Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Tässä reilu 10 minuuttia alusta loppuun. Tuosta kun odotti vielä noin 5 minuuttia niin taikina oli todella pehmeä käsitellä
Jaa mutta halusit lätyn muotoon etkä vaivausta... Jos ei jonesky ehdi ennen iltaa niin pyöritän tuosta vielä videon.
Viime aikoina olen käyttänyt manitoba cream - jauhoja. Löytyy ainakin prismastaMitä jauhoja muuten käytätte?
Itse väänsin 00:sta ja taikina jäi huomattavasti vetelämmäksi, kuin mitä tuossa sinun pätkässäsi.
Reunat jäi hieman vaaleaksi, mutta muuten hyvännäköisiä.Sellainen tuli:
Väittäisin että pohja oli liian kostea, koska sen putkista irti saanti oli aika kovan työn takana, eikä tahtonut tulla ehjänä.
Reunat jäivät kohoamatta, mutta pohja oli hyvä. Jos Pizzeria Sitko Tampereella on tuttu, niin tämä oli aika lähellä sitä. Opettelu jatkuu.
Reunat jäi hieman vaaleaksi, mutta muuten hyvännäköisiä.
Kannattaa kokeilla ensi kerralla laittaa leivinpaperi takinapallon alle sopivan kokoiseksi leikattuna, josko sillä saisi paremmin irti
Käytä snadisti enemmän jauhoa ja vaivaa snadisti pidempään. Jos haluut hyvän pohjan niin tarttet pizzakiven.Pitää koittaa tuota leivinpaperikikkaa. Ongelma oman taikinan kanssa oli se ettei taikina ollut enää jääkaapista otettaessa millään tavalla koholla (kuten vaikka tuossa yllä olevassa kuvassa), vaan täysin tasaisena massana. Hyvin löysä siis.
Noista reunoista ei tuolla sekunda-uunilla taida edes saada ruskeita. Tuota kuvan lättyä taisin pitää uunissa noin 8 minsaa.
1kg jauhoja sisältävä taikina riittää heittämällä 6 hengelle, sanoisin että jopa kahdeksalle. Tekisin sinuna tuon kilon taikinan, jakaisin kahdeksaan osaan ja tekisin mielummin useamman snadisti pienemmän pizzan kuin että pizzoista tulisi liian suuria kiven kokoon nähden.Moi!
Tarkoitus olis valmistaa pizzaa ensimmäistä kertaa "oikein". Kävin ostamassa pizzakiven ja manitoba cream jauhoja. Ajattelin lauantaina valmistaa pizzat, mutta en tiedä millainen määrä riittää noin kuudelle hengelle.
Onko 1kg jauhoja ja 650ml vettä riittävä? Miten paljon suolaa ja hiivaa tähän? Ajattelin valmistaa taikinan perjantai-iltana ja tehdä pizzat lauantai-iltana.
Onko samalla ehdottaa jotain muuta tomaattikastikkeen tilalle yhteen pizzaan? Tomaattiallergian vuoksi yksi henkilöistä ei voi syödä tomaattikastiketta (joku ranskan kerma tms?)
Kiitos
Nyt tais olla kyse enemmänkin ohutpohjaisesta kivellä tehtävästä pizzasta, jossa taikinan koostumus merkitsee hieman tarkemmin kuin uunipeltipizzassa. Esim durumista ei saa hyvää sitkoa.En ole enää pitkään aikaan tuijottanut ohjeita pizzataikinaa tehdessä, mutta uunipellilliseen pizzaa käytän 2dl kädenlämpöistä vettä, 1ps kuivahiivaa ja noin 500g durum-vehnäjauhoja.
Onko samalla ehdottaa jotain muuta tomaattikastikkeen tilalle yhteen pizzaan? Tomaattiallergian vuoksi yksi henkilöistä ei voi syödä tomaattikastiketta (joku ranskan kerma tms?)
Kilosta jauhoja ja 650ml vettä riittää kahdeksaan 200g pizzataikinaan. Kuivahiivaa riittää muutama gramma ja suolaa toki maun mukaan, mutta itse laittaisin noin 25g-30g. JOs mahdollista, niin tee taikina jo tänään valmiiksi ja jääkaappiin kohoamaan. Ennen paistoa ainakin pari tuntia ennen huoneenlämpöön, jotta taikina ehtii lämmetä huoneenlämpöiseksi. Kannattaa huomioida toki astiakin missä nostattaa, posliini lämpeää hitaammin kuin esim muovi.Moi!
Tarkoitus olis valmistaa pizzaa ensimmäistä kertaa "oikein". Kävin ostamassa pizzakiven ja manitoba cream jauhoja. Ajattelin lauantaina valmistaa pizzat, mutta en tiedä millainen määrä riittää noin kuudelle hengelle.
Onko 1kg jauhoja ja 650ml vettä riittävä? Miten paljon suolaa ja hiivaa tähän? Ajattelin valmistaa taikinan perjantai-iltana ja tehdä pizzat lauantai-iltana.
Onko samalla ehdottaa jotain muuta tomaattikastikkeen tilalle yhteen pizzaan? Tomaattiallergian vuoksi yksi henkilöistä ei voi syödä tomaattikastiketta (joku ranskan kerma tms?)
Kiitos
Itse nostatan ensin yhtenä massana muutaman tunnin ja sen jälkeen teen niistä omat pallot kohoamaan loppuajaksi. Esim. isolle lautaselle saa muutaman pallon mahtumaan ja kelmua päälle ilmatiiviisti.Kiitos vastauksista!
Onko tarkoitus laittaa taikina kahdeksassa osassa jääkaappiin? Vai onnistuisiko jos laittais yhtenä isona kappaleena (ja varovasti ottaa sen irti kulhosta) ja leikkaisi sen sitten kahdeksaan osaan? Vähän arvoitus vielä mitä pizzan päälle heittäisi (mitä juustoa yms.) ja paljonko tomaattikastiketta täytyy tehdä. Olishan tuollainen excel laskuri kätevä. Taidan just tehdä muutamasta pizzasta ns. "valkoisen pizzan", eli tomaattikastikkeen sijaan ranskankermaa. Pitää muistaa toi kiven lämmitys jokasen pizzan välissä.
Edit; Ilmeisesti jokainen pallo pitäisi laittaa jääkaappiin omaan kulhoon, voi olla että kulhot loppuu kesken.
Kiitos vastauksista!
Onko tarkoitus laittaa taikina kahdeksassa osassa jääkaappiin? Vai onnistuisiko jos laittais yhtenä isona kappaleena (ja varovasti ottaa sen irti kulhosta) ja leikkaisi sen sitten kahdeksaan osaan? Vähän arvoitus vielä mitä pizzan päälle heittäisi (mitä juustoa yms.) ja paljonko tomaattikastiketta täytyy tehdä. Olishan tuollainen excel laskuri kätevä. Taidan just tehdä muutamasta pizzasta ns. "valkoisen pizzan", eli tomaattikastikkeen sijaan ranskankermaa. Pitää muistaa toi kiven lämmitys jokasen pizzan välissä.
Edit; Ilmeisesti jokainen pallo pitäisi laittaa jääkaappiin omaan kulhoon, voi olla että kulhot loppuu kesken.
Kokonaiset tomaatit on mun mielestä parempia kuin murska. Mutta parasta saa itse tekemällä Helposti juotavaa olutta IPA tai APA kaveriksi. Tai miksei jokin blondi alekin menisi. Taikinaa kannattaa vaivata keskeltä, venyttää sivuille ja nostaa ylös joko kämmenellä tai rystysillä. Jotkut sitten paiskoo taikinaa samalla. Tietääkseni tasapainottaa taikinaa.Peruna kyllä kuulostaa kieltämättä mielenkiintoiselta. Kävin ostamassa pari purkkia mutti kuorettomia tölkkitomaatteja. Valmistan tomaattikastikkeen selittämälläsi tavalla, kiitos paljon.
Tarvitseeko punasipulia käsitellä jotenkin ennenkuin sen heittää pizzan päälle? Minkä tyyppistä olutta suosittelette pizzan kanssa? Onko linkata hyvää videota taikinan vaivaamisesta? Pyörittelenkö sitä pitkäänkin? Hirveä määrä kysymyksiä, löytyy varmasti vastaukset googlettamalla, mutta tuntuu että internetissä jokainen ihminen on erimieltä eikä tarkkaa vastausta löydy mistään...
Edit; Ainiin yksi tärkeä kysymys vielä. Jos mahdollista laitanko uunin täysille kiertoilmalle vai tasalämmölle?
Tässä on tarvittavat ainekset tomaattikastiketta varten.
Jos alkaisin mittailemaan tarkkuusvaaalla aineksien määriä, jättäisin pizzan tekemisen muille. Ruoanlaiton pitää olla hauskaa, eikä stressaavaa.
Itselläni on baking steel, joka toimii kyllä hyvin. Tuon aikanaan Ruotsista tilasin, mutta ainakin nyt Suomeen näyttäisi saatavan eri firman paistoterästä. Tuo ei sama ole, mutta en usko että hirveästi poikkeaa.Itse saan kyllä ok pizzataikinan tehtyä sinnepäin sokkona, mutta paras tulee vaa'alla. Mielestäni homman tekee superhelpoksi se, että ei tarvitse mitään mitta-astioita vaan kaatelee vaa'an lukemien mukaan (ei se muutaman gramman heitto haittaa).
Teen käytännössä 70% hydraatiolla ja hyvää tulee. 350g vettä, 500g jauhoja, 10g suolaa ja lopuksi 10g oliiviöljyä. Hiivaa nostatusaikaan nähden käänteinen määrä: jos kiire niin noin puoli pussia kuivahiivaa, jos aamulla tekee ja illalla leipoo niin vajaa teelusikallinen.
Edit:
Paistoteräs tekisi mieli hommata. Nyt teen näin pellin ja 250 asti kuumenevan uunin kanssa:
- ensin kuumennan peltiä uunissa
- paistan pizzaa jossa vain tomaattikastike n. 5min kuumalla pellillä ja sitten n. 3 minuutiksi grillivastus päälle
- pizza ulos ja toinen vain tomaattikastikkeella oleva sisään ja sillävälin lopputäytteiden laitto vasta uunista tulleeseen
- lopputäytteiden kanssa muutama minuutti vielä uunissa kunnes juusto hyvin sula
Meillä on kanssa luultavasti sunnuntaina lapsien (tyttärellä la koulupäivä) kanssa yhdessä ja ajattelin, että kummatkit saisivat itse päättää ja laittaa omat täytteet pizzapohjiensa päälleSe ois pizza perjantai tiedossa. Voi veljet kun raakaa valkosipulia laittaa murskaimen kautta valmiin pizzan päälle
Suurin piirtein näin, mutta kuivahiivaa laittaisin max. puoli teelusikallista ja huoneenlämpöön ottaisin tuntia kahta ennen jotta varmasti lämpenee sopivaksi. Muista sitten käsitellä valmiita palloja hellästi tai ne ei veny minnekään. Ja ei sen tarvitse tuplaantua alkunosttauksessa, tunti riittänee. Tai jos haluat niin tee toki pallot jo suoraankin jos aika ei riitä odottaa.Kiitos! Eli
>vettä 650 ml ?kädenlämpöistä?
>suolaa 2tl
>sekoitus
>kuivahiivaa puoli pussia
>sekoitus
>kilo jauhoo ja leivotaan iso mötti noin 10min
>pötkylä josta 6-8 palloa
>pallot tarjottimelle ?liinan alle?
>huoneenlämmössä hetken että paisuu kaksinkertaiseksi
>jääkaappiin kelmun alle
>seuraavan päivän iltana pois jääkaapista
>n. 30min huoneenlämmössä ja sitten pallot pizzoiksi, ensin rystysillä/sormenpäillä lätyn keskeltä ja sitten venytellään
Suurinpiirtein näin?
Eli siis raaka, paksu ja taikinakin tiivistä eikä ilmavaa? Sehän meni sit aivan päin vittua mä opetin eilen kaveria leipomaan ja suosittelen sen pöydällä venyttelyn sijaan rystysillä venyttelyä ja mitä keksiikään että löytää sen oman jutun
No aika paksulta tuo näyttää ja aika raa-alta myös, ei yhtään väriä juustossa tai taikinassa tai tomaatissaNo kyllä aivan ohueksi saatiin, ei missään nimessä ollut liian paksu pohja. Ja kyllä mä annoin niiden kohota uudestaan pari tuntia, niin sai ilmavuutta (osittain) takaisin. Raakaa en nyt ymmärrä, että mistä sen keksit