Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Olinpa aikas fiiliksissä kun tein pitkästä aikaa taikinan käsin ja tulin tuon 70%:n taikinan kanssa juttuun, vielä pizzalapionkin kanssa touhuuminen onnistui joka lätyllä?☺️ Sai uutta uskoa jatkoon ja uunikuume vaan kasvaa, vaikka noillakin systeemeillä kyllä pärjää aikas hyvin.

PCIMG_2021-05-02_19-20-06.JPGIMG_20210502_174925.jpg
 
Tässä eilisen lounas, "ylijääneistä" taikinoista viikonlopulta. (Kannataa aina tehdä extraa niin saa sitten syödä viikollakin.)
Poolish taikina, 22h kylmäfermentointi jääkaapissa poolishille, sitten isona pallona kylmäkohotus jääkaapissa 16h. Jonka jälkeen palloiksi ja takaisin jääkaappiin, 3-4h ennen paistoa pöydälle.
Pizzana Parma eli pohjalle kastike, mozzarella + inasen pecorinoa sitten paistoon, jonka jälkeen parmankinkku, rucola, tuore tomaatti ja pecorinoa. Ai, että. :drool:

IMG_4552.jpg
 
Hmm... pitääkin tuota poolish-tekniikkaa koittaa, en ollut aikaisemmin kuullut mutta kun googlettelin aihetta niin vaikuttaa hyvältä. Olen aikaisemmin säästänyt satsista aina pienen palan pizzataikinaa pakkaseen ja käyttänyt seuraavassa leivonnassa esitaikinana.
 
Hmm... pitääkin tuota poolish-tekniikkaa koittaa, en ollut aikaisemmin kuullut mutta kun googlettelin aihetta niin vaikuttaa hyvältä. Olen aikaisemmin säästänyt satsista aina pienen palan pizzataikinaa pakkaseen ja käyttänyt seuraavassa leivonnassa esitaikinana.
Kannattaa ehdottomasti kokeilla, tuolla poolishilla saa vähän ikään kuin hapanjuurimaisen maun tuohon taikinaan mikä on omasta mielestä kyllä hyvä, poolish on myös ihan tajuttoman helppo ja työvaiheiltaan nopea tehdä. Odottelua sitten senkin puolesta..
 
Tässä eilisen lounas, "ylijääneistä" taikinoista viikonlopulta. (Kannataa aina tehdä extraa niin saa sitten syödä viikollakin.)
Poolish taikina, 22h kylmäfermentointi jääkaapissa poolishille, sitten isona pallona kylmäkohotus jääkaapissa 16h. Jonka jälkeen palloiksi ja takaisin jääkaappiin, 3-4h ennen paistoa pöydälle.
Pizzana Parma eli pohjalle kastike, mozzarella + inasen pecorinoa sitten paistoon, jonka jälkeen parmankinkku, rucola, tuore tomaatti ja pecorinoa. Ai, että. :drool:

IMG_4552.jpg

Sen näköinen pizza, että olis tehty ihan kunnon uunissa?
 
Tuli ostettua tuo lidlin pizzalapio, varmaan tulee modattua siitä kääntölapio leikkaamalla siitä pyöreä. Katotaan miten onnistuu :btooth:
 
oli pizzakivet loppu lidlistä täältä mut ton pyöreen olisin voinu ostaa mun ennestään on kantikas....mut biltemasta näköjään saa samalla hintaa tommosen...tosin lidlin kivi olis ollu 5cm isompi
 
Se ois taas halvalla pizzakiveä Lidlissä:

1620832074152.png
Kiitti vinkistä! :tup:
Pizzakivi ollut jonkin aikaa jo mielenpäällä mutta nyt se piti käydä hakemassa talteen kun halvalla sai. Vähän sitä teräslevyä kanssa tässä puntaroinut muta kokeillaan nyt ainakin ensin tällä. Eiköhän tuo ole parempi kun ei kiveä ollenkaan. Eka testipizza on kylläkin nyt vaan joku Lidlin pakastepizza.
 
Kiitti vinkistä! :tup:
Pizzakivi ollut jonkin aikaa jo mielenpäällä mutta nyt se piti käydä hakemassa talteen kun halvalla sai. Vähän sitä teräslevyä kanssa tässä puntaroinut muta kokeillaan nyt ainakin ensin tällä. Eiköhän tuo ole parempi kun ei kiveä ollenkaan. Eka testipizza on kylläkin nyt vaan joku Lidlin pakastepizza.
Aika hyvänä teräslevynähän käy myös tollanen iso pannu mitä niillä on nyt siellä myynnissä. Riippuen tietty, että miten isoa kaipaa.
 
Kumpi on parempi, kultakeramiikan pizzakivi vai toi lidlin kivi? Toi lidlin on ainaki tasanen. Mietin et kannattaako käyä tollasta hakeen jos jo löytyy kultakeramiikan kivi
 
Yksi valurautainen pannu löytyy mutta on hieman pieni pizzan tekoon. On sillä joskus tullut pannupizzaa väännettyä. Pohjan kypsyyden arvioimisen kanssa on vaan hieman hankalaa sillä menetelmällä millä tein.
 
Kumpi on parempi, kultakeramiikan pizzakivi vai toi lidlin kivi? Toi lidlin on ainaki tasanen. Mietin et kannattaako käyä tollasta hakeen jos jo löytyy kultakeramiikan kivi
Menetät tuossa testissä alle kympin. Epäilen että on aika pieni todennäköisyys sille, että täältä löytyy nuo molemmat omivastava ihminen ennestään.
 
Itse nappasin eilen K-rauadasta Cellon pitsakivet jossa oli mukana rst- alustat. Nyt on parit pitsat tehty grillissä ja hyvää alkaa tulemaan.
Eilen meni harjoitellessa ja tänään onistui jo paremmin. Tuo rst alusta on näppärä, tekee pitsan sen päälle ja niiltä sitten heilauttaa pitsat kivien päälle. Ei tarvitse mitään erillisiä lapiota. Ja valmiit pitsat kiviltä sitten taas rst alustalle.
 
Mitäs kinkkuja ja juustoja olette käyttäneet oonipitsoissa? Perus mozzarellaraaste tuntuu olevan turhan "kuivaa" ja samaten kinkkusuikaleet. Saisi toi mozzarella olla vähän venyvämpää ja pitäskö toi kinkkukin silputa itse palasesta?
 
Mitäs kinkkuja ja juustoja olette käyttäneet oonipitsoissa? Perus mozzarellaraaste tuntuu olevan turhan "kuivaa" ja samaten kinkkusuikaleet. Saisi toi mozzarella olla vähän venyvämpää ja pitäskö toi kinkkukin silputa itse palasesta?

6410405132376


Kinkkua en ole edes laittanut, laitan aina salamia. Kotivaran Napolin Salami on namskis. :drool:
 
Mitäs kinkkuja ja juustoja olette käyttäneet oonipitsoissa? Perus mozzarellaraaste
Parman kinkku, joka laitetaan pizzalle vasta paistamisen jälkeen.

Buffalo mozzarella tai muu mozzarella-pallo, josta leikkaa siivuja.

Tuossa ne, mitä itse käytän. Joskus pizzan pohjalle jotain muuta raastetta makua antamaan. Esim. parmesaania.
 
Jossakin joku aikaisemmin suositteli ritan herkun mozzarellaa. Sitä tullut itse käytettyä.
 
Se on kyllä jännää miten ihmisten makutottumukset vaihtelee. Ananashan on ikuinen kiistankappale, kuuluuko se pitsaan vai ei ?
Itsehän liputan sen puolesta, antaa pikantin yksityiskohdan kunhan käytetty hillitysti. Mozzarellaviipaleiden laittamista pitsan päälle en ymmärrä millään, että miksi ihmeessä? Siitä tule epämääräsitä mössöä ja sitä on ihan liikaa. Tomaattiviipalet taas sopivat hyvin pitsan päälle. Parmankinkussa ei ole muuta hienoa kuin nimi ja voisi puolestani jäädä sinne Parmaan.

Mutta pitsahan on siitä hieno ruoka että siihen voi ampua haulikolla tykkäämänsä ainekset, ja valmista tulee. Ja monesti vielä hyvääkin.
 
Ikinä en ole maistanut huonoa itsetehtyä. Eroja on toki. Toisella hienompaa ja toisella vapaammin lätkittyä, mutta jotenkin pitsassa näkyy ja tuntuu tekijänsä persoona. Karmea imelyys tähän että kunhan on sydämellä tehty niin se välittyy. Pätee ruokaan yleensäkin.
 
Liian isot "juustokeskittymät" ja ehkä myös tuo mozzarellan käyttö. Mielummin harvakseltaan tasaisesti kuin keskitetysti.
Mutta mikä estää leikkaamasta ne siivut pienempiin paloihin/suikaleisiin? Niin ainakin itse teen silloin, kun en halua jotain margheritan tyylistä, jossa juusto on keskiössä.
 
