Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Kyllä se siitä alkaa pikkuhiljaa sujumaan.

IMG_20210119_182157~2.jpgIMG_20210119_180202~2.jpgIMG_20210119_180221~2.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Tuossa kovemmilla pakkasilla tuli lämmitettyä leivinuunia ja tehtyä samalla Pizzaa. Pikkusen kuumempi uuni vielä ens kerralla, niin tulisi vielä parempi. Pohjaan olin tyytyväinen.

IMG_20210117_171247 – kopio.jpgIMG_20210117_171439 – kopio.jpgIMG_20210117_171444 – kopio.jpgIMG-20210117-WA0025 – kopio.jpg
 
Tuossa kovemmilla pakkasilla tuli lämmitettyä leivinuunia ja tehtyä samalla Pizzaa. Pikkusen kuumempi uuni vielä ens kerralla, niin tulisi vielä parempi. Pohjaan olin tyytyväinen.

Olen huomannut että leivinuunissa on hieman vaikea saada täytteisiin kunnolla väriä. Aluksi lämmitin uunin vain 400+ asteeseen ja paistoin pizzan ilman tulta arinalla. Sittemmin olen tehnyt samaan tapaan kuin sinä kuvissa. Seuraavaksi ajattelin testata miten toimisi jos takanurkassa palaisi vielä kunnolla tuli ja pizzan koittaisi paistaa vastakkaisessa kulmassa. Varmaan ainakin pitää kääntää puolessa välissä paistoa.

Muitakin ideoita otetaan vastaan.
 
Seuraavaksi ajattelin testata miten toimisi jos takanurkassa palaisi vielä kunnolla tuli ja pizzan koittaisi paistaa vastakkaisessa kulmassa.
Tämä pitää laittaa itsekin testiin. Eka pizza tuli oikeastaan aika hyvä täytteidenkin osalta mutta sitten alkoi jo tuo hiillos hiipua, eli tuli voisi olla hyvä juttu.
 
Tuossa kovemmilla pakkasilla tuli lämmitettyä leivinuunia ja tehtyä samalla Pizzaa. Pikkusen kuumempi uuni vielä ens kerralla, niin tulisi vielä parempi. Pohjaan olin tyytyväinen.

IMG_20210117_171247 – kopio.jpgIMG_20210117_171439 – kopio.jpgIMG_20210117_171444 – kopio.jpgIMG-20210117-WA0025 – kopio.jpg
Sulla on ihan tuollaisenaan leivinuunin pohjalla tuo pizza vai oliko tuolla paistovaiheessa leivinpaperia alla? Jos tuollaisenaan, niin putsasitko pohjaa jotenkin ennen pizzan heittämistä uuniin? Siis perus harjaamisen lisäksi? Meillä tuolla takkaleivinuunissa on paljon nokea ja tuhkaa, kun yhteinen hormi takan kanssa, niin takanpuolelta sotkee aika tehokkaasti tuon puolen. Ei olla siis ihan hirveästi hyödynnetty. Joulukinkun olen siellä paistellut, mutta on turhan työlästä putsata sitä siihen kuntoon että joka paikka ole noen peitossa. Pizzaa olisi kyllä mielenkiintoinen kokeilla :hmm: :)
 
Sulla on ihan tuollaisenaan leivinuunin pohjalla tuo pizza vai oliko tuolla paistovaiheessa leivinpaperia alla?
Leivinpaperi alla. Siitä on vaan reunat leikattu etteivät polta pizzan reunaa. Leivinpaperin kanssa myös pizzan siirto pöydältä uuniin aika vaivatonta. Toki parempi varmasti tulisi suoraan kivellä, mutta puu-uunissa se ei mielestäni ole oikein vaihtoehto. Kiven käytössä taas se riski ettei se lämpeä tarpeeksi kuumaksi.
 
Sulla on ihan tuollaisenaan leivinuunin pohjalla tuo pizza vai oliko tuolla paistovaiheessa leivinpaperia alla? Jos tuollaisenaan, niin putsasitko pohjaa jotenkin ennen pizzan heittämistä uuniin? Siis perus harjaamisen lisäksi? Meillä tuolla takkaleivinuunissa on paljon nokea ja tuhkaa, kun yhteinen hormi takan kanssa, niin takanpuolelta sotkee aika tehokkaasti tuon puolen. Ei olla siis ihan hirveästi hyödynnetty. Joulukinkun olen siellä paistellut, mutta on turhan työlästä putsata sitä siihen kuntoon että joka paikka ole noen peitossa. Pizzaa olisi kyllä mielenkiintoinen kokeilla :hmm: :)

Itse olen paistanut suoraan kivellä ilman leivinpaperia. Harjaan laitan vähän vettä, niin se putsaa kyllä arinan tarpeeksi hyvin. Meillä myös takka samassa hormissa, mutta se ei juurikaan kyllä nokea leivinuunin puolta (käytettävä tulipesä valitaan kääntämällä vipua takan kyljestä).
 
Itse olen paistanut suoraan kivellä ilman leivinpaperia. Harjaan laitan vähän vettä, niin se putsaa kyllä arinan tarpeeksi hyvin. Meillä myös takka samassa hormissa, mutta se ei juurikaan kyllä nokea leivinuunin puolta (käytettävä tulipesä valitaan kääntämällä vipua takan kyljestä).
Tuossa meidän takassa ei valintavipua löydy, leivinuuni on perältä "avoin" ja takassa hulmuavat liekit näkyy uunin perällä :) Tuossa tyylissä on hyvää sekä huonoa. Huonoa on toisiaan tuo että leivinuuni sotkeutuu noesta aina kun takalla lämmittää. Hyvänä puolena on sitten se että vaikka pitää valkiaa vain takan puolella, niin leivinuuni lämpeää siinä samalla mukavasti ja esim. tuo joulukinkun kypsytys onnistuu ihan helposti ilman että itse leivinuunia on tarvinnut erikseen lämmittää.
 
Meilläkin on sellainen "valinta vipu" takassa. Uunimestari neuvoi takan käytöä niin, että ensin lämmitetään takkaa, ja jos ei lämpö riitä leivinuunissa, niin sitten sinne vielä lisää tulta.
Meillä on paisteltu pitsat ihan harjatulla pohjalla. Tuolla leivinpaperilla varmaan kävisi tuo pöydältä uuniin laitto kätevämmin. Kun peltinen pitsalapio tuppaa tarttumaan pohjaan kiinni.
 
Nämä lähtee tänään testaukseen, niin saa tehtyä kolme pizzaa ja kaikille omat mielitäytteet.

Jääkaapissa on toki keskiviikkona sinne kylmäkohotukseen tehty oma taikina odottamassa sunnuntaita.

IMG_20210122_153524.jpg
 
Olen kuullut, että on vähän vaikeasti saatavilla, mutta onneksi löytyi Tikkurilasta K-Supermarket Ylivedosta.

Pakkauksessa piti olla 4 palleroa, mutta omassa oli 5 :D
 
eikö tuo 600g/4kpl=150g taikinapallo ole todella pieni, miten tuollaisesta väännetään "normaali" 30cm/12" lätty?
 
Tehtiin kaikkiaan 6 pizzaa ja taikinan pystyi nostamaan helposti pystysuuntaan käsiin ja venyttämään muotoon ilman repeämistä.

Maku ihan hitoksen hyvä ja pohja niin rapea, että leikatun slaissin pystyi ottamaan käsiin ja syömään.

Tämä siis näillä Fazerin uusilla pizzapalloilla, joita löytyy pakasteena ainakin K-ryhmän kaupoista.


IMG_20210122_210808.jpg
 
Mahtavaa että täältä löytyy koekaniineja. Katselin noita eilisellä kauppareissulla, mutta en tohtinut ostaa, kun edellistä kaupan pakastepohjista ei ole ollut oikein hyvää sanottavaa. Pitääpä ostaa pari pakkausta pakkaseen odottelemaan seuraavalla kerralla :)
 
Pitää käydä itsekin hakemassa näitä. Kannattaako uunissa käyttää kiertoilmaa? 275 olisi uunin maksimit.
 
Tehtiin kaikkiaan 6 pizzaa ja taikinan pystyi nostamaan helposti pystysuuntaan käsiin ja venyttämään muotoon ilman repeämistä.

Maku ihan hitoksen hyvä ja pohja niin rapea, että leikatun slaissin pystyi ottamaan käsiin ja syömään.

Tämä siis näillä Fazerin uusilla pizzapalloilla, joita löytyy pakasteena ainakin K-ryhmän kaupoista.


IMG_20210122_210808.jpg
Eli kannattaako enää itse vaivailla hapanjuureen taikinaa ja tuskailla mitä jauhoja käyttää?
 
Ei kyllä ainakaan itseä pahemmin vakuuttanut nuo Fazerin pallot, ainakaan pelkistetyillä täytteillä.
 
Se on filosofinen kymysys. Jos vaivailee ja tuskailee, niin mikään ei kannata. Itselleni on helpompaa sotkea taikina ja vipata jääkaappiin, kun lähteä kauppaan ja alkaa sulattaa jotain teollisuuspalloja.
Totta. Hieman liioittelin ja kärjistin tuota omaa ongelmaa, kun tykkäisi tehdä noita pitsoja useammin. Mutta meillä asuva naishenkilö ei taas oikein jaksa tuota hommaa. Ja jostakin syystä se naishenkilö aina tunkee sinne keittiöön kun pitsoja yrittää vääntää. :rolleyes:

Mutta pitänee testata kerran että kelpaako teolliset pallurat meille. Kotipitsat kyllä maistuvat perheen pienimmille, mutta itse kaipaisin sitä "kunnolista" pitsaa.
 
Fazerin pallot tuli itsekin testattua ketjun innoittamana. Onnistui kyllä oikein hyvin ja ehdottomasti hintansa väärtti. Nyt tuli paistettua sähköuunissa, mutta pitänee testata vielä oonillakin.
 
Eipä se tarjouksessa usein ollut lidlin settikään paha ollut, mutta kun taikinan tekee niin helpolla niin en ole vaivautunut sitäkään hommailemaan. Oikeastaan aina ongelma kaikessa leivonnassa on ennustelu; tekeekö ylihuomenna mieli pitsaa? Syötänkö hyvin juuren eilen jotta voin tehdä tänää taikinan jotta ylihuomenna olisi kiva taikina? ;-)

Vaikka tuossa lidlin tuotteessa olikin jokin laatuongelma syksyllä... https://archiv.kompasslev.cz/minuntarjouslehteni.fi/public/gimg/4/5/1/7/4/4/451744-900-100000.jpg
 
Oikeastaan aina ongelma kaikessa leivonnassa on ennustelu; tekeekö ylihuomenna mieli pitsaa?
Pizzan suhteen on helppo ennustaa: tekee mieli.

Mutta kun terveyssyistä ei viitsi noita ihan jatkuvasti syödä, niin parempi vaan ettei pysty hetken mielijohteesta tekemään.
 
Mikä salamimakkara olisi maullisesti lähellä kotipizzan pizzoissa käytettävää makkaraa? Tai onko muuten vain suosituksia salamivaihtoehtoihin liittyen pizzan valmistukseen liittyen?
 
Mikä salamimakkara olisi maullisesti lähellä kotipizzan pizzoissa käytettävää makkaraa? Tai onko muuten vain suosituksia salamivaihtoehtoihin liittyen pizzan valmistukseen liittyen?

Omasta mielestä parasta salamia on Napolin salamia. Suosittelen ehdottomasti testaamaan.
lataus.jpeg.jpg
 
Minusta sinänsä ihan kiva että joku tosiaan haluaisi jäljitellä kotipitsaa. Jotenkin semmoinen lämmin lutuinen juttu.
 
Minusta sinänsä ihan kiva että joku tosiaan haluaisi jäljitellä kotipitsaa. Jotenkin semmoinen lämmin lutuinen juttu.

Joo. Onhan ne kyllä hyviä pizzoja, siitä ei pääse mihinkään.

Mitenhän ne tekee tomaattikastikkeen? Siihen kun saisi reseptin jostain.
 
Mitenhän ne tekee tomaattikastikkeen? Siihen kun saisi reseptin jostain.
Suosittelen tekemään tomaattikastikkeen seuraavalla tavalla:
Kokonaisia tölkkitomaatteja 1prk
Tuoretta basilikaa maun mukaan, itse laitan 1/3 punttia/1tölkki (laita vaikka vähemmän aluksi ja lisää jos siltä tuntuu)
Oliiviöljyä loraus

Kaikki kuppiin ja sauvasekoittimella sileäksi. Omasta mielestä kaikista paras kastike, maistuu tuore tomaatti ja basilika ja on samalla mukavan raikas.

Kaikki keittelyt yms on mielestäni aivan turhaa työtä, hyvä pizza on tuoreiden ja hyvien raaka-aineiden summa :drool:
 
Juu, vähän vastaavaa käytän itsekin. Kotipizzan kastikkeessa on vain joku sellainen maku mistä pidän, mutta en osaa jäljitellä sitä.
 
Suosittelen tekemään tomaattikastikkeen seuraavalla tavalla:
Kokonaisia tölkkitomaatteja 1prk
Tuoretta basilikaa maun mukaan, itse laitan 1/3 punttia/1tölkki (laita vaikka vähemmän aluksi ja lisää jos siltä tuntuu)
Oliiviöljyä loraus

Kaikki kuppiin ja sauvasekoittimella sileäksi. Omasta mielestä kaikista paras kastike, maistuu tuore tomaatti ja basilika ja on samalla mukavan raikas.

Kaikki keittelyt yms on mielestäni aivan turhaa työtä, hyvä pizza on tuoreiden ja hyvien raaka-aineiden summa :drool:

Itsekin menen tällaisella, tosin heitän sekaan vielä valkosipulinkynsiä sen hetkisen valkosipulinhimon mukaan. Ja ripaus suolaa ja mustapippuria vielä.

Kannattaa myös kokeilla kokonaisia kirsikkatomaatteja, esim. Muttilla on hyviä, tai muita eri tomaattilajikkeita. Tulee vähän eri vivahteita kastikkeeseen. Tykkään myös kokeilla erilaisia yrttejä, esim. timjami sopii mainiosti pizzakastikkeeseen. Savustettu paprika tuo myös kivan vivahteen, kuten myös erilaiset chilit.

Kokeileva keittiö, paras keittiö :eat:
 
Mikä salamimakkara olisi maullisesti lähellä kotipizzan pizzoissa käytettävää makkaraa? Tai onko muuten vain suosituksia salamivaihtoehtoihin liittyen pizzan valmistukseen liittyen?
Ventricina on oma ehdoton suosikki pizzaan noista hyvin tarjolla olevista salamimakkaroista. Soppressatat on kanssa oikein hyvin pizzassa toimivia ja yleisesti saatavilla. Molemmat italialaisia ja esim. Makulihan pisteiltä taitaa löytyä. Espanjalainen iberianpossusta valmistettava Caña de lomo on myös kokeilemisen arvoista, jos sattuu jossain tulemaan vastaan. Yleensä joutuu etsimään tryffelisikojen kanssa näiltä leveysasteilta.
 
Tölkkitomaateista tai -murskasta soosia tehdessä kannattaa purkki tyhjentää siivilään ja antaa suuren osan litkusta valua astiaan. Soosia kiehautellessa litkua voi käyttää ohentamaan liian paksuksi päässyttä soosia.
 
Jokos alkaa pizzamaistereilla/ooniguruilla olemaan kokemuksia noista fazerin pullista? Tässä oma roiskaisuni ihan sähköuunissa. On sitä paskempaakin syöty, jatkoon kuitenkin.

kotipizzaitse.JPG
 
Tölkkitomaateista tai -murskasta soosia tehdessä kannattaa purkki tyhjentää siivilään ja antaa suuren osan litkusta valua astiaan. Soosia kiehautellessa litkua voi käyttää ohentamaan liian paksuksi päässyttä soosia.

Joo, purkki siivilään ja siitä valuman voi käyttää vaikka tomaattikeittoon, ja siivilästä sitä kunnollista astiaan, kourallinen basilikanlehtiä ja ruokalusikallinen suolaa, bamixointia ja pitsaan...eli mitään "soosin kiehauttelua" ei toki tehdä.

Tänään koitettiin sitä että 4 minuuttia uunissa pelkillä tomaattimosoilla ja sitten loput kamat ja 5 min lisää ja pöytään...
_OS22730.jpg
 
Testasin itsekin nuo fazerin taikinapullat tänään. Sanotaan nyt näin, että meneehän ne korvikkeena, muttei korvaa kunnolla itse tehtyä. Eli nopeaan pizzan nälkään. Lisäksi tuntui etteivät tulleet kunnolla rapeaksi, vaikka vedinkin uunissa pizzateräksen avulla. Maultaan mieleen tuli Kotipizzan pohja. Muotoiltavuus oli ihan hyvä, mutta kooltaan voisivat olla hieman isompia. 150g on aavistuksen liian pieni omaan mieleen. Onko muuten muilla ollut pussissa 5kpl palloja? Paketissa itsessään lukee 4kpl ja 600g, mutta kahdessa omassa oli 5kpl ja 750g.
 
Testasin itsekin. Maistuu kyllä ihan leivältä. Hyvä käsiteltävyys, eikä tuo todellakaan pahaa ollut. Mutta ei tuo muistuta pitsaa, edes kotipizzaa.. vaan leipää.
 
Hyvännäköisiä pitsoja porukka vääntää täällä ja jaksaa nähdä vaivaa. Jos kotona yritän tehdä tavallisesta uuninpeltipitsasta parempaa tai poikkeavaa niin teen hiiliteräs- tai valurautapannussa seuraavasti: kun kaikki täytteet on valmisteltu ja pitsapohjat kaulittu/venytetty sopiviksi lätyiksi niin kuumennan levyllä paistinpannun puoliteholla tasaisen kuumaksi ja laitan siihen sudilla öljyä reilusti. Sen jälkeen pitsapohja laitetaan kuumalle pannulle ja levitetään tomaattikastike pohjalle, jonka jälkeen muut ainekset ja juustoraaste. Kun pitsa on täytetty laitetaan se uuniin kypsymään 5-10 minuutiksi.

Tällä tavalla pystyy jonkin verran jäljittelemään pitsauunin toimintaa, ei se kuitenkaan mitään Napoli-osastoa ole, mutta pohjan saa kysymään rapeaksi öljyn ja kuuman pannun avulla. Paljon riippuu myös siitä miten hyvin pohjan taikina on onnistunut, tehdään ihan tavallisilla suomalaisilla jauhoilla, nämä 00:t ja muut on vielä kokeilematta.

Edit: mitä useamman pitsan tekee sitä paremmaksi ne muuttuu pohjan osalta, olisi varmaan parasta lämmittää pannu ensin uunissa kuumaksi niin saisi tasaisemman lopputuloksen, koska levyllä kuumenettuna reunat ja varsinkin kahvan alue on kylmempi kuin pannun pohja.
 
Viimeksi muokattu:
Hyvännäköisiä pitsoja porukka vääntää täällä ja jaksaa nähdä vaivaa. Jos kotona yritän tehdä tavallisesta uuninpeltipitsasta parempaa tai poikkeavaa niin teen hiiliteräs- tai valurautapannussa seuraavasti: kun kaikki täytteet on valmisteltu ja pitsapohjat kaulittu/venytetty sopiviksi lätyiksi niin kuumennan levyllä paistinpannun puoliteholla tasaisen kuumaksi ja laitan siihen sudilla öljyä reilusti. Sen jälkeen pitsapohja laitetaan kuumalle pannulle ja levitetään tomaattikastike pohjalle, jonka jälkeen muut ainekset ja juustoraaste. Kun pitsa on täytetty laitetaan se uuniin kypsymään 5-10 minuutiksi.

Tällä tavalla pystyy jonkin verran jäljittelemään pitsauunin toimintaa, ei se kuitenkaan mitään Napoli-osastoa ole, mutta pohjan saa kysymään rapeaksi öljyn ja kuuman pannun avulla. Paljon riippuu myös siitä miten hyvin pohjan taikina on onnistunut, tehdään ihan tavallisilla suomalaisilla jauhoilla, nämä 00:t ja muut on vielä kokeilematta.

Edit: mitä useamman pitsan tekee sitä paremmaksi ne muuttuu pohjan osalta, olisi varmaan parasta lämmittää pannu ensin uunissa kuumaksi niin saisi tasaisemman lopputuloksen, koska levyllä kuumenettuna reunat ja varsinkin kahvan alue on kylmempi kuin pannun pohja.
Mä teen välillä pannupizzaa niin, että taikina öljytylle pannulle, peittää sen kelmulla tms ja jättää kohoamaan. Sit laitan liedelle ja alan kuumentamaan että lähtee pohja ruskistumaan ja samalla täytteet päälle, lopuksi pannu uuniin ja sielä läpikypsäksi.
 
Tulipa tänään taas tehtyä lounaaksi pizzaa. Sain myös tehtyä videon omasta valmistusprosessista, jos jotakuta kiinnostaa. On hieman yksinkertaistettu versio Tuban ohjeesta (vain yhdet jauhot).
 

Liitteet

  • 20210202_114156.jpg
    20210202_114156.jpg
    2,6 MB · Luettu: 84
  • 20210202_114532.jpg
    20210202_114532.jpg
    2,5 MB · Luettu: 79
Fazerin pallot testattu täälläkin. Ihan jees hintaansa nähden ja pohjasta tuli rapea sähköuunissa. Jos ei muuta, niin pitää alkaa pitämään pussi pakkasessa aina varalle kun pitsanhimo iskee.

Ja täälläkin oli viis taikinapalloa neljän sijasta ja painoa 150gr/pallo. Eli onkohan pakkauksessa väärä merkintä vai onko pakkauskone putannut ylimääräiset pallot joka pussiin? :giggle:
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 808
Viestejä
4 512 371
Jäsenet
74 497
Uusin jäsen
leipämies

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom