Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Sopii varmasti hyvinOstin tämmöistä jauhoa taikinajuurta varten. Toivottavasti ei mennyt pahasti metsään?
Myllärin Luomu Ruisjauho – perinteisiin leipiin ja piirakoihin
Pizza vaan niin ylös ja lähelle vastuksia kuin sen saa. Jos ei muu auta ni sit puolet pelkkää ylälämpöä jos nyt on ollu erittäin sekaista lämpöä.Nyt pistin pullasudilla oliiviöljyä reunoille, mut vieläkin jäi aika valjun näköiseksi
Paljonko uuunissa oli lämpöä ja käytitkö parin viimeisen minuutin aikana kiertoilmatoimintoa?
Nyt visainen kysymys pitsanvääntäjille, eli mistä saisi ostettu säilyttyjä sardellifileitä (engl anchovy), mutta ei siis ollenkaan sama kuin Suomessa myytävät marinoidut kilohailit anjovis-nimellä. Näitä ainakin Välimeren rannalla usein tarjolla.
S- ja K-ketjut näytti aika huonolta kun koitin haeskella. Pitääkö tosiaan tilata ulkomailta?
Jossain Futuraman jaksossa Fry pisteli poskeensa viimeisen tölkillisen, kai siihen vielä hetki aikaa
En osaa suorilta sanoa, mutta veikkaan 3-3,5dl nurkille.@living_death , paljonkos manitobassa on tuo 225g deseinä? Vähän reilu 3dl ehkä?
En osaa suorilta sanoa, mutta veikkaan 3-3,5dl nurkille.
Pitäisi punnita jauhot ja sitten laittaa desimittaan, että saisin tarkat arvot selville.
Vedän sähkövatkaimen vispilöillä aina siihen saakka kunnes taikina ei vielä tartu niihin kiinni ja loput käsin samassa kulhossa.Tuo taikina vaan näytti niin pätevälle niin oli pakko kysyä. Vaivasitko tuota miten paljon ennen kohotusta?
EIlen tein kanssa itse manitobasta taikinan pitkästä aikaa eikä oikein ottanut onnistuakseen niin oli ajankohtainen case tämä
Suosittelen.Kiitos! Pitääkin muistaa koklata vispilöitä ens kerralla ja tuota jääkaappikohotusta
Tässä hapanjuuren käynnistysohje:
Päivä 1:
Ota isohko, puhdas astia, johon lisäät 80g vettä ja 50g ruisjauhoa. Sekoita hyvin ja laita kansi päälle. Säilytä lämpimässä.
Päivä 2: Pientä kuplintaa saattaa näkyä pinnassa
Lisää 80g vettä ja 50g ruisjauhoa. Sekoita hyvin ja laita kansi päälle. Säilytä lämpimässä.
Päivä 3: Kuplimista näkyy selkeästi.
Lisää 80g vettä ja 50g ruisjauhoa. Sekoita hyvin ja laita kansi päälle. Säilytä lämpimässä. Toista siis sama kuin eilen.
Päivä 4: Juuri tuoksuu ja pöhisee
Siirrä 50g tekemästäsi juuresta uuteen astiaan. Lisää tähän uuteen 80g vettä ja 50g ruisjauhoa. Sekoita hyvin ja laita kansi päälle. Säilytä lämpimässä. Voit hävittää vanhan pois. Älä kaada viemäriin vaan roskiin, sillä se saattaa kovettua ja tukkia viemärin.
Päivä 5: Toista edellinen
Siirrä 40g tekemästäsi juuresta uuteen astiaan. Lisää tähän uuteen 40g vettä ja 40g vehnäjauhoa. Sekoita hyvin ja laita kansi päälle. Säilytä lämpimässä. Voit hävittää vanhan pois. Älä kaada viemäriin vaan roskiin, sillä se saattaa kovettua ja tukkia viemärin.
Päivä 6: Kelluntatesti
Testaa kelluuko palanen juurestasi veden pinnalla. Jos kyllä niin voit aloittaa testileipomiset. Jos ei, niin toista eilinen. Juuren kanssa kannattaa pitää maltti. Juuri on parhaimmillaan vasta reilun puolen vuoden päästä. Alkuun leipomukset saattavat olla happamia, huonosti kohonneita yms. mutta kyllä se siitä.
Juuren elämä jatkossa:
Juurta voi säilyttää jääkaapissa kylmässä ja sitä kannattaa ruokkia muutaman viikon välein jos et leivo. Ota vanhaa juurta noin 50g ja lisää 100g vettä ja 100g jauhoja.
Jos säilytät lämpimässä, kannattaa sitä käyttää leipomiseen jatkuvasti ja ruokkia päivittäin samalla suhteella 1/2/2.
Jos juurtasi on säilytetty kylmässä muutama viikko, pinnalle tulee haisevaa nestettä. Ei huolta, kaada se pois, ota 50g vanhaa juurta, ruoki ja käytä leivontaan. Itse ruokin muutaman päivän lämpimässä jos juuren pinnalle on jäänyt nestettä. Jos tätä ei tee, leivästä tulee turhan hapanta.
Älä koskaan käytä koko juurta vaan jätä aina noin 50g purkkiin, jotta voit tehdä aina uutta.
HUOM! Jos juureesi tulee hometta, se on todennäköisesti pilalla ja aloita uusiksi. Tasaisin väliajoin kannattaa tehdä varmuuskopio eli tee ohuita levyjä pellille, kuivata ja säilo.
Jos innostut, liity facebookin hapanjuurileipureihin
Mikähän mättää, kun (kylmäkohotetun) pizzan reunat ei ota kunnolla väriä? Pohjaan tulee ihan kiva kuvio olematta kuitenkaan liian kova, mutta reunat jää aneemisen väriseksi. Pizzateräs on ollut toiseksi ylimmässä kohdassa ja grillivastuskaan ei tuntunut vaikuttavan. Taikinassa ei öljyä/sokeria.
Jos ei tarvitse extra haastetta muotoiluun, niin näköjään kannattaa ottaa se taikina kylmänä pois kohotusastiasta
No tässähän se vika sitten tulikin
Nyt meni pizzataikina kylmäkohotukseen jääkaappiin.
Täällä kun tykätään kovasti grammamitoista, niin mittasin kerrankin ainekset (paitsi suolan).
Jos joku ihmettelee miksi kylmää vettä, niin teen aina ciabatta leipätaikinan kylmään veteen jääkaappikohotuksella ja nyt kokeilen samaa metodia.
- 2dl niin kylmää vettä mitä hanasta tulee
- 6g kuivahiivaa (4-5g on myös riittävä määrä)
- 5g sokeria
- ½tl suolaa
- 1rkl ruokaöljyä
- 225g Manitoba cream jauhoa
Tällä ohjeella tulee Prisman House pizza-alustaan sopiva määrä taikinaa.Monta 30cm lettua tuosta määrästä väännät?
Tällä ohjeella tulee Prisman House pizza-alustaan sopiva määrä taikinaa.
Snadisti pienempi määrä riittää, jollei halua megareunoja
Hyvältä näyttää!Perjantai lätty, taikina yön yli kylmässä ja paperin ohut pohja. Täytteenä pepperoni ja pinnassa pecorinoa.
Voihan vitulla päähän, prismassa ei sit ookkaan enää valikoimassa sitä 33cm pitsapelti nimellä ollutta alustaa, varmaan sen takia kun ton ylikaalliin paskan tefalin alustan ottaneet valikoimiin, 35cm löytyy edelleen mutta ei se uuniin mahdu
Voihan vitulla päähän, prismassa ei sit ookkaan enää valikoimassa sitä 33cm pitsapelti nimellä ollutta alustaa, varmaan sen takia kun ton ylikaalliin paskan tefalin alustan ottaneet valikoimiin, 35cm löytyy edelleen mutta ei se uuniin mahdu
Rälläkkä auttaa.Tuli haettua toi 35cm pitsapelti, mutta sehän just ja just kanittaa niin ei luukusta mahdu Eipä sitä älynny mitata ennenkuin lähti kauppaan. Sentinkin kapeampi menisi sukkelaan.
Oliko tuo keskeltäkin napakka? Jotenkin näyttää omaan silmään, että olisi ollut korkealla lämmöllä ja reunat vain rapeutuneet.Täysin samaa mieltä. Itse en syö omia tuotoksia vaan tässäkin tapauksessa meni ulkomaalaisille.
Itse paistan välillä pellillä leivinpaperin kanssa ihan kaupan pitsoja, vaikka sen saa ilmaan yhdellä kädellä reunasta ja pitää muotonsa niin keskeltä voi silti olla turhan löysä koostumus, jos ei pidä tarpeeksi kauan uunissa. Mehukaskin pitsa voi asettua odottamalla, mutta rasvapalloa ei voi pelastaa. Määritelmä rapea koko pitsan alueelta on itselle hyvä ainakin valmiiden pitsojen kanssa. Tuota kellumista otin esille juuri mehukkaan tai rasvapallon takia, jotenkin tulee mieleen, että uunin lämpötila on liian korkea, jolloin korkea reuna paistuu, mutta muu pitsa ei, mutta tuo lapio ei helpota asian kanssa miettiessä.Täysin käsin slicena syötävä kuten pizzan kuuluukin.
Silloin, kun pohja on hyvä syöjien mielestä, niin tuote on mielestäni onnistunut. Täytteet ovat varsinaisesti sivuasia. Pohjan epäonnistuessa "laadukkaat" raaka-aineetkaan eivät pelasta.
Tuota juustoa ainoastaan ollaan mekin käytetty jo jonkin aikaa pizzassa.Paras perus marketeista saatava pizzajuusto on kyllä Riitan Herkun mozzarella:
Noilla ei oo kyllä mitään tekemistä jalapenojen kanssa.Onko nuo "suolakurkkuja"? Tietysti jos etikan maku ei haittaa, itsellä kyseiset jalapenot voi pilata koko pitsan, mutta makuasiasta kyse.
On kieltämättä aika vaaleita, peperoni ilmeisesti?Noilla ei oo kyllä mitään tekemistä jalapenojen kanssa.
On kieltämättä aika vaaleita, peperoni ilmeisesti?
Öljyllä ei ole mitään merkitystä siinä taikinassa. Ihan yhtä hyvää saa ilmankin kuin öljyllä.Nonnih, yli tunnin väsäsin taikinaa jääkaappiin, sitku sain pallot kaappiin niin huomasin et unohdin kokonaan lisää öljyä taikinan joukkoon, mahtaako haitata?
Teen nyt ekaa kertaa kylmäkohotuksella, pistin ensin kylmää vettä kulhoon 4,5dl, 2tl suolaa, 1tl sokeria, pussi (7g) kuivahiivaa, sekoitin, pistin monitoimikoneen suriseen ja lisäsin hiljalleen 8dl jauhoja ja annoin vaivata yhteensä runsas 10min.
Sen jälkeen pistin kulhoon noin desin jauhoja samalla irroitellen sitä taikinaa, lopulta kumosin sen jauhoitetulle pöydälle jossa jaoin neljään osaan ja pyöritin vielä ne pallot kevyesti jauhoissa samalla kun muovasin niitä.
Lopuksi pistin jokaisen omaan kulhoon ja 1tl öljyä jokaisen päälle jossa pyörittelin sitä taikinapalloa, kelmutin kulhot ja pistin jääkaappiin.
Menikö jotain pahasti pieleen?
Sit vielä sellainen että tuun saamaan Obh:n Pizza Pronto pizzauunin varmaankin tässä viikonloppuun mennessä jolla aion noi pizzat vääntää niin olisiko täällä jollain antaa jotain hyviä vinkkejä sen käyttöön, alkaen nyt esim hyvästä asetuksesta itsetehtyihin pizzoihin, pakastepizzoihin (pitääkö sulattaa ensin?), pizzan siirtämiseen siihen uuniin, ja esim asetusta lämpimiin voikkareihin?