Onko suosituksia Ooni Koda 16 pizzalapioksi (reiällistä, reiätöntä, metallista, puista..)? Entäpä jos ei itse taikinaan alussa ehdi opiskella, niin millä valmistaikinalla saa hyviä tuloksia Oonissa?
 
Yön yli on liiottelua. Uunin lämmittämisen aika eli 1,5h on riittänyt huoneenlämmössä leikattuna.
 
voisi laittaa tänään tuon poolish-taikinan testiin, ei ole tullut kertaakaan vielä kylmässä pidettyä taikinaa niin toivottavasti tuo on maukas. ei sillä että pizza nopeasti kohotettunakaan pahaa olisi ollut.
 
Onko suosituksia Ooni Koda 16 pizzalapioksi (reiällistä, reiätöntä, metallista, puista..)? Entäpä jos ei itse taikinaan alussa ehdi opiskella, niin millä valmistaikinalla saa hyviä tuloksia Oonissa?
Itsellä on kokeilulistalla Fazerin pakastepullat. Ilmeisesti toimivaa settiä K-Ruoka.fi – Fazer pizzataikina 4x150g pakaste

Itsellä on kiinasta tulossa tämmöinen lapio: 26.45US $ 45% OFF|12 14 inch Big long Aluminum Pizza Shovel Peel With Long Handle Accessorie Pizza Paddle Spatula Nonstick Round Pan Baking turner|Pizza Tools| - AliExpress
Pitäisi tulla alkuviikosta jos ei aikasemmin eksy.

voisi laittaa tänään tuon poolish-taikinan testiin, ei ole tullut kertaakaan vielä kylmässä pidettyä taikinaa niin toivottavasti tuo on maukas. ei sillä että pizza nopeasti kohotettunakaan pahaa olisi ollut.
Peukku Poolishille. Itse tehnyt viime aikoina taikinat sillä ja tullut kyllä hyvää settiä. Nimenomaan tällä ohjeella/laskurilla Poolish – Oikotie aromeihin
 
Fazerin pakastepullat kannattaa ottaa jo edellisenä iltana omaan kulhoon jääkaappiin sulamaan ja huoneenlämpöön 4-5 tuntia ennen valmistamista.

ps. mulla on ollut joka kerta pussissa yksi ylimääräinen pulla :)
 
Ne pakataan painon mukaan sinne pussiin.

Rohkenen olla eri mieltä. Pussissa pitäis olla 600 gr eli 4x150gr palloa, mutta kyllä mullakin on ollut välillä 5 palloa/pussi, jotka on myös painaneet sen 150gr pallo, eli yks ylimääräinen on ollut mukana. Silloin on koko pussi painanut 750gr.

Ostin tänään ekat Fazerin pullat testiin. Vakaa näyttää pussukalle reilut 900g ja tunnustelulla vaikuttaisi olevan 6 pullaa. En tee reklamaatiota...

1621717678714.png
 
Ostin tänään ekat Fazerin pullat testiin. Vakaa näyttää pussukalle reilut 900g ja tunnustelulla vaikuttaisi olevan 6 pullaa. En tee reklamaatiota...
Vaikka tämä onkin kiva juttu, niin kyllähän tämäkin laadusta kertoo. Kyllä huonommillakin mittaustavoilla pitäisi pystyä erottamaan kuinka monta "pullaa" tuolla pussissa on.
 
Oon 6 pizzaa oonilla tehnyt. Pitää harjotella lisää.
Tein neljä putkeen ja kahden vikan kanssa jauhot syttyi tuleen. Siinä sitten peitten palavaa jauhoa pizzalla ja sammuihan se, mutta leikkimiseks meni. Kysymys.
- millä välineellä te putsaatte kiven jauhoista pizzojen paiston välissä?

EDIT: ja Fazerin pakastepallot taitaa olla melko pieniä. Tossa katsoin, että poolish ohjeella 30cm pizza tarvii n.250g taikinaa. Fazerin pussissa pallolle jää joka tapauksessa alle 200g eli ei tolla 25cm pizzaa kyllä tehdä.
 
Viimeksi muokattu:
Tytär halusi kinkkupizzan sinihomejuustolla.

Pizza jämähti alustaan todella lujasti kiinni, koska unohdin lisätä taikinaan öljyä.

IMG_20210523_164659.jpg
 
Oon 6 pizzaa oonilla tehnyt. Pitää harjotella lisää.
Tein neljä putkeen ja kahden vikan kanssa jauhot syttyi tuleen. Siinä sitten peitten palavaa jauhoa pizzalla ja sammuihan se, mutta leikkimiseks meni. Kysymys.
- millä välineellä te putsaatte kiven jauhoista pizzojen paiston välissä?
Mä oon putsannut ihan sellasella grillin pitkävartisella rosterikolmioharjalla. Putsaan joka pizzan välissä, se sinne kivelle jäävä jauho on ihan mustaa kun saa seuraavan pizzan valmiiksi, ei tee kyllä mieli edes vipata uutta pizzaa siihen päälle. Tympeetä hommaa tuo putsaus, vähemmän jauhoja, mutta sitten se tahmaa lapioon kiinni...
 
Tytär halusi kinkkupizzan sinihomejuustolla.

Pizza jämähti alustaan todella lujasti kiinni, koska unohdin lisätä taikinaan öljyä.

Itsellä on tämän ketjun innoittamana myös nuo pizza-alustat.

Välillä tuntuu jäävän kiinni ihan perkeleesti, ja välillä taas irtoaa todella hienosti. Onko heittää vinkkejä mistä johtuisi että tarraa, öljy vissiin tosiaan?
 
Itsellä on tämän ketjun innoittamana myös nuo pizza-alustat.

Välillä tuntuu jäävän kiinni ihan perkeleesti, ja välillä taas irtoaa todella hienosti. Onko heittää vinkkejä mistä johtuisi että tarraa, öljy vissiin tosiaan?
Onko alustaa esilämmitetty riittävästi? Tarraaminen kuulostaisi siltä, että on päässyt alkuun jäähtymään liiaksi. Kiveenkin saa jäämään pizzan kiinni, jos kivi on liian kylmä, mutta kivi onneksi varastoi lämpöä ihan eri tavalla kuin nuo peltilirpakkeet.
 
Onko alustaa esilämmitetty riittävästi? Tarraaminen kuulostaisi siltä, että on päässyt alkuun jäähtymään liiaksi. Kiveenkin saa jäämään pizzan kiinni, jos kivi on liian kylmä, mutta kivi onneksi varastoi lämpöä ihan eri tavalla kuin nuo peltilirpakkeet.

Tuossa oli vissiin se reikäpelti kyseessä. Ei sitä kyllä esilämmitellä kun se on pinnoitettu.

@Quirzo tarttuu jos pohjaan tulee reikä tms. En ole käyttänyt ollenkaan öljyä mutta ripottelen pellille mannasuurimoita ennen kun levitän taikinan siihen, niin ei ole tarttunut.
 
Tuossa oli vissiin se reikäpelti kyseessä. Ei sitä kyllä esilämmitellä kun se on pinnoitettu.
Ei pinnoittaminen esilämmittämistä estä, jos ei esilämmittele hulluihin lämpöihin. On mullakin pinnoitettuja pizzapeltejä, jotka esilämmitän kaikesta huolimatta. Reiällisistä ei tosin ole kokemusta, mutta ei kai ne nyt asiaan juuri eroa tee?
 
Ei pinnoittaminen esilämmittämistä estä, jos ei esilämmittele hulluihin lämpöihin. On mullakin pinnoitettuja pizzapeltejä, jotka esilämmitän kaikesta huolimatta. Reiällisistä ei tosin ole kokemusta, mutta ei kai ne nyt asiaan juuri eroa tee?

Juu, vähän huonosti muotoilin. Siis lähinnä tarkoitin, että se on pinnoitettu kun lähtökohtaisesti se taikina levitetään siihen pellille ja sitten uuniin.
 
Saiko poolish taikinapalloja pakastaa? Mietin, että jos olisi tehnyt kerralla isomman setin ja laittanut pakastimeen pahan päivän varalle muutaman.
 
Saiko poolish taikinapalloja pakastaa? Mietin, että jos olisi tehnyt kerralla isomman setin ja laittanut pakastimeen pahan päivän varalle muutaman.
On ollu pakkasessa ja on tälläkin hetkellä jokunen poolish pallo.
Pisin aika mitä ne on siellä säilyny (ennen ku tullut tarve) on pari viikkoa.

Aamulla ottanut sulamaan huoneenlämpöön ja sitten ne onkin iltasella ollut paistovalmiita. En tiedä tulisiko parempi tulos jos ottaa edellinä iltana yöksi jääkaappiin ja sitten pari kolme tuntia ennen paistoa huoneenlämpöön.

Pakkaseen pallot on mennyt siinä vaiheessa kun ne ns. normisti ottaisin jääkaapista huoneenlämpöön.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
256 595
Viestejä
4 459 875
Jäsenet
73 781
Uusin jäsen
JarkkoRuutu

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom