Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Täällä on paljon keskustelua taikinoista mutta mitä käytätte tomattikastikkeena? Olen pari kertaa kokeillut että pannulla: Valkosipuli, tomattimurska, Basilika, texaspete, valkoviinietikka ja maustaminen. Hyvä perus kastike menee 10min tehdä.
Itse olen tehnyt aika simppelistä. Purkki kuorittuja tomaatteja (mitä sattuu saamaan milloinkin), 7-8g suolaa, 10g oliiviöljyä, basilikaa. Käsin murskaan tomaatit ja sekoitan. Sit pari kolme valkosipulinkynttä puoliksi ja sekaan. Yöksi maustumaan jääkaappiin.
 
Täällä on paljon keskustelua taikinoista mutta mitä käytätte tomattikastikkeena? Olen pari kertaa kokeillut että pannulla: Valkosipuli, tomattimurska, Basilika, texaspete, valkoviinietikka ja maustaminen. Hyvä perus kastike menee 10min tehdä.
Tomaattimurska tai kokonaiset säilyketomaatit. Basilikaa, mustapippuria ja ripaus sokeria ja blenderillä kevyesti sekaisin. Jääkaappiin tekeytymään. Lämmittäminen on turhaa.
 
Tomaattimurska tai kokonaiset säilyketomaatit. Basilikaa, mustapippuria ja ripaus sokeria ja blenderillä kevyesti sekaisin. Jääkaappiin tekeytymään. Lämmittäminen on turhaa.

Just tein kanssa näin, paitsi en laittanut sokeria. Murskattu valkosipuli vielä sekaan. Tulee parasta :-)
 
San Marzano säilyketomaatteja. Liemet kaadetaan pois. Murskataan käsin, jottei siemenet hajoa(tulee kitkerää makua), suolaa, tuoretta basilikaa, mustapippuria. Sekoitetaan. Valmista tuli.
 
San Marzano säilyketomaatteja. Liemet kaadetaan pois. Murskataan käsin, jottei siemenet hajoa(tulee kitkerää makua), suolaa, tuoretta basilikaa, mustapippuria. Sekoitetaan. Valmista tuli.
Tämä + hyvää oliiviöljyä ja valkosipulia. Ja yön yli maustumaan, jos ehtii. Tulee parempaa.
 
Ite teen soosin neljään lisäämällä purkilliseen valutettuja marzanoita ainoastaan 1rkl oliiviöljyä ja suolaa 1 tl. Jos kaipaan makuun basilikaa niin laitan mieluummin lehtinä uunin jälkeen päälle.

Soosin sotken blenderillä enkä oo havainnut kitkeryyttä, kokeilin puristella käsin myös mutta jotenkin en tykännyt sattumista valmiissa pizzassa.
 
Viimeksi muokattu:
Kokeilin Lidlin sour dough taikinaa. Meni muutaman päivän päiväyksen yli, mutta avatessa näytti vielä hyvältä. Pieni alkoholin tuoksu käymisestä.

Nostin huoneenlämpöön vähän myöhään, joten käsittely oli vähän hankalahkoa. Muutoin sitko oli kohtuullisen hyvä ja makukin ihan ok (omaan makuun olisi saanut olla enemmän suolaa). Reunat kohosi ihan hyvin. Sopii siis kyllä mielestäni, jos tekee pizzaa heti mieli, eikä jaksa alkaa itse taikinaa vääntämään. Valitettavasti kuvaa ei ole.

3/5 kokemus.
 
Tein tänään taikinan puolenpäivän aikaan kohoamaan. Pienisuuri tiedemies mussa haluaa testata vuorokauden kylmäkohotuksen ja kuuden tunnin lämpimässä kohotuksen eroja.
Sitten on kanssa tää taikinan vaivaaminen. Teen sen aina käsin ja nyt lopetin seitsemän minuutin kohdalla, kun se taikina tuntui ihan samalta kuin viidentoista minuutin vaivaamisen jälkeen.
 
Tonnikalaa, kebabia, valkosipulia, sinihomejuustoa, jalapenoa ja mozzarellaa.

Taikinaa kohotettu jääkaapissa 3 päivää.

Nyt pizza ei jämähtänyt alustaan kiinni kun muistin laittaa oliiviöljyä taikinaan.

IMG_20210605_190554.jpg


IMG_20210605_190932.jpg
 
Täällä on paljon keskustelua taikinoista mutta mitä käytätte tomattikastikkeena? Olen pari kertaa kokeillut että pannulla: Valkosipuli, tomattimurska, Basilika, texaspete, valkoviinietikka ja maustaminen. Hyvä perus kastike menee 10min tehdä.
Olen tehnyt tällä ohjeella muutaman kerran. 0,5 kg paseerattu tomaatti (Mutti), 0,5 Dl Tomaattipyree, 1-2 Valkosipulin kynttä, 1tl sokeria, 0,5 tl suolaa, 1/4 tl mustapippuria, 0,5 tl basilikaa. Ylimääräisen olen pakastanut.
 
Kuinka pizzataikina kannattaisi pakastaa? Käyttämässäni ohjeessa taikina annetaan olla 4 pv jääkaapissa. Kannattaako pakastaa 3 päivän jälkeen ja siirtää jääkaappiin päivää ennen?
 
Oma tyyli on et pakastan siinä vaiheessa kun olisin pallosta alkamassa pyörittään pizzaa.
Jos on kohoamassa pallot laatikossa/pellillä/rasiassa niin suoraan pakkaseen enempää koskematta ja kun ovat jäätyneet siirrän esim. minigrip pussiin tai vakuumiin.

Sulatus sitten yleensä edellis iltana jääkaapissa kannellisessa tai kelmu päällä olevassa astiassa/lautasella/pellillä johon pohjalle/päälle vähän jauhoja niin irtoaa helpommin ja taikinapallon muoto säilyy pyöreänä joka taas auttaa, että pizzasta saa helpommin pyöreän. Onhan tuohon varmaan muitakin tyylejä. Viton ohje, jonka hyväksi kokenut.
 
Kuinka pizzataikina kannattaisi pakastaa? Käyttämässäni ohjeessa taikina annetaan olla 4 pv jääkaapissa. Kannattaako pakastaa 3 päivän jälkeen ja siirtää jääkaappiin päivää ennen?

Minusta ei. Teet suoraan jääkaapista pitsasi silloin 4 päivänä.
 
Uijui, on kyllä täytteet mun makuun. Ndujaa oon syönyt vain ravintolapizzoissa... saako sitä nykyään prismoista ja citymarketeista?
NDujaa saa purkista cittarista. Joissain sittareissa on nduja pötkössä ja taitaa myydä palvelutiskiltä haluttua määrääkin joissain. Kuopiossa saa hyvää ndujaa kauppahallin Espanjan herkusta.
Itse en ole tuota purkkikamaa maistanut kun kuullut vähän sitä sun tätä siitä mutta toi kauppahallin kama oli hyvää pizzassa.
 
Uijui, on kyllä täytteet mun makuun. Ndujaa oon syönyt vain ravintolapizzoissa... saako sitä nykyään prismoista ja citymarketeista?
Löytyy myös K-Supermarketeista ja varmaan voi pyytää tilaamaan muihinkin kauppoihin jos ei löydy valikoimasta.
 
Mikkelistä löytyy sekä citymarketista että prismasta ndujaa. Citymarketissa ovat grillimakkarahyllyn päässä lihatiskin puolella ja prismassa ovat hyllyssä mistä löytyy grillikastikkeita ja tabascoa jne..
Sitä en osaa sanoa mikä olisi näille loogisin paikka kaupassa, mistä lähtisi etsimään, mutta tuo prisman paikka on kyllä sellainen mistä sitä viimeisimpänä osaisin etsiä.

Edit. Molemmissa siis tuota purkkitavaraa n. 6€ hintaan muistaakseni
 
Oottekos tehnyt rullakebabeja itse? Lähes pitsaahan tuo on, niin ehkä se käy tänne threadiin. Meinasin tossa joku päivä kokeilla, mietin mistä saisi hyvän kastikkeen tuonne väliin, muut aineet löytyy aika helposti.
 
Oottekos tehnyt rullakebabeja itse? Lähes pitsaahan tuo on, niin ehkä se käy tänne threadiin. Meinasin tossa joku päivä kokeilla, mietin mistä saisi hyvän kastikkeen tuonne väliin, muut aineet löytyy aika helposti.
Useinkin. Vähän riippuu minkälaista kebabia on tekemässä.

Korv Göranin soossit on ihan hyviä perus karvakäsikebabbilan imitoimiseen.

Tahini sopii hyvin jos väliin pistää esim. kaalisalaattia.

Tässä yksi versio, jota pitää testata. Kuulostaa ainakin omasta mielestä maukkaalle setille:
 
Ei yhtä ilman toista. Hieman sai nipistettyä paistoaikaa. Kotiuunin ongelmaks tuntuu muodostuvan pohjan ja reunojen balanssi.

Paistoaika n. 100s @ 300C grillivastuksen alla teräksen päällä.

Sama balanssiongelma kaikilla laitteila, balanssin suunta vaan vaihtelee. Kotuunissa teräs tosiaan paljon parempi kuin kivi. En päässy alle 9 minuutin paistoihin 250c/kivi koskaan kotiuunilla, ja seuraavaa pitsaa varten olisi taas pitänyt puoli tuntia lämmittää kiveä.
 
Hei! Tarvitsisin apua Ooni Koda (16) omistajilta! Ostin kyseisen uunin, mutta minulla ei vielä ole lämpömittaria kiven lämmön tarkistamiseen, joten osaisiko joku omistaja kertoa kuinka pitkään menee, että kivi lämpenee siihen ~400 asteeseen?
 
Itse pidän uunia päällä noin 20-30 minuuttia ennen paiston aloittamista. Silloin kiven kuumin kohta on noin 550 astetta.
 
Hei! Tarvitsisin apua Ooni Koda (16) omistajilta! Ostin kyseisen uunin, mutta minulla ei vielä ole lämpömittaria kiven lämmön tarkistamiseen, joten osaisiko joku omistaja kertoa kuinka pitkään menee, että kivi lämpenee siihen ~400 asteeseen?
Niin pirun vaikea sanoa jos on tuulista tms. mutta sanoisin itse että n. 12min. Näin ainakin itse päässä "kellottanut"
E: annat olla sen 20min, niin pitäisi olla kyllä 400 paremmalla puolella.
 
Joo kyllä itsekin minimissään sen 20min pidän, että alkaa lämmöt olemaan yli 400 kiven keskellä. Nurkassa sitten enemmän.
 
Ooni mukana mökillä ja olipas hyvää. Ainut pieni ongelma kova tuuli ja siksi tulien kanssa pientä tekemistä. Täytteenä mozzarella, nduja ja kebsua. Aika tulista kamaa tuo nduja. Ensi kokeilussa oli myös Fazerin valmiit pallot ja ihan hyvää oli. Todella helppoa taikinaa käsitellä. Ainut että yhdistin kaksi palloa yhdeksi kun 150g turhan pieni.

fotor_1625742353465.jpg

fotor_1625740602660.jpg
 
Korv Göranin soossit on ihan hyviä perus karvakäsikebabbilan imitoimiseen.
Meistä on moneen lähtöön. Itse olen kokeillut kerran, eikä toista kertaa tule. Yhden parhaista karvakäsikebabbilan imitoimiseen soveltuvista kebab-kastikkeista olen tehnyt tällä ohjeella:


Jos tulee ihan lapsille, niin tuon vähänkin Srirachan voisi melkein jättää pois ja toisaalta tulisuutta hakevalle joko tuota tai muuta chiliä lisää.

Olen tuonne sivustolle eksynyt ensimmäisen kerran silloin, kun siellä oli vain se kebab-ohje sekä tämä kastikeohje. Hieman "kaupallistunut" sen jälkeen. Resepti on sama, joten uskallan suositella. Osan laitoin itse pakastimeen ja oli hyvää myöhemminkin nautittuna eli isommankaan erän tekeminen ei sinänsä ole ongelma.
 
Itsekin tuli päivitettyä tuo alkuperäinen uuni3 tähän ooni koda 16 ja onhan tuo mukava käyttää kun ei tarvitse huolehtia pelleteistä.
 

Liitteet

  • IMG_20210710_152607~2.jpg
    IMG_20210710_152607~2.jpg
    1 MB · Luettu: 69
90F39A15-4B4D-4902-95FA-F306F699F62C.jpeg
Eilen väänsin pitsaa takapihalla, tuossa yksi tuotoksista. Pohja tehty ramlösan hienoista jauhoista aamulla (jääkaapin täyttöaste ei tälläkertaa mahdollistanut kylmäkohotusta) ja kohonnut n. 7h. Kastike mutti murskaa seassa valkosipulia, persiljaa ja rakuunaa. Kastike kattilassa kuumaksi keittämättä sitä. Tuossa kuvassa olevassa on päällä kotivaran pepperoonisalamia, korv jööranin kepaasilastua, suippopaprikaa, jalapenoviipaleita ja fetakuutioita. Juustona valion arkiraastetta. Grillausväline joku randomkivi, kolmas kesä puuilosta ostetun halpakappaleen kans, oon salaa odotellut millon toi halkeis että pääsis hommaa terästä tilalle… ja grilli weber 57” gbs. Tulee kiva maku pitsaan mukaan ku hiilillä paistelee.
 
Oottekos tehnyt rullakebabeja itse? Lähes pitsaahan tuo on, niin ehkä se käy tänne threadiin. Meinasin tossa joku päivä kokeilla, mietin mistä saisi hyvän kastikkeen tuonne väliin, muut aineet löytyy aika helposti.
Hyvää tulee ku ite tekee, monesti on tullu tehtyä... Laiskana en oo jaksanut tehdä ite lihaa (se tässä odottaa itseään että saa aikaseksi, kummiski pitää uunia yön yli pitää päällä). Kastikkeena oon käyttänyt felixin mietoa chilikastiketta joka siis on "chilikastike", ei oo tulista mutta ihan maukasta kyllä.


Salaatin päälle sitten valkosipuliaiolimajoa purkista.
 
Onko kellään kokemusta tästä laitteesta? Aitoa pitsaa takapihalla
Ei ole kokemusta, mutta hieman ihmetyttää väite, että optimi lämpötila pizzan paistoon olisi vain 330 astetta. Napolilaiset pizzat kuitenkin tehdään lähemmäs 500 asteessa, joten melkoinen ero noissa lämmöissä. Sanotaanhan tuossa toki, että uunilla pääsee noin 400 asteeseenkin, joten kuitenkin lienee kyseessä upgrade verrattuna sähköuuniin.
 
Ei ole kokemusta, mutta hieman ihmetyttää väite, että optimi lämpötila pizzan paistoon olisi vain 330 astetta. Napolilaiset pizzat kuitenkin tehdään lähemmäs 500 asteessa, joten melkoinen ero noissa lämmöissä. Sanotaanhan tuossa toki, että uunilla pääsee noin 400 asteeseenkin, joten kuitenkin lienee kyseessä upgrade verrattuna sähköuuniin.

Niinno siis jospa tuossa tehdään sitten New York tyylin pitsaa.. Myös 2-4 minuutin paistoaika viittaisi siihen. Eihän se väärin tuokaan ole.
 
Ei ole kokemusta, mutta hieman ihmetyttää väite, että optimi lämpötila pizzan paistoon olisi vain 330 astetta. Napolilaiset pizzat kuitenkin tehdään lähemmäs 500 asteessa, joten melkoinen ero noissa lämmöissä. Sanotaanhan tuossa toki, että uunilla pääsee noin 400 asteeseenkin, joten kuitenkin lienee kyseessä upgrade verrattuna sähköuuniin.
Mä veikkaan että
1) suomalaisissa pitseriossa ON sähköuunit, ainakin 98,76% varmuudella, ja että jotakuinkin tuossa lämmössä paistavat ja että 2)napolilaistakin paistetaan enemmän 400, kuin 500 asteessa. Omakin uuni yltää 500 asteeseen, mutta sen idea ei ole paistaa 500 asteessa, vaan saada vastuksiin hönkää päälle haluttaessa. Eli jos uuni on saavuttanut, sanotaan nyt sen 400 astetta, ja haluaa alkaa paistamaan, tällöin avataan luukkua ja laitetaan pitsaa sisään, mikä laskee heti lämpöjä ja jotta saisi aktiivista vastuskuumotusta, on säätimissä varaa. Jos uuni yltäisi vain haluttuun, siis nyt oletuksena 400, niin vastuksiin ei saisi eloa, kun ei ole polkimessa varaa...
ja
2) se mitä jossain lukee kaasu-uunin saavutuslämmöstä, siitä ei paljoa voi päätellä uunin todellisista kyvyistä. Onhan nähty mainoksia joissa sanotaan kolme eri saavutuslämpöä... ;-D

-ottamatta mitään kantaa tuohon vehkeeseeen sinänsä. Emme edes tiedä millä kaasusäätimellä lausunnot on annettu.
 
Päätin kokeilla poolish taikinaa. Se olisi valmis 4 tunnin päästä. Puuttuu vain pizzakivi jota voisi myös kokeilla.

Lidlissä ei ollut. Prismassa olisi kultakeramiikan. Onko näissä aidosti eroja vai kelpaako kultakeramiikka siinä missä joku hifimpi? Vähän epäilyttää kun tuo ei ole tasainen.
 
Päätin kokeilla poolish taikinaa. Se olisi valmis 4 tunnin päästä. Puuttuu vain pizzakivi jota voisi myös kokeilla.

Lidlissä ei ollut. Prismassa olisi kultakeramiikan. Onko näissä aidosti eroja vai kelpaako kultakeramiikka siinä missä joku hifimpi? Vähän epäilyttää kun tuo ei ole tasainen.
Mulla on toi prisman ja jotenkin tuntuu ettei varaa lämpöä kyllä hyvin vaikka kuinka paahtas uunissa ennen pizzan laittoa.
 
Tuli ostettua purkki ndujaa Citymarketista tämän ketjun innoittamana. Mites hyvin tuo säilyy? Eihän tuo iso purkki ole, mutta tuskin kerralla menee. Purkissa lukee, että lisäämällä öljyä purkkiin säilyvyys paranee. Sama juttu on Lidlin chilitahnassa, mutta vaikka sinne öljyä laittaa, niin reilun viikon päästä purkissa on homepilkkuja, vaikka on säilytetty jääkaapissa.

Pakastanko suosiolla ylijäävän osan? Sen verran tyyristä tuo on, ettei viitti testata homehtuuko vaiko ei...
 
Matkalla Motonetin pizzakivelle bongaain Lidlin ja sieltä löytyä pizzakiviä. Nappasin neliön niin saa se johonkin näppärästi säilöönkin. Tekee sitten vähän pienempiä pitsoja kerrallaan.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
296 343
Viestejä
5 070 075
Jäsenet
81 064
Uusin jäsen
kokkis1

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom