Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Nyt pistin pullasudilla oliiviöljyä reunoille, mut vieläkin jäi aika valjun näköiseksi :grumpy:

20200118_171200.jpg

20200118_171223.jpg
 
Paljonko uuunissa oli lämpöä ja käytitkö parin viimeisen minuutin aikana kiertoilmatoimintoa?
 
Nyt pistin pullasudilla oliiviöljyä reunoille, mut vieläkin jäi aika valjun näköiseksi :grumpy:
Pizza vaan niin ylös ja lähelle vastuksia kuin sen saa. Jos ei muu auta ni sit puolet pelkkää ylälämpöä jos nyt on ollu erittäin sekaista lämpöä.
 
Paljonko uuunissa oli lämpöä ja käytitkö parin viimeisen minuutin aikana kiertoilmatoimintoa?

250 astetta(uunin max) ja kiertoilma. Ennen uuniin laittoa pidin grillivastusta muutaman minuutin päällä ja sit uudestaan päälle 3 min kohdilla(grillivastus sammuttaa näköjään kiertoilman n. 2 min jälkeen). Paistoteräs toiseksi ylimmässä kohdassa, kun ajattelin et saa pizzan helpommin sille ja kun juusto meinaa kärtsähtää jo nyt.
 
Grillivastusta käyttämällä lyhytaikaisesti tulos on helposti huonompi kuin käyttämällä pelkkää normaalia ylävastusta. Siinä missä normaali ylävastus on jo valmiiks tulikuuma parinkymmenen minuutin tohottamisen jälkeen menee grillivastuksella muutama minuutti pelkästään itsensä yhtä kuumaksi lämmittämiseen. Ite kokeilisin jättää kiertoilmalla leikkimisen kokonaan pois ja säätää termarin 25 astetta vähemmälle kuin mitä uuni maksimissaan antaa ja uunin/alustan lämmettyä niihin asteisiin työntää pizza täysille käännetyn grillivastuksen alle. Jos uuni meinaa vahingossa saavuttaa tavoitelämpötilansa ennen kuin pizza on valmis niin sit vähän luukkua raolleen, jotta grillivastus pysyy varmasti päällä.
 
Nyt visainen kysymys pitsanvääntäjille, eli mistä saisi ostettu säilyttyjä sardellifileitä (engl anchovy), mutta ei siis ollenkaan sama kuin Suomessa myytävät marinoidut kilohailit anjovis-nimellä. Näitä ainakin Välimeren rannalla usein tarjolla.

S- ja K-ketjut näytti aika huonolta kun koitin haeskella. Pitääkö tosiaan tilata ulkomailta?

Jossain Futuraman jaksossa Fry pisteli poskeensa viimeisen tölkillisen, kai siihen vielä hetki aikaa :)
 
Nyt visainen kysymys pitsanvääntäjille, eli mistä saisi ostettu säilyttyjä sardellifileitä (engl anchovy), mutta ei siis ollenkaan sama kuin Suomessa myytävät marinoidut kilohailit anjovis-nimellä. Näitä ainakin Välimeren rannalla usein tarjolla.

S- ja K-ketjut näytti aika huonolta kun koitin haeskella. Pitääkö tosiaan tilata ulkomailta?

Jossain Futuraman jaksossa Fry pisteli poskeensa viimeisen tölkillisen, kai siihen vielä hetki aikaa :)

Niitä on joissain molempien ketjujen kaupoissa. Joskus ne on sijoitettu makrilli ja sardiini säilykkeiden luokse, toisinaan taas kylmään sillien viereen.
 
Palvikinkkua, pepperonisalamia, emmentalraastetta ja mozzarellaa.

Taikina oli 45 tuntia jääkaapissa tekeytymässä.

  • 2dl niin kylmää vettä mitä hanasta tulee
  • 6g kuivahiivaa (4-5g on myös riittävä määrä)
  • 5g sokeria
  • ½tl suolaa
  • 1rkl ruokaöljyä
  • 225g Manitoba cream jauhoa

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG
 
En osaa suorilta sanoa, mutta veikkaan 3-3,5dl nurkille.

Pitäisi punnita jauhot ja sitten laittaa desimittaan, että saisin tarkat arvot selville.

Tuo taikina vaan näytti niin pätevälle niin oli pakko kysyä. Vaivasitko tuota miten paljon ennen kohotusta?

EIlen tein kanssa itse manitobasta taikinan pitkästä aikaa eikä oikein ottanut onnistuakseen niin oli ajankohtainen case tämä :D
 
Tuo taikina vaan näytti niin pätevälle niin oli pakko kysyä. Vaivasitko tuota miten paljon ennen kohotusta?

EIlen tein kanssa itse manitobasta taikinan pitkästä aikaa eikä oikein ottanut onnistuakseen niin oli ajankohtainen case tämä :D
Vedän sähkövatkaimen vispilöillä aina siihen saakka kunnes taikina ei vielä tartu niihin kiinni ja loput käsin samassa kulhossa.
 
Kiitos! Pitääkin muistaa koklata vispilöitä ens kerralla ja tuota jääkaappikohotusta :)
Suosittelen.

Tuli helposti käsiteltävä taikina ja pohjasta sain parin millin paksuisen ja reunoihin ilmeistyi paistamisessa kunnon kraattereita, kuten ciabatta leivässä.
 
Tässä hapanjuuren käynnistysohje:

Päivä 1:
Ota isohko, puhdas astia, johon lisäät 80g vettä ja 50g ruisjauhoa. Sekoita hyvin ja laita kansi päälle. Säilytä lämpimässä.

Päivä 2: Pientä kuplintaa saattaa näkyä pinnassa
Lisää 80g vettä ja 50g ruisjauhoa. Sekoita hyvin ja laita kansi päälle. Säilytä lämpimässä.

Päivä 3: Kuplimista näkyy selkeästi.
Lisää 80g vettä ja 50g ruisjauhoa. Sekoita hyvin ja laita kansi päälle. Säilytä lämpimässä. Toista siis sama kuin eilen.

Päivä 4: Juuri tuoksuu ja pöhisee
Siirrä 50g tekemästäsi juuresta uuteen astiaan. Lisää tähän uuteen 80g vettä ja 50g ruisjauhoa. Sekoita hyvin ja laita kansi päälle. Säilytä lämpimässä. Voit hävittää vanhan pois. Älä kaada viemäriin vaan roskiin, sillä se saattaa kovettua ja tukkia viemärin.

Päivä 5: Toista edellinen
Siirrä 40g tekemästäsi juuresta uuteen astiaan. Lisää tähän uuteen 40g vettä ja 40g vehnäjauhoa. Sekoita hyvin ja laita kansi päälle. Säilytä lämpimässä. Voit hävittää vanhan pois. Älä kaada viemäriin vaan roskiin, sillä se saattaa kovettua ja tukkia viemärin.

Päivä 6: Kelluntatesti
Testaa kelluuko palanen juurestasi veden pinnalla. Jos kyllä niin voit aloittaa testileipomiset. Jos ei, niin toista eilinen. Juuren kanssa kannattaa pitää maltti. Juuri on parhaimmillaan vasta reilun puolen vuoden päästä. Alkuun leipomukset saattavat olla happamia, huonosti kohonneita yms. mutta kyllä se siitä.

Juuren elämä jatkossa:
Juurta voi säilyttää jääkaapissa kylmässä ja sitä kannattaa ruokkia muutaman viikon välein jos et leivo. Ota vanhaa juurta noin 50g ja lisää 100g vettä ja 100g jauhoja.
Jos säilytät lämpimässä, kannattaa sitä käyttää leipomiseen jatkuvasti ja ruokkia päivittäin samalla suhteella 1/2/2.
Jos juurtasi on säilytetty kylmässä muutama viikko, pinnalle tulee haisevaa nestettä. Ei huolta, kaada se pois, ota 50g vanhaa juurta, ruoki ja käytä leivontaan. Itse ruokin muutaman päivän lämpimässä jos juuren pinnalle on jäänyt nestettä. Jos tätä ei tee, leivästä tulee turhan hapanta.

Älä koskaan käytä koko juurta vaan jätä aina noin 50g purkkiin, jotta voit tehdä aina uutta.

HUOM! Jos juureesi tulee hometta, se on todennäköisesti pilalla ja aloita uusiksi. Tasaisin väliajoin kannattaa tehdä varmuuskopio eli tee ohuita levyjä pellille, kuivata ja säilo.

Jos innostut, liity facebookin hapanjuurileipureihin :)

Itsekkin tein viime viikolla juuren näillä ohjeilla: Tee oma hapanjuuri – katso helppo ohje!

Ja kyllä tuli hyvää leipää lauantaina. Täytyy kyllä kokeilla pizzataikinaankin jossakin vaiheessa. Jostakin luin, että jauhoiksi kannattaa valita luomu-versiot ja mahdollisimman tuoreita.
 
Leipävallankumous kirjassa ainakin on selitettynä niin, että juuren tekoon luomu jauhoja koska niissä ei ole yleensä lisäaineita, ne häiritsevät luonnollisten hiivojen ja mikrobien toimintaa. Tosin tuo lisäaineettomuus täytyy jokaisesta jauhosta tarkistaa vaikka olisikin luomua, koska joissakin niitä silti on (jokin sallittu tms). Vetenä suositellaan käytettäväksi kerran keitettyä ja huoneen lämpöön tasaantunutta, koska putkiverkoston klooraukset ja yms voi myös haitata juurta.
 
Tuttava leipuriopettaja osasi eilen kertoa, että kotimaisissa jauhoissa käytetään harvemmin torjunta- ja lisäaineita, joten voi melko turvallisesti ostaa mitä vain kotimaisia jauhoja taikinajuuren tekoa varten.
 
Mikähän mättää, kun (kylmäkohotetun) pizzan reunat ei ota kunnolla väriä? Pohjaan tulee ihan kiva kuvio olematta kuitenkaan liian kova, mutta reunat jää aneemisen väriseksi. Pizzateräs on ollut toiseksi ylimmässä kohdassa ja grillivastuskaan ei tuntunut vaikuttavan. Taikinassa ei öljyä/sokeria.

Jos ei tarvitse extra haastetta muotoiluun, niin näköjään kannattaa ottaa se taikina kylmänä pois kohotusastiasta :)

No tässähän se vika sitten tulikin
 
Tein eilen taikinan valmiksi jääkaappiin ja lisäsin taikinaan vähän ruisjauhoja.

Saa nähdä millaista tulee :)
 
Nyt meni pizzataikina kylmäkohotukseen jääkaappiin.

Täällä kun tykätään kovasti grammamitoista, niin mittasin kerrankin ainekset (paitsi suolan).
  • 2dl niin kylmää vettä mitä hanasta tulee
  • 6g kuivahiivaa (4-5g on myös riittävä määrä)
  • 5g sokeria
  • ½tl suolaa
  • 1rkl ruokaöljyä
  • 225g Manitoba cream jauhoa
Jos joku ihmettelee miksi kylmää vettä, niin teen aina ciabatta leipätaikinan kylmään veteen jääkaappikohotuksella ja nyt kokeilen samaa metodia.

Monta 30cm lettua tuosta määrästä väännät? ;)
 
Tällä ohjeella tulee Prisman House pizza-alustaan sopiva määrä taikinaa.

Snadisti pienempi määrä riittää, jollei halua megareunoja :D

Ohho. Mulla tulee 2dl (vettä, jauhot menee näppituntumalla) taikinasta ainakin 3 lättyä. Toki suorakulmio pizzakivi vähän rajottaa kokoa.
 
Kuivahiivalla jääkaappikohotus ja joku sanoi, ettei muka onnistu muulla kuin tuorehiivalla :)

Tässä on lisäksi myös ruisjauhoja.

DSC04047.JPG
 
Perjantai lätty, taikina yön yli kylmässä ja paperin ohut pohja. Täytteenä pepperoni ja pinnassa pecorinoa.

936E8D5B-9619-473C-9D89-5B1253B2954F.jpeg
Hyvältä näyttää!

Juusto ei ole tällä kertaa päällä, kuten monet pilaa sillä pizzan.

Täytteet kyllä sukeltaa sinne juuston sekaan kun se on tomaattisoosin jälkeen.
 
Pakko myöntää että pecorinoa tuli raastettua päälle ihan ohut kerros. Suurinosa juustosta tietenkin heti tomaattikastikkeen päällä. Tästä ketjusta tullut ongittua muutamia vinkkejä, housen pelti, manitoba cream ja kylmäkohotus. Nykyisellään omat pizzat vie paikallisia pizzerioita 6-0.
 
Voihan vitulla päähän, prismassa ei sit ookkaan enää valikoimassa sitä 33cm pitsapelti nimellä ollutta alustaa, varmaan sen takia kun ton ylikaalliin paskan tefalin alustan ottaneet valikoimiin, 35cm löytyy edelleen mutta ei se uuniin mahdu :mad:
 
Voihan vitulla päähän, prismassa ei sit ookkaan enää valikoimassa sitä 33cm pitsapelti nimellä ollutta alustaa, varmaan sen takia kun ton ylikaalliin paskan tefalin alustan ottaneet valikoimiin, 35cm löytyy edelleen mutta ei se uuniin mahdu :mad:

Mites olis paistoteräs, ite ainakin kovasti tykännyt.

Esim. pizzasteel.com
 
Voihan vitulla päähän, prismassa ei sit ookkaan enää valikoimassa sitä 33cm pitsapelti nimellä ollutta alustaa, varmaan sen takia kun ton ylikaalliin paskan tefalin alustan ottaneet valikoimiin, 35cm löytyy edelleen mutta ei se uuniin mahdu :mad:

Tuli haettua toi 35cm pitsapelti, mutta sehän just ja just kanittaa niin ei luukusta mahdu :dead: Eipä sitä älynny mitata ennenkuin lähti kauppaan. Sentinkin kapeampi menisi sukkelaan.
 
IMG_20200126_180641.jpg

Eilen tein pari pullaa jääkaappiin kohotukseen, kun kuulin, että ulkomailta on tulossa vieraita eli Turusta.
Paksummalla reunalla oli toive lättyä heitellessä, joten sinne päin tai siihen suuntaan koetettiin.
 
IMG_20200126_180641.jpg

Eilen tein pari pullaa jääkaappiin kohotukseen, kun kuulin, että ulkomailta on tulossa vieraita eli Turusta.
Paksummalla reunalla oli toive lättyä heitellessä, joten sinne päin tai siihen suuntaan koetettiin.
Aikamoinen keitto tuossa reunojen välissä.
 
Täysin samaa mieltä. Itse en syö omia tuotoksia vaan tässäkin tapauksessa meni ulkomaalaisille.
 
Täysin samaa mieltä. Itse en syö omia tuotoksia vaan tässäkin tapauksessa meni ulkomaalaisille.
Oliko tuo keskeltäkin napakka? Jotenkin näyttää omaan silmään, että olisi ollut korkealla lämmöllä ja reunat vain rapeutuneet.
 
Täysin käsin slicena syötävä kuten pizzan kuuluukin. :tup:

Silloin, kun pohja on hyvä syöjien mielestä, niin tuote on mielestäni onnistunut. Täytteet ovat varsinaisesti sivuasia. Pohjan epäonnistuessa "laadukkaat" raaka-aineetkaan eivät pelasta.
 
Täysin käsin slicena syötävä kuten pizzan kuuluukin. :tup:

Silloin, kun pohja on hyvä syöjien mielestä, niin tuote on mielestäni onnistunut. Täytteet ovat varsinaisesti sivuasia. Pohjan epäonnistuessa "laadukkaat" raaka-aineetkaan eivät pelasta.
Itse paistan välillä pellillä leivinpaperin kanssa ihan kaupan pitsoja, vaikka sen saa ilmaan yhdellä kädellä reunasta ja pitää muotonsa niin keskeltä voi silti olla turhan löysä koostumus, jos ei pidä tarpeeksi kauan uunissa. Mehukaskin pitsa voi asettua odottamalla, mutta rasvapalloa ei voi pelastaa. Määritelmä rapea koko pitsan alueelta on itselle hyvä ainakin valmiiden pitsojen kanssa. Tuota kellumista otin esille juuri mehukkaan tai rasvapallon takia, jotenkin tulee mieleen, että uunin lämpötila on liian korkea, jolloin korkea reuna paistuu, mutta muu pitsa ei, mutta tuo lapio ei helpota asian kanssa miettiessä.
 
Viimeksi muokattu:
Ok.
Mulla ei ole oikein käsitystä kaupan pitsoista ja leivinpapereista, kun ei tule niitä uuniin tungettua samaan aikaan.
 
Mä tein tänään ekaa kertaa ohutpohjasta pitsaa. Ennen aina paksupohjasta useilla täytteillä ja juusto päälle.

ohjeet otin mrtuomon youtubekanavalta



jauhot oli Gran Mugnaio ja täytteet näkeekin kuvasta. Hyvää tuli ja teen toistekki.

IMG_20200127_172842.jpg

pohjan tein leivinpaperille ja sitte pitsa kuumalle pellille ja uuniin. Sitten kun leivinpaperi alako tummumaan nii vetäsin paperin pois ja pitsa jatko paistumista pellin päällä.

edit: kattelin youtubevideon uusiksi ja mun taikina näytti paljon kuivemmalle. Ehkä tällä jauholla vois kokeilla vähän pienempää määrää (toimi tääki)

edit2: keittelin kans tomaattimurskan niin pitkälle et siitä ei enää lähteny höyryjä ja käytin sen kahteen pitsaan

edit3: kuivaa basilikaa en laita seuraavalla kerralla tomaattikastikkeen sekaan
 
Viimeksi muokattu:
Mä tein tänään ekaa kertaa ohutpohjasta pitsaa. Ennen aina paksupohjasta useilla täytteillä ja juusto päälle.

ohjeet otin mrtuomon youtubekanavalta



jauhot oli Gran Mugnaio ja täytteet näkeekin kuvasta. Hyvää tuli ja teen toistekki.

IMG_20200127_172842.jpg

Onko nuo "suolakurkkuja"? Tietysti jos etikan maku ei haittaa, itsellä kyseiset jalapenot voi pilata koko pitsan, mutta makuasiasta kyse.
 
Noista juustopalloista muuten Lidlin buffalomozzarella on kokeilemisen arvoisen hyvää, se tavallinen taas ei maistu yhtään miltään. Raasteista taas saman puljun cheddarraaste on oikein käypää tavaraa, vaikkei cheddaria normaalisti pidetäkään niin pizzajuustona.
 
Nonnih, yli tunnin väsäsin taikinaa jääkaappiin, sitku sain pallot kaappiin niin huomasin et unohdin kokonaan lisää öljyä taikinan joukkoon, mahtaako haitata?

Teen nyt ekaa kertaa kylmäkohotuksella, pistin ensin kylmää vettä kulhoon 4,5dl, 2tl suolaa, 1tl sokeria, pussi (7g) kuivahiivaa, sekoitin, pistin monitoimikoneen suriseen ja lisäsin hiljalleen 8dl jauhoja ja annoin vaivata yhteensä runsas 10min.

Sen jälkeen pistin kulhoon noin desin jauhoja samalla irroitellen sitä taikinaa, lopulta kumosin sen jauhoitetulle pöydälle jossa jaoin neljään osaan ja pyöritin vielä ne pallot kevyesti jauhoissa samalla kun muovasin niitä.

Lopuksi pistin jokaisen omaan kulhoon ja 1tl öljyä jokaisen päälle jossa pyörittelin sitä taikinapalloa, kelmutin kulhot ja pistin jääkaappiin.

Menikö jotain pahasti pieleen? :D



Sit vielä sellainen että tuun saamaan Obh:n Pizza Pronto pizzauunin varmaankin tässä viikonloppuun mennessä jolla aion noi pizzat vääntää niin olisiko täällä jollain antaa jotain hyviä vinkkejä sen käyttöön, alkaen nyt esim hyvästä asetuksesta itsetehtyihin pizzoihin, pakastepizzoihin (pitääkö sulattaa ensin?), pizzan siirtämiseen siihen uuniin, ja esim asetusta lämpimiin voikkareihin? :lol:
 
Nonnih, yli tunnin väsäsin taikinaa jääkaappiin, sitku sain pallot kaappiin niin huomasin et unohdin kokonaan lisää öljyä taikinan joukkoon, mahtaako haitata?

Teen nyt ekaa kertaa kylmäkohotuksella, pistin ensin kylmää vettä kulhoon 4,5dl, 2tl suolaa, 1tl sokeria, pussi (7g) kuivahiivaa, sekoitin, pistin monitoimikoneen suriseen ja lisäsin hiljalleen 8dl jauhoja ja annoin vaivata yhteensä runsas 10min.

Sen jälkeen pistin kulhoon noin desin jauhoja samalla irroitellen sitä taikinaa, lopulta kumosin sen jauhoitetulle pöydälle jossa jaoin neljään osaan ja pyöritin vielä ne pallot kevyesti jauhoissa samalla kun muovasin niitä.

Lopuksi pistin jokaisen omaan kulhoon ja 1tl öljyä jokaisen päälle jossa pyörittelin sitä taikinapalloa, kelmutin kulhot ja pistin jääkaappiin.

Menikö jotain pahasti pieleen? :D



Sit vielä sellainen että tuun saamaan Obh:n Pizza Pronto pizzauunin varmaankin tässä viikonloppuun mennessä jolla aion noi pizzat vääntää niin olisiko täällä jollain antaa jotain hyviä vinkkejä sen käyttöön, alkaen nyt esim hyvästä asetuksesta itsetehtyihin pizzoihin, pakastepizzoihin (pitääkö sulattaa ensin?), pizzan siirtämiseen siihen uuniin, ja esim asetusta lämpimiin voikkareihin? :lol:
Öljyllä ei ole mitään merkitystä siinä taikinassa. Ihan yhtä hyvää saa ilmankin kuin öljyllä.
 
Niksi Pirkasta =)

"Jos olet leipomassa pienen perheen pizzaa, johon tulee monta suosikkitäytettä, kannattaa täytteet ostaa kaupan irtomyynti- tai salaattibaareista. Kilohinta esimerkiksi aurajuustolla ja savulohella on huomattavasti alhaisempi salaattitiskillä kuin paketissa ostettuna, ja ostat vain sen verran kuin tarvitset! "

Aion kokeilla/tarkistaa kilohinnat seuraavaksi. :vihellys:
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
259 788
Viestejä
4 516 821
Jäsenet
74 475
Uusin jäsen
odeTK
Back
Ylös Bottom