alotan taikinan teon.
 
Hapanjuurileivän rakenteeseen vaikuttaa todella paljon taittelut ja muotoilu, lässähtäminen voi johtua että sille ei ole kunnon sitkoa muodostunut tai sitten että kosteusprosentti on liikaa (>70% on monille jauhoille jo sellainen) . Itse teen omat leipäni monesti jääkaapin kautta päivästä kolmeen eikä se ole vaikuttanut nostatukseen. Päin vastoin, leipä saa paremman maun kun se ehtii hiljalleen "kypsyä".
80% kosteusprosentti ollut itsellä käytössä. Kaupan halvimmat puolikarkeat vehnäjauhot. Leivästä tulee hyvän makuista ja isoja reikiä sisällä, mutta ei pysy muodossaan, vaan lässähtää.
 
80% kosteusprosentti ollut itsellä käytössä. Kaupan halvimmat puolikarkeat vehnäjauhot. Leivästä tulee hyvän makuista ja isoja reikiä sisällä, mutta ei pysy muodossaan, vaan lässähtää.
Tuohan se selitys sitten todennäköisesti on. Joko vähemmän/vahvempia jauhoja tai sitten vuokaan :thumbsup:
 
Nyt ei tullu niin kuplainen kuin edellisestä ja keskellä hieman kiinteämpi kohta. Ei varmaan voi lisätä jauhoja tai tulee liian kiinteää?
IMG_20200302_180116250.jpg


edit: Näköjään löytyy reunoilta kivasti kuplaa:
IMG_20200302_180634817.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Nyt ei tullu niin kuplainen kuin edellisestä ja keskellä hieman kiinteämpi kohta. Ei varmaan voi lisätä jauhoja tai tulee liian kiinteää?
IMG_20200302_180116250.jpg


edit: Näköjään löytyy reunoilta kivasti kuplaa:
IMG_20200302_180634817.jpg
Viittaisi enemmänkin siihen, että juuri ei ole vielä täysissä voimissa, jos kolot ovat epätasaisia tai että tiiviitä kohtia on liikaa. Ei tuossa muu auta kuin jatkaa leipomista, maku silti lienee kohdallaan?

Alla omasta tämänpäiväisestä leivästä kuva, tuo oli 3 päivää jääkaapissa, mutta leivän veli paistettiin ilman jääkaappia ja oli hyvin vastaava sisältä.

Referenssiksi sama juuri, mutta lähes tasan 2 vuotta sitten.
 

Liitteet

  • IMG_20200302_200218.jpg
    IMG_20200302_200218.jpg
    2,8 MB · Luettu: 64
  • IMG_20200302_200114.jpg
    IMG_20200302_200114.jpg
    1,3 MB · Luettu: 72
  • 20180225_133207-COLLAGE.jpg
    20180225_133207-COLLAGE.jpg
    210,8 KB · Luettu: 61
Aloitin leipäseikkailun sämpylöillä.

Keitin vasitella eilen liikaa kaurapuuroa. Aloittelin lämmittämällä vettä, jonka kaddoin kulhossa olleeseen kaurapuuroon ja sekoitin. Lisäsin hiivan ja laitoin sitten peitettynä uuniin lampun valoon joksikin aikaa. Pois sieltä ja suolaa ja siirappia sekaan.

Aloin sitten lisäämään vehnäjauhoja. Koska useassa ohjeessa käytetään näköjään hiivaleipä tai sämpyläjauhoja, lisäsin myös ruisjauhoja. Vehnäjauho oli aika lopussa, niin lisäsin lättyjauhoja, joka on aikalailla vehnäjauhon ja ohrajauho sekoitusta.

Muotoilun jälkeen annoin nousta pellillä ja uuniin kymmeneksi minuutiksi. Ei mitään kaunokaisia, mutta oli hyvää oli. Parempia kuin jotku vehnäsömoylät mitä olen viimeaikoina syöny.

IMG_20200305_104156.jpgIMG_20200305_104312.jpg
 
Siinä lähtee ens viikon vaaleat leivät jääkaappiin. Pitää kattoo mis kunnos taikinat on, kun sunnuntaina pääsee reissusta.
IMG_20200305_231938216.jpg
 
Jäi vähän yli kokkailuista pekonia ja palvikinkkua.
Silppusin sipulia, paprikaa, valkosipulia ja chiliä.
Rehut kuullotin pannulla.
Vetäisin siat silpuksi ja heitin rehujen sekaan pannulle.
Kattilaan samaan aikaan reilun minsan ajaksi kiehumaan tuorepastat.
Pannulle makuaineita ja kermaa ja muutaman minuutin haudutus.
Ja lautasta kohti munan kera.
Ja onhan hyvää.

970432-CD-AC8-A-4014-9-F55-D47-DAA173-A39-1-201-a.jpg

E29-EA9-DD-14-FD-4-D2-F-B30-A-63-EC65-D837-A5-1-201-a.jpg

59-BABFA1-50-A4-4036-B9-C4-69-BA8249-B8-C3-1-201-a.jpg

BFDB96-FC-B16-D-45-A8-9-DFA-13-DE64777-D52-1-201-a.jpg
 
Elämäni toinen pataleipä paistettu, edellisestä yritystä aikaa lähemmäs 10-vuotta. Aikalailla perusohjeella mentiin, seassa auringonkukansiemeniä.
IMG_20200315_175232408.jpgIMG_20200315_180449856.jpg
 
Viimeksi muokattu:
En ole ekan kahden vaalean hapanjuurileivän jälkeen onnistunut enää kovin hyvin, kaasu karkaa taikinasta käsitellessä.

Tein kuitenkin satsin taas, onneks löyty sopiva työkalu taikinan jakamiseen:
IMG_20200320_164144186.jpg

IMG_20200320_164437274.jpg

IMG_20200320_164542354.jpg
 
No oli ainaki noussu. Taas lässähti "muotista" poistettaessa, mutta nyt on selvästi kaasua. Justiinsa mahtuu kivelle. 35-40min päästä eka pois uunista.
IMG_20200320_211803886.jpg

IMG_20200320_211948608.jpg

IMG_20200320_212111210.jpg
 
Ostin viime viikolla naudan sisäfilepihvin, mutta jäi tekemättä, kun närästi maan vietävästi. Otinpa sitten pakkasesta edellisenä iltana sulaamaan.

Jääkaapista lämpiämään, suolat ja rouhitut valkopippurit päälle. Kolme minuuttia per puoli. Lisukkeena ranskalaisia ja uunissa käytettyjä porkkanoita. Piffin päälle valkosipuli-persiljavoita, joka oli jääny patonki kokeilusta. Kyllä maistu, pitääpä ensi kerralla valurautapannulla käyttää, kun en tällä kertaa kehannu.
IMG_20200322_145430_1.jpg
 
Veriappelsiini-kana-wokki
IMG_20200330_182901.jpg

Helpot ainekset
IMG_20200330_182751.jpg

Ensin hapanimeläkastike veriappelsiineista
IMG_20200330_182717.jpg

Kanat valmiiksi ja sivuun odottelemaan
IMG_20200330_182645.jpg

IMG_20200330_182611.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Valmis ja maistui :)
Hyvän näköstä! Pakko sanoo, että jostain syystä vähän yllättäny täällä porukan panostuslevelit pöperöihin :) Hyvää kontrastia einesstereotypioille..

PS. Mainittava kans etten oo varmaan koskaan Suomessa oikeesti törmänny uudehkoihin integroituihin kaasuliesiin. Tiedostaa, että niitä on, mutta en varmaan ikinä oo oikeesti nähny kenelläkään paitsi niissä kuuluisissa ameriikan elokuvissa. Kyllä kelpaa wokata!
 
Hyvän näköstä! Pakko sanoo, että jostain syystä vähän yllättäny täällä porukan panostuslevelit pöperöihin :) Hyvää kontrastia einesstereotypioille..

PS. Mainittava kans etten oo varmaan koskaan Suomessa oikeesti törmänny uudehkoihin integroituihin kaasuliesiin. Tiedostaa, että niitä on, mutta en varmaan ikinä oo oikeesti nähny kenelläkään paitsi niissä kuuluisissa ameriikan elokuvissa. Kyllä kelpaa wokata!
En ole minäkään nähnyt, mutta nopea se on antiikkiversiokin, kun ei tarvi odotella levyn lämpeämistä. Ainakin mökkikäytössä kestää pullo monta vuotta, mutta aktiivikäytöstä en osaa sanoa.
 
Tässä pekoni-pastasalaatin tekoa, tehnyt tuossa sen vihannespedin (kurkku peprikamix tomaatit) ja pekonit menossa uuniin ruskistumaan
.IMG_20200331_065359.jpg

Lopputulos sitten näyttää tältä, pastat ja pekonit lisättynä vihannesten päälle.
IMG_20200331_074027.jpg

Maussa ei moittimista ja takaan että nälkä lähtee. Jos kastiketta haluaa niin ranskalainen tai jokin jukurttikastike sopii hyvin, pekoni on sen verran rasvaista että majoneesipohjaista en tuohon laittaisi.

Määriä mitä tuohon meni niin vihanneksia 400g pikottuna, pastaa 150g kypsänä, pekonia 100g kypsänä.

Suosittelen ruokavaa'an ostoa jokaiselle kotikokille ja leipurille, helpottaa ihan helvetisti kokkailua kun ei tarvitse arvailla paljonko painaa desi vehnäjauhoja tai raakaa pastaa...
 
Viimeksi muokattu:
Tässä muutamia viimraikaisia. Hapanjuureen leivottua hiivaleipää (tein useemman, kohotin yön yli jääkaapissa)
IMG_20200330_120107.jpg
Seuraavaksi: Wagyu Briskettiä ausseista, helkkarin rasvasta ja hyvää, 60astetta ja 24h sous videllä jonka jälkeen pari tuntia savua.
IMG_20200321_165704.jpg
Tuli muuten sen verran hyvä lasagne että pitää ottaa resepti talteen kun vielä muistaa. Tein ton tosin hammaslääkäristä tultuani esilääkityksen vielä vaikuttaessa pää ihan sekasin, joten vaatii muistelemista. Juustokastikkeesta lähtien kaikki itse tehtyä.
IMG_20200312_172354.jpg
Nam, pizzaa
IMG_20200315_131209.jpg
Osa tosta wagyu brisketistä meni dry agen kautta ja odottaa valmistusta
IMG_20200307_154807.jpg
 
Epsanjatyylistä lihapataa viike viikolta.

fddGt5f.jpg


xINNkz3.jpg


Tänään sitten pastaa. Tomaattikastikkeen väsäsin eilen ja soseutin tänään kylmänä.

Ainekset:
- 1 isohko porkkana
- 2 sellerinvartta
- 1 iso sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 1/3 punaista paprikaa
- oliiviöljyä
- lihaliemikuppi
- 500g tomaattimurskaa ja purkki pyrettä
- hitunen suolaa
- hitunen sokeria
- mustapippuria


SsqPJWO.jpg


9J1HqUb.jpg


BmE73M5.jpg


CrtEpXh.jpg


Vaikka tuo tomaattisoosi olikin hyvää niin oma pasta on aina aglio e olio
UiTIVqg.jpg


Tomaattiversio
uQ75RGR.jpg


6XyvVWs.jpg


BNznePN.jpg
 
Viikko sitten aloitin hapanjuuriprojektin ja nyt tuli ensimmäinen erä uunista. Rehellisesti voin sanoa, että parasta leipää mitä oon koskaan syönyt.
 

Liitteet

  • IMG_20200401_115720.jpg
    IMG_20200401_115720.jpg
    2,6 MB · Luettu: 115

Statistiikka

Viestiketjuista
259 737
Viestejä
4 514 956
Jäsenet
74 463
Uusin jäsen
potemon

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom