Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Pirkka Parhaat erittäin vahvoja 00-pizzajauhoja on tullut viime aikoina käyteltyä pitempiin kohotuksiin.

W350. Hyvin ja helposti saatavilla sekä toimivaa kampetta.

Talvipaistelut terassilla on parhautta. Ei pukkaa soijaa.
 
Hyvin sopii varmasti tuohon 8h+8h kohotuksiin, itse kokeilut välillä 24h RT kohotuksiin virallista AVPN oppia mukaillen, aikataulusyistä ja kokeilumielessä.

Jäi puuttumaan yksi sana eli poolish. Sen takia ymmärrrän nyt tarkemmin pointtisi ettei sovellut Poolish.

Tuo Cuoco vaikuttaa paremmilla hyvällä tavaralta?

Miten ihmeessä tämän jauhon olen missanut. Jatkossa käytän englanninkielistä italianherkkujen sivujen kohdalla ettei lapsuus toistu.


Cuoco flour 00 1kg, Molino Caputo - Italian Herkut
Elastic gluten and soft starch help doughs to get a great hydration. Light, with a perfect rising, satisfy the best maestri pizzaioli’s needs. Ideal for long fermentation and neapolitan classic pizza

Protein 13%
(W 300-320)


Tämä oli myös uusi sivusto vaikka itselläni kohtuullisesti hallussa ulkomuistista W;t ja mitä AVPN tyyliset vaativat.
Jauhot suuhun

1709532719653.png
 
Ooni Kodan omistajat.. Oletteko asentaneet erillistä luukkua uuniinne? Oonihan ei tuota suosittele, mutta aika moni tuollaista tuntuu suosivan kun lukee reddittiä / noiden luukkujen Amazon / Aliexpress arvosteluja.
 
Ooni Kodan omistajat.. Oletteko asentaneet erillistä luukkua uuniinne? Oonihan ei tuota suosittele, mutta aika moni tuollaista tuntuu suosivan kun lukee reddittiä / noiden luukkujen Amazon / Aliexpress arvosteluja.
Onko sulla jotain ongelmia lämpenemisen kanssa vai miksi luukku?
 
Ooni Kodan omistajat.. Oletteko asentaneet erillistä luukkua uuniinne? Oonihan ei tuota suosittele, mutta aika moni tuollaista tuntuu suosivan kun lukee reddittiä / noiden luukkujen Amazon / Aliexpress arvosteluja.

Kannattaa suosiolla unohtaa mitä amerikkalaiset sanovat, ne ei osaa muutenkaan yhtään mitään.
Toi ooni ryhmä facessa on ihan kamala esimerkki kädettömyydestä.

En keksi mitään syytä miksi tuohon pitäisi joku räpellysluukku asentaa?
 
Kannattaa suosiolla unohtaa mitä amerikkalaiset sanovat, ne ei osaa muutenkaan yhtään mitään.
Toi ooni ryhmä facessa on ihan kamala esimerkki kädettömyydestä.

En keksi mitään syytä miksi tuohon pitäisi joku räpellysluukku asentaa?
Se luukku kyllä auttaa videoiden ja viestien perusteella aikalailla kaikkeen.
Tuuli ei vaikuta niin paljoa.
Lämpiää nopeammin.
Lämmöt myös kertyy vähän enemmän uunin yläosaan mikä auttaa täytteitä kypsymään.
Nämä ihan vaan mitä itse olen sattunut lukemaan, omaa kokemusta ei ole.
Sanoisin että on se parempi ovella kuin ilman, mutta varmasti pärjää ilmankin.
 
Se luukku kyllä auttaa videoiden ja viestien perusteella aikalailla kaikkeen.
Tuuli ei vaikuta niin paljoa.
Lämpiää nopeammin.
Lämmöt myös kertyy vähän enemmän uunin yläosaan mikä auttaa täytteitä kypsymään.
Nämä ihan vaan mitä itse olen sattunut lukemaan, omaa kokemusta ei ole.
Sanoisin että on se parempi ovella kuin ilman, mutta varmasti pärjää ilmankin.

En kyllä näe minkäänmoista hyötyä nykytilaan.
Lämpeää aina puolessa tunnissa tavoitelämpöön ja täytteet kyllä kypsyy siinä 90sec aikana....
 
En kyllä näe minkäänmoista hyötyä nykytilaan.
Lämpeää aina puolessa tunnissa tavoitelämpöön ja täytteet kyllä kypsyy siinä 90sec aikana....
No miten olisi vaikka jos se lämpeäisikin 20 minuutissa.
Kyllä siitä ihan oikeaa hyötyä on, se on ihan maalaisjärjellä perusteltavissa.
 
No miten olisi vaikka jos se lämpeäisikin 20 minuutissa.
Kyllä siitä ihan oikeaa hyötyä on, se on ihan maalaisjärjellä perusteltavissa.

Kaasukäyttöisiä laitteita ei pidä mennä modaamaan jollakin kiinanpilipali osilla joihin uuni ei ole suunniteltu.
 
Tuuli ei vaikuta niin paljoa.
Lämpiää nopeammin.
Lämmöt myös kertyy vähän enemmän uunin yläosaan mikä auttaa täytteitä kypsymään.
Pitää varmaan osin paikkansa, Oonissa voi kääntää suuaukon pois tuulesta, mutta omassa vanhassa Cozzessa oli reikiä ympäri uunia, joten vei lämmöt koko uunista vaikka oliskin luukku. Voihan tuo luukku auttaa lämpeämiseen, mutta myöskään ei ole tarkoitus holvata lämpöä sinne sisään. Ooneista on sulanut noita säätönupikoita, kovalla tuulella, mistä tietää vaikka luukkukin voisi aiheuttaa saman ongelman.
En tiedä miten sitä lämpöä kertyisi sinne yläosaan jos siellä ei ole mitään mikä sitä lämpöä varaisi, luukkua ei käytetä paiston aikana tai ainakin kääntelyn voi unohtaa. Ehkä joku muu tuulisuoja voisi olla parempi, en muuta käyttöä tuolle keksi. Omassa Surrientossa on valmistajan toimittama luukku, mutta tuo melkein pakollinen uunin avonaisesta rakenteesta johtuen, eikä uunissa ole mitään ylikuumenevia osia kun on täysin rosterista valmistettu.

Kaasukäyttöisiä laitteita ei pidä mennä modaamaan jollakin kiinanpilipali osilla joihin uuni ei ole suunniteltu.
Kiinasta ne Oonitkin (ja kopiot) tulevat, mutta en silti lähtisi modailemaan kaasuvehkeitä.
 
Kaasukäyttöisiä laitteita ei pidä mennä modaamaan jollakin kiinanpilipali osilla joihin uuni ei ole suunniteltu.
Sun argumentoinnilta putoaa pohja jo sillä, että Ooni itse valmistaa ovia ja ovellisia kaasukäyttöisiä pizzauuneja.
Ei se uuni siitä muutu sen enempää, jos sen oven tekeekin joku muu, kuin Ooni. Eipähän ole valmistaja vetämässä överikatetta välistä.
Ei mulla kyllä kypsy. Käytössä Koda 12 ja ulkolämpötilat siinä +4c..
Uuni ei ole lämmennyt tarpeeksi, jos ei tuossa ajassa kypsy pizza.
dirtyharry sanoi:
En tiedä miten sitä lämpöä kertyisi sinne yläosaan jos siellä ei ole mitään mikä sitä lämpöä varaisi, luukkua ei käytetä paiston aikana tai ainakin kääntelyn voi unohtaa. Ehkä joku muu tuulisuoja voisi olla parempi, en muuta käyttöä tuolle keksi. Omassa Surrientossa on valmistajan toimittama luukku, mutta tuo melkein pakollinen uunin avonaisesta rakenteesta johtuen, eikä uunissa ole mitään ylikuumenevia osia kun on täysin rosterista valmistettu.
Onhan noihin noita "avonaisia luukkuja", eli yläosa on luukkua ja mahtuu silti kääntämämään, koska alaosa on avoin. Ainakin olettaisi tuollaisessa vähän paremmin sen lämmön jäävän siihen uunin yläosaan, kun ei suoraan posota lämmöt kattoa pitkin ulos.

Vanhassa pellettikäyttöisessä Big Hornissa on luukku ja kyllä se paremmin lämpesi, kun sitä piti kiinni. Tuulisina päivinä myös paistaessa tuli laitettua kiinni.
Nykyisellä Kodalla paistelen sisällä talvikauden, niin ei tarvitse miettiä kylmiä ilmoja ja tuulen suuntaa.

GoDi sanoi:
No miten olisi vaikka jos se lämpeäisikin 20 minuutissa.
Kyllä siitä ihan oikeaa hyötyä on, se on ihan maalaisjärjellä perusteltavissa.
Kyllähän tommoinen 10min nopeammin lämpeäminen olisi loppupeleissä aika paljon. Kaasupullollakin paistelisi monta pizzaa enemmän.
 
Viimeksi muokattu:
Sun argumentoinnilta putoaa pohja jo sillä, että Ooni itse valmistaa ovia ja ovellisia kaasukäyttöisiä pizzauuneja.
Ei se uuni siitä muutu sen enempää, jos sen oven tekeekin joku muu, kuin Ooni. Eipähän ole valmistaja vetämässä överikatetta välistä.

Uuni ei ole lämmennyt tarpeeksi, jos ei tuossa ajassa kypsy pizza.
Onhan noihin noita "avonaisia luukkuja", eli yläosa on luukkua ja mahtuu silti kääntämämään, koska alaosa on avoin. Ainakin olettaisi tuollaisessa vähän paremmin sen lämmön jäävän siihen uunin yläosaan, kun ei suoraan posota lämmöt kattoa pitkin ulos.

Vanhassa pellettikäyttöisessä Big Hornissa on luukku ja kyllä se paremmin lämpesi, kun sitä piti kiinni. Tuulisina päivinä myös paistaessa tuli laitettua kiinni.
Nykyisellä Kodalla paistelen sisällä talvikauden, niin ei tarvitse miettiä kylmiä ilmoja ja tuulen suuntaa.

Kyllähän tommoinen 10min nopeammin lämpeäminen olisi loppupeleissä aika paljon. Kaasupullollakin paistelisi monta pizzaa enemmän.

Ei putoa


30min riittää hyvin kodassa lämmittämiseen oli keli sitten vaikka -20c.

Ei mitään järkeä alkaa säätämään
 
Ooni Kodan omistajat.. Oletteko asentaneet erillistä luukkua uuniinne? Oonihan ei tuota suosittele, mutta aika moni tuollaista tuntuu suosivan kun lukee reddittiä / noiden luukkujen Amazon / Aliexpress arvosteluja.
Meillä Koda 12 lämpeni kelissä kuin kelissä hyvin. Vaihdoin sen sitten myöhemmin isompaan 16 malliin ja lämpeneminen olikin paljon heikompaa. Siihen ratkaisuna ostin luukun ja nyt myöhemmin myös Biscotto kiven. Luukun kanssa pelaa hienosti ja lämpenee nopeasti. Alkuun pidettävä ilman luukkua sen 10min. jotta lämpenee rauhallisesti. Sen jälkeen luukku paikoilleen ja pudotan lämpöjä. Vähän vahdittava peli jotta ei lämpene liikaa, mutta harjoittelulla se hoituu.

Let’s Talk About Oven Modifications

Tässä puhutaan ihan asiaa, mutta lukemalla luukun toimittajan ohjeita pidän käyttöä turvallisena. Luukulla ei ole tarkoitus tukkia uunin suuaukkoa, vaan ainoastaan rajoittaa lämmön karkaamista. Luukkua ei saa laittaa uunin sisälle ja tukkia ilmavirtaa.

IMG_20220724_112847~4.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Täällä käytetty Oonissa omatekoista luukkua ja hyötyjä on. Esilämmitys aina nopeampi, kylmillä keleillä lämmitys nopeampi, kiven puhdistus putipuhtaaksi onnistuu luukun kanssa poltin täysillä. Suosittelen, mutta jokainen omalla tavallaan.
 
Onko foorumin väellä kokemuksia "Witt Etna Rotantesta" WITT ETNA ROTANTE PIZZAUUNI? Sen saisi tällä hetkellä kotiintoimitettuna ~600€ hintaan Witt -kaupasta.

Oma "harrastus" on aivan alkutekijöissään ja 60€ ostettu Lucifer Ahjo 13 odottaa vielä koeajoa, mutta jo nyt mieli tekee parempaa ja laiskemman miehen versiota, pyörivällä kivellä :).
 
Viimeksi muokattu:
Ton olis verkkiksen outletista saanu poimittua 300 euron hintaan tässä vuodenvaihteessa :D
Muutaman kuukauden sitä kyttäsin siellä mut sit totesin että tälleen karu 16 omistajana tossa ei ole mitään järkeä, toi witt on niin älyttömän kokoinen laite että se saa isot 16 tuumaiset pizzauunit näyttämään minikokoisilta...

Varmasti hyvää pizzaa tekee ei siinä mitään mutta järkyttävä koko plus se että itse en sit luota paukkupakkasilla että se pyöritys toimii ongelmitta, tai että sitä moottoria kannattaa säilöä talvella ulkona niin sit se säilytys on taas toinen iso ongelma, koska se on niin älyttömän kokoinen...
 
Onko foorumin väellä kokemuksia "Witt Etna Rotantesta" WITT ETNA ROTANTE PIZZAUUNI? Sen saisi tällä hetkellä kotiintoimitettuna ~600€ hintaan Witt -kaupasta.

Oma "harrastus" on aivan alkutekijöissään ja 60€ ostettu Lucifer Ahjo 13 odottaa vielä koeajoa, mutta jo nyt mieli tekee parempaa ja laiskemman miehen versiota, pyörivällä kivellä :).
Kannattaa ennen uunin päivitystä alkaa vaan tekemään taikinoita ja pizzoja, kotiuunissa tai Ahjolla, näkee edes riittääkö kiinnostus taikinan hieromiseen. Itse aloitin reilu 3v sitten sähköuunilla ja sitten alle 200e Cozzella. Sen jälkeen harrastus veikin mennessään. Hienosta 600€ uunista ei ole oikein iloa, jos ei perusteet ole hallussa tai ainakin Ahjokin riittää hyvin siihen hommaan.
 
Jos joku harkitsee tai kiusaa itseään ajatuksella päivittää pizzakivi Biscottoon, niin ei ne ylistys tarinat ole satuja. Biscottolla sen kymmenen pizzaa tehneenä ei voi valittaa. Vaikka lämpötila on hieman paistojen välissä karannut, ei pohja ole palanut. Ainuttakaan pohjaa en ole saanut poltettua, vaikka vajaa 500'c on kivellä lämpöä. Ehdoton suositus jos asia yhtään kutkuttaa. Tulee hyvä pizza kesä.

IMG_20240402_174420~2.jpg

IMG_20240401_182140.jpg
 
Kokemuksia Wilfan pizzauuneista? Erehdyin jonkun paskan uunin ostamaan ja vituttaahan se joka kerta kun sen kanssa yrittää kikkailla rapeaa pohjaa. Ei vaan onnistu. Kertokaa omat kokemukset hyvistä kaasukäyttöisistä uuneista, jos nyt ei lasketa Ooneja. Tärkein ominaisuus nyt tietysti se, että kivi lämpiää tarpeeksi kuumaksi.
 
Kokemuksia Wilfan pizzauuneista? Erehdyin jonkun paskan uunin ostamaan ja vituttaahan se joka kerta kun sen kanssa yrittää kikkailla rapeaa pohjaa. Ei vaan onnistu. Kertokaa omat kokemukset hyvistä kaasukäyttöisistä uuneista, jos nyt ei lasketa Ooneja. Tärkein ominaisuus nyt tietysti se, että kivi lämpiää tarpeeksi kuumaksi.

Mikä on paska uuni vai Mustang? Mikä koko ja hintaluokka hakusessa? Wilfan uunit taitavat olla enemmän tai vähemmän Ooni -klooneja ja niitä on muitakin pilvin pimein. Esim. K-Raudan Cello. Näitä löytyy 12" ja 16" koossa, 12" myydään myymälästä riippuen 99€ hinnasta ylöspäin, välillä halvemmallakin.
 
Mustangin erehdyin ostamaan. Hinnalla nyt ei sinänsä ole aivan älytöntä merkitystä, mutta jos saan Oonin kaltaisen tai muun vastaavanlaisen laadukkaan uunin samoilla ominaisuuksilla halvemmalla, ostan tietysti sellaisen. Uskon että pärjään noilla 12" uunilla, mutta ei se isompikaan ole pois suljettu.

Celloa katsoin kanssa, kuten tuota em. Wilfaa... Lähinnä nyt haluaisin varmistella foorumin pizzanpaistelijoilta etten erehdy toista kertaa tässä harrastuksessa ja osta ulkoisesti juuri Ooni kloonia, joka loppujen lopuksi paistaa yhtä mehevän ja pehmeän pohjan kuin rakas Mustangini.
 
Mikä on paska uuni vai Mustang? Mikä koko ja hintaluokka hakusessa? Wilfan uunit taitavat olla enemmän tai vähemmän Ooni -klooneja ja niitä on muitakin pilvin pimein. Esim. K-Raudan Cello. Näitä löytyy 12" ja 16" koossa, 12" myydään myymälästä riippuen 99€ hinnasta ylöspäin, välillä halvemmallakin.

Oliko sulla jotain ideoita tuohon mun kysymykseen liittyen? Vai tämmöinen selostus, että pizzauuneja löytyy kaikenkokoisina pilvin pimein.
 
Oliko sulla jotain ideoita tuohon mun kysymykseen liittyen? Vai tämmöinen selostus, että pizzauuneja löytyy kaikenkokoisina pilvin pimein.
Tuo edellä mainittu 99€ Cello ihan hyvä vaihtoehto uunille. Suurin osa uuneista (pl. Mustang) kuumenee riittävän kuumaksi, ongelman ennemmin epätasainen lämpö. Et maininnut budjettia, hintahaarukka on aikamoinen, mutta vastaavasti rahalle saa vastinetta kyllä. Paremmissa uuneissa on valmiiksi parempaa biscotto kiveä, jolla pohjakaan ei pala niin herkästi. Tilavassa uunissa pizzan kääntely on helpompaa ja kypsymisen seuraaminen. Noissa 12-13" uuneissa seurattava huomattavasti tarkemmin ettei pala reunat jos ei uunin perälle näe. Jokaisen uunin temput varmasti oppii, kun tarpeeksi paistelee. Onnistunut pizza koostuu omasta mielestä hyvästä taikinasta, riittävästä kohotuksesta, pohjan pyörittely ja paisto sopivan kypsäksi. Päällisiä voi soveltaa sitten syöjien ja oman maun mukaan.
 
Tuo Cozze 13 on vissiin ihan hyvä kaasu-uuni partsille?

Jonkin verran halvempi kuin Ooni ja ei ole kauheasti ylimääräistä tilaa, niin ei oikein huvittaisi investoida noihin isompiin perhepizzamalleihin.
 
Tuo Cozze 13 on vissiin ihan hyvä kaasu-uuni partsille?

Jonkin verran halvempi kuin Ooni ja ei ole kauheasti ylimääräistä tilaa, niin ei oikein huvittaisi investoida noihin isompiin perhepizzamalleihin.
Mihinkä hintaan tuon Cozze 13 saisit? Oma eka kaasu-uuni oli Cozze pizzaharrastuksen alkuaikoina reilu 3v sitten. Uskaltaisin väittää, että helpompi uuni paistaa aloittelijalle kuin Koda12 ja sen kopiot. Tuolla ei kärähdä takaosa yhtä helposti U-mallisen polttimon ansiosta. Ainut haaste uunissa on suht matala suu-aukko, mutta tuonkin temput oppi. Sen jälkeen isompi uuni aiheutti pitkään hämmennystä kun uunissa oli niin paljon tilaa. Lisäksi jos paistaa tuulisella paikalla, niin aukot uunin takaosassa viilentää ja hidastaa uunin lämpenemistä. Kun oman Cozzen ostin, niin ei oikein edes ollut saatavilla muita uuneja Oonin lisäksi 200-400€ hintaluokassa. Nyt eri malleja on pilvin pimein ja näköjään juuri tänään julkaistu Pizzanpaistajien oma Chef Matteo pyörivällä kivellä. Taisi olla aloituskamppis 299€ hinta nyt, ihan harkitsemisen arvoinen uuni.
 
Mihinkä hintaan tuon Cozze 13 saisit? Oma eka kaasu-uuni oli Cozze pizzaharrastuksen alkuaikoina reilu 3v sitten. Uskaltaisin väittää, että helpompi uuni paistaa aloittelijalle kuin Koda12 ja sen kopiot. Tuolla ei kärähdä takaosa yhtä helposti U-mallisen polttimon ansiosta. Ainut haaste uunissa on suht matala suu-aukko, mutta tuonkin temput oppi. Sen jälkeen isompi uuni aiheutti pitkään hämmennystä kun uunissa oli niin paljon tilaa. Lisäksi jos paistaa tuulisella paikalla, niin aukot uunin takaosassa viilentää ja hidastaa uunin lämpenemistä. Kun oman Cozzen ostin, niin ei oikein edes ollut saatavilla muita uuneja Oonin lisäksi 200-400€ hintaluokassa. Nyt eri malleja on pilvin pimein ja näköjään juuri tänään julkaistu Pizzanpaistajien oma Chef Matteo pyörivällä kivellä. Taisi olla aloituskamppis 299€ hinta nyt, ihan harkitsemisen arvoinen uuni.
Amazon.de:stä katselin, n. 200€ paikallisilla alveilla.
 
Karu 16 ollut nyt kovalla käytöllä, ja näin Koda 12:n jälkeen täytyy ainakin toistaiseksi vielä sanoa, että mukavampi tuolla puulla on tehdä nuo pitsat. Aika pienellä määrällä puuta saa vaikkapa lounaaksi yhden pitsan tehtyä.

Mitä käytännön vinkkejä Karun käyttöön olisi? Pidättekö ovea auki pitsa valmistuu? Miten säädätte ilmanottoaukot? Lisäättekö juuri ennen pitsan paistoa pientä puuta jotta saa liekkiä pitsan päälle?

Onko muut Karun omistajat ostaneet suojapeitettä uunille? Ooni tietty tarjoaa omaansa, mutta varmaan halvemmallakin voisi suojan löytää. Uusi isompi pitsalapio myös houkuttelee. :hmm:

EDIT: Etsin pizzaleikkuria amazonista ja vastaan tuli tällainen luomus:
1717413604747.png

Äärettömän komea.
 
Viimeksi muokattu:
Vinkkinä niille jotka kaipaavat pizzalapiota: Tokmannilla on ihan hyvään hintaan Oonin lapiot.
1717529767376.png
Melkeinpä jättäisin välistä nuo umpinaiset metalliset ja käyttäisin rahat perforoituun aka rei'itettyyn lapioon. Noilla ei kerjää kuin ongelmia, pizza tarttuu helpommin lapioon, pyörittelyjauhoa menee uuniin käryämään jne. Puisella saa kyllä uuniin mutta silläkin jälkimmäinen ongelmana ja tarvitsee toisen lapion pizzan pois ottamista varten.
 
Puisella saa kyllä uuniin mutta silläkin jälkimmäinen ongelmana ja tarvitsee toisen lapion pizzan pois ottamista varten.
Mulla on 12" Bauhausin 10€ bambuinen/puinen ja omasta mielestä se on kyllä hyvä. Teen aina lätyn suoraan sen päälle. Ei tarvitse, kuin vähän hieroa vehnäjauhoa pintaan, niin kivasti lähtee lapiolta uuniin kerta toisensa jälkeen. Joo kahta lapiota tarvitsee, eli kääntölapio erikseen, mutta se ei ole itselleni ollut mikään ongelma.

Näkyy maksavan noin ~12€ nykyään bambulapiot, joten ihmettelen miksi joku haluaisi maksaa Ooni-kaiverruksesta 8€ ylimääräistä ainakin tuon 12" suhteen.
 
Viimeksi muokattu:
Melkeinpä jättäisin välistä nuo umpinaiset metalliset ja käyttäisin rahat perforoituun aka rei'itettyyn lapioon. Noilla ei kerjää kuin ongelmia, pizza tarttuu helpommin lapioon, pyörittelyjauhoa menee uuniin käryämään jne. Puisella saa kyllä uuniin mutta silläkin jälkimmäinen ongelmana ja tarvitsee toisen lapion pizzan pois ottamista varten.

Itselläni on pelkästään 12" perforoitu, ja sillä on ollut parin kerran hankaluuksia pizzan saamisessa uuniin. Nyt kun ostin isomman uunin niin tilasit sitten 14" puisen lapion jolla helpottuu se uuniin laittaminen. Tässä alkaa melkoinen kokoelma olemaan pizzalapioita pian, kun kääntölapiokin pitää jostain taikoa. Tai sitten koitan keksiä jonkun muun tavan käännellä sitä uunissa. Nykyinen lapiolla ulos -> käännä sormilla -> polta sormet -> takaisin uuniin -tapa alkaa tympimään.
 
Itselläni on pelkästään 12" perforoitu, ja sillä on ollut parin kerran hankaluuksia pizzan saamisessa uuniin. Nyt kun ostin isomman uunin niin tilasit sitten 14" puisen lapion jolla helpottuu se uuniin laittaminen. Tässä alkaa melkoinen kokoelma olemaan pizzalapioita pian, kun kääntölapiokin pitää jostain taikoa. Tai sitten koitan keksiä jonkun muun tavan käännellä sitä uunissa. Nykyinen lapiolla ulos -> käännä sormilla -> polta sormet -> takaisin uuniin -tapa alkaa tympimään.
Itsellä pizzalapio + haarukka on hoitanut kääntelyn hyvin. Lapiolla vaan pizzaa ulos sen verran, että saa haarukalla pyöräytettyä.
 
Itse käytän rei'itettyä lapiota (30cm) ja siihen vähän jauhoa kun pizzan nappaan pöydältä ja sit pizzauuniin. Kääntelyyn on oma lapio.
Nyt jos ostaisin lapiota niin ostaisin tuon K-cittarissa olevan pizzanpaistajat lapion. Sitä välillä näkyy tarjouksessakin.
 
Ranneliikkeet haltuun, sillä eihän tossa kääntelyssä nyt mitään haarukoita/sormia tarvita, tai sitten käytössä on uunin kokoon nähden liian iso/leveä lapio.

Tommonen pieni mulla on ollut käytössä Big Hornin kanssa, joten passeli tollasiin 12" uuneihin:

Koda16 kanssa on sitten käytössä pitkävartisempi Muurikan pizzalapio. Se taas on turhan iso Big Hornin kanssa käytettäväksi.
 
Pelkkää Oonin 14" umpinaista alumiinilapiota tulee käytettyä. Melkein voisi tuohon huokeaan 20€ hintaan tilata toisen varalle.

Pienempi kääntölapiokin löytyy, mutta eipä sitä tule käytettyä vaan paistonaikaiset kääntelytkin tulee tehtyä tuolla 14" lapiolla. Pizza puolittain ulos oonista, 1/4 pyöräytys kädellä ja pizza takaisin kivelle. Sekunneissa tapahtuva operaatio.
 
Heitetääs tännekkin pieni "vinkki" mikä varmasti on monelle itsestään selvyys, mutta jos jollekkin olis hyötyä ja säästäis hermoja..

Vehnäjauhoilla pizzapohjan tekeminen voi olla monelle tuskaa sitkon takia. Alkuun taikina levittyy hyvin mutta sitten alkaa se vääntäminen kun taikina ei enää leviä vaan venyy ja kuroutuu heti takaisin. Uudestaan ja uudestaa ja alkaa hermo mennä.
Vedä henkeä, jätä taikina noin viideksi minutiksi koskemattomaksi, odottele rauhassa ja sitten jatka työstämistä, ja kas, taas takiana venyy kivasti. Ja jos alkaa taas kenkkuilemaan niin toista ja anna taikinan hetki levätä ja jatka.

Kun takinan jättää hetkeksi niin se "rentoutuu" ja levittäinen on taas helpompaa.

Ja niinkuin sanottu, ei varmaan monelle ole uusi juttu mutta jos jollekkin tästä jotain apua jollekkin on ja säästää hermoja niin hyvä olis :)
 
Kuka laittaa tavallisia vehnäjauhoja pizzataikinaan? En minä ainakaan, juurikin sitkon puutteen takia.
 
Eipä siinä oikein aikaa ole antaa lättyjen/taikinan levätä ylimääräistä, jos perus neljä-viisi pizzaa paistelee ja uuni on lämmitettynä. Ihan liukuhihna-hommana menee. Viiden minuutin aikana jo venyttelee ja paistaa seuraavan pizzan.
Kunhan ei suoraan jääkaapista ota käyttöön, niin ihan hyvin yleensä saa taikinan työstettyä lätyksi.
Teen nykyään monesti ex-tempore "pikataikinalla", koska ei vaan jaksa hifistellä turhia ja on osoittautunut erittäin toimivaksi komboksi äkkinäiseen pizzan himoon. Aamupäivällä taikina kasaan (pikkuisen enemmän hiivaa), pari tuntia lämpimässä kohottelua ->taikina palloiksi ->tunti-pari palloina pöydällä kelmun alla ja paistohommiin.
Venyy ilman ongelmia joka kerta ja homman voi tosiaan tehdä kohtalaisen nopealla aikataululla, jos alkaa pizzaa tekemään mieli.
Kuka laittaa tavallisia vehnäjauhoja pizzataikinaan? En minä ainakaan, juurikin sitkon puutteen takia.
Minä laitan monesti tuohon pikataikinaan 60/40 suhteessa (00/puolikarkea), tai sitten 50/50. Eikä kyllä ole ongelmia sitkon kanssa.
Kyllä se pelkkä vehnäjauhokin tarvittaessa toimii.

Tälläsella setillä viimeksi tehnyt. Todennäköisesti oon laittanut 400/300 jauhot (00/puolikarkea).

Screenshot_2024-06-30-18-51-57-636_fisico.pizzapp-edit.jpg
 
Eipä siinä oikein aikaa ole antaa lättyjen/taikinan levätä ylimääräistä, jos perus neljä-viisi pizzaa paistelee ja uuni on lämmitettynä. Ihan liukuhihna-hommana menee. Viiden minuutin aikana jo venyttelee ja paistaa seuraavan pizzan.
Kunhan ei suoraan jääkaapista ota käyttöön, niin ihan hyvin yleensä saa taikinan työstettyä lätyksi.
Teen nykyään monesti ex-tempore "pikataikinalla", koska ei vaan jaksa hifistellä turhia ja on osoittautunut erittäin toimivaksi komboksi äkkinäiseen pizzan himoon. Aamupäivällä taikina kasaan (pikkuisen enemmän hiivaa), pari tuntia lämpimässä kohottelua ->taikina palloiksi ->tunti-pari palloina pöydällä kelmun alla ja paistohommiin.
Venyy ilman ongelmia joka kerta ja homman voi tosiaan tehdä kohtalaisen nopealla aikataululla, jos alkaa pizzaa tekemään mieli.
Minä laitan monesti tuohon pikataikinaan 60/40 suhteessa (00/puolikarkea), tai sitten 50/50. Eikä kyllä ole ongelmia sitkon kanssa.
Kyllä se pelkkä vehnäjauhokin tarvittaessa toimii.
Hyvä että sulla homms toimii. Itsellä on ollu ongelmia ja toi auttaa. Ei se muutamasta minutista ole kiinni.
 
Ihme säätöä... Helpoimmalla pääsee taikinan vetäytyessä kun ottaa pyörän alumiinisen tarjoilukulhon/salaattikulhon pöydälle väärin päin, jonka päälle taikinapallo ja siitä levittämään.... Painovoima hoitaa työn
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 706
Viestejä
4 496 439
Jäsenet
74 273
Uusin jäsen
Aloittelija6271

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom