Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

tommosta piirakkakaulinta joskus käytän kun haluan vähän pyöristellä muotoja mutta en kaulita reunaa ohueks

6410411826016_0.jpg


Oon nyt testannu pohjina sekä fazerin palloja että pirkka parhaat palloja....omasta mielestä ehkä noi fazerin pallot on parempia kuiteskin ja ovat melkein euron halvempiakin, tosin erittäin herkkiä reikiintymään venytettäessä mutta en tee kovin isoja pizzoja noista niin ei haittaa niin paljon....ehkä max 30cm kokoon teen.
Vähän on toi pizzalapion käyttö hakusessa vielä kun eka yritelmät ei oikein onnistunu niin oon nyt tehny suoraan pizzan ensin lapiolle ja jauhoja väliin että liukuu siinä tarpeeks että sen sitten painavampana täytteineen saa myös nopeasti kivelle heitettyä ilman että sen kanssa tarvii tapella...Kivelle vähän ripottelen durum jauhoja ennenkun pizzan heitän siihen päälle. Samoin täytteineen olevan pizzan taputtelen kevyesti hieman kämmenellä päältä ennen kivelle lykkäämistä että jos tarvii vähän ravistella lapion kanssa niin päällimmäiset irtotäytteet ei sitten sinkoile kivelle ennen aikojaan
 
Viimeksi muokattu:
PPPP on kyllä sitkoltaan parhaita.

Yksi vuorokausi jääkaapissa ja kaksi tuntia huoneenlämmössä.

Sitten vaan pizzalapparille durumia ja taikinapallo peukkujen ja etu- sekä keskisormien väliin ja alkaa venyttämään roukkumalla ja sitten kun taikina on lähellä "murtumispistettä", heittää fribeen kummankin kämmensyrjän päälle ja venyttää loput ennen täytteiden laittamista.

IMG_20220627_192640.jpg
IMG_20220627_192129.jpg
 
Ihan vain sivuhuomautuksena että Fazer tekee myös Pirkka Parhaat pizzapohjat, en tiedä onko resepti/valmistusmetodi sitten eri.
 
Ostin tollasen Oonin kun täältä bongasin verkkokaupan alennuksen. Täältä hyvillä vinkeillä (kiitokse niistä) k-kauppaan pizzakaveri -tuotteita hakemaan ja eikun kädet saveen. Ostin jotain Duran Duran jauhoja, Pirkka pizzapohjapalloja ja muut niiden tuotteet. Tomaattisosetta en löytänyt niiltä niin ostin Muttia. Käytännössä epäonnistuminen oli lähes mahdotonta näillä varustuksilla. Koko perhe odotti gourme pizzoja erittäin nälkäisinä. Uuden oman Pizzerian nimeä jo mietiskelin.

Pirkan pallot annoin sulaa pari tuntia. You tubesta pikaiset vinkit miten se pohja levitetään. Sehän näyttää helpolta. Vähän jauhoja ja käsillä vähän pyöritetään. Itsevarmuutta hehkuen eikun Ooni tulille ja tuumasta toimeen pohjien kanssa.

Se taikina taisteli vastaan ja aina palautui takas möntiksi. Koitin tehdä liian ohutta liian vähällä jauhoilla. Se repeili huolella, laitoin tomaattisosetta vielä varmuuden vuoksi mut en saanut sitä irti. Se meni suoraan roskiin.

Toinen pizza vaikutti paremmalta (koitin kaulinta kun ei se oikein lähtenyt käsillä) ja siihen laitoin kaikki kamat päälle. Se oli kuitenkin vuorollaan pöydässä, lapiossa ja pizzakivessä kiinni. Sillä sainkin sotkettua kaikki paikat. Taistelin sen päällysaineineen sinne Ooniin, osa jäi kuitenkin terassille, pöydälle ja lapioon. Oonin jäi semmonen kasa pizzaa. Annoin vähän jäähtyä, siivosin oonin ja laitoin sen pizzakasan roskiin.

Abaut tässä vaiheessa muu perhe rupesi valmistamaan omaa ruokaa.

En lannistunut pienistä vastoinkäymisistä. Harjoittelin vielä kolmannella pohjalla. Lisäsin reilusti jauhoja ja sekin repesi, jolloin yritin aloittaa sillä samalla alusta, mutta pohja oli täynnä jauhoja joten se meni ihan koppuraiseksi ja laitoin sen roskiin.

Neljännellä pallukalla olikin sitten kovat odotukset. Sain apuja paremmalta puoliskolta ja siitä tuli ihan hyvä. Tosi pieni, mutta sain sen paistettua.

Annetaan kuvien puhua puolesta. En ihan jokaisesta käänteenkohdasta saanut kuvaa kun kädet oli erinäisissä pizza-aineissa.

Pizzerian perustaminen vielä vähän viivästyy.

PXL_20220629_110112482.jpg
PXL_20220629_111058659.jpg
PXL_20220629_111546646.jpg
PXL_20220629_114057745.jpg
Hieno tarina. Kyllä se itsellänikin oli melkoista säheltämistä aluksi, mutta muutaman kerran jälkeen homma alkaa sujua paremmin. Ei muuta kuin lisää harjoitusta ja suunta kohti perheen pizzamestaria. Jos muutaman vinkin sopii antaa, niin seuraavalla kerralla:
  • Opettele muotoilemaan pallot pizzan muotoiseksi käsin. Katsele vaikka Youtubesta muutama video niin löytyy vinkkejä tekniikkaan. Muutaman kerran jälkeen alkaa onnistumaan luontevasti. Kaulin pilaa ilmakuplat ja saa pizzan tarttumaan pöytään.
  • Lisää jauhoa pyöritellessä. Ehkäisee jämähtämistä pöytään/lapioon/uuniin.
  • Jätä enemmän paksuutta keskelle ja reunoille. Läpinäkyvän ohut pizza repeää vamasti jossain vaiheessa.
  • Jätä hieman enemmän tilaa reunoille kuin kuvassa 2. Viimeisessäkin kuvassa ollaan paikoin riskirajoilla. Jos tomaattikastike/täytteet ovat liian reunalla, niin pienikin taikinan rullautuminen uuniin laitossa saa aikaan sen, että täytteet ottavat kiinni kiveen ja taikina ei enää liu'u.
  • Osta infrapunalämpömittari, jos ei ole jo. Helpottaa sopivan uunin lämpötilan löytämistä. Itse tähtään noin 400-450 asteeseen keskelle kiveä.
 
Jahas. Pitäis taas yrittää pizzaa grillissä. Aika järjestelmällisesti ne on menny vituiks pohjan teosta lähtien.
Mikä hitto siinä pohjan tekemisessä voi olla niin vaikeeta? Videoissa ne ottaa pallon ja painelee siitä levyn ja sillä hyvä. Minä kun yritän niin taikina ei leviä. Ei sitten millään. Vaikka kuinka painelee samalla lailla kun videoissa niin pohja pysyy aina semmosena tennispallon kokoisena lättynä. Vaikak kuinka painelee niin aina kuroutuu kasaan. Sitten alkaa jo palaa hermot ja vaikka kaulimella yrittää niin ei. Taikina on kuin kumia. Puuh.

Sitten kivi grilliin ja kuumaksi. Pizza kivelle ja avot, pohja palaa mustaksi ja täytteet eivät ole edes sulaneet. Miten tonkin voi ryssiä.

Pitää tilaa infrapuna lämpömittari josko sillä sais vähän tarkemmin mitattua lämpöä. Mutta kokeillaan taas kerran ilman ja katotaan kuinka komeasti tällä kertaa ryssii. Olispa jotain pizzantekokursseja missä näytetään miten toi homma hoituu.
 
Jahas. Pitäis taas yrittää pizzaa grillissä. Aika järjestelmällisesti ne on menny vituiks pohjan teosta lähtien.
Mikä hitto siinä pohjan tekemisessä voi olla niin vaikeeta? Videoissa ne ottaa pallon ja painelee siitä levyn ja sillä hyvä. Minä kun yritän niin taikina ei leviä. Ei sitten millään. Vaikka kuinka painelee samalla lailla kun videoissa niin pohja pysyy aina semmosena tennispallon kokoisena lättynä. Vaikak kuinka painelee niin aina kuroutuu kasaan. Sitten alkaa jo palaa hermot ja vaikka kaulimella yrittää niin ei. Taikina on kuin kumia. Puuh.

Sitten kivi grilliin ja kuumaksi. Pizza kivelle ja avot, pohja palaa mustaksi ja täytteet eivät ole edes sulaneet. Miten tonkin voi ryssiä.

Pitää tilaa infrapuna lämpömittari josko sillä sais vähän tarkemmin mitattua lämpöä. Mutta kokeillaan taas kerran ilman ja katotaan kuinka komeasti tällä kertaa ryssii. Olispa jotain pizzantekokursseja missä näytetään miten toi homma hoituu.
Musta kuulostaa siltä, että luet vaan netistä ohjeita ymmärtämättä mitkä jutut niissä on tärkeitä ja sitten luet uutta ohjetta ja ihmettelet kun ei toimi, kun ohje ei oikeasti sovellu sun käyttöön.

Jos se pohjan levitys ei meinaa onnistua, niin sulla on todennäköisesti liikaa vaivattu taikina tai jauho vs. vesi koostumussuhde ei ole sopiva tarpeisiisi.

Oleellista on systemaattisesti miettiä mikä on ongelma ja etsiä siihen systemaattisesti ratkaisua, eikä vaan sattumanvaraisesti muuteta asioita tuurilla netistä luettujen ohjeiden mukana - ohjeiden, jotka eivät nimenomaan ota sun tilannetta huomioon mitenkään.

Pohja ei levity - koita seuraavia:
1) varioi vaivauksen määrää (tee vaikka 2 identtistä taikinaa joista toista vaivaat "normaalisti" ja toista selvästi vähemmän) ja sitten testaat mikä toimii paremmin.
2) varioi pohjan reseptiä (enemmän tai vähemmän jauhoa / hiivaa / öljyä / vettä jne. säädä vain yhtä muuttujaa kerrallaan).

--
Minkälainen grilli on kyseessä? Riippuen grillistä ja kiveestä, niin helposti käy niin, että itse grilli on suht kylmä ja kivi on liian kuuma suhteessa sen muun uunin lämpötilaan -> käy just niinkuin sanot ja pohja paistuu palamisen rajalle, mutta täytteet ovat vielä puolivalmiita. Kun ei tunne sun grilliä, kiveä ja pizzan kokoa yms. niin on vaikea antaa yleispätevää ohjetta - kaikki riippuu niistä välineistä.

Jos nyt oletan että sulla on kaasugrilli, niin koittaisin ehkä saada grillin lämpöjä kovemmaksi suhteessa kiveen sillä, että esilämmittäisin kiveä matalammalla teholla ja sitten löisin kaasutöhön täysille just ennenkuin se pizza menee uuniin. Jos kivi ei ole ihan niin törkeän kuuma, niin paistoaika kasvaa vähän ennen kuin pohja palaa ja kaasun täysillä olo toivottavasti nostaa grillissä olevan uunin lämpötilaa korkeammalle, joka paistaa sitten täytteitä toivottavasti sopivammin. Mutta tässäkin taas ihan täytteiden laatu + niiden määrä jne. vaikuttavat

Mutta nämäkin ohjeet nyt on ihan puhtaasti hatusta revittyjä ja voin olla pahastikin väärässä. Ehkä sun grilli + kivi yhdistelmällä ei voi edes yrittämällä saada lämpöjä sopiviksi, vaikea sanoa näin etäältä.

Ei niistä kursseistakaan ole apua jos vaan toistat ohjeet jotka toimivat kurssilla käytetyillä välineillä. Oikeasti ne omat reseptit + toimintatavat pitää tuunata omien välineiden mukaan.

--
Aijoo: ongelmanratkaisua kannattaa etsiä
1) ilman liiallista kaljan kittaamista
2) paljon ennenkuin nälkä alkaa iskeä itselle / perheelle / kavereille

Koko homma on tuhoontuomittua jos on 12 kaljan kännissä ja nälkäkiukku on päällä.
 
Musta kuulostaa siltä, että luet vaan netistä ohjeita ymmärtämättä mitkä jutut niissä on tärkeitä ja sitten luet uutta ohjetta ja ihmettelet kun ei toimi, kun ohje ei oikeasti sovellu sun käyttöön.

Jos se pohjan levitys ei meinaa onnistua, niin sulla on todennäköisesti liikaa vaivattu taikina tai jauho vs. vesi koostumussuhde ei ole sopiva tarpeisiisi.

Oleellista on systemaattisesti miettiä mikä on ongelma ja etsiä siihen systemaattisesti ratkaisua, eikä vaan sattumanvaraisesti muuteta asioita tuurilla netistä luettujen ohjeiden mukana - ohjeiden, jotka eivät nimenomaan ota sun tilannetta huomioon mitenkään.

Pohja ei levity - koita seuraavia:
1) varioi vaivauksen määrää (tee vaikka 2 identtistä taikinaa joista toista vaivaat "normaalisti" ja toista selvästi vähemmän) ja sitten testaat mikä toimii paremmin.
2) varioi pohjan reseptiä (enemmän tai vähemmän jauhoa / hiivaa / öljyä / vettä jne. säädä vain yhtä muuttujaa kerrallaan).

--
Minkälainen grilli on kyseessä? Riippuen grillistä ja kiveestä, niin helposti käy niin, että itse grilli on suht kylmä ja kivi on liian kuuma suhteessa sen muun uunin lämpötilaan -> käy just niinkuin sanot ja pohja paistuu palamisen rajalle, mutta täytteet ovat vielä puolivalmiita. Kun ei tunne sun grilliä, kiveä ja pizzan kokoa yms. niin on vaikea antaa yleispätevää ohjetta - kaikki riippuu niistä välineistä.

Jos nyt oletan että sulla on kaasugrilli, niin koittaisin ehkä saada grillin lämpöjä kovemmaksi suhteessa kiveen sillä, että esilämmittäisin kiveä matalammalla teholla ja sitten löisin kaasutöhön täysille just ennenkuin se pizza menee uuniin. Jos kivi ei ole ihan niin törkeän kuuma, niin paistoaika kasvaa vähän ennen kuin pohja palaa ja kaasun täysillä olo toivottavasti nostaa grillissä olevan uunin lämpötilaa korkeammalle, joka paistaa sitten täytteitä toivottavasti sopivammin. Mutta tässäkin taas ihan täytteiden laatu + niiden määrä jne. vaikuttavat

Mutta nämäkin ohjeet nyt on ihan puhtaasti hatusta revittyjä ja voin olla pahastikin väärässä. Ehkä sun grilli + kivi yhdistelmällä ei voi edes yrittämällä saada lämpöjä sopiviksi, vaikea sanoa näin etäältä.

Ei niistä kursseistakaan ole apua jos vaan toistat ohjeet jotka toimivat kurssilla käytetyillä välineillä. Oikeasti ne omat reseptit + toimintatavat pitää tuunata omien välineiden mukaan.

--
Aijoo: ongelmanratkaisua kannattaa etsiä
1) ilman liiallista kaljan kittaamista
2) paljon ennenkuin nälkä alkaa iskeä itselle / perheelle / kavereille

Koko homma on tuhoontuomittua jos on 12 kaljan kännissä ja nälkäkiukku on päällä.
Pohjia oon kokeillu sekä tehdä ite ja ostaa valmiina palloina. Kaikissa mulla käy samoin. Ennen luulin että mun taikinassa vikaa mutta noi kaupan palloissa oli ihan samoja ongelmia. Eli mun taikina on aika lailla mitä pitää. Tänään ostin laiskuuttani taas palloja kahta eri valmistajaa niin pitää kattoo kuin käy.

Grillinä on Weber Master Touch että sen suhteen kaikki pitäis olla kunnossa.

Ja kokkaan selvinpäin. Tosin kokkauksen jälkeen tulee yleensä pari kaadettua vitutukseen.

Kurssilla meinaan sitä että siellä saisi palautteen siitä mitä tekee väärin. Vittumaista tehdä aina vaan samat virheet muttakun ei tiedä mitä tekee väärin ja missä. Se alkaa turhauttamaan. Kun olis joku siinä vieressä joka sanoo että ei, nyt teet sen ja sen väärin ja kokeileppa näin. Toi tässä on erityisen turhauttavaa.
 
Pohjia oon kokeillu sekä tehdä ite ja ostaa valmiina palloina. Kaikissa mulla käy samoin.
Kokeilehan laittaa jauhoja taikinan alle ja päälle, kun sitä levität. Ilman jauhoja käy helposti juuri noin, että taikina vetäytyy takaisin muotoonsa. Eli Jauhoja, venyttelyä ja kun taas alkaa palaamaan muotoonsa laitat lisää jauhoja jne.
 
Silläkin on merkitystä yrittääkö taikinaa muotoilla 1-2h huoneenlämmössä olleena tai jääkaappikylmänä. Voin sanoa kokemuksesta ettei jääkaappikylmää taikinaa saa muotoon mitenkään.
 
Silläkin on merkitystä yrittääkö taikinaa muotoilla 1-2h huoneenlämmössä olleena tai jääkaappikylmänä. Voin sanoa kokemuksesta ettei jääkaappikylmää taikinaa saa muotoon mitenkään.

Joo, tää on tärkeää. Itse nostan yleensä jo useamman tunnin ennen tekemistä taikinan pöydälle, pyöritän palloiksi ja annan lämmetä rauhassa. Kylmän taikinan kanssa ei tuu kuin vihaiseksi.
 
Tärkeä myös muistaa antaa taikinapallojen kohota ja levähtää pyörittelyn jälkeen eikä heti alkaa venyttämään pizzaksi, tai ei ole gluteeni saanut vielä yhtään "rentoutua".
 
Mä olen huomannut, että paljon helpompaa on antaa maan vetovoiman levittää sitä taikinaa sen sijaan, että yrittää väkisin pöytää vasten sitä levitellä. Eli pallon keskellä painaa ensin sormella kuopan ja lähtee sitä kuoppaa vähän painelemaan leveämmäksi, sitten vaan pallo ilmaan sormien väliin ja hidasta pyörittelyä ja gravitaatio auttaa venymisessä ilman että taikina haluaa vetää itsensä takaisin kasaan. Ei tarvii montaa harjotuskertaa, että alkaa sujumaan.
 
Mä olen huomannut, että paljon helpompaa on antaa maan vetovoiman levittää sitä taikinaa sen sijaan, että yrittää väkisin pöytää vasten sitä levitellä. Eli pallon keskellä painaa ensin sormella kuopan ja lähtee sitä kuoppaa vähän painelemaan leveämmäksi, sitten vaan pallo ilmaan sormien väliin ja hidasta pyörittelyä ja gravitaatio auttaa venymisessä ilman että taikina haluaa vetää itsensä takaisin kasaan. Ei tarvii montaa harjotuskertaa, että alkaa sujumaan.
Minä kun yritän niin se venyy ja venyy keskeltä niin että on paperin ohut mutta reunoilta paksu kun perkele. Tossakaan en oikein tiiä mitä teen väärin. Samaan tapaan kuin videoissa ja vaikka kuinka yritän eri kohdista pitää kun heiluttelen ja kääntelen niin aina se vaan velyy siitä keskeltä.
 
Minä kun yritän niin se venyy ja venyy keskeltä niin että on paperin ohut mutta reunoilta paksu kun perkele. Tossakaan en oikein tiiä mitä teen väärin. Samaan tapaan kuin videoissa ja vaikka kuinka yritän eri kohdista pitää kun heiluttelen ja kääntelen niin aina se vaan velyy siitä keskeltä.
Itse teen toisin kuin Manala. Sormilla painellen ja sormia levitellen tehdään taikinasta ensin ehkä 15 cm halkaisijaltaan oleva kiekko, jossa on suunnilleen oikean paksuiset reunat ja paksumpi kohta keskellä. Tämän jälkeen pizzaa voi nostella ilmaan ja lopputuloksena on tasaisen paksu pohja. Riippuu myös paljon taikinasta miten hyvin tuo onnistuu. Aina sitä saa joka tapauksessa hieman hienosäätää pyörittelemällä jauhojen päällä pöydällä.
 
Perjantaipitsana yksinkertainen Salami-ananaspitsa. Pohja itsetehty, kylmäkohotettu taikina, kastikkeena Muttin pitsakastike, juustoraasteena Rainbow Quattro (cheddar, mozzarella, edam ja maasdam). Milano-salami ja ananaspalat päätäytteenä.


Yksinkertaisuudestaan huolimatta, todella hyvänmakuinen lopputulos.
20220701_160152.jpg

20220701_160534.jpg

Itse haluan paksun reunan, joten taikinapallo painellaan sormilla jauhojen päällä karkeasti muotoon ja sen jälkeen venyttelen sitä kämmenillä reunoja kohti, välttäen reunan litistämistä. Usein taikinan päälle pitää muotoillessa lisätä vähän jauhoja, jotta se ei tartu käsiin. Reunalle jätän noin 15 mm alueen, jonne ei tule kastiketta tai juustoa. Kuten kuvasta näkyy, se maustuu uunissa silti ja on oikeastaan pitsan herkullisin osa.
 
Mukava lueskella täältä tarinoita. Tuli hommattua verkkiksen alesta koda 16 ooni ja perjantaina tarkoitus kokeilla ekat ruokaympyrät sillä. Taikina täytyy tehdä huomenna tekeytymään. Onneksi täällä on hyviä tarinoita ettei lannistuta vaikka ensimmäiset ei onnistuisikaan.
 
Oonista poltettu varastorasvat yms pois ja taikina tehty jääkaappiin. Katsotaan mitä saadaan perjantaina aikaan.
 

Liitteet

  • C1F99814-0CF0-404E-AFF6-353BA631868D.jpeg
    C1F99814-0CF0-404E-AFF6-353BA631868D.jpeg
    5,1 MB · Luettu: 117
  • D403EB0F-3162-4CDC-953A-92B4DCBCBDBF.jpeg
    D403EB0F-3162-4CDC-953A-92B4DCBCBDBF.jpeg
    1,7 MB · Luettu: 113
En ole hankkinut, mutta tässä olen noita pöytiä hiukan katsellut. Joku täällä vinkkasi tämän pöydän Stainless steel work table PREMIUM 1,4 m - with basic background , jota nyt olen himoinnut jo hetken. Juuri äsken laitoin sähköpostia ja kysyin paljon postit on Suomeen. ECO versio tuosta on halvempi, on vähän halvempaa terästä vissiin. AISI 201 vs tämän premium mallin AISI 304. Tuo Oonin pöytä on jotenkin todella ahdas ja rimpulan näköinen, niin siksi mietin että laittaa hiukan lisää euroja kiinni niin olisi monikäyttöisempi pöytä.
Aika vanha viesti, mutta menkööt. Saitko koskaan vastausta kyselyyn? Tarve olisi kanssa vastaavalle pöydälle.
 
Aika vanha viesti, mutta menkööt. Saitko koskaan vastausta kyselyyn? Tarve olisi kanssa vastaavalle pöydälle.

Sain vastauksen, kuulemma eivät veloita postituksesta mitään. Pöytää en sitten lopulta edes tilannut, vaan aloin haaveilemaan Ikean GRILLSKÄR-sarjasta.
 
Pizzapohjan palaminen.. Otappa jonkunlainen lämpölevy pizzakiven alle ja siihen vaikka kuparimutikoita tms. Vielä kiven ja lämmönjakolevyn väliin.

Noilla vinkeillä onnistuu itellä taikinat

Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.


Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.



Taikinaa varten näpsä laskuri:

Luuletko että en ole yrittänyt?
 
Sain vastauksen, kuulemma eivät veloita postituksesta mitään. Pöytää en sitten lopulta edes tilannut, vaan aloin haaveilemaan Ikean GRILLSKÄR-sarjasta.
Olipas nopea vastaus, thänks! Aika yllättävää tuo maksuton toimitus. Voisi olla kyllä ihan hyvä vaihtoehto.
 
Tällaiseksi muovautui ekat itse tekemät pizzat. Ensimmäinen hajosi keskeltä kääntelyissä, mutta maku oli kohdallaan. Ensimmäisiksi pizzoiksi oikein onnistuneita. Tuosta on hyvä lähteä hirman kasvattamaan kokoa ja kokeilemaan eri täytteitä.
 

Liitteet

  • F4825BF8-E95C-4F42-BC50-FB193261C4C9.jpeg
    F4825BF8-E95C-4F42-BC50-FB193261C4C9.jpeg
    1,4 MB · Luettu: 232
  • D124761E-5C6C-4FBB-B692-9D1C471DF414.jpeg
    D124761E-5C6C-4FBB-B692-9D1C471DF414.jpeg
    2,9 MB · Luettu: 245
  • A71DFEBD-3FAA-4B46-A438-ACFC0E7B249B.jpeg
    A71DFEBD-3FAA-4B46-A438-ACFC0E7B249B.jpeg
    2,2 MB · Luettu: 232
Hankala arvella mitä kaikkea olet kokeillut, mutta toki kerta vastaukset on tota luokkaa niin ei muutakuin lykkyä tykö.

Päivänselvää et lämpöä on liikaa/kivi liian lähellä hiillosta ja mitään tuskin on tulen ja kiven välissä kerta pohja palaa ja täytteet jää "kylmäksi", hyvin yksinkertaisen ehdotukseni myötä saisi peliaikaa muun pizzan kypsymiseen.

Taikinakaan ei mitään rakettitiedettä oo, mittasuhteet kuntoon ja sopiva sitko.
Tuossa muutama viesti aikaisemmin sanoin juuri että varmaan kaikki juutuupin pizzataiukina videot on katottu mutta en vaan saa tehtyä samanlailla mutta en ymmärrä miks. En tiiä mitä mä teen väärin..
 
Onko millaiset jauhot käytössä? Ootko miten tarkkaan mitannut ainesosat, jauho/vesi/suola/hiiva? Ootko lisännyt jauhoja tai vettä vielä jälkikäteen? Onko taikina tekeytynyt jääkaapissa, jos on niin kuinka kauan ol huoneenlämmössä ennenkuin ol paistamisen aika?

Oon ite ainekset yhdistäny ohjeiden mukaan ja antanut olla tovin ja sen jälkeen suunnilleen 15-20min taikinaa vaivannut ennenku oon jääkaappiin laittanut, sen tietää sitkosta että onpi passeli, oon ite rankannut sen mukaan miten ohueksi taikina kestää venytystä.

Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.

Kokeiltu lukuisia eri jauhoja sekä usean valmistajan taikinapalloja. Kaikissa samat ongelmat.
 
Noh, sittenhän se on aika selvää missä päässä se "sama ongelma" on. Et vaan osaa. Harjoittele lisää tai osta tuote valmiina.
No aijjaa, aika sherlokki olet! Vastahan mä tässä pari sivua kiroillu että en osaa ja hankala harjoitella kun en tiiä mitä teen väärin.
 
Day 2, ananas kuuluu edelleen pizzaan. Sekä tietysti oma ehdoton ykköstäyte aurajuusto.
 

Liitteet

  • F40FE89A-6C02-4E72-8EAB-D3D5D78B8AD6.jpeg
    F40FE89A-6C02-4E72-8EAB-D3D5D78B8AD6.jpeg
    2,1 MB · Luettu: 374
Minä kun yritän niin taikina ei leviä. Ei sitten millään. Vaikka kuinka painelee samalla lailla kun videoissa niin pohja pysyy aina semmosena tennispallon kokoisena lättynä. Vaikak kuinka painelee niin aina kuroutuu kasaan. Sitten alkaa jo palaa hermot ja vaikka kaulimella yrittää niin ei. Taikina on kuin kumia. Puuh.
Jos taikina kuroutuu kasaan, niin sanoisin ettei sitä ole joko vaivattu tarpeeksi tai sitten sitä ei ole kohotettu tarpeeksi kauan.

Sitten kivi grilliin ja kuumaksi. Pizza kivelle ja avot, pohja palaa mustaksi ja täytteet eivät ole edes sulaneet. Miten tonkin voi ryssiä.
Laitatko taikinaan oliiviöljyä? Se saa nimittäin pohjan tummumaan herkästi pitsauunin lämpötiloissa. Ja sinulla on pizzakivi eikä paistoteräs? Teräs tuntuu polttavan helpommin. Kuinka kauan olet siis pitänyt pitsaa grillissä? En tunne grillipitsan saloja, mutta ilma pitää saada kansi kiinni kiertämään, ei se pitsa kai siitä päältä muuten kypsy ja juusto sula?

hankala harjoitella kun en tiiä mitä teen väärin.

Millä reseptillä teet ja mikä on nesteen suhde jauhoihin? Paljonko suolaa?

Kuivahiiva vai tuorehiiva?

Minkä merkkiset jauhot ja mitkä jauhot siltä merkiltä?

Kylmäkohotatko?

Vaivaatko käsin vai koneella?

Monen asian voi tehdä aluksi väärin, mutta pikkuhiljaa ne kiekot alkaa onnistumaan, tsemppiä :)


Minä teen 2.5%-3% suolalla ja noin 66-68% vesi-jauho-suhteella. Ei öljyä. Jauhot ovat mitä sattuu kaupassa olemaan, Caputoa, Polsellia tai jotakin muuta italialaista pitsajauhoa. Käytän tuorehiivaa. Riittävän monen tunnin kohotus taikinapalloina, paras tulee pallot muutaman vuorokauden jääkaapissa. Teen taikinan koneella, mielestäni K-vatkaimella saa paremman (tai ehkä nopeammin?) sitkon kuin taikinakoukulla. Ja napolilaisiin paksuihin reunoihin ei missään nimessä kaulinta lähellekään taikinaa.
 
Jos taikina kuroutuu kasaan, niin sanoisin ettei sitä ole joko vaivattu tarpeeksi tai sitten sitä ei ole kohotettu tarpeeksi kauan.


Laitatko taikinaan oliiviöljyä? Se saa nimittäin pohjan tummumaan herkästi pitsauunin lämpötiloissa. Ja sinulla on pizzakivi eikä paistoteräs? Teräs tuntuu polttavan helpommin. Kuinka kauan olet siis pitänyt pitsaa grillissä? En tunne grillipitsan saloja, mutta ilma pitää saada kansi kiinni kiertämään, ei se pitsa kai siitä päältä muuten kypsy ja juusto sula?



Millä reseptillä teet ja mikä on nesteen suhde jauhoihin? Paljonko suolaa?

Kuivahiiva vai tuorehiiva?

Minkä merkkiset jauhot ja mitkä jauhot siltä merkiltä?

Kylmäkohotatko?

Vaivaatko käsin vai koneella?

Monen asian voi tehdä aluksi väärin, mutta pikkuhiljaa ne kiekot alkaa onnistumaan, tsemppiä :)


Minä teen 2.5%-3% suolalla ja noin 66-68% vesi-jauho-suhteella. Ei öljyä. Jauhot ovat mitä sattuu kaupassa olemaan, Caputoa, Polsellia tai jotakin muuta italialaista pitsajauhoa. Käytän tuorehiivaa. Riittävän monen tunnin kohotus taikinapalloina, paras tulee pallot muutaman vuorokauden jääkaapissa. Teen taikinan koneella, mielestäni K-vatkaimella saa paremman (tai ehkä nopeammin?) sitkon kuin taikinakoukulla. Ja napolilaisiin paksuihin reunoihin ei missään nimessä kaulinta lähellekään taikinaa.
Toi taikinapuoli on vähän toissijainen koska kuten sanottu olenyrittäny myös valmiilla taikinapalloilla mutta en onnistu niilläkään. Ja itsetehty taikina on ollu aika lailla samaa koostumusta kun valmiit mutta se käsittely kaikissa kusee, oli taikina kenen tekemä vaan.
 
En tunne valmistaikinoiden sielunelämää. Voitko hiukan kuvailla tuota sun prosessiasi itsetehdyllä taikinalla?
 
Lidlin pakastetaikinapallolla piti kokeilla pitkästä aikaa, että onko nää nyt niin vaikeita, mutta eihän nää kyllä, kun yhtään on hommasta päässyt jyvälle. Jääkaapista 3h aiemmin huoneenlämpöön ja siitä vaan vähän keskeltä puristelemiset ja pyöräyttelyt jauhojen päällä ja sitten ilmassa venyttelyt. Joutuuhan siinä vajaat viitisen minuuttia työtä tekemään, mutta ei nyt mikään hirveä työsarka. En jaksanut uunia alkaa hehkuttamaan niin vedin pizza prontolla, joka taas kerran ei yllä reunoille lautasantennikupolinsa vuoksi, niin annoin reunoille vähän tohoa sekä ennen että jälkeen. Menee se noinkin.

1657392592458.png
 
Tuli tuolta tarjousketjusta bongattua tämä:

FCC BBQ Pizza Chef pizzauuni FCCG2256000 - Gigantti verkkokauppa

Tuohan on varsin pieni pizzauuni eikä tuommosen kanssa kovin usein jaksa viidelle taikinoita myöten pizzaa väsätä, olkoon se harvinaisempaa herkkua. Se mikä tuossa ostohousuihin asti kiehtoi oli ajatus siitä, että tortillalätyn päälle tehtyjä ”pikapizzoja” sais kasaan nopeasti koko naapuruston lapsiköörille grillattujen makkaroiden tilalle? Kellään kokemusta miten toimii vai otanko vetovastuun ja testaan miten toimii?
 
Se mikä tuossa ostohousuihin asti kiehtoi oli ajatus siitä, että tortillalätyn päälle tehtyjä ”pikapizzoja” sais kasaan nopeasti koko naapuruston lapsiköörille grillattujen makkaroiden tilalle? Kellään kokemusta miten toimii vai otanko vetovastuun ja testaan miten toimii?
Tollasia tortillapizzoja saa normiuunin pellille 4 kerrallaan ja ne neljä sieltä 5 minuutissa ulos. Veikkaan ettei tuo ole yhtään nopeampi kun aletaan katsoa yli 4:n määrissä.
 
Tollasia tortillapizzoja saa normiuunin pellille 4 kerrallaan ja ne neljä sieltä 5 minuutissa ulos. Veikkaan ettei tuo ole yhtään nopeampi kun aletaan katsoa yli 4:n määrissä.
Tuota tehnyt talvisin, kesällä juju kokata pihalla missä lapsetkin leikkivät. Muutenkaan en kesäisin uunia käytä oikeastaan ollenkaan, syö sähköä ja lämmittää taloa jota ILP puolestaan jäähdyttää. Kaasugrilli + kaasumuurikka + nuotio + sähkösavustin ne millä 95% kesäkokkailusta tulee tehtyä, sisällä lähinnä jäätelökone ja mikro käytössä.
 
Nuo Pirkka-taikinathan näyttävät jopa hyviltä. Itsellä nyt testissä Lidlin cartel-taikina, joka häviää mennen tullen Dennisin taikinalle, jossa erinomainen rakenne ja maku. Täytyy seuraavaksi ottaa testiin nuo pirkat, hinta tosiaan ihan järkevä noilla. Emäntäkin sanoi, että ei tarvitse enää itse väännellä taikinoita, kun Dennisiä ensimmäisen kerran kokeiltiin.
 
IMG_20220715_132400.jpg

Jaetaas nyt omakin, kun alkaa vähitellen sujua. Taikinana 2 päivää kohotettu 00/spelttijauhoseos/250c pitsakivi uunissa. Ainoana ongelmana enään, että pohja tahtoo jäädä vähän jauhoseks paiston jälkeen, kun pitää levittäessä jauhottaa hyvin, että saa lapioon/lapiosta kivelle, että jos on tohon antaa kikka kolmosta, niin arvostan.
 
IMG_20220715_132400.jpg

Jaetaas nyt omakin, kun alkaa vähitellen sujua. Taikinana 2 päivää kohotettu 00/spelttijauhoseos/250c pitsakivi uunissa. Ainoana ongelmana enään, että pohja tahtoo jäädä vähän jauhoseks paiston jälkeen, kun pitää levittäessä jauhottaa hyvin, että saa lapioon/lapiosta kivelle, että jos on tohon antaa kikka kolmosta, niin arvostan.
Onko lapiossa reikiä, että ylimääräinen jauho pääsee tippumaan pois välistä?

Alla omia paisteluja tältä viikolta, kun kokeiltiin kanssa Pirkan ja Fazerin valmispalloja. Molemmat hyviä, Pirkan parempia omasta mielestä. Omatekoiset silti edelleen parempia, mutta vaativat myös useamman päivän valmistelun. Jos tulee akuutti pizzanhimo, niin nuo valmispallot kyllä tulevat jatkossakin käyttöön.
20220713_183350.jpg
20220713_190308.jpg
20220713_185953.jpg

Ps. Aiemmin suositeltu hunaja njudan kanssa meni kyllä myös jatkoon. Oikeinkin hyvä yhdistelmä.
 
Onko lapiossa reikiä, että ylimääräinen jauho pääsee tippumaan pois välistä?

Alla omia paisteluja tältä viikolta, kun kokeiltiin kanssa Pirkan ja Fazerin valmispalloja. Molemmat hyviä, Pirkan parempia omasta mielestä. Omatekoiset silti edelleen parempia, mutta vaativat myös useamman päivän valmistelun. Jos tulee akuutti pizzanhimo, niin nuo valmispallot kyllä tulevat jatkossakin käyttöön.

Eipä ole reikiä. Pitää katella uutta lapioo/reikiä lapioon.
 
Täällä kun on paljon erittäin hyvän näköisiä pizzoja tehty ja vähän syvällisempää keskustelua myös taikinan teosta niin onko täällä ketään joka tekee gluteenittomia pohjia itse? Muutamaa erilaista reseptiä kokeiltu interwebsin ohjeen perusteella, mutta ei oikein vakuuta. Toki haasteensa tähän tuo se, että gluteenittomissa ei ole sitkoa.

Näillä parilla ohjeella mitä kokeillut on tulos muistuttanut enemmän ohutta rieskaa koostumukseltaan kuin varsinaista pizzapohjaa.
 
Täällä kun on paljon erittäin hyvän näköisiä pizzoja tehty ja vähän syvällisempää keskustelua myös taikinan teosta niin onko täällä ketään joka tekee gluteenittomia pohjia itse?
Caputo-jauhoista on tullut ihan hyvää pizzaa. Sisältävät gluteenitonta vehnätärkkelystä eli ei sovi vehnäallergiselle ja maissitärkkelystä eli ei sovi maissiallergiselle.
Tossa yksi resepti:

Seuraava kokeilu moniallergiselle pojalle tällä reseptillä. Korjaa äsken mainitut ongelmat.
 
Täällä kun on paljon erittäin hyvän näköisiä pizzoja tehty ja vähän syvällisempää keskustelua myös taikinan teosta niin onko täällä ketään joka tekee gluteenittomia pohjia itse? Muutamaa erilaista reseptiä kokeiltu interwebsin ohjeen perusteella, mutta ei oikein vakuuta. Toki haasteensa tähän tuo se, että gluteenittomissa ei ole sitkoa.

Näillä parilla ohjeella mitä kokeillut on tulos muistuttanut enemmän ohutta rieskaa koostumukseltaan kuin varsinaista pizzapohjaa.
Polselli tekee myös gluteenitonta pizzajauhoseosta. Taikina käyttäytyy hyvin eri tavalla kuin tavallinen vehnäsitkos, suosittelen pientä rullakaulinta pohjan muotoiluun. Sekä Polsellista että Caputon Fioreglutista on mahdollista saada hyvin napolilaiskaltainen pitsa, pulleilla ilmavilla reunoilla. Muotoilu on kinkkistä, ettei hauraat ilmataskut hajoa siinä vaiheessa. Siksi tuo rullakaulin on hyvä, sillä saa pohjan muutoin ohueksi, mutta säästäen reunat vrt. tavallinen kaulin.
 
Caputo-jauhoista on tullut ihan hyvää pizzaa. Sisältävät gluteenitonta vehnätärkkelystä eli ei sovi vehnäallergiselle ja maissitärkkelystä eli ei sovi maissiallergiselle.
Tossa yksi resepti:

Seuraava kokeilu moniallergiselle pojalle tällä reseptillä. Korjaa äsken mainitut ongelmat.

Kiitos, tämä menee kokeiluun. Sen verran katoin, että on pojat hintaa jauhoilla 9€/kg :redface: No gluteenittomat on aika hinnoissa noin muutenkin kun katsoo vaikka leipiä.
 
Ensimmäiset pizzanpaistot suoritettu gigantin 129€ pizzauunilla ja on todettava, että onhan tuolla ihan erilaista paistaa kuin uunilla, jossa on pizzateräs.

4kpl pitsoja tuli paisteltua ja kyllähän sitä huomasi, että neljännen pitsan kohdalla alkoi päästä jo sinuiksi uunin kanssa. Ensimmäisen kanssa kävi klassiset, että pitsaan tuli reikä ja täytteet tarrasivat pizzakiveen kiinni. Ärräpäitähän siinä lenteli, että näinköhän sitä tänään päivälliseksi ainekaan pizzaa syödään, mutta loput onneksi onnistuivat paremmin.

En tiedä miten muut noilla pizzojansa paistavat, mutta itse tuli tehtyä parin ensimmäisen pizzan kohdalla mitä ohjekirja sanoi, eli alkuun täysillä lämmitystä 15-20 min, jonka jälkeen pizza uuniin ja 10-20% lämpötilaa pienemmälle. Pizzat tuli laitettua suhkoht keskelle pizzakiveä ja reunathan siinä meinasi kärähtää, ensimmäisessä pizzassa kärähti. Kolmannen ja neljännen pizzan kohdalla käänsin lämmöt ihan minimiin sen jälkeen kun pizzan uuniin laitoin ja jätin pizzan mahdollisimman lähelle suuaukkoa, jolloin tuntui pizzat paistuvan tasaisemmin ilman sen suurempia kärähtämisiä.

Pizzoja tuli paistettua n. 2,5-3min ja taikinana Pirkan pakastetaikinat. Kuvia ei tälläkertaa tullut otettua kun tuntui olevan sen verta häsellystä paistamisessa.
 
Tulipa pitkästä aikaa pyöräytettyä muutamat lätyt. Ihan hyvin onnistui, vaikka olikin ollut pitkä tauko.

Taikinan tein poolish-menetelmällä eli ensiksi poolish hautumaan vuorokaudeksi jääkaappiin, jonka jälkeen loput ainekset sekaan, vaivaukset ja bulkkikohotusta pöydällä noin pari tuntia. Tämän jälkeen pallot jääkaappiin vielä vähintään vuorokaudeksi.

Kuvan yksilö kerkesi kohota yhteensä reilut 120 tuntia ja taikinassa oli kyllä maku kohdallaan. Täytteinä mozzarella, parmesaani, aurajuusto ja nduja.
lätty päältä.pnglätty.pngreuna.png
 
Muutamat pizzat treenattu taas pizzauunilla. Taikinat tajusin ottaa liian myöhään jääkaapista pöydälle, joten oli hieman hankaluuksia saada kunnolla venytettyä ja jäi vähän pieniksi.

Juustoraaste, kinkkusuikale, mozzarellapallo
IMG_20220718_164438.jpg

Juustoraaste, pepperoni, nduja, chili, mozzarellapallo
IMG_20220718_171723.jpgIMG_20220718_172011.jpg
 

Liitteet

  • IMG_20220718_164438.jpg
    IMG_20220718_164438.jpg
    3,3 MB · Luettu: 74
Oletteko käyneet pizzeria YLP!:issä? Siellä on paras pohja mitä olen koskaan saanut. Mietin miten sen saisi replikoitua.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
296 053
Viestejä
5 060 918
Jäsenet
81 019
Uusin jäsen
apustaja

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom