Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Itse ostin Tokmannista kokeeksi sekä pyöreitä että perinteisemänmallisia, ja joo, pyöreät vie hitosti tilaa jääkaapissa, joten noilla "rasiamuotoisilla" on menty. Ei se pallo välitä missä muodossa hän välillä on...

_1220796.JPG
 
VAALIPIZZAA

Jääkaapissa yön yli sulaneet 250g ja 170g Pirkka Parhaat & Pizzanpaistajat pizzapalloista.

Kinkkua, tonnikalaa ja mozzarellaa.

Kinkkua, ananasta, mozzarellaa, valkosipulia ja sinihomejuustoa.

kuvakollaasi.jpg
 
Huomautus - toistuvat epämääräiset onelinerit ketjussa, keskity selkeään rakentavaan keskusteluun
Nyt näyttää yhtä hyvältä kuin Kotipizzan!
 
Tokmannilla tarjouksessa yleiskone Yleiskone Electrolux E5KM1-4BPT , onko jollakin kokemusta pärjäisikö pizza taikinoiden kanssa?
Noissa tuppaa olemaan ongelma, että taikina lähtee pyörimää koukun mukana heti kun tulee hiukka sitkoa taikinaan. Itse vaihdoin juuri KitchenAidin vastaavan kulho/koukku virityksen Ankarsrumin yleiskoneeseen tästä syystä. Ankarsrumin pyörivä kulho, rulla ja veitsi tekee tuon homman hiukka paremmin. KitchenAid Artisanissa sentään metallinen koneisto, mutta aika kovilla tuokin oli välillä. Lähes aina sai kuitenkin viimeistellä taikinan käsipelillä. Jälkiviisaana, olisi kuitenkin pitänyt laittaa vielä hiukka enemmän rahaa ja ostaa suoraan Wilfa Probaker. Tuo alkaa olla jo lähellä oikeaa taikinakonetta, mutta vielä normikeittiöön mahtuu.
 
Noissa tuppaa olemaan ongelma, että taikina lähtee pyörimää koukun mukana heti kun tulee hiukka sitkoa taikinaan. Itse vaihdoin juuri KitchenAidin vastaavan kulho/koukku virityksen Ankarsrumin yleiskoneeseen tästä syystä. Ankarsrumin pyörivä kulho, rulla ja veitsi tekee tuon homman hiukka paremmin. KitchenAid Artisanissa sentään metallinen koneisto, mutta aika kovilla tuokin oli välillä. Lähes aina sai kuitenkin viimeistellä taikinan käsipelillä. Jälkiviisaana, olisi kuitenkin pitänyt laittaa vielä hiukka enemmän rahaa ja ostaa suoraan Wilfa Probaker. Tuo alkaa olla jo lähellä oikeaa taikinakonetta, mutta vielä normikeittiöön mahtuu.
Voitko tarkentaa mitä tämä noissa tarkoittaa?
Electroluxin yleiskoneissa, yleiskoneissa vaiko juuri nimenomaan tuolla tavalla muotoilluissa taikinakoukuissa?
 
Voitko tarkentaa mitä tämä noissa tarkoittaa?
Electroluxin yleiskoneissa, yleiskoneissa vaiko juuri nimenomaan tuolla tavalla muotoilluissa taikinakoukuissa?
Kyllä se tahtoo tehdä sen kaikissa missä kulho pysyy paikallaan ja koukku tekee tuota planetaarista liikettä. Niin Kenwoodissa, kitchenaidissa ja electroluxeissa.
Esim Ankarsrumissa sekä tuossa Wilfassa on oyörivä kulho mikä auttaa tähän ongelmaan.
Toki, edullinenhan tuo on, ja jos tarve on pientä, tulee tuollakin varmasti toimeen. Loppualustus kannattaa opetella tekemään käsin (taittelemalla/slap&fold tekiikkaa hyödyntäen).
 
Kyllä se tahtoo tehdä sen kaikissa missä kulho pysyy paikallaan ja koukku tekee tuota planetaarista liikettä. Niin Kenwoodissa, kitchenaidissa ja electroluxeissa.
Esim Ankarsrumissa sekä tuossa Wilfassa on oyörivä kulho mikä auttaa tähän ongelmaan.
Toki, edullinenhan tuo on, ja jos tarve on pientä, tulee tuollakin varmasti toimeen. Loppualustus kannattaa opetella tekemään käsin (taittelemalla/slap&fold tekiikkaa hyödyntäen).
Meinaatko että vanhempi malli missä ei ole planetaarista olisi parempi?
Kysyn ihan siksi että minulla on nyt Braun K3000 yleiskone jossa on tämän näköinen tuo koukku https://www.nettoparts.fi/images/b/bra8809 - 1-p.jpg
ja harkitsen electrolux assistantin ostamista, mutta ideana olisi saada parannusta taikinoihin, ei takapakkia...
Tuo tosiaan ihan vaan pyörii laitteen pohjalla ympäri, ei mitään 3D liikettä.
 
Voitko tarkentaa mitä tämä noissa tarkoittaa?
Electroluxin yleiskoneissa, yleiskoneissa vaiko juuri nimenomaan tuolla tavalla muotoilluissa taikinakoukuissa?
Kyllä se tahtoo tehdä sen kaikissa missä kulho pysyy paikallaan ja koukku tekee tuota planetaarista liikettä. Niin Kenwoodissa, kitchenaidissa ja electroluxeissa.
Esim Ankarsrumissa sekä tuossa Wilfassa on oyörivä kulho mikä auttaa tähän ongelmaan.
Toki, edullinenhan tuo on, ja jos tarve on pientä, tulee tuollakin varmasti toimeen. Loppualustus kannattaa opetella tekemään käsin (taittelemalla/slap&fold tekiikkaa hyödyntäen).
Juurikin tämä, oli sitten pullataikina tai pizzataikina, niin tuo sitko vetää taikinan koukun ympärille ja tämän jälkeen tuo vaivaus on aika marginaalista, joskus jopa tuo taikina pyrkii kiipeämään koukkua pitkin koneistoon.
Ankarsrum on ihan ok, mutta siinäkin vain lopussa tuo taikinapallo pyörii tuolta rullan ja kulhon välistä lopussa, eikä varsinaisesti vaivaa yhtä tehokkaasti kuin esim. käsin vaivaus. Parhaan edun saanut tuosta koneesta ns. suorataikinalla jossa aineet vain kulhoon ja sekaisin. Poolish-menetelmällä taikinan tekee melkein mieluummin käsin. Kaiken kaikkiaan tuolla pystyy tekemään huomattavasti isompia taikinoita, kuin KitchenAidilla, jossa jo 6-8 pizzan taikina alkaa olla aika maksimi.
1706702240472.png


Wilfa Probaker pyörittää spiraalikoukkua pyörivää kulhoa pitkin
1706702090643.png


Ja ammattikäyttöön tarkoitetuissa spiraali/taikinamiksereissä on lisäksi vielä tuollainen tappi spiraalikoukun vieressä
1706702594502.png


Lopuksi KitchenAid jossa taikinaklimppi vain kiertyy ja pyörii koukun mukana, kyllähän se tuossakin vaivautuu, mutta ehkä enemmin sekoitukseen tarkoitettu vastaavat.
1706702752939.png
Hiukka huonoja esimerkkikuvia, mutta saa idean.
 
Juurikin tämä, oli sitten pullataikina tai pizzataikina, niin tuo sitko vetää taikinan koukun ympärille ja tämän jälkeen tuo vaivaus on aika marginaalista, joskus jopa tuo taikina pyrkii kiipeämään koukkua pitkin koneistoon.
Ankarsrum on ihan ok, mutta siinäkin vain lopussa tuo taikinapallo pyörii tuolta rullan ja kulhon välistä lopussa, eikä varsinaisesti vaivaa yhtä tehokkaasti kuin esim. käsin vaivaus. Parhaan edun saanut tuosta koneesta ns. suorataikinalla jossa aineet vain kulhoon ja sekaisin. Poolish-menetelmällä taikinan tekee melkein mieluummin käsin. Kaiken kaikkiaan tuolla pystyy tekemään huomattavasti isompia taikinoita, kuin KitchenAidilla, jossa jo 6-8 pizzan taikina alkaa olla aika maksimi.
1706702240472.png


Wilfa Probaker pyörittää spiraalikoukkua pyörivää kulhoa pitkin
1706702090643.png


Ja ammattikäyttöön tarkoitetuissa spiraali/taikinamiksereissä on lisäksi vielä tuollainen tappi spiraalikoukun vieressä
1706702594502.png


Lopuksi KitchenAid jossa taikinaklimppi vain kiertyy ja pyörii koukun mukana, kyllähän se tuossakin vaivautuu, mutta ehkä enemmin sekoitukseen tarkoitettu vastaavat.
1706702752939.png
Hiukka huonoja esimerkkikuvia, mutta saa idean.
Eli luultavasti toi mun vanha braun tekee paremman sitkon kuin nämä uudet?
 
Eli luultavasti toi mun vanha braun tekee paremman sitkon kuin nämä uudet?
En tuosta osaa sanoa kun en konetta tunne tai koskaan nähnytkään. Pyörivälle koukulle tuo minusta ainakin näyttää ja aika ohkaiset terät joten saattaa ennemin repiä taikinaa jos ei pyöri mukana. Kaikilla koneilla tai käsin rest/fold menetelmillä tulee varmaan ihan hyvä sitko. Aina sitä voi kokeilla, jos ei koneiston hampaat antaudu sitä ennen.
 
En tuosta osaa sanoa kun en konetta tunne tai koskaan nähnytkään. Pyörivälle koukulle tuo minusta ainakin näyttää ja aika ohkaiset terät joten saattaa ennemin repiä taikinaa jos ei pyöri mukana. Kaikilla koneilla tai käsin rest/fold menetelmillä tulee varmaan ihan hyvä sitko. Aina sitä voi kokeilla, jos ei koneiston hampaat antaudu sitä ennen.
On pyörivät kyllä joo mutta nuolevat aika lähellä pohjaa eivätkä seilaa milliäkään sivuillepäin, taikina siinä lähinnä pyörähtelee pallona kun osuu metalli kohdalle.
 
Itsellä käytössä Kenwoodin Chef yleiskone jossa taikinakoukku, mutta käyttäytyy tosiaan niin että taikina kiertyy ja pyörii vaan taikina koukun ympärillä.

Ongelma on varsinkin silloin jos taikina on pieni esim. 800-1000gr.

Isommassa taikinassa ilmeisesti taikina nappaa seiniin kiinni ja ja näin ollen välillä sekoittuu paremmin?

Enemmän olen käsillä vaivannut kuin koneella, kun mielestäni eihän tuo tee "mitään" kun kiertyy ja pyörii vaan koukun ympärillä.
 
Pikkuhiljaa alkaa omatkin rävellykset näyttämään pizzoilta. Mikä tärkeintä maku aivan loistava. Meinaa vaan perisyntinä edelleen olla liika täytteiden käyttö vaikka tietosesti yrittää hillitä.
Taikinakin mukavan kuohkeaa näin samana päivänä tehdyksi, vielä vaan pitäs ohuemmaksi jaksaa vääntää.
 

Liitteet

  • IMG20240201163713.jpg
    IMG20240201163713.jpg
    326,7 KB · Luettu: 145
  • IMG20240201162348.jpg
    IMG20240201162348.jpg
    347,3 KB · Luettu: 160
  • IMG20240201163100.jpg
    IMG20240201163100.jpg
    293,8 KB · Luettu: 140
Pikkuhiljaa alkaa omatkin rävellykset näyttämään pizzoilta. Mikä tärkeintä maku aivan loistava. Meinaa vaan perisyntinä edelleen olla liika täytteiden käyttö vaikka tietosesti yrittää hillitä.
Taikinakin mukavan kuohkeaa näin samana päivänä tehdyksi, vielä vaan pitäs ohuemmaksi jaksaa vääntää.
Tänään tein kanssa kiekon ja täytteitä tuli liikaa, mutta maku ratkaisee ja nälkää sai siirretyä pelkästään ½ pizzan syömisellä, eikä enämpää olisi pystynyt kerralla syömään :)

DSC07522.JPG
 
Meinasin tässä alkaa tehdä pizzataikinaa kahdella eri yleiskoneella jotta voin verrata millaiseksi ne sen tekee.
Valaiskaas mua millä prosessilla saisin pakastettua noita taikinoita?
Kohotetaanko lainkaan ennen kun tungetaan pakkaseen ja pallotanko ne valmiiksi pakkaseen vai miten toi kannattaa tehdä?
 
Taikinan voi varmastikin pakastaa ihan missä vaiheessa vain, mutta kätevintä lienee palloiksi jakamisen jälkeen, mutta ennen palloina tehtävää viimeistä kohotusta.
 
Taikinan voi varmastikin pakastaa ihan missä vaiheessa vain, mutta kätevintä lienee palloiksi jakamisen jälkeen, mutta ennen palloina tehtävää viimeistä kohotusta.
Eli teenkö niin että väsään taikinat koneessa ja sitten jääkaapissa sen vuorokauden ja sen jälkeen sitten pakkaseen?
 
Eli teenkö niin että väsään taikinat koneessa ja sitten jääkaapissa sen vuorokauden ja sen jälkeen sitten pakkaseen?

Näin teen itse. Koska pakkasessa se taikina ei kehity. Teet taikinan ja pallon siihen asti että olisi sen 2h huoneenlämmössä ennenkuin alat paistamaan, mutta heität sen rasiaan pallona pakkaseen.


Nyt se menee pakkaseen ja otat sen huoneenlämpöön 3h kun haluat alkaa paistamaan.
 
Nonnih, nyt ollaan siinä pisteessä että vimpat veivaamiset menossa koneissa ja kohta taikina jääkaappiin.
Tai näin olisi ollut jos kumpikaan kone olisi kunnolla tehnyt ne taikinat, pitänee käsin veivailla ennen jääkaappiin laittoa sitten...

Tosiaan mulla oli ennestään Braun K3000 yleiskone, ja ostin nyt testiin gigantista Electrolux Assistentin.

Ulkonäössä EA voittaa, kaikessa muussa sitten braun.

Aloitetaan ihan perusasioista tästä EA:sta.
Kulhon kiinnitys on huono, on tosi epäselvää milloin se on kunnolla kiinni.
Roiskesuoja missä on aukko ainesten lisäämiseen on surkea, sitä on todella hankala pistää paikalleen ja ottaa pois sekä sen aukon suunnittelu on tehty päin sitä itseään, se mistä kaadetaan aineksi on EDESTÄ korkea ja takaa matala, eli sinne on sitten ihan helvetin hankala saada mitään kaadettua ilman että puolet kaatuu ohi.
Ja sitten kun sinne saat sisälle tavaraa menemään niin suuri osa tavarasta jää sen taikinakoukun päällä olevaan varmaan liki 10cm leveään yläosaan kiinni (menty aivan överiksi tuossa osassa mikä estää taikinan nousemisen koneeseen), sitä saa sitten sen jälkeen lusikalla yrittää sohia siitä päältä pois niin että 10 kertaa sammuttaa ja pistää puoleksi sekunniksi koneen päälle jotta se koukku vähän kääntyy ympyrää... :mad: :rolleyes:
Sitten kun se kone veivaa jotain.... No se kuulostaa siltä että se heittää veivinsä, siis pitää tosi kovaa vinguntaa ja öninää.
Onneksi se kuitenkin painaa 10 kiloa että pysyy hyvin paikallaan, harmi vaan että se myös tekee koneen liikuteltavuuden surkeaksi.

No siinä ei ollut ne huonoimmat puolet, huonoin asia on se että tuo veivaa sitä taikinaa todella todella huonosti, se ei saa reunoilta kunnolla taikinaa pois ja pohjalle jää myös paksu kerros taikinaa mitä se ei vaan saa kaavittua mukaansa.
Nyt se tuolla pyörii niin että 70% taikinasta on kietoutunut taikinakoukkuun, 10% on koskemattomana reunoilla ja loput 20% on jämähtäneenä pohjaan.

Samalla vanha Braun vetää 10x hiljaisemmalla äänellä kovemalla teholla, omaa aivan loistavan kulhosysteemin, roiskesuojan aukko on korkea joka puolelta mutta taaempaa vielä reilusti korkeampi, sain sinne about 10x nopeammin ainekset sisään ilman että mitään meni ohi.
Reunoille eikä pohjalle ei ole jäänyt käytännössä mitään jumiin.
Harmi vaan että tässäkin taikina on jämähtänyt sen pyörivän akselin ympärille, vähän se sentään keinuu puolelta toiselle, eli reilusti paremmin tekee taikinan kuin EA, vaikkakin silti huonosti.

Lähtee EA takaisin giganttiin ja jatketaan uuden laitteen metsästämistä, kaunis laite on mutta ihan järkyttävän huono käyttää, ja taikinan tekoon aika 1/10 tekele.
 
Nonnih, nyt ollaan siinä pisteessä että vimpat veivaamiset menossa koneissa ja kohta taikina jääkaappiin.
Tai näin olisi ollut jos kumpikaan kone olisi kunnolla tehnyt ne taikinat, pitänee käsin veivailla ennen jääkaappiin laittoa sitten...

Tosiaan mulla oli ennestään Braun K3000 yleiskone, ja ostin nyt testiin gigantista Electrolux Assistentin.

Ulkonäössä EA voittaa, kaikessa muussa sitten braun.

Aloitetaan ihan perusasioista tästä EA:sta.
Kulhon kiinnitys on huono, on tosi epäselvää milloin se on kunnolla kiinni.
Roiskesuoja missä on aukko ainesten lisäämiseen on surkea, sitä on todella hankala pistää paikalleen ja ottaa pois sekä sen aukon suunnittelu on tehty päin sitä itseään, se mistä kaadetaan aineksi on EDESTÄ korkea ja takaa matala, eli sinne on sitten ihan helvetin hankala saada mitään kaadettua ilman että puolet kaatuu ohi.
Ja sitten kun sinne saat sisälle tavaraa menemään niin suuri osa tavarasta jää sen taikinakoukun päällä olevaan varmaan liki 10cm leveään yläosaan kiinni (menty aivan överiksi tuossa osassa mikä estää taikinan nousemisen koneeseen), sitä saa sitten sen jälkeen lusikalla yrittää sohia siitä päältä pois niin että 10 kertaa sammuttaa ja pistää puoleksi sekunniksi koneen päälle jotta se koukku vähän kääntyy ympyrää... :mad: :rolleyes:
Sitten kun se kone veivaa jotain.... No se kuulostaa siltä että se heittää veivinsä, siis pitää tosi kovaa vinguntaa ja öninää.
Onneksi se kuitenkin painaa 10 kiloa että pysyy hyvin paikallaan, harmi vaan että se myös tekee koneen liikuteltavuuden surkeaksi.

No siinä ei ollut ne huonoimmat puolet, huonoin asia on se että tuo veivaa sitä taikinaa todella todella huonosti, se ei saa reunoilta kunnolla taikinaa pois ja pohjalle jää myös paksu kerros taikinaa mitä se ei vaan saa kaavittua mukaansa.
Nyt se tuolla pyörii niin että 70% taikinasta on kietoutunut taikinakoukkuun, 10% on koskemattomana reunoilla ja loput 20% on jämähtäneenä pohjaan.

Samalla vanha Braun vetää 10x hiljaisemmalla äänellä kovemalla teholla, omaa aivan loistavan kulhosysteemin, roiskesuojan aukko on korkea joka puolelta mutta taaempaa vielä reilusti korkeampi, sain sinne about 10x nopeammin ainekset sisään ilman että mitään meni ohi.
Reunoille eikä pohjalle ei ole jäänyt käytännössä mitään jumiin.
Harmi vaan että tässäkin taikina on jämähtänyt sen pyörivän akselin ympärille, vähän se sentään keinuu puolelta toiselle, eli reilusti paremmin tekee taikinan kuin EA, vaikkakin silti huonosti.

Lähtee EA takaisin giganttiin ja jatketaan uuden laitteen metsästämistä, kaunis laite on mutta ihan järkyttävän huono käyttää, ja taikinan tekoon aika 1/10 tekele.
EA:n taikina oli sitten kamalin käsitellä ikinä ton vaivauksen jälkeen, aivan kovaa ja niin tarraavaa kuin voi, sekä taikina oli aivan viileä eli se 10min vaivaus ei ollut saanut tippaakaan mitään vääntöä aikaiseksi, kone oli myös aivan kuuma sen jälkeen, 2 tasolla käytin.

Braunin vaivauksen jälkeen taikina oli ilmavan pehmeä ja venyvä, ei tarraillut paljoa ja oli lämmin, eli se oli selkeästi kuitenkin saanut jotain sille tehtyä.
Kone oli hädin tuskin lämmin 10min vaivauksen jälkeen.

On se jännä että 400e laite häviää kaikessa paitsi painossa about 20 vuotta vanhalle laiteelle.
 
Ai saatana, tuollainen spiraalikone kyllä kiinnostaa mutta ei millään raaski sijoittaa. Kehuttu on kyllä, että taikinan teko nousee ihan uudelle tasolle, laitappa vähän infoa kun pääset testaamaan miten tuon puhdistus onnistuu ja muutenkin käytöstä kokemuksia?

Oon nyt tehny aika paljon sämpylöitä ja eipä ole mitään valittamista koneessa. Puhdistus onnistunu (vielä) kivuttomasti ja se tulee tehtyä siinä vaiheessa kun taikina on ekan slap and foldin jälkeen levossa. Taikinana ollu:

Poolish (n.24h jääkaapissa)
400g vettä
400g caputo nuvola plus jauhoa
2g hiivaa
hunajaa

Takina:
800g poolish
300g sämpyläjauhoja
1190g caputo nuvola plus jauhoa
100g auringonkukan siemeniä
50g pellavansiemeniä
750g vettä
(Vesi% joku 72 jos siemeniä ei lasketa)

Noin 15 minuuttia olen vaivannu famagilla. Jonka jälkeen olen antanut taikinan olla jonkun 8 min koneessa ja sitten kaapinut sen pois. Taikina vaikka aika tahmeaa ollu niin lähtenyt helposti pois ja sitten olen vähän levitellyt sen ohuemmaksi levyksi ja laminoinu yhteen. Pieni slab and foldi ja 45 min kuvun alle. Sitten noin 100g palloiksi vanerilevyn päälle ja jääkaappiin. Seuraavana päivänä sitten 1-2h huoneenlämmössä, 200*C uuniin ja kuumalle pellille jotta pohja paistuu paremmin.

On kyllä ollu kiva kone kun ei ole tarvinnu kahteen satsiin tehdä taikinaa ku vertaa kitchenaidia. Myös tuo kone on todella hiljainen verrattuna mihinkään muuhun vastaavaan yleiskoneeseen. Kyllä olen ollu tyytyväinen ja ei ole haitannut vaikka kuppia ei saa irti, on se 300e sen verran paljon lisähintaa (varsinkin jos im 8 version haluaa). Jos nyt vielä pitäisi valita niin todella vaikeata olisi valita tuon Im 8 ja taittuvan im 5 väliltä.
Vaikka olen kovin tyytyväinen tuohon im 8 niin se saattaa ehkä olla hitusen liian iso pienemmälle taikinalle. Tuolle noin 2800g taikinalle ei ole mitään ongelmaa mutta sitten kun haluaa tehdä jotain 5 pitsan taikinaa (1250g) niin en tiedä oikein kuinka hyvin sitten sitä vaivaa.

Kuvia vähän tuotoksista + koska taikinaa jää aina semmoinen 500g ylimääräistä niin paistan siitä leivinuunissa rieskaa (samalla saa vähän kokeiltua kuinka taikina tykkää kiekoksi levittämisestä)
 

Liitteet

  • Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    119,7 KB · Luettu: 48
  • photo_2024-02-09_15-51-37.jpg
    photo_2024-02-09_15-51-37.jpg
    246,2 KB · Luettu: 48
  • photo_2024-02-09_15-52-05.jpg
    photo_2024-02-09_15-52-05.jpg
    179,8 KB · Luettu: 41
  • photo_2024-02-09_15-52-01.jpg
    photo_2024-02-09_15-52-01.jpg
    182 KB · Luettu: 46
  • photo_2024-02-09_15-55-22.jpg
    photo_2024-02-09_15-55-22.jpg
    175,3 KB · Luettu: 53
  • photo_2024-02-09_15-51-18.jpg
    photo_2024-02-09_15-51-18.jpg
    225,8 KB · Luettu: 59
  • photo_2024-02-09_15-51-22.jpg
    photo_2024-02-09_15-51-22.jpg
    170,8 KB · Luettu: 54
  • photo_2024-02-09_15-51-25.jpg
    photo_2024-02-09_15-51-25.jpg
    101,8 KB · Luettu: 65
  • photo_2024-02-09_15-51-28.jpg
    photo_2024-02-09_15-51-28.jpg
    122,8 KB · Luettu: 62
Tässä myös oma tuotos eiliseltä, pizza cartellin valmispalloon päälle ppp tomaattikastike, ohut salami, muutama kinkkusuikale ja perus mozzarellaraaste.

On kyllä kotona tehdyt pizzat nousseet ihan eri tasolle punaisen paholaisen (eli täälläkin kehutun 13" Ahjon) hankinnan jälkeen.

Nyt viimein loppui varastot noista lidlin valmispalloista, tarttee etsiskellä uusi valmispallo tilalle kun pikkulapsiperhearkeen ei vielä omien pallojen pyörittely kovin sujuvasti istu. Tai no, kait se menisi mutta vielä jokunen muu juttu priorisoituna vähällä vapaa-ajalla.
 

Liitteet

  • 20240216_171653.jpg
    20240216_171653.jpg
    519,1 KB · Luettu: 117
Juurikin tämä, oli sitten pullataikina tai pizzataikina, niin tuo sitko vetää taikinan koukun ympärille ja tämän jälkeen tuo vaivaus on aika marginaalista, joskus jopa tuo taikina pyrkii kiipeämään koukkua pitkin koneistoon.
Ankarsrum on ihan ok, mutta siinäkin vain lopussa tuo taikinapallo pyörii tuolta rullan ja kulhon välistä lopussa, eikä varsinaisesti vaivaa yhtä tehokkaasti kuin esim. käsin vaivaus. Parhaan edun saanut tuosta koneesta ns. suorataikinalla jossa aineet vain kulhoon ja sekaisin. Poolish-menetelmällä taikinan tekee melkein mieluummin käsin. Kaiken kaikkiaan tuolla pystyy tekemään huomattavasti isompia taikinoita, kuin KitchenAidilla, jossa jo 6-8 pizzan taikina alkaa olla aika maksimi.
1706702240472.png


Wilfa Probaker pyörittää spiraalikoukkua pyörivää kulhoa pitkin
1706702090643.png


Ja ammattikäyttöön tarkoitetuissa spiraali/taikinamiksereissä on lisäksi vielä tuollainen tappi spiraalikoukun vieressä
1706702594502.png


Lopuksi KitchenAid jossa taikinaklimppi vain kiertyy ja pyörii koukun mukana, kyllähän se tuossakin vaivautuu, mutta ehkä enemmin sekoitukseen tarkoitettu vastaavat.
1706702752939.png
Hiukka huonoja esimerkkikuvia, mutta saa idean.
Ankarsrumin taikinakoukku on vähän itselleni mysteeri. Olen sitä useamman kerran kokeillut, enkä ole ollut kuin ehkä kerran tyytyväinen. Joka kerta se taikina kiipeää. Välttävästi toimii yli 70% hydraatiolla ja isommilla kierroksilla... Rullalla olen siis tehnyt ja siillä saanut ihan hyvää tulosta.
 
Ankarsrumin taikinakoukku on vähän itselleni mysteeri. Olen sitä useamman kerran kokeillut, enkä ole ollut kuin ehkä kerran tyytyväinen. Joka kerta se taikina kiipeää. Välttävästi toimii yli 70% hydraatiolla ja isommilla kierroksilla... Rullalla olen siis tehnyt ja siillä saanut ihan hyvää tulosta.
En puhunut viestissäni Ankarsrumin koukusta, jos luet ajatuksella kommenttini ja vastauksen edellisiin kommenteihin eri laitteiden erois.
 
Taitaa kuivahiiva olla kuollut, vaikka säilytän sitä purkissa ja lisäksi suljetussa pussissa. Taikina ei oikein jaksa ottaa ilmaa missään vaiheessa. Maku ja sitko kuitenkin hyvällä mallilla.

1000034548.jpg

1000034550.jpg
 
Mitähän tästä tulee vielä?
Isoin koskaan tekemäni biga taikina ja en raaskinut lisätä loppua vettä ( +3kg taikina ja loppulisäyksen vedestä jäi vajaa puolet käyttämättä) heti kohta viimeisen vaivauksen jälkeen lepäämään.
20240218_170304.jpg
 
Mitähän tästä tulee vielä?
Isoin koskaan tekemäni biga taikina ja en raaskinut lisätä loppua vettä ( +3kg taikina ja loppulisäyksen vedestä jäi vajaa puolet käyttämättä) heti kohta viimeisen vaivauksen jälkeen lepäämään.
Teitkö koneella tuon? Mitä nuo keltaiset laikut on?
 
Minkäslaisissa astioissa porukka kylmäkohottaa valmiit pallot ? Ite oon ennen bulk kylmäkohottanut taikinani ja sitten seuraavana päivänä tehnyt palloiksi ja paistanut. Suurena ongelmana tässä ollu vain se että taikina ollut jotenkin tosi sitkaista sitten ja vaikeasti muovailtavissa. Nyt sitten ku olen kovasti sämpylöitä ja pitaleipiä tehny niin olen huomannut että paremmin toimii ittellä kun taikina kylmäkohottaa palloina. Olen sitten yrittäny miettiä minkälainen astia olisi tässä paras, joku purkki on ok mutta siinä tuntuu että siinä ilma karkaa \ pinta rikkoontuu kun taikinaa yrittää ottaa pois (Auttais varmaan jos laittais jonkun leivinpaperin alle)

Nyt sitten olen miettinyt tuommoista levyä ja irto kehikkoa. Levy on kokoa 40x49 eli sen kokoinen että mahtuu jääkaappiin. Päällä vähän elmukelmua löysästi ja reunat sitten sitä varten että ne painaa kelmua alaspäin että helmoista ei kosteus karkaa (Plus voi stackata toisen levyllisen palloja päälle). Tuo toimi aika hyvin leiville mutta ongelmaa oli vähän siinä että levy rupesi taipumaan kylmässä (reunoista ei sittemmin niin paljon apua). Tähän sitten löysin aika halvan muovisen 40x60x1.5cm leikkuulaudan mikä oli helposti työstettävissä pyörösahalla (Olis vaan pitänyt ostaa 40x80 niin olis jääny 21x40cm pala muuhun tarkoitukseen).

Uskon että toi muovilevy tulee olemaan aika hyvä. Se on aikalailla täydellinen kooltaan verrattuna muihin valmiisiin muovisiin pitsan kohotuslaatikoihin ja nyt saan reunat pois mikä tekee taikinan nostosta vielä helpompaa. Innolla ootan seuraavaa batchia
 

Liitteet

  • photo_2024-02-21_20-09-12.jpg
    photo_2024-02-21_20-09-12.jpg
    192,8 KB · Luettu: 71
  • photo_2024-02-21_20-25-11.jpg
    photo_2024-02-21_20-25-11.jpg
    86,6 KB · Luettu: 71
Minkäslaisissa astioissa porukka kylmäkohottaa valmiit pallot ?
Itsellä on käytössä Smartstoren laatikko, menee juuri sopivasti kuusi palloa kohoamaan. Pohjalle alkuun hiukka pyörittelyjauhoja, jotta pulla irtoaa helpommin. Kohtuksen jälkeen pullat painetaan sitten vain irti ja nostetaan lastalla pyöritysjauhoihin. Tuo laatikko mahtuu jääkaapin hyllylle helposti toisin kuin monet kohotuslaatikot ovat liian pitkiä. Miinuksena, että pohjassa on reunoissa urat, mikä saattaa joskus haitata pullan nostamista. Jos kohotan yksittäin, niin sitten pyöreät kannelliset Orthexin rasiat. Tai mökkireissuilla ollut myös niitä perinteisiä pakasterasioita, kun helpommin saatavilla.
Yleensä kohotan bulkkina jääkaapissa ja sitten vain 4-6h pullina huoneenlämmössä. Joskus aikataulusyistä myös pullat jääkaapissa tms riippuen taikinasta.
 
Ainakin Varsinais-Suomen alueella on ollut tänään upea keli, joten nyt oli oiva keli avata tämän vuoden terassipizzakausi.
Tein eilen esitaikinan, jonka jatkoin aamulla valmiiksi taikinaksi ja jaoin neljään osaan.
1709472934478.png

Täytteeksi pizzoihin tuli tomaattikastikkeen ja juuston lisäksi pulled porkia, punasipulia, tuoretta ananasta ja koskenlaskija cheddar-dippi -juustoa.
1709473053700.png

Ooni Karu 16 on nyt toista kertaa käytössä viimesyksyisen hankinnan jälkeen. Ennen talven tuloa ehdin testaamaan laitetta kerran. Tällä kertaa käyttö meni paljon mukavammin, kuin ensimmäisellä kokeilulla. Koin, että isona apuna lämpöjen ylläpitoon on laittaa muutamat grillibriketit polttoarinan pohjalle, jolloin lämpö pysyy tasaisemmin yllä, vaikka puita ei aina onnistuisikaan lisäämään optimaaliseen aikaan syömisen ja uusien pizzojen pyörityksen lomassa. Hehkuvien brikettien päälle lisätyt pilkkeet syttyvät kyllä todella nopeasti ja nostavat lämmöt hetkessä tavoiteluun +400 asteeseen.

Tuli kyllä todella herkullisia pizzoja!
1709473367970.png 1709473436131.png 1709473507903.png
 
Ainakin Varsinais-Suomen alueella on ollut tänään upea keli, joten nyt oli oiva keli avata tämän vuoden terassipizzakausi.
Tein eilen esitaikinan, jonka jatkoin aamulla valmiiksi taikinaksi ja jaoin neljään osaan.
1709472934478.png

Täytteeksi pizzoihin tuli tomaattikastikkeen ja juuston lisäksi pulled porkia, punasipulia, tuoretta ananasta ja koskenlaskija cheddar-dippi -juustoa.
1709473053700.png

Ooni Karu 16 on nyt toista kertaa käytössä viimesyksyisen hankinnan jälkeen. Ennen talven tuloa ehdin testaamaan laitetta kerran. Tällä kertaa käyttö meni paljon mukavammin, kuin ensimmäisellä kokeilulla. Koin, että isona apuna lämpöjen ylläpitoon on laittaa muutamat grillibriketit polttoarinan pohjalle, jolloin lämpö pysyy tasaisemmin yllä, vaikka puita ei aina onnistuisikaan lisäämään optimaaliseen aikaan syömisen ja uusien pizzojen pyörityksen lomassa. Hehkuvien brikettien päälle lisätyt pilkkeet syttyvät kyllä todella nopeasti ja nostavat lämmöt hetkessä tavoiteluun +400 asteeseen.

Tuli kyllä todella herkullisia pizzoja!
1709473367970.png 1709473436131.png 1709473507903.png
Kyl sitä karua voi pakkasillakin käyttää, itselläni useasti oma Karu 16 ollu tässä talvella käytössä.

Tarttis jostain löytää kaasupoltin kesäksi mut tosi huonosti on sitä saatavilla järkevään hintaan.
 
Viimeksi muokattu:
Kyl sitä karua voi pakkasillakin käyttää, itselläni useasti oma Karu 16 ollu tässä talvella käytössä.

Tarttis jostain löytää kaasupoltin kesäksi mut tosi huonosti on sitä saatavilla järkevää
Juu, kyllä uunia voi talvellakin käyttää. Talvitauko on ollut täysin käyttäjälähtöistä. Avoterassi pimeään ja kalseaan vuodenaikaan ei ole houkutellut ruoanlaittopuuhiin ulkona.

Talvella tein muistaakseni yhden pizzasatsin sisällä sähköuunissa. Kyllä nekin oikein maukkaita olivat, vaikka eivät yllä liekillä tehtyjen tasolle.
 
Eilen paistettua kevään ensimmäiset lätyt.

Eiköhän tässä taas tule testattua monen monta eri comboa tämän kevään aikana.

1)Arlan Mozzarellaraaste, Parmesan, Kotivaran pepperoni-salami, Basilika

2)Vuohenjuusto, Rucola, Saksanpähkinä, Parmesan, Tummaa balsamiviinietikkaa

Jauhoina Caputo Pizzeria. 8h huoneenlämmössä isona palloja, jonka jälkeen 8h pikku pallona huoneenlämmössä.

Eli tämän mukaan tehtynä:
Kinnusen taikinateesit

Seuraavana viikonloppuna varmaan teen Caputon pizzeria jauhojen kanssa Poolish taikinan.
 

Liitteet

  • IMG20240302171426.jpg
    IMG20240302171426.jpg
    432 KB · Luettu: 53
  • IMG20240302172058.jpg
    IMG20240302172058.jpg
    431,6 KB · Luettu: 53
Seuraavana viikonloppuna varmaan teen Caputon pizzeria jauhojen kanssa Poolish taikinan.
Kannattaa poolishiin heittää jotain vahvempia jauhoja, viime viikolla tein Krannin myllyn jauhoilla ja Pizzerialla taikinaksi. Tällä viikolla Hungry Chefin Nascostolla Poolish ja Pirkan Keskivahvoilla taikinaksi.
Caputon Cuocoa on aika paljon huonommin saatavilla kuin vuosi pari sitten. Cuoco+Pizzeria combolla aika monta taikinaa tullut tehtyä.
 
Kannattaa poolishiin heittää jotain vahvempia jauhoja, viime viikolla tein Krannin myllyn jauhoilla ja Pizzerialla taikinaksi. Tällä viikolla Hungry Chefin Nascostolla Poolish ja Pirkan Keskivahvoilla taikinaksi.
Caputon Cuocoa on aika paljon huonommin saatavilla kuin vuosi pari sitten. Cuoco+Pizzeria combolla aika monta taikinaa tullut tehtyä.
Psst.. Vinkkinä jos jauhoja haluaa: Jauhot - Italian Herkut
 
Gas Burner for Ooni Karu 1630 mBar

Mikä on järkevä hinta? Suoraan Oonilta ilman toimituskuluja.

Mulla olis Karuun uusi Biscotto kivi jos kiinnostaa? En ole sitä vielä myyntiin laittanut, mutta jos ajatus polttelee?
Viime kesänä noita oli alta satkun useassa paikkaa, k-raudasta sen sai 70 eurolla kun oli -30% kamppis, ni alta satkulla pitäs…

Paljos tollasesta kivestä olisit pyydelly?
 
Viime kesänä noita oli alta satkun useassa paikkaa, k-raudasta sen sai 70 eurolla kun oli -30% kamppis, ni alta satkulla pitäs…

Paljos tollasesta kivestä olisit pyydelly?
Veikkaan että menneet ovat menneitä noissa Oonin ulostus hinnoissa? Hyvään hintaan oli tavaraa ja paljon.

Kiveä pitää varmaan kaupata noin 100€ hintaan. Se on pakattuna isoon puulaatikkoon ja painoa yhteensä noin 15kg. Kivi tarkastettu ehjäksi, ja ajattelin vielä kokeilla josko menisi myös Koda 16 sisään. Kouvolan kupeesta löytyy.
 
Kannattaa poolishiin heittää jotain vahvempia jauhoja, viime viikolla tein Krannin myllyn jauhoilla ja Pizzerialla taikinaksi. Tällä viikolla Hungry Chefin Nascostolla Poolish ja Pirkan Keskivahvoilla taikinaksi.
Caputon Cuocoa on aika paljon huonommin saatavilla kuin vuosi pari sitten. Cuoco+Pizzeria combolla aika monta taikinaa tullut tehtyä.

Joo siis Caputon pizzeria W300 et tosiaan ei välttämättä kestä. Italian kaupasta olen hakenut kaikenlaista ja tosiaan tähän asti aina tehnyt Tipo0 jotta saisin myös makua. Vaimo hehkutti reseptiä johon laitoin spelttijauhoja viime vuonna mutta senkin tein hatusta.
 
Joo siis Caputon pizzeria W300 et tosiaan ei välttämättä kestä. Italian kaupasta olen hakenut kaikenlaista ja tosiaan tähän asti aina tehnyt Tipo0 jotta saisin myös makua. Vaimo hehkutti reseptiä johon laitoin spelttijauhoja viime vuonna mutta senkin tein hatusta.
Piti ihan kaivella, kun en muista että Pizzeria olisi ollut noin korkea, W260/270 oikea. Cuoco sitten W300/320
Suomenkielisillä sivulla väärä lukema, lost in translation?
Valmistajan sivuilla sama Pizzeria - Mulino Caputo
 
Piti ihan kaivella, kun en muista että Pizzeria olisi ollut noin korkea, W260/270 oikea. Cuoco sitten W300/320
Suomenkielisillä sivulla väärä lukema, lost in translation?
Valmistajan sivuilla sama Pizzeria - Mulino Caputo

Katsoppas. Kiitoksia korjauksesta! Jännä et suomenkielisissä tosiaan on noin väärin.

Ei tuo oikein sitten sovellu noin pitkään kohotukseen mitä sitten tein.
 
Juu, kyllä uunia voi talvellakin käyttää. Talvitauko on ollut täysin käyttäjälähtöistä. Avoterassi pimeään ja kalseaan vuodenaikaan ei ole houkutellut ruoanlaittopuuhiin ulkona.

Talvella tein muistaakseni yhden pizzasatsin sisällä sähköuunissa. Kyllä nekin oikein maukkaita olivat, vaikka eivät yllä liekillä tehtyjen tasolle.
Itsellänihän on kaasukäyttöinen Koda 16 talvisin keittiön pöydällä. Jää hukkalämmötkin kämppää lämmittämään.
Mukava pyöritellä ison pöydän ääressä pizzat, kun uuni on vieressä. Ei vois enää helpommaksi mennä pizzan paistelu, eikä tosiaan hetkeksikään kiinnosta mennä ulos terassille paistelemaan/palelemaan.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 295
Viestejä
4 551 457
Jäsenet
74 954
Uusin jäsen
Sese

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom