• Live: io-techin Tekniikkapodcast tänään perjantaina noin klo 15:15 alkaen. Keskustellaan viikon mielenkiintoisimmista tietotekniikka- ja mobiiliaiheista. Suora lähetys YouTubessa. Tule mukaan katselemaan ja keskustelemaan! Linkki lähetykseen >>

Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Olen käyttänyt tuollaista Ikean Lämplig-bambuleikkuulautaa. Siinä on kaksi puolta, joista tasainen puoli on oiva leipomiseen. Tuo on muutenkin ruuanlaitossa käytössä ja siinä valmistelen oikeastaan kaiken muun paitsi lihat ja kalat, joille on omat leikkuulaudat.

Vahva suositus.

 
Tämän päivän pizzoissa onnistui pohja parhaiten koskaan, oli selkeästi helpointa käsitellä tähän astisista. Makukin oli varsin hyvä!
5F6D46BA-1BA7-48BE-926F-0A21BB2914A6.jpeg
Hyvännäköisiä tuli!
 
Meillä on tuollainen alusta kellarissa, mutta ei sitä tule haettua juuri kotiin, joko leivotaan kylmästi puisella keittiötasolla, tai sitten leivinpaprun päällä, sen kanssa me kuitenkin pitsat vielä uuniin pistetään, nimimerkillä "uunin kerran hyvin sotkenut"
 
Itellä pizzateräs. No kuitenkin, pitsan (3 päivää kohotettu ja oppien mukaan jauhotettu jne) saaminen uuniin ihan mahdoton urakka. Ollaan siis tyydytty siihen, että se leivinpapru jää pohjan alle. ja lapiolla nappaa teräksen päälle.

Vikaa varmaan tekijöisssä, 3 yön kohotus ja maltilliset täytteet.Noh, hyviä tulee noinkin eikä tartte uunia putsata.

Mikä on käytännön ero onko paistopinnalla papru vai taikina?
 
Itellä pizzateräs. No kuitenkin, pitsan (3 päivää kohotettu ja oppien mukaan jauhotettu jne) saaminen uuniin ihan mahdoton urakka. Ollaan siis tyydytty siihen, että se leivinpapru jää pohjan alle. ja lapiolla nappaa teräksen päälle.

Vikaa varmaan tekijöisssä, 3 yön kohotus ja maltilliset täytteet.Noh, hyviä tulee noinkin eikä tartte uunia putsata.

Mikä on käytännön ero onko paistopinnalla papru vai taikina?
Sen paperim voi nykästä välistä paiston puolessa välissä, käytännössä ehkä pohjasta tulee vähän rapeampi mutta ei se ero järkyttävän iso ole.
 
Tomaattimurskasta tulee hyvä kastike kun siitä valuttaa ylimääräset nesteet pois siivilän kanssa, nesteet kippaa lavuaariin ja sen jälkeen sen mössön painelee lusikalla siivilästä läpi jolloin saadaan suodatettua kuoret ym pois. Sitten vain maustamaan mielen mukaan, ei tarvitse keittää..
 
Onko hyviä ohjeita taikinalle? Yhdellä ohjeella tein viikonloppuna, niin tuntu että kun siihen öljy laitetaan niin kerää jauhoa enemmän itteensä, kun ei sekoitu kunnolla veteen.
 
Onko hyviä ohjeita taikinalle? Yhdellä ohjeella tein viikonloppuna, niin tuntu että kun siihen öljy laitetaan niin kerää jauhoa enemmän itteensä, kun ei sekoitu kunnolla veteen.
300g jauhoja, noin 200ml vettä, 1/2 tl kuivahiivaa ja 1tl suolaa. yön yli jääkaappiin tekeytymään.
 
Onko hyviä ohjeita taikinalle? Yhdellä ohjeella tein viikonloppuna, niin tuntu että kun siihen öljy laitetaan niin kerää jauhoa enemmän itteensä, kun ei sekoitu kunnolla veteen.

Tällä olen tehnyt ja erinomasista tulee. Toistan itseäni mutta tosiaan itsellä mannasuurimoiden käyttö pohjaa muotoillessa teki isoimman muutokset koko prosessiin. Ei tartu mihinkään sen jälkeen ja pystyy lapiolla liikuttelemaan todella kätevästi.

 
Tällä olen tehnyt ja erinomasista tulee. Toistan itseäni mutta tosiaan itsellä mannasuurimoiden käyttö pohjaa muotoillessa teki isoimman muutokset koko prosessiin. Ei tartu mihinkään sen jälkeen ja pystyy lapiolla liikuttelemaan todella kätevästi.


Komppaan tuota jauhohommaa. Itse kanssa siirryin ensin mannasuurimoihin, mutta ne pyöri meikäläisellä joka paikkaan pitkin pöytiä ja lattioita. Tulee mieleen pienet marmorikuulat :)

Siirryin sitten käyttämään karkeita vehnäjauhoja, ainakin myllyn paras merkillä löytyy prismasta (varmaan melkein kaikista kaupoista). Noita voi käyttää ihan reilulla kädellä kun eivät imeydy taikinaan ja tekee ainakin itselle ison eron siihen pohjan paistopintaan.

Suosittelen ainakin koittamaan.
 
Tällä olen tehnyt ja erinomasista tulee. Toistan itseäni mutta tosiaan itsellä mannasuurimoiden käyttö pohjaa muotoillessa teki isoimman muutokset koko prosessiin. Ei tartu mihinkään sen jälkeen ja pystyy lapiolla liikuttelemaan todella kätevästi.


Hyvä ohje mutta onhan vaan reilusti hiivaa. :btooth: Laitan itse hieman pienempään taikinaan noin gramman verran. Se piisaa hyvin jos kohottelee jääkaapissa 2-7 päivää. Ja nuo mannasuurimot on ihan ehdoton!
 
Varmaan voisi pienemmälläkin määrällä hiivaa tosiaan toimia. Melkein voisin testata. Itse olen yleensä puolet kuivahiivapussista laittanut, eli 5.5g. Onko tosta jotain haittaa, että hiivaa laittaa "liikaa"? Tuo hiivapussin puolittaminen vain on helppo tehdä, ja ei se hiiva kuitenkaan nyt kovin kallista ole.
 
Mikä on käytännön ero onko paistopinnalla papru vai taikina?

Ainakin oman uunin kuumuus 275 asteeseen säädettynä riittää siihen, että paperi alkaa hiiltyä ja haista. Aluksi kiersin tuon pitämällä lämmöt vähän pienemmällä, mutta kyllä lopputulos täydellä teholla on niin paljon parempi, että paperit saivat jäädä.
 
Varmaan voisi pienemmälläkin määrällä hiivaa tosiaan toimia. Melkein voisin testata. Itse olen yleensä puolet kuivahiivapussista laittanut, eli 5.5g. Onko tosta jotain haittaa, että hiivaa laittaa "liikaa"? Tuo hiivapussin puolittaminen vain on helppo tehdä, ja ei se hiiva kuitenkaan nyt kovin kallista ole.
Pidempi pizzataikinan kohotus ei ole parempi tässä oli hyvää juttua aiheesta kohdassa: kohottaminen
 
Tomaattikastikkeista muuten en huomannut, että kaikkein yksinkertaisinta olisi mainittu: joka S- ja K-kaupasta löytyvää Muttin hienojakoista murskaa ja siihen suolaa (+ tuoretta basilikaa ja öljyä). Ihan riittävän hienojakoista ilman prosessointia. Mm. Vito Iacopelli Youtuben puolella totesi tuon olevan suosikkitomaattinsa pizzan päälle markettien valikoimasta.
 
Ainakin oman uunin kuumuus 275 asteeseen säädettynä riittää siihen, että paperi alkaa hiiltyä ja haista. Aluksi kiersin tuon pitämällä lämmöt vähän pienemmällä, mutta kyllä lopputulos täydellä teholla on niin paljon parempi, että paperit saivat jäädä.
Kannattaa leikata se leivinpaperi pizzanmuotoiseksi, välttää pahimmat käryt ainaki ellei jopa ihan kokonaan.
 
Pidempi pizzataikinan kohotus ei ole parempi tässä oli hyvää juttua aiheesta kohdassa: kohottaminen
Mielenkiintoinen juttu. Tökkäsi silmään tosin teksti "+4 asteessa ja sitä kylmemmässä hiivan toiminta on niin hidasta, ettei kohoamista juurikaan tapahdu." Mitäs ihmettä? Hylly, jossa taikinan kohotan on lämpötila jotakuinkin tuota +4 luokkaa ja taikina paisuu vuorokaudessa lähes tuplakokoon. Ehkä se sitten on tarkka homma, että riittää, kunhan on edes vähän päälle +4 tms.
 
Mielenkiintoinen juttu. Tökkäsi silmään tosin teksti "+4 asteessa ja sitä kylmemmässä hiivan toiminta on niin hidasta, ettei kohoamista juurikaan tapahdu." Mitäs ihmettä? Hylly, jossa taikinan kohotan on lämpötila jotakuinkin tuota +4 luokkaa ja taikina paisuu vuorokaudessa lähes tuplakokoon. Ehkä se sitten on tarkka homma, että riittää, kunhan on edes vähän päälle +4 tms.
Joo siis voi olla, ja sekin et taikinassa kun alkanu toi käyminen niin se voi ite ylläpitää sitä lämpöä sen taikinan sisällä just sen yli 4'c asteen.
 
300g jauhoja, noin 200ml vettä, 1/2 tl kuivahiivaa ja 1tl suolaa. yön yli jääkaappiin tekeytymään.
Oma setti on 500g jauhoja, 350g vettä, 10g suolaa ja 3g kuivahiivaa. Kohotan pari päivää.
Taikinan teko on vielä helppoa, mutta miten taikinasta muovataan helpoiten pizza? Siis mieluusti edes vähän pyöreää muistuttava ja ennen kaikkea ilman reikiä... Reiät on huono juttu, kun täytteet menee läpi ja sitten pizza tarttuu ainakin osittain alustaan, ja se ei ainakaan helpota pizzan vippaamista paistoalustalle.

Mikä on sopiva määrä jauhoja per pizza?

Paistossa on toiminut yllättävän hyvin Tarjoustalon pizzakivi kaasugrillissä hehkutettuna. Pohjasta tulee rapea ja alapintakin saa vähän väriä. Lopputulos on ollut yllättävän hyvä siihen nähden miten epätoivoista räpellystä pizzan muovaaminen on. :)
 
Taikinan teko on vielä helppoa, mutta miten taikinasta muovataan helpoiten pizza? Siis mieluusti edes vähän pyöreää muistuttava ja ennen kaikkea ilman reikiä... Reiät on huono juttu, kun täytteet menee läpi ja sitten pizza tarttuu ainakin osittain alustaan, ja se ei ainakaan helpota pizzan vippaamista paistoalustalle.

Mikä on sopiva määrä jauhoja per pizza?

Paistossa on toiminut yllättävän hyvin Tarjoustalon pizzakivi kaasugrillissä hehkutettuna. Pohjasta tulee rapea ja alapintakin saa vähän väriä. Lopputulos on ollut yllättävän hyvä siihen nähden miten epätoivoista räpellystä pizzan muovaaminen on. :)
Mahdollisimman karkeita jauhoja tai ehkä jopa mieluusti mannasuurimoita reilusti pöydälle ja siihen sitten se pizzapallo ja rupiat pyörittelemään.


Muistat vaan jauhoja käyttäessä kopistella pahimmat jauhokasat pois ettei ne kärähä uunissa.
 
Mielenkiintoinen juttu. Tökkäsi silmään tosin teksti "+4 asteessa ja sitä kylmemmässä hiivan toiminta on niin hidasta, ettei kohoamista juurikaan tapahdu." Mitäs ihmettä? Hylly, jossa taikinan kohotan on lämpötila jotakuinkin tuota +4 luokkaa ja taikina paisuu vuorokaudessa lähes tuplakokoon. Ehkä se sitten on tarkka homma, että riittää, kunhan on edes vähän päälle +4 tms.

En oikein usko, että tuo 4 astetta olisi muuta kuin sinnepäin oleva nyrkkisääntö. Jotkut puhuvat myös esim. 2 asteesta. Jotain nousua tapahtuu omassa tuorehiivataikinassa vielä vuorokauden jälkeen alahyllyn takaosassa 2,5 asteessa.

Joka tapauksessa taikinalla on aikaa nousta, vaikka sen kuinka kylmään laittaakin. Taikina on usein lähempänä 30 astetta, kun se on vaivattu valmiiksi, käyminen tuottaa lämpöä kuten Cerpander totesi ja muodostuva ilmava rakenne toimii eristeenä. Jenkkiläisen taikinaguru Tom Lehmannin mukaan kohoamista ei jääkaappisäilytystä ajatellen saa välttämättä edes pysäytettyä ajoissa, jos käyminen ehtii jo kunnolla vauhtiin pöydällä. Se kenties selittää miksi oma taikina selvästi nousee hyvinkin kylmässä, kun on tullut pidettyä huoneenlämmössä helposti ainakin puolisen tuntia vaivaamisen jälkeen.
 
Onko kellään tuota ooni pizza uunia tai vastaavaa? Oletteko miten järkeilleet hankinnan, vai teettekö useinkin pizzaa? Saiko ooniin sekä kaasun että puu polton samaan uuniin? Johonkin toiseen uuniin sain, kun katselin youtubesta.
 
Onko kellään tuota ooni pizza uunia tai vastaavaa? Oletteko miten järkeilleet hankinnan, vai teettekö useinkin pizzaa? Saiko ooniin sekä kaasun että puu polton samaan uuniin? Johonkin toiseen uuniin sain, kun katselin youtubesta.
Meikältä löytyy koda ja pizzoja tehty nyt n. tasan vuoden verran. Aika usein on itsellä käytössä.
On tuo mainio vekotin jos haluaa viedä pizzan teon ns. uudelle levelille.
Ooneista ei "hybridiä" löydy missä eri lämmönlähteitä voisi käyttää samaan aikaan.
 
Ooneista on malleja missä voi käyttää kaasua tai puuta mutta ei tietty samaan aikaan. Olikohan ooni karu johon sai kaasuadapterin ja ehkä pro malli
 
Meikältä löytyy koda ja pizzoja tehty nyt n. tasan vuoden verran. Aika usein on itsellä käytössä.
On tuo mainio vekotin jos haluaa viedä pizzan teon ns. uudelle levelille.
Ooneista ei "hybridiä" löydy missä eri lämmönlähteitä voisi käyttää samaan aikaan.

Eikös niitä ole parikin mallia? Ei varmaan kirjaimellisesti samaan aikaan, mutta voi valita lämmittääkö sillä kertaa hiili/puulla vaiko lisävursteena saatavalla kaasupolttimella?
 
Ooni on noita halpisvehkeitä, tuskin niinhin mitään valtavaa omantunnonvääntöä tarvitaan?
valtaosa halvempia kuin Lenovon mitkään säälliset läppärit.
Tuossa tonin päälle-ryhmässä tietysti kannattaa jo miettiä onko järkeä ostaa, vai tehdä itse,
ja tuossa päällä kahden tonnin varmaan jutellaan vaimonkin kanssa...naapurin koirasta ;-)
 
Eikös niitä ole parikin mallia? Ei varmaan kirjaimellisesti samaan aikaan, mutta voi valita lämmittääkö sillä kertaa hiili/puulla vaiko lisävursteena saatavalla kaasupolttimella?
Onhan Ooneja joo reilu määrä vaihtoehtoja.
Oonilta ei löydy valikoimista "hybridiä" millä onnistuu paisto kahdella "polttoaineella" samaan aikaan, sillä niitäkin saatavilla muilta valmistajilta.

Kodat = vain kaasu, Fyra = vain puu, Ooni Karu (sama kuin Ooni 3 mutta uusilla kuorilla) ja Pro = kaupasta ostettuna vain puu ja lisätarvikkeena ostettavissa kaasupoltin.
 
Ooni on noita halpisvehkeitä, tuskin niinhin mitään valtavaa omantunnonvääntöä tarvitaan?
valtaosa halvempia kuin Lenovon mitkään säälliset läppärit.
Tuossa tonin päälle-ryhmässä tietysti kannattaa jo miettiä onko järkeä ostaa, vai tehdä itse,
ja tuossa päällä kahden tonnin varmaan jutellaan vaimonkin kanssa...naapurin koirasta ;-)
Voi olla jossain mielessä halppis, mutta tosiaan kuten jo joku tässä totesi, menee pizzan teko uudelle levelille. Itselläni mietityttää että kannattaako joka asiaan ostaa oma härveli, vaikka käyttöullakolta löytyykin varastotilaa, niin on tossakin oma siirtämisen vaivansa. Ei välttämättä joka viikko tee pizaa mieli (tai tekee mieli jotain muuta ruokaa), niin jos nyt esim. vuodessa noin 10 pizzaa tekee, niin tätä mietin että onko se sen arvoista. Tila ongelman takia en ehkä kaasupullota hommaisi (käytän hiili grilliä, en kaasugrilliä) ja katsoisin miten puilla paistaminen onnistuisi. Ja jos se tuntuisi vaivalloiselta, niin ostaisi myöhemmin sen kaasupullon. Ja taitaa tuo ooni olla ainut mitä Suomessa myydään. Olen kyllä netissä törmännyt muihinkin merkkeihin ja hinnat olleet samaa luokkaa.
 
Voi olla jossain mielessä halppis, mutta tosiaan kuten jo joku tässä totesi, menee pizzan teko uudelle levelille. Itselläni mietityttää että kannattaako joka asiaan ostaa oma härveli, vaikka käyttöullakolta löytyykin varastotilaa, niin on tossakin oma siirtämisen vaivansa. Ei välttämättä joka viikko tee pizaa mieli (tai tekee mieli jotain muuta ruokaa), niin jos nyt esim. vuodessa noin 10 pizzaa tekee, niin tätä mietin että onko se sen arvoista. Tila ongelman takia en ehkä kaasupullota hommaisi (käytän hiili grilliä, en kaasugrilliä) ja katsoisin miten puilla paistaminen onnistuisi. Ja jos se tuntuisi vaivalloiselta, niin ostaisi myöhemmin sen kaasupullon. Ja taitaa tuo ooni olla ainut mitä Suomessa myydään. Olen kyllä netissä törmännyt muihinkin merkkeihin ja hinnat olleet samaa luokkaa.
Pizzauunin kun ostat niin lupaan, että tuo 10 pizzaa vuodessa jää kyllä haaveeksi, usko pois.
Itsellä vähän suhtautuminen muutenkin pizzaan muuttunut tässä Oonin omistamisen aikana. Siirrytty niistä mättöpizzoista ehkä vähän laadukkaampiin täytteisiin ja "kevyempiin" pizzoihin (ei tuu sitä ähkyä). Toki on sillä mättöpizzallakin oma paikkansa.
Pizzan taisin viimeksi ostaa n. 6kk sitten, ts. miksi hakea kun kotona tekee parempaa.
 
Ja taitaa tuo ooni olla ainut mitä Suomessa myydään.

Sähkö, ihan esimerkkinä:

Muita:





...
 
Sähkö, ihan esimerkkinä:

Muita:





...

Olikohan niin että tuo Effeuno vaatii pistorasiaan 16A sulakkeen? Itelläni taitaa rasiat olla pääosin 10A sulakkeiden takana. Tuota oon ite himoinnut Zio Ciron ohella, ja tuskinpa kummankaan kanssa menisi metsään....se onko noissa mitään järkeä onkin toinen tarina. Tosin kaikki harrastukset maksavat, joten??????
 
Onko kellään tuota ooni pizza uunia tai vastaavaa? Oletteko miten järkeilleet hankinnan, vai teettekö useinkin pizzaa? Saiko ooniin sekä kaasun että puu polton samaan uuniin? Johonkin toiseen uuniin sain, kun katselin youtubesta.
Itsellä ooni koda. Ostoperusteluina itseensä sijoittaminen ja elämänlaatu ja mitä näitä nyt on. En tiedä mikä taika siinä oonissa on, mutta täysin samoista aineista tehty pizza uunissa vs oonissa, jälkimmäinen on viisi kertaa parempaa.
 
Ei oonissa mitään taikaa ole, lähinä uskonto (hierman kuin äpplen tuotteet) -mutta ero normiuuniin on pitsauuneissa lämpö. On aika eri paistaa jotain 400 asteessa 90 sekuntia, kuin 250 asteessa 12 minuuttia.
 
Olikohan niin että tuo Effeuno vaatii pistorasiaan 16A sulakkeen? Itelläni taitaa rasiat olla pääosin 10A sulakkeiden takana.

Joo, periaatteessa vaatii 16A, oliskos 12A, mutta vastusvirta on "helpo kuorma" -kuulin termin sähmömieheltä. Jos olisi sähkömoottori, niin sulakkennapsunta olisi taattua, mutta vastukset kuulemma iisimpiä. Niin tai näin, meidän sähköuuni on 20A sulakken takana, ja kuluttaa "kaikki päällä" paljon enemmän kuin Effeuno, ja sulake on palanut tasan yhden kerran 10 vuoden aikana...ja tällöin huomasimme että siellä on ollut vahingossa koko sen ajan 10A sulake!

Tästä rohkaistuneena olenkin Effeuno-jonossa. ;-)
 
Lisäksi tulppasulake eli se vaihdettava valkoinen sulake metallikärjellä kestää 1,5 kertaista virtaa aika pitkään. Eiköhän tuonkin uunin vastus ole osan aikaa pois päältä koska termostaatilla tehoa katkotaan ja tämä antaa sulakkeelle aina aikaa jäähtyä. Lisäksi tuolle uunille (P134H) on ilmoitettu tehoksi 2,8kW joten eihän se ota virtaa kuin 12A. Tuskin tulee sulakkeenpalamisia tuolla teholla 10A tulppasulakkeella.
 
Lisäksi tulppasulake eli se vaihdettava valkoinen sulake metallikärjellä kestää 1,5 kertaista virtaa aika pitkään. Eiköhän tuonkin uunin vastus ole osan aikaa pois päältä koska termostaatilla tehoa katkotaan ja tämä antaa sulakkeelle aina aikaa jäähtyä. Lisäksi tuolle uunille (P134H) on ilmoitettu tehoksi 2,8kW joten eihän se ota virtaa kuin 12A. Tuskin tulee sulakkeenpalamisia tuolla teholla 10A tulppasulakkeella.

Äläpä houkuttele, pian joutuu tilaamaan tuon uunin:D
 
Jos on tiedossa kelpo laktoositon juusto pizzaan niin vinkkiä otetaan vastaan!

Mozzarellapalloja suolavedessä saa laktoosittomana kaikista isommista ruokakaupoista. Aika erilaista toki käyttää kuin raasteet. Vetisyyttä saa helposti pois painelemalla palasina reilun talouspaperimäärän välissä.

Lisämakua saa vaikka raastamalla pienen määrän pecorino romanoa tai parmesaania lisäksi. Pitkään kypsytettyinä laktoosin määrä pitäisi noissa kaiketi olla käytännössä olematon.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 836
Viestejä
4 513 231
Jäsenet
74 498
Uusin jäsen
maaze

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom