Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS-foorumin Piparkakkutalokisa 2024 -äänestys käynnissä! Käy äänestämässä 22 osallistujan joukosta kolme mielestäsi hienointa kilpailutyötä ja osallistu arvontaan! Linkki äänestykseen >>>
Meinasitko siis että satoja asteita kuuma kivi imee kosteutta? jepjep... Eiköhän kyseessä ole vähän monimutkaisempi ilmiö kuitenkin kun tollanen jauhosta tehty taikina ruskistuu.Kyllähän se pohja tuppaa rapeutumaan ja jäykistymään, kun joutuu kosteutta imevällä kivellä tarkoitustaan kauemmin hengaamaan.
Mitä juustoa tuossa päällä on?Alla muutama kuva omista piirakoista. Olen viime aikoina testaillut hienon uunin eri toimintoja paistaessa:
- intensiiviteho (300 astetta, lämmittää alhaalta enemmän)
- kiertoilmagrilli 300 astetta
- ylä- ja alalämpö 300 astetta
Ensimmäisellä sai pohja oikeasti rapeaksi, oli erilainen, mutta ihan hyvä. Jos pizzassa on paljon kastiketta ja täytteitä, niin tämä on ihan käypänen, koska pizzasta ehtii haihtua hyvin nesteitä ja pohja kypsyy hyvin. Ylä- ja alalämpö toimi aika samalla tavalla, mutta pohjasta ei tullut ihan niin rapea. Kiertoilmagrillilllä pizza kypsyi huomattavasti nopeammin ja pohja jäi "rennommaksi". Kypsää siis tälläkin, mutta pohja ihan erilainen.
Pohjat tehty napolaispizzerian youtube-videon ohjeen mukaan. Nostatus kylmässä 1-2 vrk. Tomaattikastikeohje samaiselta jantterilta.
Pizzaa on paisteltu leivinpaperilla ja ilman, pellillä, pizzakivellä ja pizzasteelillä. Leivinpaperin poisjättämisellä on mielestäni iso vaikutus. Pizzasteel tekee parempaa jälkeä kuin keraaminen kivi.
Mitä juustoa tuossa päällä on?
Kyllähän ne vaan imee. Sen näkee ihan vaikka pesemällä sen kiven. Teräksen saat pyyhkäistyä kuivaksi kerralla, kivi pysyy märkänä varttikaupalla.Meinasitko siis että satoja asteita kuuma kivi imee kosteutta? jepjep... Eiköhän kyseessä ole vähän monimutkaisempi ilmiö kuitenkin kun tollanen jauhosta tehty taikina ruskistuu.
Pitäiskö sun laittaa sitten tänne jotain kuvia sun omista pizzoista kun tulit sen verran takki auki pätemään tänne pizzoista? Itse oon ainakin saanut kotiuunilla ja pizzakivellä hyvää pizzaa siinä missä grillilläkin.
Oot sitä mieltä että myös useempisata-asteinen imee? Ootko heittänyt löylyä ikinä. Eiköhä se vaan höyrysty se nesteKyllähän ne vaan imee. Sen näkee ihan vaikka pesemällä sen kiven. Teräksen saat pyyhkäistyä kuivaksi kerralla, kivi pysyy märkänä varttikaupalla.
Lupaan harkita niitä kuvia viimeistään siinä kohtaa kun on seuraavan kerran taas mahdollisuus käyttää grilliä. Pronto ei ole oikein vuosiin enää innostanut panostamaan kunnolla pohjiin.
Jonnekin sen höyrynkin pitää päästä siirtymään sieltä pohjasta. Siksihän noissa monissa paistoteräsvirityksissä on reikiä pohjassa, kun eivät muuten toimi etenkään maltillisissa lämmöissä kuten kivi.Oot sitä mieltä että myös useempisata-asteinen imee? Ootko heittänyt löylyä ikinä. Eiköhä se vaan höyrysty se neste
Meinasitko siis että satoja asteita kuuma kivi imee kosteutta? jepjep... Eiköhän kyseessä ole vähän monimutkaisempi ilmiö kuitenkin kun tollanen jauhosta tehty taikina ruskistuu.
Pitäiskö sun laittaa sitten tänne jotain kuvia sun omista pizzoista kun tulit sen verran takki auki pätemään tänne pizzoista? Itse oon ainakin saanut kotiuunilla ja pizzakivellä hyvää pizzaa siinä missä grillilläkin.
No ei se kosteus silti sinne kuumaan kiveen imeydy.Jonnekin sen höyrynkin pitää päästä siirtymään sieltä pohjasta. Siksihän noissa monissa paistoteräsvirityksissä on reikiä pohjassa, kun eivät muuten toimi etenkään maltillisissa lämmöissä kuten kivi.
Samaa nauroin itse. Aina on näitä pätijöitä jotka vievät asiat omalle levelilleen ollakseen muita "ylempänä". Olen varma jos joku muurais itselleen takapihalle pizzauunin niin joku tulisi heti pätemään että - "Olethan varmasti käyttänyt uunissa valikoituja Napolilaisia kiviä, jotta pizza myylevöityy oikeaoppisesti"
Oisko tällaselle jotain lähdettä olemassa? Yritin googlata, mutta löytyi vain seuraavan kaltaisia vastauksia:No ei se kosteus silti sinne kuumaan kiveen imeydy.
Itse olen tehnyt pizzaa leivinuunissa siten, että uunin reunoilla, perällä tai toisella reunalla on hiillosta ja muutama palava puuklapi. Uunin pohja on niin huonossa kunnossa, että on pakko käyttää peltiä, eikä pizzakiveä ole, mutta mahdollisimman matalareunaisella pellillä tulee kyllä tosi hyvä tulos ja reunatkin palaa sopivasti. Toispuoleinen kuuma hiillos pakottaa kääntämään pizzan puolivaiheilla, en tiedä miten tämä onnistuisi kätevästi pizzakiven päällä. Sopiva ylilämpö lienee avainsana.Tullut tehtyä jo useamman kerran lättyjä leivinuunissa, ja kertaalleen verrokkina kiertoilmauunissa käyttäen samaa uunikiveä. Ero on varsin huomattava, mutta uskoisin että se syntyy lähinnä siitä että leivinuunissa tuolla kivellä on suora kontakti tulikuumaan pintaan jolloin pohjasta tulee todella rapea. Molemmat kylläkin aivan kelpoja tapoja.
Oisko tällaselle jotain lähdettä olemassa? Yritin googlata, mutta löytyi vain seuraavan kaltaisia vastauksia:
"Kyseessä on puristetusta kivimassasta valmistettu tuote, joka imee pizzataikinasta kosteutta ja tekee näin pohjasta rapean. "Pizzaa grillistä! Näin saat pizzakivestä kaiken ilon irti – katso myös Marin pettämätön resepti
Kaikkien pizzakivien käyttöön liittyy se, että niiden lämmitys pitäisi aloittaa kylmästä uunista. Muista myös, että kiveä voi käyttää pakastepizzan valmistuksessa!www.is.fi
"Usein pizzakivet ovat huokoista materiaalia, kiveä, kivimassaa tai jotain vastaavaa, joten ne varaavat hyvin lämmön mutta imevät sisäänsä myös nesteen."
"Pitsakivi lämmittää pohjaa tasaisesti ja imee pohjasta kosteutta."Pitsakivi paistaa pohjan rapeaksi
Miten ihmeessä ravintolat saavat pitsojen pohjista niin rapeita? Kotona tehdyistä pitsoista ei tule ikinä niin rapeita - paitsi jos on kunnon apuväline, pitsakivi!yle.fi
"Pizzakivi imee kosteutta paiston aikana ja tekee pohjasta täydellisen rapean ilman reunojen palamista."Pizza grillissä - näin se onnistuu! Vinkit ja välineet - Gigantti
Pizza on helppo- ja nopeavalmisteinen suursuosikki, jonka paistaminen onnistuu myös grillissä. Lue osoitteessa gigantti.fi, kuinka helposti valmistat herkullisen pizzan grillissä.www.gigantti.fi
"Kivi imee kosteutta pizzapohjasta, mikä luo vaikutelman kiviuunissa paistamisesta."Grillaa pizza kivialustalla - | Västerbottensost®
Pizzakivi, grilli ja muutama huolella valittu raaka-aine. Rapsakkaan ja herkulliseen pizzaan ei muuta tarvita.vasterbottensost.com
"Pizzakiven huokoinen pinta imee kosteutta taikinasta ja takaa rapean pohjan."Pizzakivi – Täydellinen pizza grillissä
Pizzakivellä teet ihanan rapeapohjaiset pizzat helposti grillissäsi. Tutustu Netraudan valikoimaan ja tilaa vaikka yhdessä uuden grillin kanssa!www.netrauta.fi
"Pizzakivi imee taikinan kosteuden itseensä tehden pohjasta rapean."Decanter.fi - Viinilasit, kattaus- ja keittiövälineet
Viinilasit, karahvit, cocktaillasit, olutlasit, kattaus- ja keittiövälineet. Osta vaikka suoraan koti-ovelle. Ilmainen toimitus yli 50€ tilauksiin!www.decanter.fi
Näin.Ei se kosteus siihen kiveen kyllä fysikaalisesti tarkasteltuna vaan imeydy.
Ei se kosteus siihen kiveen kyllä fysikaalisesti tarkasteltuna vaan imeydy.
Minkä lainalaisuuden mukaan ei voi tapahtua? Ei se vesi kaasuuntuessaan antimateriaksi muutu. On ne vesimolekyylit siellä pyörimässä, vaikka lämmöt ovatkin kiehumispisteen toisella puolen. On kyse sitten ilmasta tai pizzakivestä niin ne absorboivat kuumana enemmän kosteutta itseensä kuin kylmänä ja kun sen kylmän taikinan lyö siihen kuuman huokoisen pizzakiven päälle, niin kyllä se vaan kosteutta itseensä päin taikinasta imee.Kuumana tätä imeytymistä ei tietenkään voi tapahtua.
Se kivi on kuumempi kuin veden höyrystymispiste eli vesi on vesihöyrynä ja sellaista ei kyllä sinne kiven sisään keräänny sen enempää kuin muuallekaan.Minkä lainalaisuuden mukaan ei voi tapahtua? Ei se vesi kaasuuntuessaan antimateriaksi muutu. On ne vesimolekyylit siellä pyörimässä, vaikka lämmöt ovatkin kiehumispisteen toisella puolen. On kyse sitten ilmasta tai pizzakivestä niin ne absorboivat kuumana enemmän kosteutta itseensä kuin kylmänä ja kun sen kylmän taikinan lyö siihen kuuman huokoisen pizzakiven päälle, niin kyllä se vaan kosteutta itseensä päin taikinasta imee.
Suhteellinen kosteus se on uuninkin ilmassa ja siellä olevassa huokoisessa pizzakivessä. Ja haihtuu se vesi huoneenlämmössäkin siihen väliaineeseen, jossa suhteellinen kosteus on pienempi. Uunissa se kaikki vain tapahtuu nopeutettuna. Kyllä se 120-asteisen saunan laudekin kastuu, kun siihen märän perseensä iskee. Pizzan vain pitäisi aika märkä olla, että pizzakiven höyryämisen huomaisi pizzan sen päältä pois nostaessa.Se kivi on kuumempi kuin veden höyrystymispiste eli vesi on vesihöyrynä ja sellaista ei kyllä sinne kiven sisään keräänny sen enempää kuin muuallekaan.
No mikäs niitä veden mineraaleja estää säätämästä? Kyllähän oluttakin tehdessä veden profiilia säädetään. Jos siis se nyt siitä on kiinni, mitä kehtaisin väittää, että pizzassa ei ole, koska taikinassa jo pelkkä natriumkloridin eli suolan määrä on reippaasti isompi kuin muut mineraalit.Tässä ollaan nyt lähellä ydintä, eli Leidenfrostin ilmiön kaltaista juttua. Kivi johtaa huonosti lämpöä eli on hyvä eriste ja lämmönsäilyttäjä. Kun pitsan heittää pitsauuniin tai kiven päälle, se jää eräänlaisen höyrypatjan päälle ja pohja ei pala ennen kuin pohjan kautta tullut höyry loppuu. Sitten onkin kiire ottaa ulos tuote ennen palamista. Olin joskus pitseriassa paistamassa pitsoja ja ilmiö tuli tutuksi. Tarkkaan katsoen pohja "aaltoilee" paistamisen ajan. Muuten olen sitä mieltä, että "aitoa napolilaista" ei Suomessa voi tehdä koska vesi on erilaista. Suomessahan on pehmeä vesi, joka soveltuu leipomiseen hyvin, Italiassa taas maaperästä johtuen kalkkipitoista vettä.
Totta kai teräs paistaa ja niin paistaa valurautapannukin, mutta käyttäytyvät ne silti paistaessa eri tavalla kuin kivi. Kivellä on oman kokemukseni mukaan vaikeampi saada aikaiseksi pannupizzaa, joka ei kuivu liikaa pohjasta. Hydraatiota pitää olla huomattavasti enemmän joka tekee taikinan käsittelystä vaikeampaa.Jep, eihän pizzateräs toimisi mitenkään, jos kyse on veden imemisestä
Kyllä se kivi, kuten yllä todistettiin toimii juuri niinkuin teräs eli pidempään lämpimänä pysyen ruskistaa. Mieti vaikkapa pihviä kylmällä pannulla, kiehuu ei ruskistu. Pannupizzaha laitetaan alkujann kylmään pannuun, ei suoraan kuumalle.Totta kai teräs paistaa ja niin paistaa valurautapannukin, mutta käyttäytyvät ne silti paistaessa eri tavalla kuin kivi. Kivellä on oman kokemukseni mukaan vaikeampi saada aikaiseksi pannupizzaa, joka ei kuivu liikaa pohjasta. Hydraatiota pitää olla huomattavasti enemmän joka tekee taikinan käsittelystä vaikeampaa.
Vastataan nyt, vaikka jo vähän vanha viesti on. Juu, en tarkoita läpeensä rapeaa vaan sellaista alta napakoitunutta. Napolilaisessa pizzassa se keskiosa on todella ohutta pohjaa ja jopa niissä lisenssipaikoissa on tullut käteen hieman märän oloinen pohja, jolloin suutuntuma on hieman ikävä ja syöminen hankalaa. Onnistuneessa pizzassa mielestäni se kuuma kivi tai arina on ruskistanut ja "rapeuttanut" pohjaa alta hieman, jolloin suutuntuma ei ole niin märkä. Sellaisen märän lätyn saa helposti ilman kiveäkin tehtyä ihan normiuunissa.Mistä ihmeestä tämmöinen vaatimus Napolilaiseen pizzaan on tullut? Ei ainoassakaan syömässäni Napolilaisessa pizzassa (5 eri maassa ainakin tullut vedettyä, 3 näistä ihan niitä lisenssillä varustettuja ravintoloita) ikinä ole ollut rapea pohja enkä sellaista ole kaivannutkaan.
Näyttää kyllä erittäin hyvältä. Täytynee itselläkin harkita kamadoa.90s 500c Kamado Joen hiilillä ja tammen oksan pätkillä boostattuna.
Täytteenä mozzarella, ricotta, parmesaani ja kylmäsavustettu poronleike.
Ehti palaa hiukan päältä, kun otin kaljan kesken paiston..
Eikö tämä ollut jo täällä? Vai unohditko, että kerkesit jo postaamaan?Yksin kotona, joten iltapalaa.
Kunnollinen keittiövaaka pitäs hommata. Nykyinen joku 10v vanha digivaaka, jossa auto-off varmaan 30sec, katkoo välillä kesken mittauksien.
Myös hiivan mittaaminen aika vaikeeta kun tuntuu et näyttää 0g, sit yhtääkkiä 5g ja sen jälkeen kun käyttää kupin pois ja laittaa takaisin saattaa taas näyttää 3g. Ei oikein luotettava.
Millaisia muilta löytyy?
Kunnollinen keittiövaaka pitäs hommata. Nykyinen joku 10v vanha digivaaka, jossa auto-off varmaan 30sec, katkoo välillä kesken mittauksien.
Myös hiivan mittaaminen aika vaikeeta kun tuntuu et näyttää 0g, sit yhtääkkiä 5g ja sen jälkeen kun käyttää kupin pois ja laittaa takaisin saattaa taas näyttää 3g. Ei oikein luotettava.
Millaisia muilta löytyy?
Ikean Ordning-keittiövaaka on ollut täällä käytössä jo monta vuotta. Edullinen ja toimiva.
ORDNING Vaaka - ruostumaton teräs - IKEA
Jos vaa'an tarkkuus on ±1 g, tulos voi heittää useita kymmeniä prosentteja alueella millä hiivaa tyypillisesti punnitaan. Eli ei mielestäni kauhean hyvä kampe siihen. Esim. @Cumbo :n linkkaama "taskuvaaka" on sopivampi kyseiseen hommaan.Sanoo että tarkkuus on +/-1g. Pystyykö tolla siis mittaamaan gramman tarkkuudella ? Esim hiivan kanssa ehdoton vaatimus
Täytyy kyllä myöntää se, että oon itse perustanut hiivan mittauksen arvioon siitä paljonko kuivahiivapussista kaadan, kun sen painon tiedän ja sellaisella epätarkkuudella ei oo kertaakaan tullut surkeaa pizzaa. En tiennytkään, että se on noin tarkkaa multa kyllä löytyy tollanen 0,1g tarkkuudellekin passaava vaaka.
Jos ei halua laittaa yhtään enempää kuin on tarpeen, niin toi tarkkuus on hyvä olla. Mutta jokainen tavallaanTäytyy kyllä myöntää se, että oon itse perustanut hiivan mittauksen arvioon siitä paljonko kuivahiivapussista kaadan, kun sen painon tiedän ja sellaisella epätarkkuudella ei oo kertaakaan tullut surkeaa pizzaa. En tiennytkään, että se on noin tarkkaa multa kyllä löytyy tollanen 0,1g tarkkuudellekin passaava vaaka.
Onkos kellään kokemuksia pizzakiven käytöstä tollasissa "marketti" pallogrilleissä. Lähinä siis tuli mieleen kun @kurwaslobo linkkaili tossa niin olisko mitään saumaa käyttää tota pyöreetä kalikkaa perusgrillissä vai tuleeko maksimilämmön saavuttaminen ongelmaksi sitten?
Erittäin omaperäinen kommenttiTeit jotain väärin: ostit pakastepizzan, ei mikään kivi sitä muuta kulinaariseksi nautinnoksi.