Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Vähän aiheen sivusta, mutta melko kumma tapa Göranilla myydä lastujaan. Noilla on kolmea eri isoa pussia, joista yhtä saa vain cittarista (kotimaista lihaa), yhtä s-ryhmän kaupoista (kotimaista lihaa, mutta pienempi paketti) ja yhtä lidlistä (liha EU:sta)

Edit. Ja näköjään vielä isot pussit maustetaan eri tavalla kuin pienet. Ihmeellistä touhua.
 
Viimeksi muokattu:
Vähän aiheen sivusta, mutta melko kumma tapa Göranilla myydä lastujaan. Noilla on kolmea eri isoa pussia, joista yhtä saa vain cittarista (kotimaista lihaa), yhtä s-ryhmän kaupoista (kotimaista lihaa, mutta pienempi paketti) ja yhtä lidlistä (liha EU:sta)

Edit. Ja näköjään vielä isot pussit maustetaan eri tavalla kuin pienet. Ihmeellistä touhua.
Ettei vaan olisi alihankittu tuote valmiina eri valmistajilta ja lyöty ainoastaan omat muovit päälle?
 
Kokeilin ekaa kertaa raskia eli poolishia eli esitaikinaa pizzan teossa viime viikolla ja nyt on muutaman kerran tullut jo käytettyä tätä menetelmää.

Verrattuna aikaisempaan, niin taikinan tekeminen oli huomattavasti helpompaa ja vähemmän vaivalloista, vaikka aikaa periaatteessa menee enemmän, kun esitaikinan pitää tekeytyä yön yli jääkaapissa.

Taikinan käsiteltävyys oli erittäin hyvällä tolalla. Pohja muotoutui melkeinpä ajatuksen voimalla ja taikina oli sen verran vahvaa, että sai ihan yrittää saadakseen reiän tai repeämän venytysvaiheessa. Ensin vain painellaan pallo tasaiseksi ja muotoillaan reunat. Tämän jälkeen pohja nyrkkien päälle, jolloin pohja venyttää melkeinpä itse itsensä omalla painollaan.

Pohja maistui myös paremmalta ja maku oli syvempi. Lisäksi sitkoa oli ihanasti ja reunaan muodostui kivat kuplat. Leikkauskuvaa en ehtinyt edes ottaa, kun pizzat hävisivät sen verran nopeasti parempiin suihin :eat:

Suosittelen omien kokemuksian pohjalta poolishia kaikille!

Poolish:
200 g 00-jauhoja, käytin Cuocoa
200 g vettä
5 g kuivahiivaa
5 g hunajaa

Lopullinen taikina:

edellinen poolish
300 g vettä
300 g Manitoba-jauhoja
200 g 00-jauhoja, käytin Cuocoa

Taikinan käsittely samalla lailla kuin alla olevalla videolla. Ohje on Viton, mutta mielestäni tällä Pro Home Cookin videolla on selkeästi ja tiiviisti näytetty ja kerrottu resepti.
Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.


20211212_192633.jpg

EDIT: Typoja korjattu, linkki ja resepti lisätty.
 
Viimeksi muokattu:
Vähän aiheen sivusta, mutta melko kumma tapa Göranilla myydä lastujaan. Noilla on kolmea eri isoa pussia, joista yhtä saa vain cittarista (kotimaista lihaa), yhtä s-ryhmän kaupoista (kotimaista lihaa, mutta pienempi paketti) ja yhtä lidlistä (liha EU:sta)
Foodien sivuilta löytyy 250g lisäksi myös 850g pussi.
 
Kokeilin ekaa kertaa raskia eli poolishia eli esitaikinaa pizzan teossa viime viikolla ja nyt on muutaman kerran tullut jo käytettyä tätä menetelmää.

Verrattuna aikaisempaan, niin taikinan tekeminen oli huomattavasti helpompaa ja vähemmän vaivalloista, vaikka aikaa periaatteessa menee enemmän, kun esitaikinan pitää tekeytyä yön yli jääkaapissa.

Taikinan käsiteltävyys oli erittäin hyvällä tolalla. Pohja muotoutui melkeinpä ajatuksen voimalla ja taikina oli sen verran vahvaa, että sai ihan yrittää saadakseen reiän tai repeämän venytysvaiheessa. Ensin vain painellaan pallo tasaiseksi ja muotoillaan reunat. Tämän jälkeen pohja nyrkkien päälle, jolloin pohja venyttää melkeinpä itse itsensä omalla painollaan.

Pohja maistui myös paremmalta ja maku oli syvempi. Lisäksi sitkoa oli ihanasti ja reunaan muodostui kivat kuplat. Leikkauskuvaa en ehtinyt edes ottaa, kun pizzat hävisivät sen verran nopeasti parempiin suihin :eat:

Suosittelen omien kokemuksian pohjalta poolishia kaikille!

20211212_192633.jpg

EDIT: Typoja
Onnistuuko laittaa reseptiä?
Voisi laittaa jo taikinan tekeytymään, jotta pääsee joulun jälkeen syömään jotain muutakin kuin jouluruokaa.
 
Onnistuuko laittaa reseptiä?
Voisi laittaa jo taikinan tekeytymään, jotta pääsee joulun jälkeen syömään jotain muutakin kuin jouluruokaa.
Vastaan vaikkei minulta kysyttykään:
 
Pekonikuutioita, tonnikalaa ja chorizo salamia.

Taikina oli keskiviikosta asti jääkaappikohotuksessa ja laitoin taikinaan noin 1/3 osan ruisjauhoja.

IMG_20211231_155408.jpg IMG_20211231_155040.jpg photo-collage.png
 
Pepperonia, döner kebabia, mozzarellaa, suolakurkkua, sinihomejuustoa, neljän juuston raastetta ja itse tehtyä tomaattikastiketta missä on yrttejä ja valkosipulia.

Päälle tänään tehtyä paholaisen ananashilloa.

IMG_20220107_194849.jpg
 
Löysin tänään Prismasta uusia pizzatuotteita mitä en ole aikaisemmin kokeillut.

Ramlösa kvarn Rustique jauhot ja erityisesti kiinnostaa kokeilla pitkällä jääkaappinostatuksella uusia Fazerin tuplanollajauhoja

Del Monte pizzakastiketta en ole kokeillut aikaisemmin, enkä Koskenlaskijan voimakasta ruoka & dippiä.

Huomisen taikina on nyt tehty tuolla Rustiquella.

IMG_20220303_164021.jpg
 
Suosituksia edullisesta pizzalapiosta? Mustang näköjään ~20€ tekeekö tuolla mitään? Leivinuuni löytyy ja sillä talvisin ainakin tulee paisteltua, joten vartta saisi olla. Ketjussa oli puhetta aliexpress lapioista, onko näistä kokemuksia tai antaa suosituksia?
 
Suosituksia edullisesta pizzalapiosta? Mustang näköjään ~20€ tekeekö tuolla mitään? Leivinuuni löytyy ja sillä talvisin ainakin tulee paisteltua, joten vartta saisi olla. Ketjussa oli puhetta aliexpress lapioista, onko näistä kokemuksia tai antaa suosituksia?
Itse ostin tämän viime kesänä ja tykkään eniten siitä, että sen saa nappia painamalla puoleen kokoon ja siten mahtuu kotona kaappiin.

Säilytystilan kanssa on kuitenkin aina ongelmia.

 
Itse ostin tämän viime kesänä ja tykkään eniten siitä, että sen saa nappia painamalla puoleen kokoon ja siten mahtuu kotona kaappiin.

Säilytystilan kanssa on kuitenkin aina ongelmia.


Näkyy olevan loppu verkkokaupasta ainakin bauhausilla. Itsellä tila ei ole niinkään ongelma, voi nostaa sinne leivinuunin päälle. Riittääkö tuollainen yksi kun niitä on näköjään rei'itettyjäkin?
 
Näkyy olevan loppu verkkokaupasta ainakin bauhausilla. Itsellä tila ei ole niinkään ongelma, voi nostaa sinne leivinuunin päälle. Riittääkö tuollainen yksi kun niitä on näköjään rei'itettyjäkin?
Ehkä sen lapparin koko on tärkein ja tosiaan nyt kun ei ole vielä ns. "pizzakausi" alkanut niin ovat myyneet varastot tyhjäksi.

Älä kuitenkaan osta semmoista pari senttiä paksua puista lapiota. Siihen on lähes mahdotonta saada pizzataikinaa ehjänä alustalta.

Itselläni on ollut muutenkin ongelmia noiden kanssa ja olen suoraan heittänyt durum-jauhoja lapion päälle ja kasannut taikinan täytteineen sen päälle ja sitten on ollut helpompi heittää pizza kivelle tai pizzauuniin.

K-Raudasta saisi saman tilattua verkkokaupasta.

 
Ehkä sen lapparin koko on tärkein ja tosiaan nyt kun ei ole vielä ns. "pizzakausi" alkanut niin ovat myyneet varastot tyhjäksi.

Älä kuitenkaan osta semmoista pari senttiä paksua puista lapiota. Siihen on lähes mahdotonta saada pizzataikinaa ehjänä alustalta.

Itselläni on ollut muutenkin ongelmia noiden kanssa ja olen suoraan heittänyt durum-jauhoja lapion päälle ja kasannut taikinan täytteineen sen päälle ja sitten on ollut helpompi heittää pizza kivelle tai pizzauuniin.

K-Raudasta saisi saman tilattua verkkokaupasta.


Puulapiossa on tarkotuskin tehdä se pizza itse lapion päälle ja siitä vaan sujauttaa uuniin, sekin on vähän taitolaji valuttaa se raaka lätty siitä uuniin ilman että täytteet valuu/taikina veny. metallilapioilla voi sitten pöydältä ottaa lätyn matkaan/sieltä uunista pois (ilman muita apuvälineitä), mut on siinä mielessä vaikeempi jos ei jauhoa kunnolla taikinaa niin se kyllä tarttuu kiinni ja kovaa. Puulapiota käyttäessä lapion pinta on hyvä olla vähän karhea jotta jauhot pysyy paremmin taikinan ja lapion välissä, vähän makuasioita kumpaa tykkää käyttää, kummassakin on etunsa. Lähes jokaisessa kunnon pizzerioissa oon nähny käytettävän puulapioo minkä päälle tehdään pizza ja laitetaan sillä uuniin, ja sitten pois ottaessa käytetään metallista lapioo.
 
Puulapiossa on tarkotuskin tehdä se pizza itse lapion päälle ja siitä vaan sujauttaa uuniin, sekin on vähän taitolaji valuttaa se raaka lätty siitä uuniin ilman että täytteet valuu/taikina veny. metallilapioilla voi sitten pöydältä ottaa lätyn matkaan/sieltä uunista pois (ilman muita apuvälineitä),

mut on siinä mielessä vaikeempi jos ei jauhoa kunnolla taikinaa niin se kyllä tarttuu kiinni ja kovaa. Puulapiota käyttäessä lapion pinta on hyvä olla vähän karhea jotta jauhot pysyy paremmin taikinan ja lapion välissä, vähän makuasioita kumpaa tykkää käyttää, kummassakin on etunsa.

Lähes jokaisessa kunnon pizzerioissa oon nähny käytettävän puulapioo minkä päälle tehdään pizza ja laitetaan sillä uuniin, ja sitten pois ottaessa käytetään metallista lapioo.
Just näin. Vähän palstoti sun viestiä kun oli muuten hakala lukea.
 
Suosituksia edullisesta pizzalapiosta? Mustang näköjään ~20€ tekeekö tuolla mitään? Leivinuuni löytyy ja sillä talvisin ainakin tulee paisteltua, joten vartta saisi olla. Ketjussa oli puhetta aliexpress lapioista, onko näistä kokemuksia tai antaa suosituksia?
Motonetista itse viime vuonna tarttui matkaan Roastmasterin taitettava pizzalapio, ihan hyvin on leivinuunin kanssa asiansa ajanut. Toki varsi vähän lyhyt jos on pidempi uuni, mutta eipä hintakaan ole paha, ja samassa setissä saa järeän pizzaleikkurin .
 
Ehkä sen lapparin koko on tärkein ja tosiaan nyt kun ei ole vielä ns. "pizzakausi" alkanut niin ovat myyneet varastot tyhjäksi.

Älä kuitenkaan osta semmoista pari senttiä paksua puista lapiota. Siihen on lähes mahdotonta saada pizzataikinaa ehjänä alustalta.

Itselläni on ollut muutenkin ongelmia noiden kanssa ja olen suoraan heittänyt durum-jauhoja lapion päälle ja kasannut taikinan täytteineen sen päälle ja sitten on ollut helpompi heittää pizza kivelle tai pizzauuniin.

K-Raudasta saisi saman tilattua verkkokaupasta.


Joo en ole puista hankkimassa juuri tuon takia, että paljon hankalampi sillä sitä pizzaa siirtää kun on paksu. Ohut meta

Motonetista itse viime vuonna tarttui matkaan Roastmasterin taitettava pizzalapio, ihan hyvin on leivinuunin kanssa asiansa ajanut. Toki varsi vähän lyhyt jos on pidempi uuni, mutta eipä hintakaan ole paha, ja samassa setissä saa järeän pizzaleikkurin .

Tuokin vaihtoehto, mutta taidan vähän pidemmällä varrella olevan hankkia. Leivinuunin kanssa polttaa kätensä aika helposti lyhyellä lapiolla kun uunin lämpö on se 300c+ ja uuni ei ihan pieni ole. Oletko muuten koskaan paistanut kun uunissa on vielä hiillos/tuli? Itse on muutoman kerran tullut tehtyä ja ilman kunnon lapiota aika hankalaa kun uuni on niin kuuma, mutta kyllä paistuu muuten nopeasti kun lämpötila on siellä 400-500c tienoilla ja tulee rapea pohja. ;)
 
Heti hiilien alasvedon jälkeen olen paistanut, kun tulipesä on vain n. 60 cm syvä eikä hiiliä kovin paljon pizzan kanssa sinne mahtuisi. Nopeasti kyllä tulee silloinkin, kun arina on sen verran kuuma, että ekalla lätyllä etenkin saa varoa jottei pohja kärtsää :).
 
Itsellä on noin metrinen tulipesä, niin sinne sopii hiillostakin tai pienillä puilla tulikin. Itse olen sinne laittanut keraamisen pizzakiven (antanut lämmetä tovin) ja sitten heittänyt siihen pizzan kun kunnon lapiota ei ole, niin helpompi ollut sen pizzakiven päällä.
 
En päässyt koskaan sinuiksi House ja vastaavien pizzapeltien kanssa, mutta tällainen keraaminen pizzapannu vaikuttaa ekojen testien perusteella toimivalta

Suhteellisen kevyt, kestää kuumuutta ja on konepesun kestävä. Pystyy esikuumentamaan ja varaa lämpöä kohtalaisen hyvin. Eilen paistelin pizzaa valmiista Fazerin taikinasta ja lopputuloksena oli kotiuunissa paistetuksi kelvollinen pohja, reunoilta tuli rapsakkaa mutta pohja ei paistunut kuivaksi korpuksi vaan sopiva notkeus säilyi olematta kuitenkaan pullamaisen pehmeäkään.

Edit. ja keraamisessa pannussa ei ole niitä v*tun reikiä pohjassa toisin kuin Housen ym. pizzapelleissä. Mikäs niissä muuten mutta Nduja-pizzasta rasva valuu reikien kautta uunin pohjalle palamaan ja savuamaan.
 
Tuli kokeiltua tuota 0 (melkein) carb pizzaa: Zero Carb Crust Pizza — Low Carb Love™

Pohjaan pistin 300g kypsää broilerin filesuikaletta, yhden munan ja vajaa dl parmesania, juustona sinileima emmental. Ihan hyvää oli. Pohja jäi hiukan lötköksi, mutta ei maistunut lainkaan kanalle tai kananmunalle ja yllättävän vähän erosi normi pizzasta, maultaan. Täytyy koittaa paistaa sitä ensi kerralla rapeammaksi, jotta koostumuksessakin olisi vähemmän eroa. Hinta 6€.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
 
Tein jääkaapin jämistä pari pannupizzaa Princess 182065 Airfryer-uunilla.

- Kinkkua, ananasta, kahta eri jalapenoa ja Milbonan juustoraastetta täytteiden alle
- Meetvurstia, ananasta, kahta eri jalapenoa ja Milbonan juustoraastetta täytteiden päälle päälle

Tomaattikastikkeen sijaan käytin Valion Koskenlaskija® Ruoka & Dippi cheddaria.

Annoin uunin lämmetä taustalla pizzoja rakennellessa ja kypsensin pizzoja 200°C asteessa noin 8-9 minuuttia.

2.jpg 4.jpg
Kokeilin tätä
"Tomaattikastikkeen sijaan käytin Valion Koskenlaskija® Ruoka & Dippi cheddaria."
Tuli erittäin hyvää. Kiitos vinkistä.
Täytteenä oli laadukasta kinkkusiivua leikeltynä pienempiin paloihin ja tupla pekoni (pekoni pala + pekoni siivu)
 
Aika spesifi kysymys, mutta kokeilen onneani: minkäslaisia pöytiä teillä on Oonille? Lätkäisin Oonin jonkun arkun päälle kun ei terassilla mitään muutakaan tasoa ollut, ja siihen se jäi. Korpossa pitsan paistamisesta tulee kyllä hiukan isänmaallinen olo, mutta kyllä se seisaaltaan voisi olla mukavampaa. Ooni myy omaakin tasoa, mutta onko se kuinka hutera tai turha kapistus. Joku mihin noita työkaluja saisi ripustettua olisi pop.
 
Aika spesifi kysymys, mutta kokeilen onneani: minkäslaisia pöytiä teillä on Oonille? Lätkäisin Oonin jonkun arkun päälle kun ei terassilla mitään muutakaan tasoa ollut, ja siihen se jäi. Korpossa pitsan paistamisesta tulee kyllä hiukan isänmaallinen olo, mutta kyllä se seisaaltaan voisi olla mukavampaa. Ooni myy omaakin tasoa, mutta onko se kuinka hutera tai turha kapistus. Joku mihin noita työkaluja saisi ripustettua olisi pop.
Kun ei ole lunta ja tarkenee tehdä ulkona niin vedetään tämmösellä setillä: Instagram
Sit talvella tullu paisteltua pienen katoksen alla ja pienen pöydän jossa koroke; Instagram (tosta hieman osviittaa)

Haaveissa olisi ihan oma pöytä tuolle joka olisi tosiaan korkeampi kuin kumpikaan noista. Pitää kesällä hieman tutkia saisiko kaljapalkalla kaverin rakentamaan.
 
Kun ei ole lunta ja tarkenee tehdä ulkona niin vedetään tämmösellä setillä: Instagram
Sit talvella tullu paisteltua pienen katoksen alla ja pienen pöydän jossa koroke; Instagram (tosta hieman osviittaa)

Haaveissa olisi ihan oma pöytä tuolle joka olisi tosiaan korkeampi kuin kumpikaan noista. Pitää kesällä hieman tutkia saisiko kaljapalkalla kaverin rakentamaan.

Tuo eka pöytähän näyttää näppärältä, helppo tehdä liukuhihnalta pitsoja kun voi tuossa vieressä niitä pyöritellä. Nyt kun sanoit niin voisihan sitä tosiaan miettiä oman rakentamistakin.
 
Tuo eka pöytähän näyttää näppärältä, helppo tehdä liukuhihnalta pitsoja kun voi tuossa vieressä niitä pyöritellä. Nyt kun sanoit niin voisihan sitä tosiaan miettiä oman rakentamistakin.
Joo toi eka pöytä oli kaverin tekemä viime kesänä tänne.

Löysin paremmankin kuvan loppukesästä ton Ikean lisäpöydän kanssa. Tohon on nyt laitettu lisäkorkeutta tuolla pikkupuulavalla.

2021-07-15-17.34.52.jpg

Sit löysin vielä jemmasta ton idean minkä löysin jostain netistä syksyllä. Jotain ton tyylistä varmaan jos tänä kesänä saisi tehtyä.

611668f5-18a7-47aa-9a25-4a194c62b29b.jpeg
 
Oliko täällä jollain kokemuksia pizzaleikkureista? Onko näissä edes merkittäviä eroja?
 
Sakset taitavat olla parhaat. Niitä pyöriviä kiekkoja joutuu ainaa hankaamaan edes-takaisin.

Saksilla juuri menty tähän asti, mutta Hulluilta Päiviltä tuli tilattua Fiskarsin pizzaleikkuri. Omaan silmään vaikuttaa vaan hyvin heppoiselta, joten palautukseen menee.
 
Alkoi onnistumaan vähän paremmin kivellä paistaminen kun on uusi uuni ja siinä saa lämmön 275 asteeseen saakka.

Pidin uunissa 4½ minuuttia ja vielä on vähän harjoittelemista sen kanssa.

fghfgh.jpg
 
Oliko täällä jollain kokemuksia pizzaleikkureista? Onko näissä edes merkittäviä eroja?
Sellainen puinen uritettu alusta + leikkuri on hyvä setti. Terä pääsee kunnolla läpi asti pohjasta. En tiedä mistä omani on, kun on varmaan 20 vuotta sitten saatu lahjaksi, mutta idea tämä:
pizza-alusta-ja-leikkuri-248542-1347861.jpg

Kuvan tuotteesta ei siis mitään kokemusta, mutta vastaava toiminut hyvin 20 vuotta.
 
3 Fazerin palleroa sulamassa.

Tästä saa törkeän hyvää pizzakastiketta, kun maustaa itse oreganolla, pippurisekoituksella, suolalla, sokerilla ja ruokaöljyllä ja surauttaa tehosekoittimessa kaikki sekaisin.

IMG_20220414_143812.jpg
 
Onko kellään koda 12 ja ei harmita ettei ole isompaa 16 versiota?
Katselin yhtä käytettyä koda 12, joka on 200€ halvempi kuin tuo koda 16.

Jäänkö muusta paitsi kuin pizzojen koosta?
 
Pienemmällä pizzan reunat palaa helpommin, koska ovat lähes kiinni liekeissä. Itsellä tuo isompi ja on ollut useamman pitsan pelastus kun saanut kauemmas liekeistä.
 
Onko kellään koda 12 ja ei harmita ettei ole isompaa 16 versiota?
Katselin yhtä käytettyä koda 12, joka on 200€ halvempi kuin tuo koda 16.

Jäänkö muusta paitsi kuin pizzojen koosta?

Pienemmällä pärjää oikein hyvin, mutta lätyn kääntäminen sisällä hankalaa jos kokoa maksimi 30cm. Se onkin sitten ainut syy miksi haikailen 16" perään, mutta onko se tuon rahan arvoista? Pienempi lämpenee nopeammin ja kuluttaa vähemmän kaasua jos taloudellisesti ajattelee. 12" menee myös huomattavasti pienempään tilaan, eli varastointi ei ole mikään ongelma.

Viikon takaa kiekot ja ei ne reunat pala jos jaksaa vahtia.

IMG_20220404_175911.jpg

IMG_20220404_175917.jpg
 
Taisi some pizzamies PizzaJari jyväskylästä aloitella kanssa tuolla 12". Itse kuitenkin päädyin tohon 16" Ooniin just sen takia et on enemmän tilaa puuhastella. En ole itse katunut kyllä. Oisi varmaan kyllä tuolla 12" pärjännyt.

Eronahan niissä on myös koon lisäksi se, että 16" on takana ja sivulla liekki kun taas 12" on vaan toisella sivulla.

Paistoon saa myös hieman rauhallisuutta kun pistää liekin pienemmälle kun heittää pizzan sisään.
 
Taisi some pizzamies PizzaJari jyväskylästä aloitella kanssa tuolla 12". Itse kuitenkin päädyin tohon 16" Ooniin just sen takia et on enemmän tilaa puuhastella. En ole itse katunut kyllä. Oisi varmaan kyllä tuolla 12" pärjännyt.

Eronahan niissä on myös koon lisäksi se, että 16" on takana ja sivulla liekki kun taas 12" on vaan toisella sivulla.

Paistoon saa myös hieman rauhallisuutta kun pistää liekin pienemmälle kun heittää pizzan sisään.

Laitan myös nykyisin liekin ihan minimiin kun pitsu lentää sisuksiin. Lämpöä kyllä riittää ja pohja rapsakkaa pantteria.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
296 034
Viestejä
5 060 122
Jäsenet
81 019
Uusin jäsen
apustaja

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom