No nyt eka leipätaikina kokeiltu, noin 1400g jauhoja ja 700g vettä (biga) + 200g vettä sitten seuraavana päivänä. Oli joku 15h tjms alakerrassa 15*c asteessa muhimassa biga ja sitten tein taikinan. (tuossa taikinassa oli nuvola extra jotain 800g ja 560g sämpyläjauhoja)
Aluksi näytti kyllä hyvältä, pieni ääni verrattuna kitchenaidiin ja vähitellen lisäsin vettä että pumpking tulee näkyviin. Sitten ku oli kulunut joku 16 minuuttia (kesti jotenkin kauan saada noi vedet, ehkä tiputtelin vähän liian hitaasti) ja yritin ottaa taikinaa pois mutta sehän oli niiin tahmeaa ja rikki menevää että eihän sitä voinu mitenkään saada sieltä pois. Katsoin taikinan lämpötilaa niin ohooopss sehän oli pompsahtanu 28*c. Noh laitoin lisää jauhoja ja lunta sekaan kunnes taikinasta tuli semi ok (siltikin oli kyllä tahmiaa sillee)
Noh 15 minuutiksi laitoin taikinan olemaan ja sitten päästiin siihen ehkä ikävimpään asiaan. Tuon peseminen. Kyllä siinä jo vähän rupes miettimään että virheen taisin tehdä ku ostin semmoisen missä ei saa nostettua kulhoa. Tuon kostean taikinankin ottaminen olis ollu todella helppoa ja peseminen. Kaiken kaikkiaan pesemiseen meni näin ekalla kerralla 20-30 minuuttia (tein rauhassa naatiskellen ku ei ollu mikn kiire ja halusin tosi puhtaaksi). Noh pitänee katsoa mitä tämän kanssa tekee. Taikina kyllä tuntui sitten hyvältä ku sämpylöitä tein niistä mutta jos alan tekemään yhtään useammin niin varmaan menee tuo myyntiin jollain pilkkahintaa ja ostan kallistettavan. Varsinkin jos töhöilen paljonkin lisää. (huomenna paisto ja tein myös kaksi pitsapalloa jos jaksaisin nekin sit paistaa pizza uunissa pikaisesti. En malttanu tehdä ihan kaiksita vaan sämpylöitä. Varsinkin ku tuota taikinaa tuli vähän suunniteltua enemmän
)
Lisätään se vielä tuohon pesememiseen että se tarttee vielä vähän lisää harjoittelua ku taikina jäi kovasti kiinni kaikkiin sieniin yms. Että varmaan tiskiharjalla kannattaa kosteuttaa ja sillä ottaa taikinat pois. Ja sit ostaa joku kunnon autonpesusieni jolla sitten imee muut vedet pois (tai sit yrittää kaataa. Mutta toi on 30kg painava kapistus että ei ihan mielellään kallistele)
Vähän updatee kun ekat oikeat pitsat saanu ulos (Onnistu hyvin, pesemisessä kesti muutama minuutti, kulhon irroitusta en kaivannut)
Käytin apuna
pooliksen laskinta, 5 kpl 260g pullia. Vähän pyöristin mutta alla taikina kokonaisuudessaan
Poolish:
200g vettä
200g jauhoja (Caputo Nuvola Super)
2g hiivaa
hunajaa
---> Joku 1h huoneenlämmössä ja sitten 16?h jääkaapissa
Taikina
400g poolish
590g nuvola super jauhoja
300g vettä
18g suolaa
---> 2 päivää jääkaapissa
Uunina toimii surriento, jos jotakuta kiinnostaa sekin
Tämä on vähän pienempi vesi% mutta tällä kertaa yritettiin saada onnistumisia. Tästä on sitten hyvä lähteä lisäämään vettä jos haluaa
Tein niin että sekoittelin ekana noin 70% vedestä ja pooliksen yhteen koneessa ja sitten kaikki jauhot. Sitten pikku hiljaa aina vettä. Noin 15 minuuttia oli famagissa ja sen jälkeen annoin olla 5 min lepäämässä ja sitten 30 sekunttia täysillä sekoitin (Olis ehkä kannattanu pienemmällä nopeudella, tuntu että vähän ehkä särkyi gluteiini).
Taikinan otto koneesta oli helppoa, vähän vettä käsiin ja taikina irtosi tosi nätisti (pesemisessä kesti muutama minuutti). Toki koukusta on vähän "hankalaa" mutta kyllä se sieltä tuli helposti. Taikinan tuntu oli todella erilaista kuin mitä olen koskaan saanut. Todella sitkeää ja tuntu että tässä olisi mahdottoman paljon enemmän gluteiinia. Taikina oli tosi kestävää ja sen sai levitettyä hyvin pöydälle josta sitten
laminoin vähän. Tämä sitten isoksi palloksi ja odotin 30 min, släb and fold ja odotin 1h jonka jälkeen 2 päiväksi jääkaappiin. (Vähän kurkkailin niin hyvin oli tullu tuommoista rihmastoakin, koskaan ennen ole tullu)
2 päivän jälkeen (eilen) otin jääkaapista tuntia aikaisemmin taikinan ja sitten tein noin 250-260g pullia. Tämän jälkeen sitten piti odotella todella kauan että taikina olisi taas rentoa, joku 6h ainakin. Kaksi pitsaa paistoin (jotka onnistu hyvin, liian kireää oli taikina että vaikea levittää, mutta tämä on jo aika tuttua muutenkin) ja sitten päätin että en jaksa enempää paistaa (oli muutakin herkkua uutenavuotena) niin pyöritin pallot uudestaan ja laitoin jääkaappiin seuraavaa päivää varten.
Seuraavana päivänä otin pallot jääkaapista, odotin jonkun 4h, taikinaoli paljon rennompaa ja se levittyi hyvin. Vähän jo pelkäsin että pohja repeäisi mutta ei.
Kaiken kaikkiaan positiivinen kuva jäi nyt tästä kerrasta. Ensikerralla kokeilen että kun olen taikinan tehnyt valmiiksi niin pallotan suoraan 260g palloiksi ja laitan jääkaappiin. Jospa tällöin taikina kerkeisi hyvin nostautumaan ja myös rentoutumaan.
Kuvissa rihmastoa mitä näkyi ku poksautin ison ilmakuplan ja ekan päivän ensimmäinen pitsa (lisäsin myös vähän toisenkin päivän). Parantamisen varaa kyllä on mutta tästä on hyvä jatkaa