Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Jos sähköuunissa paistelen kivellä niin
- uuni täysille grillivastuksella ja kivi sisään noin tunniksi niin ylös kuin saa, että pizzakin vielä mahtuu sinne
- pyörittely pöydällä karkeiden jauhojen kanssa
- tomaattisoosi päälle ja uuniin 3 minuutiksi (omalla uunilla hyvä aika)
- loput täytteet päälle ja toiset 3 minuuttia uunissa
- valmis

Oonilla tulee nykyään paisteltua mutta jos laiskottaa / sataa vettä kunnolla / muu tekosyy ja pitäisi pari pizzaa paistaa niin saattaa tulla heitettyä uuni kiertoilmalle täysille ja pizzapellille suoraan kasaus pyörittelyn jälkeen ja uuniin 6-8minuuttia muistaakseni.
Tämä pelti ollut toimiva: https://www.prisma.fi/fi/prisma/house-pinnoitettu-pizza-alusta-35cm
 
Olisikohan kaupoissa jotain valmista bolognesekastiketta, mikä menisi sellaisenaan taikka tuunauksella pitsan päälle?

Tuli eilen koeajettua uusi pitsalapio ja kyllä elämä helpottu, tää kiekko tehty sähköuunissa paistoraudan päällä.
Max 5h taikina, Polselli classica pizzajauhoilla tehty. Pepperonia, ndujaa ja juustojen jämät. Nduja on kyllä liian yliarvostettua kamaa.
Kunnon rasvapommi ja kerkesin vetäsee jo halki ennen kuvaa :darra:
20210826_180820.jpg

20210825_162922.jpg
 
Hommasin koda12 ja siihen metallisen ja puisen lapion, ettei hommat komplisoidu. Olisiko jotain käytännön vinkkejä ton kodan kanssa? Lämpömittaripyssy löytyy, että siltä osin voi lämmöt tsekata.
 
Hommasin koda12 ja siihen metallisen ja puisen lapion, ettei hommat komplisoidu. Olisiko jotain käytännön vinkkejä ton kodan kanssa? Lämpömittaripyssy löytyy, että siltä osin voi lämmöt tsekata.
Isket päälle ja odotat että lämmöt on 450, lätty sisälle. puol minsaa ja kääntö. 30sec ja ulos. Noin suurinpiirtein. Niin ja käytä sitä metallista lapiota..
 
Uunissa lämmitten kiveä grillivastuksella reilun aikaa ja kiveä pidän niin lähellä grillivastuksia kuin uunissani järkevästi saan...
- uuni täysille grillivastuksella ja kivi sisään noin tunniksi niin ylös kuin saa, että pizzakin vielä mahtuu sinne...

Hommasin infrapunalämpömittarin kun kiinnosti kuinka kuumaksi omassa uunissani kivi lämpiää. Kun kivi on uunissa, uunilta menee noin 35 minuuttia siihen kun se saavuttaa max 275 lämmöt ja lamppu sammuu. Sillä hetkellä kiven pinta näyttää jopa 325 astetta vaikka kivi on alimmalla tai toiseksi alimmalla tasolla. (Tämä näennäinen termodynamiikan lain rikkominen johtuu ihan siitä että se ylävastus on paahtanut kiven pintaa koko tämän ajan samaan tapaan kuin aurinko kesällä kuumaa asfalttia.) Kokemukseni mukaan kiveä ei tarvitse lämmittää yhtään uunia pitempään. Ilman kiveä lamppu sammuu aiemmin, eli luulen että uuni saavuttaa maksiminsa vasta kun kivi lakkaa imemästä lämpöä. Paistan pizzaa 5 minuuttia ja tulee rapsakka ruskea reuna ja hyvä ruskeatäpläinen pohja.
 
Teräs tavallisessa uunissa paljon parempi kuin kivi, ja ero korostuu jos tehdään useampi pitsa kuin yksi.
 
Teräs tavallisessa uunissa paljon parempi kuin kivi, ja ero korostuu jos tehdään useampi pitsa kuin yksi.
Juurikin näin, kivestä loppuu teho kesken ja eikä luovuta lämpöä niin nopeasti pois, kuin teräs. Myöskään terästä et saa mitenkään hajalle.
MyPizzan paistoteräs itellä käytössä. joku 50e maksoin siitä ja on kyllä jokaisen pennin veroinen.
 
Tosiaan about 100 astetta viileämpi on kivi viiden minuutin pizzapaiston jälkeen ja jonkin aikaa pitää uudelleenlämmitellä sitä ennen seuraavaa lättyä. Kiinnostaisi mitata teräksenkin lämmöt ennen ja jälkeen paiston jne.
 
Tosiaan about 100 astetta viileämpi on kivi viiden minuutin pizzapaiston jälkeen ja jonkin aikaa pitää uudelleenlämmitellä sitä ennen seuraavaa lättyä. Kiinnostaisi mitata teräksenkin lämmöt ennen ja jälkeen paiston jne.
Sitten kivi ei todennäköisesti ole vielä sisältä ehtinyt lämpenemään kunnolla. Huokoinen kivihän on lähinnä eriste. Omien käyttökokemuksien perusteella edes tommonen ohuehko sentin paksuinen kivi ei ole varannut itseään täyteen lämpöenergiaa vielä siinä vaiheessa, kun uunin termari naksahtaa pois päältä, vaan niitä lämmityssyklejä saa antaa huoletta muutamia lisääkin. 45 minuuttia lämmitetyllä kivellä ei saa kuin pahan mielen, vaikka uuni on saavuttanut maksimilämmön 10 minuuttia aiemmin. Puolitoista tuntia lämmennyt kivi toimii paljon paremmin. Se on sitten toinen kysymys, että onko mitään järkeä huudattaa uunia täysillä puolitoista tuntia yhden viidessä minuutissa kypsyvän uunivoikkarin vuoksi.

Pizzan voi myös ottaa pois uunista yhdessä kiven kanssa ja antaa pohjan tekeytyä vielä jonkin aikaa sen päällä, jos täytteet ovat jo saaneet tarpeekseen.
 
Sitten kivi ei todennäköisesti ole vielä sisältä ehtinyt lämpenemään kunnolla. Huokoinen kivihän on lähinnä eriste.

Täytyy tehdä kunnon testit ja vertailut tuostakin jos vaan muistan. Heti lampun jälkeen ja toinen 1,5 tunnin jälkeen. Olen kuitenkin ollut erittäin tyytyväinen pohjiini. Siis joskus menee lätty uuniin heti kun lamppu sammuu, joskus uuni unohtuu päälle pitemmäksikin aikaa, enkä ole huomannut eroa niissä... Ties vaikka kivissäkin on eroja, itselläni on tämä Emile Henry ja tällä on tullut parempaa kuin aikaisemmalla keraamisellani... Emile Henry -pizzakivi, 36 cm, musta 42,90
 
Viimeksi muokattu:
Hommasin koda12 ja siihen metallisen ja puisen lapion, ettei hommat komplisoidu. Olisiko jotain käytännön vinkkejä ton kodan kanssa? Lämpömittaripyssy löytyy, että siltä osin voi lämmöt tsekata.

Puiselta lapiolta pizza lähtee helpommin irti niin itse heittelen ne sillä ooniin. Metallisella sitten pyöritys ja pois otto.
 
Puiselta lapiolta pizza lähtee helpommin irti niin itse heittelen ne sillä ooniin. Metallisella sitten pyöritys ja pois otto.
Ite teen monesti siten että teen pizzapohjan, siirrän sen puiselle lapiolle ja sitten ne täytteet. Ja paistumaan. hyvin irtoo myös puiselta. Puisen huono puoli on paksuus, jolloin raakaa pizzaa täytteiden kera on hankalampi siirtää. Varmasti on myös taidosta kiinni, jota itsellä ei vielä niin ole että voisin julistautua pizzakeisariksi :D
 
Ite teen monesti siten että teen pizzapohjan, siirrän sen puiselle lapiolle ja sitten ne täytteet. Ja paistumaan. hyvin irtoo myös puiselta. Puisen huono puoli on paksuus, jolloin raakaa pizzaa täytteiden kera on hankalampi siirtää. Varmasti on myös taidosta kiinni, jota itsellä ei vielä niin ole että voisin julistautua pizzakeisariksi :D
Samanlailla teen itse, sitten jos toinen tekijä on kaverina niin uuniinlaiton jälkeen saa tuon puulapion uuden pitsan täyttöön kun metallinen on vapaana.
Oma puulapio 18mm puusta tehty joka höylätty ja hiottu lapio osasta kiilamaiseksi. Voisihan tuo vielä vähän ohuempi olla mutta käsikutterilla ei kovin hyvin saanut niin jäi sitten.

Pitäisi taas tänään pyöritellä pitsaa, tulee varmaan testattua noita tammipellettejä miten pelaa.
 
Joo tarveis kyllä ostaa metallinen myös. Kohta kun toi talvi tosta alkaa ja pääsee taas leivinuunia käyttämään niin ai ettien että :)
 
Denniksen pizzapallerot ollut 4-5 tuntia huoneenlämmössä ja kulhoa käännellessä on ihan melkein löysää puuroa.

Saa nähdä mitä niistäkin tulee ja miten saa lätyt hajoamatta lapparilla kivelle.

Joutuu varmaan jauhottamaan jonkin verran lisää.
 
Pekonibanaanipizzaa BBQ kastikkeella ja toisessa kinkkua sekä meetvurstia.

Jää Denniksen pizzapallerot ensi kerralla kauppaan ja teen taikinan itse. Maistuu ihan teolliselta hötöltä.

IMG_20210827_185405.jpg IMG_20210827_190203.jpg IMG_20210827_184043.jpg
 
Joo ei ole ihan liian vaikeeta vetää Vito Iacopellib poolish ja siitä taikina. Helppoo ja hiton hyvää. Eikä ole teollista..
 
Itse kanssa poolishia tehnyt. Pakkaseen aina pari extraa jemmaan niin on ns. hyvää kamaa tai ainakin itse tehtyä.

Huomenna paistellaan peltipizzaa ja taikinan teko alkoi eilen tämän ohjeen mukaan Roomalainen peltipizza
Siirtyikin sunnuntaille paisto ei ainakaan huono tullut vaikka oli ekstra päivän jääkaapissa. Nduja ja kotivaran pepperonisalamia

Juustona mozza joka on pakasteena ja ollut kyllä mainio mitä pari kokeilua tehnyt sillä https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/fior-di-latte-mozzarella-julien-15kg-pa-8052080431092



1914878F-F6CE-4B18-BBB2-B15FC8FFC9EA.jpegB6284CEE-76C6-4830-B14D-4B494AA633BD.jpeg055A5059-1F31-42CD-8E98-D71F49035A80.jpeg
 
Tuli hommattua kanssa pizzakiven tilalla 46x36 cm ja 8 mm paksu paistoteräs. Jo yhtä pizzaa tehdessä pohja paistuu huomattavasti paremmin kuin Weberin pizzakivellä. Ero korostuu useampaa pizzaa paistaessa, kun terästä ei tarvitse kummemmin välissä kuumentaa uudelleen. Suosittelen kaikkia uunissa pizzaa vääntäviä kokeilemaan terästä.

300C grillivastus + kiertoilma + paistoteräksellä lätyt paistuu jo ~3 min aikana erinomaisesti. Taitaa pizzauunin osto siirtyä nyt tällä kombolla.
 
Juustona mozza joka on pakasteena ja ollut kyllä mainio mitä pari kokeilua tehnyt sillä https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/fior-di-latte-mozzarella-julien-15kg-pa-8052080431092
Aika jännä tuote, kun ilmeisesti ei ole mitään perunajauhoja tai muitakaan parantamassa koostumusta. Onko tuo sillä tavalla kuitenkin saatu jäämään irtonaiseksi, ettei ole pakko sulattaa kerralla könttänä?

Tuli hommattua kanssa pizzakiven tilalla 46x36 cm ja 8 mm paksu paistoteräs.
Mistäs?
 
Aika jännä tuote, kun ilmeisesti ei ole mitään perunajauhoja tai muitakaan parantamassa koostumusta. Onko tuo sillä tavalla kuitenkin saatu jäämään irtonaiseksi, ettei ole pakko sulattaa kerralla könttänä?
Itse pistin pienemmiksi paloiksi joita sulatan sitten. Isona könttänä oli alunperin ainakin oma.
 
Desi vettä, Polselli Vivace jauhoja käsituntumalla sen verran, että koostumus tuntuu oikealta - karkeasti 65% hydraatio eli n. 150g. Suolaa ja hunajaa teelusikalliset ja oliiviöljyä loraus. Tunti huoneenlämmössä ja sen jälkeen 48h jääkaapissa. Ainekset tulee laitettua aika näppituntumalla eikä enää jaksa mittailla niin tarkkaan.
Kiitos vastauksesta! Kuinka kuumalla olet paistanut ja onko grillivastukset käytössä?
 
Sitten kivi ei todennäköisesti ole vielä sisältä ehtinyt lämpenemään kunnolla. Huokoinen kivihän on lähinnä eriste.
Täytyy tehdä kunnon testit ja vertailut tuostakin jos vaan muistan.
Tein testit. Yhtenä päivänä lämmittelin kiveä uunissa yli puolitoista tuntia, lamppu syklasi tosi monta kertaa. Toisena päivänä heitin pizzan uuniin niin pian lampun sammumisen jälkeen kun kykenin, mutta myöhästyin 5 minuuttia ja lamppu kerkesi syklaamaan toisenkin kerran. Uuni oli päällä 40 minuuttia (35 min kesti lämmetä).

Aivan sama lopputulos. Kivi oli 325-330 asteinen kun pizzan heitti sisään, ja about 240 asteinen kun pizzan otti ulos, eli noin 90 astetta viileämpi.

Kyllä se vaan niin on, että mun klassisessa Rosenlew-uunissa Emile Henry kivi on paistovalmis heti kun lamppu sammuu, ei tarvi kuumennella pidempään. Tuli mieleen että tuossa kun on joku semmoinen musta pinnoite, niin ehkä se imee ja luovuttaa lämpöä tehokkaammin kuin jokin toinen vaalea keraaminen kivi. Pohjasta tulee nääs erinomainen.
 
Denniksen pizzapallerot ollut 4-5 tuntia huoneenlämmössä ja kulhoa käännellessä on ihan melkein löysää puuroa.
Jää Denniksen pizzapallerot ensi kerralla kauppaan ja teen taikinan itse. Maistuu ihan teolliselta hötöltä.

Joooop, tuli nyt itsekin testattua toiseen kertaan. Tein vielä tahalteni niin että ensimmäisen paistoin 24h jääkaapin jälkeen, ja myös kohottelin sitä varmaan 4 tuntia huoneenlämmössä. Toista pidin jääkaapissa jopa 4 vuorokautta jossa se kohosi sen verran, ettei tarttenut yhtään huoneenlämmössä enää kohotella. Joskaan ei niistä kohotteluista mitään hyötyä ollut. Eikö olekin jännä rakenne taikinassa? Löysää ja helposti muotoiltavaa kuin mikä, mutta ei yhtään vangitse ilmaa sisäänsä esim. kuohkeisiin reunoihin.

Näissä mun testeissä on vaan semmonen vika, että täytteeni ovat liian runsaat ja maistuvat joten ihan hymyssä suin vetelin pizzat napaan. Pitempään jääkaapissa ollut saattoi olla maistuvampi. En ihan tiedä mitä tarkoitit teollisella maulla. Sanoisin, että ajavat asiansa. Pakkaus väittää että ovat napolilaisia, mutta eivät muistuta sellaisia oikeastaan yhtään rakenteeltaan.

Ensi kerralla teen taas itse ettei totuus pääse unohtumaan.

20210830_180323_HDR~2.jpg
 
Joooop, tuli nyt itsekin testattua toiseen kertaan. Tein vielä tahalteni niin että ensimmäisen paistoin 24h jääkaapin jälkeen, ja myös kohottelin sitä varmaan 4 tuntia huoneenlämmössä. Toista pidin jääkaapissa jopa 4 vuorokautta jossa se kohosi sen verran, ettei tarttenut yhtään huoneenlämmössä enää kohotella. Joskaan ei niistä kohotteluista mitään hyötyä ollut. Eikö olekin jännä rakenne taikinassa? Löysää ja helposti muotoiltavaa kuin mikä, mutta ei yhtään vangitse ilmaa sisäänsä esim. kuohkeisiin reunoihin.

Näissä mun testeissä on vaan semmonen vika, että täytteeni ovat liian runsaat ja maistuvat joten ihan hymyssä suin vetelin pizzat napaan. Pitempään jääkaapissa ollut saattoi olla maistuvampi. En ihan tiedä mitä tarkoitit teollisella maulla. Sanoisin, että ajavat asiansa. Pakkaus väittää että ovat napolilaisia, mutta eivät muistuta sellaisia oikeastaan yhtään rakenteeltaan.

Ensi kerralla teen taas itse ettei totuus pääse unohtumaan.
Semmoinen pakastepizzan makuinen pohja oli.

Lurautin ruokaöljyä kippoihin ja sivelin öljyä myös niiden reunoihin ennen jäisten palleroiden laittamista ja se saattoi vaikuttaa taikinan rakenteeseen heikentävästi (oli aika rasvaisia kun otin pois).

Mutta joo. Ei jatkoon ja seuraavan kerran oma taikina.
 
Nuo valmispullat on kyllä hirveintä kuraa ikinä ja oikeastaan niistä tulee vaan paha mieli.
Tehkää itse valmiiksi pakkaseen pitsapullat. Aikaa toki menee, mutta tulevat oikeasti halvemmaksi ja niistä löytyy sitä makua :eat:
 
Tein testit. Yhtenä päivänä lämmittelin kiveä uunissa yli puolitoista tuntia, lamppu syklasi tosi monta kertaa. Toisena päivänä heitin pizzan uuniin niin pian lampun sammumisen jälkeen kun kykenin, mutta myöhästyin 5 minuuttia ja lamppu kerkesi syklaamaan toisenkin kerran. Uuni oli päällä 40 minuuttia (35 min kesti lämmetä).

Aivan sama lopputulos. Kivi oli 325-330 asteinen kun pizzan heitti sisään, ja about 240 asteinen kun pizzan otti ulos, eli noin 90 astetta viileämpi.

Kyllä se vaan niin on, että mun klassisessa Rosenlew-uunissa Emile Henry kivi on paistovalmis heti kun lamppu sammuu, ei tarvi kuumennella pidempään. Tuli mieleen että tuossa kun on joku semmoinen musta pinnoite, niin ehkä se imee ja luovuttaa lämpöä tehokkaammin kuin jokin toinen vaalea keraaminen kivi. Pohjasta tulee nääs erinomainen.
Keramiikalla varmasti noin joo. Ajattelin että sulla on ihan kivi-kivi käytössä. Toi keraaminen plattahan on materiaaliltaan lähempänä pizzalautasta kuin liuskekiveä ja varmasti myös nopeammin valmis ja parempi luovuttamaan lämpönsä.
 
Keramiikalla varmasti noin joo. Ajattelin että sulla on ihan kivi-kivi käytössä. Toi keraaminen plattahan on materiaaliltaan lähempänä pizzalautasta kuin liuskekiveä ja varmasti myös nopeammin valmis ja parempi luovuttamaan lämpönsä.
Ahaa, luulin että kivi ja keraami ovat ominaisuuksiltaan niin samanlaisia että sen takia molemmista käytetään sanaa "pizzakivi" joka paikassa...
 
Kotioloissa Effeuno on niin helppo, taas oli perjantaina sekalainen seurakunta ja jokaisen omatekemät onnistuivat loistavasti.
En toki olisi hankkinut jos iso uuni pääsisi edes 350 asteeseen,
kun onhan tämä aika kökkö multitaskingiin. Nykyisin tarjolla oleva korkeampi malli olisi hiukan monikäyttöisempi, vaikei siinäkään mitään kinkkua paista...elama on valintoja sanoi helsinskiläinen...
 
Tuli testattua dennis ja paljon parempaa taikinaa kuin fazerin pullat. Helppoja käsitellä ja muotoilla, eikä ollut samanlaista purkkaa kuin fazerin. Menee ainakin itsellä jatkoon jos ei jaksa itse taikinaa tehdä.
 
Samoin tuli eilen kokeiltua tuo Denniksen Napolilainen pizzataikina, paljon kivempi käsitellä kuin Fazer ja makuakin ehkä hitusen enemmän. Pullien koko on itselle kyllä vähän turhan iso normaalille pizzakivelle ja lapiolle. Samasta taikinasta saisi hyvin kolme pizzaa kahden sijaan, pitänee kokeilla yhdistää pullat seuraavalla kerralla (Fazerin pullat 150g ja Dennis 260g/kpl, joten jokin 200g olisi ehkä itselle optimi ilmassa venyttelyyn).
 
Onko Ooni edelleen paras valinta jos haluaa sinne 400 asteen tietämille päästä vai onko tullu jotain kilpailijoita jotka on ihan yhtä hyviä mutta huokeampaan hintaan? Kaasuversio haussa.
 
(Kaasu)Oonilla pärjää, vaikka nälkä kasvaa pitsaa paistaessa... Kivi on ohut ja lämpökapasiteetti pieni sen kautta montaa peräkkäin paistaessa.
Ehkäpä siihen voisi harkita paksumpaa murikkaa ensikesälle....

Näin pikaisenakin iltapalana onnistuu 30min taikinan kohotuksella ihan hyvin.

1631463338110.png
 
Tein jääkaapin jämistä pari pannupizzaa Princess 182065 Airfryer-uunilla.

- Kinkkua, ananasta, kahta eri jalapenoa ja Milbonan juustoraastetta täytteiden alle
- Meetvurstia, ananasta, kahta eri jalapenoa ja Milbonan juustoraastetta täytteiden päälle päälle

Tomaattikastikkeen sijaan käytin Valion Koskenlaskija® Ruoka & Dippi cheddaria.

Annoin uunin lämmetä taustalla pizzoja rakennellessa ja kypsensin pizzoja 200°C asteessa noin 8-9 minuuttia.

2.jpg 4.jpg
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
296 275
Viestejä
5 068 034
Jäsenet
81 054
Uusin jäsen
ASinShiro

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom