Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Palvikinkkua, Meetvurstisuikaletta, ananasta, jalapenoa, valkosipulia, sinihomejuustomuruja ja emmentaljuustoraastetta.

Mukava jälkipolte Hot Devils jalapenosta ja oli paljon paremman makuista kun kuvasta voisi päätellä.

Varmasti. Ensimäisenä tulee mieleen että et taita tykätä italialaisesta pitsasta? ;-)
 
Mä muuten tein testiksi ihan uudenlaista pizzataikinaa tässä yksi päivä.
Mulla ei vaan vatsa tunnu kestävän tota hiivaa niin tuli kokeiltua sellasta taikinaa mihin tulee itsenousevaa jauhoa ja kreikkalaista jugurttia, ja ihan valehtelematta tuli parempaa pohjaa kuin mitä olen ikinä itse tehnyt, eikä se oikeastaan häviä edes pizzerioiden pohjille.

Tein itse ne itsenousevat jauhot koska suomessa ei niitä paljoa myydä, ja miksi niistä maksaisi extraa kun voi itsekin tehdä...
4DL itsenousevaa jauhoa valmistetaan näin:
4DL vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1tl suolaa
0.5tl ruokasoodaa

Jos haluaa tehdä valmiiksi (seuraavia kertoja varten) tota itsenousevaa jauhoa niin pitäis kuulemma säilyttää se ilmatiiviissä astiassa.


Ja itse ohje millä tein:
4DL itsenousevaa jauhoa ja 2,75DL kreikkalaista jugurttia (6% rasvaa).

Jos haluaa isomman taikinan niin jugurttia tulee 0,3428571428571429 per 0.5dl jauhoseosta. Eli siitä sitten vaan laskimella ynnäämään :)

Noi lämäsin leipäkoneeseen, annoin vaivata 20min ja otin johdon pois seinästä ja jätin hetkeksi laitteeseen, uunissahan toi sit oikeastaan vasta kohoaa.
Tuli aikalailla sen näköistä kuin hiivallakin eli mehevät reunat, mutta maku oli aivan käsittämättömän hyvää.

Ainoa huono puoli tuossa oli että uudelleenlämmityksestä tuo pohja ei oikein mikrossa tykännyt, meni tosi pehmeäksi, eli pitänee pizzakivellä/pizzauunilla hoitaa sitten jämienkin lämmittely :D

Suosittelen kokeilemaan, oli se kyllä niin helvetin hyvää, katon jos löytäisin niitä kuvia vielä jostain :)
 
Moi!

Millaisilla yleiskoneilla / monitoimikoneilla porukka veivaa taikinoita? Kysyn siksi koska en vielä yleiskonetta / monitoimikonetta omista ja miettinyt että onko noista ihan halvimmista koneista taikinan veivaamiseen? Jäänyt pitsahommat lähiaikoina vähiin , kun ei jaksa enää käsinveivausta ja kiinnostaisi kyllä kovasti taas aloitella uusiksi tämä mukava harrastus!

Esimerkkinä vaikkapa tällainen?

Vai vaatiiko jonkun tietyn tehon , että jaksaa veivata?
Monitoimikoneella/leikkurilla ei ainakaan tee mitään. Itsellä on Kenwoodin yleiskone, mutta siinä on sen verran nostelua ja tiskaamista aina, että vedän mieluummin 300 euron Kenwoodin sijaan 30 euron sähkövatkaimen taikinakoukuilla sen pienen pätkän minkä tarvii ja dumppaan kulhon sitten yöksi jääkaappiin.
 
Itse teen taikinan taas sähkövatkaimen vispiläosilla niin pitkälle kuin pystyy ja loput käsin vaivaamalla ja sitten tosiaan 2-3 päivää jääkaappikohotusta samassa kulhossa elmukelmulla päällystettynä.
 
Kerran päivässä sitä nyt käy kuselki ;-) Jääkaapissa säilyy syöttämäti viikon pari.
 
Kinkkua, pekonia, sinihomejuustoa, mozzarellaa ja emmentalraastetta.

1.JPG

2.JPG
 
Ainoa huono puoli tuossa oli että uudelleenlämmityksestä tuo pohja ei oikein mikrossa tykännyt, meni tosi pehmeäksi, eli pitänee pizzakivellä/pizzauunilla hoitaa sitten jämienkin lämmittely :D

testiin menee. ja samalla protip kaikkien pizzanjämien lämmitykseen uudelleen; paistinpannu.

levy 1/3 teholle, pannu levylle ja slaissit pannulle. päälle folio kevyesti. (osahöyrystä pitää laskea ulos).
5-10min about ja ääntä kohti. pohja yhtä rapea kuin tuoreena. :smoke:
 
testiin menee. ja samalla protip kaikkien pizzanjämien lämmitykseen uudelleen; paistinpannu.

levy 1/3 teholle, pannu levylle ja slaissit pannulle. päälle folio kevyesti. (osahöyrystä pitää laskea ulos).
5-10min about ja ääntä kohti. pohja yhtä rapea kuin tuoreena. :smoke:
Tämä kikka toimii, voin kompata. Päällys ei ole ihan vasta uunista otetun arvoista, mutta kyllä hakkaa hikiset mikrolämmitykset.
 
Pizzan jämien lämmitys paistinpannulla on kyllä todella hyvä tapa. En ole moneen vuoteen enää mikrossa niitä lämmittänyt. Aika tarkkana saa kyllä olla kuinka isolla liesi on, ettei pohja pala ja että juusto sulaa uudelleen.

Saas nähdä tuleeko Ooni Koda BF tarjoukseen, niin voisin pistää tilaukseen. :hmm:
 
Pizzan jämien lämmitys paistinpannulla on kyllä todella hyvä tapa. En ole moneen vuoteen enää mikrossa niitä lämmittänyt. Aika tarkkana saa kyllä olla kuinka isolla liesi on, ettei pohja pala ja että juusto sulaa uudelleen.

Saas nähdä tuleeko Ooni Koda BF tarjoukseen, niin voisin pistää tilaukseen. :hmm:
Itsehän sit taas olen niitä jotka syö mieluiten pizzan jääkaappikylmänä. Toki kunnon pizza on tuoreena ehdoton, mutta kebab mestojen pizzat on selvästi parempia seuraavana päivänä kylmänä. Lämmitettynä ei uppoa ollenkaan.
 
Nyt kun näyttäisi Oonit olevan tarjouksessa niin onko kellään kokemuksia Koda vs Koda 16? Hintaeroa olisi 223e vs 359e joten ei kauheasti, mutta onko tuo isompi hintaeron arvoinen? Ilmeisesti suuremman pinta-alan lisäksi tehokkaampi L-poltin, mutta pizzaa joutuu silti pyörittämään kesken paiston.
 
Nyt kun näyttäisi Oonit olevan tarjouksessa niin onko kellään kokemuksia Koda vs Koda 16? Hintaeroa olisi 223e vs 359e joten ei kauheasti, mutta onko tuo isompi hintaeron arvoinen? Ilmeisesti suuremman pinta-alan lisäksi tehokkaampi L-poltin, mutta pizzaa joutuu silti pyörittämään kesken paiston.



Tämän videon perusteella itse ostaisin tuon Koda 16:n.
 
Koda 16 houkutteli mutta nyt piti kyllä tinkiä hiukan hinnasta, on sitä mennyt tässä BF alla niin paljon jo. :sori: Ja vielä lisää on menossa. Itse en osaa edes kovin isoja pitsoja pyöritellä, niin toivotaan että tuolla pienemmällä pärjään.
 
Tulipa tilattua tuo Ooni fyra verkkiksen BF tarjouksesta. Käykös tuohon ihan mitkä vaan pelletit, vai kannattaako katsoa mistä puusta ne on valmistettu? Sytyiksi varmaan käy tuohi ja muu vastaava.
Ilmeisesti puinen pitsalapio on parempi pitsan vientiin uuniin ja semmonen ohut metallinen sitten pyöritykseen ja pois ottoon?
 
Voiskohan tuo olla NY tyylisille pizzoille parempi kuin teräs? Omalla teräksellä tuntuu pohja valmistuvan ennen aikoijaan reunoihin verrattuna. Tietysti esilämmitysajalla, etäisyydellä vastuksiin, lämpötilalla ym:lla voi kikkailla loputtomiin.
Mä muuten ostin tuon sinkkupäivän tarjouksessa. Tulee 5 minuutissa just sopivan rapea pohja, rapeampi kuin aiemmalla Bistrollani. En oo terästä yhtään kaivannut, tosin en ole semmoisella ikinä kokeillutkaan...
 
Mä muuten ostin tuon sinkkupäivän tarjouksessa. Tulee 5 minuutissa just sopivan rapea pohja, rapeampi kuin aiemmalla Bistrollani. En oo terästä yhtään kaivannut, tosin en ole semmoisella ikinä kokeillutkaan...

Ratkaisin tuon paistamalla pizzaa teräksellä 4min ilman juustoa jonka jälkeen siirrän pizzan pellille ja nuketan juuston ja reunat grillivastuksella uunin yläosassa.

Tilasin myös tuon verkkiksen kiven, mutta eihän se mahtunut uuniin, kun siinä on ne kahvat ja sit onnistuin lopussa tiputtamaan sen vielä lattialle :happy:
 
Tulipa tilattua tuo Ooni fyra verkkiksen BF tarjouksesta. Käykös tuohon ihan mitkä vaan pelletit, vai kannattaako katsoa mistä puusta ne on valmistettu? Sytyiksi varmaan käy tuohi ja muu vastaava.
Ilmeisesti puinen pitsalapio on parempi pitsan vientiin uuniin ja semmonen ohut metallinen sitten pyöritykseen ja pois ottoon?
Itse oon huomannut että oonin omat pelletit toimi parhaiten. Savuttivat vähemmän ja paloivat paremmin kuin perus markettipelletti. Mutta kunhan on lehtipuupellettiä ja elintarvikekäyttöön niin toiminee yhtähyvin. En vain parivuotta sitten löytänyt semmoisia kuin oonilta.
Metallinen pitsalapio toiminut myös erittäin hyvin enkä usko että puinen voi olla mitenkään parempi. Tärkeintä on ettei täytä pitsaa ja anna vettyä ennen uuniin laittoa.
 
Itse oon huomannut että oonin omat pelletit toimi parhaiten. Savuttivat vähemmän ja paloivat paremmin kuin perus markettipelletti. Mutta kunhan on lehtipuupellettiä ja elintarvikekäyttöön niin toiminee yhtähyvin. En vain parivuotta sitten löytänyt semmoisia kuin oonilta.
Metallinen pitsalapio toiminut myös erittäin hyvin enkä usko että puinen voi olla mitenkään parempi. Tärkeintä on ettei täytä pitsaa ja anna vettyä ennen uuniin laittoa.

Motonetissä näytti olevan traegerin 9kg säkkejä eri lehtipuista tehtyjä pellettejä, leppä versiot tulee napattua testiin kunhan tuo ooni saapuu. Viikolla testiin... :drool: Pitää tuo metallinen lastakin jostain hankkia, tuntuu vaan ettei täällä kylällä ole oikein mitään.
 
Motonetissä näytti olevan traegerin 9kg säkkejä eri lehtipuista tehtyjä pellettejä, leppä versiot tulee napattua testiin kunhan tuo ooni saapuu. Viikolla testiin... :drool: Pitää tuo metallinen lastakin jostain hankkia, tuntuu vaan ettei täällä kylällä ole oikein mitään.
Sopivat varmasti hyvin. Eikö tosiaan tullut lapiota oonin mukana. Ovatko alkaneet säästää materiaaleissa. :beye:
 
Sopivat varmasti hyvin. Eikö tosiaan tullut lapiota oonin mukana. Ovatko alkaneet säästää materiaaleissa. :beye:

Jaa siinä tulee se mukana? Ei tosiaan tuo hurveli ole saapunut. Pitääpä odottaa ennenkö ostelee mitään. Puista lastaa varten vetäsin äsken liimalevyt liimaukseen...
 
Nyt kun näyttäisi Oonit olevan tarjouksessa niin onko kellään kokemuksia Koda vs Koda 16? Hintaeroa olisi 223e vs 359e joten ei kauheasti, mutta onko tuo isompi hintaeron arvoinen? Ilmeisesti suuremman pinta-alan lisäksi tehokkaampi L-poltin, mutta pizzaa joutuu silti pyörittämään kesken paiston.
Oma Koda 16 saapui viime viikolla ja on kyllä kerrassaan mainio kampe, tällä hetkellä täyttää kyllä omat tarpeet täysin. Ehkä vähän ketutti nähdä, että bläkfraideina olisi saanut 90€ verran halvemmalla mutta tilasinpa sitten nyt ainakin tykötarpeita lohdutukseksi. :p
 
Oma Koda 16 saapui viime viikolla ja on kyllä kerrassaan mainio kampe, tällä hetkellä täyttää kyllä omat tarpeet täysin. Ehkä vähän ketutti nähdä, että bläkfraideina olisi saanut 90€ verran halvemmalla mutta tilasinpa sitten nyt ainakin tykötarpeita lohdutukseksi. :p

Mietit sen niin, että nuo perjantaina isomman Kodansa tilanneet taitaa saada niitä joskus ensi keväänä :btooth:
 
Ei tullut oonin mukana enää metallista lapiota, lippis sen sijaan.

30 min pitää kärventää tuota ennen käyttöä jotta varastorasvat palaa pois, pitääkö kivi olla pois sen aikaa?
 
Tipsejä pizzan laittoon ilman lapiota kivelle / pois siitä, kun kivi on tulikuuma? Taitaa olla tuo lapio aika must-hankinta :D
 
Tipsejä pizzan laittoon ilman lapiota kivelle / pois siitä, kun kivi on tulikuuma? Taitaa olla tuo lapio aika must-hankinta :D

Ite oon monesti laittanu isolla leikkuulaudalla, laudan päälle leivinpaperi niin siitä saa helposti vedettyä kivelle ja muutaman sekunnin päästä nyppää paperin pois välistä jos haluaa. Tai sitten siitä paperista saa sen valmiin pizzan vedettyä takas leikkuulaudalle
 
Paperi on varsinkin harkkavaiheessa hyvä, mutta eristää ihan sikana, eli kiven edut katoavat, valitettavasti. Lapio on tosiaan hyvä, eikä välttämättä kallis, tosin ovathan jotkut saaneet kiviinkin uppoamaan aika tavalla rahaa...
 
Ihan ok onnistui leivinpaperia, leikkuulautaa ja suht leveää grillilastaa hyödyntäen pizzan ujuttaminen kivelle. Parin minuutin päästä nypläsin leivinpaperin välistä pois ja lopuksi lastalla pizza takaisin leikkuulaudan/paperin päälle. Eka kerta kun testasin kiveä, ja uunikin oli vain 250C. Täytynee kokeilla seuraavalla kerralla 275C ja kiertoilma päälle --> lyhyempi paistoaika. Kiven laitoin toki kylmään uuniin lämpenemään uunin mukana.

Täytyy myös etsiä joku perushelppo taikinaohje, nyt kokeillulla tuntui se taikinan kouliminen pohjaksi (saati pyöreäksi sellaiseksi) ihan mission impossiblelta - pakko oli ottaa kaulin apuun.

Jos enemmän innostuu, niin täytyy panostaa perus lapioon :)
 
Ihan ok onnistui leivinpaperia, leikkuulautaa ja suht leveää grillilastaa hyödyntäen pizzan ujuttaminen kivelle. Parin minuutin päästä nypläsin leivinpaperin välistä pois ja lopuksi lastalla pizza takaisin leikkuulaudan/paperin päälle. Eka kerta kun testasin kiveä, ja uunikin oli vain 250C. Täytynee kokeilla seuraavalla kerralla 275C ja kiertoilma päälle --> lyhyempi paistoaika. Kiven laitoin toki kylmään uuniin lämpenemään uunin mukana.

Täytyy myös etsiä joku perushelppo taikinaohje, nyt kokeillulla tuntui se taikinan kouliminen pohjaksi (saati pyöreäksi sellaiseksi) ihan mission impossiblelta - pakko oli ottaa kaulin apuun.

Jos enemmän innostuu, niin täytyy panostaa perus lapioon :)

Tässäkin keskustelussa on useitakin hyviä reseptejä taikinaan jota ei tarvi kaulita vaan se venytetään pyöreäksi/muotoonsa. Lämmitä uuni vaan niin kuumaksi kuin se tulee.
 
Mozzarellapitsa meni ekana uuniin ja kyrvähti, eka teos koko laitteella :) Loput onnistui sitten vähän paremmin kun pistin tota fyran pakoputken läppää vähän pienemmälleen ja pyörittelin useammin.
Harjottelua vaatii, mutta maistuihan tuo kinkkupitsa ihan mahtavalle! Aivan eri makunen kun normiuunissa tehty.
Minkä kokosia taikinapalloja olette tehneet per pitsa? Toinen ongelma on myös saada venytettyä nuo tasapaksuksi, nyt tahtoo reunat olla paksut ja keskeltä sitten niin ohut että melkein läpi näkyy...
 

Liitteet

  • IMG_20201209_181817.jpg
    IMG_20201209_181817.jpg
    662,1 KB · Luettu: 217
Itse tykkää, että on paksut reunat = täytteet pysyy pizzan päällä, eikä lähde valumaan reunoilta ulos ja käryttämään uunissa.
 
Itse tykkää, että on paksut reunat = täytteet pysyy pizzan päällä, eikä lähde valumaan reunoilta ulos ja käryttämään uunissa.

Joo sama täällä, reunat saa siis olla paksut mutta tuntuu että tuo lätyn reuna on 4-5cm matkalta paksumpi kun keskeltä. Noh, eipä tolla niin väliä ole, pitää vaan vähän isompi taikina tehdä että riittää isompaan pitsaan. Noi oli aika passelin kokoset näin alkuun heitellä tuonne uuniin ja irtosi lapiosta hyvin.
 
Mozzarellapitsa meni ekana uuniin ja kyrvähti, eka teos koko laitteella :) Loput onnistui sitten vähän paremmin kun pistin tota fyran pakoputken läppää vähän pienemmälleen ja pyörittelin useammin.
Harjottelua vaatii, mutta maistuihan tuo kinkkupitsa ihan mahtavalle! Aivan eri makunen kun normiuunissa tehty.
Minkä kokosia taikinapalloja olette tehneet per pitsa? Toinen ongelma on myös saada venytettyä nuo tasapaksuksi, nyt tahtoo reunat olla paksut ja keskeltä sitten niin ohut että melkein läpi näkyy...
Omalla vakio-ohjeella tulee tehtyä n. 215g / pitsa painoisia taikinapalloja
 
Tipsejä pizzan laittoon ilman lapiota kivelle / pois siitä, kun kivi on tulikuuma? Taitaa olla tuo lapio aika must-hankinta :D
Ihan alkuun käytössä oli leivinpaperikikka, eli pizza ihan rauhassa leivinpaperille muotoonsa. Ei edes jauhoja väliin, eli ei haittaa jos tarttuu kiinni. Paperin kanssa sen saa verrattain helposti kivelle, mulla sattui olemaan apuna semmoinen kevyt ja ohut metallinen pizzamuotti tai pizza"pelti" tms. jota käytin siis vain pizzan siirtämiseen ja lautasena syömiseen.
Eniveis, puoli minuuttia paistoa paperin kanssa riitti siihen että paperin pystyi nykäisemään pizzan alta pois ja paistaa pizzan lopun aikaa suoraan kiven päällä. Tässä on semmoinen yllättävä etu, että koska jauhoja ei tule väliin niin mitään ei jää kärtsäämään kivelle sillä välin kun muotoilee seuraavaa pizzaa (jos siis useamman pizzan haluaa paistaa putkeen)

Tuolla tavoin ei silti tullut ihan yhtä hyvää kuin jos pizza on alusta asti kiven päällä, joten "lapiovinkki" seuraavaksi.

Ennen lapion hankkimista mulla oli pitkään legendaarinen pakkauslaatikon kyljestä lapion muotoon leikattu pahvinen pala. Silleen, että ne pahvin aalto"syyt" menee y-akselilla eikä x-akselilla ettei se ihan liian helpolla taitu pizzan painosta. Sen päälle karkeaa vehnäjauhoa niin ihan yhtä hyvin luisui siitä pizza kuin puulapiosta. Toisella kädellä tukien viedään pizza melkein perille asti, sitten annetaan pahvin lerpahtaa kiveä vasten ja nitkutellaan se nätisti pizzan alta pois. Pahvin reuna tuossa käytössä mustui, mutta ei siis mitenkään palamaan syttynyt tms. Hyvin toimi.
 
Suosituksia gluteenittomista jauhoista pizzaan? Pari vuotta sitten tässä ketjussa on suositeltu Virtasalmen Viljatuotteen jauhoja mutta enpä tiedä onko niitä lähikaupoissa. Katselin netistä vaihtoehtoja, joissain näyttäisi olevan vain kauraa ja perunaa, toisissa riisiä ja maissia ja kolmansissa on useita raaka-aineita. Varmaan toimivat eri tavoin pizzapohjaksi levittäessä kuin jos esim. tekee taikinan kakkuvuokaan.
 
Miimikolla hyvännäköistä pannupizzaa.

Itse laitoin vasta tänään pizzapalleron jääkaappiin tekeytymään ja sunnuntaina tulee pepperonipizzaa.

IMG_20201218_184128.jpg
 
Jääkaappiin jäänyt pallero pois jouluruokien tieltä. Mozzarella di bufala, pecorino romano, nduja ja toinen tulinen salami siivuina. Päälle kirsikkatomaatit ja rucola. Tehty tietenkin ihan kerrostalon sähköuunissa :)

IMG_20201224_053245.jpg
 
Tiistaina tuli tehtyä ekaa kertaa Kodalla pitsaa, ja voi juku että oli hyvää. Tuban taikinalla onnistui taas erinomaisesti. Ainut asia mikä jäi harmittamaan on se, kuinka paljon kivelle jää jauhoja jotka sitten tarttuvat seuraavan pitsan pohjaan ja maistuu sitten ikävältä. En oikein tiedä millä sitä kiveä putsailisi pitsojen välissä. Onneksi en muuten tilannut sitä isompaa Kodaa. Pienemmässä paistuu juuri sen kokoiset pitsat kuin pystyn tekemään, ja mahtuu hienosti kääntelemään.
 
Pukki oli kiva ja toi tommosen Kodan uunin lahjaksi. Mitäs kaikkea tosta olis hyvä tietää näin ennen ensimmäistä käyttöä? Lapio tarttee hommata nyt ensiksi mutta onko jotain mitä huomattu käytössä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
256 198
Viestejä
4 451 056
Jäsenet
73 707
Uusin jäsen
vartokal

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom